Moloz și reciclare

Mi se umple inima de bucurie când citesc opinii despre gunoaie aruncate, reciclare și ce minuni mai scoate pe gură tipul de la Garda de Mediu. După faza aia cu miile de sobe care ard OSB și PAL în București, acum avem spinoasa problemă a molozului aruncat pe câmp, pe terenuri virane și neîngrădite. Mă rog, l-au demis între timp…

Am stat și m-am gândit un pic la asta, că mă lovesc de situație. Într-o țară civilizată, dacă aveam ceva moloz de aruncat, existau companii care mă plăteau ca să mi-l ia din curte și îl foloseau ca materie primă pentru ce aveau nevoie. Sunau, îmi spuneau să îl separ frumos, gresia de rigips, cimentul de lemn, veneau, îl luau, totul bine.

Dar nu trăim într-o țară civilizată. Firma care colectează deșeuri nu vrea să-mi bage în curte containerul mare, care costă 2.600 lei, vrea să îl lase pe stradă. Dacă e nepăzit, în două zile mi se umple de la amuzanți care vor arunca acolo tot ce au. Ce fac, stau și-l păzesc? Mă cert cu ăia care vin să arunce acolo? Nu dorm noaptea? Da, cineva așa s-a gândit că funcționează lucrurile.

La fel cum specialii de la Recon nu au locuri de parcare la sediul lor, dar vor să vin să le aduc chestii care sunt ușoare, de 3-5-10-20kg. Idee bună, dar paznicul sediului nu te lasă să staționezi 5 minute acolo, că el are ordinele lui. Și sediul lor e pe o stradă circulată, cu greu găsești unde să parchezi.

Dar hai să reciclăm, da? Și să punem pungi bio în magazine. Totul e atât de românește făcut, cu dosar cu șină, cu complicații, cu mizerii…

gunoi-22

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. „Noi am vrut, am facut, am muncit, dar NU S-A PUTUT”.

    00
  2. Eu si vecinul de peste drum am avut lucrari in acelasi timp la curte. Omul a zis „Eu sunt la EcoVol (Pantelimon) sa-mi trimita un container, costa X, vrei sa punem bani?”. Eu zic… ok, sa vina (eu nu aveam mult moloz de aruncat, mai mult chestii din astea gen ambalaje). Mi-am instruit muncitorii sa puna sacii langa gardul omului si that’s that.

    Dupa 2 saptamani vorbesc cu omul si-mi zice ca dupa ce a vorbit la EcoVol nu a mai auzit nimic de ei vreo 10 zile, dupa care l-au sunat si l-au intrebat daca mai vrea container. Omu intre timp a gasit niste baieti care i-au luat molozul, pentru ca in zece zile ajungi sa ai mai mult moloz decat materiale in curte.

    Asa am patit si eu acum 4 ani cand am renovat casa – am sunat la (pe atunci) Rosal, au zis da pret’ne, costa 100 de euro, ti-l lasam 24h. Ce sa fac cu el in 24h? Eu vreau sa evacuez pe rand molozul, nu am unde sa-l depozitez, wtf is wrong with you.

    00
  3. În Cluj-Napoca s-au deschis două puncte de colectare gratuită a molozului, doar că trebuie să-l duci tu acolo, nu trimit mașină să-l ridice.

    00
  4. Și în Galați are primăria organizate două locuri pentru depozitarea molozului în mod gratuit. Te poți duce tu cu el acolo sau poți suna și trimite serviciul de salubritate o mașină care să îl ridice, dar asta este contra cost. Important este că măcar există aceste 2 puncte, mai departe depinde de voința și educația fiecăruia.

    00
  5. Dacă era Sammy cu submarinul lui diesel prin zonă, colecta el gunoiu’ ăla. Ecologic. :D :D :D

    00
    • Io zic sa tii niste bare de plutoniu sub perna la tine acasa daca esti atat de increzator, mai rau decat te manifesti in prezent nu are cum sa fie bossao.

      00
  6. aici am vazut ca firma care se ocupa de renovare gestioneaza containerul de deseuri. Il parcheaza in fata casei sau pe terenul casei dar incarca si alte deseuri – aduc seara cativa saci de la lucrari mai mici.

    00
  7. mda… si uite asa Catu l-a dat afara pe singurul om care chiar a facut ceva pentru mediul din Ro in ultimii 30 de ani.
    Nu-i bai, l-a uns sef pe un pierde vara baiatu lu nu stiu ce primar liberal.

    m-am lamurit si cu economistul reformator al curului.

    00
  8. Să acuzi Garda de Mediu că nu există firme care să-ți dea bani pe moloz e ca și cum ai acuza poliția rutieră că se înmatriculează euro 2.

    00
    • Pentru că poliția nu oprește în trafic să controleze dacă mașinile Euro2 mai sunt în stare bună de FUNCȚIONARE……..

      00
  9. Macar in Bucuresti, Cluj, brasov, Iasi si Alexandria sa faca contract urgent aia de la Dedeman sau Hornbach cu o firma de adunat si reciclat moloz si la fiecare bon fiscal de peste 10.000 lei sa ofere un container pentru 48 de ore. Dupa alea 48 de ore daca mai ai platesti separat.

    00
    • Ce interes ar avea cei de la Dedeman sa cheltuie niste bani in plus?

      00
    • pai si io ce interes am sa ma chinui sa car molozul la groapa? il arunc peste gard, in strada, si am rezolvat. daca il ridica primaria bine, daca nu oricum gusterul o injura pe clotilda.

      sau altfel spus asa cum au inventat fel si chip de metode pentru masini si electrocasnice ar putea sa le inventeze si in cazul constructiilor. comerciantii de materiale sa fie obligati sa asigure logistica ridicarii molozului si resturilor, evident contra cost.

      00
  10. Sper sa apuc și eu ziua când o sa bag pet-uri și sticle în automat și să-mi iau banii înapoi pe ele.

    00
  11. Ha..vreau si eu sa vad unde afara iti plateste cineva sa ridice molozul de la tine din curte. Am platit aici de mi-a iesit pe nas ca sa arunc molozul de la un grajd mai vechi ce l-am daramat (cehia). In schimb, da , exista punct de colectare, la marginea localitatii, unde poti sa duci 10-20 roabe de moloz, gratuit.

    00
    • Eu cred ca tara care plateste sa iti ia molozul din curte e o utopie.

      00
    • Pe tine te căutam, și-mi țâțâiau mădularele că trebuie să dau citire rapidă până când te găsesc (veți mai fi, dar mă opresc aici, scuzați. Am plătit de am plâns pentru ridicare moloz, + sortare de la mine putere, altfel crește prețul. Îi mai ieftin decât amenda, până la urmă, deci *plânscusughițuri* win!)

      00
    • Confirm. La mine in tara aia civilizata (Germania) se plateste tot. Am dreptul la 3 ridicari gratis pe an, de pana la 3 m cubi de diverse, cand vin si ti le ridica din fata casei (faci cerere pe site-ul firmei de gunoi), restul se plateste. Restul, le duci tu singur la statia de reciclare.
      Eu platesc pana si sa imi ridice sacii de frunze, chiar daca e materie prima pentru ei, fac compost pe care il vand la oameni si iar mai fac niste bani. Dar hei, chiar inteleg, utilajele, spatiu de depozitare pentru frunze si salariile muncitorilor trebuie platite de undeva.

      00
  12. Primăriile alea conduse de experți, să puna mâna să facă proiecte să acceseze bani europeni să creeze centre de reciclare, bani europeni se dau sigur pe așa ceva:
    -identifici terenuri la marginea orașelor, creezi centre de reciclare
    -pui o limită, fie la kg, fie taxezi tot ce înseamnă vehicul de firma, să nu vina Giani mare dezvoltator imobiliar să profite de platformă, ideea e să o faci accesibilă pentru cetățeni
    – e mai ieftin și mai ecologic să pui la dispoziție soluții că cetatanii să aibă unde arunca gunoiul, decât să umbli tu să ecologizezi prin cartiere
    -sprijină garda de mediu, cu personal de la polițai locală, ai unde da amenzi gârlă, da amenzi non-stop, și să vezi cum în 2-3 ani se potolește lumea cu aruncatul aiurea
    – în țările vestice plătești pentru a ți se ridica molozul de la poarta, dar nu te doare capul, poți alege intre saci, sac mare de 1 mc sau benă….le ai în fata curții, se ridica când ai terminat, însă în Romania nu merge că toată lumea vrea gratis

    00
  13. Sa scap de doua tone de moloz a costat destul de mult; oricum la jumatate de pret fata de operatorii de salubritate locali. Presupun ca cu cat ai mai mult moloz cu atat mai ieftin.

    Din experienta, e mult mai scump sa faci lucrari mici. Manopera mai scumpa raportat la timpul de lucru, pe langa bataia de cap cu molozul – nici 10 saci, dar nici de-un container plin.

    00
  14. Inițial am avut aceeași reactie la faza cu sobele. Apoi mi-am amintit ca ai mei renovasera cu un an inainte, si au scos mobila veche (2 fotolii, 1 canapea, 1 pat, o biblioteca facuta bucati, parca si un dulap) in fata blocului. Cand mi-au zis ca au facut asta i-am certat, pe ideea ca vor sta aiurea luni de zile acolo. A doua zi disparuse tot. Mobila de pal, veche de 45 de ani. Sunt convins ca a pus ochii pe ea un colecționar.

    00
  15. Nu stiu de unde ai impresia ca cineva din factorii de decizie din tara asta vrea sa reciclezi… sa fim seriosi, reciclatul ar fi nasol pentru toti de la conducere, pentru ca ar trebui sa le pese de chestii care nu aduc bani, adauga responsabilitati si in final te trezesti cu ele de gat… de asta nu o sa avem niciodata un program de genul 50 de bani pe sticla/pet/doza pana nu o sa ajunga cineva de genul lui Clotilde factor de decizie in cazul asta… uite cum a facut Clotilde Armand si Radu Mihaiu… intr-un an de mandat au dat jos mai multe cabluri de pe stalpi ca tot Bucurestiul la un loc in 5 ani de mandate… tu crezi ca Digi si altii latra degeaba de 1 an, ii doare maxim la buzunar si acolo unde banii oricum nu dadeau pe dinafara e destul de nasol sa trebuiasca sa investesti in dat jos cabluri… in loc sa primesti 1000 de euro per apartie pentru reclame la spitale inexistente.

    00
    • Probabil ii strangea bine de tot cu usa Gabriela Firea cu faza asta… dat fiind ca avea intare la orice ora la Digi cat era primar si acum nu o mai vezi pe acolo deloc.

      00
  16. Am auzit ca proprietarii de case din lemn chiar nu au genul asta de probleme

    00
  17. Am stat și m-am gândit un pic la asta, că mă lovesc de situație. Într-o țară civilizată, dacă aveam ceva moloz de aruncat, existau companii care mă plăteau ca să mi-l ia din curte și îl foloseau ca materie primă pentru ce aveau nevoie. Sunau, îmi spuneau să îl separ frumos, gresia de rigips, cimentul de lemn, veneau, îl luau, totul bine.

    Haha! CHF 200/Big Bag. Și înțeleg perfect de ce. Chiar dacă pentru unii devine materie primă pentru alte produse pe care le pot vinde, cineva trebuie să vină aici, să-l încarce cu macaraua în camion și să îl transporte.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile