Vom muri! Au zis austriecii că vom muri!

varianta scurtă: nu mai credeți tot ce zic ziare anonime sau site-uri românești de rahat, iar dcnews e știut că e un site de rahat.

E 12 noaptea și m-a sunat sora mea. M-am c. pe mine, pe românește. Oare ce s-o fi întâmplat!? Speriată, că la TV spune că va fi o pană de curent pe toată Europa! Cine mă, unde, cine spune? Păi, pe România TV. Nasol, o să murim!

Caut repede pe stiri:

Austria, AVERTISMENT: Urmează un „Blackout”, o pană de curent catastrofală la nivel european. Plănuiți-vă să petreceți acasă un concediu de 14 zile

Telefoanele mobile, rețelele fixe și internetul vor fi paralizate. Vor înceta să funcționeze automatele bancare, stațiile de benzină, majoritatea mijloacelor de transport în comun, lifturile, sistemele de încălzire și răcire, vor fi probleme semnificative în aprovizionarea cu apă și în funcționarea canalizării. Principala problemă în gospodării este că dispozitivele de răcire sau sistemele de încălzire se defectează odată cu lipsa energiei electrice, ceea ce poate avea efecte diferite și dramatice în funcție de anotimp. Procurarea hranei va fi dificilă.

Austrian minister warns of possible power outage across Europe
The slogan of the campaign is “What to do when everything stops”, and it seeks to raise awareness among the population about what measures to take when the blackout occurs. Advice about buying enough food for several days, having fuel, candles, batteries, and plenty of drinking water, is given. Another effective measure would be to agree on a meeting point with family and friends and try to collaborate with the neighbors as much as possible it says.

Austria prepara a sus ciudadanos para la pesadilla de un gran apagón
Las autoridades manejan escenarios catastróficos, donde uno de los principales es un blackout indefinido. Por ello recomiendan acopiar comida no perecible, mucha agua y velas.

Nici nu știu cum să combat aceste știri. În plus, un pârlit de pe zoso.ro nu va fi luat în seamă când… „ministrul apărării din Austria!!!!” a zis că ne ducem dracului.

Dar dacă aveți o urmă de încredere în ce prostii mai debitează Cristici, dacă aveți o secundă încredere în logica lui infailibilă (lol), vă rog, nu vă alarmați. Ministrul Apărării din Austria e o proastă. Credeți-mă.

Jumătate din familia mea lucrează în domeniul energiei. Ingineri, proiectanți, tehnicieni. Transporturi, producere; la stat și la particular. Unchiul meu (foto) a fost prorector la Energetică în UPB, specializarea lui de bază, catedra lui a fost TTI (Tehnica Tensiunilor Înalte). Pe vremuri am văzut fulgere artificiale făcute în subsolurile Politehnicii. Unchiul meu era pasionat de fulgere, și de protecția rețelelor. A scris două cărți care și azi sunt bibliile multor ingineri de TTI și nu numai. Izolatorii de pe stâlpii care cară curent din Cernavodă și din Porțile de Fier, izolatorii de pe stâlpii arterelor de curent electric din România sunt proiectați de unchiul meu.
(nu a fost rudă de sânge cu mine, nu „reclam” nimic cu aceste informații)

Cum zic americanii, „trust me on this one”. Nu ne ducem dracului, nu va cădea curentul timp de două săptămâni.

Gata, mă duc să dorm. E 1 jumătate și am stat 45 de minute în telefon să o liniștesc pe sora mea… poate și pe voi, dacă ați crezut o secundă în prostiile debitate de canalele de știri. Au si austriecii proștii lor. Unii chiar pe post de miniștri.

Nici pe vremea războiului mondial nu cădea curentul două săptămâni.
Acest „ministru al apărării” știe că utilizatorul civil, consumatorul casnic este insignifiant, față de cel industrial? Cum cade curentul, se oprește Dunărea? Nu mai bate vântul, nu mai luminează soarele, nu mai avem cărbune?
Se supraîncarcă rețelele? Cu ce? În spectrul în care activitățile sunt la nivel minim din cauza pandemiei, Dacia stă pe loc că nu au cipuri pentru mașini (e criză că le trebuie cipuri de pus în vaccin, pentru cine încă nu e la curent)…
Și multe alte întrebări cu care am încercat să o pun pe sora mea să gândească mai mult decât ce a luat gata rumegat de proștii de la știri.

Oare ce se urmărește cu mizeriile astea de „știri”, nu sunt de ajuns știrile reale, că în cimitire se sapă gropi cu excavatorul, că nu mai fac față groparii?
Așa înțelege un minstru al apărării să își facă meseria, băgând isteria în populație?

Later edit: singura chestie pe care nu am luat-o in calcul este un atac informatic asupra sistemelor computerizate de distributie. Sabotaj.
Au austriecii informatii despre un posibil sabotaj, la scara atat de mare incat sa afecteze doua saptamani toata Europa?
Extrem, extrem de improbabil.
Desi, chiar si in cazul unui atac informatic, exista echipe de teren, in fiecare oras, care pot muta „pe analog” totul.
Nu ar fi ironic, un hacker care sa-si taie singur…  curentul de sub picioare? :)

Later edit2: cineva din familia mea exinsă, inginer energetician, inginer proiectant, se ocupa anul trecut – un contract – de un proiect al unei plantații de panouri solare care voia să bage curent în rețeaua națională. Hectare de panouri solare, în sudul țării. În ziua când l-am vizitat mi-a explicat că lucrează să vadă ce rețea națională din apropierea instalatiei particularului poate susține plusul de curent, și era limitată de un anume procent, că nu putea pune în exploatare 100% din cât poate duce rețeaua, trebuia să lase și toleranță pentru vârfuri de curent.
So, 1 – deja încep să apară „micii producători de curent”, iar asta în România – oare cum e în Germania, să zic? – in viitor oare vom putea cumpăra curent de la „ferma de panouri” din sat?; 2 – pentru liniile de transport național este obligatoriu să nu le încarci 100%, tocmai pentru a se evita evenimente de care visează madam ministru austriac că se vor întâmpla.

Later edit dimineață: Da, se poate întâmpla ce se vede în poza de mai jos, dar e local, și uneori anticipat

1981 –  Mari avarii ale LEA în Muntenia, Dobrogea şi Moldova cauzate de viscol şi gheaţă (scurt circuite, ruperi de conductoare). Simultan ies din funcţiune 6 LEA de 400 kV, din care două cu defecte permanente, 8 LEA de 220 kV, 3 cu defecte permanente, 86 LEA de 110 kV – 26 cu defecte permanente. Se izolează mini sistemul Galaţi – Brăila – Dobrogea, timp de câteva minute ies din funcţiune toate generatoarele prin pierderea stabilităţii.

„Mari avarii” = „timp de câteva minute ies din funcţiune”

Later edit dimineață2 (lol):
Poate în viitor am să „compilez” un text cu povești de-ale unchiului meu, Dorin Cristescu.
L-am rugat să scrie o carte, i-am făcut cadou, simbolic, un top de 500 de coli. I-am spus că îi mai aduc dacă le umple, și îl rog mult să scrie cartea nu ca la școală, ci cum ne povestește el la masă, duminica.
„Demodatul”, „învechitul” Cristici era invitat duminica la masă, ca pe vremuri, și era fascinat de poveștile oamenilor din jurul lui.
Între timp, omul s-a prăpădit, nu a apucat să povestească în scris, cum ne povestea nouă chestii atât de frumos.
Îl rugam să scrie, să convingă tinerii să meargă studenți la Energetică, că ar putea, poveștile lui  pot convinge un copil să urmeze o facultate de energetică.

Îmi aduc aminte de 2003, când a fost pana de curent în NY, a rămas NY în pană vreo 7 ore, parcă. (șapte ore, nu două săptămâni!).
Era la ProTV reportaj, luat după CNN, cred, blackout total, lumea pe străzi…
Pot spune milimetric unde era fiecare om în casă, pentru că impactul a fost puternic pentru mine, mai ales când l-am auzit pe nenea Dorin strigând prin casă, aproape țipa:
– Doar le-am spus! Le-am spus!
– Adică!?
– La ultima conferință, le-am spus. Doar le-am spus! Se știa, putea vedea oricine că e o problemă la rețeaua din NY, am ridicat problema.

Mi s-a făcut dor de nenea Dorin… mi-ar fi plăcut să-i aud opinia despre ministrul apărării din Austria. Mi-ar fi plăcut să fi stat să îmi explice el cum nu „vom muri!!!”, pentru că sunt mii/zeci de mii/sute de mii de specialiști reali, nu „miniștri”, care se ocupă să nu „murim!!!” fără curent electric în case.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

104 comentarii

 1. Noapte buna

  00
 2. Diferenta intre ‘ne pregatim pentru cel mai rau scenariu’ si ‘BREAKING NEWS! Austriecii spun ca va fi o pana de curent’ e totusi destul de mare.

  Daca ar avea Austria CETurile noastre ar imparti armata paturi si mancare populatiei pe timp de iarna.

  Da’ mnah, jurnalism de calitate.

  00
 3. 15 companii românești printre care Alro, Sidex și Kronospan consuma aproape jumătate din toată energia consumata in Romania.

  In cazul unei probleme majore de furnizare, statul poate foarte ușor să suplimenteze cu 50-100% consumul apăsând butonul de pauza la cei mai mari 2-3 consumatori.

  00
  • Alro… putina istorie: cand Ceausescu oprea curentul, o facea ca un bou, pe toata tara.
   Alro face aluminiu, se folosesc cuptoare electrice, prin inductie. Pentru reactia chimica ai nevoie de flux electric constant. Acolo sunt tone de aluminiu o data, si „tone” de curent electric.
   Prostul ala tragea heblul si lasa toata tara in bezna, inclusiv Alro. Se futea productia.

   Apoi, centralele de produs curent au inertie. Nu opresti tu Cernavoda cand vrei, sau Portile de Fier cand vrei, sau alea termo… iar curentul nu poate fi stocat. Ce inseamna „economie de curent”? Prostul credea ca e ca la becul lui din palatul lui de cacat, opresc doua ore pe zi, platesc mai putin. Atat il ducea capul.

   Revenind la stirea din textul initial: reteaua de curent nationala este legata de cea europeana. Sunt zeci, poate sute de sisteme de protectie. Daca maine da bomba la Portile de Fier va fi un soc, dar nu atat de mare pentru Europa. Se vor activa sistemele de protectie si, ca la macazul de calea ferata, ne vom cupla la alta sursa de curent. Pentru ca „TOATA EUROPA!!!” sa nu aiba curent doua saptamani, ar insemna sa pice peste 80% dintre toate centralele europene.
   Oare a vazut Austria meteorit venind inspre continent?
   Si chiar daca pica toata Europa, in ultima instanta sistemele de protectie si distributie sunt/pot fi conectate cu Rusia, de exemplu. E extrem de putin probabil, e imposibil sa nu aiba curent consumatorul casnic. O zi, maximum, si ar fi catalogat deja „catastrofa”, „incident major”, „incident grav”.

  • citat dintr-o carte de profil:
   1981 – Mari avarii ale LEA în Muntenia, Dobrogea şi Moldova cauzate de viscol şi gheaţă (scurt circuite, ruperi de conductoare). În acelaşi timp ies din funcţiune 6 LEA de 400 kV, din care două cu defecte permanente, 8 LEA de 220 kV, 3 cu defecte permanente, 86 LEA de 110 kV – 26 cu defecte permanente. Se izolează mini sistemul Galaţi – Brăila – Dobrogea, timp de câteva minute ies din funcţiune toate generatoarele prin pierderea stabilităţii.

   „mari avarii” = „timp de câteva minute ies din funcţiune…”

   00
  • Din seria comunismul a fost prost. Asta era motivul pentru care se intrerupea curentul la consumatorii neesentiali. Ca să protejeze industria, așa s-ar proceda si acum – exista ceva numit D.A.S. care deconecteaza automat consumatorii nesentiali la depasirea sarcinii in sistem. Aia cu decuplarea Alro sau Galatiului sunt doar povesti.

   00
 4. Breaking news: Cristici a scumpit curentul în România, a luat de la gura pensionarilor. :)
  Dacă se ia curentul 2 săptămâni în Europa, o să dorm ca ursul tot timpul, îmi place fantastic de mult să dorm.

  00
  • …și nouă, amărăștenilor care încă mai suntem cuplați la sistemul centralizat, cine ne da căldură?!
   Pompele „electrice” pe lemne, suflăm în țevi…😁

   00
  • nu știu cum să zic, dar eu dorm mult mai bine când știu că îmi funcționează frigiderul, centrala termică și telefonul mi se încarcă, ca să pot vorbi cu familia atât pt cazuri nașpa, cât și pt pălăvrăgeală.
   ar mai fi și altele, dar astea de mai sus sunt suficient de importante încât să mă deranjeze o cădere de energie electrică de 24 de ore.

   00
 5. @Cristici : corect. In plus reteaua e stelară si are multe redundanțe. Nu pica toată, decat pe zone, pe celule care pot fi usor izolate si remediate rapid. Singurul lucru la care ma pot gandi e o mega erupție solară, ceva nemaivăzut, peste limitele luate in calcul la proiectare.

  00
 6. Rusky hackerskaya?

  00
 7. Stiti de ce există generator de fulgere in Poli București, pentru ce era/e nevoie de el? Printre altele, si pentru a se studia și metodele de protecție a rețelelor in cazul acestor fenomene.
  Asta vizavi de isteria care se conturează… s-au studiat rețelele de transport inclusiv la fenomene extreme de acest tip.
  Apropo, România este o țară bogată in fenomenul fulgere, față de alte țări. Avem „material de studiu” serios. Unchiul meu era chemat des la conferințe in afară, sa prezinte ce a mai descoperit în domeniul acesta. :)

  00
 8. Mai există persoane care iau de bune informațiile prezentate pe sticlă, la posturi de-alde RTV și Antena 3? Nu zic că restul o fi mai altfel, însă astea 2, cel puțin, prea pe față dezinformează și mint.

  00
  • Măcar de ar depune timp RTV și în calitatea transmisiunii, că e execrabilă.

   00
  • stire găsită si in engleză, si in spaniolă.
   Aia din Austria, proasta aia, are idee care ii sunt responsabilitatile civice? Ce înseamnă sa nu bagi isterie falsa in populație, mai ales din pozitia ei?
   Bine, e ministru doar din 2020.
   Repet ce am scris in text: au si austriecii proștii lor.

   00
 9. N-am auzit nimic la TV despre asta.
  Cred că sor-ta era pe ciclu.

  00
  • Dacă n-ai auzit tu, nu există.
   Ai doua linkuri in text, pot reveni cu încă cinci.
   Poate tu ești pe ciclu… sau ministrul apărării din Austria, ca tot e femeie. :)

   00
  • @Cristici: atunci se explică, ministra era pe ciclu.
   Femeile-s mai prăpăstioase din fire, mai ales pe ciclu, când n-au parte de „wurst”. În special, austriecele. O spun din experiența proprie. ;)
   P.S. Relaxează-te. A fost doar o glumă.

   00
  • Si totusi lumea care a citit s-a panicat, altfel nu imi explic numarul atat de mare de cititori care nu se mai prind de glume :D

   00
 10. Spune-i sorei tale sa-si scoata posturile tv romanesti si sa se concentreze mai bine pe integrare. Nu pierde nimic, cand vrea sa vada kkt,se poate uita pe net.

  00
  • Ma chinui de mult sa o conving sa învețe limba engleză (are peste 50 de ani, nu a fost in valul in care engleza „era la modă”)

   00
  • Nu văd ce-ar face cu engleza-n Austria, poate știi tu ceva…

   00
  • din text nu am înțeles că sora lui Cristici ar locui în Austria, ci doar că a auzit la tv, un post românesc, că ministrul nu știu care din Austria, a zis că pică curentul în Europa pt 2 săptămâni.
   așa cum orice locuitor al româniei poate vedea/auzi la știri în românia că a zis ceva Biden/Trump/Trudeaux/Macron/Kim-Jon-cum-l-o-mai-chema.

   00
  • Asa am inteles, ca sta in Austria. Oh well..

   00
 11. Eu nu mai pot privi la posturile tv românești care nu emit HD.

  00
  • Eu nu mai pot privi la posturile românești. N-am nevoie de HD pentru asta. Când nu dau reclame la medicamente fie isterizează prin știri panicarde, fie bagă filme proaste.

   Păcat că majoritatea oncetățenilor noștri nu cunosc barem engleză, dacă nu franceză sau germană, să mai scoată nasul din incultura in care zac zilnic.

   Duolingo să trăiască.

   00
 12. M-am trezit acuma si este curent.
  Am mai supravietuit o apocalipsa TV

  00
 13. Ar fi un exercițiu bun pentru fragilitatea societății concentrată in metropole. Ne-am mânca plasticurile din portofel si am lua-o razna fără fb sau netflix in cotețele de 2×2m pe care plătim rate toata viața

  00
 14. Știrea e răstălmăcită în stilul tipic RTV pentru a suna cât mai alarmist și fatalist posibil.

  Declarația tipei era ”Ce să facem dacă nimic nu mai funcționează? Fără electricitate, fără apă și fără infrastructură funcțională. Apariția unei pene de curent are consecințe grave. Prin campania noastră dorim să sensibilizăm populația cu privire la acest posibil pericol și, în același timp, să oferim sfaturi și informații despre cum să se pregătească pentru cel mai rău scenariu. O pană de curent la nivelul întregii Austrii se poate întâmpla în orice moment, iar armata noastră se pregătește pentru aceasta în cel mai bun mod posibil” – https://www.wienerzeitung.at/nachrichten/politik/oesterreich/2124385-Verteidigungsministerium-startete-Plakat-Info-Aktion-zu-Blackouts.html

  00
  • Practic, declaratia era rasucita doar la 180 de grade

   00
  • Tovarășa Ludmila a primit o Volga. Atâta doar că nu e o Volga ci o bicicletă, și nu a primit ci i s-a furat.

   00
  • Dar care e scopul acestor televiziuni (eventual si a unor ministri) sa tina populația in frică. De ce? Sa… ce?
   Ne putem intreba si invers: de ce populația mai are încredere in aceste televiziuni? Prosti? OK, proști, dar si masochisti? Adica… nu te uiti unde iti face bine? Nu mai sunt la modă telenovelele?

   00
  • scopul televiziunilor e simplu: stirile care induc panica te tin lipit de televizor, deci audienta, deci publicitate, deci bani.

   00
  • @Kilroy, ”doar la 180 grade”?! 180 grade e maximul la care poate fi răsucit ceva. :)

   00
  • Daca rasucesc o sarma in jurul unui cui si la final isi pastreaza sensul, se pune ca am rasucit-o la 360 grade.
   De afpt, cam asa e si cu prostiile de la tv.
   Reporterii lui peste preiau de undeva doar o parte a textului (prima rasucire la 180 de grade) sa ne sperie, apoi ne prezinta contextul intial (a doua rasucire cu 180 de grade) , doar cu scopul de ne deforma perceptia despre lume.
   daca aa urmari o perioada lunga doar tv-ul , fara contact cu lumea reala, ne-am tampi cu totul…

   00
  • AB, „doar” era folosit la modul ironic. Mi-ar placea sa le aplice cineva propria metoda celor de la RTV. Spre exemplu, sa fie amendati cu 100.000 de euro si dupa aceea sa se explice ce rau ar fi ca cineva sa foloseasca institutiile statului cu scopul de a da amenzi ca sa tina o televiziune sub control

   00
  • Orf.at scria de chestia asta in aprilie. Cum a ajuns stirea in noiembrie in Ro e peste puterea mea de intelegere. Plus ca ministra a zis una si ce s-a tradus in stirile romanesti e alta. Locuiesc in Austria si nu stiam ca vine blackout-u’ daca nu-mi scria azi un prieten din Ro sa ma intrebe daca e adevarat.

   00
 15. E o carte de science-fiction care exact despre asta scrie. „Blackout” de Marc Elsberg. Îmi bag picioarele că o poveste ca al lui wells mai zi-ne aproape 100 de ani mai târziu.

  Acu, mă duc să mă bata colegii la antrenament. Fac un weekend de Karte și după primul antrenament de ieri seară nu-mi mai simt mușchii de la piciorele și poponeț…. Da am pastile de Ibu și balsam dăla chinezesc.

  Fiecare cu problemele lui.

  00
 16. @cristici, m-am ocupat de securitate informatica in retelele astea care produc/transporta/distribuie curent.

  Nici cu un atac cibernetic nu vei putea sa tai curentul in Toata europa doua saptamani. Sistemele de protectie, alea fizice, sunt destul de greu de eludat si ai nevoie de cunostinte de cum a fost construita statia respectiva ca sa ai o sansa cat de mica. Si pentru o pana de curent trebuie scoase din uz cateva zecinde statii de transport sau sute de distributie, ceea ce e inposibil fara aport militar.

  Apoi sistemele IT nu prea controleaza

  00
 17. NOU
  #52

  câteva observații: 1) referitor la știrea propriu-zisă (DACĂ este reală), nu ar fi tocmai un șoc să aflăm că în traducere s.a pierdut nuanța de condițional sau ipotetic; 2) ministrul apărării, fie el și din Austria, DACĂ a spus ceea ce presupunem aici că a spus, a emis o opinie politică și ea știe de ce a făcut.o; treaba ei în guvernul de la Viena este să găsească bani pentru ce rachete patriot or avea ei de cumpărat-nu este nici șef de stat major, nici responsabil cu securitatea energetică. 3) Texas, 2021: a fost nevoie de 2 săptămâni să se treacă de la „este 100% imposibil fiindcă…” la „a, păi era 100% previzibil fiindcă…”; dacă s.a întâmplat acolo se poate întâmpla și aici. 4) acolo unde locuiesc eu, temperaturi de -20 grade în the heart of winter nu sunt rarități – un black.out de câteva zile nu ar însemna șfârșitul lumii, dar ar fi grozav de supărător fiindcă îmi este practic imposibil să.mi încălzesc casa fără curent electric sau gaze naturale.

  00
  • NOU
   #53

   mă rog, sunt somnoros; la pct 1) și 2) a răspuns Teo mai sus.

   00
  • La 3) problema e aceeasi ce o are SUA in general. Lumea crede ca tot ce-i acolo e bun datorita bombardamentului cultural anglofon. In realitate in multe state e un haos de nedescris dar haosul e ascuns in spatele banilor.

   Energia in Texas functiona dupa mentalitatea lui Ceausescu, separata de statele vecine si „multilateral dezvoltata”. Atata ca e privata, fix pix in situatii de genul ala.

   00
 18. Cu informațiile din articolul ăsta, am realizat că te știu „pe persoană fizică”. Ipsilanti 14, așa-i? Titus e bine, am fost colegi de liceu și de cameră la internat? :D

  00
  • #Gicu Salut, sunt bine. :)
   Fara intentia de a supara pe cineva de aici, dar parerile si presupunerile expuse sunt tipice: un bou (in cazul nostru vaca din Austria sau de aiurea) scoate o aberatie si un milion de oameni isi dau cu presupusul, sincer, fara sa intelega nimic. Nu tot ce vedeti in filmele americane e real. La americani/canadieni a picat 2 saptamani din cauza structurii sistemului lor, neaplicabil in Europa, o data.
   In al doilea rand, nu va inchipuuti ca sta un hacker pe iphone si opreste el electroniu pe toata planeta. Ar fi bine sa se poata, dar din pacate nu e asa. Chiar deloc.
   Si ca sa inchei, orice sistem energetic mai de doamne ajuta e capabil sa reporneasca „in orb”, adica fara nici o comunicatie cu exteriorul a celulei respective (statie de transformare, de transport sau distributie).
   O singura conditie: sa nu fi dat vreunul cu bomba atomica.

   00
  • @Titus: Mă bucur că ești bine. Nu știam până azi că celebrul Cristici e cumnatu-tău. I-am promis niște prune pentru magiun, la anul mă țin de cuvânt (dacă și el îmi deblochează adresa de mail la comentarii aici, asta de pe care postez nu mai este funcțională :D )

   00
  • poti lasa prunele pe ipsilanti

   00
  • @Titus: Ok, am înțeles, așa voi proceda. Să zic că am păscut și vacile împreună? :))

   00
  • poti sa zici numai ca informatia ar fi la fel de veridica precum discutiile de pe aici. Daca vacile ar paste asa cum le-am pascut eu (nu stiu daca mai tii minte), atunci le disparea rasa de acum 30 de ani

   00
  • Ei, cum să nu țin minte? Noi dormeam și vacile erau împrăștiate pe tot dealul, ne înjura satul că intraseră animalele în porumb… :)

   00
 19. Cred că treaba se referă la perioada prelungită a „Black Friday” care a debutat pe meleagurile patriei.

  00
 20. nu e deloc de ignorat „avertismentul”, doar ca trebuie luat in context, e avertisment si treaba armatei e sa aiba grija ca in cazul unei pene de curent de 3 zile sa zicem, civilii sa fie pregatiti. Nu e deloc improbabila, Nasa tocmai ce a emis avertisment de furtuna solara care va ajunge pe pamant in weekendul asta, daca avem parte de o furtuna solara mare ni se prajesc pe loc retelele, nu toate, dar suficiente cat sa creeze un pic de haos.

  00
  • Ce are a aface furtuna solara cu energia? De curiozitate intreb.

   00
  • Corect, in contextul eruptiei solare care s-a produs a venit acest avertisment, doar ca radiatia a lovit deja si n-am ramas fara curent. Astazi si maine se asteapta sa ajunga la noi si materia care a fost expulzata de eruptie, care e posibil sa interfereze putin cu satelitii si sa genereze aurore pe cer noaptea. Dar, din cate stiu eu, radiatia electromagnetica e cea care ar fi putut face pagube, si aia a trecut si n-a facut nimic. Nici o sursa de incredere nu mentioneaza nimic de pana de curent, doar aia cu creierul neted.

   De ce se ia curentul doar 14 zile? In ziua a 15 isi revine omenirea brusc? Suntem in stare sa ne refacem dupa o catastrofa in doua saptamani, cat ai zice peste?

   00
 21. Mai tineti minte pana de curent din 8 ianuarie 2021? Cea care a afectat cateva judete din vestul tarii?
  Raportul final e aici https://www.entsoe.eu/news/2021/07/15/final-report-on-the-separation-of-the-continental-europe-power-system-on-8-january-2021/ E interesant de citit, problema a plecat din Croatia (Ernestinovo) si s-a propagat in toata Europa.

  00
 22. Si totusi: crezi ca ministrul apararii austriac si-a bagat un deget in ureche si a zis : „ia sa vedem ce sa zic azi?a, gata stiu, de curent !”
  As presupune ca si doamna are niste consilieri, veri, unchi care si aia au proiectat sistemul energetic , si i-au pus pe masa un dosar si au zis : „doamna, pe baza experiente noastre noi credem ca A B C”.
  De ce ar face doamna asemenea afirmatii panicarde fara fundament ? Sunt alegeri in curand in Austria, au prins-o cu un porc in portbagaj ?

  00
 23. Exista posibilitatea reală ca transportul și nu producerea de curent sa fie afectata pe termen scurt. Canada a fost în beznă 2 săptămâni și SUA cam tot așa când a plouat cu gheata (e un fenomen meteorologic destul de rar) s-au încărcat cu gheata liniile de înaltă tensiune și s-au distrus sute de stâlpi de sustinere. Deci se poate sa intram în beznă dar e virtual imposibil ca acest lucru sa afecteze întreaga Europa

  00
 24. stati linistiti, nu s-a intamplat nimic. am bagat eu tesla in priza ca trebuie maine sa ajung la pitesti.

  ah, si ala mic a dat drumul la miner. jar mananca cand ma intorc.

  00
 25. I don’t know wheeeen, I don’t know wheeeere, but something wrong’s gonna hapeeeen! Asta e episodul in care pica curentul pe tier1 intre viena si budapesta? :D

  00
 26. Ministra asta… Nu cumva l-a avut pe Putin invitat la nunta?

  00
 27. @Cristici, cum il cheama pe unchiul tau? Am avut un prof la Tehnica Tensiunilor Inalte – super om, cu care tin inca legatura..o persoana cum intalnesti o data in viata. Il cheama Costea.

  00
 28. Singura situatie posibila si rezonabil probabila (adica foarte putin probabila) in care vor fi pene extinse de curent la nivel mondial este aceea in care soarele partzaie un CME mai serios fix inspre pietricica asta pe care locuim, si ne prajeste sistemele de transport. Aia intr-adevar ar fi nasol, pentru ca desi se poate remedia, 2 saptamani fara curent ar justifica legea armelor din SUA.

  00
 29. Sora ta nu are incredere in jumatatea aia de famile care lucrează în domeniul energiei. Ingineri, proiectanți, tehnicieni… Si vrei sa avem noi.

  00
  • Sa-ti raspund, sa nu-ti raspund… Daca ai avea in familie un medic, iar la 12 noaptea cand deschizi TV-ul auzi ca Ebola vine maine in Romania, care ar fi prima ta reactie?
   Sora m-a sunat pe mine (eu sunt singura bufnita din familie, care adoarme la 2-3 dimineata), sa afle ce opinie am.
   Ce logica ai folosit cand ai gandit si scris ca „nu are incredere in jumatatea aia de famile”?

   00
  • E plina presa de mesaje panicarde si de clickbait gen ”intra acum ca sa afli cum”
   Si ca sa iti raspund la intrebare, interesele sunt foarte mari ca populatia sa fie speriata.
   Cand sunt speriati, oamenii se dezbina, actioneaza la nervi si sunt mai usor de controlat.
   Si asta vine la pachet cu lipsa de incredere in UE, legi, decizii guvernamentale, etc.
   Divide et impera.

   00
 30. cum era vorba aia, fool me once, shame on you. fool me twice, shame on me.
  (mă refer la veridicitatea declarațiilor de la tv, presa, etc)

  00
 31. Ce a zis femeia și ce cum să răstălmăcim pt rating.
  Ce a zis ea este similar cu ce a zis Bill Gates, „in viitor probabil va fi ceva rău” și gloata a sărit în sus, ne cipează.

  00
 32. Sora ta banuiesc ca nu citeste Zoso, de-ti permiti s-o faci de ras pe aici

  00
  • Sora mea este eu, sau tu, cand am auzit prima data de Covid.
   Sora mea este 90%, poate, din populatia Romaniei care nu stie limbi straine, sau stie la nivel de comunicat in piata, si nu cauta pe net, nu sta pe net ca noi restul, sa stim sa trecem si de pagina doi a cautarilor pe google.
   Textul meu este pentru a fi si o alta opinie in „mass-media”. Bine, e un blog „in circuit inchis”, maximum cateva zeci de mii de oameni (?) vin pe el, din 18 milioane. Dar sa existe, poate iese la cautari, poate vreunul poate rationa si cu altfel de informatii (in limba romana) fata de cele furnizate de „mainstream media”.

   00
 33. Americanii zic de ani de zile ca brother Rusia ne umple de stiri mizerabile. E cea mai ieftina cale de a destabiliza metodic increderea in UE, in capitalism, in etc. Tot ce avem noi reprezinta o grava amenintare la modelul medieval din Rusia unde KGB-ul a preluat puterea si controleaza tot. Cred de asemenea ca si americanii si altii arunca cu mizerii de stiri catre vechile state din URSS, pe intorc favoarea. Poate insa sa nu arunce nimeni nu nici un fel de stiri: pur si simplu paranoia noastra rostogoleste cu ajutorul social media tot ce e mai nasol dar bine ambalat.

  00
 34. O recomandare de generator bun pentru casă?
  Ce putere și alte specificații?

  00
 35. Astazi m-a sunat maica-mea. Sa iau lumanri, chibrituri si baterii. Ca vine intunericul. Are 84 de ani si nu prea le are cu goagle. Am linistit-o (nu cred asta, dar s-a prefacut linistita ca m-am enervat si am inceput sa tip).
  Nu ma deranjeaza ce a crezut ea. Are 84 ani. Ma deranjeaza toti gogalarii care n-au habar dar o fac pe desteptii. Asta e boala secolului 21. Ma uit pe Discovery, nu inteleg nimic, da-mi plac termenii, ca suna SF, dupa aia-mi dau cu presupusul, ca un Atoatestiutor. Un soi de extorsiunea degajamentului (care-si mai aminteste clipul).
  Sa fiu scurt si pe intelesul tuturor: daca va exista vreo furtuna solara capabila sa afecteze sistemul energetic (natinolal, mondial, galactic si de care mai crede lumea) stati linistiti ca nu va mai trebuie nimic. Nici macar lumanari ca nu vor mai fi popi sa va ingroape.
  La o asemenea putere de eruptie, moare si rama la 3 m sub pamant.
  Daca e vreo cineva cu adevarat interesat de cum functioneaza sistemul asta energetic, ii stau la dispozitie. In 10 randuri se lamureste oricine.

  00
  • Un articol aici pe blog nu cred ca ar strica.
   Eventual explicata si problema aparuta in sistemul Canadian careia s-a dotarat BabyBoom-ul.

   00
  • @SirNeo Daca faci referire la pana de curent din 2003 (aia a fost in SUA) acolo e alta poezie.
   Cat sunt ei de americani, au o mica problema – banii. Inca mai au stalpi de lemn pe inalta tensiune.
   Ai au un mod al naibii de parsiv de a privi lucrurile: calculeaza totul in bani. Isi asuma anumite neconformitati, care statistic se intampla o data la x ani daca pentru eliminarea acelor neconformitati cheltuie mai multi bani decat ii costa despagubirile (din pacate incepe sa se implementeze si pe la noi, pe la anumiti distribuitori).
   Mai pui si distantele enorme pe care le au si avaria e gata. Au picat ca pietrele de domino 21 de producatori. Daca prima caracteristica e banul, cand moare unul (producator), te chinui sa dai din ce ramane, sa nu pierzi bani (poate tine). La ei n-a tinut. Si au cazut in cascada. Simplu si logic. La noi e gandirea putin altfel: se amputeaza membrul bolnav.
   Oricum, in nici un domeniu nu trebuie luate de bune informatiile din rapoartele oficiale.
   Pana la urma, meseriasii adevarati nu-s cei care stiu ce a fost (asta o poate si soacra-mea), ci aia care stiu ce sa spuna ca a fost.

   00
 36. Acum întrebarea e dacă 100k de oameni chiar au citit articolul sau doar au citit în fugă primul paragraf și apoi au dat share ca panicații retardați ce sunt?

  00
 37. Există o sămânță de adevăr, prin minciuna asta cu pana de curent Europeană.

  Adevărul este că rețeaua are câteva puncte slabe, printre care și calitatea respectiv cantitatea rețelei din unele țări, printre care și România.

  Noi, la acest capitol, suntem pe la nivelul anilor 1960, după cum reiese și din harta Europeană a rețelei de distribuție.

  Pe de altă parte, nu cred că o cădere a rețelei ar putea fi atât de lungă, s-ar muri în spitale, transporturile ar îngheța, totul s-ar opri, și ar putea dura luni de zile să repornim totul, în care caz cele 14 zile de cădere vor fi cea mai mică problemă.

  00
 38. https://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/blu-114.htm
  Uite Crcistici. Food for thought. Ti-as mai da link si catre atacul de anul trecut u o drona asupra unei substatii din SUA, dar mi-e ca intra la aprobare pana luni :-)

  00
 39. NU a mai investit nimeni in distributie din 2010. Exista pene frecvente in conditii meteo extreme chiar si in tari care au modernizat sistemul de distributie !

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube