Noile măsuri

Unu. Aia cu închiderea mai devreme a magazinelor e prostie. Va face oamenii să se înghesuie mai tare, și răspândirea să fie mai mare.

Doi. E foarte greu să impui măsuri când ăia care sunt puși să aplice măsurile astea sunt proști grămadă. Ăsta e efectul pupincurismului și promovării pe pile din poliție, jandarmerie și politică. Sondaj rapid, câți polițiști nu cred că asta e pe bune. Deci cred că ăia care le dau ordine sunt proști și rău voitori. Cum se vor comporta? Cum vor acționa?

Trei. Ăia care deplâng închiderea piețelor nu știu când se cultivă legumele. Sezonul s-a terminat, ce e acum prin piețe e cumpărat de la piața de gros și vândut acolo.

Patru. Ăia care latră cu alegerile și carantina sunt și ei speciali. Virusul e deja peste tot. L-au luat astă vară, la mare. L-au luat săptămâna trecută, când nu se putea suporta dacă nu se înghesuiau undeva. L-au luat când au fost la munte și se înghesuiau la coadă la Starbucks în Piața Sfatului.

Cinci. Au început să moară mai mulți tineri. în Brașov au murit azi doi tineri în jur de 30 de ani, un tătic al unui copil din școală, și un polițist feroviar.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

144 comentarii

  1. Uitandu-ma la ce explozii de cazuri sunt prin toate tarile civilizate ajung sa spun ca ai nostri sunt chiar cuminti si educati.
    Sincer sa fiu, asta este, era de asteptat ca avea sa vina o astfel de crestere, asta este tiparul oricarui virus (de la o banala viroza pana la gripa): nu prea ai ce-i face cat isi face de cap.
    Sanatate si putere de a trece peste acest moment dificil tuturor.

    00
    • Din păcate ai dreptate…

      00
    • Acum se vede cine duce un mod de viata sanatos… Cine mai urca o scara, mai merge pe jos, cu bicicleta, nu mananca Mec in fiecare zi… d-astea.

      00
    • Cine trage la vasle macar de doua ori pe saptamana…d-astea.

      00
    • NOU
      #5

      Ce inseamna ca ai nostrii sunt cuminti si educati fata de altii? Tu te iei dupa ce vezi la televizor baws?
      Explozie de cazuri in tarile civilizate = s-au facut mai multe teste pe zi decat in primavara
      In Romanistan s-a testat la fel de mult ca in Vest raportat la numarul populatiei? Cat testezi atatea cazuri ai (posibile).
      Mai foloseste si la gandit capul nu doar ca dop sa nu iti ploua in gat.

      00
    • De Israel ce poți spune? Compara-l cu România.

      Mie mi se pare o spalare a PNL!
      Nu voi vota PNL, ci USR!

      00
    • Cand te miri la ‘explozia de cazuri din tarile civilizate’, uite-te si la numarul de teste per capita.

      00
    • Nu va mai agitati atata cu numarul de teste per capita. Da, el poate fi un indicator al numarului total de infectati dar doar daca te uiti si la strategia de testare. Daca testezi random, atunci poti extrapola la populatia intreaga. Altfel, nu prea. Apoi, pentru o mai buna vizibilitate, mai poti corela si cu cifrele legate de numarul de spitalizari si locuri ATI. Mai ales cand conditiile sunt similare (gen compari aprilie-mai cand se testa mia putin cu acum in Romania).

      00
    • @Octav, ba e foarte important numarul de teste, oricum ar fi ele. La noi nu exista o ‘strategie de testare’ decat in declaratiile lui Nelu. In realitate, e haos, unul e confirmat cu covid, dar sotia / copiii / alte persoane cu care sta in casa sau a avut contact serios nu sunt testati, pt ca DSP-urile sunt depasite, spitalele sunt pline, noi ne-am atins limita de testare.
      Chiar si daca testezi random in momentul de fata e o idee mai buna decat sa nu testezi, pt ca mai descoperi cate unul a/pre-simptomatic pe care apuci sa il bagi in casa si sa nu infecteze pe altii. Problema e ca noi nu putem.

      00
  2. Nu sunt romanii mai cu 3 coaie fata de alte țări…indiferent de măsuri Nr de cazuri crește…este inevitabil fara un vaccin sau tratament….restul e cancan..ca sunt școlile deschise sau nu sau mag se închid la 21 sau 18…tot un drac..

    00
  3. 3. Inca gasesc chestii mai ok in piata decat la MI

    00
    • Da, „de la tarani”. Tarani de demult, cu ladite pe care scrie in turca. Pardon, romana arhaica.

      00
    • Anul asta in piata am vazut rosii „de gradina”, cat un pepene galben. Da, erau piesa.

      00
    • Mihai, sa stii ca rosiile soiul ala mare, de gradina, chiar cresc cat un pepene galben. Am avut si de 1.3 kg vara asta, si nici vorba sa le fi dat ingrasamant sau ceva. Nici macar nu le-am prea plivit.

      00
  4. Fac pariu ca la 3 zile dupa alegeri maxim se inchide totul. Maxim 3 zile dupa. Pariu !!!!

    00
    • Cred ca o sa fie la limita. Nu stiu daca mai pot merge cu 10-20k de imbolnavizi pe zi timp de 1 luna… Mai lasa-i 2 saptamani :D

      00
  5. NOU
    #17

    Gresesti godac cu pietele , acum is fructele de toamna mere pere gutui , mai iei o varza o ceapa un cartof….din astea tzaranu vinde pana in februarie , abia atunci se inchide sezonu :)

    00
  6. Varza e inca in sezon, cartofii si morcovii nu trebuie sa fie in sezon ca sa fie de la tarani. Nu sunt, dar na.

    00
    • Vali crede ca se pricepe la toate: sex, topoare, masini, agricultura. La topoare le mai nimereste, nu zic nu. Dar atat. Cum sula calului sa-i bagi pe toti in aceeasi oala?! Pe langa ca e greu pt un mic fermier sa-si vanda marfa hai sa-i indemnam pe oameni sa cumpere doar din marile magazine, ca oricum marfa din piete nu e ce trebuie. Ca maimutele pesedeului care latrau ca oricum n-avem cu cine vota, nu? Cunosc personal multi mici fermieri care traiesc din asta. Noroc ca inca mai suntem cativa care sustinem agricultura romaneasca si cumparam direct de la sursa.

      00
    • De fapt aia care comenteaza ca se inchid pietele si targurile nu s-au prins ca problema nu e la piata de legume, ci la asa ceva https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2020/01/Targ-de-animale.jpg

      00
    • plus merele și perele de toamnă, sfecla roșie, guliile și ridichiile negre. ca să discutăm doar de d-astea de toamnă târzie-iarnă.
      plus zarzavaturile (ceapă verde, mărar, pătrunjel și chiar spanac) se cultivă all year în solărașe.

      00
    • @AB solarase? ia cu apica.

      00
    • „ridichiile”? asta-i un fel de „mingiile” sau de „cunostiinte”?

      00
    • @Un om, știu cum arată câmpuri de hectare întregi cu solarii. O chestie în gradina casei pt verdețuri e solăraș. Prefer apița.
      @Corcodusul, orice om este dator o greșeală. Sau două. :)

      00
    • Eu mai cumpăr și ouă, smântână, brânză, untură din piață.
      La untură acum începe sezonul, cât despre găini am auzit că iarna ouă mai puțin, dar tot prefer ouăle din piață decât categoria 2-3 pe care o găsesc la supermarket.

      00
  7. Momentan inca se mai gasesc cateva chestii romanesti prin piete. Inca nu a dat inghetul in multe zone, de fapt doar pe la munte au mai fost temperaturi negative.

    00
  8. NOU
    #28

    Comunicat Comitetul National pentru Situatii de Urgenta:

    Precizare de presă
    Facem precizarea că documentul intitulat “HOTĂRÂREA CNSU numărul 52” care circulă în diferite medii nu este un document care a fost adoptat în CNSU!
    La momentul adoptării unei hotărâri, aceasta va fi făcută publică, ca de fiecare dată.
    Vă rugăm să nu popularizați documente atribuite CNSU dar netransmise oficial pentru a nu induce în eroare populația cu privire la măsurile ce urmează a fi adoptate.

    00
  9. 6. masca obligatorie pe strada inclusiv in sate rasfirate ce nu au cartiere rezidentiale…

    00
    • Aceleasi sate care n-au vazut un politist din 1978? Hai sa nu fim carcotasi, in 3 luni de stat la sat n-am vazut masti decat la mine in curte, si stau vizavi de carciuma.

      00
    • dex nu conteaza, legea nu face discrepanta, masca trebuie purtata obligatoriu chiar si daca te afli in camp daca esti in interiorul localitatii…

      00
    • Satul copilăriei mele are dacă țin bine minte 124 de numere, cu tot cu școală, primărie etc.
      Din câte spune mama folosesc mască când se duc la magazin (de exemplu) și au fost și acolo cazuri de covid.

      00
    • farcas unde foloseste masca? pe strada sau in magazin? eu vorbesc strict de spatiu public deschis.

      00
    • @Dex, si cum ai vrea sa bea sarmanii oameni cu masca pe bot?

      00
    • Verdenpom, folosește masca și pe stradă din câte mi-a spus, iar la magazin (adică la cineva acasă care și-a deschis magazin nu au voie să intre fără mască).
      Așa puțini oameni cum sunt (au rămas mai mult bătrâni singuri în sat, dacă te uiți pe uliță nu prea mai vezi țipenie de om), folosesc mască.
      Nu știu dacă toți, ce-i drept.

      00
  10. A auzit cineva vreo justificare pentru interzicerea circulatiei noaptea? Ca nu reusesc sa ma prind la ce foloseste.

    00
    • De idioti ca nu de buni ce sunt.

      00
    • Virusul nu se răspândește noaptea, pentru că are nevoie de lumină ca să fie activ!

      00
    • Asa scrie in manualul starii de urgenta

      00
    • Să te obișnuiești cu ideea pentru când o să te închidă complet.

      00
    • Tot stau si ma gandesc si pana acum n-am decat doua idei:
      – sa goneasca baietii care beau o bere in spatele blocului (nu mi se pare mare lucru)
      – sa reduca politia pe tura de noapte (dar asta pare prea avansata pentru noi, si nici nu stiu daca sunt asa multi pe tura de noapte oricum)

      Alte idei?

      00
    • Mai mult decât atât, după cum se știe (de la un grup de cercetători britanici)… noaptea doar un anumit tip de virus se leagă de stâlpii 5G, deci Bill Gates nu mai poate accesa toate creierele care fac fotosinteză.

      00
    • @Potasiu Ptiu drace! Vrei sa ne taie astia internetul dupa ora 10?

      00
    • Voi ati vazut ce e noaptea (in general in weekend) pe centru in orasele cu studenti? Ma gandesc ca restrictiile astea acolo puncteaza, ca astia fenteaza si tot merg in cluburi.

      Apoi, mai e si aia de obisnuinta, intai zice ca doar dupa ora 21, apoi daca trebuie carantina generala doar zice ca toata ziua.

      00
    • NOU
      #46

      Băi @Potasiu , aici este vorba de controlul maselor și de resursele disponibile
      Una este sa împarți 1000 de polițiști în 3 ture să fie non-stop pe strada ,
      alta este să pui 800 ziua si 200 seara.
      Cel puțin așa văd eu logica

      00
    • @Claudiu E posibil sa fie asta.

      00
    • @Claudiu: pai asta-i ca bumperele alea nenorocite care impanzesc cartierele din Bucuresti: suferim toti ca nu e in stare statul sa-i pedepseasca pe aia care incalca legea. In plm, sa mearga peste petrecareti si sa-i arda cu amenzi.

      00
    • Sa nu se mai stranga la varu sa mai bea o bere, sa bage o pizza ca nu au cum sa o intinda si dorm cu varu in brate

      00
    • Ca idee, in Bucuresti stiu eu de un loc la un subsol unde e bubuiala de club improvizat cu sampanii cu artificii si unde se intra pe baza de parola. Sunt sigura ca nu e doar unul, sunt sigura ca sunt si prin alte orase adunari dim astea. Si se merge, evident, dupa ora 23:00 cat era pana acum voie la terasa. De acu’ nu mai ai cum, ca te legitimeaza si te intreaba incotro.
      Doi, terasele se inchideau la 23:00, dar adunarile acasa pe la unu’ si altu’ se tot intamplau. Acum nu o sa mai fie cazul.

      00
    • Ca să te obișnuiești. Urmează viața pe declarație pe proprie răspundere.

      00
    • Pentru a închide și cluburile, barurile, etc etc care funcționau „în afara legii”
      Nu ai văzut cu ce lejeritate plătesc amenzile diverși patroni? Și cât de afectat crezi ce este nea manelistul care a dat 1000 euro pe o șampanie, de o amenda de 500 lei?
      Și acum poate primește amenda pentru ca circula după 23 dar devine deranjul și stresul prea mare.
      Înainte ajungea în club și șansele sa vina cineva in control erau minime și doar o mica amendă. Acum pana acasă poate treci prin 2 filtre, mai primești amenda, mai te cerți cu aia, mai îți f**e zenul.
      Mai bine stai acasă :)
      Nunti, petreceri s au tot făcut din mai pana acum, în interior, mai ales prin tara. Acum dacă îți vin 50 de invitați la petrecerea ta de „18 ani”, ai șanse sa nu mai ajungă toți la tine :)) sau sa nu mai plece pana la 6 dimineața.
      Petrcem mai mult :)

      00
  11. Vedem noi futere din ianuarie, lockdown total, criza economica în creștere, cazuri mai multe pe fondul frigului și a temperaturilor sub zero, inflație in toate cele și creșterea prețurilor la mâncare și la utilități. Până în urmă cu o luna la fiecare activare de anunț mă sunau 4-5 pe zi, acum de 10 zile nu a mai sunat nimeni! Se aude că se pregătește un proiect de lege în parlament că vor sa ne trimită, pe noi, bugetarii, in suspendare a activității câteva luni! Cică după alegeri, când știe joianis deja că va câștiga gașca lui, îl vor pune pe rol! Bașca, la sinuzita mea cronica, de vreo două zile mă doare tare gatul! Vin vremuri kakacioase, trebuie sa ne facem stocuri de curpapir!

    00
  12. 1. Corect, dovada ca acum dupa 21:00 e inca destul de aglomerat in magazine.
    Eu prefer dimineata devreme, dar oamenii care nu vor mai putea sa mearga seara se vor reorienta si vor aglomera mai tare alte kre, inclusiv dimineata

    2. Da, dar se vor potoli si ei dupa ce la vor muri cativa colegi.
    3. S-a zis mai sus, sunt inca multe chestii ok in piata. Dar nu asta e problema, ci faptul ca cei care se duceau in piata se adauga acum la aglomeratia de la punctul 1

    00
  13. IMO inchiderea pietelor e singura masura ce va ajuta.

    Ce ar putea face in plus e sa limitez numarul de persoane ce sunt simultan intr-un magazin la de ex 20 de persoane pt cei gen lidl si 40-50 pt cei gen kauf si carefour.

    00
  14. Eu zic sa va antrenati pentru comentariile furibunde la vestea noului Guvern PSD pus de Parlamentul majoritar PSD.

    00
  15. Bagameajpula iar tre sa implicam glovo la un ge de cox? Jos dictatura huo

    00
  16. Biserica mamii… Mă scuzați, am vrut să întreb: bisericile și casele de adunare rămân deschise? Nu se face să ne atingem de ei atât de aproape de alegeri? Știm toți că acolo se respectă fix zero din toate măsurile.

    00
  17. Orice măsură, teoretic, ajută cu un procent oarecare la încetinirea răspândirii.
    Vor veni și măsurile dure, dar ei tot speră să țină alegerile.
    Noaptea sunt pline „terasele”. Adică niște construcții improvizate gen cort de nuntă. Care numai spații deschise nu sunt.
    Dacă tot direcționează lumea către marile magazine sper să facă și controale și să nu se bazeze pe tânărul pensionar Vasile de la „security”

    00
    • Îți dai seama că n-o să facă nimic. Rafturile sunt așezate pentru vremuri sănătoase. Nu cred sa fi văzut vreun magazin în care să poți respecta regulile astea decât dacă se merge în șir indian.

      00
  18. Cum faci sa promovezi blog-ul asta si la puliticienii vietii? Mai fură si ei o idee. :))) Cine plm le face studiile sociale, de ajung sa bage masurile astea absolut praf.
    Masuri electorale anticovid.
    Offf, cat imi doresc sa primeasca si PNL u’ o lectie la alegeri.
    Ca se pare ca alegerile afecteaza IQ-ul frate.
    “Alegerile te face prost!” 🙈

    00
  19. Filmat in Dublin, acum cateva zile, se pare. Cate masti de protecție vedeți?
    https://youtu.be/on19whJ3D0I

    00
  20. In octombrie am zis: 10.000 de cazuri pe zi.

    Pare socant, dar tineti-va bine, e doar inceputul. Luna viitoare ne prinde cu 25.000 cazuri pe zi.

    00
    • Inseamna ca pana aduc astia vaccinul, ne imunizam. Astia care or mai rezista.

      00
    • Ce bun esti la preziceri! Citesti si tu hotnews?

      00
    • Am avut covid, tocmai ce am iesit din carantina. Ideea e ca desi am avut nebunia asta parca acum ma tem mai tare ca inainte, nu stiu cat va tine treaba cu imunizarea.

      00
    • @Andrei >> nu boss, e doar matematica. In zilele cand erau 3000 de cazuri pe zi CONFIRMATE, minim alti 10.000 erau in incubatie.

      Daca fiecare om infectat are 5 contacti directi (si asta e ff putin), numarul creste exponential.

      Nu stiu cati intelegeti ca nebunia asta e serioasa, se va lasa cu multe si pana vine vaccinul vietii or sa mai moara multi oameni.

      00
    • Totul din cauza masti.

      00
    • Tot ce e posibil, daca nu stam cuminti, ajungem si acolo.

      00
    • @Corcoran: sunt perfect de acord cu tine. Dar unii nu vor intelege si o vor da cu tot felul de idei. Ca ei nu cred, ca Orban minte, ca orice… Orban vrea alegeri si daca era, spunea ca sunt mai putine teste, nu mai multe. E logic…

      Ieri ma suna o prietena de familie, care insista ca virusul nu exista, ca e doar in capul nostru, ca sunt necredincios etc. Cand a vazut ca nu are cu cine, mi-a inchis telefonul („esti nebun, nu avem sa mai discutam”). Femeia aia are 70+, mama ei, 96 de ani…

      00
    • Într-un an jumate suntem rezolvați toți.

      00
  21. pe mine ma ataca cel mai mut inchiderea magazinelor la 9, eu la 9:30 ieseam in fiecare seara la cumparaturi, acum o sa fiu nevoita sa dau buna dimineata de la 7 sau 8 cand deschid astia, ca sa am senzatia de zi fututa de dimineata

    00
    • Si pe mine tot asta ma f*te. Ma rog, eu mergeam la 4-5 zile, sau o saptamana. Mi-e ca la 8 dimineata o sa-mi sufle toate babele in ceafa, ca n-au bani de caldura si cauta caldura umana in supermarchet.

      00
    • ma rog, singura satisfactie o sa fie ca privitorii la cioban o sa stea la coada la casele cu cheș, nu mai intru de mult decit in mag care au case cu plata la automat, asa ca o sa ma incomodeze doar la cumparaturi, dar la naiba, abia astept sa-mi dezvolt si capacitati sporite de detenta la apropiere fizica in magazin

      00
    • Serviciile de curieray, gen bringo, n-au acoperire pe la tine prin zona?!

      00
    • ba da, au, o sa-i sun sa-mi aduca salata proaspata in fiecare zi

      00
    • Voiam să întreb ce pula mea cumperi de tre’ sa iesi la plimbare (gresit numite de tine cumpărături) in FIECARE seara. Am văzut, salata proaspătă. Ai impresia gresita ca vine taranu, tirul cu salata zilnic la marchetul favorit? Sau ca o cultiva Mega in spate in depozit? La fel sta salata aia de cacat si la tine in frigider ca si la marchet, daca ii dai stropeala cu apa de la pet, deja o sa ai impresia ca e bio de la țărani.
      Ca proaspăt confirmat de trei zile, deși masca, casca, spirt, gel, uv, tot tacâmul, sunt ferm convins că am luat din marchet, deși mergeam la 7 zile: degeaba imi iau temperatura cand intru, daca interiorul cosurilor e imputit, banda jegoasa si lipicioasa, casiera cu masca pe gusha, iar 80% din cumparatori sunt nesimțiți care pipaie si ling, apoi pun produsul înapoi în raft, iar la casa mai au un pic si te penetrează din spate la cat se tot freacă. BTW, daca esti tinerica nu e garantat ca scapi. Trei amici, 40-50, doi fără alte probleme, au sărit în lada in ultimele 10 zile. Alt coleg obez si hibertensiv are forma asimptomatică. Eu am facut test voluntar, ca junghi la shale, si tuse cu expectoratie o seara nu e definitie de caz. Sanatate!

      00
  22. inchiderea magazinelor la 9PM e pura prostie.

    ar trebui sa fie deschise pana mai tarziu… daca nu, non-stop…
    macar cateva pe sector / cartier.

    E un Profi la Frigocom deschis tot timpul… de la 10-11PM incolo sunt 2-3 oameni inauntru… ziua sunt 100 inauntru … e mai bine si pentru angajati.

    00
  23. Nu se ducea nimeni de placere la piata. Daca se inchid pietele si se scurteaza programul magazinelor sa vezi omor la supermarchet.

    00
    • Logic. La fel cu transportul public: autobuze mai multe/mai dese, mai puțină aglomerație. Dar ce să le spui adepților fanatici ai restricțiilor fără logică.

      00
  24. Iar reportaje cu carucioare pline cu hartie igienica

    00
    • tocmai am cumpărat un bax de 16 role. fu ofertă la lidl. și săptămâna trecută un bax de 10 și încă mai am vreo 5-6 role într-un bax început.

      eu am tot făcut mici provizii în ultimele luni. ba încă vreo câteva plicuri de drojdie, ba vreo niște făină, ba niște dulciuri (mai multe), ba niște conserve, ba niște dezinfectant, ba niște măști, ba gustări pt pisic. de câte ori prindeam o promoție mai bun, mai puneam ceva în coș.

      00
    • Sapun, pasta de dinti, sampon, perie de dinti nu? tzt ztztztztztzt

      00
    • m-ai făcut să verific săpunul, am o ”pungă” de 1 l neîncepută, șampon- un flacon început și unul plin, gel de duș- mai mult de jumate dintr-un flaconoi de 1 l + un flaconaș de 200 ml de altă modă, plus încă vreo 3 degete în flaconul obișnuit, o pastă de dinți abia începută în baie (p-asta o pun pe listă). am periuță de dinți electrică cu acumulator și săptămâna trecută (cred) i-am cumpărat un set de capete (8 bucăți).
      astea nu intră la provizii, cam așa le cumpăr.

      plus 2 feluri de vit c +zinc, seleniu (vit d oricum aveam, e în medicația curentă), ulei de cimbru și niște capsule de ulei de cimbru cu miere pt covid cu tuse. paracetamol am din martie. :)

      00
  25. Ce plm e ala polițist feroviar?

    00
    • de la poliția transporturi- secția feroviară. gările mai de doamne-ajută au o micro-secție de poliție dedicată, în incintă.

      dacă o să vă uitați bine, în gara de nord de exemplu, găsiți un semnuleț ”poliția”.

      00
    • Nicăieri nu exista polițist feroviar :)).
      Polițist de la/ la ( politia) Transporturi Feroviare.
      De aici și unde lucrează pulififrici ala cu cascheta?
      R: „La TF”
      Dar polițist feroviar… E ca și cum ai spus polițist la transporturi rutiere…Nu polițist RUTIER.

      I: „de ce s-a oprit trenul în mijlocul câmpului?”
      R: „e un polițist feroviar aici da amenzi la viteza”

      Anyways… Se putea rezuma la polițist. Locul de munca nu influențează cu nimic cauza decesului.

      00
  26. Pct 3. Si cand sezonul este in toi tot din piata de en gros se aduc produsele. Producatorul e pe ogor, nu are timp de taraba.

    00
  27. Citeam ca cei care au probleme cu restrictiile sau cu masca sufera de tulburel de personalitate (pun intended ca e de sezon)

    00
  28. Masurile astea sunt ca să fie niște măsuri. Si mai ales sa știm ca autoritățile lucrează și au grija de sănătatea noastră.
    Situația din teren e mai trista și toată lumea se face ca nu o vede. Ideea unei carantine, pe care specialistii o tot propun avea sens acum niște săptămâni. Acum e tratament paliativ. Sunt niște opinii, cum ca ar ajuta cu ceva, dar dacă intri în logica de carantina ori faci una pana în aprilie-mai 2021, ori nu o mai faci. Ca și idee, Australia a reușit după 180 de zile sa ducă numărul de îmbolnăviri la 0.
    Acum, mai util ar fi sa încerci o testare în masă, asemănător cu ce a încercat Slovacia, pentru a ști pe unde te afli. Numai ca lucrul asta implica efort logistic imens și parca nimeni nu vrea sa si-l asume. Desi efortul asta este o buna repetiție în vederea unei potențiale vaccinări.
    Asa ca suntem singuri, alegerile se vor ține și toată lumea spera sa nu ajungem la 30k de cazuri pe zi.

    00
    • Unde? Ca inca au si ei…
      https://www.google.com/search?q=australia+new+covid+cases&oq=australia+new+covid+cases&aqs=chrome..69i57.4192j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

      00
    • Usurel, acum doar ne fragezesc. Intr-o saptamana doua urmeaza si „carantina” de zi, cu declaratii si cu garcea impartind amenzi.

      00
    • Pana la alegeri nu va exista vreo carantina de tipul ce a fost în primavara. Sa faci o carantina 2-3 săptămâni, iar apoi sa relaxezi când vin alegerile e o arma cu doua tăișuri. Adica în prima faza numărul de cazuri, scade în cel mai fericit caz, sau devine constant cu o ușoară tendinta de scadere cel mai probabil. Dupa ce ridici carantina o sa ai un efect de creștere întrucât oamenii vor începe sa se miște din nou și atunci ce vei face?!
      Din nou efectele diverselor masuri vor avea consecințe profunde pe termen lung. Joaca de-a carantina, cu azi închidem, în câteva zile deschidem este inutila întrucât nu amâni decât inevitabilul. Fie impui ceva serios pe termen lung și aia e, ori te apuci de testare în masă.
      Dilema vesnica autorităților romane: soluția din pix(carantina), sau aia ce implica munca(testarea în masă)?

      00
    • ca idee, in Australia si NZ a venit vara. In Europa s-a intamplat la fel. Pun pariu pe ce vrei tu ca in Australia si NZ prin martie incepem sa auzim de al 2 lea val cu „explozie” de cazuri.

      00
    • @pensionarul ce s-a intamplat in Australia nu are legatura cu anotimpul (oricum iarna nu sunt mai putin de 7-8 grade) ci cu faptul ca din martie am stat izolati si nu am avut voie sa ne deplasam mai mult de 5km de domiciliu decat in conditii speciale (serviciu, urgenta medicala). In plus toate serviciile ne-esentiale au fost inchise, masca obligatorie peste tot si interzis iesitul din casa dupa ora 9 sau adunarile de mai mult de 3 persoane. Aceste masuri s-au luat gradual dar cele mai mari restrictii au fost cand s-a ajuns la 700 de cazuri pe zi. Deci Australia a controlat raspandirea virusului cu masuri stricte pe care populatia le-a respectat in procent de peste 90% nu pentru ca e mai cald decat in alte tari.

      00
  29. Oricine sta intr-un spatiu inchis cu alte persoane e condamnat la infectare, indiferent de masca, spalat pe maini sau distantare.

    „Aerisiți bine fiecare încăpere în care stați mai mult de două ore, chiar dacă purtați mască. Fără ventilație, virusul Sars-Cov 2 poate fi transmis chiar și între persoane care au mască într-un birou sau o sală de clasă.”

    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cercetatori-fara-ventilatie-virusul-sars-cov-2-poate-fi-transmis-intre-persoane-care-au-masca.html

    00
  30. Vali, permite-mi să nu-ți dau dreptate la punctul 3. Socrii mei sunt fermieri get-beget și, având solarii, încă cultivă cam de toate până în decembrie chiar (în funcție de starea vremii, bineînțeles) și nu vând deloc din angrou. Totul este strict producție proprie. Închiderea piețelor i-ar afecta enorm, întrucât ăsta e singurul lor venit.

    00
  31. Off-topic: Ți-ar ninsoarea a naibii, intru la tine și începe procesorul să ceară aer :))

    On-topic: La ce e în piața Drumul Taberei eu aș spune că e ruletă rusească să nu te alegi cu ceva. Prefer magazinele. Nu că-i lux acolo, dar în piață este șerpărie.

    00
    • Apasă butonul să oprești ninsoarea.

    • @BogDan, la fel e ruleta ruseasca si in orice spital, dar din totdeauna, nu de acum. Si despre ce vorbim, anyhow? Inca sunt zone cu spitale „modernizate” cu un singur grup sanitar, cu un singur wc, la 10 saloane, si asta in spital de infectioase… De dezinfectantii indoiti cu apa si dusi acasa de infirmiere, de medici care nu se ating de pacienti de frica sa nu ia covid (nici macar figurat, in ideea de a le prescrie un tratament), de pacienti care stau pe sec cu saptamanile, confirmati, la spital ca doar nu e sa semnezi ca mergi acasa pe proprie raspundere, ce zicem? Domnii responsabili de la Colectiv sunt inca in libertate, sa nu mai zic ca unul e iar primar… De faptul ca a ajuns populatia sa doneze bani pentru combinezoane si masti pentru personalul medical si totusi sunt atatia evazionisti si hoti, multi din sfera politica, ramanand cu averile intacte, iar o fi doar o dovada de bunavointa a lor, cred. In rest, noi sa fim sanatosi, ca lor oricum nu le pasa.

      00
    • @Cris – Sunt cât se poate de acord. Problema este să avem cât mai puține loterii. Spitalele nu le poți pune acum pe picioare, nici multe altele. Piețele închise mai elimină din hazard. Trist să gândim așa, dar pana mea…

      00
    • @Znuff – Tks :))

      00
  32. 1. In prima tura de „detentie la domiciliu”, din primavara, au inceput sa inchida la 9 seara. Chiar dupa modificarea aia, dimineata la 8 tot lejer era. Poate ca erau inchisi pensionarii pana la 11, dar oricum, nu era asa aglomerat ca seara. Oricum, care lucreaza de acasa, pot merge si dimineata, pot merge si seara, ca nu mai perzi vremea pe drum de la servici, deci eu nu vad asa mare pierdere
    Eu cred ca oricum cu domnii de pe la conducerea tarii si-au cam pierdut credibiliatea si masurile astea nu o sa mai sperie lumea ca in primavara.Plus ca o sa vina cu aceleasi greseli: declaratii neclare, situatii neclare de iesit din casa, verificari asa cand-cum.

    00
  33. Nunti clandestine si „discoteci” ilegale mai tinem, da? De discoteci cu parola ati scris,
    acum va szic eu de 2 nunti una care s a intamplat, cu 1000 de invitati, una care va fi cat de curand, ce i drept doar cu familiile apropiate. Dar altfel ne punem cu legea pe lume, dam amenzi la parlitii astia de pe strada, da? Nu mi e frica asa tare ca mor de boala cat din cauza imbecililor care iau decizii acum si a gaborilor sub supravegherea carora s intampla asemenea mizerii!

    00
  34. 1. adevarat … dar probabil e pentru aia care spuneau ca se duc pana la magazin si dusi erau … si cum la noi politia controleaza greu petrecerile private e mai usor sa inchizi decat sa controlezi
    2. o scuza buna sa angajezi oameni competenti in plus si sa curati institutiile
    3. cum ramane cu lactatele … sau merele?

    00
  35. 1 corect
    2 aberezi, pulan in mana si sunt zei, uiti ca prin martie aprilie in trafic 0 pe strazi politia circula cu semnale optice si uneori si acustice? fix pe strada goala (in brasov). asa ca indiferent de convingeri, o sa aplice cadouri doar pt. ca se poate
    3 aberezi
    4 daca nu erau alegerile eram deja in carantina full de 2-3 saptamani deja, daca intram in carantina pierde pnl-ul alegerile si urca psd-ul de rupe, daca nu se baga carantina pnl-ul are ceva sanse, usr-ul are votanti dar nu sare de 15% la nivel national. singura chestie interesanta ar fi sa nu faca pragul udmr ca data trecuta i-a ajutat psd-ul cu voturi prin judete dubioase
    5 mor de mult timp si tineri, cresterea nu e asa de mare, dar e ingrijoratoare

    am citit aici pareri despre perioada 22-6 dar nimic convingator. este interzisa miscarea intre orele alea deci aia care se duc de nebuni intr-un loc pt. un chef ceva daca sunt bine izolati si pleaca la 6 dimineata nu au nicio treaba. asa ca mizeria asta de restrictie nesustinuta de nimic logic ma duce cu gandul doar la lucruri ilogice si scade increderea in decidenti

    00
    • Din 4 și din 5 reiese că trebuia instituită carantina totală, dar din motive electorale nu au făcut-o. În concluzie, guvernul e criminal. S-a nimerit să fie guvern liberal, dar ăsta e un detaliu, s-ar fi întâmplat la fel cu oricare altul.

      00
  36. Este clar ca e nevoie de masuri, avem o explozie de cazuri destul de mare si destul de greu de controlat. Acum, ce masuri luam, este intrebarea.

    Eu as avea alte sugestii:

    – Controale in mijloacele de transport public. Nu ai masca cum trebuie – amenda usturatoare.
    – Batranii sa iasa cu program. Am vazut zilele trecute in tramvai doua babe cu batic in loc de masca si cu pungi in loc de manusi. Au coborat la piata. Mai bine nu…
    – Masca obligatorie peste tot, in afara casei. Nu va faceti griji, nu va scade saturatia de oxigen, nu va sufocati cu masca si nici va transforma in zombie 5G. Va spune un om care a purtat masca si o poarta zilnic minim 5h fara pauza, decat cand o schimb. Nu e greu, doar sa vrei.

    Si nu, magazinele deschise noaptea nu sunt o problema asa de mare. Si eu ma mai duceam dupa o paine sau un suc la non-stop la 1 noaptea. Problema sunt baietii care stau fara masca, in grupuri mari, a zis si Orban. Acolo trebuie facut ceva. Nu la un amarat caruia ii ghiortaie matele sau are pofta de-o cola sau de-o bere.

    Iar aia cu pietele… hmm… nu stiu ce sa zic, poate o ajuta, ca nu se mai duc bosorogii cu carutu’, dar in rest…

    Da’, chiar, la Biserica e voie, nu?! Eventual si inaintru, daca se poate… Am uitat ca a cazut Ceausescu din cauza ca a interzis pelerinajul…

    00
    • Și tu ai ceva cu bătrânii? Dar de ce să nu ieșim toți cu program, așa… pe categorii de vârste? Eventual și pe genuri: bărbații la anumite ore, femeile la alte ore, cei incerți între ora 24 și 25.

      00
    • Eu le prefer pe babele cu batic în loc de mască, pus cum trebuie și pungi pe mâini decât pe ăia tineri cu masca pe gușă sau cu nasul în vânt.
      Măcar babele arată că le pasă.

      Nu mă luați cu „e 25 de lei cutia cu 50 buc pe emag”. Babele alea n-au auzit de emag. Plus că dacă ai comandat doar cutia aia, cu tot cu transport ajunge la 40. În târg e 2 lei bucata.
      Iar ăștia recomandă s-o schimbi la 3-4 ore sau de câte ori ai pus mâna pe ea. Babele alea nu-și permit asta. Fac și ele ce pot cu ce au. Dacă toată lumea ar face tot ce poate cu ce are, nu cred c-am fi ajuns în căcatul ăsta

      00
    • in teorie suna bine sa lasi acasa anumite categorii de varsta, in practica tot asa a fost si prin anii 30 in germania si rezultatul s-a vazut in anii 40 cand anumite categorii sociale nu mai erau considerate oameni si se putea face orice impotriva lor, personal cred ca ideile astea sunt rezultatul a ” Va spune un om care a purtat masca si o poarta zilnic minim 5h fara pauza, decat cand o schimb. Nu e greu, doar sa vrei.”

      ps. daca chiar se vrea asta cu program separat, ar trebui clar: dimineata 8-10 batrani 10:00- 10:15 igienizare 10:30 – 12:00 tineri 12:30 – 14:00 40-60 de ani, apoi reperat batrani – tineri – muncitori si ai rezolvat o treaba. doar ca solutia asta o sa produca mult scandal in generatia 20-40 care nu o sa considere ca e normal sa ii fie facut program, aia mai batrani nu prea mai comenteaza, dar cand o vezi pe propriul sorici ca nu esti primit in magazin decat 2 -3 ore pe zi, si ai voie sa iesi din casa doar alte 2 sa vezi ce frumos iti schimbi masca si ideile

      00
    • @AB: la noi in oras se gasesc masti ieftine la magazin fizic, sunt 28 de lei, sau 25, whatever. Am luat eu 3 cutii, fiind prevazator. Si voi mai lua.

      Nasa mea are 80 de ani, schimba mastile mai des decat sosetele, se protejeaza. Nu exista, „nu pot”, exista „nu vreau” in cele mai multe cazuri. E fix ca aia care postau pe Facebook, ca o masca costa cat 3 paini si puneau poze cu batrani in lacrimi.

      Si da, au fost unii care au facut doar ce au „putut”, adica nu au purtat masca. Nu facei ce poti, incerci sa faci ce „trebuie”.

      00
  37. 3. exista localitati cu sere pe suprafete mari, deci nu e valabila chestia

    00
  38. 1.Ai perfectă dreptate la toate punctele!
    2.Părerea mea este că indiferent de măsuri, toți vom face o formă sau alta de Covid, la o discuție cu mama ieri ( ducându-le niste cumpărători, sunt bătrâni si se protejează) am aflat că mai bine din jumate din vecinii de pe scara si foști colegi de munca au facut forme mai slabe sau mai grave, unii au murit deja, mi-am dat seama că in acest moment cunosc personal peste 30 de persoane care au luat virusul si am deja 3 cunoștințe cu care am baut macar o bere, care au murit.

    00
  39. Inchiderea pietelor inseamna reducerea locatiilor de unde ne aprovizionam, lucru care va duce la aglomerarea supermarketurilor, iar aglomeratia va duce la lipsa distantarii.
    Care este diferenta dintre o piata si raionul de legume-fructe al unui supermarket ?

    00
  40. masurile luate nu-s cu nimic mai demente sau speciale decat in toate tarile europene (posibil si celelalte dar nu stiu eu) care le-au luat rand pe rand (la distanta de cateva zile), cu mici variatii, cu 1-2 saptamani inaintea lockdown-ului total. Stati s-o vedeti pe aia cu inchiderea raioanelor cu „buniri neesentiale” din supermarket. O sa va duceti la Auchan si vor pune benzi care sa interzica accesul la carti, cosmetice si alte bunuri non-alimentare, pe acolo te trage virusul la fund. In Fr si Uk asa e, nu stiu de alta tari.

    Germania, Spania, Italia, Franta si incepand de ieri si UK, toate au intrat in lockdown fara absolut nicio analiza concreta, mai ales in UK unde au folosit niste proiectii „outdated” care chiar la momentul instituirii carantinei aratau de vreo 4x mai multi morti decat existau. Noroc ca NHS-ul are bani sa faca reclama la covid in statiile de bus dar nu are bani de noi paturi.

    Explicatia e ca masura e pentru tinerii bagabonti care umbla noaptea. Sa nu se mai intalneasca si sa se distreze sau doamne fereste, sa faca sex!

    Sigur, aceleasi tari europene care au folosit argumentul asta (precum Franta de exemplu) au lasat scolile si liceele deschise. In fond, se stie ca o masca buna si un dezinfectant de maini ofera 95% protectie. Dovada o vedem in evolutia cazurilor/mortilor in toate tarile care au instituit masuri dure si au pus masca obligatorie inca din vara.

    Totusi, in afara de celebra „pai lumea e de vina pentru ca nu poarta masca/nu poarta masca corect” nu exista nimeni care sa intrebe cum dumnezeii masii cu atatea masuri restrictive avem fix acelasi rezultat ca doar n-or fi toti sau 99% care n-au purtat masca cum trebuie si toti s-au frecat de ceilalti.

    revenind, stati chill, curfew-ul e doar ca sa va obisnuiti cu a nu avea dreptul sa faceti ce vreti voi si cu un stat omnipotent care suprascrie drepturile omului.

    Astea sunt doar exercitii atat de executie sincron (inca de la inceputul covidului, tarile au luat 99% aceleasi masuri, identice si la fel) pentru primenirea si fragezirea populatiei dar si pentru viitor, pentru „noua normalitate”.

    Sigur, cu o mica exceptie, Suedia, dar se stie ca suedezii „sunt altfel”, densitatea, densitatea!!

    00
    • indiferent ce ziceti voi ca e, antrenament de limitare a drepturilor sau nu, asta e noua normalitate pentru multi ani e-acum inainte, si asa e normal sa fie, mai putina frecangeala pe coate, pupaturi cu bale sau fara reduse drastic si intoarcerea la bulele locale; vrem, nu vrem, o sa fim nevoiti sa ne redescoperim vecinii si familia, sa ne ajutam cu ei, sa ne petrecem mai mult timp cu ei, eventual sa ni-i alegem dupa cum ne convin sau nu

      00
    • ti se pare normal ? acum probabil ca sunt persoane mai sociopate, mai introverte, care nu au nevoie de socializare sau caldura umana insa ultima oara cand am verificat cartile de antropologie, omul este o fiinta sociala. pur si simplu nu poate functiona ca o masina, in spatele unei masti, ca un executant mecanic si gata. Nici in raport cu cercul interior, nici cu cel exterior.

      in plus, daca inca mai vorbim de demos si nu de tehnos, unul din „checks and balances” intre autoritate si popor e „coeziunea sociala”. Nu mai ai coeziune sociala si toti sunt niste zombie speriati de ceilalti, de natura umana si de ei insisi atunci nu poti avea decat o tehnocratie totalitara, ceea ce de altfel va insemna „noua normalitate”.

      00
    • Faza de ieri din uk … la terminarea orelor un copil de clasa primara e mustrat de catre parinti ca s-a amestecat cu alti copii la iesire … ma uit si vad ca nu poarta masca dar pastreaza distanta dintre ei … nu au aglomeratia de pe trotuare de la noi. Tot în UK, tot ieri, doi polonezi intra in magazinul cu produse europene, bosul arab îi întreaba de masca, si îl roaga pe cel care nu are sa iasa afara. În uk autobuzele circula si la 2-3 minute distanta. Si înca una cu UK https://www.dailymail.co.uk/news/article-8920585/Police-raid-birthday-party-60-GUESTS-Wolverhampton-function-room.html

      00
    • pensionarul, iti scriu dintr-un loc unde nu a mai murit nimeni de covid din aprilie si unde nu au mai fost cazuri comunitare tot de prin aprilie – Atlantic Canada.

      asa este. oamenii au nevoie de oameni, dar in timpul unei situatii de criza mai au nevoie de ceva. ghici de ce? de minte si de intelegere a unei situatii de criza.

      astea sunt rezultatele cand intelegerea situaitie lispeste, citez „curfew-ul e doar ca sa va obisnuiti cu a nu avea dreptul sa faceti ce vreti voi si cu un stat omnipotent care suprascrie drepturile omului.’.

      astea sunt rezultatele cand te duci in grecia la plaja, cand te duci la untold-ul de la iasi, cand porti masca sub nas si te bagi in sufletul omului la cora etc.

      astea fiind spuse, luni eu joc baschet in sala iar tu stai inchis in casa si te gandesti la „exercitii de sincron pentru primenirea si fragezirea populatiei dar si pentru viitor, pentru “noua normalitate” si la bill gates.

      00
    • Gamblin, eu locuiesc intr-un oras din Ile de France unde au fost 3 decese de la inceputul pandemiei in februarie (toate in azilele de batrani). Totusi, lockdown-ul e in toata tara.
      Tu pleci de la premisa „oficiala” ca valul 2, 3, 4 si cate vor urma e din cauza populatiei ori chiar daca in parte ai dreptate cand spui ca sunt multi care nu poarta masca corect (de purtat o poarta toti in tarile unde e obligatorie peste tot) si de aia valul 2 a aparut ceea ce e complet fals. E fix aceeasi fractura logica care spune ca daca 5% din populatie nu e vaccinata de X atunci vaccinul nu e eficient ceea ce contravine intregii logici a inducerii unei tulpini moarte de virus pentru a antrena sistemul imunitar.
      Presupunand ca ai dreptate, ca 80% nu poarta corect masca desi ce spui tu, untold si plaja din grecia sunt cazuri particulare sau poate nu stiu eu si 100% din populatie au fost in grecia sau la untold, ori chiar si daca plecam de la ideea ca doar 20% din populatia poarta corect masca ceea ce in franta nu e cazul (as zice peste 60-70% o poarta corect) atunci ar fi trebuit sa vedem o descrestere in nr de cazuri in valul 2.

      curfew de noapte nu va stopa nicio propagare pt niciun virus. Singurul mod de a stopa virusul e sa stai intr-un perpetuu lockdown si astepti in final sa mori de foame si alte boli conexe, alta solutie e sa recunosti ca la populatia sub 50 de ani rata de supravietuire e 99,997% la nivel global si atunci iti asumi riscurile la nivel de societate asa cum ne-am asumat aceleasi riscuri si pentru H1N1 si pentru gripa normala (600K morti anual la nivel global, mai putin in 2020) si pentru tigari, alcool, dulciuri si sedentarism. daca nu putem accepta riscurile precum faptul ca in romania sunt mii de morti anual in accidente de masina atunci ar trebui sa interzicem tot si sa asteptam sa murim cu totii si poate o alta specie mai rezistenta o sa apara.

      00
    • pensionarul, nu am zis nimic de restul europei, pentru ca nu ma intereseaza in mod deosebit.

      insa, nu unde traiesc si unde nu mai sunt cazuri comunitare din aprilie au fost protestele alea cu zeci de mii de oameni anti-masca si anti oculta mondiala, ci exact in londra, berlin etc. rezultatele le vedem in europa si la vecinii conspirationisti.

      „Singurul mod de a stopa virusul e sa stai intr-un perpetuu lockdown si astepti in final sa mori de foame si alte boli conexe”

      din aprilie nu a mai fost niciun lockdown si s-au deschis treptat toate, incepand cu restaurante, baruri etc. salile de sport in ultima perioada. deci, nu. nu asta e singurul mod.

      lockdown placut in continuare si mai spune-mi despre accidentele de masina , pentru ca despre asta e vorba – despre comparatii intre lucruri total diferite: accidente rutiere si pandemie.

      00
    • @Gamblin, eu iti zic ca n-am bani de parizer si tu imi spui ca parizerul nu e sanatos, mai bine o friptura de vaca si niste sparanghel bio

      00
    • Gamblin, comparatia accidente rutiere cu covid nu am facut-o pentru ca sunt acelasi lucru. e doar un exemplu de risc pe care ni-l asumam zilnic si cu care traim de la inventia diabolica pe 4 roti (98 de morti la milion in 2017, covid 400 de morti per milion in 2020, mortalitatea doar din cancer de plamani e de 460 la milion in 2017).

      Ok, accidentele nu sunt contagioase, cumpararea unei masini insa e, cu cat sunt mai multe masini, cu atat mai multe accidente, totusi, nu ne-a oprit nimeni de la a mai cumpara masini, nici tigari, nici alcool.

      Boli contagioase zici? Romania e o tara unde heptatitele sunt endemice, singurul motiv pentru care nu se vede asta in masa populatiei e pentru ca nu se fac teste si atunci vedem doar ce ajunge in spital.
      Cu cat faci mai multe teste, cu atat mai multe cazuri ai.

      De aia in statistica nu prea conteaza numarul de cazuri ci incidenta in populatie, riscul aparent si evident incarcarea pe sistem.
      Virusi precum hepatita, herpes, hpv, hiv incarca indirect sistemul prin bolile pe care le induc, totusi eu personal n-am auzit de nicio campanie masiva impotriva virusilor de genul asta in Romania iar de masca nu s-a pus problema nici in anii in care aveam epidemie de gripa de sezon.

      Mi-e greu sa inteleg cum oamenii nu au capacitatea asta de a pune situatia in context, adica nu spun bollocks totusi.

      Inca o data, pentru ca vad ca asta e narativul, daca contest masurile aplicate nu inseamna ca nu „cred in virus”.

      Cred in virus dar NU cred ca virusul poate fi stopat cu masuri tampite, lockdown-uri care au ca efect advers explozie de sinucideri, violenta conjugala, boli grave nedescoperite la timp, abuz de alcool si tigari, depresie si saracie crunta ca urmare a prabusirii a tot ce inseamna IMM.

      Nu cred ca stingerea la 21 va salva mai multe vieti decat vor fi pierdute colateral la fel cum NU cred ca un vaccin scos in (Klaus spunea decembrie, deci 11 luni de la inceputul pandemiei in Europa) timp record, netestat suficient (un vaccin are nevoie de 2 pana la 6 ani pentru a fi produs in masa si indus in populatie) e solutia.

      De ce? pentru ca pentru un anumit segment de populatie, sub 50 de ani sa zicem, riscul de a muri de covid e la fel de „mare” pe cat e si riscul ca vaccinul sa aiba reactii adverse mai ales cand il induci in TOTALITATEA populatiei. In Coreea de Sud au murit anul asta 83 sau 84 dupa ce l-a fost administrat vaccinul gripal sezonier, cine e responsabil pentru asta? firmele producatoare clar nu sunt pentru ca sunt absolvite prin lege.

      00
    • rv, eu nu fac comparatii fara sens cu parizer si accidente rutiere.

      eu doar spuneam ca daca oamenii dintr-o comunitate inteleg situatia si respecta niste reguli dupa un lockdown neplacut de cateva luni, dupa aceea poti trai aproape normal (exceptand masca in supermarket, mall etc. – adica o nimica toata).

      pensionarul, alta comparatie fara sens: hepatita, herpes, hpv, hiv si situatia actuala.

      00
    • @Gamblin, asta am avut in Romania, lockdown dur pana in mai (mult mai dur ca in Cehia de exemplu) si dupa aia relaxare pe modelul decis de autoritati. azi suntem la 10.000 cazuri/zi.

      La voi lucrurile au evoluat total diferit, la comparatia asta ma refeream.

      iti scriu dintr-un loc unde nu a mai murit nimeni de covid din aprilie si unde nu au mai fost cazuri comunitare tot de prin aprilie – Atlantic Canada.

      00
    • Gamblin, daca imi spui de ce nu e buna comparatia intre virusi, pentru ca se incarca spitalele? nu se incarca spitalele in sensul ca nu mai ai un ac sa arunci ci se incarca paturile alocate in ATI pentru covid, nu la toate spitalele ci doar la „spitalele covid” deci daca exista vointa, se puteau extinde peste vara capacitatea si numarul de paturi in ATI si cu 100% insa nici in Ro nici in celelalte tari europene asta nu s-a intampla pentru ca asta ar fi dus la controlul numarului de cazuri urgente iar lockdown-ul nu mai putea fi justificat.

      altfel, sa compari o regiune cu 2,3 M de locuitori pentru 500.000 km2 (densitate 5 loc pe km2) cu o tara ca Romania cu 19 M pe 230.000 km2 (82 loc pe km2) chiar e mere cu pere. Frecventa interactiunilor in Ro si in Europa e mult mai mare.

      00
    • pensionarul, orasul in care locuiesc are 1,350 loc./km2 nu 5.
      brasov are 852 loc./km²
      ghici care oras intra in carantina partiala de luni.

      in fine, pe scurt: nu respecti regulile impuse, ce sa mai spun de cele de bun-simt (adica nu te duci la untold si la greci si nu faci proteste anti-restrictii prin londra doar pentru ca e permis) apoi te scarpini in cap si spui – uite, cu tot cu regulile astea ale ocultei si tot avem 10 mii de cazuri pe zi. asadar nu functioneaza.

      00
    • ok, tine-ne la curent cu evolutia cazurilor in orasul tau.

      cat despre mistoul cu „oculta”, nu e nicio conspiratie, e totul la vedere pe siteul World Economic Forum, se numeste „The Great Reset” si cine o sa citeasca despre ce e vorba o sa inteleaga ca in paralel cu criza medicala, se instaureaza un nou „contract social”. pentru ultimii curiosi ramasi, nebagati sub pat de frica virusului, cititi acolo si veti intelege de ce IMM-urile sunt puse la pamant si de ce se va face un great reset monetar, social si medical.

      00
    • pensionarul eu iti zic ca se respecta niste reguli si nu se poarta masca sub nas, drept urmare totul e deschis de juma de an, de la restaurante la biblioteci si la sali de sport, iar tu din lockdown in lockdown imi zici ca traim sub pat de frica covid.

      eu iti zic ca daca respecti niste reguli de bun simt, poti trai normal, tu imi zici despre the great reset si noul „contract social”

      nu prea ne intelegem…

      00
    • cred ca ti-am raspuns de nu stiu cate ori dar o mai fac o data.

      1. Nu toti oamenii au capacitatea cognitiva de a intelege „regulile”, in special cand ele sunt tembele, incomprehensibile si fluctuante (cateva zile intregi, la inceputurile crizei, ni s-a spus ca mastile sunt absolut ineficiente).

      2. in fiecare tara Europeana de care stiu eu, masca este obligatorie atat in interior cat si pe strada de cateva luni (mai putin cele Scandinave, cred).

      3. In Franta si in UK, unde am avut eu treaba „zilele astea”, la o plimbare, doua, trei prin oras, am observat ca toti poarta masca (e obligatoriu).

      4. In Franta cam 75% poarta masca corect, in UK poate chiar mai mult.

      5. Plecand de la ideea ca masca e 95% eficienta (combinata cu spalat maini, distantare, chestii) asa cum a spus WHO atunci ar fi trebuit sa vedem o descrestere proportionala in fiecare tara, respectiva – 75 % in Fr sau UK si -10% in Romania daca tu crezi ca doar 1/10 poarta corect masca insa….

      6. In niciuna din tari nu vedem o incetinire in numarul de cazuri comparat cu perioada de debut cand nimeni nu purta masca (pentru ca in parte nu erau, in parte asa ne zisese Statul).

      7. Cred ca ai o fractura in logica, daca 20% din populatie nu poarta masca corect nu inseamna ca trebuie sa avem o explozie in cazuri ci trebuie sa vedem (in fiecare tara) o evolutie locala egala proportionala cu numarul de oameni care poarta masca (corect). Apoi, daca vedem o incetinire, nu trebuie decat sa lucram in a educa toti oamenii sa poarte.

      8. Petrecerile private, adunarile la gigel acasa si Florica vanzatoarea de flori care uita sa-si puna masca nu duc la o explozie a cazurilor in toata societatea ci in focare locale. Bizar insa, solutia pentru focarele astea e inchiderea locala a oraselor, comunelor, satelor ci lockdown national.

      9. In era informatica si a big data, ma gandesc ca spitalele culeg suficiente date despre pacientii testati, cei cu simptome si cei decedati. Putin din toate astea insa e dat publicitatii si folosit. In romanul lui Camus, „Pesta”, orasul este inchis total pentru o lunga perioada iar recomandarile sunt sa se evite deplasarile tocmai pentru ca circulatia virusului sa fie incetinita.

      De altfel, protocoalele gripelor din secolul 20 nu evidentiaza vreun efect al lockdown-ului total. Pana cand virusul nu e in toata populatia pentru a beneficia de o imunitate de turma (ca in cazul gripei normale), vom face un du-te vino cu lockdown-ul. Mai mult ca sigur dupa lockdown-ul 2 va urma 3,4,5 si tot asa.

      de asta zic, tine-ne la curent cu evolutia din orasul tau, s-ar putea sa fie orasul cu cei mai ordonati oameni cu putinta.

      00
    • @gamblin bai nene ne’ai asasinat, nu stiu de unde au astia atata rabdare cu tine. Ce plm tot ii dai cu regulile voastre? Ati stat toata populatia inchisa in casa o luna de zile mancand varul de pe pereti, sau ce? Ca altfel, daca ai iesit din casa, ai respirat, ai atins un borcan de castraveti, te pisi pe regulile pe care le ati respectat.

      Da, sunteti voi mai speciali acolo, felicitari, ati dat voi fatala virusului!!!! De aia n aveti covid, ca au purtat 95% dintre voi masca corect fata de 88% la prostovanii de noi si ca te ai dus la supermarket la ora 18 in loc de 24.

      00
  41. Un destept de pe aici a zzis ca ar trebui readusa politia pe tura de noapte…..eu zic ca ar trebui sa reducem din politie, sa isi dea amenzi in fata oglinzii, nu noua, suedezii o duc bine, romanii se tin de prostii, aia au curaj si sunt pro gay, noi ii uram pe gay dar ne futem in cur , vezi psd cu pnl, pro masca amandoua partidele, e un fel de leapsa pe dezbracatelea…

    00
  42. masurile astea, si oricare altele ar lua, sunt si vor fi inutile atat timp cat vor exista exceptii si exceptii la exceptii.

    mai e voie fara masca afara daca fumezi? sau daca faci jogging? scolile inchise dar gradinitele nu. copiii sub 5 ani. mallurile sunt deschise, la fel terasele. de biserici nu mai zicem. amenzile se incaseaza? sau doar de la prosti?

    pana cand masurile, oricare ar fi ele nu vor fi luate pentru TOATA lumea, nu se va rezolva nimic.

    00
  43. Am senzatia ca guvernul asta e special, e COVID, pardon, restantier, mereu e cu un pas in urma….Azi se da examenul, evident il pica pentru ca sunt incompetenti sau habar n-au, revin cu lectia invatata de pe youtube peste 2 luni sau de unde se informeaza ei si tot acelasi drac e….
    Mereu sunt defazati cu cel putin cateva luni de marea actiune/drama globala….

    Fara sa ma declar expert in pandemii, ma intreb:
    – Cat de greu e sa infiintezi cateva piete in aer liber? Sau sa blochezi totul pentru 3-4 saptamani? Mananci ce ai resturi prin casa, mai tii post ca tot e momentul, a crescut colesterolul de la „stress” etc.
    – Cine a castigat, Bidenul sau Trumpisorul?
    Sa avem cu totii simptome usoare!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.