Să ne mutăm cu părinții, că o să fie bine

Poveste.

Fiul își vinde apartamentul și toarnă o frumoasă casă în spatele casei părintești, care stătea să se dărâme. Părinții se mută bucuroși în casa nouă, apar nepoții, toată lumea fericită, mai puțin fiul. Tată, am 3 mașini, hai să dărâmăm casa ca să pot băga mașinile în curte. Da, bine, dar nu acum. Cinci ani. Ăla face ca trenul de fiecare dată când ajunge acasă, că nu poate băga mașinile în curte, că gangul e prea mic, și locurile de parcare nu sunt destule pentru toți din zonă. Casa bătrânească stă în continuare să cadă, dar tot nimic.

I-am sugerat să o dărâme încetișor când pleacă bătrânii de acasă. Mai un acoperiș, mai un perete, până cade de tot.


Mă uit pe la câțiva youtuberi americani și canadieni care construiesc chestii pe lângă casă și văd frecvent o chestie pe care la noi nu o văd: părinții acceptând că acum nu mai sunt vioara întâi și ajutându-și copii cum și cât pot. Nu-mi dau seama dacă se abțin pentru că se filmează, dar la noi așa ceva nu e prea des.

 

 

cablu-termoizolant

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. Deja-vu; nu era un articol unde era scrisă concluzia (poate chiar tu Vali) că inamicul #1 al țăranului e tac-su?

    00
  2. Orice om normal la cap are nevoie de un „buffer zone” de parinti, nu sa te muti INAPOI… mai bine la o bloc decat sa stai cu parintii doar ca sa ai si tu curte…

    00
    • plm…daca intre cele doua case ai 30m distanta si fiecare e cu ale lui…nu vad o problema…chiar daca mai suporti tu niste cheltuieli: o factura la gaze…un abonament separat la net…

      00
    • pot fi si 80 si 100 de metri intre cele 2 case. Daca-s in aceeasi curte si in special daca sunt in curtea casei parintesti suporti mai mult decat niste facturi in plus.

      00
    • Cred ca lucrurile variaza foarte mult in functie de caracteristicile fiecarei persoane. Unii parinti sunt intradevar foarte cicalitori, dar in alte cazuri te lasa in pace sa iti vezi de viata ta. Conditia importanta este sa ai locuinte individuale (duplex sau 2 case separate).

      00
    • Confim si eu, nu toti sunt asa .
      Desi nu stau nici macar in acelas oras cu ei, la fiecare schimbare sau renovare pe care o fac ne intreaba pe noi copiii daca vrem sau ne place pe principiul ca noua o sa ne ramana.
      Ma gandesc ca daca am fi in aceeasi curte sau casa, tot asa ar functiona.

      00
  3. Am vrut sa scriu la articolul cu Giani, dar am renuntat pana la urma, chiar nu imi venea sa iti stric bucuria, plus ca in general prefer sa imi tin criticile pentru mine, ca sa nu par hater.
    Dar totusi: boss, legatura aia pe fir nu e buna. Ia un stecher bun cu impamantare, un cablu 3x 2.5 de calitate si schimba tot cablul direct din masina.

    00
    • Eu nu pricep care naiba e relevanta pozei in contextul articolului…. :)

      00
    • Cum care e relevanta pozei? Daca stai cu tac’tu in casa o sa se ocupe el de treburile astea, deci sunt sanse ca firul ala sa fie o carpeala si mai nasoala.

      00
    • Omu e in renovare,ai bine ziceti sa traga priza pana unde are nevoie decat sa bage masina de spalat in priza la 2m distanta. Si cu carpeli pe fir.

      00
    • @ Loft: varianta ideala, doar ca din moment ce a instalat masina de spalat, e deja tardiv de tarziu, a cam terminat cu renovarea.

      00
    • In timpul in care masina de spalat incalzeste, recomand sa pipaiti cablul ala – mai ales innaditura. De regula se incalzeste cablul – astea flexibile au rezistenta mai mare, de-aia se fac scurte. Trebuie adusa priza la masina de spalat si nu conectata prin prelungitor. Cu cat contactele sunt mai proaste, cu atat cablul e mai fierbinte.

      (Cand am stat la bloc, inundatia de la vecinul de deasupra a fost cauzata de pompieri, veniti sa stinga incendiul provocat de o priza in care functiona o MDS).

      00
    • ca pana creste fi-su, se topeste legatura si ii ia foc casa, sa ii faca loc pentru tanc.
      sau ceva :D

      00
    • mai exista si varianta sa impingi peretele cu priza panaunde ajunge cablul masinii de spalat.

      00
  4. Americanii au alta cultura da acuma uitandu-ma si eu la.iutuberii americani poate e si chestia ca aia fac din iutub baniseriosi si probabil ca parintii vrand nevrand accepta ca desi poate nu inteleg cum plodu produce ceva bani deci nue prostu satului. Da accepta

    00
    • Nu are legatura cu banii, este o alta cultura pe care romanii o considera rece. Practic in sistemul nord american independenta este cultivata de devreme, in scoala clasele nu sunt fixe ca in Romania, in fiecare an copiii se amesteca si asta ii invata de mici sa se adapteze la schimbare, la un nou colectiv. Apoi pe la 14 ani, la nivel de liceu li se cere voluntariat sau job part time si invata sa lucreze intr-un mediu si eventual sa castige niste bani. Deja la facultate multi lucreaza si castiga banii lor, incep sa fie independenti.
      Odata ce termina studiile isi gasesc un job si vor sa fie si mai independenti, pleaca in chirie sau isi cumpara o garsoniera, ceva iar parintii se retrag incet incet din viata lor, raman sa se intalneasca periodic.
      In cultura romaneasca ala batran are controlul deplin si este stapan in casa lui, nu exista discutii sau concesii, cei tineri trebuie sa execute fix ce spun cei batrani, indiferent de varsta. Si daca isi iau un job, cumpara masina sau casa, aia batrani trebuie sa decida ei si sa isi dea cu parerea, sa insiste.
      Romanul cand il vede pe american ca nu se baga in viata copiilor (la casa lor), ca nu insista sa fie parte din decizie spune ca americanul este rece si nu il intereseaza de copii.

      00
  5. plm….cultul parintilor…ne mor bunicii…

    e normal sa accepti schimbarea greu cand imbatranesti….la fel cum e normal sa preiei din responsabilitati cand cresti

    dau pariu ca nici un parinte nu zice „Nu” daca-i zici ” bai, ori facem cum vreau eu ori ne vedem de 2 ori pe an…daca am timp sa trec pe la voi”

    daca tu ai 40 si in continuare nu vrei sa-l superi pe „taticu si mamica”…plm…ti-o meriti

    00
    • Nu știu ce să zic. Mie nu-mi plac situațiile conflictuale. Nu supăr oamenii în general nici măcar cu o vorbă. Nu zic că ai pierde pariul, nu că l-ai câștiga. Doar privesc cu atenție și dezaprobare.

      00
    • „Am 7 copii, nu mă vizitează nici unul” – am pus ghilimele ca să nu mai creez confuzie.

      00
  6. Ma bucur ca nimanui nu i se pare o problema ca fiul are trei masini. Doar pentru asta am murit noi la revolutie, nu?

    00
  7. Hai sa renovam casa de pamant din sat veche de 80-100 ani ca si-au rupt spatele batranii sa o faca si ar fi pacat sa o daramam, valoare sentimentala, bla bla.
    Calcul pe foaie – iese MULT mai scump decat daca ai face-o de la 0 din materiale moderne ( gen caramida ).
    La fel si casele vechi facute prin anii ’60-’70 ba chiar si ’80. Apare igrasie, apar crapaturi care in timp doar mai rau se agraveaza daca nu sunt luate masuri drastice si alea de obicei costa mult. Decat o renovare masiva, mai bine re-constructie. E nou, e facut cu materiale performante, si arata si mult mai bine.

    00
  8. Ce plm e „casa in spatele casei” ? In mod normal nu ar trebui sa se autorizeze asa mizerii. De aia la noi cartierele de case arata ca niste favele. Nu se respecta aliniamentul stradal, se fac „cotezte peste cotetze”, constructii pe hotar cu geam la vecini(e mic, sus si tulbure, e ok…). Ca la suedeji… asta suntem in final.

    00
    • In SUA sau in Germania daca faceai asa ceva venea buldozerul si nu youtube-ul.

      00
    • Asta e varianta soft. Am avut in familie un caz in urma cu cativa ani unde nu mai incapea o casa noua pe teren si omu’ si-a facut o casa pe stalpi de beton deasupra casei parintesti careia i-a ras acoperisul. Lumea spunea ca saraca batrana parca locuieste sub un pod, ca boschetarii. Bineinteles, dupa ce a expirat baba asta a daramat si restul de cocioaba si a inchis parterul, rezultatul final fiind un kkt cu parterul disproportionat de inalt fata de etaj, la care bineinteles ca i-a adaugat si un pod mansardat, pentru ca de ce nu.

      00
    • Mai la a doua, treia genă depărtare am un moș care s-a mutat în structura nouă la parter, dar și-a adus finisajele de la casa lui.

      00
  9. Dacă nu vor să dărâme casa veche, atunci să locuiască înapoi în ea.

    00
  10. Si cand te gandesti ca unii stau la bloc, in 2 camere, nedecomandat – 2 soti, 2 copii si 2 socri si 2 pisici / catei.

    Asta cu casa batraneasca e problema veche. Se rezolva intr-o dimineata cu buldozerul. Sau daca nu vrei sa platesti pentru ca demolare, fa-o cumva sa se darame si apoi totul e mai simplu.

    00
  11. Ie un apropos subtil la bilionarul fost sindicalist Petcu?
    Sau… ?

    00
    • Eu sunt mai nou pe aici și nu știu. E vreo legătură de rudenie între zoso și fostul sindicalist de la Sanitas, Marius Petcu? Am mai văzut referințe pe tema asta în comentarii și chiar sunt curios. Scuze dacă întrebarea mea deranjează.

      00
  12. Povestea 1 e așa .
    Ginerele își vinde apartamentul, părinții noi neveste la fel. Iau un teren, fac două frumoase case. Case cu intrări separate, dar lipite. Cică fiecare cu aia mă-si. Tinerii uau ce fromos, punem gazon, facem grătare. La fiecare grătar, zi de naștere, toți tineri, apărea socru mic beat mort și dăi cu povești și istoricale. Din căte am înțeles, casa e în vănzare pentru că partaj.
    Povestea 2.
    Ginerele se mută cu socrii, socrii ,,ce băiat fain am găsit, are bani, hai să facem o mansardă frumoasă și trăim fericiți.,,Ginerele mai bagabond, cumpără 2 apartamente le dă în chirie și mai face o anexă la casa socrilor ( living cu bucătărie open space, baie, dormitor) renovează restul casei, acoperiș nou, curte betonată, etc. Că soția era cu burta la gură, o să avem nevoie de ajutor, bla, bla, mama e cu noi ole,ole. Acu sunt 11 de cănd mi-am băgat sula în conlocuirea cu socrii. Le-am lăsat cadou și fiica din dotare. NU, de trei ori stat cu părinții sau socrii.

    00
    • ambele probleme se rezolvau de la inceput cu „draga mea, asta e casa noastra…nu a noastra si a lu’ ma-ta, tac-tu, maica-mea sau taica-miu”

      poti sa ai si 600km distanta, daca lucrul asta nu e stabilit de la inceput…tot o sa fie rau. plm…in 2 ore ajunge cu avionu si tot in pula goala te gasesc cand deschid usa daca nu sunt educati ca intai se da telefon

      plm…te prinzi repede daca partenerul e gata sa plece din cuibul parintesc sau isi ia parintii in concediu :))))

      00
    • @Attilla. Casa noastră e a noastră atunci cănd o cumperi / o construiești / o închiriezi și stai doar tu cu consoarta și copchilul. Deja teren luat și construit împreună sau construit ceva pe trerenul altuia nu mai e,, nu a noastra si a lu’ ma-ta, tac-tu, maica-mea sau taica-miu”.E exact și al lu mă-sa , tac-su, străbunică, văr sau frate, depinde cum te-ai lipit. Un unchi a construit o măgaoaie de casă pentru el și,, fetele lui tata,, urmănd ca mai apoi să mai facă două pentru fiecare și el să rămăna cu magăoia. Ce a reușit să faca a fost un infarct și au rămas surorile să vadă cum se rezolvă. A mică a plecat, am văndut casa bunicilor ca să își împartă între ele moștenirea măgaoaiei. Două case mai mici și un gard fără poartă de acces între ele fac minuni.
      Am copilărit o perioadă într-un sat de sași. Bunicii de acolo îmi povesteau că acolo regula era ca după ce tinerii băteau palma că se iau și familiile se puneau de acord, rudele din ambele părți se organizau și ridicau o casă pentru viitorii însurăței. Nici la mă-ta, nici la tac-tu. În ambele povești de mai sus, cuplurile s-au despărțit.

      00
    • recunosc ca mie mi-e greu sa inteleg partea cu terenul altuia…chit ca e terenul lu’ tata socru. am hotarat ca ne luam, perfect vinde tata socru bucata de teren, cadastru, se reimparte curtea…si aia e…altfel nu-ti faci tie casa ci aluia :)

      00
    • @paco – nu ai vazut in schimb in satele sasesti, cel putin in zona Târnavelor, ce patea fiul cel mare, ala care ramanea cu casa si cu o mare parte a mostenirii! Paturile sasesti din dormitorul „principal” au un sertar dedesubt, care de fapt e alt pat. Mno, dupa ce se insura, fiul cel mare si proaspata nevasta dormeau in patul de sus, iar parintii fix langa ei, dar juma de metru mai jos, in sertar! Un vis, cred ca oricine isi doreste asa ceva!

      00
  13. Electrician you ain’t.

    00
  14. Dpdv, mi se pare o idee buna sa iti faci o casa in curtea parintilor,daca terenul iti permite.Pana la urma va puteti ajuta reciproc.

    00
  15. Părinții sunt statistic baby boomers, nu ar ceda controlul deciziilor decit atunci cînd se îmbracă în costum de scinduri. Statistic. Dacă sunt sănătoși, nici o șansă de a accepta părerile copiilor de a face macar niste modificări minime cocioabei lor. Gen anvelopat, montat centrala pe lemne/gaz, izolat podul, mansardat podul, etc. Ca dovadă, aia din postare nu vor să dărîme cocioaba să aibă loc de curte. Uite așa găsesc părinții motivație pentru copii să le dorească dispariția.

    00
    • pe parinti ii ai asa cum ii educi…daca ii inveti ca „nu te poti supara pe ei, ca sunt mamica si taticu”exact asa se vor comporta…daca ii inveti ca poate sa treaca si 1an fara telefon daca trec peste ce zici tu….se adapteaza

      00
  16. How about daca e asa destept si puternic financiar (cu 3 masini si bani de casa noua) SA-SI faca el casa lui pe terenul lui fix cum vrea el! Wild idea, huh?
    Eu le zic alor mei – ba aveti 3 apartamente (bunici, etc) nu le vindeti si stati cu banii la saltea/ banca. Inchiriati-le (sau cumparat ceva mai mic intr-o zona inchiriabila si inchiriat aia) si va completati pensia! Neah, nu bag eu oameni in casa…
    Bine boss, da nu veniti urland ca pensiile sunt mici peste 10 ani cand o sa fie nasol si banii luati acum pe apartamentele alea nu mai valoreaza nimic.

    00
    • Mhm, ca de ce sa ajuti copilul cand poti sa-i dai si-un sut in cur.
      Manie proletara boss, sa sufere futu-l in bascheti:))

      00
  17. Las si eu linkul asta.
    Inlocuti cu incredere „scientists” cu „humans”.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Planck%27s_principle

    Miza cea mare este sa facem cumva sa ne educam, sa fim adaptabili si sa nu ajungem sa repetam istoriile astea pentru ca, asa cum spunea un clasic aflat inca in viata, „nimeni nu imbatraneste frumos”.

    00
  18. Intre parinti si copii care locuiesc in aceiasi curte sau aproape unul de celalat mereu vor conflicte sau la un pas de ele, bine, asta depinde ai de caracterul fiecaruia, si a celor tineri si a celor batrani.
    Parinti care au ramas singuri se plang de asta, cei care stau cu odraslele iar se plang, in nici un fel nu le place, uneori e si frustrant ca parinte sa ramai singur, sora mea cea mai mare a avut 9 copii(deh, comunismul si sot prieten cu bachus) nici unul nu sta cu ea, am doar o nepoata casatorita in acelasi sat, nepoata care e mai mult plecata din tara decat in tara, pentru sora e frustrant, din 2009 a ramas singura(cumnatul a trecut in vesnicele plaiuri ale vanatorei) sta singura intr-un varf de deal, sa chinuit sa creasca 9 si e singura la 74 de ani, cand ma intreaba lumea de ce m-am oprit doar la un copil primul lucru care imi vine in minte e sora si le dau exemplul ei, nici asa nu e bine, poate nici cum am procedat eu, insa eu cred ca am mai putine sanse sa fiu asa feustrat ca ea.

    00
    • În situația descrisă de tine, nu e vorba de numărul copiilor, ci de cum îți așezi bătrânețile sau, de la caz, momentul în care copiii te vor părăsi. Să îți găsești vreo activitate, pasiune etc., de ce nu și refacerea vieții alături de cineva, chiar la vârste mai înaintate (se poate).

      00
  19. 99 % din comentarii, fără a se lua in considerare că boala asta se ia, nimeni nu scapă…

    00
  20. M-ai pierdut la partea cu: fiul însurat își vinde apartamentul și se mută cu părinții.

    După aia vine și consecința evidență, pe care orice om normal o știe deja, înainte sa se gândească la vândut și mutat cu părinții. No? :)

    00
  21. de cand e lumea si pamantul, statul cu batranii inseamna pozitia ghiocelului. adica plm, n-ai bani sa pleci, stai la ei, asta e, dar asteapta-te la palme peste ceafa cand vrei sa faci ceva si nu ceri parerea. plus bagatul in toate discutiile…io n-am stat nici cu ai mei nici cu ai ei, ba mai mult in orase diferite. de la inceput. gasit loc de munca, inchiriat apartament si aia e. 23 de ani mai tarziu, suntem in alta tara, niciodata discutii, niciodata certuri, ok, ei oleaca tristi ca-si vad nepotii doar in vizita, dar asta e, au avut libertate si au vizitat cate-n luna si stele nu au fost nevoiti sa-si creasca nepotii ca majoritatea prietenilor lor. am pe cineva in familie care traieste si cu ma-sa nevesti-sii si cu ma-sa lui in aceeasi casa. si nu pt ca s-au folosit de casele parintesti, ci pentru ca nu au taiat cordonul ombilical la timp. guess what? toate concediile, toate iesirile, absolut orice le fac in 4 plus odrasla. e adevarat ca ambele mamici au grija de odrasla familiei si fac mancare pe rand, sper doar ca nu se-nghesuie si la futut. aia ie, cand nu esti in stare sa te rupi, patzasti…

    00
    • Si ce e așa de grav, dacă oamenii se înțeleg si nu sunt sălbatici, să – și privească părinții ca pe dușmani? Mie mi-ar plăcea foarte mult o casă mare in care să stăm comod toate rubedeniile, dar nu se poate, așa că ne vedem la sărbători si aniversări, in rest la telefon, că suntem in orașe diferite

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.