Un studiu al Daedalus MillwardBrown despre nivelul de trai din Europa are niște date simpatice despre România. Simpatice pentru că se bat cap în cap. De pildă că românii sunt dispuși și ar vrea să cumpere bunuri de calitate. Sau că aproape toți sunt mulțumiți de realizările lor, deși sunt stresați și doar 50% sunt mulțumiți cu locul de muncă actual. Sau că ei cred că au un nivel de trai bun, dar răspund că abia se descurcă cu banii de la lună la lună.
Doar atat: exista minciuni, minciuni sfruntate si statistici…
ai 9-9 voturi. statistic esti ok sau un prost. depinde cine se uita.
Cand am fost student am lucrat ca operator sondaje de opinie, fix la Dedalus. Doar atat spun. N-au nicio valoare, numa’ noi stim cum le faceam… Adica sa fim seriosi, cine iti statea 45 de minute sa-ti raspunda la intrebari, multe din ele complet idioate? Asa ca, uite ce rezultate apar.
există primejdia ca alegătorii să mintă mai mult şi decât aleşii
Ce mi se pare ciudat e ca avem 32% (?) divoratati si 80% multumiti de viata de familie. Si partea cu 40% care cred ca au realizat ceva important in viata, comparativ cu toti restul, care sunt sub 30%, mi se pare foarte romaneasca. In rest, cred ca romanii, dincolo de stres, sunt multumiti de job pentru ca isi imagineaza ca sunt norocosi ca au job. De-abia se descurca de la o luna la alta, dar totusi se descurca. Astept momentul in care interviurile de angajare o sa fie privite ca un test pentru ambele parti.
Pai e corect, din aia divortati, 20 % sunt multumiti cu viata lor de familie – adica singuri (probabil barbati :)))
Din 100 de oameni care s-au casatorit, 32 au divortat. Din restul de 68 de oameni care au ramas casatoriti 80% sunt multumiti. Hai ca nu e greu
Pam! Pam! Pai normal ca au de aratat numa’ aberatii. Institutul de statistica din Romania are date foarte interesante despre nivelul de trai din Romania. Pe Dambovita, in Brezoaele si Tartasesti, venitul mediu per cap de locuitor este de 1800 lei lunar. De unde au venit ei cu cifrele astea nu stie nimeni.
Un ardelean avea 2 porci. Un moldovean n-avea nimic. Statistic vorbind, romanii au un porc de caciula.
https://zoso.ro/statistica-realitate/
Nu stiu cat este de semnificativ statistic la nivel popendulational cu un N=500…..
Slide-ul doi este suspect:
– Doar 6% pensionari? Cei pensionati includ pe cei pensionati medical?
– Doar 7,8% unemployed(fara venituri)?
– Doar 6,6% femei casnice?
Practic, din popendulatia adulta, toata lumea munceste(mai putin aia 7,8+6,6)? Brusc nu mai avem asistati sociali?
Nu mai știu atâta statistică, dar mi se pare interesant de calculat intervalul de eroare pe baza N-ului și al nivelului de încredere.
1 februarie 2013: „….in doar 7 dintre judete si in Bucuresti, numarul salariatilor este mai mare decat cel al pensionarilor, iar in 34 de judete, situatia este inversa. Mai mult, in 4 dintre judete, numarul pensionarilor este de cel putin doua ori mai mare decat numarul salariatilor.”
https://economie.hotnews.ro/stiri-finante-14129751-raportul-salariati-pensionari-2-1-bucuresti-dar-1-2-5-teleorman.htm
Unii romani mint. De rusine. Chiar si sub forma anonimitatii.
Multi altii se mint singuri.
Iar pe altii nu ii duce capul nici macar cat sa inteleaga ca nu o duc bine.
Popendulația din estul Europei s-a adaptat, in 50 de ani de comunism, la principiul de viata „gura bate c***l”. Prin urmare, adesea oamenii spun nu ceea ce cred cu adevarat despre unele lucruri, ci ceea ce cred ca se asteapta de la ei sa spuna, sau ca e „corect” sa spuna. Am vazut chestia asta in multe locuri, mai ales in Fosta Yugo, dar si in Belarus, R. Moldova, chiar si Ungaria. Pentru occidentali, invatati sa fie bagati in seama cu seriozitate de autoritati dornice sa le rezolve problemele, pare de neconceput asa ceva. Din pacate, e o realitate, mai ales in ceea ce priveste subiecte sensibile, de genul „esti fericit in tara ta”, „crezi ca tara ta merge spre o directie buna” etc.
Pe langa asta, ai nostri se multumesc si cu mai putin – de unde si ideea ca multumirea in viata, per se, nu poate fi calculata obiectiv, ci pe baza asteptarilor. Zero asteptari, zero frustrari, maxim de multumire
N-am reusit niciodata de ce ar trebui sa le spun adevarul unora care ma streseaza pe strada sa imi donez cinci minute din timpul meu ca sa castige ei o paine sub pretextele ca:
1) Sunt doar 5 minute
2) Imi ofera pentru timpul meu cine stie ce rahat moca
3) Cea mai mare harneala, ca prin cooperarea mea firma care i-a angajat pe ei o sa aiba o imagine mai buna asupra a ceea ce vrea consumatorul, adica eu , si plm…
Cu siguranta n-am de ce sa le spun adevarul unora care fac sondaje sociale, gen „cu cine ati votat? „. Raspuns: „Cu ma-ta”. Astfel m-as fi asteptat ca ma-sa sa aibe macar 50% in sondaje.
Rezultatul este corect și arată ceea ce știm de mulți ani: suntem un popor schizoid, gen:
Vrem bunăstare de la PSD;
Vrem biserică în școală;
Vrem bun și ieftin;
Vrem să facă alții înaintea noastră;
Vrem locuri de muncă sigure, pentru leneși;
Vrem corectitudine, încasând pensii de boală luate pe blat;
Vrem să fim respectați, dar nu-i respectăm pe ceilalți;
Vrem să o ducem mai bine în România, dar nu știm să ne exprimăm în limba română (mă refer doar la cazurile cu limbă maternă);
Vrem să aleagă alții pentru noi (mai ales la alegeri), după care ne revoltăm că n-a ieșit cum ne doream;
Vrem să ne îmbogățim din peștișorul de aur, nu să trăim decent din salariu;
Vrem standarde duble, minciună, ipocrizie, alegem hoți, nu gândim în perspectivă, nu aprofundăm viața dar noi suntem poporul ales.
Și ar mai fi.
off: mult mai misto player-ul asta decat cel precedent. sa-l pastrezi.
Adica 66% din popendulatie lucreaza. Asta, chiar si la 18 mil de locuitori, inseamna 12 mil de angajati/ patroni. Iar in scripte apar doar pana in 5 mil. Ailalti 7 mil sunt la negru?
da. sau lucrează pământul.
Imi vine in minte un singur comentariu: „Nu stim pe ce lume traim”. Probabil inutil dar foarte conectat la realitate :).
de fapt, nu ancheta e eronata ci modul in care gandeste romanul. sunt studii sociologice si antropologice facute de membri ai academiei care au aratat ca in mintea romanului e un terci si ca de foarte multe ori, doua idei antitetice pot fi acceptate ca un adevar dat.
exemplu: toti ar vrea sa aiba bani insa toti ii urasc pe cei cu bani.
decalajele sunt cele care caracterizeaza comportamentul romanului. astfel exista un decalaj intre imaginea de sine si realitate, un alt decalaj intre valorile declarate si aspiratii, un altul intre comportamentul de consum si resurse.
cercetarea de piata e un instrument foarte puternic doar ca in cazul particular al Romaniei lucrurile sunt foarte greu de explicat. cei care lucreaza in domeniu stiu despre ce vorbesc…
25 de ani de tranzitie capitalista ne-au f00t00t creierii si acum habar n-avem cine suntem si ce vrem.