Muncă: mai scurtă, mai lungă sau mai puțină?

Carlos Slim, al treilea cel mai bogat om din lume, vrea săptămână de lucru de trei zile, pentru că sunt prea mulți oameni și prea puține locuri de muncă. Din ce înțeleg eu, el ar vrea păstrarea salariilor actuale, dar nu spune asta concret.

Banca Centrală a Germaniei propune pensionarea cu 4 ani mai târziu, la 69 de ani, pentru că urmează să nu aibă bani de pensii.

Suedia vrea să introducă ziua de muncă de 6 ore, ca să aibă oamenii mai mult timp liber.

Teoretic, odată cu avansul tehnologiei, mâna de lucru se va împărți în oameni care au grijă de aceste mașini (de la cel care unge agregatu până la cel care programează și supraveghează) și oameni care fac munci pe care mașinile încă nu le pot face (sigur, în țările sărace, munca manuală e mai ieftină decât mașina), așadar o mișcare în sensul eliberării forței de muncă e previzibilă.

Dar problema este ce faci cu cei care nu mai au ce munci? Pentru că ai nevoie de ei ca să consume. Fie ca Slim, îi lași mai mult timp acasă, dar îi plătești la fel, ca să nu moară de foame și să nu îți dea în cap, fie dai un venit minim garantat (un alt curent de opinie popular, care presupune o sumă de bani pentru fiecare cetățean, pe lângă salariu sau nu, ca să aibă de unde cheltui).

Pentru că, la finalul zilei, o parte însemnată a popendulației mondiale nu are destui bani pentru a trăi. OK, azi nu mă cumpără iPhone, mâine nu mai cumpără Zara, poimâine cumpără mai puțină carne. La un moment dat producția va depăși consumul și, dacă nu se iau măsuri din timp, tragedii se vor întâmpla.

 

fun-work

(via wumo)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Se putea sa nu vina germanii sa futa meciu cu munca lor.

  2. Nu-ti trebuie mult pentru a trai. Daca realizezi ca esti victima reclamelor, si poti trece peste… ceasul ala din postarea trecuta, de exemplu, poti fi mai liber.
    Suntem în secolul masinilor de spalat, al roboților de bucatarie, a telecomunicațiilor (practic) gratuite… mai greu cu „cazarea”, dar nu e imposibil.

    • Am vazut ieri o promotie, aici in Italia: 130 de masuri de detergent – 10 euro. Am facut un calcul, 130 de „masuri” inseamna ca eu singur as spala cam 32 de luni, cu 10 euro. Adica 2 ani jumate nu mai am grija detergentului. Cu doar 50 de lei. (SOLE, daca va intereseaza marca – miroase frumos, fresh).
      Cum de e pretul asta asa mic? Eu cred ca „roboti”, „masini”, de aia.
      Detergentul cel mai ieftin e MULT mai bun decat detergentul ala scump de acum 25 de ani, nu credeti?
      Acesta este un exemplu din zecile/sutele pe care le-as putea da, unde cu putini bani am putea avea lejer conditiile de viata ale parintilor nostri. Poate chiar mult mai bune decat ce au avut parintii nostri.
      De exemplu, este incredibil cati oameni vor sa doneze haine pe care nu le mai poarta. Nu rupte sau uzate, ci doar haine de care s-au plictisit. Daca maine s-ar face un program de „schimb de haine”, v-ati baga? Daca s-ar baga oamenii intr-un program de felul asta, asta ar insemna mai putini bani cheltuiti de acestia. Adica, transformand, TIMP LIBER.
      Tot in Italia vad tarabe cu haine noi – 1-2 euro bucata. Chiar radeam: „Frate, ma duc in chiloti in piata, cu 10 euro ma imbrac de sus pana jos”. Iar luna viitoare fac iar faza asta. De ce sunt asa ieftine? Cat e „China si India”, si in ce proportie e „mecanizarea” in pretul respectiv?
      Si tot asa… Reusesti sa nu mai fii impresionat de reclamele tv, deja e bine. :)
      –––-
      Despre mancare: Cand ati pus ultima oara muraturi, asa cum faceau parintii nostri? Cand ati congelat vinete, ultima data?
      Cand ati facut paine in casa, asa cum faceau bunicii nostri?
      Pana la urma ce si CAT inseamna progres?

    • @cristi – stiu ca alta e idea, dar muraturile si painea mai bine le cumperi. Sunt patit cu gogosarii, la o socoata am iesit cu 50% mai scump. Dar da, se poate, cu un pic de planificare, sa traiesti foarte ieftin.

    • Un kil de vinete costa sub 2 lei, in sezon.
      Cand eram in Romania, coceam si congelam in fiecare toamna cate un sac. Munca doua ore, pret… MULT mai mic decat mizeria din supermarket (unde aia parca dau prin blender vinetele alea).
      Muraturi mai ieftine in supermarket? Castravetii pusi acasa n-au treaba cu cei din supermarket (hrean, felii de morcov, ustoroi, putin ardei iute, apa filtrata si sarata cu sare de mare); iar daca intamplator „au treaba”, pretul din supermarket e MULT mai mare pe borcan. (am facut un calcul, 2 lei borcanul de castraveti pus cu simt de raspundere, nu apa+nimic+castraveti).
      Se pierde timp, totusi. Dar care timp, mai exact? Poate tocmai ala pe care se propune sa fie liber. :)

    • Am venit special iar aici sa sustin ce am scris zilele trecute.
      Azi am fost la un mare… magazin de second-uri (?) sa-i spunem.
      Am cumparat un robot de bucatarie Krups (repet, KRUPS) pe care am dat 5 euro. Cinci euro. Merge foarte bine, dar „e vechi”, „demodat”.
      https://imgur.com/YBlZGq0.jpg

      Oare cat ar fi dat/cat costa un robot de bucatarie cand erau parintii nostri tineri?
      Puii mei, 5 euro inseamna cateva beri. Iar timpul salvat prin folosirea „motorului” va valora mult mai mult. :)

  3. Da, corect, aia care raman fara munca si fara bani nu vor sta cu mainile incrucisate asteptand sa moara de foame impreuna cu parintii si copiii, si ar fi ideal sa rezolvam problema din timp.

  4. Eu’s sustin ce zice Slim si ce zice in poza….

  5. Trebuie evolutie mereu? Nu inteleg de ce.
    Adica firma X de ce trebuie ca an de an sa aiba profit mai mare (constant nu e ok)? De ce sa ne usuram mai tare traiul? Nu inteleg de ce nu putem sa zicem stop la evolutia unor lucruri din prezent. Se poate evolua la infinit si sa fie bine/util?

    Concluzia mea; e bine asa 8 ore de munca, daca vrei 4 esti part time.

    • Pentru ca cresterea predomina ca metrica in capitalism. Pentru ca e usor de inteles, usor de impus de actionari si usor de cuantificat. Da, e o metrica facila. Asta nu inseamna ca va disparea prea curand.
      Au aparut in ultimii 20 de ani concepte ca crestere sustenabila, mai mult in carti.
      Actionarii cer in continuare mai mult. Adica crestere. Nu e musai rau. Presiunea asta creaza inovatie.

      Problema e cel mai simplu mod de a creste e iarasi ceva facil: scaderea costurilor si maximizarea profitului.
      Lucruri care duc la ceea ce vedem. Opusul sustenabilitatii.

    • Pentru ca suntem 7.5 miliarde si continuam sa ne inmultim!
      Pentru ca suntem „the ultimate predator”!
      Pentru ca hotelul de 2* de acum 4 ani acum nu mai intra in nici un calcul!
      Pentru ca suntem construiti sa vrem mai mult si la fel nu e deloc acceptabil!

      Mai sunt multe pentru…

    • @Dragoș Sau un virus mortal pentru ecosistem. Personajul ăla antipatic din Matrix avea dreptate. Din nefericire.

  6. Sustin ideea Suediei: 6 ore / zi x 5 zile pe saptamana.

    • Eu sunt chiar mai generos, propun 32 de ore lucrate pe sapt: 8 ore x 4 zile. Si tot ar fi bine pentru angajat.

  7. Discutia e una foarte serioasa si in cativa ani se vor vedea primele efecte concrete ale automatizarii. Printre primele categorii afectate vor fi camionagii din SUA unde 3-4 milioane de locuri de munca vor fi pierdute din cauza camioanelor autonome. De retinut ca la ei reteaua de autostrazi interstatale ocoleste centrul oraselor, ceea ce face ca nivelul de complexitate al AI instalat pe camioanele autonome sa fie mai redus decat cel al masinilor personale (alea cu care se chinuie google si tesla).

    Si asta e doar 1 exemplu. E greu de crezut ca 3-4 milioane de camionagii vor putea sa faca supraveghere a masinilor autonome ori programare ori reparatii etc. La fel cum e putin probabil ca nivelul viitor de automatizare sa permita un nivel ridicat de ocupare al popendulatiei apte de munca, in regim de 8h/zi.

    Deci ori platim oamenii sa stea degeaba (periculos din punct de vedere social) ori reducem durata de munca (mai fezabil).

    Iar problema cu pensiile nu e legata de automatizare ci de randamentul foarte scazut al investiilor si ratele de economisire din ce in ce mai joase. Se tot vehiculeaza termenul de „secular stagnation” ca explicatie pentru acest fenomen.

    • Nu e periculos, pentru ca nu-i plătești cu cash, ci bagi un program de ajutor social, sau faze de tipul asta.
      Nu muncesti, n-ai ceas cu curea maro. Nu muncesti, nu ai bani de mers in excursie în China.
      Dar asta nu inseamna ca mori de foame, pentru că acele combine autonome, cu GPS, pot reduce prețul porumbului, adica mananci cheltuind mai putine ore-munca din timpul tau.
      Iar ca distractii, BICLA nene, ca e moka. :)
      Vezi societatea descrisa in Star Trek – unde conceptul de ban nu mai exista.
      Uite o faza: anveloparea blocurilor. Scade factura de caldura cu 10-15-20%.
      Zoso are casa? Baterii solare pe acoperiș, pompe de apa caldă in pod (apa încălzita tot pe acoperiș). Nu va fi autonom, dar facturile vor scadea. Iar asta inseamna ca ar putea munci mai putin fara sa-i scada nivelul de trai… bineînțeles, daca nu va vrea cumva ceas. :)
      Ideea e ca nevoile DE BAZA ale omenirii sa necesite mai puține ore-munca (ca unitate de măsură a banilor).

    • NOU
      #19

      Treaba cu redusul duratei de munca pentru a mentine gradul de ocupare este realizabila intr-o lume ideala in care bogatii zgarciogi ar fi de acord sa imparta placinta cu furnicile muncitoare. Din pacate corporatiile stiu ca printr-o astfel de masura ar creste nivelul de trai (munca mai putina pentru aceleasi venituri plus mai mult timp liber) al popendulatiei, practic tehnologia mileniului trei ar fi folosita in beneficiul umanitatii, lucru care nu l-am vazut sa se intample. Pentru cine nu a inteles ce am vrut sa spun dau exemplu pe Tesla si energia gratuita care a fost secretizata din fasa. Nimeni nu vrea sa faca ceva gratis sau bine pentru omenire fara sa ia munca sau bani in schimb. Chit ca lumea va ajunge la dezastru, corporatiile nu se vor intelege ca sa previna acest lucru, din cauza lacomiei.

    • Mă laşi odată cu energia gratuită făcută de Tesla?

      S-a studiat de mii de ori, ce a observat el este că poţi transmite cantitate suficientă de curent wireless pe distanţe mari cât să comunici ceva (aka RADIO!!) dar nicidecum suficientă cât să facă altceva folositor.

      Folosim energia gratis Tesla în fiecare zi, se numesc UNDE RADIO, unde o antenă emite curenţi pe o distanţă anume şi oricine îi poate capta.

      De-asta Tesla l-a durut în pix când a auzit că marconi a inventat radio-ul pe baza ideilor lui, pentru că nu-l interesa radio, ci îl interesa transmiterea curentului wireless serios, pe distanţe serioase, ceea ce n-a reuşit până la sfârşitul vieţii.

      Crezi că ăştia cu trenurile electrice n-ar vrea să monteze doar nişte antene din loc în loc, în loc să tragă ditamai căblăraiele pe mii de km?

    • Nici eu nu am inteles cum isi imagineaza conspirationistii ca poti trimite kilowatti, megawatti intregi, asa, „prin aer” si sa nu prajesti ce prin preajma.

      PS. Si sa nu uitam! Masina cu apa!!! Inventata in anii 60 si ale carei planuri au fost bagate intr-un seif de bancheri evrei. Sau de arabi, ca vand petrol, naiba stie de cine. Cum, exista deja si se cheama masina cu hidrogen obtinut din hidroliza? Si e ineficienta si periculoasa? Esti un mason daca crezi asa ceva!

    • @manu144x confunzi grav. Inventia cu transmiterea fara fir e energiei nu i-a iesit lui Tesla pentru ca, printre altele, nu avea educatia necesara ca sa-si dea seama ca nu e posibil, dar energia gratuita e alta inventie care i-a reusit si pentru care a fost omorat! Si nu numai ca l-au omorat, s-au si raspandit zvonuri cum ca era nebun ca sa-l discrediteze. Au procedat cu el la fel ca cu Eminescu – l-au omorat si l-au facut nebun! Citeste!

    • NOU
      #23

      3-4 milioane de camioane fara sofer in cativa ani? hai sa fim seriosi…

  8. Viata nu e corect niciodata. In totdeauna vor exista bogati fara merit si saraci pentru ca nu au sanse. Acum cand are 60 si țașpe de miliarde si a omorat orice concurenta pe domeniile lui de activitate si poate sute de mii de familii lasate fara o joburi vine si face inginerie sociala. Baga primul in toate companiile unde esti majoritar programul de 3 zile, da un venit minim tuturor sclavilor tai si arata peste un an ce efecte a avut.

  9. Deloc! Munca e pentru angajati, servere si roboti. Cand faci o activitate ce iti place nu o poti numi munca.

  10. Sustin ideea Suediei: 6 ore / zi x 5 zile pe saptamana. O luna da una nu in acelasi salariu…

  11. eu zic asa:
    1. munca sa o faca robotii, non-stop
    2. munca ce nu poate fi facuta de roboti ramane la sclavii cu venituri medii. in ture. deci 8 ore tura, nu ma intereseaza intre ce ore sa acopere 24h
    3. munca superioara (programarea robotilor) sa fie facuta la program de 4-6 ore, 3 zile pe sapt.
    4. cine nu are ce munci venit minim (ca in vaslui)

  12. NOU
    #31

    La noi, ideea de 8 ore a devenit exceptia.

  13. In germania propunerea de a extinde varsta este pana in 2020. Probabil spera ca pana atunci vor avea popendulatie ce lucreaza dar din pacate au aceasta problema din cauza celor foarte multi refugiati pe care ii pastreaza fara sa ii puna la munca. Si la fel vor face plozii astora pentru ca nu ii intereseaza sa lucreze. Si uite asa pe langa lenesii proprii si-au adus altii pe care ii vedeau ca mana de lucru ieftina

  14. Demonetizare. Lucruri care azi costa mult si maine vor fi aproape gratis. Precum taxiurile.
    Nu trebuie venit minim, oamenii vor face altceva, pur si simplu.
    Joburile se desprind de productie/operare (astea-s activitatile) cel mai usor de automatizat. Joburile devin mai liberale, flexibile >> fiecare munceste cat vrea. Functie de necestiati, ambitii.
    Faptul ca masinile ne fac treaba inseamna mai mult timp pentru creativitate. Sau mai multa lene. Fiecare cu a lui. Unii produc content, servicii, etc… altii consuma.

  15. Nu se poate mai bine deloc?

  16. Faza cu Suedia a fost inteleasa gresit de anul trecut si a pacalit toata presa avida de senzational. Nu e vreun plan in sensul asta, a fost un experiment facut de cateva companii, unele au renuntat. In niciun caz nu e ceva extins sau vreo initiativa nationala.

    Detalii aici: https://www.thelocal.se/20151001/why-sweden-is-a-long-way-from-six-hour-days

  17. Cat din piramida lui Maslow este satisfacuta/indeplinita de castigurile materiale?

    • Cam 99%…
      E o piramida (ma rog, triunghi…).
      Fara lucrurile de la baza, care costa si sunt ample, cele de sus nu au suport.
      Si chiar chestii care par pur spirituale/emotionale au un cost material intrinsec pentru a putea fi atinse.
      De exemplu un drum la Arsenie Boca. Sau la Dalai Lama. Sau o carte.

    • Varful piramidei e relevant dupa ce castigi 4-10000$ lunar. Dupa aia incepi sa te scarpini in cap. Pana atunci e irelevant pt 99% din oameni.

    • Nevoia de apartenența la un grup, nevoia de iubire, acestea se pot satisface cu bani?
      Poate doar in lumea unora dintr-o postare trecuta, una „Elena Carstea”: „vrem pentru noi, nu pentru doi”. Poate in lumea lor banul satisface „zoon politikon”. :)

  18. NOU
    #40

    Daca ar da astia drumu la bani, nu ar mai fi probleme. O sa ai mereu probleme atata timp cat ai cativa oameni care au in contu lor mai bine jumate din banii din lume si economia functioneaza in asa fel incat si restul banilor tot spre ei se duc.

  19. Ideea cu 6 ore pe zi nu e rea.Mai ales in vest unde pe linga timpul la job mai adaugi 1-2 ore de naveta dupa caz.

  20. Sunt fan mai mare al 4 zile x 10 ore pe zi.

    Adica oricum stai 8 ore la munca, n-ai sta 2 ore in plus ca sa ai un weekend mai lung, in schimb?

  21. (Aproape) fix pe subiect: „This week, a German cooperative savings bank in the Bavarian village of Gmund am Tegernsee – popendulation 5,767 – said it’ll start charging retail customers to hold their cash. From September, for savings in excess of 100,000 euros, the community’s Raiffeisen bank will take back 0.4 percent. That’s a direct pass through of the current level of the ECB’s negative deposit rate.”
    Dobanda de -0.4%? :)

  22. 1. Nu s-a ajuns la nivelul la care sa fie suficienti roboti pentru a face treaba care poate fi automatizata.
    2. Chiar cand se va ajunge acolo, nu o vor face toti odata. Sunt tari care nu isi vor permite de la inceput.
    3. Job-urile se transforma. Unele dispar, altele apar.
    4. E atat de multa mizerie in lume, incat curatearea ei poate implica sute de mii (poate milioane) de joburi.
    5. Robotii nu pot crea arta.
    6. E o cerere imensa de divertisment in lume. Iata alte milioane de joburi.
    7. Cand se va trece la exploatarea de resurse pe alte planete (din sistemul solar de exemplu) va fi iarasi nevoie de multa forta de munca.
    si lista poate continua. De castigat vor fi cei care vor fi flexibili si se vor adapta.

  23. O fi vrând el x zile mai puţine, dar nimeni, nici măcar el, nu zice că s-ar mai angaja oameni în plus.

    Vezi buba? Dar, de ce ne interesează pe noi asta, când nu mai avem nicio industrie şi nimic? Zău, Vali…

  24. Timpul liber fara bani e ca berea fara alcool.

  25. NOU
    #54

    Interesant este faptul cum vine unu cu multi bani sa dea sfaturi despre cum sa muncesti doar 3 zile pe luna, mai interesant este faptul ca vorbeste fix unul care are bani. In mintea lui poate sa zica tot ce doreste ca doar nu are acel stres.

  26. lumea uită că nu poți avea creștere infinită bazată pe resurse finite.
    mașini, sclavi robotizați etc. OK, da’ cu ce resurse? unde-i energia aia infinită și la liber care ar face toate astea posibil?
    pe omenire scrie deja extinct, ăia care visează cai verzi pe pereți o să fie primi la luat muje

    • Energia solara e aproape infinita, comparata cu nevoile omenirii.
      Punem combinele cu GPS sa lucreze pentru oamenii care se vor ocupa cu evolutia pe alte planuri, cum ar fi gandirea unor metode eficiente de a profita de energia „infinita”.
      –-
      Era o discuție despre cea mai mare inventie a secolului trecut. Unii spuneau ca e automobilul, dar o mare tabara spunea ca e mașina de spălat, care a „eliberat” femeia. Femeie care azi e MULT mai evoluata social decat acum 100 de ani.
      So, nu trebuie tras la gheb, ci adunat inteligenta colectiva spre scopuri mai… marete?

  27. Problema e ca unii nu au ce face cu timpul ala liber iar altii bor dori mereu mai mult

  28. Eu zic ca ar fi cool sa existe flexibilitate. In numarul de ore si in lucratul de oriunde. Dar asta inseamna o evolutie in mentalitate, de ambele parti. In lucrat pe proiect, in a nu da tepe, etc.
    Unu’ vrea sa bage 12 ore pe zi, be my guest! Altul 6 ore, 5 pe saptamana.

    Zic ca o saptamana de 30 de ore ar fi cool. Mie imi place echilibrul, as lucra 6 ore pe zi (oricum nu cred ca bag mai mult nici acum). Si avantajul e ca poti sa-ti iei copilul de la scoala/gradinita. Mai prinzi ceva soare afara in parc. Poti sa mai faci ceva de pe la 3-4 pana seara, in orice zi.

    Nu vad un avantaj in a sta 3 zile pe bara. Ar prospera astia la mare si munte, le-ar creste cifra de afaceri :)
    Altfel, 2 zile-s suficiente. Insa mi-ar placea sa am mai mult timp in saptamana, sa nu mai ajung rupt in weekend uneori.

  29. Solutiile sunt intotdeauna intermediare:

    1. Studentii sa invete, fara sa fie nevoiti sa lucreze chestii gen McDonalds
    2. Pensionarii sa-si traiasca a doua tinerete, si sa-si ingrijeasca bolile
    3. Intai sa ajungem si noi romanii la 35 ore / saptamana, si 30 zile lucratoare concediu/an si sa mai adaugam sarbatori legale, avem 13 din care 2 traditional pica Duminica…. si cate s-o mai nimeri sa pice pe weekend…
    Chiar nu avem ce sarbatorii?

    Si personal consider ca e mai avantajoasa si pt economie cresterea zilelor de concediu decat scaderea zilei de munca.
    ––––-

  30. adevarata problema e ca sunt prea multi oameni. pana si in indonezia (tara musulmana) au programul „doi sunt suficienti”. ori se concentreaza puterea de munca si inovatia pentru colonizarea altor planete, ori ne sufocam aici, pentru ca e clar ca popendulatia n-o sa scada.

    • offtopic că n-am treabă:
      „doi sunt suficienti” (dua anak cukup) era o mizerie a Golkar-ului lui Suharto prin care se sifonau bani pt. partid big time. Ar fi trebuit să fie în fiecare cătun câte-un „centru/birou” care să facă nu-ș ce – și nu erau.
      Megawati le-a tăiat finanțarea când a ajuns președintă, programul încă mai există pe hârtie, însă în IND avorturile sunt interzise, iar prezervativele și anticoncepționalele sunt cică „imorale” dixit imamul din moscheea de la colțu’ străzii.
      Oricum mai toate familiile au câte 2-3 copii, așa că funcționarii programului (care au mai rămas la post) se bat pe spate că au făcut și au dres, deși nu au făcut absolut nimic, decât să trimită rapoarte frumos formatate la UNICEF și la UNDP etc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile