Nedumeriri cu 51% produse românești…

  1. dacă laptele e unguresc, dar din el se produce ceva aici, e produs românesc?
  2. dacă făina e românească, iar patronul care deține brutăria e turc și face pâine turcească, pâinea e produs românesc?
  3. 51% lămâi românești?
  4. unde cresc în România stafide?
  5. dacă produsul românesc are prețul mai mare și e inferior calitativ, a cui e vina? a magazinului sau a cumpărătorului?

OK, sunt zone unde există o ofertă de produse românești, dar de cele mai multe ori nu.

 

img-0388

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. practic, legea nu se aplica hypermarketurilor

    00
  2. Nu o sa treaca asa ceva in veci. Iarasi ne dovedim patriotarzi degeaba. Exista directive UE foarte clare ce interzic asemenea practici pt ca asta e scopul ei in principal, o piata comuna.

    00
  3. 4. peste tot.

    00
  4. Unde cresc stafide? Really? :)

    00
  5. O propunere absurdă, iar întrebările adresate de tine sunt şi mai absurde. Dacă rezistă până la alegeri, îşi cam face treaba proiectul ăsta. Mai mult de-atât n-o să se aplice.

    00
  6. Deci mai pe scurt ii fute in gura pe aia mici….

    00
    • Ma, ori sunt eu beat, ori lumea nu mai stie sa citeasca:
      Se excepteaza de la prevederile legii comerciantii care realizeaza o cifra de afaceri de pana la 2 milioane de euro.
      Adica cine vinde sub 2 milioane de euro, nu are treaba cu legea despre care discutam.
      Adica hipermarketurile sunt futute nu aia mici!

      00
  7. 4. unde cresc în România stafide?

    Stafidele sunt struguri uscați. sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Stafid%C4%83

    00
  8. Textul zice ca se excepteaza de la regula cei care detin active de „pana la 2 milioane euro”. Ori nu stiu eu romana, ori „pana la” inseamna altceva decat am invatat eu la scoala. Adica daca ai active de sub 2 mil EUR nu esti obligat sa bagi 51% produse romanesti. Adica daca esti firma mica, gen chiosc la parterul blocului. Comerciantii mari au peste 2 mil EUR active sau CA, asa ca lor li se aplica legea.

    00
  9. Boss, eu cred ca aveti niste confuzii in ceea ce priveste definirea unui lant de aprovizionare.

    Simplist spus, lantul de aprovizionare e totalitatea operatiunilor si oamenilor, implicit a produselor si a materiilor prime necesare realizarii aducerii unui produs la raft.

    Lantul scurt este definit in primul rand prin zona geografica locala, sa zicem, de exemplu, in raza a 100 km de supermarket. In al doilea rand, implica realizarea de catre unul sau mai multi operatori de produse finite. Atentie, nu inseamna in mod obligatoriu si productia de materii prime necesare, ci poate fi doar achizitionare.

    Alfel spus, supermarketul X isi poate lua in continuare materii prime de oriunde din lume (exagerez desigur), dar e obligat sa le transforme in produs finit intr-o zona geografica locala.

    Adica sa sustina un pic economia locala, nu sa suga banii din ea. E oarecum o descentralizare a productiei. Desigur ca o sa inceapa rahaturi de genul „dar se scumpesc produsele”, fara sa se tina cont ca pe termen lung efectul e de dezvoltare a economiei locale (cel putin la nivel de intentie).

    00
  10. 1. da
    2. da
    3. da, dar foarte scumpe probabil; le pot vinde ca produse „bio”
    4. unde cresc strugurii?
    5. a producatorului

    Poate am inteles eu gresit dar nu trebuie sa fie 51% din fiecare tip de produs, doar din fiecare categorie. Pe langa carnea de porc romaneasca, poti sa ai si 49% carne de vita Angus. Ambele sunt din categoria carne.

    Oricum, avem destui producatori pentru toate categoriile din lege. Mai ramane ca taranul roman sa invete sa se asocieze cu alti tarani din zona si in felul asta sa isi poata vinde produsele la distribuitori nu la samsari.

    00
    • Coca-Cola e produs romanesc?

      00
    • Asta e Internetul, ce vrei. Locul unde lumea are o parere despre orice, chiar daca nu cunoaste subiectul sau termenii. Nu vezi mai sus cati spun ca nu se aplica hypermarketurilor? Oricum, daca trece, si e foarte probabil sa treaca, s-ar putea sa ne trezim cu o procedura de infringement din partea Comisiei Europene.

      00
    • Da, Coca Cola e produs romanesc. Brand-ul, nu. Ai vrut sa fii smecher si nu ti-a iesit. Ia zi, unde vezi tu bauturile, de orice fel, trecute in lege?

      00
  11. Dar pateul? Se face pateul?

    00
  12. branza si painea sunt romanesti.
    lamaile presupun ca sunt exceptate pe undeva prin lege sau normele de aplicare.
    stafidele nu cresc nicaieri. insa materia prima din care sunt produse creste in romania din abundenta. poate chiar prea din abundenta daca ne uitam la judetul vaslui.
    nu sunt deloc de acord cu aceasta lege exact din acest motiv. piata libera ar regla totul, atat producatorii cat si comerciantii.

    00
    • da, dar în loc să faci stafide faci vin și țuică, deci nema materie primă :)

    • NOU
      #27

      Zoso, daca mi se dau bani, fac in 4 ani o vie viabila, care alimenteaza cu soiuri specifice piata locala de stafide. Totul e sa fiu sigur ca am desfacere si pret bun.
      Nu face nimeni vin si tuica doar de placerea de a face vin si tuica! Daca vin banii, ne reprofilam mai rapid ca oricine de lucreaza la stat!

      00
    • @dan surupateanu: daca mi se dau bani, piata de desfacere si un pret bun, fac in doi ani o vie viabila :) si mai fac si o plantatie de cocotieri pe langa ea.

      00
    • NOU
      #29

      Poate nu am fost destul de explicit – am pamant, dar nu am piata (a se citi hypermaketurile mi-au luat piata, daca vreau piata, trebuie sa dau mai mult decat iau).
      Legea asta ma va face eligibil la ajutoare UE sa infiintez o plantatie – as vrea tot vie. Vreau sa muncesc, dar pe bani!

      PS: Un ha de vie ma costa cam 30.000-35.000 euro, evident ca nu am suma asta pentru 4 ha.
      PPS: Statul roman nu da un sfant!

      00
    • @Dan: din ce inteleg eu, vrei sa faci o afacere cu banii altuia si sa ti se asigure si pata de desfacere, si un pret bun. De ce ar trebui sa-ti dea statul bani pentru o afacerea ta privata? Poate o varianta ar fi sa te asociezi cu cineva care are banii respectivi, tu vii cu pamantul si expertiza, iar partenerul tau cu capitalul.
      Legea in sine e o idiotenie, in Romania nu sunt asa multi producatori (ma refer doar la produsele agroalimentare) care sa asigure un flux constant de produse de-a lungul unui intreg an. Cei care pot sunt deja in super/hipetmarketuri.

      00
    • Mda, multi asteapta bani „eu” pentru a face un business trasnet. Ciudat ca nici un investitor nu arunca cu bani pe ei la cat de beton sunt unele planuri de afaceri.

      Cel putin pe agricultura cand vad trebuie sa vii cu 50% bani de acasa se mai linistesc, dar nu toti.

      00
    • NOU
      #32

      Sa explic si a 2-a oara; exploatatiile agricole, mai ales cele perene, necesita ajutor de la stat. Pentru ca nu fac nasturi, sa construiesc hala in 3 luni si in 5 luni sa ies pe piata, pentru ca am o singura recolta pe an, pentru ca am o fereastra de vanzari (datorita lipsei complete a centrelor de depozitare) de 2-3 saptamani, pentru ca in acea perioada de 2-3 saptamani trebuie sa si vand, sa si culeg, pentru ca (in cazul vitei de vie) 3-4 ani doar o ingrijesc dupa ce o plantez, fara a recolta o boaba de strugure, pentru ca ajutorul dat competitiei mele din UE este net substantial (cam de 5-6 ori mai substantial), pentru ca un agricultor care plateste impozite in UE (pe pamant) primeste si buletine/atentionari meteo, stropeli gratuite (la noi nu exista asa ceva), cand vrea sa se extinda, primeste bani si nu zambete idioate si apelative de mosier/chiabur.
      In afara de a va baga in seama, mai faceti si altceva? Ce stiti mai mult ca mine, de va permiteti sa imi dati negative? Ati trecut prin o incercare antreprenoriala fara bani de la taticu, sa vedeti cum e? Agricultura in RO e chiar o loterie, dar la care in cazul in care iei potul cel mare, faci doar un mic profit!

      00
    • @Dan: se pare ca preferi stai cu 4 ha de teren necultivat in speranta ca poate, vreodata, o sa dea statul roman niste bani ca sa-ti faci plantatia de vita-de-vie. Nu neg faptul ca in afacerile agricole este clar nevoie de subventii de la stat, mai ales in conditiile de piata din UE. Dar repet: ce te impiedica sa faci plantatia cu ajutorul unui partener? Sau ce te opreste sa faci plantatia cu bani de la banca? sau de ce nu va asociati mai multi proprietari de terenuri din zona ca sa aveti mai multa credibilitate in fata unui eventual investitor (chiar si strain)?
      Ar fi simplu sa faci afaceri cand ai asigurate capitalul si piata de desfacere, dar traim intr-o economie capitalista (sau pe-acolo pe undeva) in care cine nu rezista pe piata dispare. Socialismul romanesc a murit de ceva vreme, sa stii.
      Dar eu doar ma bag in seama pe bloguri, afacerea cu banii mamitichii merge struna, n-am nici o grija.

      00
    • NOU
      #34

      @marcian Se vede ca nu te pricepi! Vita de vie ai voie (legal) sa plantezi doar unde este anterior tot vita de vie! In traducere, daca ai orice altceva plantat, nu ai voie sa plantezi vita de vie. Sau, si mai usor – plantatia de vita de vie oriunde in EU se mentine sau dispare, niciodata nu o sa apara suprafete noi.
      Asa ca, daca te-ai fi priceput, ai fi inteles ca am tot vita de vie plantata, si nu stau cu mana-n fund. Aceasta plantatie trebuie replantata o data la 20-25 de ani si necesita o investitie de minim 30.000 euro pe hectar, plus 4 ani de munci de intretinere fara recolta. Inainte de UE, imi permiteam sa fac acest lucru cu pana in 5.000 euro de hectar, insa standardele UE (spalieri, material vegetal, distante, substante) ma obliga la cheltuieli pentru mine astronomice, in conditiile in care preturile de vanzare si facilitatile de depozitare sunt proaste spre nule.
      Familia mea face asta de cam 5 generatii (din partea tatalui), iar din partea mamei au fost ciobani (comunistii le-au confiscat cam 2000 de oi si 20 si ceva de magari – Dobrogea).
      Eu trebuie sa ma bat acum cu o piata concurentiala deja bogata, care are cheag/bani de multe generatii, care e ajutata constant cu schimbarea constanta de tehnologii (Know-how, subventii, depozite, vanzare asigurata). Mi se impun plati occidentale la vanzari romanesti – este evident dezastru asigurat. Mai tin pasul datorita unei plantatii de nuci, care are, in contrast, doar avantaje. Dar eu ma consider viticultor, nu pom-anagiu (sau nucar, daca vrei).
      Ca sa-ti recapitulez – nu mor de foame, insa plantatia mea de vita de vie moare incet si sigur; daca o sa moara, o sa plantez nuci sau ciresi, tot voi trai. Dar in 20-25 de ani o sa cumparati struguri scumpi si prosti, pentru ca nu se vrea ceva autohton.
      PS: Ma enerveaza generatia ta actuala, care crede ca stie tot, face impresia ca stie tot, fara a sti de fapt mare lucru. Chapeau bas la impresie artistica, in anumite locuri asta tine de foame, e nevoie si de voi, dar nu peste tot.

      00
    • Ai dreptate, nu ma pricep la vita-de-vie si nici nu ma intereseaza sa ma pricep. Nu mi-am dat cu parerea in ceea ce priveste modul de exploatare a unei asemenea plantatii.
      Probabil ca nu am reusit sa ma fac inteles: daca o afacere nu merge renunti si faci altceva. Ok, am inteles, traditii, cinci generatii de viticultori in familie etc, dar daca nu aduce profit, vinzi/dai in arenda terenul cultivat cu vie si faci altceva cu banii. Ambitiile de genul „Strabunicul, bunicul si tata au fost viticultori (doctori, arhitecti, notari etc), deci si eu trebuie sa fiu la fel” merg doar in filme, in lumea reala mai rar. Tot respectul pentru faptul ca incerci sa duci mai departe valorile familiei tale, dar la fel de multa apreciere ai primi si daca ai stii cand sa renunti.
      Bineinteles ca nu-ti dau sfaturi cum sa-ti conduci afacerea (consultanta costa :) Din partea mea, poti sa faci ce doresti cu terenul respectiv. Spun doar ca, in calitate de antreprenor, trebuie sa te adaptezi la conditiile pietei pentru ca nu ai puterea de a o schimba.
      A, si m-a distrat maxim chestia cu „generatia ta actuala”, avand in vedere ca nu ne cunoastem si deci n-ai habar ce varsta am si cu ce ma ocup si ca din veniturile pe care le fac poate-mi permit sa cumpar niste struguri scumpi si buni Dar e OK, nu m-am simtit jignit.

      00
    • @Dan Surpateanu Cam cat consideri tu ca ar trebui sa castigi intr-un an de pe un hectar de vita de vie? ma refer la profit net final pentru tine

      00
    • NOU
      #37

      @george popa 4000 euro minim/an.
      PS: In avans (cer scuze daca sunt hazardat) spun ca nu poti compara via cu porumbul.

      @marcian Nu sunt blocat in trecut, am urmat o facultate – Automatica UPB – dar daca as fi avut de ales, as fi facut o Agronomie. Dar asta e… Pentru ca ma pricep, raman la vita de vie. Avantajul nostru, al romanilor, e ca putem trai si cu bani putini (masina schimbata la fiecare 4-5 ani, unelte reparate/sudate personal, mobilier facut personal, calatorii doar prin tara…

      00
  13. NOU
    #38

    La 4. sunt sigur ca nu stii ce sunt alea stafide. Ti-o spune unul care are vie :).
    Nu o sa fie nimeni absurd sa ceara sa se aplice la lamai! Iar cu produse de calitate inferioara si mai scumpe – calitate inferioara, poate, dar mai scumpe, ma faci sa rad. Oricum, concurenta va regla calitatea si pretul!
    2. Nu ai citit, sau nu ai inteles, ceea ce tu insuti ai afisat – in cazul de fata daca faina e 100% romaneasca, produsul e romanesc.
    1. Daca laptele e unguresc, dar firma ce il prelucreaza e aproape de granita cu Ungaria, si e pe lantul scurt de aprovizionare, se considera 100% romanesc (adica totul e ok, da de lucru unor romani).
    Ti-a scapat logica proiectului de lege – este nu sa avem produs 100% romanesc, ci produs facut cu resurse din proximitate care (teoretic) sunt mai ieftine si sprijina producatorii proximi.

    00
  14. Nu poate exista o reglementare de genul din motive foarte simple: exista doua moduri de a interpreta cum se face calculul. „jumătate” nu poate însemna că din 10 banane 5 să fie românești, ca nu se fabrică legume românești și ar interzice, practic, vânzarea de banane în hypermarketuri. Așadar, „jumatate” trebuie să însemne că din 10 mărci diferite, 5 trebuie să fie românești. Ce oprește magazinele să expună în magazin, ipotetic vorbind, 7 mărci românești de chibrituri și lapte, pâine și mezeluri nemțești? Raspunsul: absolut nimic. Rezultatul va fi că producătorii românești de fmcg (fast moving consumer goods) pot fi în continuare hărțuiți, producătorii românești de nimicuri vor vinde toată gama de produse ca sa aibă vânzătorul numărul corespunzător de produse românești și, în final, hypermarketul va avea aceleași produse proprii care generează cel mai mare turnover și cel mai mare profit. E foarte ușor să faci un sistem de MM (materials management, in cazul ăsta portfolio management) care să îți arate exact ce și cum să învârți ca să fie bine. Costă maxim maximorum 500.000 de euro,adică zero pentru un lanț gen kaufland sau auchan și profitul generat de produsele lor. Oh, ce mi-aș dori să văd politicienti și producători care cooperează pentru crearea legilor și nu politicieni care mai scot cate o lege patr(id)ioata care sună bine la public.

    00
  15. NOU
    #40

    Semantică, semantică… produs românesc vs produs crescut/asamblat/înnodat/ceva în România. Uite așa ne jucăm cu cuvintele.

    00
  16. Adaug si eu o dilema care imi strica somnul de cateva zile.

    Vinul de peste Prut e vin romanesc?

    00
  17. Legea de campanie electorala ce nu se poate aplica nici daca ar fi votata sau care nu va face nici o diferenta. Nicaieri in legislatia in vigoare nu este definit conceptul de lant scurt de aprovizionare.

    00
  18. Daca blogul e scris pe un calculator fabricat in Taiwan si hostat in Franta/Germania – mai e blog 51% romanesc? :-)

    00
  19. ce cretinătate de „proiect”. Cum spunea și logec, va duce la creșterea prețurilor.

    „Pentru a fi consecvenți cu proasta logică, parlamentarii ar trebui să legifereze:

    -ca service-urile auto să folosească minim 51% produse românești atunci când repară mașinile clienților
    -ca popendulația să fie liberă să călătorească în străinătate doar dacă face dovada că 51% din zilele de concediu și le petrece într-o stațiune românească
    -ca filmele pe care le vedem la televizor să fie în proporție de minim 51% de producție românească ș.a.m.d.”

    https://logec.ro/militia-alimentara/

    00
  20. La lămîi am văzut eu la vînzare nişte copăcei, gen bonsai. Deci, dacă ai răbdare, se poate.

    00
  21. Treaba e simpla: daca in magazin ai 100 de produse 51 din ele trebuie sa fie produse romanesti. Prin produs romanesc se intelege o unitate comerciala fabricata sau produsa in Romania, de o firma inregistrata in Romania. Nu se ia in calcul provenienta materiilor prime.

    00
  22. Stafidele sunt semintele de la ananasul de Codlea!

    00
  23. Legea e incompleta, ar trebui si cumparatorii obligati sa cumpere 51% marfa romanesca. Ai scanat produsele la casa si nu ai facut procentele jap! un carnat romanesc adaugat la bon . :)

    Vrei sa mananci o portocala, adaugi repede in cos un mar romanesc, ti-e pofta de putin prosciutto, baga si un carnat de Plescoi.

    Protestele sa fie considerate sfidare pentru ca fiecare cetatean trebuie sa sustina economia romanesca.

    Si apoi sa apara completarile la lege: cate haine romanesti sa cumperi, ce model, cat de lung sa fie parul …

    00
  24. Oricum ar fi încălcate Art. 34 și art. 49 din Tratatul de funcționare al UE, privind libertatea de circulație a mărfurilor și serviciilor și libertatea de stabilire, de creare a unui business.

    00
  25. Chestiunea asta ne arată cât de des o parte a opiniei publice se aruncă cu capul înainte, cum masse de factori interesați (stakeholderi) se agită ani la rând, pentru ca în final să realizeze că alergau după o altă minge.

    Este o pierdere de resurse importante (publice, bani – salarii, timp). Oare nu se poate din când în când, ca politicienii să fie realiști, și să pună frână, măcar ei, unor astfel de aventuri, ce nu duc nicăieri?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube