Ne mutăm împreună?

Suntem tineri, ne iubim, ne petrecem tot timpul împreună şi despărţirile, chiar şi pentru câteva ore, au iz de tragedie greacă. Şi ne vine brusc ideea: dar de ce să ne mai despărţim? De ce să nu fim tot timpul împreună? Hai să ne mutăm împreună!

Mai ales când eşti tânăr şi îndrăgostit, crezi că dragostea pe care i-o porţi EI sau LUI este suficientă pentru a depăşi toate problemele care pot apărea pe parcurs. Ei bine, nu e! Unele dintre cele mai pasionale relaţii pe care le ştiu s-au terminat cu lacrimi şi scandal. Motivele de obicei erau banale, pornind de la faptul că EL nu-şi strânge niciodată ciorapii sau că EA cheltuieşte prea mult.

Top 10 probleme care pot apărea când te muţi împreună şi cum le rezolvăm:

  1. Banii. Cele mai multe certuri într-un cuplu se nasc de la bani. Pentru a evita problemele legate de cine plăteşte, puteţi deschide un cont comun, cu card ataşat, în care fiecare să vireze lunar o sumă prestabilită (în funcţie de veniturile fiecăruia, puteţi vira o sumă fixă sau un procent din salariu). Din acest cont veţi plăti toate cheltuielile comune (utilităţi, întreţinere, mâncare etc). La sfârşitul lunii, dacă rămân bani, puteţi să îi folosiţi pentru a ieşi undeva şic la masă sau pentru bilete la un concert.
  2. Fotoliul meu roşu şi calculatorul tău vechi. Din lipsă de spaţiu, anumite lucruri vor trebui aruncate sau stocate. Ca să nu apară discuţii inutile, alege dinainte piesele de care nu te poţi despărţi. Negociaţi (fără să vă luaţi prea în serios) schimbul de piese, la modul „eu păstrez canapeaua de la mama, dar renunţ la fotoliu, poţi să îl aduci pe al tău. Renunţ la calculatorul vechi, dar nici tu nu vii cu tabloul cu bebeluşul lui Anne Geddes.”
  3. Mă simt exploatat(ă). Cum se împart responsabilităţile casnice? Stabiliţi de la început cine ce are de făcut. Speli tu baia şi el bucătăria? Vă ocupaţi de curăţenie pe rând? Este numai unul responsabil cu curăţenia iar celălalt cu cumpărăturile pentru casă? În funcţie de timpul şi înclinaţia fiecăruia, alocaţi-vă de la început responsabilităţile casnice.
  4. Prietenii mei, prietenii tăi. Chiar dacă ţi-ai obişnuit prietenii să sune la uşa ta la 3 dimineaţa fără probleme, frumos e ca, odată ce locuieşti împreună cu EA/EL, să întrebi dacă e în regulă. Hotărâţi împreună care ar fi timpul potrivit pentru a ieşi cu prietenii sau a-i chema în vizită. Găseşte un echilibru. Nu îţi vei chema prietenii în vizită când ştii că partenerul tău are mâine dimineaţa la 8 o şedinţă importantă, dar nici nu vei renunţa la seara cu fetele/băieții pentru că prietenul sau prietena s-ar putea simți neglijat(ă).
  5. Părinţii. Ne vor binele, sunt adorabili în grija lor, dar nu au ce căuta în relaţia dintre noi doi. Eventualele probleme care pot apărea se discută şi se rezolvă între patru ochi. Nu vă spălaţi rufele murdare în public şi nu-i amestecaţi pe părinţi în problemele voastre. Ei au intenţii bune, dar vor fi mereu părtinitori.
  6. Iar ţi-ai lăsat ciorapii înşiraţi, nesimţitule! Este firesc ca atunci când două caractere diferite trăiesc sub acelaşi acoperiş să existe anumite nemulţumiri. În loc să le laşi să se adune şi să explodezi la final într-un scandal monstru, încearcă să comunici din timp lucrurile care te deranjează. Vrei să ai linişte atunci când citeşti? Roagă-l să asculte muzică la căşti. Vrei o seară în care să te joci pe calculator cu o bere în faţă? Dacă îi explici asta din timp, cu siguranţă va înţelege.
  7. Tabieturile. Când eşti singur îţi dezvolţi anumite ritualuri care te ajută să te relaxezi sau să începi ziua frumos. Înţelege-le şi pe ale partenerului şi acceptă-le ca fiind un detaliu adorabil al personalităţii lui. Cafeaua şi ziarul de dimineaţă? Adorabil! Cele 15 minute de Counterstrike după o zi tensionată la birou? Adorabil! Ritualul de înfrumuseţare de duminică seara? Adorabil!
  8. Suntem oameni şi nimic din ceea ce e omenesc nu ne e străin. Nu idealiza experienţa trăirii în doi. Locuitul împreună îţi va arăta o parte a partenerului tău pe care atunci când vă întâlneaţi seara, dichisiţi şi parfumaţi pentru plimbări şi cine romantice, nu o vedeai. Ciorapul rupt, cămaşa pătată de transpiraţie, colita şi intestinul sensibil, piatra la rinichi, răceala plină de muci. Fii pregătit să vezi şi să accepţi şi aceste aspecte. Suntem oameni, nu suntem perfecţi decât în filme iar viaţa se petrece tare departe de Hollywood.
  9. Vreau să te schimbi! NU! Nu încerca să-l schimbi pe partenerul tău, chiar dacă obiceiurile voastre sunt diferite. Un om nu se schimbă decât din voinţă proprie şi va interpreta orice tentativă în acest sens ca pe o ameninţare. Chiar dacă vei reuşi să-l faci să renunţe la anumite obiceiuri, într-o zi va veni momentul în care îţi va reproşa asta.
  10. Comunică! Vorbeşte despre aşteptările tale de la relaţie, despre ceea ce te bucură şi ceea ce te întristează. Oricât de mult v-aţi iubi, sunteţi oameni şi nu puteţi citi gânduri. Dacă eşti supărat(ă) şi stai în colţ cu bot, iar când EL/EA te întreabă ce ai, spui „nimic” şi te aştepţi să înţeleagă că ai primit o evaluare proastă la birou azi, şansele sunt ca partenerul tău să nu înţeleagă asta. Vorbeşte! Este o capacitate extraodinară pe care noi, oamenii, o avem: putem să ne exprimăm articulat. Fă uz de această minunată capacitate a ta şi vei avea numai de câştigat.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

6 comentarii

  1. Interesant articol, si foarte bune sfaturile ;)

  2. IN AFARTA TOPICULUI :P : MULTUMESC !!!

  3. Felicitari pentru articol! Au fost bine punctate niste aspecte foarte importante!

  4. Merci pentru apreciere. Articolul vine exact din experienţa pe care am avut-o eu cu mutatul împreună. Este testat pe cel puţin doi cobai, deci :D

  5. Ce e asta?
    tabloul cu bebeluşul lui Anne Geddes

  6. Anne Geddes este un fel de artistă care face poze cu bebeluşi, la mare căutare printre tinerele domniţe.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile