Natalitatea din Europa de Vest…

Doamna Georgia cuvântează

Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a apreciat că este nevoie de măsuri la nivelul Uniunii Europene pentru creşterea natalităţii, avertizând că, în lipsa acestora, blocul comunitar riscă să intre în colaps. Ea a respins ideea conform căreia scăderea natalităţii poate fi compensată prin imigraţie, deşi a subliniat că „ceva imigraţie legală poate fi benefică economiilor europene”.

Problema e un pic delicată. Pe lângă că toate societățile evoluate nu vor copii, că sunt bătaie de cap, vesticii nu vor să muncească orice. N-ai ce natalitate să crești, că vei mări populația care strâmbă din nas la construcții, mătură, ospătărie etc.

Iar joburi de manufactură bine plătite nu mai sunt, că s-au mutat în China, rămân joburile din care nu prea poți trăi civilizat, la standarde vest europene. De aia ele sunt ocupate de est europeni, că ăia pot trai și mai modest.

 

 

migranti

Photo by Ravi Sharma on Unsplash

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

114 comentarii

  1. Ma uit in jur si e jale cu natalitatea. Din toate cunostintele mele, doar un cuplu a facut 2 copii, in rest…unul sau in majoritatea cazurilor, deloc. Cunosc 8 cupluri care nu au copii si nici nu au de gand sa faca. Si eu sunt in aceeasi barca cu ei pentru ca de aia suntem si prieteni, avem ceva in comun :))

    Comentariu apreciat.18524
    • Nu te uiți unde trebuie. 😅 suedezii fac copii căcălău. Mai sunt și anumite religii care au de la 3 în sus și membrii lor nu-s puțini.

      Probabil că o să fim ca nație mai „diferiți” peste 50 de ani. 🥹

      Comentariu apreciat.10720
    • Nu mai e chiar așa situația. Când eram mic, aveam niște vecini de altă etnie. Aveau zeci de copii. Cei mai cei au ajuns să lucreze la vulcanizare sau la mătură.

      Acum, în satul în care locuiesc, tot așa, există o stradă cu locuitori de altă etnie. Nu cred că au mai mult de 2-3 copii.

      Aveam un coleg de generală de altă religie. Nu știu dacă habotnic e cuvântul potrivit, nici nu contează. Erau doi frați și o soră. El? La aproape 40 de ani e singur, nici vorbă de copii.

      Ceea ce vreau să spun, deși nu pare, că nici măcar unii, nici măcar alții nu mai fac copii.

      Comentariu apreciat.669
    • Aradean are dreptate: de ce nu ii intrebam pe rromi cum de vor asa de multi copii?

      1611
    • Atâta timp cât omul este penalizat economic când are copii, lucrurile nu se vor schimba. În anii ’70 venitul unui singur părinte în Europa occidentala și SUA era suficient pentru o gospodărie. Acum ambii parinti trebuie sa muncească. Și a cam dispărut prin industrializare și urbanizare varianta de a rămâne la traiul de subzistenta și de a avea posibilitatea de copii prin asta (care posibilitate în România mai exista intr-o oarecare măsură în rural, dar tot mai putin). Plus, în mediul urban, diversificarea cheltuielilor gen city breakuri, vacante în străinătate, care pun și ele presiune economica. Exista încă presiunea socială gen v-ați căsătorit dar când faceți copii ? Vai aveți deja unul și e băiat, când mai faceți unul ? În mă-ta, dacă faci cu mine contract ca-mi plătești cheltuielile (și dacă nu plătești iti vând casa și scot banii), fac și 7 în plus. Presiunea socială va dispare când crapă generațiile 60-70 și anterioare, și atunci sa vezi distracție. Asta este doar începutul. Deja văd prin comentarii ca sunt unii care nu au familii cu copii aproape deloc în cercul lor social.

      Comentariu apreciat.6614
    • Într-o notă tragicomică – cei din Pakistan și alte țări fac și ei vacanțe în străinătate, dar se și înmulțesc. Și aici mă refer la migranți.

      Citeam pe un alt blog – ce telefon are copilul vostru?
      A mea (cea mare- 7 ani), nu are nevoie de telefon. Se joacă afară, în curte.

      Indecis. Tu ce zici?2523
    • @Leon: Deci cei de altă etnie nu au mai mult de 2-3 asta în timp ce cuplurile de români fac câți? 1 și foarte rar 2? E matematică pură. 😉

      Nu cred că am întâlnit familie de penticostali fără minim 2-3. 4 e ceva normal. Din cate am înțeles se ajută între ei și probabil creșterea lor nu mai li se pare atât de dificilă .
      Cât despre suedezi. Este un cartier in Arad, checheci se numește…să vii să-ți verifici teoria. 😅Dacă nu te conving ăia , avem câteva comune unde natalitatea, dragostea e in floare in ceea ce-i privește și unde în maxim 10 ani( poate mai puțin )vor spune stop „supremației albilor” :)))

      @casnica: In comunitățile sărace, copiii sunt surse de venit. 😉

      Comentariu apreciat.335
    • @Arădean, din ce spune @Leon eu înțeleg faptul că chiar și la acele culte sau etnii scande natalitatea, chiar dacă au o natalitate mai mare ca ”a noastră”.

      tu spui că azi familiile din acele culte/etnii au 3-4-5 copii, dar @Leon spune că în copilăria lui familiile din acele culte/etnii aveau 10+ copii.

      230
    • Sincer, credeam ca tocmai noi romanii, care le-am luat ungurilor Transilvania prin natalitate, avem mintea destul de deschisa ca sa intelegem ca treaba e pe bune.

      1412
    • @Trl

      În anii ’70 venitul unui singur părinte în Europa occidentala și SUA era suficient pentru o gospodărie.

      Nu e adevărat.
      În Europa nu a existat vreodată așa ceva (niciodată, niciodată), iar în SUA a existat temporar schema între 1948-1957/1958.

      Nu-ți mai lua lecțiile de istorie din videoclipuri sau „pop history”.

      32
    • @phaff nu zau ?

      https://journeys.dartmouth.edu/censushistory/2016/11/03/working-mothers-and-fathers-in-the-united-states-20th-century/

      Si mai sunt multeee de unde a venit asta. Culmea ironiei este ca scăderea natalității este și o consecință indirecta a feminismului (pornit la rândul lui de la mișcarea sufragetelor și translatat în ziua de azi în metoo și alte aberații).

      04
  2. Pai si ai vazut milioanele de muncitori din orientul mijlociu la banda la abator, la sparanghel sau in constructii ? Daca-i importam pe ei, lor cine le munceste tara, cine le ridica nivelul de trai ?

    Comentariu apreciat.594
  3. quote
    „vesticii nu vor să muncească orice”
    Ma uitasem la un documentar din asta despre casele cu 1 euro de pe Italia si aia ziceau ca in acele localitati nu ai niciun loc de munca ca de aia a plecat lumea. Apoi mai zicea ca tinerii scoliti din Italia au plecat spre alte tari unde salariile sunt mult mai bine. Ei bine, au ramas in tara tinerii necalificati si drept urmare nu se pot astepta la salarii prea mari. Asfel in zonele cu o economie buna pretul chiriilor e pana la cer si nu prea poti dintr-un salariu de muncitor in fabrica sau de barista sa iti permiti sa stai la Milano unde e de munca. Multi, foarte multi tineri, stau in continuare cu parintii ca n-au alta optiune. In tot acest timp populatia imbatraneste, somerii se inmultesc, 6000 de imigranti(medici si ingineri) au intrat alaltaieri pe teritoriul italiei pe insula Lampedusa, inflatia face traiul greu si pt un cuplu fara copii.

    Comentariu apreciat.883
    • erau si doctori printre aia 6000… si cred ca si studenti la medicina si electrotehnica, informatica si automatizari, ceva constructii civile, probabil vin sa caute chirie ca incepe facultatea in octombrie

      Comentariu apreciat.582
  4. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 77155
    • NOU
      #18

      Nu vad nimic in neregula cu ce ramane in urma mea.

      De fapt, ma cam doare-n penis de ce ramane in urma mea.

      Comentariu apreciat.14948
    • tu esti ca un anumit user , kopac, de pe forumul softpedia din topicul cu Demografia

      https://forum.softpedia.com/topic/1213669-demografia-o-mare-problema-a-romaniei-2/page__st__6408

      112
    • Mottoul meu in viata e „dupa mine potopul”.
      Daca apuc 65 fara sa avem water wars si uragane in Europa eu o sa ma declar multumit si dupa poate veni apocalipsa.
      Spor la puit

      Indecis. Tu ce zici?6442
    • 1. nu văd de ce trebuie musai să rămână ceva în urma mea.
      2. poate rămâne ceva în urma mea și fără să am copii, prin oamenii pe care i-am ajutat (fie cu o vorbă bună când n-o primeau de la nimeni, fie cu ceva concret/fizic) sau le-am influențat viețile în bine prin munca mea.

      saaaau, la fel de bine poate rămâne ceva în urma mea prin faptul că am fost o javră care a făcut viața altora un iad.

      nu e musai să ai copii ca să rămână ceva în urma ta.

      Comentariu apreciat.8219
    • Am stat eu si am cugetat si am ajuns la concluzia ca, in ziua de azi, dupa maxim a 3-a generatie, a cam uitat lumea de tine. Daca ai facut copii tarziu, sansele sunt mari sa nu apuci sa-ti vezi nepotii.
      E misto sa zici ca ai lasat ceva in urma ta, dar nepotii nu vor sti nimic despre tine, cu exceptia unor povestiri ocazionale ale parintilor. Dupa generatia asta, nimeni nu-si mai aduce aminte de tine daca nu ai facut ceva care sa te faca cu adevarat remarcabil.

      Comentariu apreciat.7210
    • @michael

      Gresesti nene, chiar nu e cazul ca toate leprele si narcisistii sa se inmulteasca. Realist vorbind, planetei noastre i-ar fi mult mai bine cu 1-2 miliarde vs 7-8-10.

      Comentariu apreciat.5110
    • @ABC, a-și aminti cineva de tine și a rămâne ceva după mine pot fi uneori lucruri complet diferite.

      sunt diverse asociații care oferă posibilitatea să ajuți un copil din medii defavorizate să urmeze liceul (gen plătit cazare sau navetă, cărți, rechizite, îmbrăcăminte, etc). am auzit oameni care fac asta.
      dacă persoane x face asta se poate întâmpla ca acel copil nici să nu cunoască numele lui x, și chiar dacă îl cunoaște, cel mult va povesti copiilor săi că o persoană străină l-a ajutat să urmeze liceul și implicit să aibă un job mai bun.
      aici se va opri amintirea.
      însă dacă acel copil va urma liceul sau o școală tehnică, va putea avea un job mai bun (mai bun față de niciun job, poate chiar pușcărie, sau un job de salahor pt 8 clase sau mai puțin), o condiție socială mai bună decât părinții săi și va putea oferi copiilor săi o îmbunătățire și mai mare.
      influența acelei persoane rupe cercul vicios al sărăciei și lipsei de educație.
      deși acea persoană va dăinui în amintirea a maxim 1-2 generații, ceea ce lasă în urma sa dăinuie pe mai multe generații, ba chiar putem spune că dăinuie la infinit în viitor.

      sau ajuți într-o zi pe cineva, chemi salvarea după un accident, îi schimbi gândurile de sinucidere, ceva-cumva, după aceeea acel cineva are un copil (pe care nu l-ar fi putut avea dacă nu ai fi intervenit), care ajuns la maturitate descoperă soluții pt foametea mondială/cancer, whatever (sau va ajunge criminalul în serie care va bate la fundul gol toți criminalii în serie cunoscuți până acum la un loc :) ).
      persoana ajutată s-ar putea nici să nu-și amintească de tine, dar faptul că ai ajutat-o i-a permis să aibă un copil care schimbă omenirea.

      ceea ce lași astfel în urmă printr-un gest poate mărunt ajunge incomensurabil.

      Comentariu apreciat.403
    • @AB

      E corect ce spui tu, dar oamenii sunt un pic egoisti (myself included); pe langa toate alea pe care le zici tu, vor sa se STIE ca el a fost cineva, ca a facut ceva ce a contat, ca nu a fost doar un graunte de nisip.

      43
    • @Pyro, o fi cum zici, dar eu sunt o loază atât de leneșă încât sunt foarte mulțumită încât să fiu atât de mediocră încât să nu contez.

      Dacă prin ceea ce fac în mod obișnuit, fără să mă agit prea tare, ajută niște oameni, minunat.
      Dar nu am stofă nici de sfânt, nici de martir, nici de erou. :)

      E vineri seara, vine weekendul, pisica sforăie la picioare, în frigider e mâncare, toate facturile venite sunt plătite, mi-am luat pantofi noi și mi se potrivesc, deși i-am comandat pe net, în cont mai sunt niște bani, life is good.

      Comentariu apreciat.312
    • @AB corect, si eu cad in pacatul lenei :)
      De ex zic de 5 ani ca ma car din tara, dar inca mi-e bine si e caldut asa ca ma complac.
      Mea culpa cum se spune.

      80
  5. Intradevar sunt bataie de cap, dar poate ar fi mai usor daca tatal ar putea intretine pe o perioada de 10 ani o familie cu 3 copiii. Zic 10 ani ca si cel mai mic sa ajunga la varsta scolara.

    Lucru care era posibil in societatile vestice in anii 70-80.

    Comentariu apreciat.796
    • S-a schimbat mult sensul expresiei „a întreține”. De la ”o felie de pâine cu gem și o cană cu lapte la fiecare, tocăniță de cartofi în sistem Luni-Marți-Miercuri-Joi-Vineri, papuci de carton și haine rugoase, școală răpciugoasă”, pană la ”Mec, KFC, PS6, flat TV, Nike, haine de firmă, școală privată, birthday party”.

      Comentariu apreciat.1429
    • Cam da, inainte aveam un terminator cu cablurile intrerupte un televizor alb negru, un birou si niste haine vai steaua lor.
      Si eram bine merci cu tocanita si varza calita….acum pretentii, besini. Clasa a 2-a au iphone nu stiu care. Sau pe la locul de joaca copii cu telefoane mai smechere decat al meu (desii parintii financiar sunt sub mine binisor).

      Nu zice nimeni sa nu ai grija de odrasla da parca banii nu sunt investiti unde trebuie. In loc de educatie copii primesc plasticaraie si fiare.

      (Mananc cacat si eu un pic, mi-am luat o placa video, stiti cum merge Starfield? Tzutz)

      Comentariu apreciat.6922
    • Si da, si nu. Ia vezi cat te ajunge sa intretii o familie de 5 persoane cu mancare ok, fara PS, ultimul iphone etc. In anii 70-80 in vest se manca ok, nu era vorba de o felie de paine si atat. Dar da, sunt costurile mai mari la chestii de care te poti lipsi pe care le-ai mentionat tu.

      Ok, un inginer poate intretine o familie de 5 persoane cu chestiile la minim, dar un muncitor calificat nu poate face asta.

      Comentariu apreciat.443
    • @alex, corect, eu doar ziceam că e un cumul de factori. Posibilitățile financiare scad dar și așteptările au crescut. Bine, așteptări gen ”să am ce să-i dau de mâncare copilului” sunt normale, dar altele frizează absurdul și-s oglinda societății de consum în care ne scăldăm.

      Comentariu apreciat.373
    • baaa asta joaca Starfield
      hahaha
      haahahahahaha

      te rog zi-ne ca l-ai piratat macar

      416
    • @alex

      Un inginer acum e un muncitor la banda in anii 70.
      Intre timp joburile s-au mai specializat, inginerii sunt mai multi, blabla.

      Vrei echivalentul unui inginer din anii 70?
      Un arhitect sw, un biochimist mai cu experienta, poate un avocat trecut de prima tinerete.

      102
    • Ba nu stiu. Tata si mama erau muncitori de fabrica cu niste salarii mizere. Ce aveam aia foloseam si pasam de la unii la altii ce aveam. Acum cand am facut copii am primit fara probleme haine de la alti parinti fara sa fac besini, desii eu stau foarte bine financiar. In schimb vara-mea care e in prapastie cu banii n-a vrut sa primeasca de la mine haine ca ea le cumpara numai noi. Nu primeste purtate (hainele aproape noi, alea rupte sau patate au ajuns la groapa/carpe).

      Comentariu apreciat.250
    • @Alex

      Alex, tu & ai tăi nu ați trăit în vest.
      Nu mai scrie tu texte de om bătrân care se informează de pe Tiktok, YouTube, despre alții…

      00
  6. Cum sa facem ba copii ? In ce lume vrei sa traiasca ?

    Semnat Greta, o femeie puternica si independenta

    Comentariu apreciat.6018
  7. Și est-europenii au aceeași problemă. Nu e ca și cum natalitatea e foarte mare la români, de exemplu.

    Și singurele persoane politice pro-natalitate vor să o facă forțând femeile care nu vor să facă copii să facă. Bine, tu ai avut aici articol că dacă le tăiem toate drepturile femeilor s-ar rezolva treaba asta.

    Comentariu apreciat.467
  8. Eu ma mir ca au venit la noi atatia nepalezi, srilanchezi si alti asiatici. Ma asteptam prin 2030, nu asa devreme ca acum.
    Un amic imi spunea ca astia o sa ne fure femeile. Eu i-am zis stai ba linistit. O data ca, astia nu sunt cu bani, nu sunt cu studii superioare sau diplome, ca de aia au venit la muncile de jos. Limba romana nu o stiu, inteligenti nu par, frumosi nu sunt. Asa ca de ce s-ar lega la cap o romanca cu unul ca asta? Plus ca astia sunt cu mult sub nivelul romanilor.

    Comentariu apreciat.559
    • Poate are pula mai mare sau mai vioaie decat a ta . Asa ca stai linistit, nu o sa iti fure femeile :)))

      Indecis. Tu ce zici?3921
    • Plus ca astia sunt cu mult sub nivelul romanilor.

      dacă sunt musulmani, nu beau. deci mai mulți bani în casă.

    • Sa le fure liniștiți. Personal vad exact zero motive pt ca orice roman decent sa se imcurce cu o romanca care sa îl freace la ridiche cu o lista întreaga de pretenții pe care 0.2% din populație le poate satisface, în condițiile în care mai sunt zece milioane de femei la fel de neremarcabile ca ea.

      (M-am căsătorit la 40 de ani, și sunt tata, doar ca nu în România).

      Indecis. Tu ce zici?6036
    • Plus se duc la cricket. Stiu sa se apere cu un par.

      222
    • Băi nene! Ai idee câți bombardieri de la noi, neaoși corespund descrierii pe care ai făcut-o?

      „ Limba romana nu o stiu, inteligenti nu par, frumosi nu sunt.” Valabil și pentru ăi cu patalama de la facultate.

      Comentariu apreciat.522
    • spune-i amicului că în zilele noastre chiar și la noi o femeie nu mai poate fi ”furată”, în sensul de a fi luată împotriva voinței lui.

      dacă nepalezii/srilankezii, etc îi fură femeia cel mai probabil aia a plecat de bună-voie pentru că altul i-a îndeplinit mai bine nevoile, oricare ar fi fost acelea (și nu-s întotdeauna ”finanțele la cer”).

      în loc să-și canalizeze energia să-i urască pe nepalezi, poate ar fi mai bine să-și canalizeze energia să descopere ce vrea cu adevărat nevastă-sa.

      dacă un bărbat mi-ar zice că-i e teamă că mă fură altul i-aș răspunde că ar trebui mai degrabă să-și facă griji că poate plec pur și simplu, singură.

      am citit cândva într-o carte o chestie (nu mai știu titlul și autorul, dar posibil să fi fost una din cărțile Ilenei Vulpescu), unui personaj i se povestea că una a fugit cu altul de la soț, personajul nostru răspundea ”a fugit cu străinul sau a fugit de soț?”

      Indecis. Tu ce zici?268
    • „Voinței ei”, nu „voinței lui”.

      40
    • „Personal vad exact zero motive pt ca orice roman decent sa se imcurce cu o romanca care sa îl freace la ridiche cu o lista întreaga de pretenții pe care 0.2% din populație le poate satisface, în condițiile în care mai sunt zece milioane de femei la fel de neremarcabile ca ea.”
      De la martorii lui Iehova sunt /s …. aveti o secunda sa vorbim ce se intampla de exista atatea mamicutze singure cu copii mici (mici la modul ca au maxim 3-4 ani) ? Au devenit femeile mai credule sau barbatii mai neseriosi ?

      85
    • mi-ai adus aminte de asta, strict la subiectul cu nepalezii =)) https://www.instagram.com/reel/CwuZaawIAOq/

      00
  9. Până să vedem cum facem mai mulți copii, ce naiba facem cu ăștia pe care-i avem?

    Admit că-s bătrân și poate ”nu înțeleg eu generația nouă” dar, băi, e o combinație de analfabetism, vulgaritate, inconștiență, dezinteres care pe mine mă șochează. Și, hai, băieții ca băieții, mai tot timpul băieții au fost cretinei până la 18 ani. Dar, dacă sunt pe aici tați de fete, sunt curios ce mai vedeți voi feminin (în sens non-pedo, bă!) la ele sau la anturajul lor.

    Înainte aveai rebelul, porcosul clasei, neînțelesul grupului, idiotul școlii. Acum e ca la Captain Planet, s-au unit toate ”calitățile” în generația nouă (*).

    (*) Da, știu, nu al/a vostru/voastră.

    Comentariu apreciat.8416
    • Același lucru îl cred si cei din generația anterioara despre generația noastră. Nimic nou. Social, asta e dinamica dintre generații de când exista specia umana. Aleg sa nu gândesc ca o mos senil, și sa asum ca sunt depășit de nevoile, interesele și așteptările noilor generații. Iar dacă ma freacă grija sa aflu, pot sa vorbesc cu diverși tineri și sa ii întreb.

      Asa cum eu consider ca cei mai în vârstă ca mine sunt niște imbecili, rupți de realitate, votanți de Iliescu, și care ne-au distrus șansele la o viata mai buna, probabil fix aceeași părere o au și cei mai tineri despre noi.

      Noi, interesați fiind de propria noastră bunăstare, fără sa ne gândim pe termen lung, invariabil creeam un mediu ostil în care noile generații au succes limitat, și trebuie sa strângă după noi.

      Apoi ridicam din umeri și ne plângem ca niște babe ca de ce „pierd vremea” și folosesc smart Phone și computere (obiecte care de fapt contribuie la dezvoltarea unor interese care conduc către o cariera profesionala mai târziu) in loc sa se joace cu inginer constructor și sa fie ratați alături de majoritatea romanilor care trăiesc de pe o zi pe alta, și suferă de prostie și incompetenta crunte.

      Indecis. Tu ce zici?4122
    • @Ioan

      „nevoile, interesele și așteptările noilor generații”

      lol, cam care ar fi alea?

      1113
    • Aditza se refera probabil ca acum fetele astea de 16 ani injura la fiecare 3 cuvinte. O chestie care nu se intampla atat de frecvent cand eram noi la varsta aia. Adica doar boarfele liceului vorbeau atat de urat atunci. Acum ?! le folosesc pe post de prepozitii sau semne de punctuatie aproape :)) Adica daca mie care cred ca injur destul de mult mi se pare ca astia mici exagereaza cu injuraturile, e grava situatia :)))

      Comentariu apreciat.343
  10. V-am zis acum ceva vreme ca aveam de gand sa incerc un curs de sudorie platit de santierul naval. Am fost la interviu (nu te accepta automat, se filtreaza candidatii) si mi s-a comunicat ca ei ar cam vrea oameni in tangenta cu domeniul respectiv care sa ramana pe termen foarte lung in santier. Acum, eu ma uit in jur si vad ca sunt mai multe femei decat barbati, ca ei au plecat la munca in vestul Europei si ca nu prea mai sunt tineri. intre timp mi-am trimis CV-ul si pentru un post de gestionar de depozit si au angajat barbati tineri. E absolut dreptul lor sa angajeze oamenii pe care ii considera potriviti, dar din ce in ce mai multi angajatori se comporta ca o femeie trecuta de 30 de ani asteptand printul pe cal alb. Multa vreme am fost de partea barbatitor meninisti care erau indignati ca femeile aleg doar muncile usoare sau de birou dar acum cand e nevoie de forta de munca in domeniile non-glamour tot barbatii sunt preferati, ca na, sunt mai puternici, mai rezistenti si nu ii f**e durerea de oua 7 zile pe luna. E absolut normal.
    Intre timp, de 70 de ani, toate companiile si toti industriasii au preferat forta de munca cat mai ieftina.
    De 70 de ani oamenii s-au uitat cu scarba la muncitori (inclusiv in comunism) si si-au amenintat copiii ca o vor duce greu daca nu invata sa ajunga la birou.
    Iar cu facutul copiilor e simplu, guvernele ar cam trebui sa inceapa sa se uite la problema asta pe bune, nu sa presupuna ca banii sunt singura solutie.
    PS: introducerea femeilor in campul muncii a fost o miscare geniala a bogatilor pentru a scadea salariile si acuma toti ne certam intre noi in loc sa le aratam ghilotina!

    Comentariu apreciat.8510
    • Ca soț și părinte iti resimt durerea. Soția încearcă sa își găsească alt job înainte sa revină din concediu maternal, și experienta ei e similara cu cataratul pe muntele Everest în timp ce tarasti un sherpa bolnav după tine, legat de un yack mort.

      În tot acest timp, bărbat, pe oriunde am aplicat pt în salariu mult mai mare, am primit mereu oferte instant ca nessul.

      Comentariu apreciat.419
    • Mi-am adus aminte de un fenomen observat la firma unde dau cu sapa (existent la multe firme de multa vreme). Se angajeaza gagici tinere, chiar mai multe decat masculi. In maxim trei ani sunt casatorite si au ramas gravide, asa ca merg pentru doi ani in concediu de maternitate. Pentru orice firma, nu este prea misto.
      In rest, prietenii nostri au maxim doi copii de familie si asta este. Nu am o parere negativa despre asta: 7, 8 sau 10 miliarde suntem mult prea multi pentru planeta asta. Scaderea natalitatii este un mod pasnic de a rezolva suprapopularea

      146
    • @Ioan, eu aș omite partea cu concediul maternal. De fapt chiar asta am făcut.
      Eram în concediu de maternitate când am ieșit într-o seară cu colegii și venise ceva american de la firma mamă. Omul mi-a explicat clar că el m-ar da afară în prima zi în care m-aș întoarce pentru, că într-un an de pauză uiți tot.
      Asta m-a motivat foarte mult să-mi caut altceva. Nu numai că n-am uitat tot, dar am și apucat să-mi pun la punct ceva skill-uri mai căutate pe piață.
      Dar n-am povestit pe nicăieri că sunt în concediu de maternitate. Și mai bine, n-am povestit absolut nimic despre viața de familie, copii, religie, politică.

      Indecis. Tu ce zici?284
  11. Dupa al doilea razboi mondial, modelul economic din ultimii 80 de ani al tarilor cu economie de piata decentralizata a fost de crestere continua, de la an la an. Crestere cu x% din PIB anual, crestere cu y% anual a inflatiei (avantajoasa pentru guverne pentru ca astfel se reduce cuantumul real al datoriei externe), crestere cu z% a populatiei apte de munca pentru a sustine financiar pe cei iesiti la pensie (o alta inventie noua a ultimilor 100 de ani, pensia nu exista pana atunci).

    O crestere a economiei de 7% pe an inseamna ca o data la fiecare 10 ani, PIB-ul unei tari se dubleaza. O data la FIECARE 10 ani. Este normal ca la un moment dat se ajunge la un plafon unde aceasta crestere procentuala anuala nu mai este sustenabila.

    De-a lungul istoriei documentate in scris, din ultimii 2500 de ani (adica pornind de la Grecia Antica), au existat zeci si chiar sute de ani de declin economic in Europa, nu doar de crestere anuala obligatorie. Fie ca ne place sau nu, in prezent pare ne indreptam spre cativa zeci de ani de stagnare economica in Europa. Factorii ce au dus la alta sunt multipli, dar mi se pare ipocrit si periculos ca politicienii de cariera care conduc Europa in ziua de azi (fie ea de vest sau est) sa dea vina exclusiv pe populatie pentru incompetenta lor.

    Populatia nu va face mai multi copii de frica, si nici din motive sentimentale de tipul „ce lasati in urma voastra, maica”. Iar politicienii actuali nu livreaza conditii mai bune pentru a convinge populatia cu binisorul (cum am auzit ca se face intr-o democratie): stabilitatea locurilor de munca, crestere a salarilor cat de cat corelata cu inflatia, locuinte la un pret accesibil (inclusiv optiuni de rent-to-buy) pentru tinere familii, scoli sau crese suficiente subventionate de stat (in conditiile in care concediul maternal este de 12 saptamani in Europa de Vest).

    Populatia pur si simplu nu mai e asa usor de prostit, si cum de 60+ de ani exista optiuni pentru a evita sarcinile nedorite, de ce sa nu o si faci? Ce se va intampla in urmatorele decenii este probabil ca se va introduce / creste taxa sociala „de celibat”, adica pentru cei care nu au copii. Fiindca daca statele respective nu sunt in stare sa gestioneze impozite pe venit de aproape jumatate din salariile contribuabililor care inca mai lucreaza, alta optiune politicienii „competenti” nu vor avea.

    In social-democratie, nimeni nu are voie sa ajunga financiar in fata celuilalt se pare, masuri concrete nu se iau si in rest ne agatam de ideologii de prostit oamenii, in care cred din ce in ce mai putini.

    Comentariu apreciat.623
    • „de celibat”, adica pentru cei care nu au copii … celibat = necasatorit … nu prea are treaba cu avutul copiilor ….

      59
    • In lipsa de un termen mai bun, l-am folosit pe cel de care am auzit cu totii in limba romana, specificand si la ce ma refer: taxa pentru cei care nu au copii. Nu cred ca Ceausescu a impus taxa de celibat doar ca sa nu mai preacurveasca oamenii ci, mai degraba ca sa livreze patriei mai multi copii.

      In Germania de exemplu, exista o taxa de contributii sociale care in prezent este de 3,4% din salariul brut pentru cei cu copii, si 4% pentru cei fara copii, casatoriti sau nu. Soziale Pflegeversicherung für Kinderlose, daca „taxa de celibat” e incorecta sintactic :-D

      191
    • Pe vremea când plăteam așa ceva (taxa de celibat) i se spunea în glumă PIP (port ilegal de …armă) :).

      90
    • N-au decat sa introduca taxe pana se plictisesc, natalitatea o sa scada in continuare. O economie bazata doar pe crestere nu putea sa existe o vesnicie. Diferenta intre bogati si saraci creste pe zi ce trece. La un moment dat o sa se rupa ceva si tot sistemul o sa cada.

      00
  12. In principiu natalitatea din statele civilizate este in scadere de foarte multi ani. Este suficient sa te uiti pe orice grafic si o sa vezi ca de prin anii 70 incoace natalitatea este in declin in mai toate statele bogate sau cel putin ce erau bogate.
    Motivele pentru care am ajuns aici sunt variate, dar cam toate pleaca din cateva chestii de bun simt:
    1. Evolutia timpului. Este suficient sa ne uitam cum ne distram acum 10-20 ani si sa realizam ca de-a lungul timpului modurile prin care ne distram ne-au impactat viata. Incepand de la calatorii, sorbit vinuri scumpe si cumparand ultimul model de telefon, tableta, ceas, chestiile astea costa timp si apoi bani. La toata asta adauga si modul in care a fost marketat ideea de familie si rolul ambilor parteneri in ea.
    2. Bani. Daca are cineva curiozitatea o sa vada ca prin vest acum 50 si ceva de ani era foarte usor sa-ti cumperi o proprietate. Nu trebuia sa ai 2-3 locuri de munca ca s-o cumperi, in foarte rare cazuri ajungeai sa te imprumuti la banca si in general casa era compartimentata ca si cum vei avea o familie la un moment da. Neoliberalismul incepand de prin anii 80, plus cateva crize financiare ne-au adus in situatia simpla in care a detine o locuinta fara credit e un lux.
    Acum ce este de facut pentru a combate asta este o alta discutie. Pe de o parte putem interzice avortul si rezolvam problema foarte usor, dar amorsam o bomba sociala. Pe cealalta parte cautam sa facem din nou atractiva ideea de familie.

    Indecis. Tu ce zici?3719
  13. De ce as premia un stat corupt cu politicieni sfidatori si elite alde „vlad pascu” cu copii?!

    Comentariu apreciat.426
  14. nici noi nu am fost mai cu mot, doar ca nu am avut atat de multe „distractii” si atat de multa libertate.
    ce sa faci, stai si vorbesti cu ei(chiar daca nu vor) , nu ii lasi sa se inchida, incerci sa nu faci lucruri care sa ii faca sa te urasca, il pui la munca in vacante incepand cu 16 ani sa simta ce inseamna si sa aprecieze un pic scoala/sau poate nu , il dai afara din casa daca vezi ca e o putoare ordinara (nu il tii pana la 40 de ani pe cheltuiala ta)

    139
  15. „Romania educata” – dar sa nu cumva sa deranjam profesorii blocati in trecut, ca fac greva si da rau la alegeri.
    de ce dracu sa faci copii in Romania cand parintii nu voteaza, sau voteaza cu curul?
    dar stiti cine voteaza? pensionarii si bugetarii. si sa dea dracii daca nu se vede. toti politicienii nu stiu cum sa dea din coate mai mult incat sa le castige votul. si dau pomeni peste pomeni pe spatele prostilor care oricum nu voteaza.

    Indecis. Tu ce zici?288
    • Eu te intreb: ai cu cine sa votezi? Asta daca ai putea sa votezi cu capul, nu cu curu’.

      64
    • Intotdeauna ai cu cine sa votezi, in functie de interesele tale la momentul votului. Altfel retorica asta cu ‘nu am cu cine sa votez’ este ca aia dintr-un comentariu de mai sus: astepti printul pe cal alb si trece viata pe langa tine.
      Ca o sa fi dezamagit sau multumit dupa vot nu mai tine de tine. Tine de cel/cei carora le-ai dat votul.

      86
  16. Vesticii nativi fac putini copii si vor slujbe usoare si/sau bine platite. In aceasta situatie, normal ca slujbele grele si/sau prost platite trebuie ocupate de imigranti.

    Parerea mea este ca o (mare) parte a problemei imigratiei este si faptul ca tarile de destinatie inca se considera tari natiune, de parca imigrantii sunt doar temporari. Ca sa integrezi imigrantii trebuie sa depui efort – nu sa ii desconsideri (doar sunt needucati, nu stiu sa vorbeasa bine limba tarii gazda, au alte obiceiuri (evident proaste), au slujbe situate jos pe scara sociala etc) si sa ii fortezi sa se enclavizeze.
    Trebuie sa accepti ideea ca daca vei primi constant imigranti, cultura se va schimba. Si trebuie sa depui eforturi semnificative astfel incat sa se pastreze elementele esentiale (adica imigrantii sa si le insuseasca), si sa accepti elementele culturale care ii fac pe imigranti sa se simta bine.

    Indecis. Tu ce zici?1912
  17. „vesticii nu vor să muncească orice. N-ai ce natalitate să crești, că vei mări populația care strâmbă din nas la construcții, mătură, ospătărie etc.”
    majoritatea asa is. Nu astia ai mei. Baga suedejii munca d-asta „de jos” de rup. Constructii. Gunoieri. nici o greata. Nu prea sunt taximetristi, aia pare ca le este limita

    216
    • Uncertainty detected! Please elaborate on „suedejii”.

      162
    • @animaloo
      „Gunoieri. nici o greata.”
      1/ Cat e salariul? Poti trai decent din el?
      2/ Care sunt conditiile de munca – starea masinilor, echipamentul de protectie personal
      3/ Care este atitudinea societatii fata de cei care fac aceasta meserie?

      232
  18. O idee foarte buna de a aduce imigranți din țările sărace și fără educație. O sa fie bine de tot pentru natalitate și economie. O sa bubuie tot. La
    Propriu.

    236
  19. România stă bine la natație! N-avem nevoie de din ăștia pe care-i cară alții cu bărcile!

    181
  20. Nu imi dau seama de ce nu vede nimeni elefantul din camera: ia sa umble domnii politicieni la legile divortului si lucrurile vor incepe sa se schimbe.
    In momentul actual sintem in situatia in care femeia este „premiata” pentru ca rupe contractul casatoriei: copii se duc la ea, averea se duce la ea, etc. Cu alte cuvinte, ca barbat „valorezi” mai mult divortat decit casatorit. Ca barbat in zilele noastre nu mai exista nici un fel de motivatie (afara de presiunea sociala poate) pentru asa ceva.

    Iar in momentul in care ai:
    – legiferat „no fault divorce”, adica nu mai ai nici un fel de responsabilitate
    – dezincriminat (si nu doar asta, dar si rasplatesti) frauda paternala (adica copii al caror tata biologic nu este si ala din certificatul de nastere)
    – creat cadrul legal, astfel incit e suficient ca o femeie sa te acuze de ceva si esti terminat (vezi cazul Johnny Depp)
    atunci the sky is the limit.

    Imigrantii aia din Romania sau de aiurea au (inca) alt sistem de valori, vin dintr-o lume in care barbatul si femeia inca au nevoie unul de altul, etc. In lumea vestica, rolul barbatului e preluat de big daddy government, iar barbatul devine incet incet un simplu donator de sperma, ca drepturi de vizitare nu prea are oricum. Iar la sfirsit, ti se spune ca esti egal cu femeia sau ca ai privilegii, dupa caz.

    Indecis. Tu ce zici?3247
    • Esti ruda cu top G tate ala ?

      Indecis. Tu ce zici?1815
    • scoate capul din america. în românia averea se împarte juma-juma în cel mai bun caz.
      în alte cazuri cel cu salariu mai mare poate obține mai mult pt că demonstrează că a avut o pondere mai mare în adunarea acelei averi.
      chiar și în cazul în care o instanță consideră că muncile casnice (de regulă făcute de femeie) constituie un venit la averea familiei, în cazurile de genul ăsta, un procent mai mare din averea familiei se duce la cel care a avut un venit în bani mai mare (de obicei bărbatul).

      că de obicei copiii rămân cu mama, again, uită-te atent ce se întâmplă în jurul tău.
      pe vremea când lucram la instanța am avut aproape un an repartizată o muncă care îmi permitea să iau act de toate dosarele care intrau în instanță.
      au fost maaaaaaaxim 5 cazuri în care tatăl a cerut încredințarea minorilor (în dosarele de divorț sau încredințare minor). chiar și în cele în care bărbatul era cel care făcea primul cererea și chiar cerea drept de vizitare cerea ca minorii să rămână să locuiască cu mama. și nu vorbesc de copii foarte mici, sub 5 ani să zic, vorbesc inclusiv despre adolescenți, inclusiv băieți.

      în alea extrem de puține cazuri în care bărbatul a cerut încredințarea minorilor mama fie fugise cu altul, fie plecase în străinătate la muncă și apoi dispăruse ca măgarul în ceață.

      și dacă tu crezi că nu ești tatăl copilului pe care îl naște soția/iubita, de ce nu contești paternitatea. ai această posibilitate legală. cine vrei s-o facă pentru tine?

      Comentariu apreciat.395
    • @AB: in Romania ai no fault divorce. Si poti si sa te protejezi cu un regim al separatiei de bunuri + contract prenuptial.

      Nu mai traiesc in Romania si pot sa iti spun ca pe aici e practic imposibil ca un tata sa fie egal cu mama, se merge pe principiul „the best father is still inferior to the worst mother”. Au fost cazuri in care copilul s-a dat la mama toxicomana, dependenta de cocaina (si cu bratele facute ciur, adica nu isi mai putea ascunde dependenta). Sa stea copilul la tata (din motive justificate)?… No way, ai mai multe sanse sa cistigi la loterie.
      A mai fost un caz celebru in care o mama si-a omorit toti cei 3 copii. Nici o zi de puscarie, au scos-o nebuna.

      @Costin: du-te intii sa vezi cum sint tratati barbatii in tribunal si mai vorbim dupa.

      Indecis. Tu ce zici?2112
    • mulți ăștia de p-aici încă trăim în românia și avem de-a face cu realitățile din românia.

      172
    • @ meteor

      pt ca se stie clar ca una care isi ucide copiii nu este nebuna, poate doar sa fie scoasa nebuna.

      Esti jenibil cu exemplele astea.

      1216
    • Mhm, ruda si cu tate si cu peterson.

      1315
    • Atat eu cat si o parte din colegii mei de liceu (2001-2005) veneam din familii divortate si la nici una din aceste divorturi tatal nu a solicitat custodia. Ai mei au impartit egal tot ce aveau( apartament 4 camere desi mama este ce-a care a ramas cu 3 copii). Tata avea minim pe cartea de munca deci primeam caca maca pensie alimentara.
      Am o cunostinta care la divort sotul a ramas in apartament, nu vrea sa il vanda, nu are loc de munca deci nu plateste pensie alimentara iar ea si copilul au trebuit sa se mute.
      Nu mai luati cateva exceptii( in care tatal chiar ar fi trebuit sa ramana cu copii si sa primeasca mai mult din partaj cu cea ce se intampla zi de zi la divorturile din Romania.

      188
    • Ai avea dreptate daca nu ar fi vorba de Romania, unde :
      – o mare parte din venituri sunt nefiscalizate – adica la negru
      – abandonul patern este uzual pentru ca motive , de cele mai multe ori financiare, donorii scutiti de anonimat constata ca copii au nevoie de bani
      Ca sa iei bani de la un barbat in cazul unui divort, trebuie sa ai ce lua :)))
      Un prenuptial cu separare de bunuri te scapa de griji, daca ai ceva de luat, ca evident nu de prost ai ajuns sa ai ce sa aperi de divort

      20
  21. Statul ar trebui să le închirieze cetățenilor garsoniere la preturi modice: 400 RON pe lună. Vrei 2 camere sau mai mult, strângi bani sau faci credit. Astfel tinerii vor avea unde să facă copii. Dacă stai cu părinții până la 30 de ani ca să strângi bani de avans, nu mai ai timp/chef să faci 2-3 copii.

    225
  22. Stau in Franta, o zona relativ saraca, agricola-industriala.

    Sunt multe familii franceze native care in mod frecvent au 2-3 copii per casatorie (unii se divorteaza, partajeaza apoi custodia si mai fac cate 1-2 copii si din a doua casatorie). Si celelalte populatii la fel, arabi/negrii, au 2-3 copii. (Bine, am vazut ei o negresa araboaica cu 8, dar e ultra rar.)

    In schimb, in orasele mari asta e mai rar, oamenii muncesc ore mai lungi, nu au unde sa isi duca copiii la scoala/cresa usor si aleg sa daca poate 1 maxim 2. Cine vrea sa se trezeasca la 6, sa lase copilul la scoala la 7, naveta 1-1.5 ore, sq lucre 8 ore, sa aranjeze after-school, apoi 1-2 ore naveta inapoi, sa ia copilul si sa repete asta 5 zile din 7?

    Solutia normala este spatierea oraselor, mai mult spatiu de trait si fabrici chestii langa unde traiesti. Daca te uiti dupa experimentul ala cu soarecii (Universe 25), se vede ca concentrarea intr-un spatiu fix, chiar si cu toate resursele la dispozitie, duce la declinul populatiei, scaderea natalitatii, anomalii sexuale de tot felul.

    Doar ca asta e si complicat de facut si desteptii astia care ‘trag semnale de alarma’ refuza sa le faca, ca e mult, greu si lor le trece mandatul.

    Toate societatile care ating o bunastare ajung in stadii din astea, unele se reinventeaza, altele nu.

    Comentariu apreciat.361
  23. Motivele sunt simple:

    1. Cresterea nivelului de trai.
    Poate fi un paradox, dar cresterea nivelului de trai ii face pe multi sa nu se mai gandeasca la copii. Inainte cand era saracie, faceai copii ca nu aveai ce face. Dar acum, 3-4 concedii pe an, iesit la restaurant, gratare, mall etc cam greu si cu copil.

    2. Imbunatatirea sistemului sanitar.
    Inainte, oameni faceau multi copii tocmai pentru ca rata de deces infantil era foarte mare. Acum, cand exista nspe pastile si formule si altele, a disparut acea retorica.

    3. Cresterea poluarii, alimentatie nesanatoase etc
    Daca inainte oamenii faceau copii multi, acum nu prea mai pot face din cauze naturale. Si la asta au contribuit si acele elemente.

    4. Cate putin din 1, 2 si 3 duc => oamenii muncesc mai mult pentru a avea mai multi bani pe care sa-i foloseasca pe relaxare, iar cand se hotarasc sa faca copii, e putin cam tarziu, iar natura nu mai e asa ingaduitoare ca inainte.

    221
    • Adevarat, demografic popoarele s-au extins mult in perioada de dupa vaccinuri si alte avansari tehnologice *in principiu generatia bunicilor nostri*. Oamenii de la tara inca mai faceau sex pe mentalitatea veche „lasa ca sunt ei 7 acum, dar nu stii cum vine ceva necaz razboi,pandemie etc. si ramanem cu maxim 3” peste toate astea a venit si prezervativul si anticonceptionalele si deja faci sex cand vrei daca ai cu cine fara sa risti sarcina nedorita.

      120
  24. Am o parere ciudata. De la bun inceput spun ca am 3 copii ca sa nu se intrepreteze.

    Cred ca oamenii faceau copii din interes si ca nu stiau cum sa nu faca. Asta e istoria umanitatii. Bunicii ziceau cum era avantaj sa aiba copii ca erau pusi la lucru si puteau avea gospodarie mare. Copiii si mai ales baietii iti dadeau sansa sa fii ceva in sat. Prima dezamagire a fost plecatul la oras si apoi plecatul din tara.
    Ceva similar a fost peste tot pe pamant. Copiii erau o investitie pentru prezent si viitor. Eu cred ca cine are copil in zilele acestea este cel mai altruist om. Ii spuneam sotiei sa ne bucuram tot timpul de ei pana pleaca ca asta e tot ce avem.

    Comentariu apreciat.452
  25. Europa nu e o zona fertila, cu multa apa potabila, in care sa creasca miliarde de oameni. Nu are resurse naturale, doar creier si munca. Poate e un plafon natural.

    86
  26. Aș vrea să se facă în România un studiu în legătură cu cam (pun intended) cîți bani îți trebuie să crești un copil în condiții decente!

    120
    • Prima oară trebuie să definești ce înseamnă condiții decente pentru ca e o sintagmă foarte subiectivă.

      Ce e decent pentru cineva e absurd pentru altcineva.

      110
    • cam 2.000 lei pe lună.

    • cred ca s-ar putea calcula ceva din numbeo/ expatisan / alte site-uri de genul cost of living. poti aduna de acolo niste sume, unele categorii cu pondere totala (haine?), alte categorii cu fractiune, pt ca probabil, depinde si de varsta, dar sunt perioade in care poti pune 0.5/0.6 din cost, pt ca consuma mai putin decat „portia” unui adult.

      00
  27. Când mai treceți pe lângă o școală aruncați o privire pe panoul exterior.
    Pregătitoare anul trecut: au ocupat cele 25 de locuri, după redistribuirea din august.
    Anul acesta nu au trecut de 20 pe clasă.

    Era o mândrie la facultate când reușeai să reduci la jumătate numărul studenților.
    La 8 clase sentimentul e altul.

    Nu vorbim de școlile de geniu cu 35 de copii și 30 de minute ora, pentru alea scrie psihologul un articol când se eliberează.

    90
  28. Se numeste egoism si nimic altceva.
    Si faptul ca acum femeile pot alege + contraceptia, e clar un punct in plus.

    Cand situatia era mult mai naspa din toate pct de vedere, natalitatea era mare. Scapa cine putea.

    Acum, ne dorim „tot ce e mai bun” odrasla noastra (singular) si mai ales ne dorim sa ne ramana timp si pentru noi, sa ne uitam la Netflix.

    1112
    • În seara asta sunt filozoafă :).
      E posibil ca acest „egoism” să provină din îndepărtarea față de biserică.

      Nu vă uitați că 90% din populație se declară aparținând unei religii, 90% din ăștia nu merg la biserică sau merg la biserică pt bârfe, nu sunt realmente religioși.

      Mbum, ce auzeau strămoșii noștri: nu contează cât vă chinuiți acum, vă așteaptă împărăția cerurilor unde o să curgă lapte și miere (sau 72 de virgine, după caz). Așa că oamenii nu râvneau la ceva ce le făcea plăcere/îi bucura/etc pt că sperau că vor avea parte de acele lucruri în viața de după.

      După, să zicem, laicizarea mentalității/un anume grad de îndepărtare de religie și ideile ei, oamenii nu mai au speranța vieții viitoare.

      Au doar viața asta și vor să aibă în ea și lucruri care le fac plăcere, nu doar muncă, chin și trebuie.

      160
    • Poate eu consider narcisism si egoism faptul ca tu vrei sa mai aduci pe lume inca „unul ca tine”. Ia unu gata facut daca vrei copii.

      20
  29. Pe parcursul unui an ies mai multi oameni la pensie decat mor si decat se nasc. Cum natalitatea e de multe ori in scadere, nu doar deja mica, iar mortalitatea la batrani e cam in scadere si ea, tinerii din ce in ce mai putini vor trebui sa sustina un numar din ce in ce mai mare de batrani.
    Pe fundalul asta se va produce scaderea aia a populatiei globale pe care si-o doresc multi care comenteaza pe aici. Nu lin, ci cu colaps economic. Dar pentru binele planetei, nu? de parca nu ar trebui sa-ti pese intai de specia ta. Ca nu am muri de foame daca ar creste in continuare populatia, omul e facut sa gaseasca tehnologii noi care sa-i sustina supravietuirea. Pe langa ca, calmati-va, nu stiti cand va fi vreo super eruptie vulcanica care va reduce populatia oricum, fara idei din astea anti-nataliste.
    Solutia e progresul tehnologic, care sa duca la deblocarea unor resurse energetice care vor permite ca batranii atat de multi fata de tineri sa nu fie o povara. Sau care sa duca la apritia uterelor artificiale ce vor face sa dispara limitarea data de fertilitate a natalitatii. Ca sunt destule femei carora le pare rau prea tarziu ca nu au avut copii. Nu va mai fi cazul la nici o varsta.
    Alta solutie e asta iluzorie, ca o sa se schimbe mentalitatile (adica vor aparea conditii culturale si economice care sa le schimbe). Deja e prea tarziu pentru asta in tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare. Pentru ca deja au trecut ani buni de cand se nasc putini copii comparativ cu populatia care devine batrana. Daca vei reversa trendul, va fi dintr-o groapa mai adanca decat cea de acum.

    411
  30. Apropo, cei nascuti in 1965 au doar 58 de ani. Cand incep astia sa iasa la pensie serios, apoi cei mai tineri, adica din perioada de pana la sfarsitul anilor ’80, cand natalitatea a fost la noi mai mare decat in cei 20-25 de ani dinainte de ’65 si bineinteles decat dupa ’90, atunci sa te tii bine. Deci peste 5-6 ani vor incepe ani de pensionari masive concomitent cu intrarea in forta de munca a celor nascuti incepand cu 2010-2012. Care sunt o cohorta micuta, in 2012 a fost minimul istoric de nasteri, pana la depasirea recordului in 2022. Noroc cu anii 2013-2020, in care natalitatea se mai redresase fata de minim, cu 10-15%.
    In 2039-2040 vor incepe sa intre in forta de munca cei nascuti incepand cu 2021, o cohorta din ce in ce mai mica, daca nu se schimba ceva. Si vor iesi la pensie cei nascuti incepand cu 1974 (sa zicem la 65 de ani). Asa ca cei 16 ani de dupa 2039 (cu intrari de pensionari nascuti intre 1974 si 1990, segmente mult mai mari decat tinerii nascuti intre 2021 si 2039) vor fi prapad demografic.

    71
  31. si inca una: 2029 e un an dur, atunci toate femeile nascute pe vremea lui Ceausescu vor avea cel putin 40 de ani. Deci cam adio fertilitate. Si natalitatea va depinde doar de femeile mult mai putine nascute dupa 1989. Atunci se va accelera serios scaderea natalitatii.

    90

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)