De ce nu se moare în România de coronavirus

În avanlanșa de știri spărietoare care vin dinspre Italia se tot evită menționarea unui aspect. Vârsta medie ălora de-acolo care au murit de coronavirus este de 80 de ani. Italia e printre țările cu cea mai mare speranță de viață din Europa, la vreo 82 de ani. Prin comparație, speranța de viață în România e de 75 de ani, ceea ce ne situează sub Vietnam, țara unde a avut loc războiul din Vietnam. A, și majoritatea celor care mor sunt bărbați, în vremurile astea cu lesbiene furioase ce spumegă „patriarhatul!”, aspectul ăsta nu contează, cum n-au contat nici celelalte.

A, și 99% aveau și alte boli.

Apoi, cam jumătate din populația României, și două treimi din cea a Bucureștiului, trăiește în zone rurale. Este un termen politicos folosit pentru „trăiesc în secolul XIX”. Dacă moare vreunul pe-acolo și mai e și bătrân, nu-și pune nimeni întrebări. Sunt sate întregi care nu au medic. Un sfert din oamenii ăia mor oricum pe stradă că umblă beți noaptea, nu-i mai testează nimeni de Covid. Mor ăia pe-acolo într-o veselie, că zona rurală are o populație îmbătrânită, e pus omul pe masă, dar cu mir, îi pupi mâna și-l bagi în groapă. (Tata are un fel de frate vitreg, o poveste complicată cu tataie militar, important e că ăla e popă și în parohia lui e gestul ăsta, pupi mortul de adio, nu știu dacă este peste tot. Eu mi-am pupat bunicii morți, a fost ultima oară când i-am atins).

A, iar evidența bolilor în România e o glumă.

Ca exemplu, eu am acasă un dosar de-ăla medical, pe care mi l-a dat doctorul de familie când s-a pensionat. Habar n-am de ce. M-am dus la ăsta nou, aia mi-a zis că n-o interesează, că nu prea are ce face cu el. L-a citit, așa, ca lectură suplimentară. Era dosarul în care scria ce vaccinuri am avut sau hepatita pe care am prins-o la 9 ani, o formă ușoară, dar mă face neeligibil pentru donare de sânge. Sau, nu știu, ar trebui să fiu testat suplimentar înainte de a o face. În ăla afli dacă ai avut variolă varicelă, că am avut panica asta odată cu ăla micu’, că dacă o iau copiii e cât de cât ok, dacă o ia un adult mascul e nasol rău.

„Ministerul Sănătății minte” e o expresie care ar trebui predată la școală, la lecția despre truisme. Ce, a fost condamnat cineva că dădeau cu dezinfectant homeopat prin spitale?

Așa că, din datele pe care le avem, și cum italienii sunt frați cu noi, dacă ăia sunt 60 și noi 20 de milioane, un calcul simplu arată că până acum în România au murit vreo 1500-2000 de oameni de coronavirus. Am pus un pic în plus că la noi spitalele sunt cele mai murdare locuri din țară, urmate îndeaproape de Direcțiile de Sănătate Publică. Mergeți într-un sediu de-ăla odată, nu acum că s-au activat, o să vedeți despre ce vorbesc.

Deci, ca regulă de bază, de fiecare dată când citiți o știre cu câți morți au mai apărut în Italia de la Covid-19, împărțiți numărul ăla la doi și aflați câți au murit în mod real România. Simplu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

173 comentarii

  1. Adevăr graiesti !

    00
  2. Nu mor atat de multi acum fiindca i-a tocit si omorat sistemul timp de 30 de ani. Nu Coronavirus dar asteptatul pe hol, malpraxis, plimbatul intre spitale, „du-te acasa ca n-am ce sa-ti fac” si asa mai departe.

    00
    • stiu personal cazuri trimise acasa sa crape asa ca la noi nu prea ajung cei cu boli grave sa-si care butelia pe strada pe la 70+ ani si raman doar cei fara “dangerous underlining health conditions “ …

      00
  3. O sa o ard elist despre variolă vs varicelă, pentru că e o poveste frumoasă cu variola: a fost boala care a catalizat dezvoltarea vaccinurilor.
    La finalul sec. al 18-lea, un englezoi pe nume Edward Jenner a zgariat niste oameni cu un cutit pe care era puroi de la un bou (literal) care făcuse o formă de variolă, și a descoperit că ăia au dezvoltat imunitate la variola umană, care făcea ravagii inclusiv printre capetele incoronate (Ludovic al 15-lea a murit de variolă, mi se pare).

    Denumirea vaccin vine de la “variolae vaccinae”, adică variola vacii.

    Variola a fost prima boală contagioasă eradicată prin vaccinare.

    Probabil puștiul tău a avut varicelă? Ai mei au avut asta iarna, eu nu avusesem, dar am facut un tratament preventiv cu niste antivirale si am scapat (intrebati-va medicul de familie).

    00
    • Sau așa, nu-s medic.

      Iar aia cu întrebatul medicului de familie e discutabilă, s-ar putea să nu știe.

    • …true. Eu am intrebat-o: e adevarat ca medicamentul X poate fi administrat profilactic pentru varicela? Care e dozajul?

      Am ars-o un pic tută, ca să nu-i rănesc orgoliul.

      00
    • Cica de pe la inceputul secolului XIX in Romania se vindeau vaccinuri: adica se vindeau cruste de la bubele unor bolnavi de varicela. Aflata de la un biolog

      00
    • eu tot nu inteleg de ce nu ne ofera astia si in ziua de astazi anticorpi de la boi/cai ca in trecut, pe la tara asa se vindecau bolile… in rest, varicela = pojar, da sau ba?

      00
    • Nu. Pojarul sau rujeola e o boală mult mai nasoală. Varicela sau vărsatul de vânt tot o boală a copilăriei, dar complicațiile nu sunt atât de nasoale.

      Vaccinul de pojar este parte din vaccinul ROR (rujeola-rubeola-oreion), care se administreaza la copii in jurul varstei de 1 an, parte din schema nationala de vaccinare.

      Vaccinul de varicela (o denumire comerciala e varilrix) nu e in schema, e optional.

      00
    • Maddame, merci că m-ai luminat. am citit cândva într-un volum de Kipling o referire la o campanie de vaccinare care implica un „viţel oficial” şi un cuţitaş şi nu pricepeam exact faza.
      din nefericire sunt cam leneşă şi nu am căutat singură.

      00
    • ROR-ul a fost stalpul de care s-au sprijinit toti handicapatii anti-vaccin. Asta este, chipurile, vaccinul care cauzeaza autism

      00
    • @Maddame: Eu aș zice că pojarul sau rujeola (sau cori) e o boală MULT mai PUȚIN nasoală decît varicela (sau vărsatul de vînt)!
      Acuma e drept că depinde și de vîrsta la care faci aceste boli: pt rujeolă n-am auzit de cazuri la vîrstă adultă (deși astfel de cazuri sunt posibile) însă pt vărsatul de vînt sunt cazuri destule și e f. f. nasol cînd se întîmplă la adulți.

      00
    • H: nu ai auzit de rujeola la adulti in romania pentru ca suntem toti vaccinati. Vaccinul anti-rujeolic s-a introdus in schema de imunizare la copii in 1979.

      Din pacate, in ultimii ani, moda oligofrena a antivaxxerilor a dus a revenirea bolii peste tot in lume. In Romania, in ultimii ani au murit 64 de persoane de complicatii provocate de rujeola, dintre care o asistenta medicala de 39 de ani de la Spitalul de Copii din Brasov.

      Nu stiu sa fi murit cineva de varicela, mai ales ca exista tratament antiviral (pentru rujeola, nu exista). Varicela e neplacuta si se complica cu infectii ale pielii (daca te scarpini), dar rujeola se poate lasa cu encefalite, pneumonii si moarte.

      Uite aici situatia la zi: https://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/rujeola-1/1558-situatia-rujeolei-in-romania-la-data-de-20-03-2020/file

      00
  4. Italia nu are cea mai mare speranta de viata din Europa (desi e in top) iar „regula de baza” e din bula Oliviei Steer & friends. In rest… numai de bine.

    Aparent, starea generala de sanatate e un indicator major privind sansele de supravietuire. Se coreleaza bine cu varsta, dar nu in totalitate.

    00
    • Am reținut partea constructivă din critică, nu aia cu reductio at oliviasteerum

    • OK. Am obiceiul sa exagerez sa make my point. Pseudostiinta sau cugetari din intestin (gut feeling) suna mai bine ?

      00
    • Chiar așa, ce-o mai face zilele astea Olivia Steer? Stă în izolare? Ce-o să facă peste 2 ani? Că bănuiesc că n-o să vrea să se vaccineze (presupunînd bineînțeles că un vaccin va fi disponibil pînă atunci.
      La cît rău a făcut pînă acum, eu i-aș condiționa accesul la vaccin doar dacă se angajează să dea pro bono cu mătura în Institul Cantacuzino pt 1 an! Și 3 ani, dacă în Cantacuzino tot nu se va desfășura vreo activitate.

      00
  5. „99% aveau și alte boli”
    In apararea lor, daca ai peste 70 de ani, si n-ai alte boli, cel mai probabil esti deja mort. Mai ales ca una dintre bolile alea e hipertensiune.

    00
  6. Si au murit asa asimptomatici? Chiar si-n fundu tarii se uita lumea la tv deci is paranoici , daca Gheorghe tuseste si moare toate babele ar fi stiut ca o murit de corona. N-avem frate morti, suntem bine.

    00
  7. Italienii au traditia cu copilul de 30-35de ani care inca mai sta cu hodorogii. Mosii aia mai ies la socializare, aia mai bogatei merg prin statiuni. La noi la tara adica 50% din polulatie nu ies decat pana la birt maxim sau banca din fata portii. Deci pana acum nu aveau de unde sa se imbolnaveasca. Daaar dupa milionul venit din Italia Spania Jermania Anglia probabil vor aparea focare in sate si targuri prapadite si decesele inevitabile

    00
    • „La noi la tara adica 50% din polulatie nu ies decat pana la birt maxim sau banca din fata portii.” Ponderea urban/rural în România e acum de 56% urban si 46% rural. Nu toate satele sunt populate cu bețivi și oameni care parcurg în medie pe zi un drum de la birt până acasă. Există și sate uitate de lume prin țară, locuite majoritar de bâtrăni, însă nu e temei de generalizare la scară națională. Sunt și sate, cele din proximitatea oraselor/orășelor, care nu au un peisaj atât de dezolant și îmbătrânit.

      00
    • Informația cu 56% urban e falsă, parțial. Există localități numite „orașe” din punct de vedere legal, dar ele nu sunt așa ceva. În urmă cu vreo câțiva ani apăruse un raport, 25% din orașe nu-și pot asigura bugetul propriu. Ăla nu e oraș, este un sat care are primar printr-un artificiu legal.

      Azi sunt 43 de „orașe” în România care nu pot să-și plătească măcar salariile în administrație. (link)

      Jumătate de milion de români locuiesc în localități fără niciun medic! (link)

      Negrești, Vaslui, este din punct de vedere legal „oraș” dar nu are medic de 6 ani de zile. (link)

      Acu’ vreo 500 de ani Shakespeare spunea că degeaba dai alt nume unui trandafir, el tot la fel miroase.

    • majoritatea oraselelor si multe mahalale periferice sunt rurale!

      00
    • Speram sa vad lista acelor asa ziselor orase. Incep eu cu orase ce ar trebui retrogradate la comuna(retrogradarea e mai grea nu urcatul in rang…):
      viseul de sus, nucet, vascau, sangeorz bai, stei, beius

      00
    • @Marian:
      Ideea era că în trecut ”izolarea în rural” funcționa (citește Djuvara, de exemplu, să afli ce făceau orășenii din sec. XVIII-XIX cînd venea ciuma sau vreo altă molimă).
      Acum, deoarece românii au emigrat de peste tot, cînd o parte a acestora se întorce, niciun loc nu poate fi sigur.

      00
  8. Ba prostilor, rusii au leacul, nu vedeti ce putini infectati au? O sa aiba cel mult cateva milioane de morti. Important e sa nu fie consemnati.

    00
  9. Si pe mine ma uimeste lipsa deceselor de la coronavirus. Am sa mai intreb medici, desi asta ar fi cea mai logica explicatie (nu ca am luat noi masuri din vreme – am ras si cu curul la asta). Si asta serveste drept explicatie si la afirmatiile preotimii ca nu s-a luat niciodata vreo boala din biserica de la impartasanie (sau pupatul icoanelor). Imbolnavirea s-a produs, probabil, acasa, de fiecare data. Deci, daca nu s-a petrecut sub ochii nostrii, nu exista.
    Cat priveste numarul mortilor, nu am nici cea mai mica banuiala. Pana la urma tine de inregistrarea datelor si la noi sunt, oficial, 19 milioane de alegatori. Deci marja de eroare de 3% e, mai degraba, 30%

    00
    • ”ai putintica rabdare”!
      ”elementar, dragul meu watson”!

      00
    • Cati morti de infectii intraspitalicesti avem declarati? There you go!

      00
    • @Andrei Merci, practic ai spus într-o frază ce m-am chiuit eu să scriu într-un text întreg. Exact așa e.

    • mortii inca nu sunt, deocamdata sunt 11 pe terapie intensiva. mai ai putintica rabdare

      00
    • @Eftimie Ce vă mai place să molfăiți aceleași stereotipii în bula voastră și să nu vedeți pădurea din cauza copacilor. Crezi că dacă ar fi morți din cauza Covid19 ar ezita vreun medic să le pună pe seama acestei boli? Ba eu cred că atunci cand va incepe spirala deceselor vor fi declarați drept Covid19 si morții din alte cauze numai să acopere cauza reală: medicina defensivă, malpraxisul si fuga de răspundere. Mă crezi sau nu, iți spun eu ca persoană din sistem: nosocomiale sunt mult mai puține decât este percepția generală, in timp ce adevăratul cancer al sistemului este medicina defensivă. Cine nu știe ce este aia să citească definiția de pe wikipedia.

      00
    • Ca om din sistem „mai puține” înseamnă zero? Câte ai raportat? Tu, personal, ca om din sistem, știai de faza cu dezinfectantele aiurea? Dacă da, ai tăcut din gură atunci ca să poți să-mi scoți ochii acum?

      Ce vă place vouă în bula voastră să vă simțiți în continuare superiori cu musca asta pe căciulă. Măcar de ar fi singura.

      Te rog, mai povestește-mi din sistem. Că n-a fost unul, bă, unul să iasă în față să dea pe gât. Doar după ce ați fost prinși s-a umflat curajul în voi. Hai, povestește-mi.

    • @kilroy:
      E absolut normal. Și la italieni a fost la fel.
      Nebunia începe abia din momentul în care capacitățile sitemului medical sunt depășite.
      Mie mi-e clar că Merkel e realistă (apx 70% ne vom infecta cu virusul ăsta).
      Și putem trece peste asta. Tot chichirezul e să nu ne infectăm toți odată! Că, deși dacă ești tînăr (probabil!) o să faci față mai ușor, alții nu sunt așa de norocoși.
      Chiar nu realizați că toată chestia asta cu ”auto-izolarea” nu are alt scop decît minimizarea fluxului de oameni care nu pot duce boala fără ajutor de specialitate?
      Pur și simplu trebuie să evităm situația în care ”sistemul” va avea de ales între dvs și mama dvs (sau între dvs și fiul/fiica dvs) deoarece au doar un singur loc disponibil într-o secție de terapie intensivă.

      00
    • @Eftimie Ești aprins și nu e bine, hai să fim calmi și să discutăm rațional, nu emoțional. Am spus eu că sistemul e bun? NU, dimpotrivă, doar că bubele sunt mai mari și nu acolo unde crezi tu. Si după cum vezi deja avem morți, nu-i ascunde nimeni.
      Zero nosocomiale nu are nici o țară din lume, nimeni. Nimeni! Si stii de ce? Pentru că nu se poate sistem sanitar fără boli nosocomiale. Asa functionează sitemul. E ca si cum ai vrea să fabrici un motor termic cu randament 100%. Nu se poate . Ce s-a intamplat in Romania: ani de zile presa de la noi afla numărul pacienților cu bolilor nosocomiale din raportări și făceau titluri precum ”topul celor mai murdare spitale”, ceea ce e o prostie pt că de exemplu un spital de chirurgie e normal să inregistreze mai multe cazuri decat un spital de psihiatrie. Și sistemul (in speță managerii) a reacționat, a ascuns gunoiul sub preș. Astfel am ajuns la cifre sub nivelul tărilor de top, ceea ce e o minciună, dar nici să crezi că in sistem ”vii cu o boală și pleci cu 7” decat dacă ești rău intenționat sau atat te duce capul.
      Referitor la dezinfectantele Hexifarma (cred că la asta te referi) nu am avut habar, dar nici adevărul nu este așa cum e prezentat de Tolontan și toată presa: dezinfectantele erau ”apă de ploaie”. Ca să ințeleagă oricine am să fac o comporație cu benzina: e ca și cum ai vinde benzină de 95 ca și benzină superioară, de 99. Și dacă ducem comparația până la capăt e ca și cum am pune o benzină slabă intr-o masină de curse, va merge, dar nu va castiga concursa. In practică tu ca șofer poate o simți, dar nu ai cum să dovedești, iar șefii tăi (adică cei care conduc sistemul: minister, DSP-uri) au fost unși și nu solicită testări de laborator care ar putea vedea cu adevărat dacă ai benzină de 95 sau de 99. Dacă ai vre-un prieten chimist (intâmplător eu a făcut și facultatea de chimie prin viața asta) roagă-l să se uite pe acele fișe de produs publicate de Tolo și o să vadă că dezinfectantul pricipal nu lipsea, se fura din aditivii speciali care erau și scumpi. S-a murit din cauza asta? Da, dar nu in proporțiile urlate de media. In plus suntem o țară cu vânzări de săpun/cap de locuitor printre cele mai mici din Europa. Asta nu crezi că duce la creșterea riscurilor de infecții din spitale? Subiectul e lung și nu știu dacă nu te-am pierdut deja.
      Sistemul e afectat profund de corupție și atunci cand vei ajunge printr-un spital riscul să mori cu zile nu va fi de la nosocomiale, ci va fi de la medicina defensivă practicată de noua generație de medici sau de la asistenta incompetentă angajată pe șpagă.

      00
    • De ce stergi comentariul? De ce ma faci să-mi pierd timpul și să-ți ”povestesc”?

      00
    • @Eftimie ?

      00
    • Ce medicina defensiva in .ro frate ? Ai auzit tu de cazuri de pierdere de licenta sau plata despagubiri aici ? (poate, Ciomu)

      00
  10. Stai, cum? Războiul din Vietnam a avut loc în Vietnam? Asta schimbă totul, totul, vă zic!

    Dubios e că la francezi e puțin altfel, procentele sunt ceva mai uniform distribuite relativ la grupe de vârstă. Poate ține de modul de viață al celor mai tineri (fumat+stres)?

    00
  11. inca nu se moare… dar se coace bine. avem totusi cateva avantaje: la noi reteaua spitaliceasca nu a fost niciodata eficientizata si statistic gradul de ocupare pe spitale este la 70% oficial umflat cu pompa si pe steroizi( real e sub 60%). cu multe spitale mari care au 40-45%. asta in vremuri de criza se traduce in foarte mult loc de cazare bolnavi disponibile. Bine, mergi cu Covid si mori de klebisella sau pseudomonas… dar asta e alta poveste.

    Evident in mintea unora, umplerea spitalelor acum cu oameni asimptomatici e logica… desi nu e. ca nu te ajuta la nimic sa ai spitalul plin cu oameni plictisiti cand chiar ai nevoie de el.

    problema e ca acei asimptomatici vor fi tot infectati si infectiosi cand or vrea sa ii mute la domiciliu.

    Concluzia e ca in teorie si cu un sistem prost de sanatate poti sa faci treaba buna sau oricum … onorabila. Problema e de management si in Italia care demonstreaza si corlarul ca poti sa ai state of the art medical system daca n-ai manageri de sistem ca lumea si mecanisme de guvernanta ca lumea. iar noi aici suntem mult sub nivelul Italiei.

    00
    • cand ai fost ultima oara intr-un spital? eu am avut 3 operatii in 3 ani (1 personala si 2 parinti) si de fiecare data am fost amanati cu operatia pentru ca nu erau paturi disponibile (spital Constanta – Fundeni)… nu mai spun de operatiile de cand eram mai tanar (acum 5 ani) cand am fost trimis direct acasa dupa chirurgie lmao, nici unde sa-mi asez hainele nu gaseam loc

      00
    • orice tanar va fi batran peste 5 ani!

      00
    • nu-i asa ca esti analfabet functional? 5 ani se refera la momentul cand am fost operat

      00
    • 5 ani a durat?!
      mai taie dreacu din momentul ala!

      00
    • Eu am fost in peste 250 de spitale publice. Si lucrez in domeniu la cel mai inalt nivel administrativ.
      Experienta personala nu indeplineste niciodata functia de statistica. in plus statistic doar 22% din patologia spitalelor e chirurgicala.

      Toate datele sunt disponibile public pe site-uri ca DRG.ro INSP.ro monitorizarecheltuieli.ms.ro sau in rapoarte publice.

      PS eu si acum asta fac, rapoarte si analize. astept un feedback deaia mai intru pe bloguri ;)

      00
    • Nu stiu ce calcule si rapoarte faci tu, poate prin orasele mici sa fie neocupate, ca in rest e jale mare, se muta pacienti de pe terapie pe sectie ca sa faca loc altora, aia mutati se bulesc, ajung inapoi resuscitati pe terapie, cu sanse mult mai mici etc. ‘Nu pot sa il iau, nu am loc’ e un cuvant obisnuit intre medici. Plus ca e normal sa ai cateva paturi libere pentru urgente.
      Cand cei veniti si deja infectati vor infecta pe restul si aceia se vor agrava, atunci va fi grav. Nu peste mult timp, urmariti evolutia in Italia daca vreti sa vedeti cum a fost. Cam ca la tsunami: ia uite ce val vine, hai sa privim, poate e periculos, poate ar trebui sa ne indepartam, FUGITI….inec.

      00
    • @mihai: Experiența personală e cea mai valoroasă.
      Altminteri, din experiența unora (și a mea):
      ”Minciunile sunt de 3 feluri: nevinovate, gogonate sau statistice”.

      00
  12. Cine moare de covid, e trecut in acte cu altă boală, daca e trecută și aia!

    Săptămână trecută a fost un caz de genul acesta prezentat de tolo…

    Pe vremuri eram no.1 la producția „la hectar” din lume!

    00
    • Yeah, right… Covid-19 e o vrăjeală…
      Oh, wait, dar autorităților le-ar pica tocmai bine niște morți pe seama Covid-19, nu-i așa?
      Bă, dar proști mai sunt, deși își petrec tot timpul să ne manipuleze să stăm în case de-a-mpulea, precis nu s-a gîndit nimeni la asta.

      00
  13. Nu înțeleg rata foarte mare de infectare din Islanda și Feroe.
    Doar San Marino îi depășește.

    00
  14. Amice, este în regulă că ai notat asta dar pune virgulele și punctul la demonstrația ta.

    00
  15. nu este chiar atat de nasol daca ai varicela ca adult, eu am facut-o aproape de 30 de ani, am zacut 2-3 zile si apoi am fost ok (bine cu tratament si toate cele)… acum depinde cum stai cu sistemul imunitar in general

    00
    • Ce amuzant esti, iti dau o veste soc…ai fost vaccinat pt varicela in copilarie, altfel puteai sa fii pa. La fel si oreion, fara vaccin ai toate sansele sa iei ascensorul.

      00
    • da-mi o veste buna, in copilarie esti vaccinat pentru rujeola (pojar), varicela este altceva – oreionul este la un loc cu rujeola, de la Madam citire de mai sus, cica rujeola-oreion-rubeola ROR care este un vaccin aplicat copiilor de 1 an – vaccinul contra varicelei este facultativ

      00
    • L-am facut si eu pe la 38 de ani. Dar nu poti spune ca scapi chiar neatins. Iti raman ceva semne pe fata … noi sa fim sanatosi

      00
    • deci, din nou, dacă nu mi se întâmplă mie, nu se întâmplă nimănui!

      ok, n-am o problemă cu exprimarea „eu n-avut simptome atât de nasoale/mie mi s-a întâmplat doar asta/ceva-uri de genul ăsta”, dar nu „nu e chiar aşa nasol să ai nu ştiu ce, că eu am trecut uşor/nu e o problemă să …pt că eu …”.

      00
    • Daca sunteti nascuti in anii 80 , nu ati fost vaccinati decat pentru rujeola (pojar) dintre bolile astea cu bube.
      Vaccinul ROR a fost introdus (cred, dar nu sunt sigura) abia in anii 2000.

      Varicela nici acum nu se vaccineaza (in Romania) ca parte a schemei nationale de imunizare.

      00
    • nu se vaccineaza uzual anti varicela. si e recomandat vaccinul doar adultilor care nu au avut boala.

      copiii se vaccineaza ROR(rubeola oreion si rujeola) printre altele :P

      00
  16. mai conteaza si cum numara fiecare.

    la infectati unele tari ii numara numai pe aia cu test pozitiv, altele si pe aia cu simptomele chiar daca nu au test, iar inca altele, pe baza primelor doua si a statisticilor de pana acum ii estimeaza si pe aia fara simptome.
    la morti la fel. unii ii numara doar pe aia care au murit strict din cauza efectelor covid, altii si pe aia care erau infectati dar au murit de alte boli, si cei mai ai dracu ii numara si pe aia estimati ca fiind infectati si care au murit calcati de masina.
    cel putin la morti, italia cred ca e in ultima categorie.
    bine, la morti, ar mai fi una, tarile care nu ii numara deloc. acolo cred ca suntem noi si probabil turkistanul.

    00
    • calcati de masina sub carantina generala? adica sub 1% din totalul mortilor? cvasiirelevant lmao

      00
    • stiu ca nu sunt chiar campionul figurilor de stil, faza pe metafore, da’ asta chiar mi se pare evidenta :). nu ma refeream strict la aia calcati de tren pe trecerea de pietoni, ci la cei care mor in general din orice alta cauze decat covid sau conexe si sunt trecuti la mortalitate doar pentru ca s-ar putea sa fi fost infectati. si nu sunt 1% ci mai multi si oricum, cand mortalitatea e undeva pe la 5%, aia 1% deja sunt semnificativi.

      00
    • deci asta intelegi tu 1% din totalul mortilor? 1+5? no comment

      00
    • paw, te rog nu ma dezamagi.

      00
  17. Mai e un aspect aici, legat de varsta celor decedati. Cand ai un singur respirator si 2 pacienti, unul de 70, unul de 50…

    00
  18. Momentul ala cand te crezi Pruteanu si ii corectezi pe altii la gramatica, dar si tu calci in strachini la fel.

    00
  19. Nu știu ce sa zic cu numărul de morți, maica mea face triajul într-un spital mediu sa zicem, încă nu a murit nimeni, nici macar cu alte boli și nu exista confirmati pozitiv, suspecți au fost. Prietena lucrează într-un spital de infecțioase dintr-un oraș mare, niciun deces.

    00
    • N-are cum, tu n-ai vazut ca Eftimie „are un feeling” ? Ce, nu-ti ajunge ? Acum cand lumea striga pe facebook pentru orice kkat el are impresia ca poti ascunde mii de morti, de parca aia n-au familii, toti care mor sunt singuri si betivi si n-are nimeni nici o treaba cu ei.

      00
    • Nu știu exact care sunt procedurile medicale, dar dacă un om de 74 de ani moare acasă mai e dus la triaj la spital sau la boli infecțioase?

    • daca are antecedente si este cunoscut ptr ele, si dr de familie/specialist il are in evidenta cu o boala grava, ii da cerificatul constatator al decesului si gata!
      daca se suspecteaza ceva neortodox, adica nu era grav bolnav, nu se astepta nimeni sa moara, avea stare si nehalitzii il asteptau la cotitura, il duce la medicina legala si-i face autopsia.
      la triaj, la spital, la astia inca vii nu-l mai duce sigur.

      00
    • Zice bine Unknown. PLM, voi vedeți cum arată lucrurile prin Italia? Camere pline de sicrie, paturi chiar și pe holul spitalelor.

      OK, poate ratezi niște decese, dar să vii și să spui că la noi sunt câteva mii de decese neînregistrate e cam la același nivel cu „purificatorul de aer Philips omoară coronavirusul”.

      @Zoso, tu ai citit treaba asta? Ți se pare OK? Tind să cred că dacă era postat textul ăsta în altă parte ai fi spus că merită dat jos pentru dezinformare sau ceva p-acolo, nu? :(

      00
    • @Zoso, tu ai citit treaba asta? Ți se pare OK? Tind să cred că dacă era postat textul ăsta în altă parte ai fi spus că merită dat jos pentru dezinformare sau ceva p-acolo, nu? :(

      ovidiu e în deplinătatea facultăților mintale, până la proba contrarie.

  20. Mai nasol e ca a scăzut vârstă morților la 67

    00
    • Ateule, focurile iadului te așteaptă!
      Serios acuma, sigur e vorba de o greșeală, cum au mai fost și vor mai fi.

      00
  21. Bine, am inteles, Romania manipuleaza statisticile. Dar Germania? Acolo numarul persoanele infectate e aproape la jumatate comparabil cu Italia si nu sunt nici 70 de persoane decedate. Deci si nemtii mint, nu?

    00
    • În Germania numărul a crescut semnificativ în ultimele zile. Peste noapte, cum s-ar zice.
      Plus că se testează masiv populația.
      Mai așteaptă puțin și vei vedea.

      00
    • Deja nu mai afiseaza numarul de cazuri per judet. Nu inteleg care poate fi motivatia. Probabil vor sa mermeleasca cifrele sa arate ca stam mai bine si ca „suntem eficienti”.

      00
    • Cred ca s-a mai spus: testare masiva, populatie disciplinata (cand li s-a spus sa stea in casa stau, nu se intalnesc la localul din colt, canta cu prietenii etc), sistem medical chiar mai bine pus la punct decat la italieni

      00
    • Sunt vreo 10 ani de când nemții își mută moșii în casele de bătrâni din Cehia și Polonia. E interesant de ținut lumânarea pe rata deceselor și în țările astea, poate chiar și în Slovacia.

      00
    • @Hellfire
      Ce le stie romanul, gata, ne-ai luminat pe toti, d-asta nu au nemti batrani ca i-au facut pachet si i-au trimis in Cehia si Polonia ca pe niste saci de cartofi. Vad ca pana azi nu sunt nici macar 10 persoane decedate in ambele tari, dar conspiratie mondiala.

      00
    • @unu: eu nu am zis coae, că e conspirație…
      Știu de chestia cu casele de bătrâni, fiindcă am lucrat în branșă. Cu câțiva ani în urmăm am citit rapoarte, studii de piață, etc, legate de extinderea biznisului companiei în UK și Germania.

      Am zis verifică decesele și în celelalte țări, fiindcă motiv X. Le-ai verificat și nu sunt raportate decese; Grozav, ura și la gară! E bine.

      00
    • Da, da, ține ochiul și pe Japonia că precis au refăcut ăștia ”Axa” și noi habar n-avem!

      00
    • Germania e pe locul 2 la numărul de paturi de spital pe cap de locuitor, daca chiar sunteți interesați de ce au mai puțini morți. Italia, Spania, nu-s in top 10

      00
  22. indiferent de situatia reala, vad multa lipsa de incredere in institutii, una mostenita din timpul comunismului in ceea ce priveste raportarea chineza… a priori, in cazul Romaniei nu cred ca ne-ar fi permis UE sa avem raportari false sub 2 aspecte: 1. nu ne-ar fi permis sa avem atat de putine cazuri per cap de locuitor si 0 decese daca nu ar fi fost reala pentru ca le-am fi facut propriul sistem de sanatate de rusine 2. ne-ar fi venit mai multi bani din fondul de urgenta de combatere a coronavirusului daca declaram cifre la hectar umflate, nu scazute => din astea doua rezulta ca aceste cifre sunt oarecum pe bune; a posteriori, in cazul Chinei, daca reuseste sa aduca rapid pe piata un vaccin eficient si pe model chinezesc adica ieftin, se pot ierta si lucrurile ascunse sub pres

    00
  23. Decesul unor bolnavi de cancer este motivat ca fiind infarct, in Rusia si Japonia acum se moare de Pneumonie nu de Coronavirus.

    00
  24. Poate ca e puțin pe lângă subiect, dar ar trebui sa mai știe si alții: un coleg de 30 de ani, sanatos tun, era cat p’aci sa dea colțul de la o gripa mai agresivă (cred ca era porcină, dar nu sunt sigură). Si nu de la gripa in sine, ci de la inimă. Pentru ca nu putea baga suficient oxigen in corp, inima îi bătea mai tare, tensiunea era mai mare…. Vreo câteva zile a fost in stare critica. Asa ca aia care mănâncă ciuperci si McD/ shaorma si zic ca ei sunt tineri si ca pe ei nu ii poate afecta ar trebui sa se tina de nas, sa vada cat pot rezista fara aer.

    00
  25. Ca de obicei Eftimie cu o minte limpede. Pe langa cele mentionate in articol, as aminti de cazul padurarului impuscat mortal caruia in certificatul medico-legal era scris ca a murit de boala obisnuita.

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/fetitele-padurarului-ucis-de-hotii-de-lemne-condamnate-la-saracie-primesc-cate-340-de-lei-pensie-de-urmas-1228833

    00
  26. Nu iau lecții de la Unu’ stăpînul gramaticii care nu cunoaște cratimele.
    Este în discuție matematica dar tu vorbești de română ceea ce dovedește din partea ta că nu poți identifica subiectul unei discuții.
    Altfel, pot recunoaște greșeala dar nu mă pretind a fi încă bun la gramatică.

    00
  27. Poate nu știu dar așa era și până acum în România.
    Până acum era vorba de lipsa imunoglobulinei. A euthyroxului. A metotrexatului. A digoxinei. A dezinfectantelor dinainte de intervenția chirurgicală.
    De ce ne sperie totusi coronavirusul? Poate că profitând de autoizolarea ar fi bine sa recitim cartea lui Delumeau (plecat dintre noi acum câteva luni), frica in occident.
    Carantina nu ne va vindeca de frică. Nici de coronavirus. Doar va amâna un deznodământul. eu am identificat 4 variante:
    1. Virusul nu poate fi oprit și ne va omorî pe toți până la urmă. La fel ca pe dinozauri (oare T Rex o fi instituit starea de urgență?)
    2. Virusul de va cuminți și îi va scădea virulența/contagiozitatea/patogenicitattea. Se va îmblânzi și va fi eliminat natural. Precum virusul gripei spaniole din 1918.
    3. Virusul ne va imuniza pe toți în mod natural. La următorul val nu ne vom mai îmbolnăvi. Precum la marea ciuma de la Marsilia din 1720. La al doilea val erau pregătite o grămadă de gropi comune dar surpriza! Nu au mai murit prea mulți și arheologii au găsit la începutul anilor 2000 gropile aproape goale.
    4. Apare vaccinul minune.

    00
  28. Ba, stii ce as fi curios sa vad de la dobitocul ala de Costache? Care-s criteriile alea de departajare la ATI cand se impute treaba si o sa se imputa intro saptamana

    Daca ai de ales intre un pensionar de 70-65-60 care a platit toata viata la sanatate, si intre un romulan cu 6 copii, care n-a contribuit cu un leu never si vine din spania (am fete la produs, boss!) infectat , pe cine alegi , sau pe cine trebuie sa salvezi ?
    Ca vad ca presa doarme….

    00
    • Iti zic eu man … criterii de bun simt teoretic varsta, sanse de supravietuire, ce boli mai are (daca mai are). In practica,pe langa astea: presiunea exercitata de familie (a se citi satra – uitati-va ce se intampla pe la Spitalul Floreasca in fiecare zi), relatii (daca are pe cineva in familie politician/militian/magistrat). Daca e vreun medic in zona ar putea sa ne lamureasca.

      Si pana la urma mai dai dracu pe pensionari nu ? Ca oricum suntem datori sa platim doar taxe si sa crapam pana la pensie.

      00
    • Nu se iau in considerare veniturile! intre un batran si o polițist spaniole de 40 de ani se va alege polițist la fel cum intre o polițist de 5 ani si un copil olimpic de 12 ani se va alege tot polițist…

      00
    • @Bula, treaba-i simpla (in aparenta). Prioritizezi in functie de gravitatea cazului. Pana ramai fara resurse. Apoi iti iei campii.

      00
    • dacă se va ajunge la aşa ceva, mie mi s-ar părea de bun simţ să se ia în calcul starea de sănătate generală, bolile preexistente (dacă există boli care reprezintă risc sporit în caz de corona- diabet, boli de inimă, ce mai zic ăştia), şansele de supravieţuire. ştiu că e nedrept pt unii, dar astea sunt criteriile pe care le-aş lua eu în calcul.
      din fericire nu-s medic şi nu va trebui să iau astfel de decizii. (ferească-mă soarta de a fi singurul om care ar putea decide propria familie!)

      00
    • Indiferent de decizie, criterii si protocoale, in cele din urma va trebui sa traiesti cu decizia ta. Si eu stiu sigur ca multi medici si personal medical nu sunt pregatiti psihic pentru astfel de decizii.

      PTSD la personalul medical va fi a doua epidemie.

      00
    • recomand animeul Monster pentru increngaturile unei alegeri morale

      00
  29. Exemplul asta cum se explica ? Tipul e echivalentul lui Messi in volei (ori a lui LeBron James din NBA), sistem imunitar cica „beton”, a fost „on the edge” 3 zile , iese din spital ca in versul ala clasic „Ce sa fie ? /Nu-i nimic , a trecut acceleratul” :
    https://www.cnews.fr/sport/2020-03-19/coronavirus-earvin-ngapeth-la-star-francaise-du-volley-teste-positif-et-hospitalise

    00
  30. Lumea nu intelege ca oamenii mor la fiecare secunda. Peste tot in lume. Unii din ei mai au si boli. Oamenii care mor in Italia intr-o zi probabil e cel putin triplu fata de cei „morti de COVID-19”. Fiind pandemie si fiind o tara in care s-a raspandit foarte mult virusul, e foarte probabil ca macar 1 treime din ei sa fi fost si infectati cu virusul SARS-CoV-2. Mare parte din oamenii aia mureau oricum si cu SARS-CoV-2 si fara, in putine cazuri „asta le-a pus capac”.
    In general cand aude lumea „Au murit 600 in Italia azi de la virus ba!” se panicheaza, toata lumea crede ca e din cauza virusului, ei fiind in rest ca niste struti cu capul in nisip pentru ca nu da nimeni in mod uzual stiri cu „Au murit 600 in Italia azi, fiecare cu ale lui, ba un BPOC cu Insuficienta cardiaca, ba o insuficienta cardiaca cu o ciroza, ba pur si simplu cauze naturale, celule imbatranite”.

    00
    • si uite ca din cauza unor tampitzi ca tine lumea isi baga ceva în ea de stat acasa, ca ce plm, oricum se moare, nu?! ce e acolo 1% în plus, nu?!

      00
    • Rata mortalitatii anuale in Italia e de 0.9% pe an. Adica mor 9 dintr-o mie. Raportat la o regiune ca Lombardia asta inseamna 90.000 de morti anual, adica undeva la 250 de morti, media zilnica.

      Inca nu discutam de o infectarea masiva a populatiei din Lombardia (10 milioane de oameni). Probabil suntem undeva sub 5% infectat din populatie. Daca facem calculele la 50-60% din populatie infectata in 3 luni, iese nasol. O rata a mortalitatii de 10 ori mai mare decat cea normala. 2500 de morti zilnic fata de 250.

      Tu vrei musai sa te minti frumos ca toata chestia asta e doar o poveste scornita de presa isterica. Impreuna cu multi alti romani, care bantuie prin zone aglomerate zilele astea.

      Eu chiar sper sa ai dreptate. Dar nu cred.

      00
    • Stai sa iti moara 2-3 din familie, sa ii ia cu izoleta si sa nu ii mai vezi niciodata si vorbim de statistici dupa. Asa din gura si din tastatura 1% e putin dar cand vine vorba de rude sau familie si 0.000000001% devine foarte mult. Nu va mai cacati pe voi cu statisticile astea.

      00
    • toti care stiti ca e o conspiratie(autorul included): vedeti daca aveti vreo cunostinta pe acolo si intrebati la sursa cati cunoscuti le-au murit si cati ani aveau.
      nu mor numai batrani, ci mor multi. Si nu calculezi doar cati au murit, ci cati sunt grav si poate vor muri. ca si la un accident auzi ca 1 a murit si 3 au scapat, numai ca aia 3 sunt praf si vor sta cateva luni in spital legume, asta daca isi mai vor reveni vreodata macar la un 50% din ce erau inainte.

      00
    • cei mai draguti oameni sunt cei cu statistica. cand moare mama sau tatal sau fratele de 30 de ani si usor obez… vei urina in jet pe ea statistica.

      00
  31. @autor: „când citiți o știre cu câți morți au mai apărut în Italia de la Covid-19, împărțiți numărul ăla la doi și aflați câți au murit în mod real Români„ – fara suparare, exagerezi/aberezi!

    00
  32. Si ti-a luat cateva luni sa iti dai seama de asa ceva? Nevasta-mea spune ca la spitale bate vantul. Nu mai merg toti idiotii ca au cazut de pe scaun sau ca a cazut copilul pe covor si plange. Si da, atata timp cat nu ii testezi de bere inseamna ca au murit din alte cauze(pneumonie, infarct, avc etc) nu de bere. Voi credeti numarul de decese din wuhan? Sunt peste 9 milioane de suflete in wuhan!

    00
    • tu n-ai vazut cum se plimba lumea prin wuhan … intre timp parcarea de la tesco era azi plina de la 5 dimineata si ei deschid undeva la 8, acum 1 saptamana în Anglia erau 200 de cazuri zilnice, azi sunt 700

      00
    • Ai doar parțial dreptate, cei care se internează în spitale în regim de urgenta o fac pentru a-și face analizele gratis, deși e aiurea nu au alte alternative pt ca nu au bani. Uite, eu de exemplu am ceva probleme cu sistemul digestiv, am cotizat toată viata sume destul de mari la sanatate, iar dacă vreau sa îmi fac analizele prin medicul de familie, asta e procedura morală și indicata, sunt pus pe o lista de așteptate de 3 luni, asta în caz fericit, câteodată nu au fonduri. Varianta a doua, imorala, te duci la urgente, îți fac o internare de o zi și ai toate analizele a doua zi. Varianta a 3, mergi în privat si plătești ca prostul o groaza de bani pentru niște analize pe care în mod normal puteau fi gratuite. Eu am ales varianta a 3 a pt ca mi-am permis, dar gândește-te câți pensionari recurg la varianta a doua din lipsa banilor și fac o internare de o zi.

      00
    • Care cati pensionari? Ma duc la spital de 2 ori pe zi sa o iau pe nevasta-mea(traiasca transportul in comun, o ora pe bus sau 15 minute cu masina din afara orasului) si nu vad pensionari asteptand la analize. Majoritatea sunt pirande sau oameni cu un ten negricios de ii simti de la o posta duhnind a jeg, cealalta jumatate sunt omeni in floarea varstei (30-60 de ani) ce nu trebui sa fie la urgente pentru analize. Este adevarat, in judetele foarte sarace fara policlinici ii vei vedea dar nu are rost sa ii luam in considerare. Eu de exemplu imi fac analizele tot la privat, 200-300 de lei o data pe an, nu merita sa-mi bat capul cu medicul de familie si asteptat la cozi pe fonduri. Ca zici de fonduri si 3 luni. Incearca in anglia sa iti faci rmn sau alte analize in afara urgentelor si te vei lovi de aceeasi problema ca la noi, astepti luni de zile pentru analize de baza.

      00
    • @damian nu esti sigur nici la urgente ca fac treaba buna intotdeauna pentru ca lucreaza pe repede inainte tocmai pentru ca vin tot felul de insi care nu au platit niciodata taxe si mai fac si scandal. Mie spre ex nu mi-au gasit apendicele inflamat (era o ecografie neclara toata neagra plm nu stiu ce au putut sa vada in ea) si ma durea de ma cacam pe mine. Mi-au dat calmante cat sa tranchilizezi un cal si m-au trimis acasa. A doua zi am mers la privat si am primit un diagnostic clar cu imagini facute ca lumea, cu rabdare.

      Un pic off-topic : noi credem ca acum e nasol (si chiar este greu) pentru pensionarii non-speciali ca nu se ajung cu bani , dar ma gandesc ce foame o sa fie peste 30-40 de ani cand cei 50 % dintre angajatii de la privat platiti oficial cu minimul pe economie (majoritatea fiind de fapt platiti la „gri” o parte pe Cartea de munca si restul in mana) vor iesi la pensie si se vor trezi cu maxim 35 % (aici sunt generos cu procentul) din banii obtinuti pe luna precedenta.

      00
  33. Daca am fi avut acum mii de morti virusati de care n-am fi stiut ar trebui sa avem alte zeci de mii virusati care umbla printre noi. Asta o vedeam si o simteam. Sigur, pe langa cei depistati pozitiv mai sunt multi probabil care umbla printre noi. Dar nu foarte multi ca ne-ar fi luat dracu deja.

    00
  34. Imi place la izolare ca se activeaza Eftimie. Pe de alta parte , day drinking nu trebuie promovat :)

    00
  35. Noi suntem cu o luna in urma italienilor, dupa Paste o sa fie varful infectiilor si atunci sa vedeti cum functioneaza sistemul romanesc si cati morti…

    00
  36. La 2000 de morti am fi avut spitalele pline de oameni care nu pot respira si au nevoie de ventilatoare – cauza principala a mortii fiind sindrom acut respirator. Undeva la 10% dintre cei in cu simptome medii spre grave mor. Deci am fi avut 200 de mii de oameni in in spitale care au probleme respiratorii. Familii care ar fi vorbit despre asta. Presa care ar fi facut show. Etc.

    00
  37. NOU
    #140

    Spre sfârșitul articolului,domnule Eftmie,ați pus punctul pe i.

    La cât de murdare sunt unele locuri din țară (gări,spitale,toalete,ETC),sistemul nostru imunitar a fost ținut mereu în alertă,a fost mereu în acțiune,nu sa lenevit, ba mai mult s-a întărit.

    Ăsta este un fapt dovedit științific.
    A se vedea ultima cale de atac împotriva Clostridium Dificile.

    În același timp unui om trait in medii curate,mai septice,cu condiții igienico-sanitare mai bune,sistemul său imunitar nu a fost în alertă, tot timpul bombardat cu tot felul de germeni,bacterii sau virusi,
    În acest fel sistemul imunitar s-a ,,lenevit,, e slăbit,reacționeză greu,în condiții de stres,sucombă repede.
    Asta e teoria mea, s-ar putea să greșesc ,dar eu la momentul ăsta așa văd lucrurile .

    00
  38. E posibil ca Eftimie să aibă cifrele corecte, dar decalate cu vreo 30 de zile. Noi suntem de abia la 1/3 din drum, când exponențiala nu e încă evidentă „vizual”.

    Eu totuşi încă sper că ce văd pe afară e o chestie obişnuită în toată țara. Izolarea la noi a fost respectată mai repede şi mai bine. Era ideal să fi fost inițiată cu 7-10 zile mai devreme şi să fi fost treaba de la graniță făcută mai cu cap. Aşa, încă suntem pe sârmă, cred că depindem de BOR în următoarele zile (nu cu rugăciuni, ci apropos de anularea slujbelor)

    La americani deja se mişcă Garda Națională, probabil luni o bagă pe străzi, că şi ăia au fost inconştienți până acum.

    00
    • e pe naiba respectat izolarea. nu e nici macar de cei care sunt intorsi in tara, umbla prin sat. daca le spune politistul sa stea acasa, vin ceilalti la ei. plus ca restul familiei umbla in continuare. fix la biserica se vor infecta, pana acolo nu.

      00
  39. Nu trebuie teste, e de fapt o reforma a pensiilor. In plus stim toti expresia: hai sa nu ne mai intrebam dece a murit baba.

    00
  40. N-ai cum sa mori de coronavirus daca te omoara infectiile nosocomiale mai intai ☝️

    00
  41. eftimie: bati campii. mor in Italia si tineri, dar si multi sunt in stare grava, chiar tineri, iar ei stau acasa pt ca la spital nu au ce sa le faca(nu mai au resurse).
    cineva de nationalitate italiana care traieste aici e disperat, nu mai suna acasa, in fiecare zi mor cateva zeci de oameni de la el din oras. acum 2 saptamani i-a murit prietenul cel mai bun(34 de ani), dupa 2 ore mama prietenului. verisorul sau e in stare grava, nu l-au internat, l-au trimis acasa, sotia verisorului face acum si ea febra si se simte rau, au 4 copii.
    voi credeti ca oamenii mor brusc: gen azi incep sa ma simt rau, maine mor? sunt o gramada in stare grava.
    va fi si la noi la fel, pentru ca romanii sunt la fel de indisciplinati ca italienii, nu le pasa lor de reguli.
    ieri au murit 18 medici in bergamo. voi intelegeti ideea ca moare personalul medical? adica nu va mai avea nici cine sa ii ingrijeasca pe bolnavi. si italienii stateau foarte bine cu ingrijirea in spitale comparativ cu noi inainte de treaba asta.
    pentru ca in general romanii nu stiu decat de bici, singura noastra sansa este sa se aplice acel ordin al lui arafat prezentat de tolo si politia/armata etc. sa impuna acel ordin in mod drastic pana in cel mai mic catun.
    oricum sunati-va parintii, verisorii, unchii, nepotii, prietenii, impacati-va cu cei cu care sunteti certati. peste 2 luni nu stiti cati vor mai fi in viata(asta daca voi veti supravietui)

    00
    • @mst
      Era un link in articol, nu te-ai obosit sa dai click, dar ai opinii. Uite ce zice ministrul sănătății din Italia:

      The average age of those who’ve died from the virus in Italy is 79.5. As of March 17, 17 people under 50 had died from the disease. All of Italy’s victims under 40 have been males with serious existing medical conditions.

      Hai, povestește in continuare cum mor tineri pe capete.

      00
  42. Eftimie are o imagine cam deformată asupra satului românesc. Și la sat are lumea telefon sa sune la 112 dacă tușește al bătrân. Și credeti-ma, o fac. Suna la salvare și dacă îi mușcă păianjenul și s-a înroșit trei centimetri in jur.

    00
  43. Problema este ca nu exista un standard de raportare unanim acceptat si folosit de toate tarile.
    Adică în mod sigur italienii raportează absolut toate decesele celor de peste 65 de ani ca fiind Covid. Nu contează cancerul pulmonar in faza terminala, nici AVC-ul cu care ai fost internat în decembrie, nici chiar faptul că te-a lovit autobuzul în stația din fata spitalului. E simplu, ai murit acum, te sigileaza in sac, te arde și declară ce.vor, necropsie nu se face. Nu zic ca virusul asta nu poate fi mortal, dar o persoană de +80 are cam aceeași șanse să dea coltul de la.orice alta viroza respiratorie pe care o are , bacteriana sau virala…

    00
    • andrei – din cate stiu eu italienii isi produc singuri testele pentru bere si rezultatul il au de pe o zi pe alta dar posibil ca din economii sa nu testeze toti mortii daca nu au trecut prin spital ci sa ii declare din start morti de bere

      00
  44. Cum să moară bă românii de noua gripă? Păi voi credeți că virusul ăsta chiar nu are niciun respect de sineși???

    În altă ordine de idei, să-mi ia guvernul chinez pula la lins, până fac febră de la frecare, dimpreună cu toții cei care vor mai folosi de acum încolo termenul covid/covid-19!!!

    Hai să-i zicem înapoi „virusul/gripa Wuhan”.

    00
  45. o observatie, pecare probabil o stiti toti, dar merita reiterata din multe motive. romania e tara care are cate o biserica in curtea fiecarui spital de stat. nu o camera decorata tematic, nu capela, ci o biserica full option.

    00
    • Minți.
      Și partea a doua e mai gravă decât prima.
      Nu ți se pare nasol că ăia pot face biserici, așa popi și cerșetori și hoți cum sunt, în timp ce ăștilalți, cu fonduri infintit mai mari nu pot nici spăla pe jos?

    • :D nasol cand fondurile alea infinite se duc catre constructia de biserici in loc de curatenia in spitale, nu?

      00
    • M-am uitat un pic la proportiile de bugete pe 2019, ca să văd cât a mers la cultele religioase (toate, nu doar cel ortodox), să văd cât de argumentată e faza cu “spitale nu catedrale”
      – bugetul pentru culte, inclusiv salariile clericilor, este vreo 8% din bugetul Sănătății
      – cool info: TVR și Radiodifuziunea Română, împreună, primesc de la bugetul de stat FIX cât cultele. Dacă tot vorbim de cheltuieli inutile – iată.

      Am senzația că bisericile alea multe se construiesc pentru că preoții sunt mai buni manageri decât managerii de spitale.

      00
    • Știi care-i faza cu mințitul? Tu ai impresia că minciunile astea pe care le rostogolești aici sunt ok, că nu le știe nimeni. Dar sunt milioane de oameni care merg la biserici și capele, sute de mii care lucrează în domeniu. Unii dintre ei mai intră și pe-aici.

      Și te văd pe tine și pe alții asemenea.

      Și dup-aia tu umbli în lume și ai impresia că e lumea rea, dar de fapt ăia te cunosc ca „mincinosul ăla”. Și pe tine și pe alții care cântă din trompetă refrenul ăsta. Și te trezești că ești tratat necuviincios, că nu se grăbește nimeni să-ți rezolve problema pe ici pe colo, și tot țipi că oamenii sunt răi.

      Dar oamenii nu-s neapărat răi. Doar că nu vor să aibă de-a face cu mincinoși de teapa ta.

    • @thebblack asculta ce iti spune eftimie, ca iti spune bine. Exista o majoritate tacuta, una care nu intra in conflict cu toti razboinicii luminii ca tine, acesti snowflakesi care stiu ca si barbatii pot avea menstruatie.
      Si bisericile din cadrul spitalelor sunt foarte utile. Vei vedea si tu cand viata celei mai dragi persoane pt tine se va agata de un fir de ata si medicii nu iti vor da sperante. Cand viata copilului tau va fi aproape sa se stinga sub ochii tai vei alerga la prima biserica, oricat de ateu esti.

      00
    • @Maddame: Și iată cum s-ar putea economisi/redirecționa 16% dintr-un foc!
      @mst: ”cand viata celei mai dragi persoane pt tine se va agata de un fir de ata si medicii nu iti vor da sperante” e momentul cel mai bun să te întrebi ce naiba mai cauți în acel spital. Sau în capela lui.

      00
    • eftimie, tot nu inteleg care e minciuna. ca nu 100% ci doar 90%?

      mst, been there, done that. mi se falfaia de biserica. aveam probleme mai mari (de genul a murit tata) si ce sa vezi, fix popa din biserica din curtea spitalului NU a ajutat la nimic. mult mai util a fost amicul cu firma de pompe funebre.

      maddame, multumesc. 8% e enorm. 0.008% ar fi enorm, in umila mea opinie, evident desantata si demna de umilinta intr-o tara pupatoare de moaste.

      acum ma scuzati, e duminica, e aproape 10, bate clopotul in cele 5 biserici, din care 3 in curti de spitale, din care una vizavi de alta biserica, la mai putin de 500 de metri de unde locuiesc, ma duc la slujba. poate daca pup suficiente icoane nu mai ma ia coronavirusul.

      00
  46. Haha tocmai ce-au zis ca au de gand sa izoleze la domiciliu persoanele +70 ani

    00
  47. NOU
    #160

    O alta cauza pentru rata scazuta de mortalitate ar putea fi Imunitatea Dobandita
    Este imunitatea care se formeaza pe parcursul vietii pe masura ce organismul ia contact cu tot felul de agenti patogeni gen : bacterii,virusi,alergeni,spori,mucegaiuri,gogosi,bășini,nesimțire ETC lista e prea lungă

    Avand in vedere conditiile igienico sanitare din tara noastra este mai mult ca evident ca noi românii ne-am dezvoltat o Superimunitate (mai mare ca aia parlamentara,am vazut ca ăia se gripează repede) transformându-ne în superoameni.

    De fapt cred ca din sângele nostru s-ar putea crea un super-vaccin care să vindece Omenirea de orice boala cunoscuta, cine trece pe la noi prin spitale si supravietuieste, stie bine despre ce vorbesc.

    00
  48. Statistica legata de decesele cauzate de coronavirus cu batrani de 80+ si complicatii precedente este puternic afectata de triajul care are momentan loc acolo.

    Sa ne uitam un pic la ce se intampla cand nu ai o pandemie globala peste tine:

    https://www.epicentro.iss.it/influenza/stagione-in-corso

    Intr-o saptamana normala, mor in jur de 200-220 de batranei peste 65 de ani, din toate cauzele (accidente de masina, AVC, diabet etc.).

    De luni pana sambata s-au topit in Italia…wait for it…3016! Doar cu Coronavirus! Si mai avem ziua de maine. Si inca nu s-a atins maximul….

    Mor de 13-14 ori mai multi oameni decat in mod obisnuit.

    Asa arata un sistem medical sufocat complet. Ai 10 cazuri si un singur aparat liber ca sa-i tratezi. Poti sa alegi unul singur, si medicii il aleg pe cel care are sansele mai mare de supravieturie.

    Daca nu lasau virusul sa-si faca de cap in perioada 22 Feb – 9 Mar, poate, poate ar fi existat sanse ca sa fie tratati si sa nu avem aceasta statistica de-a dreptul morbida.

    Dar nu. Virusul a ajuns la cei vulnerabili iar spitalele nu mai fac fata. Aici se afla cauza pentru mortalitatea crescuta a batranilor din italia.

    Nu au cum sa-i trateze pe toti, se face triaj, ura si la gara cei care au ajuns la o varsta inaintata. Fara sa fie infectati cu coronavirus si-ar fi dus bine mersi viata inca 4-5 sau chiar 10 ani.

    Si ganditi-va ca exact asta ne asteapta pe noi daca nu luam masuri ca in Wuhan…urgent!

    00
    • Nu cred ca în Italia mor într-o săptămână doar 220 peste 65 de ani, având în vedere ca media zilnica a deceselor în 2019 a fost de aproape 1800 de persoane. Din care cred ca imensa majoritate au avut peste 65 de ani.

      00
    • Concluzie:învață italiana!
      Acolo scrie ca media zilnica dintr-o anumita săptămâna e de 220. Și e vorba de un eșantion de 19 orașe, nu de toată Italia.

      00
    • Deci dacă te panichezi (auzi, wuhan… Pe aia i-a ajutat restul Chinei, pe noi cine?) panichează-te după ce te asiguri ca ai înțeles datele care te panichează.

      00
  49. Nu asa, cu presupuneri. În România impactul real al covid19 în mortalitate se poate estima mai bine comparând câți mureau pe zi în ultima luna când putem fi siguri ca nu exista virusul în tara și câți mor pe zi acum. Cu eventuale ajustări sezoniere.
    Știe cineva dacă se poate vedea asta pe net undeva?

    00
  50. „Eu mi-am pupat bunicii morți, a fost ultima oară când i-am atins”.
    Înțelegem de aici că, dacă ai avea un hîrleț…

    00
  51. Am citit eu multe chestii cretine la viata mea, dar asta e in top10 sigur!
    Parafrazand: „Italia are 5000 morti la 60 milioane populatie, Romania are 20mil populatie, deci impartim la trei si gata, rezulta 1566 morti in Romania”.
    Amice, esti idiot? Cum sa fii atat de cretin? Italia are 4 Campionate Mondiale la fotbal castigate, da? Imparti la 3 si inseamna ca Romania are 1,33?
    Tu iti dai seama ce idiotenii spui?

    00
    • Pai nu știi ca virusul a răsărit dintr-o data, simultan, în orice loc de pe planeta și ca se transmite cu aceeași viteza, indiferent de alți factori?! :)

      00
  52. NOU
    #170

    La comentariul #99, vreau sa adaug si eu ca acum vreo 5 ani am avut o gripa, ceva de nu mai puteam sa ma misc, sa vorbesc, doar stateam pe pat chircit, alternand intre stari de semi-constienta si somn. A durat cateva zile pana am devenit „ambulatoriu” sa zic asa. Doctor ceva? Nimic. Eram zmeu. Cumva am scapat, dar peste ani mi-am dat seama ce inconstient am fost cu atitudinea de „zmeu”. 2 chestii.
    1- nu stiu ce naiba a fost aia si era sa mor fara nici o corona la 28-29 de ani.
    2- de arunci nu am mai avut gripa si orice raceala trece in 2-3 maxim 4 zile fata de 1-2 saptamani cum era inainte.

    00
  53. La noi nu mor oamenii fiindcă noi avem o populație întinerită. La tinerețea a doua, la tinerețea a treia, și tot asa… 😁🤪👍 „Tinerețe fără de bătrânețe și viață fără de moarte” sau tradus din română în engleză „forever young” 😂

    00
  54. Aia cu bătrânii din Italia e amuzanta, având în vedere ca populația peste 65 de ani e doar cu 1% mai mare în Italia decât în Germania. Și dacă era vorba de asta, trebuia sa facă ravagii în zone din sudul Italiei, unde procentul de bătrâni e mai mare decât în zonele cele mai dezvoltate, care au fost lovite cel mai rău.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube