Conform paginii de wikipedia, Elon Musk este șef suprem, lead designer și multe altele al companiilor pe care le deține. Printre acestea se numără și The Boring Company, cu care a promis că va revoluționa transportul prin tunel.
Fapte, nu vorbe, și Elonul a primit contract și autorizație să construiască un astfel de tunel prin Las Vegas în care te bagi cu mașina, aia e pusă pe platformă și „țuști” traversezi orașul cât ai clipi.
După doi ani de muncă tunelul a fost inaugurat: e vorba de două tuneluri mititele, lungi de puțin peste un kilometru, care leagă două puncte din Las Vegas pe care altfel le-ai parcurge în 4 minute cu mașina pe la suprafață. Ca să mergi prin tunel cobori perpedes, te sui într-o Teslă și spui șoferului unde vrei să ajungi și el te duce cu aproape 50 de kilometri la oră. E cam ca UBER, doar că te duci tu la el la garaj.
Prin comparație, în urmă cu jumătate de secol, într-o zonă de milogi, un țăran retardat care era CEO și lead designer al țării a făcut un tunel de patru ori mai mare în care încap și camioane, cu patru benzi, în 34 de zile. Hai, 6 luni cu toate lucrările pregătitoare. În centrul Bucureștiului. Și dacă mergi prin el cu 50 de kilometri la oră îți dau flashuri și bicicliștii.
Și ce mă fascinează în toată povestea asta e că atunci când mai apare cineva și spune că Elon Musk e cam escroc încă mai există fraieri care spun că nu s-a înțeles exact conceptul. A, sau că încă mai există ăia care cred că noi, rumânii, am inventat corupția.
ce faci cand te depasesc anumite subiecte?
Te asiguri că ești primul care comentează.
burn!
ice!
trece cu aloe. Cred
doi oameni exceptionali ai renasterii!
in acelasi visa 30 km de amenajare multifunctionala: canal/groapa comuna si fabrici de toate frumusetea din care mai furam fier vechi si acum.
your move elon!
Domnul Elon se plictisește grav . Ca drept dovadă sunt afirmațiile lui care îi cam bulversează pe cei care au monede virtuale.
Stay tuned! Investiti in noul crypto ThomberOn! Foarte popular deja in Kolentyna…
Vrei sa spui daca Elon isi face firma de gaurit macaroane va reusi sa atraga investitori si apoi sa listeze compania la bursa si sa faca speculatii cu actiunile companiei?
ca a facut un tunel, ca a platit majoritar din banii companiei private si niste oameni au muncit, ca a invatat poate ceva din asta, ca a mai facut niste rachete si niste masini, a produs ceva in viata asta reala si e de bine.
dar cand a cumparat criptomonede si le-a promovat public atunci a murit in ochii mei.
daca o facea tacand din gura, bai nene, ideea mea cu masinile electrice, desi buna, inca pierde bani am facut si io o nefacuta sa nu ma mai bata la cap aia de la contabilitate, sa platesc salarii, sa mergem inainte cu proiectele, na, poate intelegeam cumva. dar n-a fost asa.
„A murit in ochii mei…” – e om de afaceri nu erou. Vad multi care-l idolatrizeaza si apoi vai, cum a putut face asta. Nu intelegeti ca e om de afaceri si ca toate actiunile lui sunt gandite sa-i produca profit, il doare’n paispe de ce cred/zic altii. Ca de aici ies si lucruri bune pentru omenire (Tesla si explorarea spatiala) e doar un side-effect.
Si da, apreciez ca e principala noastra sansa sa ajungem pe Marte multumita lui, dar asta nu inseamna ca nu va calca pe cadavre fara remuscari sa ajunga acolo.
daca nu il durea la brisca de ce zic altii nu reusea sa faca tot ce a facut.
mie comentariile de genul asta ca a murit cand a zis de crypto arata cat de putin reusesc unii oameni sa inteleaga realitatea si cum functioneaza lumea adevarata nu aia iluzorie din capul lor.
A cumparat crypto ca sa salveze Tesla de la scandalul mediatic din China. Dupa ce si au cerut scuze in China au intrerupt vanzarea pe monede. Unii dintre voi nu vedeti padurea de copaci. Tesla e failure ca autoturism – daca v-ati urcat/vazut o Tesla de aproape ati observat si ca un Hyundai e produs mai bine. In 2020 in decembrie au aflat si ei procesul de maturare a vopselei. Intre timp VAG vinde mai mult decat Tesla pentru ca VAG (ID si etron) are retea de parteneri si nu iti zice la telefon ca nu iti pot vinde piese de schimb si ca mai bine duci masina la casat decat sa o repare (true story – vezi rich rebuilds). Am mai zis aici: Tesla nu poate concura cu VAG si va pierde Europa si Asia in maxim 3 ani. Tesla nu va putea construi la scara mare pentru ca nu are supply chain functional cum are VAG, nu are parteneri, si nu va putea vinde flote cum vinde VAG. Cand vinde flote sunt dati in jdecata (vezi scandalul din Olanda cu taxiurile Bios) ca nu ofera support si nu au customer service. La nivel funadamental, Tesla e failure ca autoturism. Fanboys nu vor muri niciodata, dar daca voi ati avea 60k in mana sa ii dati pe o electrica acum si ati fi perfect constienti de ce exista pe piata v-ati lua fie ID4 fie Q4 etron, in niciun caz Tesla ca ajungi sa trimiti masina la Viena sa ti-o repare sau sa cauti pe net cum faci unbrick. Stockul e impins de hype nu de fundamentals.
nu e failure ca autoturism, e failure ca constructor pe scară largă. că nu are bani să se extindă pe cât de repede ar vrea, are nevoie de ajutor financiar baban, nu 2-3 miliarde.
A mai fost un Tesla care a fost recunoscut ca un mare vizionar abia mult mai târziu. Mai vorbim peste 20 de ani.
Nu cumperi niște bitcoin?
nu era nevoie sa ne amintesti ca ilon se catara pe faima aluia
Musk este mult overhyped dar are meritele lui
Daca nu se apuca de masini electrice si nu le facea atat de populare cred ca si acum celelalte companii abia daca se gandeau sa faca masini 100% electrice sau sa promita n modele
E destul de excentric si are multe idei nebune(tunelul fiind una dintre ele) sau proaste pe care le finanteaza din celelalte companii de succes
Poate ca si la inceput SpaceX parea tot ceva fara finalitate dar uite ca avanseaza si are mare success + a adus avans tehnologic in sfera tehnologiilor spatiale
yeah cam asta e si TLDR-ul meu.
A tras dupa el toata industria, altfel inca ne mai langaneau astiamari (VAG & CO) 20 de ani cu modele clasice bazate pe eficienta si pocnitori de motoare gandite sa cedeze in max 10 ani.
culmea modelul de vizionar scam artist e extrem de vechi: cititi despre https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Yerkes, povestea e fascinanta.
Bai voi chiar nu înțelegeți că bateriile alea sunt extrem de poluatoare, că nu există și nu va exista vreodată destulă energie electrică pentru a alimenta nici măcar 10% din parcul mondial simultan cu restul aparatelor electrice. Musk a mizat pe faptul că este primul și poate vinde cu succes până se blochează piata.
Stie cineva ce cantitate de benzina/petrol era disponibila cand au aparut primele masini cu motor termic, sau cate benzinari erau?? Ma gandesc ca faza cu nu e suficient curent/nu ai unde incarca o sa se corecteze in timp.
doar ca sunt reciclabile in proportie de 80% bateriile alea, si ghici ce, se recicleza ca nu prea le poti arunca.
da boss, ascutitori in 3 timpi pe GPL sunt viitorul.
@Nicu 4 te rog sa te uiti la clipul asta : https://www.youtube.com/watch?v=8fzZ-tffTRw
Nicule, ai îngurgitat minciuni și dezinformare dată cu spermă de dinozaur putrezit și ți-a stat în gît de ți-e grețică acum?
asa e, benzina si motorina nu au nici o problema cu ecologia.
Elon Musk e omul care a reusit sa stranga niste oameni si sa-i convinga sa mizeze pe o tenologie in care nu avea nimeni incredere si care nu era viabila financiar.
General Motors EV1, Honda EV Plus au fost incercari in anii 90 de a impinge tehnologia in fata dar ambele modele erau enorm de scumpe in practica si nu le-ar fi cumparat nimeni la costul lor real.
De altfel si acum statul (adica cetatenii, prin taxe) acopera o mare parte a costurilor de productie a masinilor electrice de pe piata.
oamenii au nevoie de eroi. si cand apare unu’ care pare ca fute mult, pare ca inventeaza chestii, pare ca e megabusinessman si mai declara ca vrea sa colonizeze spatiul oamenii sunt dispusi sa ignore multe chestii. https://i.redd.it/aj5zwo3h7e451.jpg
N-as spune ca Musk fute mult – comparativ cu notorietatea lui. Si nici nu e OK sa faci misto de ceva ce omul nu poate controla.
Adica, daca isi lasa parul sa cada si se radea in cap, facea lumea misto de el ca a chelit de tanar. Daca si-a facut implant de par – iar nu e bine ca-i tradeaza nesiguranta.
Toata lumea vrea eroi Feti Frumosi, blonzi cu ochi albastri, care au peste 1.80m, sunt si musculosi, si inventatori si au si IQ > 120.
„încă mai există ăia care cred că noi, rumânii, am inventat corupția”
Romanii n-au inventat nimic, deci sigur nu au inventat ei coruptia. Romanii nu sunt in stare sa organizeze nici crima organizata
Iar escrocul asta de Musk tocmai a dus niste oameni pe statia spatiala.
Romanii n-au fost cei care au inventat coruptia, sunt cei care au ridicat-o la rang de arta.
Bancosule, era la rangă de artă daca era corupție fină, greu de depistat etc. Dar la noi este o orgie de corupție, este peste tot, este o scăldare într-o mocirlă puticioasă până la asfixie, o porcărie din care nu se rânește căcatul de porc niciodată.
poate crima dezorganizata.
Ceau’ mai tare ca Musk? Asta da nazdravanie…
e de discutat, pasajul a durat 34 zile ca l-a vrut drep si aia l-au convins sa il faca usor cotit, asa ca a mai pierdut vreo 2 saptamani. Asta ca sa fim corecti.
In 34 zile a fost gata sub, deasupra a mai durat ceva, a fost facut cu sapatura deschisa nu top-down cum se face la case mai mari.
Escroc sau nu are fanii lui. Un prieten tocmai ce vrea sa își cumpere tesla. Culmea e ca nu îi prisosesc vreo 50.000 EUR. Dar omul a adus argumentul suprem: e gândită de un vizionar.
Pana la urma prin ce difera musk de maimuticile de care vorbea zoso în articolul precedent (ala cu bulingul?)
A furat din ciment, d’aia a iesit tunelul asa mic, n-ati vazut ce vila si-a facut ?
M-am sculat in picioare că cântă imnul României. Pe vechi, ăla cu tricolorul
Boss lasă fleacurile și dă-le fatală c-am inventat insulina, că tunele fac toți proștii, și autostrăzi, și curățenie și medicină ca lumea, și..
Futu-i în gât de imperialiști ordinari
https://m.youtube.com/watch?v=JcaJmWT5UBI
Cele 3 firme ale lui Elon Musk au primit subvenții de la stat de-a lungul timpului de peste 4 miliarde de dolari. E ușor să fii vizionar intergalactic când ai burta plină.
Si la ceva timp dupa asta, scria pe twitter asa: „Another government stimulus package is not in the best interests of the people imo”.
@Andrei Poate te uiți în DEX ce scrie la subvenții. Că dacă-s de fapt împrumuturi pe care tre’ să le dai înapoi din profitul ce-l vei avea din chestia ce ai promis-o că o faci de banii ăia, și dacă Musk a dat împrumutul înapoi înainte de termen și cu dobîndă, atunci se cheamă că ești doar un muist mincinos și manipulator, este?
@L ” Transfer nerambursabil de resurse din bugetul de stat către un anumit domeniu sau anumite întreprinderi, în schimbul respectării anumitor condiții”
unde scrie că trebuie dați banii înapoi?
Păi Tesla nu a beneficiat de nimic nerambursabil. Și a rambursat ce a primit, înainte de termen. De ce insiști sa mănînci rahat?
https://www.edmunds.com/car-news/tesla-pays-back-government-loan-but-chrysler-squawks.html
se pare ca a platit si e ok
4 miliarde sunt pishat fata de cat au primit altii din finante-energie-industrie-farma.
Elon delivered. Firmele lui nu sunt Solyndra.
Da, foarte relevanta comparatia. In episodul de maine, Bezos vs Mussolini.
Eu astept +Daniel vs Bill Gates.
Tunelul ăla în 34 de zile a fost cu săpătură la suprafață și 6 luni de demolări înainte de lucrările pregătitoare?
Și a intrat în reparații după inaugurare?
nu. Asa cum am spus si mai sus. A durat 34 de zile ca il dorea drept si asta insemna sa faca niste demolari si l-au convins sa-l faca usor cotit sa-l alinieze cu bulevardul.
„Prin comparație, în urmă cu jumătate de secol, într-o zonă de milogi, un țăran retardat care era CEO și lead designer al țării a făcut un tunel de patru ori mai mare în care încap și camioane, cu patru benzi, în 34 de zile. Hai, 6 luni cu toate lucrările pregătitoare. În centrul Bucureștiului.”
Stau cam tot de pe atunci in Bucuresti, dar sa mor daca imi dau seama care e tunelul ala lung de aproape 4 km, pe patru benzi, in care incap si camioane, si masini, si autobuze si in care biciclistii iti dau flashuri daca mergi cu 50km/h.
Cred ca se refera la cel de sub piata Unirii dar acela nu are decat 900 de metri din care doar 600 acoperiti.
Pai si eu ma gandeam la el, dar pot spune doar atat: hahahahahahahahaha!!!!!
Daca de ala e vorba, genial proiect. Se inunda la fiecare strop de ploaie.
Are patru benzi. E de patru ori mai lung. De două ori pe un sens, încă de două ori pe contrasens.
Omul care a citit „de patru ori mai mare” și a înțeles „4 kilometri” râde epocal. Alături de ăla care îl vede inundat la „fiecare strop de ploaie”. Împreună, dacă vi să dă sarcina să trageți o bășină aveți 75% șanse să o faceți greșit.
E vorba despre Tunelul Timpului,a fost si film.
Bravo coe, ne-ai zis-o. E greu sa recunosti cat de cacat e comparatia ?
nu lasa adevarul sa strice un nou articol genial marca E
Draga Eftimie. In principiu, cand spui unui roman ca un lucru e de patru ori mai mare de altul, acesta intelege efectiv ca te referi la cele trei dimensiuni, lungime, latime, inaltime.
Asta in principiu.
Acum despre pasajul Unirii, despre cre ti-a iesit cam cu stropi, daca e tot sa ne referim la basini.
Unu la mana, sa facem abstractie de faptul ca nu e un tunel, e un pasaj subteran, dar sa lasam pedanteria lingvistica de o parte, si sa ne referim la el ca la un „tunel”. Dar doar la 600 din cei 900 de metri, cat are, pentru ca doar aia e partea acoperita, deci de „tunel” cum ar veni. Daca e sa ne uitam la tunelul lui Musk, asa ingust cum e, are 1,14 mile terestre, deci, fara sa ne mai incurcam in calcule inutile cam 1800 de metri. Cam de trei ori cat „tunelul” de la Unirii. De tunel. Nu de pasaj. Dar din nou, sa nu ne incurcam in pedanterii lingvistice. Stiu ca ti s-a zis de multe ori ca lungimea nu conteaza, dar sa stii ca nu e chiar adevarat. Da, ca latime, volum de trafic, poate fi chiar de mai mult de 4 ori mai mare, pentru ca asta era scopul lui. Ce si-a propus Musk cu tunelurile lui nu stiu, nu ma intereseaza, asa cum nu prea ma intereseaza nici alte chestii facute de Musk, e un non subiect pentru mine.
Doi la mana. Biciclistii poate ca-ti dadeau flashuri prin „tunelul” de la Unirii acum 50 de ani, cand intradevar nu prea puteai merge cu 50 la ora pe acolo din doua motive: limita de viteza in oras era de 60 km/h si tunelul nu exista. Goagal it, cum spune un alt mare erudit, tunelul a fost inaugurat in 1987. Ori din 1987 pana acum n-au trecut 50 de ani orcum ai calcula si extrapola. Sau poate nu folosesc eu matematica care trebuie. Astazi, lasa ca pentru biciclisti ar fi un act sinucigas sa te lansezi prin „tunelul” respectiv, din cauza aglomeratiei si a gazelor, dar te poti deplasa prin respectivul „tunel” cu 50 la ora doar dupa 12 (noaptea) sau inainte de 6 (dimineata). Sau in sarbatorile legale. Stiu ca ai vrut sa te exprimi metaforis, dar in cazul de fata metafora nu-si prea are rostul.
Si da, iti doresc dupa urmatoarea ploaie mai serioasa sa stai sa astepti dand marunt din buze pana termina pompierii de evacuat apa din pasaj.
Stiu, sunt prost, ma voi conduce singur afara.
Asta se intampla cand vezi „tunelu” doar in poze
Ma conduc si eu pe afara.
Între timp Ghengis a citit pagina de Wikipedia a pasajului precum și aia care explică ce înseamnă dimensiunile și are informații noi. Până la finalul săptămânii afla și ce dimensiuni are pasajul lui Musk și poate face rost de bani de gaz să afle cu ce viteza se circulă pe la Unirii.
Atunci să te ții fratele meu.
Eftimie, am spus ca stiu ca sunt prost, da?
Pe principiul folosit de tine pot spune (pentru a pastra proportiile) ca esti de patru ori mai prost decat mine.
Pe acelasi principiu, nici nu trebuie sa demonstrez treaba asta.
Din nou, ma conduc singur afara.
P.S. intre noi fie vorba, am dat lungimea tunelului lui Musk mai sus. Dar has s-o lasam asa, ma intorc eu cand aflu mai multe.
Mila terestră are 1600
Genghis, problema nu e care e mai prost, problema ta e că te simți singur acasă și voiai să te cerți cu cineva, că n-ai fost educat cum trebuie cum să socializezi cu oamenii. Și neam prost, că nu ai educația morală să înțelegi că discuția era că Musk minte cum respiră nu ce-a construit retardatul celălalt.
Eftimie, ador curvele virgine… Sincer, nu stiu cine se simte mai singur acasa… Eu am pus doar o intrebare, comparatia aleasa de tine parindu-mi-se neclara si mult exagerata. Din multe puncte de vedere. Nu intentionam sa ma cert cu nimeni, doar replica ta m-a surprins un pic, sa zicem neplacut. E misto cum tu te consideri un model de socializare cu oamenii… Ma rog, vroiam sa fiu mai acid dar varsta m-a invata ca uneori e mai bine sa intorci si obrazul celalalt (te-ai prins?) si am renuntat.
Hai, sanatate, pentru ultima oara ma conduc singur afara (devin prea repetitiv si asta ma enerveaza). Asta daca nu ma baneaza bossul la blog, ceea ce ar fi urat din partea lui, dar ma rog, pot sa trec si peste asta.
Unii au nevoie sa privească in sus, cu saliva curgând din colțul gurii, la „vizionari”.
A dispărut Jobs din peisaj, un alt multilateral dezvoltat, a aparut baiatul ăsta cu fata de transgender ramas fara bani de hormoni.
Phil Mason e un tip lucid si rational, iar pe canalul „thunderfoot” demonteaza pas cu pas cam toate nazdravaniile jmecherului sud-african ,si cu hyperloop-ul , dar si cu zborul spre Marte, acusica, in 2024… De acord ca cei de la NASA au ramas „ancorati in trecut” cu losera aia de racheta SLS, dar proiectul lunar ARTEMIS se va face si sa vedem cat il vor tine baierele pungii pe mascariciul tragator de fumuri la Joe Rogan cu reutilizarea rachetei Starship (proiect misto de altfel) si mai ales la ce pret…
Pe larg in emisiunile : „Space X busted” (in 2 parti), „Elon Musk’s $100 000 Ticket to Mars: BUSTED!”, „Hyperloop, the biggest Scam since Theranos” sau „Elon Musks Dumbest Fans: BUSTED” .
Awww…
uneori chiar ajuta medicamentele
Observa ca nu sunt singurul care crede ca Musk este doar o bula de marketing.
Bula creata si intretinuta cu ajutorul celor care casca gura la povesti frumoase spuse de tipi inteligenti, jmekeri si fara scrupule, si care nu ar avea nicio problema sa bage mana in buzunar sa plateasca promisiunile incluse in povestile alea.
Un fel de religie si biserica de rit nou…
Care se finanteaza de la enoriasi si stat cam ca si BORul nostru.
Electrificarea transportului, o himera pe termen mediu si lung. Dar daca tot a dat un jmeker tonu’ de ce sa nu profite si altii sa faca un ban in urmatorul deceniu.
Cursa spatiala. Culmea, cred ca asta, facuta bine ar avea ceva sanse de succes. Evident, nu comercial, indiferent cate spagi imparte Musk-ul prin Congres.
Pentru ca asa cum USA nu va inchiria portavioane de la privati ca sa-si poarte razboaiele, tot asa nu se va baza pe privati pentru asaltul (real) asupra spatiului, colonizarea Marte si alte proiecte. O sa-l ia pe privatul cel mai avansat in domeniu, poate Musk, o sa-l ierte de parnaie pt inselaciune si de cateva sute de milioane in amenzi fiscale si o sa-l aduca ninetofive la munca in birourile de unde va coordona efortul spatial national. Sigur cu conferinte de presa, full covers in Times, editoriale in NYT si WSJ si alte gaoazeli PRistice menite sa-i pastreze intacta coafura (si averea) noului von Braun „care duce natiunea pe Marte”.
Intre timp, cand valul „electrificarii” se va fi domolit, va aparea noul val de mobilitate, poate mai sustenabil (asta e o speranta legitima), bazat pe energii cu adevarat verzi si regenerabile.
Poate hidrogen, poate energie solara, poate ulei de rapitza sau bashina de capra, ceva…
Poate chiar fizicienii nostri cercetatori, proaspat ramasi fara obectu’ muncii la Magurele, se vor ambitiona si vor demonstra lumii ca buricu’ Pamantului e chiar in Carpati inventand antigravitatia, salvand astfel omenirea de poluarea combustibililor fosili si pe mitici de anii din viata pierduti pe DN6, prin lansarea cursei hovercraft anti-G Rahova-Alexandria-Rosiori de Vede-Caracal.
Marketingul sa traiasca!
Tom, viitorul e electric! Nu există nimic altceva atât de eficient în producție și transport. De asemenea în folosirea energiei pentru a efectua lucru mecanic (adică a mișca efectiv mașina).
Tot o dați înainte cu energie electrică poluantă, deși minim 25% e numai din hidrocentrale…. În schimb supa de dinozaur e 100% numai petrol….
Dacă exista tehnogia bateriilor de axiacum 100 de ani, nici nu știai ce e aia V8…
@ fisherman
Nu sustin ca trebuie sa ne agatam de combustibilii fosili, sa ne intelegem!
Zic ca electromobiliteta e o himera pt ca nu este eficienta si lantul de productie este suficient de poluant.
Dar ador sa ma las surprins!
Si asta se va intampla cand trotineta electrica de mers prin oras pe care o vei comanda pe aliexpress (exemplu) iti va fi adusa cu ajutorul unui transcontainer electric din Shenzen la Rotterdam si de acolo cu un camion electric, etc.
Si cand zecile de mii de curse air cargo zilnice (pe kerosen) vor fi inlocuite de avioane cu motor electric…
Si Phil asta a dus omul in spatiu? Sau, ca noi, pulimea, doar discuta chestii? Bula sau hype, as vrea sa fi facut si eu macar 1% din cate a facut baiatul asta. Sau cat a citit macar.
Daca mai aveam dubii ca Musk e cam escroc, mi le-a risipit cand a cumparat Bitcoins (si vandut ulterior 10% cu profit frumusel).
Nenorocitu’ dreacu’ – a facut bani. Sa il ia securitatea! Huo!
problema nu e ca a facut bani. problema e ca a manipulat piata. Bitcoin a crescut si scazut dupa afirmatiile lul Musk. Asta ar fii infractiune daca piata de bitcoin ar fi regulata.
Să manipulezi piața nu visul umed al ălora de pe Wall Street? Doar ăia au voie? 😳
Maine-poimaine aflam ca Melon Dusk e un fel de Elizabeth Holmes in varianta masculina.
E amuzant totusi cum a motivat Musk decizia :”Tesla has suspended customers’ use of bitcoin to purchase its vehicles, Elon Musk said on Wednesday, citing concerns about the use of fossil fuel for bitcoin mining.” Adica are o problema sa mai permita folosirea Bitcoin pentru cumpararea vehiculelor, dar nu are o problema cu detinerea de Bitcoin.
Hai recunoaste ca ne-a fript si doare. Move on, nothing to see here. Daca cineva poate face asta pe o piata complet neregulata (cu toate ca suntem noi regulati de catre ei) inseamna ca piata aia inca nu e suficient de matura. Give it time. Nici internetul de azi nu seamana cu cel din 2000.
Poate pe voi, eu eram viu când era fenomenul Caritas în forță și am reținut mesajul.
Cateodata Eftimie demonstreaza fix același lucru ca Elon Musk — ca poți fi deștept dar sa scoți niște perle de ți se face creierul mai neted.
Sunt destule criptomonede care sunt gândite intr-adevăr ca scheme de profit (câteodată chiar in sistem piramidal), dar nu toate. In cazul Bitcoin, creatorul a știut ca prin natura lui omul e lacom și nu va adopta un sistem financiar alternativ fără sa existe oportunități de profit.
Cei care investesc cu cap in cryptomonede nu își bagă toți banii din pușculiță sau creditul de nevoi personale, și sunt câtuși de puțin afectați de fluctuațiile de genul asteia de acum. Da, in momentul de față se face multă speculă cu Bitcoin, pentru că mulți nu înțeleg că beneficiul real al sistemului ăstuia alternativ nu e sa pompeze la el și sa aștepte ca alții mai fraieri sa piardă niște bani ca ei sa câștige ceva mai încolo, convertind Bitcoin in monedă fiduciară.
Mai mult, multe din fluctuațiile astea sunt datorate unor șmecherii cu niște poziții cumparate de niște investitori tradiționali care vor sa facă bani in sistem similar cu bursa de valori. Musk are influență asupra lor in momentul de față pentru ca e unul din puținii oameni de afaceri de mare anvergura care și-a udat gleznele in apa asta. Dar eu nu m-as uita in gura lui in locul vostru mai ales dacă nu aveți aceiași bani de pierdut pe care ii are el.
Cel mai amuzant e sa compari Caritas cu Bitcoin, arată ce părere bună au unii despre ei înșiși crezând ca dacă au prins ei vremuri cu o țeapa de proporții sunt cumva mai înțelepți. In realitate chiar și cei mai înțelepți și mai bine informați dintre noi putem lua teapa de nu ne vedem, și când ne așteptăm mai puțin.
Pentru cine e curios, poate citi așa, de cultura generală, cum funcționează banii de când s-a abolit standardul bazat pe aur și de ce se poate face din pix politica monetară și fiscală in diverse state ale lumii.
E interesant cum jucatul la ruleta se numeste ‘investitie cu cap’.
Daca Bitcoin o sa o ia in jos, o sa pice pentru ca nu-l tine nimeni in brate. Daca esti dispus sa-ti asumi acest risc, foarte bine, da’ sa sustii ca esti inteligent cand faci asta..
Daca poti sa manipulezi piata atunci da, esti inteligent, altfel nu.
@hash, tu fie citesti pe diagonala tot ce citesti, fie faci pe prostul si compari tu o chestie pe care nu o intelegi cu „jucatul la ruleta.” Mai ramane sa ne explici cum tu stii investitii fara risc si oportunitati unde ti se dau 100 de dolari numa’ sa te apuci si tu.
Normal ca e riscant, prietene. Tot ce vrei sa faci pe lumea asta e riscant, direct proportional cu ce nivel de castiguri vrei sa obtii. Daca citeai mai cu atentie poate observai unde explic ca „investitie cu cap” inseamna sa bagi doar banii pe care iti permiti sa ii pierzi. Daca tie ti se pare ca asta nu e inteligent, probabil ca tu vrei sa reinventezi conceptul de inteligenta. Si asa ca o chestie sa iti dea de gandit, sunt destui oameni inteligenti care nu fac bani nici cat pentru un trai decent, si asta pentru ca lucrurile sunt mai complicate in realitate decat ai vrea tu sa crezi ca sunt.
@Craptrap
Una din chestiile pe care cripto-monezile nu le au absolut deloc acum este: INCREDEREA. Si asta o poti valida la non-stopul din cartier unde, ca sa platesti 2 beri si o punga de seminte, va trebui sa vi cu moneda locului sfantul leu romanesc.
Si chestia asta se traduce in faptul ca in esenta multi oameni vad cripto-monezile ca fiind un sistem piramidal de tip caritas. Sistem care este alimentat indirect, de toti oamenii care viseaza sa se imbogateasca peste noapte.
Pe scurt niste oamenii cu foarte multi bani, vor lua niste bani de la niste oameni cu foarte putini bani(dar care spera sa se imbogateasca). Cand sistemul nu se va mai sustine(oprim imprimanta de bani sau anumite tari vor interzice cripto-monezile) te asigur, ca vom revedea imaginile din anii 90 de la Caritas sau FNI. Bineinteles, pana atunci toti cei implicati in fenomen vor spune ca sunt investitori si sunt foarte destepti ca fac asta.
@Asdad2005 – totul se rezuma la riscul pe care esti dispus sa-l asumi si la banii pe care esti dispus sa-i pierzi.
Cunosc oameni care au bagat la Caritas sume micute, nu toate economiile, nu credite, nu apartamentu etc. Da, au pierdut banii aia, dar nu au pierdut tot ca multi altii.
Sunt de acord ca este mare haos in piata crypto si poti pierde tot, oricand, de asta totul se rezuma la ce esti dispus sa pierzi.
Raman la parerea ca deocamdata Bitcoin e deocamdata o schema Ponzi.
Luatul dupa turma nu inseamna neaparat inteligenta. O moneda independenta e periculoasa, la fel ca orice capital scapat de sub control – se pot face afaceri prin investitii de armament care afecteaza iremediabil vieti. Mai ‘soft’ sunt fondurile imobiliare care, oferind randamente bune, uratesc fetzele oraselor.
Ar mai fi multe de zis dar ai prins ideea.
(Si nu mai veni cu clisee cand discuti in contradictoriu, e un balast care mascheaza ideile.)
@Asdad2005 Desigur, hai sa vorbim de încredere. E nevoie de mai putina încredere in sistem blockchain pentru ca prin definiție el e o condica cu tranzacții verificate de rețea. Nu e un sistem perfect, dar nici cel bancar nu este. Tu continua cu încrederea in bănci sa vezi ce bine va fi. Banii tai pot fi blocați la o apăsare de buton, pe cand in blockchain nu pot fi blocați. Mai mult, bancile centrale împreuna cu guvernele pot sa lucreze din pix la cât valorează “leul” tău greu. De exemplu pot sa te ardă prin dobânzi negative, inflație, și multe altele care numai încredere și bucurie generează, mai ales dacă se prinde și prostul de rând ce se întâmpla in astfel de situații. Dar stai liniștit ca exista soluție pentru problema pusă de tine – stablecoin-urile, care sunt niște echivalentul digitali ai cash-ului, cu niște mici asteriscuri pentru care mi-ar trebui un articol întreg sa le explic frumos și pe întelesul tuturor.
Cât despre ultima idee expusă de tine, aproape întotdeauna, cu rare excepții, oamenii cu bani multi au luat de la cei cu mai putini bani. Tu ești un pic in urma cu istoria, dar e ok — studiază despre bursa de valori, alt concept care s-a popularizat pe același principiu ca și Bitcoin — acela ca omul este lacom și tânjește mereu la mai mult. Sau studiază istoria băncilor și a creditării. Toate astea au adus beneficii și pentru aia mici, dar și pentru aia mari, ca altfel nu ar fi avut nici un interes. Vrei, nu vrei, orice sistem din care se poate câștiga va fi acaparat de cei cu resurse din belșug.
Ar trebui sa menționez ca prin blocat, ma refer unilateral, de către cineva din rețea. Dacă ești neatent, sigur ca poți pierde cheile portofelului tău și dacă nu ai pass phrase-ul pe undeva ca sa il refaci ai belit-o și cryptomonedele respective sunt pierdute pe vecie nu doar pentru tine, dar și pentru tot restul rețelei. Stablecoin-urile sunt soluția pentru majoritatea oamenilor, și se lucrează la ele. Însă Bitcoin și altele vor contribui in mod diferit la povestea asta cu sisteme financiare alternative.
Da, Hash, sa știi ca părerile sunt toate pertinente, ca doar de aia e plin pe Facebook de parerologi, fiecare cu dreptatea lui. Problema ar fi ca tu știi la fel de multe despre Bitcoin cât știu eu despre piesele de mașini, adică nici cât negru sub unghie. Dar dă-i înainte, important e ca ai o părere needucata dar ești tare pe poziție.
Interesanta oricum mutarea subiectului în sfera spălării de bani și a finanțării terorismului, sunt sigur ca prietenii tai de încredere bancile și guvernele au un control deosebit asupra monedelor „ne-independente.” Poate ne spui de ce directiva europeana împotriva spălării banilor și finanțării terorismului are o eficacitate de…un procent din totalul tranzacțiilor dubioase.
Ca o clarificare, susțin ideea ca guvernele și bancile centrale sa facă tot posibilul sa existe un cadru mai bun pentru adoptia de criptomonede. Însă de la asta și pana la a avea „incredere” – mai ales deplina – te rog, nu poți fi atât de naiv. Înțeleg ca în educația românească intra prea putina educație financiară dar nici chiar așa.
@Craptrap
Tehnologia din spatele blockchain este minunata, dar in aceste momente nu a fost adoptata la o scara mai larga. Avantajele expuse de tine, pe hartie suna foarte frumos si sunt sigur ca asa sunt si in viata reala.
Problema apare, ca tu crezi ca sistemul asta financiar alternativ ceea ce acum s-ar coace ar fi acceptat la scara larga. Si te asigur ca mai nici o tara puternica nu va accepta asa ceva, daca nu dispun de parghii de control.
Foarte probabil ne aflam intr-o tranzitie si in ceva timp aceasta febra de imbogatire din cripto-monezi sa se mai domoleasca. Dar tot ce stiu, acum este ca tot ce tine de crypto-monezi este un mare pariu in care ai sanse sa pierzi toti banii. De asemenea, toata nebunia este intretinuta de faptul ca multi oameni de prin SUA si alte tari nu au ce face cu banii si pun sume mici in speranta de castig, alimentand hardughia. Hardughie, care la un stranut al FED(oprim qe) sau la interzicerea cripto-monezilor se va darama.
Traim vremuri interesante asta e clar.
hash, Bitcoin nu poate fi ‘deocamdata’ schema ponzi. Ori e, ori nu e.
E pacat ca tot aruncati cu termeni asa aiurea. Schema ponzi e cu totul altceva. Piata crypto e nereglementata si extrem de volatila, ceea ce implica riscuri ridicate, in special in perioade ca asta cand se transforma intr-o bula speculativa. Dar n-are nicio treaba cu Caritas sau o schema ponzi.
@Stefan
Pentru mulți oameni bitcoin=cripto-moneda. În același timp schema Ponzi sau jocuri piramidale sunt niște chestii sensibile în România.
Înțeleg dorința și efervescenta unora în a promova niște concepte și niște alternative pentru lumea financiara curenta. Dar in acest moment cripto-monezile sunt alimentate de foarte multa lume ce spera sa dea lovitura prin schimbarea lor în bani reali din ăștia mai prosti. Pe scurt un FNI mondial mai de zile noastre, ce la mici adieri de vânt mai scade sau mai creste.
În rest fiecare, face ce vrea cu banii sai, dar nu as vrea sa repetam 2008 ca niște investitori mega deștepți vor asta.
În traducere corectă ar fi: Un ambițios absolvent de 4 clase (cu chiu și vai și alea) a pus biciul pe sclavii săi personali pompos numiți cetățeni ai republicii socialiste că dacă nu fac tunelul ăla îi paște canalul pe toți sau mai rău.
De ce tot lăudăm realizările astea făcute prost, scump, scump inclusiv în accidente și vieți omenești?
Azi dacă faci expropriere la 1-2 case apare la știri, atunci expropria cartiere întregi ca să le dea niște cotețuri numite pompos apartamente moderne, și azi îl lăudăm.
Ca exemplu, chiar a meritat hidoșenia aia de casă a poporului? Ca să ce, să zică că e a doua clădire după Pentagon. Și? Cât a câștigat cetățeanul român de pe asta?
Așa e fain să ai realizări când plătești oamenii cu hârtie fără valoare, într-un sistem economic închis, sistem social închis, șamd. Și când le poți ordona unde, ce, cât și cum să lucreze sub amenințarea biciului socialist.
Tehnic vorbind, dacă ție o gagică îți promite că face sex cu tine dar când vă întâlniți ea doar te mângâie un pic pe cap și pleacă, îi faci o statuie în centru. Nu de altceva, dar măcar ai evitat un sex nasol cu curva aia.
Iti place atunci cand treci prin Pasajul Unirii,pe Transfagarasan sau ti-a placut atunci cand ai vandut apartamentul lui ma-ta mare din Drumul Taberei in blocurile comuniste,cu 65.000 de euro?Iti place si cand primesti curent de la Cernavoda (in prezent) trecut prin paispe maini pana ajunge la tine la priza?
Imi place comparatia ta cu gagica, doar ca in cazul raposatului, gagica avea pula mai mare ca a mea si avea si cativa indivizi pregatiti sa ma imobilizeze.
Ce misto e sa vorbim de centrala de la Cernavoda, inceputa prin anii ’80, si a carei prima unitate a fost data in folosinta (in traducere a inceput sa produca) in 1996…
Viorel, boss, pentru astia ca tine exista Coreea de Nord. Apropos, ce varsta aveai in 1989?
@Viorel https://stirileprotv.ro/emisiuni/2012/sezonul-2/termocentrala-de-la-anina-marea-ambitie-a-epocii-de-aur-s-a-dovedit-a-fi-cooperativa-munca-in-zadar-ce-a-ramas-dupa-30-de-ani.html
O datorie de $1 mld plătită de populție prin foame. Nu aveam datorii că le-am plătit. Și cine a făcut datoriile alea?
„apartamentul lui ma-ta mare din Drumul Taberei in blocurile comuniste,cu 65.000 de euro”
e ca si cum ai zice ca negru ca nu era asa de rau in sclavie, macar aveai o masa calda si un acoperis deasupra capului.
Tunelul gata in 34 de zile,in conditiile in care ai exact acolo Dambovita si metroul.Plus ca atunci inca se lucra la cazma,lopata,tarnacop si roaba…
Escrocul ăla va fi în manualele de istorie.
https://www.youtube.com/watch?v=jBOQyuip1Bs&t=7s
Daca ar fi singurul escroc ramas in istorie…
A sugerat cineva mai sus canalul Thunderf00t pe YouTube, este intr-adevăr foarte bun și subestimat ca valoare a conținutului pe care-l oferă (dar na, omul de rând preferă porcăriile cu fratii Dobre, care abundă de înțelepciune și cunoaștere și sunt multitalentati).
Musk are sindromul Asperger’s, a și recunoscut recent la SNL. Pe el îl fascinează diverse și nu se poate abține sa spună unele chestii, care de care mai ciudate. Nu e prost, dar interesul lui e sa facă bani din contracte cu statul pornite prin demonstrații practice făcute cu entități private.
Asta cu tunelul e o poveste lunga, dar pe scurt el a vrut sa ia o idee veche de mai bine de o suta de ani și sa vadă dacă tehnologia de azi o poate aduce la realitate. Când a terminat el in mintea lui calculele, a concluzionat ca nu prea merge in practica așa ca a numit-o Hyperloop și i-a invitat pe alții ca Denis Tudor sa sape ca fraierii la ea, poate dau ei de aur. Așa va face și cu alte chestiuni, in timp ce el o sa câștige contracte pentru chestiuni care se puteau face de mult dar pentru care era greu sa concureze cu greii.
La Elon ii place sa scuture copacul de cei care n-au ce cauta acolo… de asta ai sa-l vezi ca face tot ce poate ca asa descurajeze investitorii de pe azi pe maine… asa a facut si cu actiuniile Tesla, asa face si cu crypto.
Da-l dreaku de Los Angeles mie imi ia 5 minute sa traversez satul iar burghezii aia il fac in 4 minute!
Știu că nu are legătură cu discuția, dar simt nevoia să povestesc ceva:
În 1995, sau pe acolo, mama se dădea cu curu’ de pământ să se ducă la Focșani să depună bani la nu știu ce fond de investiții, ca o să scoată o tonă de bani. Bunică-mea: nu și nu. Imediat, au dat la TV că a picat faza, dar era mare hype.
În 1997, vine o vecină la bunica să depună bani la FNI, că e cea mai tare chestie ever. Bunica mea îi dă cu flit. Vecina mea depune toți banii și pierde tot ce a agonisit. Noroc că și-a recuperat banii, după 11 ani.
Și-mi aduc aminte și ceva Banca Dacia Felix. Dar sigur, americanii sunt băieți buni.
Am ras la comparația cu Ceaușescu dar înțeleg ca atât se poate. E clar ca Elon nu e vreun sfânt cum numeni nu este de altfel și cauta sa se îmbogățească. Astea fiind spuse, pe mine m-a impresionat pozitiv când a oferit gratis patentele pt tehnologia electrica tuturor celor interesați de a avansa în acest domeniu, lucru f rar intalnit ( remember volvo cu centura). În rest, numai de bine, nu mor eu de grija lui, ca alții.
Eu stiu ca tot dacii is fruncea si tunelul cu hiperloop l-a desenat/facut si Coanda.
https://www.worldrecordacademy.org/records/worlds-first-hyperloop-henri-coanda-s-hyperloop-218240
Bai e jenanta treaba cu Coanda asta.
Are niste realizari, nu zic nu, dar o gramada de chestii care i se atribuie fie erau idei vechi, fie nu a reusit sa le faca in practica.
In special avionul ala cu reactie, care dupa unii a luat foc la decolare, dupa altii era doar o macheta sau prototip nefunctional, dar sigur avion zburator nu era. Singurul care sustine ca a zburat e Coanda insusi, fara sa-l fi vazut nimeni. Sa numesti principalul aeroport dupa el in conditiile astea e cel putin riscant si sigur destul de jenant
Radule, Coanda da numele aeroportului nu pentru Motor, mai mult, zic eu , pentru partea aia cu „efectul Coanda”, teroretizarea efectului a dus la un salt major in aviatie.
I-a luat foc avionul tocmai ca nu se stia cum „curg fluidele” si dupa ce i-a ars avionul a cautat sa afle ce a mers prost si de ce, si a ajuns la partea aia cu efectul.
Stie cineva de ce s-a intors Coanda in Romania, avea motive chiar asa de reale, lasand la o parte cele oferite de statul comunist?
Astia de tabarati pe Etimie va rog mult, inainte de a-l acuza de ceausism cititi va rog articolul cu mingea rotunda! Spune tot despre epoca aceea si despre „dragostea” lui Eftimie pentru ea.
Folosesc PayPal de cand a fost acceptat in Romania. Datorita lui am putut contracta proiecte serioase in US (nu doar situri cu 50 de euro in Romania). Majoritatea platilor pe net inca le fac prin PP, desi acum am Zelle (un fel de PayPal intre banci, fara comision) sau platile prin cec, apreciate mai mult de clientii mari.
De zburat afara de pe Pamant nu se pune problema, dar imi place ca exista si aceasta oportunitate pentru omenire si SpaceX e o chestie remarcabila.
Tesla inca nu mi-am cumparat, dar probabil ca in viitor se va intampla si asta.
Gagiul, asa cum spun si altii, e in primul rand un business man. Il doare 3 metri in fata .. nasului de ce zic niste amarati care nici masina facuta de el nu si-o prea permit cu banii jos. Face cum il duce capul, noi latram ca si cainii, pe langa caravana care trece.
Cum am mai zis, omul nu e prost dar multi dintre fanii lui sunt prea prosti sa înțeleagă ca nu e vreun guru sau savant, ci pur și simplu un om de afaceri care a dat lovitura cu niște lucruri și datorită sindromului Asperger’s spune chestii care dau cu virgula. Desigur ca exista o cantitate enorma de parerologi care ii aproba orice tâmpenie spune, desi omul nu a făcut decât sa execute foarte abil niște business-uri cât se poate de „Boring.” Nu degeaba a scris Eftimie articolul asta, dar multi au dat click și putini au înțeles.
Deja nu e mai e problema lui, ci a fanilor, ca sunt tampiti.
Acum vin iar ca avocatul diabolului, fara sa fiu fan al domnului, doar admirandu-i perseverenta si flerul … nu e mai bine sa fie oamenii astia fani Musk decat Dana Budeanu sau Olivia Steer de pilda?
Fie-mea este fan Halep de la 4 ani. Acu’ nici Simona nu e perfecta, asta se stie, dar prefer sa fie fata fan de o gagica harnica, serioasa si pe treaba ei, decat sa fie fan dracu’ stie carei 3.14zde de pe tiktok sau ce se mai poarta la prostime.
Daca asta o scoate din casa la facut sport, o motiveaza sa fie si ea ceva de capul ei .. perfect.
Pe Musk i l-am aratat acu; niste luni, cand au trimis cu SpaceX tipii aia doi si i-am explicat ca nenea asta a studiat mult, citeste enorm, e ceva de capul lui. Si uite el, un privat, trimite astronautii NASA cu jucaria lui.
Las’ sa fie idolatrizat, sa inceapa sa fie cool si sa fii „tocilat” nu doar valutist sau parasuta
@dojo – inteleg unde bati, insa ce-a facut Musk cu dogecoin il afunda si mai mult in categoria „valutist”.
Cu siguranță că e mai bine sa avem fani pentru persoane publice care nu sunt nulități absolute. Am văzut recent ca exista niște caricaturi numite “Dobre brothers” și care sunt de o prostie sinistra, dar fac bani pentru ca…YouTube, știi la ce ma refer. Și mulțumită lui Vali am aflat și eu de parașutele Internetului care se cred nomazi digitali, dive antreprenoare, si alte prostii închipuite. Incredibila era in care trăim, sa poți face bani ca ți-ai găsit un fotbalist sau orice fel de sponsor si te filmezi constant ca sa știe toată lumea ce existență tristă ai. Sau sa te pozezi pe Instagram cu hârtie igienica si păcănele ca ești mare “influencer.”
Însă nu l-as ridica deloc in slăvi pe Musk, nu e ca și cum a pornit de pe picior egal cu alții iar norocul pe care l-a avut el i-a ocolit pe multi alții mai capabili, care nu vor străluci niciodată in lumina reflectoarelor de pe Internet ca mister Musk. De asemenea, companiile lui sunt nașpa ca si angajatori, e o poveste lungă. Omul e bun la marketing și învârtit banii cu lopata, și doar întâmplator l-au pasionat plățile electronice, piața SH online, mașinile electrice, rachetele, și alte minuni.
Nu am copii încă pentru a putea sa îmi dau cu părerea dacă e o idee stralucita sa ii lași sa idolatrizeze personalități de orice fel, dar presupun ca ideal e sa ii faci sa înțeleagă, pe masura ce dobândesc discernământ, ca acele persoane sunt oameni cu imperfecțiuni și al căror traseu a mai depins și de alți factori decât x sau y calități.
Apropo de asta cu copiii, s-au speriat aia in SUA când au văzut ca mulți copii nu aspira sa devină ingineri sau astronauți ci YouTuberi si influenceri pe Instagram.
Și eu folosesc PayPal, dar n-a fost inventat de Musk. El avea o bancă online, a fost absorbită de o companie mai mare și el a fost dat afară din funcția de șef. Toate chestiile bune din PayPal sunt făcute de alții.
Ca bussinesman a fost anchetat în mod repetat pentru fraudă și chiar și prins de vreo câteva ori. Deocamdată e anchetat pentru măsluiri în contabilitate.
Nu el trimite oameni în spațiu, NASA, ESA și alte agenții o fac, el e doar un contractor, pentru că promis că va face asta ieftin și, de fapt nu, a mințit și aici.
Despre capacitățile mașinii Tesla, întreabă și pe alții cam care-i situația, ce știm doar e că Musk a fost prins cu minciuna de nenumărate ori și în domeniul ăsta.
A facut un tunel de 1 mila pentru ca nu are nevoie de unul mai mare, practic e la stadiu de test totul… dar fie. Ce gresesti, asta ca sa nu spun ca esti rau intentionat, e partea in care „din rateu in rateu” a ajuns sa revolutioneze foarte multe domenii, iar la partea cu livratul la termen… sper ca ai glumit, uita-te in curtea Australiei… si ai sa vezi cum sta treaba.
Da, probabil ca e autist omul si asta deranjeaza tare… sa stii ca omul are probleme si e printre cei mai bogati din lume, e dureros pentru multi. Dar stati linistiti ca va trece.
Uita-te la tiglele facute de ei… vezi acolo ce inseamna sa stii ce faci.
Eftimie, mai baga si tu surse cand scrii, e mai usor pentru cititor sa se documenteze. Sper sa nu sari cu google-ul :)).
Omul e excentric si isi permite sa faca declaratii care sa cauzeze caderi la bursa si e usor marlan pentru treaba cu bitcoin dar sunt curios de ce parere ai, Eftimie, de pariul castigat de el cu Australia. Mi se pare foarte smecher.