NLP, un sistem falit în anii ‘90 în US, importat de luzeraşi în România ca drum spre succes…

Mizeria pe care o practică băieţii ăştia poartă numele de Neuro-linguistic programming, o tehnică fără nici o valoare reală. Unul dintre inventatorii practicii, Richard Bandler, are o poveste interesantă de citit.

NLP în România

Siteurile de tip NLP au existat dintotdeauna în România. De cele mai multe ori sunt izolate, autorul folosind pseudonime (Luca Dezimir) pentru a nu putea fi identificat în viaţa reală.

În ultima vreme însă am văzut o crestere a numărului acestor siteuri şi, mai trist, implicarea în această practică deşănţată a unor oameni despre care comunitatea online are o părere bună (Adrian Soare, Dragoş Roua).

Arta seducţiei, Cum să agăţi pe Facebook, Cum să devii propriul tău stăpân, Cum să ai succes la femei, Cum să devii liber, toate sunt NLPuri. Unele sunt şi MLMuri (Multi-Level Marketing, altă practică de rahat, în care toti fac bani, dar nimeni nu ştie din ce).

Cum funcţionează NLP

Foarte simplu, de aceea poate fi făcut de orice dobi. Se spun platitudini obosite, gen “fii sigur pe tine”, “şi tu poţi”, “ai încredere în succesul tău”. Chestii care nu înseamnă nimic pentru nimeni, dar care dau bine. E bine să ai incredere în tine, dar dacă ai nevoie de cineva care să ţi-o spună, cel mai probabil nu vei avea încredere în tine niciodată. Dar cumpără modulul doi de la trainingul nostru!

largaretaHaideţi să luăm exemplul fututului. Oamenii care n-au succes la femei n-au nimic de pierdut, deci a plăti intrarea la un workshop în care nişte lacheţi te învaţă să fuţi nu reprezintă o pierdere. Dacă sistemul ar funcţiona, fata asta nu s-ar putea da jos din pat.

De unde vin banii

Din traininguri, workshopuri şi cărţi. Par example, la workshopul de la Iaşi al lui Adrian Soare, unde a vorbit despre chestii învăţate dintr-o carte publicată in 1981 şi de care majoritatea am auzit si/sau am citit-o în liceu, au participat 10 oameni. workshop-iasi-adrian-soare-succes-dubluLa 60 lei biletul, asta înseamnă 600 lei. Scădem transportul, biscuiţii serviţi la workshop şi cazarea şi rămân 100 euro oneşti, eventual şi un oral romantic în budă de la una din participantele date pe spate de skillurile de orator ale lui Adrian. El cel puţin are carismă şi nu e la fel de timid precum colegul său Pera Novacovici în faţa camerei.

Mai vin bani şi din cărţi si din traininguri private. Ăsta e pasul doi, lumea dă peste tine pe net, vede imaginea de succes si te angajează să le vorbeşti angajaţilor despre cum să faci vânzări său să te mişti natural.

Unde e eroarea

Peste tot. E stupid să vrei să înveţi să faci vânzări de la oameni care n-au făcut vânzări în viaţa lor. Sau cursuri de la blogging de la jenanţi. Sau lecţii de viaţă de la puştani de 19 ani care nu ştiu pe ce lume sunt. Sau de la oameni care au fost şi sunt preşuri sau scammeri.

Marele avantaj al sistemului este că generaţia ‘90 nu are valori reale. Nu a avut parte de o educaţie decentă, nu are un sistem de valori bine definit, nu a citit aproape nimic şi n-au nici un fel de instrumente pentru a discerne ce e real şi ce e nu. De asta au nevoie de Adrian Soare sau de Tudor Chirilă să le spună că sunt speciali şi că pot face chestii, dacă îşi pun mintea la contribuţie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. simt in Nitu Georgiana o furie inabusita, asa. Georgiana, ai ceva sa ne transmiti?

    00
  2. PS: mie imi place de Soare. Nu am ras la multe, asa de bine cum am ras la clipul ala al lui in care arunca hartii pe strada. Iar la aia cu tipul care avea pistolul pe masa, glontul pe teava si gura deschisa, dar l-a salvat filmuletul, am ras multi, multi de tot, membri de familie, colegi de blog, a fost asa, ca un viral mai slab.
    De aia zic, Adriene, am pistolul pe masa si glontul pe teava, lasa pixul din mana si salveaza-ma.

    00
  3. @soare Citind comentariul tau am inteles de ce multe poll-uri de pe net au si optiunea „nu ma interesează”. Pentru că există o sumedenie de oameni care ar da un cllick pe sondajul ăla doar să demonstreze că nu-i interesează sondajul. Altfel spus, dacă te doar în cur de ce scrie Zoso, ce rost mai are să-l contrazici în 1200 de caractere?

  4. So well told … And nothing more to comment. Stii de ce te citesc aproape zilnic: ca ma scutesti sa scriu despre idiotenii de genu’ … Ia regele lor, (An)thony Robbins (dar isi spune Tony) il gasesti @ https://www.tonyrobbins.com/

    I just so hate this crap …

    00
  5. Astia macar n-au platit nimic nimanui, doar au copiat & tradus. Ce dracu’ faci insa cand i-ai platit o gramada de $ teparului de Bob Proctor (ala cu Za Sicrit) ca sa te faci consultant licentiat de Life Success in Romania?

    https://www.bogdanilie.ro/

    ‘M-am’ ras!

    00
  6. Cand te uiti ce texte de „ademenire” au uneori, parca nu ti-ar pare asa rau ca le iau banii fraierilor…

    00
  7. NOU
    #8

    E Adrian Soare domnule

    00
  8. Exact asta incercam as ii explic unui coleg de camera, care era sigur ca o sa faca foarte multi bani tinand astfel de cursuri… cum plm sa vb de succesul in afaceri si tu nu ai bani de o paine… e ca si cum ai fi virgin si ai tine lectii despre sex. e trist… mai trist e ca e plina libraria de carti expirate….

    00
  9. Eu n-o sa argumentez cu tine pentru ca m-am convins de mult ca nu te intereseaza sa studiezi faptele asa cum sunt ele. Sunt ok cu asta, ai dreptul tau. Pana la urma oamenii sunt liberi sa judece singuri ce le face bine si ce nu. Nu-mi amintesc sa-mi fi trimis tu vreun singur mail sa ma intrebi ce si cum.

    Dar sunt niste lucruri care sunt incorecte si ar fi ok din partea ta sa rectifici:

    1. Eu n-am nici o legatura cu NLP-ul, care de altfel mi se pare o chestie tare. Esti prost informat. Ii las pe altii sa vorbeasca despre asta.

    2. La workshopul de la Iasi au fost 20 de persoane, nu 10 si ar trebui sa stii ca la un workshop numarul mare de participanti nu e nici un avantaj. Lucrezi mai greu cu 30 de oameni decat cu 5-10.

    3. Nu m-a chemat Andrei Soare niciodata, probabil typo.

    4. Am destula experienta in vanzari, mai ales vanzari directe si ceea ce fac la workshopurile de limbajul trupului sunt lucrurile pe care le-am invatat din practica si studiind si alte materiale, normal, ca nu le stii pe toate singur.

    5. Poza pe care ai pus-o tu este de la un workshop in Cluj si nu e despre limbajul trupului. Alta eroare de documentare.

    Mi-e totuna parerea ta despre self-help, traininguri, workshopuri. Oamenii care participa sunt oameni care vor sa invete ceva ce nu stiu.

    00
    • @Adrian Soare:

      1. sigur.
      2. in poze apar doar 10.
      3. probabil.
      4. sunt convins. unde?

      nu ţi-am trimis nici un mail pentru ca ştiam deja răspunsurile:
      i: gigel, fumezi?
      r: nu numai ca nu fumez, dar nu stiu nici de unde se cumpără ţigări

      i: dar apari pe site si in clip.
      r: eu ma ocup de altceva, de vanzari directe, nu am treaba cu ce fac ceilalti.

      i: deci nu e o inselatorie?
      r: nu, nici pe departe. sistemul functioneaza. l-ai incercat? vrei o invitaţie?

      etc

  10. De NLP-uri nu eram asa informat cum sunt de MPM-uri fata de care am pastrat mereu distanta dar nu sunt decat o alta metoda de a prosti oamenii slabi. Spune-le ce vor sa auda si ia-le banii. Pana la urma, cum zicea si visu, e prost ala care da.

    00
  11. Vai sa-mi bag, „The Money Channel” te invita … Bob Proctor … Vai … D. Stanca, esti mai prost decat pari …

    00
  12. bai la astia le-a lipsit bataia cand au fost mici… nu ca ar strica una acum cand s-au mai marit…

    00
  13. un singur lucru am de spus si sper sa inteleaga toata lumea: nu-i prost cine cere, e prost cine da.

    00
  14. eftimie, elementar, dragul meu watson. părerea altora contează, mai ales când ai o imagine de păstrat. radio erevan.

  15. zoso&arhi, voi sinteti cioburile care rideti de oala sparta, asa-i? Nu va fie teama baieti, sinteti la fel de jenanti si voi, la fel ca cei de care amintiti. Arhi, pe tine te apreciez dupa comentariile slinoase pe care le postezi pe ici, pe colo.

    00
  16. NOU
    #18

    tocmai beam niste apa cand tocmai am citit cum o cheama pe tipa aia si m-a pufnit rasu! efectu il banuiti cred… :))) LARGARETA

    00
  17. Sa nu uitam de perioada de acum cativa ani cand „succesdublu” facea cel mai mizerabil spam pe Google.

    00
    • @Oribilul: e posibil să confunzi. parcă mai era un site cu un nume asemănător şi ăla facea spam. sau confund eu?

  18. Cum ziceam si intr-un comentariu pe site-ul lor: credeam ca domnu’ sexolog Bebe Mihaescu a ‘murit’ profesional de multa vreme! Cand colo, ce sa vezi? Dimpotriva, are si urmasi ! Unul mai virgin decat altul !

    00
  19. Am vrut sa cumpar o carte de-a lui „Luca Dezimir” pentru un studiu. I-am propus sa ma duc personal dupa carte (fiind amandoi din Timisoara) insa el a replicat ca numai prin posta se poate. Oare de ce se ascunde?

    00
  20. @zoso: cred ca l-am confundat cu mizeria aia traficdublu.ro

    00
  21. 1. Afacerea cu NLPul funcţionează doar în teorie. Chiar şi atunci când ar fi trebuit să funcţioneze, fiindcă era pe un teren virgin, în 2002, a dat nişte rezultate foarte vagi.

    2. Trebuie să fii sigur pe tine şi să ai încredere în succesul tău în orice domeniu, nu numai aici. Cine nu e sigur, nu e băgat în seamă nici de restul lumii. Chiar dacă „restul lumii” sunt chiar mai nătărăi decât el.

    3. Majoritatea trucurilor NLP dau impresia că ar funcţiona fiindcă se bazează pe nişte idei de bun simţ. Pentru cine se limitează la obiective de bun simţ.

    După o experienţă neplăcută în anii trecuţi cu o troacă de porci numită pompos „forum”, dau un exemplu neutru (care nu implică banii, seducţia şi alte mofturi care tentează cocalarul nostru): trucul cu „citirea rapidă” al lui Radu Ciocan, foarte poplar în 2002-2003.

    Tehnica în sine era oarecum de bun simţ, şi permitea „pacientului” să aibă o atenţie sporită, să îşi dezvolte spiritul de observaţie şi memoria. De fapt, mulţi oameni o foloseau în mod natural, fără să fi fost instruiţi de cineva.

    Problema e că la testul de memorie, publicat chiar de el pe site-ul lui, după ceva antrenament, „pacientul” putea parcurge şi înţelege un text şi răspunde la întrebările despre el într-un timp cam de 2 ori mai scurt faţă de oamenii mai neantrenaţi. Cu ceva efort, poate chiar într-un timp de 3 ori mai scurt.

    Dar cum reclama e sufletul comerţului, escrocul nostru nu avea pretenţia că asta e performanţă în ochii lui. El susţinea în faţa reporterilor că trucul lui îi permite unui pacient să fotografieze pagini întregi, 3000-5000 de cuvinte pe minut, să le reproducă din memorie ca şi cum ar avea un hard-disk în cap, să înveţe manuale de sute de pagini în noaptea dinaintea unui examen şi să le pună în ziua următoare pe hârtie fără greşeală.

    Aşa cum era de aşteptat, nimeni nu l-a tras de urechi când asta s-a dovedit a fi imposibil în practică. Dacă ar fi fost posibil, oricare elev al său ar fi intrat în primul cazinou, s-ar fi aşezat la o masă de blackjack, ar fi înregistrat în minte în tăcere fiecare figură timp de câteva mâini, şi ar fi mizat fără greşeală. La final, i-ar fi devalizat, pur şi simplu.

    E ceva asemănător cu „seduction community” (indiferent că vorbesc româneşte sau englezeşte şi că pomenesc iniţialele NLP sau nu): toate trucurile lor sunt de bun simţ, fiindcă oricine înţelege că un tip curajos, demn şi sigur pe el, cu umor, care ştie să se îngrijească şi care nu se lasă făcut albie de porci e mai apreciat şi respectat decât unul care nu are asemenea calităţi. Evident, şi de femei. Şi la fel de evident, poate avea succes… în mediul său obişnuit de viaţă. Nu altundeva.

    E puţin probabil ca toate studiile psihologice ale „maeştrilor PUA” din lumea asta puse la un loc, indiferent cine ar fi ei, cum ar arăta, cât ar fi de avuţi şi de faimoşi, să le asigure o aventură de o noapte, stropită cu multă frişcă şi şampanie… cu Angela Merkel. Sau, ca să le oferim un obiectiv modest şi accesibil, cu Elena Udrea.

    La fel cum e puţin probabil ca toate trucurile „specialiştilor în vânzări” inventate vreodată în istorie, puse la un loc şi folosite de cel mai inteligent, mai abil, mai arătos şi mai şiret subiect imaginabil, să îl facă pe „subiectul” nostru să intre proaspăt ca o floare în biroul lui Putin, să ciocnească un păhărel de vodcă şi să iasă peste o oră la fel de proaspăt, fluierând, cu un tratat în mână, scris pe un şerveţel de hârtie, cum umblă zvonul că ar fi făcut Churchill şi Stalin.

    În locul lor, aş fi mai modest când pomenesc de „ORICE fel de negociere”, abordarea „ORICĂREI femei” şi rezultate „ORICÂT de spectaculoase” în „ORICE întreprindere”, fiindcă, nu-i aşa, un adevărat învingător „poate face ORICE”.

    S-ar putea ca „subiectul” cu care stau de vorbă să fie un cocalar nebun care înţelege cuvântul „ORICE” în sensul său literal.

    ~Nautilus

    00
  22. Adrian Soare a dat-o in penal cu chestiile astea sincer.

    00
  23. E uimitor totusi cat de atrasi sunt oamenii de nplurile astea. Eu unu am intalnit multe persoane care si-au luminat viata cu traininguri si acum asteapta sa devina __________ (add your word) de succes.
    Si uimitor cat le cresc coaiele si cum se desumfla cand realizeaza ca nu prea ia ajutat cu nimic.

    00
  24. Si eu care credeam ca NLP are legatura cu o urare adresata Stelutei… „cainii” stiu care. :)

    Mi se pare de-a dreptul penibil sa ai nevoie de un training ca sa iti constientizezi valoarea. Imi aduce aminte de diploma conferita Sperietoarei de polițiști (Scarecrow adica, in original; asta n-are legatura cu fotbalu’) de Vrajitoru’ din Oz.

    00
  25. Zoso,

    Cred sincer ca asocierea NLP cu ceea ce fac ei prin Arta Seductiei e exagerata.

    Cunosc ca la nivel mondial exista o controversa pe tema NLP. Dar oricum ar fi NLP nu este Delphin International ori Caritas.

    „Arta Seductiei” prin „sexsistem” e o mizerie si nu NLP.

    Accept de asemenea ca oamenii de afaceri au inglobat principii juste in formule de a face bani. Asta nu inseamna ca principiile NLP nu sunt bune. Poate, cel mult, esti istet daca nu trebuie sa dai bani pentru ele.

    De vreme ce pe lume exista psihologi si psihiatri care trateaza afectiunile umane de la nivelul creierului inseamna ca omul poate interveni asupra „unitatii sale de memorie” si sa o influenteze.

    Pe de alta parte, stii bine ca marile minciuni contin jumatati de adevar. La fel si marile concepte sunt pe jumatate afaceri.

    Un articol de bine ori de rau este o forma de maniplare. Iar arta maniplarii sta in mana celui care scrie. Totul e maniplare in sensul pozitiv ori negativ.

    70% dintre medicamentele din lume sunt la fel de necesare precum „super programul „sexsistem” cu toate astea ele alimenteaza o industrie poate mai periculoasa decat „nocivul NLP” asa cum il vezi tu.

    Un alt exemplu, omenirea ar putea sa foloseasca un singur telefon. Cu toate acestea exista mii de modele. Iar oamenii sunt maniplati sa le cumpere. Cu ce e mai nociva arta stimularii gandirii si comunicarii pozitive decat domeniul vanzarilor de telefoane mobile?

    Pana si comunismul a avut multe principii corecte … pe hartie!

    Linkuri optionale:

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Programare_neuro-lingvistic%C4%83#Definirea_termenilor

    https://en.wikipedia.org/wiki/Neuro-linguistic_programming

    00
  26. NOU
    #29

    vaiiiiiiii! ai pus pe aceasta guru a povestilor nemuritoare la treaba cu fututul. De vreo cateva ori am incercat si eu sa citesc articolele acestei domnisoare dar sunt mult peste puterile oricui de intelegere :))

    00
  27. @Costi: trucurile „autorilor motivaţionali”, fie că pretind că folosesc NLP sau nu, funcţionează, cât timp te limitezi la nişte obiective de bun simţ. De asta e foarte greu sau imposibil să probezi că sunt escroci.

    Însă atunci când pretind că e vorba de un fel de magie neagră, care trece peste legile naturii, nu se deosebesc prea mult de „vrăjitoarea Larisa, prinţesa magiei, pot rezolva orice problemă legată de farmece, vindecă ipotenţa, poriazis, epilepsia, alcoolismul, argintul viu, fac de spor şi aduce persoana iubită, rezultat garantat 100% şi în 24 ore” :)

    ~Nautilus

    00
  28. Progresul, in orice domeniu se face si cu astfel de incercari, oricat de caraghioase ar parea, sau ar fi intr-adevar….

    00
  29. Salutare! Intradevar tot ce apare pe piata noastra, avand scriitori conationali, nu poate sa aiba valoare. Eventual Tiriac, dar e un om modest cand vine vorba de asa ceva si nu si-ar pierde timpul pentru o natie atat de „ocupata”. Si totusi nu pot fi contestate lucrarile oamenilor de succes, majoritatea americani. Ei au MLM, ei au rezultate din programe de genul acesta, dar ei au si culutura. Ca sa fiu inteles exact dau exeplu: Robert Kyosaky.

    00
  30. oamenii astia vor ajunge la fel de compromisi ca tom cruise cu religia lui…
    mai trebuie doar sa-si gaseasca un show televizat unde sa sara pe canapea…

    00
  31. „Marele avantaj al sistemului este că generaţia ‘90 nu are valori reale. Nu a avut parte de o educaţie decentă, nu are un sistem de valori bine definit, nu a citit aproape nimic şi n-au nici un fel de instrumente pentru a discerne ce e real şi ce e nu. De asta au nevoie de Adrian Soare sau de Tudor Chirilă să le spună că sunt speciali şi că pot face chestii, dacă îşi pun mintea la contribuţie.”

    +1

    Mie imi place ca toti sunt „coach” acum.
    Nu mai exista carti, site-uri sau alte prostii de unde poti invata.
    Nu, nu, tre sa vina acesti mirobolanti „coachi” sa te invete cum sa faci bani (pana sa apara ei toata poplatia terrei murea de foame), cum sa ai blog de succes (dap, marii bloggeri au luat lectii de la ei) si mai nou…cum sa futi. Ei acum sa vedeti cum se va dubla poplatia Romaniei in cativa ani, multumita lor desigur.

    00
  32. @Domnul Soare:
    „Eu n-o sa argumentez cu tine” etc.
    Eu n-o sa accept sfaturi in limba romana de la cei care nu stapanesc limba romana. „I won’t argue with you” inseamna „n-o sa ma cert cu tine”. Cei care au nevoie sa „argumenteze cu cineva” probabil n-au destule argumente la ei si ar trebui sa mai lase romgleza.

    00
  33. Vezi ca [multi]Milionarul Mioritic e Dezmir nu Dezimir.

    00
  34. @Adi 32

    Mie pana si Kiyosaki -btw asa se scrie corect- mi se par un tepar. N-a avut succes niciodata cu vreo firma, a falimentat cateva, nu e clar ce a fost cu investitiile lui imobiliare (pe care le-a recomandat calduros tuturor inainte de criza) deci cei mai multi bani (nu foarte multi oricum) i-a facut din abureli d-astea de workshop, carti, cadranul banilor si ceva MLM, pla mea..

    Cred ca toti care au investit in imobiliare la sfatul lui (positive cashflow in real estate works…) i-ar da bucurosi cu o caramida in coaie, azi.

    00
  35. @nautilus

    hartia aia lu’ Churchill & Stalin de la Moscova (oct 1944) cu procentele nu e zvon, chiar exista:

    https://en.wikipedia.org/wiki/File:Percentages_agreement2.jpg

    00
  36. Zoso, Foarte tare postul si o spune unul care practica NLP! :) Pe continut este mult de dicutat! Oricum este o onoare pentru Adrian si Dragos ca i-ai pus alaturi de Bandler! Despre NLP si hipnoza se spun lucruri mult mai urate decat ai facut-o tu, de pila ca Obama a folosit echesiv tehncile hipnozei eriksoniere in discursurile sale! Detalii aici: https://www.marian-rujoiu.ro/nlp-ul-este-praf/

    Sunt de acord cu o parte din lucrurile scrise de tine, in sensul că sunt bineveniti și combatanți in orice domeniu ☺ Cat despre a invata să vinzi de la cineva care nu a vândut niciodata mi se pare că ai punctat excelent! Felicitări, practici NLP mai bine decat cei care urmeaza cursuri NLP! Am scris si un mic post ca o replica la postul tau ☺ Poate fi gasit aici: https://www.marian-rujoiu.ro/nlp-ul-este-praf/

    00
  37. NOU
    #40

    Si eu sunt de acord cu: „prost e ala care da” insa cateodata ti se face mila de oamenii astia fara neuroni care in loc sa cumpere ceva folositor de banii aia ii dau tampitilor astia.
    Mie imi sunt simpatici domnii astia pentru ca ei cred in minciuna lor si dupa cum m-a invatat viata, cea mai buna metoda de a minti e sa crezi in minciuna ta. Ei sunt genul ala de oameni care viseaza cu ochii deschisi, ei au, ei fac, ei sunt cei mai tari.
    Aveam un prieten asemenea lor numai ca el avea comportamentul asta la varsta de 15 ani, incerca sa ne minta cu fel si fel de chestii, el devenea milionar deoarece avea o mostenire, o sa-si ia Hummer, o sa …., daca te uitai in ochii lui si la felul cum vorbea, parca, parca il credeai un pic, era serios omu si avea sclipirea aia in ochi. Nororcul lui a fost ca s-a trezit destul de repede din minciunile sale (pe la 19 ani) si acum pot spune de el ca e un om normal (fara Hummer).

    00
  38. Vlad şi Radu Ciocan recunosc şi ei cum stătea treaba cu trucurile lor de marketing:

    „boost-ul puternic a venit din momentul ce a aparut un articol in libertatea. Articolul nu a fost comandat, ci am primit telefon atunci de la o domnisoara ziarst care vroia sa stie cum e cu citirea rapida si sa scrie un articol despre asta. Bineinteles ca i-am explicat si eu si Vlad (my bro) despre ce este vorba si cum se pot obtine rezultate, dar articolul a iesit total bombastic si exagerat. Pentru site a asta a fost un succes teribil deoarece in cateva zile lista se triplase si ajunsese la vreo 18k subscriberi.”

    Articolul era ăsta:

    Site-ul lor există şi acum. Şi blogurile lor. Se pot găsi cu Google, ca să nu le facem reclamă. Apropo: din motive mai greu de explicat, TOATE site-urile româneşti şi anglofone care vând „ceva care ar trebui să te ajute să te perfecţionezi” au cam acelaşi template şi aproximativ acelaşi limbaj. Inclusiv unul care vindea o metodă de exerciţii sportive inspirată de maimuţe :)

    ~Nautilus

    00
  39. 20, nu 19. :))

    00
  40. In perioada 1997-2002 a fost in .ro varful vanzarilor de carti gen „schimba-ti viata” sau „secretul succesului”, practic tot pe fondul unei crize economice severe. Eu cum eram student rupt in fund n-am avut destul de multa vreme bani de dat pe chestiuni care nu stiam de fapt daca imi trebuie asa ca primul contact cu aceste carti l-am avut cand am lucrat la un oarecare intr-o firma de apartament. Dom’ patron era atat de fascinat de conceptele alea incat nu mai dorea sa asculte nimic care i-ar fi „distrus” starea de bine, incluzand argumente tehnice legate de diferite tehnologii folosite intr-un mod impropriu. Ulterior am luat si eu cartile „la mana” si trebuie sa recunosc ca pentru psihicul de-abia trecut de varsta de 20 de ani conceptele de acolo au functionat exact ca un drog, practic nu exista experienta de viata, educatia sau valorile care sa functioneze ca un filtru critic si sa opreasca „invazia”. Dupa vreo 6 luni, vazand ca tot rupt in fund sunt in ciuda psihicului pozitiv (psihic „drogat” mai degraba), a urmat trezirea… o experienta destul de dura. Asta e, am aflat pe pielea mea ca banu’ se face de obicei prin munca, prin generarea de plusvaloare – si nu doar prin „atitudine pozitiva” sau „salturi mentale” si alte balarii.

    00
  41. NOU
    #44

    sau…poate e un intelectual…!!
    nu…nu fugiti baieti!! promit sa nu mai folosesc cuvinte pe care nu le intelegeti :))

    00
  42. Hehehehehe…

    Acum vreo patru ani, pe cand eram tanar corporatist am avut de-a face cu ambele fenomene:

    – NLP-ul – via Andy Szekely si
    – citirea rapida – via un tip din Iasi, Radu Budei, cred ca se numea…

    oricum, a fost un show total, eram o serie formata din oameni pragmatici, care – culmea – lucram in zona invatarii asistate de calculator.

    Firma a ramas una cu o reputatie destul de curata, dar care pasea pe terenul corporatizarii si angaja manageri peste manageri, doar pe criteriul ca aveau MBA (alta imbecilitate – poate iti dau o idee de articol pe tema asta, zoso). Noi ne saturasem sa „crestem” generatii peste generatii de sefi tampiti (asa zisii „middle manageri”), care veneau asa plini de ei si incercau sa ne invete cum sa abordam niste chestii in care noi fusesem in avangarda. Va dati seama cat de demotivati eram.

    Ei si pe un astfel de „teren fertil” s-a luat decizia sa fim motivati prin retete la plic. Nu are rost sa intru in detalii legate de cursuri, sunt de tipul tantra bisnit… pot trage doar niste concluzii…

    – In situatii de criza (economica, manageriala, umana) oamenii se panicheaza si apeleaza inclusiv la acesti profeti de cartier, dar
    – sistemul NLP se bazeaza pe un delir care se intretine reciproc. Daca-ti pastrezi discernamantul si cauti explicatii rationale si cauti un schelet logic pentru sistemul lor, atunci magia se rupe. Daca s-a rupt, ajungi la singura concluzie logica
    – singura urmare a acestui sistem nu este de a te face mai bun, de a-ti creste dorinta de autoperfectionare, ci doar iti ofera acea perdea comoda pe ochi si multumirea ca esti un mediocru… ba chiar iti ofera o diploma pentru asta.

    Acum… a ce seamana asta?

    P.S. L-am mentionat si mai devreme pe cel de la Iasi, care ne explica foarte convins ca avem viteza mica de citit pentru ca ceea ce citim trece prin coardele vocale in drumul spre creier… pun pariu ca nu stiati cati neuroni aveti in laringe!

    Spor la NLP-uit, la citire rapida si la orice pastila de genul asta, dar rog apostolii NLP-ului care mai posteaza sa nu uite un lucru… curba lui Maxwell nu iarta si, pana acum, nu a fost infranta! Iar daca nu stiti ce am vrut cu asta, ora de consultanta costa, poate aflati lucruri noi pe care sa le incorporati in „training-ul” urmator!

    Creste-ti leadership-ul de 1000 de ori. Acum si contra naturii…

    00
  43. Ce ma bucur ca ai scris articolul asta!!
    Si imi place cum l-ai scris!

    Mie chiar imi placea de Soare….pana sa dea in workshopuri si apoi sa faca reclama la alte workshopuri si siteuri si carti de 2 lei.
    Can am vazut ca recomanda alea…am tras concluzia ca e un ipocrit.
    Asta e……n-o fi primul.
    Doar ca nu inteleg de ce e asa cunoscut in „online” …

    00
  44. @Teo: nu aprob comentariile făra autor. nu te poti semna, inseamna că nu vrei să spui ceea ce tocmai ai spus. au fost vreo 3 comentarii ieri pe tema asta, toti de la curajosi anonimi.

  45. those who can, do . those who can’t, teach .

    00
  46. NOU
    #49

    Adrian Soare nu are doi lei in buzunar. Sistemul lui de facut bani este sa „imprumute” de la altii si apoi sa dispara la un alt workshop.

    Educatia este buna dar venita din partea unor persoane avizate care chiar stiu despre ce vorbesc. Altfel o dam in cersetori care predau cum sa faci bani si in curve care te invata cum sa iti pastrezi virginitatea.

    E ridicol ca poplatia pune botul fara prea multe intrebari la orice sarlatan care zambeste dragut si afirma ca „detine” secretele succesului. Inainte sa va luati sfaturile drept lege ar trebui sa va intrebati daca „profesorul” are rezultate.

    10

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube