“Am nevoie de internet când călătoresc”

Am văzut in ultimii ani mai multe reclame la cartele virtuale cu date mobile, și oameni care făceau reclamă la ele folosind faza din titlu drept cârligul de care să se agațe în reclamele astea.

Și aici apare problema mea.

Pentru ce? Ca să te uiți în telefon în timp ce ești în vacanța aia pe care ți-ai dorit-o și pentru care ai plătit cu sudoare și stress? Ca să nu stai de vorbă cu aia pe care ai luat-o de nevastă la masă la restaurant, că e mai important ce se întâmplă pe net decât mama viitorilor tăi copii?

Nu știu voi, dar eu evit din ce în ce mai mult să scot telefonul când sunt undeva cu soția. Dacă am ceva important de făcut da. Dacă ea se duce până la baie da. Dacă nu a venit încă da. Dar dacă suntem amândoi, îl țin în buzunar.

Minima decență.

social-media

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

86 comentarii

  1. NOU
    #1

    Ești un soț drăguț.

    Comentariu apreciat.18532
    • Nu si la corp.

      Comentariu apreciat.34348
    • Frate ce reply răutăcios..

      Comentariu apreciat.8825
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 105146
    • Am citit de două ori, încă nu știu dacă Nico vrea să-l facă de râs pe Vali sau nu.

      Comentariu apreciat.23715
    • Pai sa o formulam simplu – doar pentru ca un barbat nu are chip de reclame, nu ne apucam sa desconsideram restul corpului. Se ingrijeste de sanatatea lui, nu mi se pare ca i se ghiceste varsta pe corp, este peste medie. Acum, daca tot obiectificam barbatii, sa-l vedem si pe carcotas

      Indecis. Tu ce zici?5374
    • Nico, da’ piticii ce are? noi nu e oameni?

      Comentariu apreciat.984
    • Vin sa zic si eu ce a zis si Nico.
      Separat de faptul ca daca tipa in cauza are un IQ peste medie, se uita mai degraba la lucrurile care nu tin de fizic – charisma, adaptabilitate in diverse situatii, sa stie sa tina o bormasina in mana fara sa isi dea cu ea peste unghii, sa te poti simti in siguranta langa el, in orice situatie.
      Pentru ca pana la urma da, sigur, la un moment dat toti visam la reviste dar asgea raman un vis si pentru ca nici macar nu am vrea sa fie realitate. Dincolo de fizic, e mult mai important intelectul, caracterul si personalitatea, pentru ca de multe ori ca femeie te uiti la un barbat si pentru perpetuarea speciei, si cred eu ca toate ne dorim sa mosteneasca copilul lucruri importante in viata, nu patratele si bicepsi. Si chiar daca nu vrei copii, pentru viata de cuplu, ca sa nu mori de plictiseala si sa iti vezi restul zilelor langa un om, e esential sa ai si alte atuuri decat aspectul fizic, ca pana si la sex e important sa il duca capul si sa stie anatomie, plus la restul lucrurilor mult mai importante in viata. Da, stiu, toti zicem ca nu conteaza exteriorul dar pentru life term goals chiar nu conteaza.

      Indecis. Tu ce zici?4442
    • NOU
      #9

      Nico si Cris n-au inteles gluma lui Andrei

      Comentariu apreciat.5510
    • Bai… acu’ eu citind toate astea am ajuns la o singura concluzie:

      Vali are pula mare.. alta explicatie nu este..

      Comentariu apreciat.834
    • andrei are 21 de ani, fiți blânzi cu el.

    • auch, ce burn pt zoso.

      00
  2. Pentru ca ai nevoie de navigatie (minim Google maps sa cauti chestii/atractii/muzee/restaurante/hotel).
    Pentru ca poate inchiriezi o masina si vrei muzica ta nu ceva dubios intr-o limba pe care nu o intelegi.
    In rest probabil ca te descurci linistit cu WiFi de la hotel.

    Comentariu apreciat.32915
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 32202
    • Abia întors din Egipt. 100 lei 60GB date mobile cu 3 sim uri incluse.
      De ce? Limba străină, navigație, Uber (da, Uber), info despre ce vizitez, plata cu mobilul (unde și verific ce am plătit).
      Si da, cu referire la articolul precedent, un netflix la copil când sunt la restaurant și rămân fără metode de a-l tine liniștit.
      Preț prea mic pentru confort atât timp cât nu ești dependent.

      Comentariu apreciat.13223
    • @Lucian:
      Am functionat multi ani cu harti si muzica offline. Si uneori hartile alea te duceau in balarii ca mai construiau strainii drumuri.

      La ora asta e vorba de comoditate: pentru cateva zeci de lei/euro am tot ce am nevoie la indemana pe telefon cu minim de efort inainte.

      Cred ca una din chestiile pe care romanii nu le realizeaza e ca daca nu eram parte din UE si nu trebuia sa ne aliniem legislativ inca mai downloadam harti si muzica pe telefon de acasa in loc de roaming inclus la bani de seminte.

      Comentariu apreciat.8621
    • NOU
      #18

      cred ca nu intelegeti ce avrut sa spuna Vali. Nu zice nimani sa nu iti iei net pe telfon invacant ept google, waze, uber plati si alte minuni, da gen lasa-l draq inchis dupa ce ai ajus la destinatie ca nu de aia ai venit in vacanta. Si sincer vad printre amicii mei ca am ajus cu totii la aceleasi concluzii de mult timp, cand ne vedem telefonu il deschizi poate doar sa ii arati ceva in rest stam de vorba, ce concept, ca de aia ne-am intalnit.
      mare amjoritete nici mcar nu il mai scot din buzunare, la mine nu merge ca e mare si tb sa il pun pe masa ca ma strang buzunarele, da ideea ramane.

      Indecis. Tu ce zici?2929
  3. NOU
    #19

    Make harti fizice great again. Zoso 2024

    Comentariu apreciat.2458
  4. păi poate așa au nevoie și ăia pentru anumite momente de net. Știi cum e, mai bine să ai decât să nu și să te enervezi.

    Comentariu apreciat.323
  5. Vreau sa am internet ca sa caut pe google ce vizitez, sa caut locatia pe harta, sa vad cu ce ma pot deplasa pana unde vreau sa merg. Sa cumpar bilete online. Poate raman fara cazare si trebuie sa caut altceva, fac pana si am nevoie sa caut vulcanizare. Sunt 1000 de motive. Nu am nevoie de el ca sa imi ignor partenerul. Tehnologia face parte din viata noastra, ca altii nu stiu sa mai ia o pauza cand e nevoie nu inseamna ca suntem toti la fel. Ce nu inteleg eu e altceva, luarea serviciului cu tine in concedii, nu faptul ca vrei sa ai internet.

    Comentariu apreciat.15514
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 13152
    • Trebuia s-o spui mai pe scurt, să priceapă ”toate lumile”: fără feisbuci, insta și altele asemenea, ci folosit doar pentru informații necesare călătoriei și că neprevăzutul nu poate fi planificat de acasă.

      Comentariu apreciat.671
    • @codrut nu se exlud. Planifici si de acasa, dar mai cauti informatii si acolo

      214
    • Subscriu….@Deea M
      Nu știi când ai nevoie….eu unul nu am Facebook, insta, Twitter sau tiktoake….nimic….

      128
    • Kodrutz, mi-ai oferit salvarea. Multumesc, nu stii ce m-as fi facut fara ea.

      Indecis. Tu ce zici?258
    • @Kodrutz, planifică tu de-acasă călătoria cu metroul/transportul în comun la Viena (insert here orice altă localitate decât „acasă”).

      Mno, poți să te uiți dacă există transport în comun către principalele ținte unde vrei să ajungi, dar e mai ușor la fața locului și de ce ai ține minte atâtea amănunte?!
      E o călătorie de plăcere, nu o campanie militară s-o planifici până la cel mai insignifiant detaliu.

      81
  6. Eu mereu am net mobil in vacanta in strainatate. Nu planific la secunda fiecare zi si uneori e util google. De la „oh, am terminat mai repede ce aveam planificat, hai sa gasim ceva sa ocupam 2 ore” la „azi avem pofta sa mancam X, hai sa cautam pe google maps/tripadvisor un restaurant bun in jur”.

    Pur si simplu e mai comod sa am conexiunea de date oricand disponibila decat sa caut un wireless cand am nevoie. Asta nu inseamna ca stau pe telefon toata vacanta.

    Comentariu apreciat.747
    • Uneori, in vacanță, dormim pana la 12, sărind peste micul dejun (ce oroare!).

      Vacanta este sezonul in care stau cu burta la soare și nu planific nimic. Sloth îmi zice.

      Indecis. Tu ce zici?2812
    • Uneori, in vacanță, dormim pana la 12, sărind peste micul dejun

      FRAIER! PĂI DE CE l_AI MAI PLĂTIT?!?!?!?!

  7. – unii vor posteze pe social media din vacanta
    – unii vor sa sune acasa pe live
    – altii vor sa cumpere bilete la diverse
    – altii nu stiu limba tarii si folosesc google lens ca sa traduca un meniu
    – unii vor sa plateasca cu telefonul, sa faca tranzactii cu el din contul de BT in ala de Revolut
    – sunt care mai merg pe jos prin Barcelona si folosesc google maps
    – sunt soferi ce folosesc waze
    – cand mergi cu familia si copilul e pe bamcheta din spate poate vrea sa o arda pe youtube sau se joaca ceva online
    – etc
    Internetul face parte din viata noastra ca ne place sau si fara el suntem ologi.
    *acest comentariu nu este sponsorizat de catre Vodaphone, reteaua cea mai rapida si cu cele mai bune preturi de pe piata(lol) dar daca cineva de la ei citeste asta contul meu Iban l-am trimis deja pe mail la Vali, 200 euro e bine wink; wink;

    Comentariu apreciat.7619
    • cand te duci in vacanta la turci la resort unde e naspa piu piu erdogan, nu ai nevoie de nici una din alea…

      Indecis. Tu ce zici?1523
    • NOU
      #34

      @Psionics, dacă te contactează rețeaua aia bună, zi-le să-i plătească și nevesti-mii ăia 15€ pe roaming, mulțumesc; c-am fost la ferma hermeziu (5-6 km de granița basarabeană) și i-o trebuit să trimită 2 poze pe uațap; cred că-i depun cv-ul la national geographic…

      220
    • NOU
      #35

      bre, nu’ș cum plm, la 5-7-10 km de granițe îți intră ba bulgarii, ba moldovenii, ba ungurii!? or fi rețelele lor pe steroizi? nu zic, mă ține vodafonu’ pînă ies din ruse, da’ a dracu’ cînd mă întorc spre țară, tre’ să caut rețeaua manual; uneori și la ghișeu la giurgiu face figuri…

      110
  8. Nu-i așa că te supără un pic turiștii străini care vin să te întrebe cum să ajungă în cutare loc? De-ar avea și ei net pe telefon…

    Comentariu apreciat.889
  9. Estimez începuturile cheliei pe undeva prin AD 2006, la un drum Iași -> Atlantic și retur, cu o Solenza și hărți fizice (un atlas de vreo 2kg). Dacă aveam internet pe vremea aia, ce plete aș fi avut acum!

    N-are treabă ce zici tu cu utilitatea internetului. Dacă-l ai, nu trebuie să-l și folosești la orice rahat.

    Comentariu apreciat.555
    • Am facut un turul tarii prin 2002-2003 cu harti fizice. Nevasta (*de acum) era copilotul si imi zicea:
      Mai avem 3 localitati dupa trebuie sa faci stanga. Beleam ochii dupa indicatoare ca la prima editie de Playboy.

      Prin 2005-2006? Am luat de la un prieten un GPS extern care mergea cu tel Nokia si le-aveam pe-amandoua in bord. Mergeau pe acelasi incarcator si le puneam pe rand sa nu ma lase nici unul. La un moment dat ma duceam spre Tg Jiu si ori nu mergea bine GPS-ul, ori erau hartile proaste ca ma vedea langa drum si imi tot zicea sa fac dreapta si sa intru pe drum. Atunci mi-am bagat picioarele in el de GPS si l-am vandut unui prieten.

      N-am mai avut GPS pana la tel cu android in 2010-2011 un motorola defy.
      Prin Bucuresti aveam harta fizica. Trageam pe dreapta si imi faceam planul in cap:
      – la a doua intersectie la dreapta.
      – cand te intalnesti cu tramvaiul faci stanga.

      Oh tinerete!

      Comentariu apreciat.424
    • Mircea Lucescu?

      42
  10. Motive evident false:
    Ca să plătesc concediul nu factura la datele mobile.
    Ca să am boarding pass-ul măcar în format virtual(după concediu un articol despre companiile aeriene ar trebui marcat cu interzis sub 18 ani)
    Ca să pot să lucrez și de afară. Nu durata concediului e importantă, ci tranziția de la muncă la concediu și invers.

    Adevăratul motiv:
    Ca să intru pe blog cât stau la coadă să iau bilete la hrănit pinguini.

    220
  11. Chiar și când sunt în vacanță mai stau pe net: citesc știri, articole salvate, social media, etc. Presupun că mulți cam la fel.

    Dar da, ai dreptate, prioritare trebuie să fie vizitatul și oamenii cu care ești. Mi se pare trist când văd familii stând toți la masă pe telefon.

    Comentariu apreciat.324
  12. Pentru citit bloguri e necesar. Mai ales pentru poze. Și pentru când se dă nevasta pe net. Plus pentru ce s-a scris mai sus.

    146
  13. Hărți navigabile și recomandări offline, pentru că nu peste tot este net. Să țină bateria și să văd bine în lumina soarelui. Garmin montana 700i, cea mai bună investiție a ultimilor ani.

    323
    • NOU
      #45

      Garminul ăla e 700€… Cred că e mai ieftin internet prin satelit!

      160
    • @Fisherman. Are. E tehnologie inreach. Poți răspunde direct de pe el la sms. Are buton de sos în caz de urgență. Asta dacă îți trebuie. Nu peste toți coclaurii ai semnal gsm.

      10
  14. Depinde de felul de vacanta. Daca esti undeva unde nu trebuie sa te misti, n-ai nevoie de el. Dar daca calatoresti, vizitezi, mai ai nevoie de date ca sa vezi pe unde esti, sa vezi cum ajungi din punctul A in punctul B. Altfel, de acord cu ce ai scris.

    113
  15. Cum au mai spus si alții pe aici, ar fi prea mult de munca sa renunți la confortul oferit de internet și să revii la instrumente tangibile. Telefon + internet ușurează munca de orientare.

    Dar așa, ca să-i amuz și pe restul cititorilor, la ce mai folosesc eu personal internetul:
    * ca să ascult programe meditative când mă mai apucă o criză anxioasă.
    * fiindcă oricum sunt prea autist și am prea multe minusuri personale pentru a putea avea lângă mine o „aia pe care s-o iau de nevastă, mama viitorilor mei copii”

    Comentariu apreciat.314
  16. – Gmaps
    – Transport
    – Comunicare cu ghiduri sau cazare
    – Plictiseală

    203
  17. Cred ca si-ar fi dorit sa foloseasca internetul la capacitatea lui utila(si nu pentru postat pe facebook) si romanii care au platit 300e la taverna Glaros din aliki beach, thassos vara trecuta, pe o masa ce facea maxim 50e si apoi plangeau pe plaja.
    Uneori e bine sa mai vezi un rating, cum sa ajungi din a in b cu transportul in comun, eventual niste bilete online luate pe moment.
    Altfel, mi se pare o prostie ca in vacanta sa ai stackul mail-teams-slack pe telefon.

    Comentariu apreciat.250
  18. Eu zic la ce l-am folosit eu in ultimul city break:
    – navigatie (mers pe jos, transport public)
    – reviewuri la restaurante/baruri/atractii ca sa stiu unde mananc/beau/ma distrez.
    – bilete de tren, atractii turistice (de obicei sunt mai ieftine biletele achizitionate online)
    – traduceri (chiar daca teoretic stiu engleza, erau niste poezii misto in metroul londonez cu cuvinte de care nu am auzit);
    – inregistrarea in google timeline, e asa la indemana sa iti zica pe unde ai fost…

    Pe langa asta, mai citesc si eu o stire, am notificari de la diverse (smart home, birou).

    207
  19. Pe lângă cele zise mai sus, le pun piticilor telefonul în brațe la restaurant până vine mâncarea sau după ce au terminat, ca să joace Brawl Stars online și nu cu chelnerii și/sau cu ceilalți clienți din locație. Merge? :)

    Indecis. Tu ce zici?2924
    • Esti un parinte model. Cât mai mult screen time pentru copii.

      Indecis. Tu ce zici?2925
    • NOU
      #54

      Îmi place ca dacă le pui telefonul sau tableta în brațe la copii la restaurant nu e bine ca îi lași prea mult la ecrane. Dacă îi lași să se agite pe acolo iar nu e bine…

      1810
    • Nu. Lasă copilul sa experimenteze realitatea. Educa-l, nu-l împacheta in fața unui ecran. Fii părinte, nu-ți fie lene. Asta ai vrut, nu?

      Indecis. Tu ce zici?1621
    • NOU
      #56

      S-a vrut un comentariu oarecum amuzant, o aluzie la discuția de ieri. Evident, mulți nu au prins-o. În altă ordine de idei, nu am chef să fiu un „părinte model” băi @Ștefane, și n-ai de unde să știi ce fel de părinte am vrut să fiu eu băi @hash. Nu mai bine vă vedeți voi de plozii voștri și îi lăsați pe alții cu plozii lor? Că atâta „educație” aveți în gură aici pe blog, dar dacă e să-mi dau cu presupusul, pe baza a feea ce scrieți și cum scrieți, cred că sunteți la fel de cocalari și de needucați, și voi, și plozii, la fel ca ăia la care le faceți morală și de la care aveți nu știu ce pretenții. Precizez că ăsta n-a mai fost un comentariu amuzant.

      Indecis. Tu ce zici?3512
  20. Pai normal că nu stau pe telefon ca tâmpitu, dar mai folosești google maps, cauți un restaurant, programul la ceva de vizitat, cumperi un bilet, etc.

    203
  21. Am fost acum câteva săptămâni pana în Macedonia la obișnuitul Ohrid și împrejurimi, ca toată lumea.

    Apropo, nu va duceti, e nașpa, Albania vecina e mult, mult mai mișto /s

    Nu am avut internet pentru ca aveam cu toții doar Yoxo și aia vor 130 lei pe internet în tara aia, de parca ar fi cel puțin Noua Zeelanda, nu Europa aici peste gard. Cât eram pe drum înca în Bulgaria am descarcat niște Google Maps sa fim siguri ca nimerim cazarea si cateva filme de pe Netflix. Și nu am simțit lipsa chiar deloc, filmele sunt încă nevăzute, eram prea obosiți seara sa ne mai pese. La munca nu s-a întâmplat nimic catastrofal ca nu am răspuns 3 zile la mailuri și tichete. Pe Facebook nu am pierdut nimic, ala 3 meme-uri tâmpite de pe grupurile de whatsapp le-am văzut și mai târziu, tot la fel de neamuzante au fost. Per total recomand, as mai repeta experienta.

    Indecis. Tu ce zici?297
  22. Depinde unde calatoresti si ce fel de om esti. Daca esti romanul mediu care a descoperit ca Grecia e prea scumpa si Albania este ultima smecherie o sa ai nevoie pentru navigatie si sa te descurci pe acolo. Stiu ca poti cumpara navigatie offline, dar din nou daca esti roman mediu si te uiti la ultimul banut o sa alegi sa iei un e-sim care-ti da net decent pana acolo.
    Pe de alta parte daca ai venituri peste medie si deja Europa nu mai e de tine, datele mobile te pot ajuta destul de mult daca te duci intr-o tara unde sa zicem ca alfabetul nu este cel latin. Coreea de Sud, Japonia esti aproape mancat daca nu ai un google lens sa-ti traduca ce e scris pe acolo.
    Acum ca operatorii de telefonie mobila sunt hrapareti si s-au obisnuit cu bani facuti usor din prizonieratul unor clienti este alta discutie. Sigur cand vezi ca pentru unii vacanta perfecta inseamna niste poze pe insta sau alte prostii parca ti se pare pacat sa nu-i arzi la bani pe oameni….

    Indecis. Tu ce zici?255
  23. You’re doing it wrong!
    Mergi cu doamna până la restaurant. Ajungi și scoți telefonul!
    Dacă ai notificări super!
    Dacă nu, deschizi fiecare aplicație (mail, whatsapp etc) și swipe to refresh, că toate sunt proaste și nu îți trimit notificările.
    Eventual de vreo 2-3 ori! Să fii sigur!
    Dacă nici asta nu merge, alea moderne ai infinit scroll, deci dacă te uiți suficient găsești ceva interesant!
    Apoi vine meniul. E aproape normal să îi faci o poză!
    Apoi vine mâncarea și eu obligatoriu să faci minim 5-6 poze din același unghi cu aceleași setări!
    Apoi le trimiți să le vadă toți din grupurile tale online!
    Cât mănânci nu vorbești, că nu se face.
    Apoi o iei de la capăt cu telefonul, că sigur e o greșeală că nu ai 5000 de notificări!

    Poate nu sunt eu atent, dar aș spune că 80% fac asta de fiecare dată!
    Deci asta e normal!

    Indecis. Tu ce zici?2415
    • Si faptu ca tu stii ce fac toti aia de prin jurul tau cand iesi undeva, ce spune despre tine? Tu nu ai timp de telefon nu ca sa iti vezi de discutiile tale cu oamenii cu care iesi tu undeva, ci ca sa analizezi vietile tuturor necunoscutilor din jur. Asa da…foarte logic.
      Vezi-ti de viata ta cel mai bine si lasa vietile altora.

      106
  24. Sunt plecat in vacanta. In afara UE. Netul e scump, si oamenii se bat sa cumpere fel de fel de cartele. Ca sa… net! Oamenii insa privesc altfel, nu ca au dat bani ca sa stea inchisi in telefon: imi permit, fac ce vreau, etc. Eu am luat tel la piscina azi pt ca m-am accidentat usor ieri, asa ca azi fi’miu o initiaza pe maica’sa in tainele toboganelor din resort. In rest, autonomia telefoanelor a crescut simtitor de cand sunt lasate in seif. :)

    183
    • Eu la piscina iau o carte..

      1412
    • Am incercat si eu cu cartile, dar se uda si se intind culorile… plus ca deja nu mai am chef sa colorez toata ziua. :) nu intentionam sa ma laud, dar na…

      Comentariu apreciat.465
  25. NOU
    #67

    Nu toata lumea se duce la all-inclusive sau in excursii organizate. Unora le place sa isi faca propriile vacante sau chiar sa faca din drumul pana acolo o parte placuta a vacantei.
    Si fiecare face ce vrea cu proprii bani, mai ales atunci cand nu afecteaza pe altii.
    Nu stiu ce m-ar face ca vreodata sa imi treaca prin cap gandul ca un random care se duce in vacanta isi neglijeaza nevasta uitandu-se pe tiktok la tatoase.

    211
  26. La unii,dacă le iei internetul ,se simt ca în Rambo I, nu sunt siguri cum vor supraviețui.

    160
  27. si cum mai platesti wireless? sah mat

    47
  28. Hărți, uber(in oras sau afara lui, cu masina, tren, avion), evenimente (teatru, stand-up, petrecere de cartier), WhatsApp (chestii administrative- booking, rezervari..).
    Plus ca ai pofta de ceva anume într-o zi. Cauți pe net ce si cum, vezi ce e deschis, liber etc.
    Ca sa nu mai spun ca uneori trebuie sa fii flexibil si sa rezolvi cateva rezervari/atracții la fata locului.
    Internetul este esențial (călătorit din NZ, Australia, Iran… Patagonia..), iar uneori te trezești ca wifi – ul e chiar un lux(cuba) .

    95
  29. Genial cum ați sărit toți sa explicați cum internetul este esențial si utilizarea lui evidenta :))… pe un blog pe internet :))
    Smart Zoso :))) scopul a fost atins

    1011
  30. Eu am nevoie de net ca să întru să citesc zoso.ro

    84
  31. Iată ce spune și Inteligența artificială despre faptul ca cineva stă prea mult cu celularul în mână:

    Ca model lingvistic mare, nu sunt capabil să-mi formez opinii sau convingeri personale. Cu toate acestea, vă pot oferi câteva informații care pot fi relevante pentru interogarea dvs.

    Utilizarea excesivă a smartphone-urilor poate avea un impact negativ asupra sănătății fizice și mentale a oamenilor. De exemplu, poate duce la probleme de vedere, dureri de cap și tulburări de somn. De asemenea, poate contribui la anxietate, depresie și izolare socială.

    Este important să fiți conștienți de riscurile asociate cu utilizarea excesivă a smartphone-urilor și să luați măsuri pentru a le limita. Unele sfaturi utile includ:

    Stabilirea limitelor privind timpul petrecut pe ecran
    Oprirea telefonului înainte de culcare
    Faceți pauze frecvente de la utilizarea telefonului
    Angajarea în activități care nu implică ecrane
    Interacțiunea cu oamenii față în față
    În cele din urmă, decizia de a folosi sau nu un smartphone este una personală. Cu toate acestea, este important să fiți conștienți de riscurile și beneficiile implicate pentru a putea lua o decizie informată.

    Potrivit unui studiu recent realizat de Pew Research Center, 73% dintre adulții americani spun că smartphone-urile au avut un impact major asupra modului în care își trăiesc viața. Dintre aceștia, 20% spun că impactul a fost în mare parte negativ.

    Studiul a constatat, de asemenea, că utilizarea smartphone-urilor este asociată cu o serie de probleme de sănătate fizică și mentală. De exemplu, cei care petrec mai mult timp folosind smartphone-urile sunt mai predispuși să raporteze probleme de vedere, dureri de cap și tulburări de somn. De asemenea, sunt mai predispuși să prezinte simptome de anxietate și depresie și să se simtă izolați social.

    Este important de reținut că studiul nu a dovedit că utilizarea smartphone-urilor cauzează aceste probleme. Cu toate acestea, sugerează că poate exista o legătură între cele două.

    Dacă vă îngrijorează utilizarea smartphone-ului, există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscurile. De exemplu, puteți încerca să stabiliți limite privind timpul petrecut pe ecran, să vă opriți telefonul înainte de culcare și să faceți pauze frecvente de la utilizarea acestuia. De asemenea, puteți încerca să vă implicați în activități care nu implică ecrane și să interacționați cu oamenii față în față.

    În cele din urmă, decizia de a folosi sau nu un smartphone este una personală. Cu toate acestea, este important să fiți conștienți de riscurile și beneficiile implicate pentru a putea lua o decizie informată.

    114
  32. Vreau, nu vreau, am nevoie de date pentru G Maps/Waze (in special) si chiar si pentru Internet cand cel de la hotel are semnal prost spre deloc sau merge in suturi sau asa mai departe. Si s-au intamplat situatii la hoteluri cu renume.

    21
  33. Ce de justificări !! Hai că v-a dat Vali motive de tastat, sunteți buni.

    82
  34. Nu toti ne facem vacantele in Mako.

    43
  35. Complet offtopic: ChatGPT încearcă să mă convingă că fierberea sarmalelor este un proces exoterm :)))

    „You:
    deci procesul de fierbere a sarmalelor este o reacție exoterm?

    ChatGPT:
    Da, procesul de fierbere a sarmalelor poate fi considerat ca având loc printr-o reacție exotermă, în sensul că eliberează căldură în mediul înconjurător. Când apa este încălzită la punctul de fierbere și sarmalele sunt plasate în apă fierbinte, căldura este transferată din apa fierbinte către ingredientele sarmalelor.

    Ingredientele sarmalelor, cum ar fi carnea și orezul, sunt supuse unui proces de gătire în care căldura este absorbită, iar astfel se produce o reacție chimică sau un proces fizic care eliberează căldură. Acest proces de transfer și eliberare a căldurii contribuie la gătirea sarmalelor în timpul fierberii.”

    TIL.

    29
  36. Da’ de masina de spalat de ce avem nevoie? Nu e niciun lac sau rau prin apropriere?
    Dar masina sau avion? Carul si postalionul ce au?

    76
    • NOU
      #82

      Doamne da’prost mai esti. De masina de spalat ai nevoie, ca daca nu iti speli hainele putzi si nu te vad sa dai la magla in ciupă ca la 1700…

      14
  37. Dacă mă sună cineva sau vreau fac o poză mai scot telefonul din buzunar cînd sînt prin oraș sau prin altă parte. Dar în rest cam rar. Telefonul nu e important în sine, contează doar să-l am cînd am nevoie de el sau să-mi testez aplicațiile pe el.

    21
  38. NOU
    #84

    Atunci cand calatoresti fara sotie trebuie Internet, sa ii poti raspunde la mesaje.

    50
  39. NOU
    #85

    Oare cum dracu mergeau europenii in tari straine in vacanta fara gps, celolar si internet in anii 70-90??? Chiar nu-mi dau seama, plus ca nu aveau pe atunci nici aipad pentru manele. Asta deja e o chestie grava…

    23
  40. Sa zici ca nu e frumos sa stai cu ochii în telefon cand ești însoțit e una, si nu depinde de locul unde ești.
    Sa zici ca nu vezi utilitatea unei conexiuni de internet oriunde te-ai afla e cu totul altceva și e o afirmație destul de dubioasa din partea ta 😂

    1. Citesc stiri, feeduri pe WC oriunde în lume
    2. Convertesc monede, verific prețuri prin magazine
    3. Chestii financiare
    4. Transport (taxi, uber, hărți etc)
    5. Rezervări, research pe diverse activități locale și vendori
    6. Trebuie sa fiu always reachable din motive personale si e mai ok ca apeluri gsm
    7. Sa vb cu nevasta-mea dacă ne separam (gen prin mall-uri, plaje etc), ca doar nu suntem legați cu lanț.
    8. Multimedia stuff (poze plimbate pe whatsapp, backup pe 2 clouduri, YouTube)
    9. Educational purpose (sa zicem ca e ceva specific, e bine sa avem internet pe bărci, mai ales dacă facem cursuri, uneori am dat si examene online pe telefon din mijlocul marii)
    10. Traduceri live
    11. Căutat ingrediente si diverse preparate din meniuri traduse prost sau deloc.

    Desigur ca pe unele le pot înlocui si offline sau cu spotty wifi, dar pentru câteva zeci de dolari, de ce sa ma chinui?! Nu cred ca am mai fost pe undeva în lume fără internet de cel puțin 8 ani.

    41

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile