Who Killed the Electric Car? (2006)

Documentarul lui Chris Paine e unul trist. Ne arată că suntem neputincioşi în faţa marilor corporaţii, că nu ştim ce vrem până nu ne spun alţii şi că până la urmă vor ajunge să facem ce vor ei, nu ce e normal şi logic. Cu atât mai puţin să ajungem să facem ce vrem noi.

Documentarul porneşte cu câteva excerpturi de acum 10 ani, când General Motors au introdus EV1, primul autovehicul electric de serie. Era uşor, era rapid, consuma puţin, mergea pe baterie. Şi Paine trece în revistă toate motivele morţii maşinii electrice, dând vina pe toată lumea.
Este, cu siguranţă, un documentar de propagandă, dar asta n-ar trebui să deranjeze pe nimeni, pentru că este o propagandă în sensul bun.

Filmul se leagă, subtil, de efortul lui Al Gore, „An Inconvenient Truth”.
Iar ieri a fost pe fluxurile agenţiilor un raport american care spunea că 2005 a fost, într-adevăr, cel mai fierbinte an din ultimii 30.000. Din vina omului, desigur.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

4 comentarii

  1. ia uiteee… aici nu a comentat nimeni..

    daca nu e cu manele, barfa, politica si alte porcarii.. ce-ar fi de spus? ^^

    00
  2. sunt curios cum au dedus ca e cel mai fierbinte an din ultimii 30.000 … nu e ca si cum ar fi avut instrumente de supre precizie.

    00
  3. Fie ca acceptam, fie ca nu, intotdeauna exista o „teorie a conspiratiei”. Daca masina electrica castiga teren, atunci marii jucatorii din domeniul petrolului pierdeau bani frumosi. Adica, Bush pierdea bani frumosi, actiunea din Irak nu mai era necesara (logic, scadea nevoia de carburant), economia tarilor arabe se degrada in cativa ani si asa mai departe. Daca prin absurd presupunem ca cineva inventeaza motorul cu apa, acel cineva are doar o sansa de izbanda: sa-si publice cercetarile, sa-si faca inventia open-source. Din moment ce maimuta numita Bush a fost in stare sa porneasca un intreg razboi ca sa-si astampere „setea” de petrol, credeti ca nu e in stare sa lichideze/reduca la tacere un grup de cercetatori care sunt pe cale sa revolutioneze lumea? Eu cred ca da, si pana cand rezervele de titei nu se vor epuiza, marile guverne sau marile grupuri de interese nu au nici un motiv sa sprijine sursele de energie alternativa. Sau credeti ca incalzirea globala ii ingrijoreaza pe bogatoii care conduc lumea? Astia n-au timp nici sa moara… :(

    00
  4. Fatilor unde gasesc si eu o subtirare in romana pentru acest film.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube