De ce e nevoie de intabulări și o lege a trecerii în proprietatea statului

ONU spune că România va pierde 5 milioane de locuitori în următorii 30 de ani, fiind țara cu cel mai accelerat declin al populației.

Cel mai rapid declin al numărului de locuitori se înregistrează în Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Serbia, Croația și Ucraina. Potrivit ONU, în Bulgaria, în 2017, erau 7 milioane de persoane. Până în 2050, nu vor fi mai mult de 5,4 milioane de persoane. Situația este similară în Croația.

Bun. Statul nu vrea să facă politici pentru sporirea natalității sau pentru creșterea nivelului de trai al locuitorilor, astfel încât să nu mai plece, ci să stea aici și să facă copii. Știm asta.

De aia propun un plan alternativ.

Primul pas ar fi începerea descurcării situației terenurilor și caselor, fie ele la sat sau oraș. E un proces anevoios care va dura probabil 10 ani în scenariul optimist și 15 în cel românesc. De asta zic că trebuie început acum.

Al doilea pas, și am mai spus asta, este o lege care să spună că orice proprietate nerevendicată după moartea ultimului proprietar trece la stat dacă nu e revendicată după X ani. Știu, data trecută ați argumentat că bla bla (nu mai găsesc articolul), dar o asemenea lege e necesară pentru a putea vinde terenurile și casele abandonate.

Pentru că iată ce se va întâmpla:

  1. Vor muri din ce în ce mai mulți țărani și vor rămâne din ce în ce mai multe case părăsite și terenuri nelucrate, terenuri care vor afecta imens terenurile cultivate de lângă ele. Sate vor rămâne părăsite. După o sumară giudecată, satele astea trebuie nivelate, iar terenurile date în lucru celor care au utilaje și le pot lucra civilizat, ca în secolul 21.
  2. Oamenii care nu vor vrea sau nu au bani să stea la oraș, se vor muta în satele apropiate, care trebuie să devină civilizate și decente. Gen, cu apă, canalizare, internet și alte minuni din astea. Satele de pe lângă orașele cu locuri de muncă, gen. Alea din mijlocul nicăieriului am stabilit că vor dispărea.
  3. Vor muri din ce în ce mai mulți oameni care au făcut nasoale rudelor și le-au forțat oarecum să plece. Sunt destui care se chinuiau aici cu viața și cu casa, în timp ce părințiilor stăteau în trei sau patru camere și nu voiau să își primească copiii în case decât pe post de slujitori și îi șantajau cu asta. Vom avea din ce în ce mai mulți morți singuri, abandonați de familie pentru că erau mizerabili sau din alte motive, familie care și-a făcut un rost în alte țări. Cei care stați la bloc, gândiți-vă câți bătrâni aveți pe scară la care nu vine nimeni niciodată, că n-are de ce.

De asta zic, moare proprietarul, stă 3 ani în aer, după care devine a statului, să o vândă sau să facă altceva cu ea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. „Primul pas ar fi începerea descurcării situației terenurilor și caselor, fie ele la sat sau oraș”
    Am lucrat la proiecte cu ANCPI si pot sa spun asta: hartia si pamantul nu se potrivesc deloc. Problema a inceput la legea fondului funciar din ’90 si de atunci s-a tot perpetuat pentru ca parcelele au fost portionate, vandute, s-a construit pe ele, s-au trecut in intravilan etc.

    „De asta zic, moare proprietarul, stă 3 ani în aer, după care devine a statului, să o vândă sau să facă altceva cu ea.” – da, asta e chestie desteapta, dar in aia trei ani statul trebuie sa caute eventuali mostenitori legali.

    • @Vali Tu afli, important e să nu afle alții – https://spynews.ro/actualitate/sia-tinut-bunica-moarta-timp-de-opt-luni-ca-sai-incaseze-pensia-77951.html
      Cât despre pământul nerevendicat… Știu un sat unde primarul are asociație agricolă, are acces la documentele din primărie cu terenuri nerevendicate și le exploatează pe toate, fără să plătească arenda, impozitul sau alte impozite pe cifra de afaceri – pentru că în acte ala e terenul altcuiva și e nemuncit.

    • de ce să ii caute statul? în 3 ani nu afli că ți-a murit bunica?

    • așa ca amuzament, nepotul ăla care s-a bucurat la pensia buncii e un fraier, în america latină obiceiul e să se mărite bunica(ul) cu nepotul(a) și să-i rămână lui pensia ca urmaș (o chestie extrem de inteligentă de șuntat statul și legile lui inechitabile cu săracii)

    • Sînt atît de diferite cazurile de mosteniri încît nimeni nu are chef, mai ales cei din primării, să caute moştenitorii.
      Ştiu pe cineva la sat care trebuia să facă moştenirea după bunicul lui şi pt asta a fost necesar să cheme cățel, purcel şi pisică la notar. Timp pierdut grămadă.
      Pe lîngă astea, pe terenul lui îşi făcuse casă un văr, cu acordul lui urmînd să facă dezmembrarea(nu s-a făcut după 20 ani), care pt a merge la notar a cerut bani.Foarte moral din partea lui.
      Altfel, statul derulează programe de întabulare gratuită pt clarificarea proprietăților datorită sarcinilor asumate prin aderarea la UE.

    • NOU
      #6

      @ green știu și eu un sat în Teleorman unde primarul are asociație și muncește pământurile ălora morți. Mai are rost sa scriu ce culoare politică are primarul?

    • da, asta e chestie desteapta, dar in aia trei ani statul trebuie sa caute eventuali mostenitori legali.

      Statul nu caută moștenitori & curțile de judecată nu se interesează dacă mătușă-ta a declarat că e singura moștenitoare din întregul neam (tu fiind fie inexistent sau „mort”). Asta o spun din motive personale, nu devoalez mai mult.

  2. Optimisti astia de la ONU. Peste 30 de ani Iliescu va avea 115 ani si va fi singurul locuitor din Romania. In 5 ani termina olguta banii si asistatii se vor manca intre ei.

    • 140 lei primeste un asistat social… adica handicapatii si batranii… daca ma intreaba cineva de ce nu mai votez dreapta asta e un motiv … propaganda fara scrupule

    • @ Darklyis: din 89 pana acum care guverne au fost cel mai mult la putere??? Care au furat? Care au saracit populatia furand miliarde in timp ce batranilor le mai aruncau 10 lei la pensie (si aia devalorizati!!!). Cand stanga va veni cu un program de guvernare realizabil, nu cu SF-uri demne de Steven King, mai vedem.

    • Psd e stanga? Asa ce cheama o gasca de analfabeti plini de bani furati care cumpara fraierii cu seminte?

  3. Exista deja lege pentru asta.
    Si mai bine, daca o persoana fizica foloseste un teren suficient timp, poate deveni proprietar.

    Prescriptia achizitiva: http://www.euroavocatura.ro/dictionar/3109/Prescriptie_achizitiva

  4. Interesanta analiza si pe undeva adevarat…dar pana cand dispar ei pot vota, asa ca ramane cum am stabilit: cei care au nevoie de voturile astea nu schimba nimic!!!

  5. Al doilea pas, și am mai spus asta, este o lege care să spună că orice proprietate nerevendicată după moartea ultimului proprietar trece la stat dacă nu e revendicată după X ani. Știu, data trecută ați argumentat că bla bla (nu mai găsesc articolul), dar o asemenea lege e necesară pentru a putea vinde terenurile și casele abandonate.

    Legea aia există și se numește „Codul civil”.

    1135

    (1) Dacă nu sunt moştenitori legali sau testamentari, moştenirea este vacantă.

    […]

    1137

    […]

    (2) Dacă niciun succesibil nu se prezintă în termenul fixat în publicaţie, notarul va constata că moştenirea este vacantă.

    1138

    Moştenirile vacante revin comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii şi intră în domeniul lor privat. […]

    • În România e tare la modă să se creadă că nu avem legi, când de fapt ceea ce nu avem noi sunt instituții active.
      Legile noastre nu sunt minunate, dar toată lumea le aplică câteodată.
      Dacă nu mă înșel articolele din codul civil la care faci referire existau și în vechiul cod.

    • Existau sigur. Nu e ca și cum ar fi apanajul epocii moderne să mori fără moștenitori.

  6. Mda, e de bun simt ideea. Dar e vb de statul romanesc. Si increderea mea e ZERO in orice tine de stat/administratie la romani.
    La orice propunere au sa fie zbierete de „nu ne vindem tara!”. Lasa ca stim s-o distrugem noi, de ce s-o dam la altii, nu? :)

    Am vazut la altii, in Franta de ex, in ’92! Puteam sa cumpar pamant fara probleme. In America la fel, a se vedea pe zillow ce simplu si misto.
    In Romania nu. Totdeauna a fost o uriasa bataie de cap sa cumperi/vinzi/transferi proprietati de orice fel. Anexe si ras-anexe, copii notariate si ras-copii in plm. Si mai vrem sa fim competitivi. 30 de ani in plm.

    Bai, noi nu meritam sa fim multi si nici sa avem tara asta.

  7. Prin 2014 o vecină a murit după ce a alunecat în baie. După peste 2 luni de la deces a intervenit politia+pompierii pentru a sparge ușa și a găsi… ce a mai rămas din cadavru. Asta după ce am anunțat administrația că venea un miros ‘de mort’ prin dreptul dozei de la priză (aveam o camera comună cu decedata). Si ei au realizat ca nu mai plătise întreținerea de 1-2 luni deși era mereu prima.

    Administratorul a tot fost plimbat pe la primarii, notari, avocați etc deoarece mai nimeni nu știa exact ce trebuie făcut din moment ce nu se găsește nici un moștenitor. Administrația are de recuperat ~4500 de lei pentru apartamentul în cauză.

    Nici acum nu a venit nimeni sa revendice apartamentul. A fost pus acum câteva luni un afiș pe scara ca dacă nu revendică nimeni in termen de x zile, bla bla devine a statului. Dupa 3 ani.

  8. Exista legi pe vechiul si pe noul cod civil privind mostenirile vacante. Nu trebuie legi speciale, ci oameni care sa actioneze. Cauza generatoare a o gramada de probleme in viitor este faptul ca nu ne mai inmultim, iar cei care mai sunt prin tara pleaca. N-am fost noi primii si nici ultimii pe pamantul asta.

  9. Primarii sunt primii care nu vor ca acest lucru sa se intample.. Cele mai multe magarii se fac fix pe terenurile alea fara proprietari, sau cu proprietari plecati, cu chestii incurcate, etc, etc .
    Practit toate acele terenuri sunt cumva la mana primarului, care le poate exploata fara nici un fel de probleme fara a plati un leu.

    • Primarii si fostii primari detin deja jumatate din terenurile de la sate, in unele localitati. In altele, au doar obiective ambitioase

  10. Din experienta proprie, rudele de care n-ai mai auzit de ani buni isi vor face subit aparitia dupa inmormantare pentru a-si revendica partea de mostenire pe care spera sa o vanda la un pret de 10 ori mai mare decat cel corect, eventual celorlalte rude (adica tie) ca sa nu se mai complice ei. Si daca nu vrei, insista sa stea cu pamantul ala, ca sigur o sa treaca o autostrada pe acolo peste 50 – 100 de ani si atunci o sa se imbogateasca.
    Pe scurt, slabe sanse sa ramana ceva statului, mostenirile sunt ca fasolea cu ciolan de la sfanta paraschiva, e gratis si toata lumea vrea.

  11. Solutii sunt multe dar nu exista vointa.
    UE ofera bani gratuit Romaniei pentru cadastru si intabulare pana in 2020 de ceva timp. Rezultatul a fost spre inexistent in principiu fiindca „lasa ca-i mai bine asa”.
    Am mai spus-o si o repet, desi pare SF, in Constanta de-a lungul marii, s-a retrocedat paramant in unele cazuri, cu sute de metrii in largul marii.
    Altfel spus s-a retrocedat din pix, neavand o legatura cu realitate. S-au retrocedat trotuare, parcuri, sosele, plaje intregi.
    O intabulare pe scara larga o sa scoata la suprafata toate magariile astea plus modul in care a fost instrainat pamantul (in multe cazuri vandut la preturi derizorii).

    Statul doreste nu solutii ci birocratie – inseamna mai multe posturi inutile, mai multe hartii si directii care pot da vina una pe alta si fugii de responsabilitate, mai multe taxe si loc de ciupeala, interventie si spaga.

    • unde plm e intabulare gratuita? am dat anu’ trecut 2000 de lei pe intabulat si ce tine de topometrie pt mosia de 1300mp.

    • @George – exact ce ziceam.
      Primariile si ministerul vietii (acela cu fonduri UE bla bla) trebuie sa depuna un dosar (o fi cu sina?), primesc fonduri, fac cadastrul si intabularea. Sau mai bine zis ar trebui ca nu fac asta.

  12. 44 de apartamente pe scară, o treime sunt goale. Au murit locatarii, mulţi au rude în străinătate, că erau din familii destul de bune, de ingineri, medici etc.

    E cineva care plăteşte întreţinerea pentru fiecare (că nu acumulează datorii prea mari) şi cam atât, sunt goale de 3-4 ani şi numărul lor creşte. E simplu de urmărit, că sunt apartamentele cu 0 persoane. Aia e, bloc de moşi.

    • NOU
      #29

      Si ce e de facut cand mor toti mosii? daca nu apar mostenitori in 3 ani, sa se darame blocul si sa se planteze sfecla pe locul ala?

    • Mary Christmas, adevărata problemă e că, până la răsăritul sfeclei, cine va plăti fondul de rulment?

  13. De parca n-ai trai in Romania. Daca apar reglementari clare si rapide de trecere a proprietatilor ”fara proprietar” la Stat, nu ajung la Stat, ci la niste noi proprietari. Anumiti domni.

  14. O mica ajustare se cere: acolo unde sunt terenuri bune de agricultura, nu le abandoneaza nimeni, chiar daca satul din vecinatate este pe moarte. Or fi si exceptii, dar in general nu prea sunt lasate de izbeliste. Repet: terenuri bune, nu cine stie ce groapa de gunoi.

  15. NOU
    #33

    „E un proces anevoios care va dura probabil 10 ani în scenariul optimist și 15 în cel românesc. ”
    Ți-a scăpat un 0 la acel 15.
    În altă ordine de idei ia uite ce-mi apare la „recomandate” pe youtube. Ești mândru?

    https://m.youtube.com/watch?v=ePNhql0c770

  16. Ai o greşeală în text. La scenariul românesc ai încurcat ordinea cifrelor, e 51, nu 15.

  17. Fraților… Io zic sa-l votam pe zoso, ca uite, are solutii.. Io-l votez, samorio !

  18. Exista inca din 2014 un proiect cu fonduri europene pentru cadastrarea gratuita a terenurilor, mai precis „România a atras peste 310 milioane de euro prin Programul Operațional Regional 2014-2020. În cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, ce vizează înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023, sunt cuprinse 660 de comune din toate județele țării care vor beneficia de fonduri europene.”

    La fel, exista in codul civil notiunea de „mostenire vacanta”. Daca in decurs de 2 ani de la decesul unui proprietar mostenirea nu este revendicata (sau e doar partial revendicata), atunci trece in proprietatea comunei/orasului respectiv.

    Problema nu este lipsa acestor programe, ci ca respectivele sate/comune/orase nu au viziunea de a atrage noi locuitori. Sa le fie lor bine acum, ce mai conteaza ca in 15 ani nu mai sunt bani din impozite. Ar trebui sa incurajeze mutatul in zona respectiva dand gratis teren/casa samd cu obligatia ne-instrainarii pe o perioada mai lunga.

    • Ce mișto, Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a opus planului Valev, numai ca acum să devină realitate fiindcă planul e din „Vest”, nu din „Est”. Tare…

  19. Comuna Giubega jud.Dolj,doua case cu gradini si teren agricol la camp,facute trei cadastre si intabulare pe barba primariei.Cost personal,un gratar si cateva kile de vin la baietii cu aparatura.Deci se poate.

  20. Tu ai o obsesie cu nivelarea satelor :)

  21. Apropo de parintii care stau singuri in 3-4 camere: exact situatia cu soacra-mea, barba-su s-a mutat la tara, dupa ce s-a plictisit sa stea la bloc, fiind evident pensionar. Casa este undeva la 50km de bucuresti. El are masina, casa are conditiile necesare unui trai civilizat. El i-a propus ei, sa vanda apartamentul (3 camere) si sa le dea banii baietilor(sotul meu si frati-su). Ea, nu si nu, desi stie situatia si ca stam cu chirie de ani buni. Asa ca femeia sta singurica impreuna cu motanul in 70mp si se apuca de bocit la telefon cand il mai suna pe sotul meu, de ziua lui, ca de ce nu o mai cauta. asta in conditiile in care oricum toata viata a durut-o in cur de copiii ei. Ultima oara cand am vazut-o, acum vreo 4 ani tot cu placa ei obisnuita era, de ce nu strangem bani pt casa, ca pe vremea lor asa au facut si ca au mancat dintr-o farfurie samd. Degeaba i-am explicat, ca tanti asta a fost acum 40 de ani si nu mai stau lucrurile la fel. Asa ca pana in vara si noi o sa plecam din tara. Si o faceam mai repede daca aveam cu ce. Dar pt ca nu vrem sa plecam fara un plan bine pus la punct, s-a tot amanat acest moment. Iar ei ii doresc nu sa crape repede, ci din contra, sa traiasca mult si bine, sa se bucure de singuratate, cum de altfel le-a zis celor doi copii, ca de abia asteapta sa scape de ei sa se poata, bucura de viata…

    • pe aia cu „mamă, acum că v-ați luat, faceți și voi copii”, „hai mai faceți unul, ca să nu fie singuri” și „păi ce, eu i-am făcut, de ce să am eu grijă de ei, eu vreau să stau liniștită la pensie” o știi? :D

    • Pai atunci sa taca in p masii si sa nu se mai planga acum ca e singura. Ca aia ma enerveaza maxim, frate ai vrut sa te bucuri de viata( desi oricum sotul meu a fost mai mult crescut de o matusa, ca deh, iar fratele lui statea mai mult la facultate si la munca, iar ea si-a facut pensie pe caz de boala cica, de la nici 50 de ani) pai sa ne scuteasca atunci si sa vorbeasca cu peretii cum si-a dorit..

  22. Sunt mai mult ca sigur ca nu o sa se faca nimic in aceasta privinta. Cei de la putere au alte scopuri. Sunt prea ocupati cu afacerile lor ca sa mai aiba timp si de problemele tarii.

  23. iti bagi pula in el de pamant, in multe sate la foarte multe terenuri nu au fost facute o succesiune de 2-3 generatii, ca sa dezbata ultimul mostenitor succesiunea pe tot ce are te costa aproape cat valoarea lor daca le-ar vinde.

    sunt multi pensionari care au terenuri abandonate si nimeni nu le vrea in arenda din cauza localizarii dar platesc impozit ani la rand doar de dragul sa nu-l piarda statului.

    majoritatea satelor sunt pe jumatate goale, degeaba ai multe terenuri daca pretul pe imobiliare e la pamant si nimeni nu investeste acolo.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile