Mizantropia ca forma de supravietuire

O sa scriu un post alambicat. Ca sa nu ma dezmint.

Când primul om s-a pieptanat pentru altceva decât sa se despaducheze, umanitatea a luat-o in cealalta directie. A involutiei.

Primul lucru care m-a frapat aici (la Paris) când am revenit acum 3 luni a fost conformismul vestimentar. In capitala modei, oamenii se imbraca la fel. La job, acasa, pe strada, aproape toti la fel. La job, barbatii in costum au doar doua „culori”, gri sau bleumarin. Unul nu e in costum verde sau „electric blue”. Cravatele la fel. Exact la fel. Sa nu cumva sa arati putina culoare, putina creativitate. Presupun ca de frica sa nu fii „scuipat” de semeni in afara cârdului, trupei, stolului, gloatei, cirezii, turmei, ciurdei.

E in contrast flagrant cu „individualizarea”, „personalizarea” tuturor obiectelor pe care vrem sa le posedam, de la scobitorile gravate cu initiale, la masina cu jante din coarne de muflon.

Nu ne mintim, in interiorul nostru stim ca purtam aceleasi haine, mirosim acelasi metrou si mâncam aceleasi E-uri cu sos de noxe. Dar nu ne oprim. Ne luam jobul in serios. Foarte in serios. Profesionist. Care rimeaza cu pretiozitate. Ce fac eu e important. Indiferent la ce nivel. Sunt atât de serios când comand niste becuri, atât de sigur ca e important pentru multa lume – si, prin extensie, pentru buna functionare a societatii – incât fac asta cu maxima seriozitate. E important sa fii profesionist. Altfel ar trebui sa accepti ca jobul tau nu aduce nicio plus valoare nimanui. Poate chiar dimpotriva. Ar trebui sa incepi sa vezi ca majoritatea joburilor nu aduc nimic evolutiei umane. Dimpotriva.

Sunt convins ca cei care produc gel de par o fac cu seriozitate. Pentru ca oamenii trebuie sa-si faca o freza misto. Sa se duca „aranjati” la job, ca sa vânda actiuni pe bursa sau sa cumpere hârtie igienica pentru cei 2000 de angajati. Pentru ca e important ca omul sa se duca la job cu parul aranjat, cu carare si „luat frumos la spate”. Nu e suficient sa fie doar curat. Trebuie sa fie pretios. Important. Si sa actioneze ca atare. Imi imaginez toate powerpoint-urile care circula prin firma asta care produce gel de par. Cum au lucrat unii angajati pâna târziu sa faca strategii, KPI-uri si vizualuri pentru a creste vânzarile. Cum au platit o firma serioasa care sa faca un studiu de piata. Imi imaginez sala de sedinte cu oameni ferchezuiti care negociaza feroce un contract cu furnizorul de arome. Apoi un reprezentant comercial de la o firma de curatenie, care s-a pregatit intens sa faca o propunere de nerefuzat ca sa fie luati ei in locul celor care au smotruit in ultimii 6 ani. Cum vine in costum, cravata, cu un powerpoint beton, in care povesteste cum a inceput firma, cum a crescut, cum multumeste alte 200 de firme etc.

Clientii sunt importanti, furnizorii sunt importanti, consultantii sunt importanti, contabilii sunt importanti, angajatii sunt importanti.

Toti suntem importanti in ceea ce facem. Jobul nostru e important si ne purtam ca atare. Avem reguli, sefi si laptop-uri. Bem cafea si putem discuta ore intregi despre o factura de 90 EUR care e inacceptabila. Si suntem foarte seriosi cu privire la asta. Si pretiosi. Suntem „asset”-uri importante pentru firma. Calculam stocuri de 20 ani. Facem AVB-uri de 15. Suntem importanti. De aceea e important sa ne pieptanam. Zi de zi.

Pâna la urma, nu e asa alambicat cum am crezut la inceput.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. M-ai pierdut la alambicat….

    01
  2. Exista si alte costume in afara de gri sau bleumarin???

    01
  3. Fain scris dar… ma jur ca nu am inteles ce ai vrut sa zici!

    00
    • Un post despre nimic si cu replici stupide catre cei care iti comenteaza. Insecure much?
      Nu stiu de ce Vali iti permite inca sa scrii pe blogul asta.

      Fa-ti blog si scrie daca vrei neaparat, dar nu (mai) strica locul asta.

      00
    • Poate din acelasi motiv pentru care va lasa si pe voi sa comentati (tâmpenii)?

    • Daca voiai sa vezi ce crede lumea cu adevarat despre ceea ce zici, lasai numaratoarea de voturi activa la comentariile active. Dar presupun ca te crezi foarte bun si ca lumea are ceva cu tine si nu vrei sa-ti asumi a wake-up call. E ok.

      Eu nu mai deschid articole de-ale tale.

      00
    • Puteai sa nu le mai deschizi si fara sa ma anunti. Dar presupun ca te crezi foarte bun si crezi ca am nevoie de sfaturile tale. N-am.

  4. Despre ce este vorba in acest articol ?

    00
  5. E fain textul, a la Kafka asa.
    Si ce alternativa la pieptanat propui, mon cher? Sa ne ocupam doar de necesitatile de baza pentru a evolua?

    00
  6. Hai acasă! Vestul nu-i pentru tine.

    00
  7. Care (există una?) este diferența dintre mizantropie și cinism sadic/morbid?

    00
    • mie mi se pare că da, mizantropia are un soi de detașare, te uiți la restul ca la o specie cam dubioasă și nițel inferioară și te doare la banană de zbaterile lor.
      cinismul sadic/morbid e atunci le bagi bățul prin gard și-i zgândări și apoi te amuză zbaterile și durearea lor.
      este o opinie strict personală, nu musai bazată pe dicționar.

      00
    • ” bățul prin gard și-i zgândări și apoi te amuză zbaterile și durerea lor.” >> de la un anumit nivel incolo incepe sa dea in „manual de psihiatrie” :)

      00
  8. Am inteles: n-ai bani de frizer

    00
  9. NOU
    #25

    Evolutia umanitatii a fost generata de un numar infiorator de mic de oameni. Astazi traiesc vreo 7 miliarde din care poate cativa fac sau vor face ceva relevant din punctul asta de vedere. Toti ceilalti… traiesc. Si, eventual, incearca sa evolueze ei. Pentru unii a evolua inseamna sa isi faca o freza cu gel, pentru altii sa asculte muzica buna. Sau sa produca muzica proasta. Sau sa manance mai mult.
    Sa traim, zic, sa incercam sa facem ceva pentru evolutia umanitatii, sau macar sa speram ca cei care au potentialul sa o faca vor putea sa.

    00
  10. Suburbicon!

    00
  11. Totul e desertaciune, in afara de aparente bineinteles!

    00
  12. Fraieri francezii astia, cum sunt ei seriosi la munca si se cred importanti.
    Sa invete de la noi cum sa si-o bage in ea de munca. Abia atunci or sa evolueze si ei ca noi, ca romanii.

    00
  13. Jante, taica, jante… Nu exista jenti…In rest: nu te lua prea in serios, oricum nu scapi viu din viata…Ai scris mult pe o singura idee. Ori te plictisesti ori crezi ca ai de-a face cu cretini. Bafta!

    00
  14. Când merg cu metroul prin Paris,zilnic pe la 13 și seara pe la 18 vad o mulțime de oameni îmbrăcați divers de la costume pana la șorturi de alergat ,sandale ( în ianuarie ) pe piciorul gol,bocanci pentru -20 de grade ,blugi tăiați cu izmene elegante pe dedesubt. Diversitate frate ,nu am de ce sa ma plâng .

    00
  15. In sfarsit, scrii si tu ceva bine :).

    00
  16. varianta dress-code ai luat-o-n calcul?! c-am discutat un pic zilele trecute. na, poate oamenii îs conștenți că futilitatea a ceea ce fac , dar vor și ei un pic mai mult decât necesitățile de bază (mâncare și adăpost, deși uneori și pt astea tre’ să te agiți) așa că fac ce zice un șef, uneori mai prost ca ei și-și țin opiniile pentru ei.
    recunosc că pe mine mă abureau lejer colegii din front-desk: A, tu ești singura care răspunzi la telefon, A, tu mereu ne ajuți, ești cea mai bună, cea mai cea. :)
    mă uitam în jur și vedeam cum sună telefoanele pe birourile colegilor, sau cum vorbesc aceștia în sictir despre cei din front-desk și îi credeam că ”sunt singura care…”.

    00
  17. NOU
    #37

    Din nimic, nimic nu iese.

    00
  18. Nu sunt eu comentatorul din gogoasa, dar revin aici zi de zi. E blogul tau si faci ce vrei cu el. Dar eu renunt. Pierd timp cu aceste texte gen guestpost. Ma voi opri la Manafu, Nwradu, Razvan Baciu sau Hoinaru.

    00
    • @Savlovschi
      Uite eu nu sunt familiarizata cu blogurile pe care le-ai enumerat. Cred ca din greșeală am ajuns pe ele o data sau de doua ori, dar nu am revenit ca să le citesc constant. Poți să-mi spui care ar fi diferența între ele și ce anume te atrage la fiecare?
      Mulțumesc.

      00
    • Manafu?!?
      Serios, bre?!?
      Scriind asta te înscrii din oficiu în tagma celor vizați de articolul ăsta.

      00
    • In 14 zile, Vali a scris 40 de posturi si eu 2.

      Iar el renunta ca pierde timp citind guestposturi. Timp pe care se duce sa-l câstige pe Manafu.

      Oameni seriosi, nu gluma.

  19. Din postarea asta, eu am înțeles că Fluture e chel cu caracter.

    00
  20. Creca cumva Andrei Gheorghe a scapat de-acolo jos

    00
    • My thoughts exactly. Asa rapid s-a intors AG? Fluture iti recomand stilul asta, dar incearca sa ii dai si o directie pe viitor si poate ne vedem/auzim/citim pe sticla, cine stie cand.

      00
  21. „KPI”-uri. In rest postul e #aur.
    Multe corporatii ar fi mai eficiente daca angajatii ar sta mai mult pe facebook sau pe instagram (functie de varsta). Sunt o gramada de hipereficienti care pe langa ca nu produc ei nimic util mai si dau altora de lucru/furca.

    00
  22. E într-adevăr o formă de supravieţuire. Eu o practic de ceva timp. Avantajul e acela că văd lumea altfel decât turma. De pildă, nu cheltui bani pe ce trebuie, ci doar pe ce vreau… şi nu las anturajul să-mi dicteze ce să fac pentru că n-am anturaj. Solitudinea e o formă de curaj. Nu-i pentru oricine.

    00
    • În urmă cu peste două milenii, în peninsula Calcidică, un elev de la Academia lui Platon enunța o idee care și-a păstrat valabilitatea și aplicabilitatea până în prezent. Aristotel, renumit pentru discursurile retorice, dialogurile platonice, tratatele de erudiție și lucrările din Corpus Aristotelicum, susţinea că: „Omul este, prin natura sa, un animal social. (…) Cei care nu pot duce o viață normală sau manifestă o autosuficiență atât de mare încât consideră că nu au nevoie de o astfel de viață și nu se implică activ în societate, sunt ori bestii ori zei”.

      00
    • Claudiu, copy/paste din wikipedia putem si noi :-)

  23. Te inteleg. Intensificarea simtamantului tau, draga Fluture, a fost la o ședință cu clienți din domeniul financiaro bancoro importanto la care small talk-ul a durat aproximativ 65 de min (cronometrati) si a constat in lingerea la cur reciproca a butoanelor de manseta si a cravatelor. Am pierdut avionul de intoarcere….

    Cam de la 6 luni dupa acest moment crucial, mai repede nu mi-au dat drumul, nu am mai purtat costum. Si nici butoane de manseta. Si nici nu mai am nevoie ptr. că mi-am schimbat viața.

    00
  24. Apropo de oameni imbracati la fel, m-a ingrozit ieri o imagine. Asteptam sa se faca verde la semafor, dau la o parte pentru o secunda tocanita de ganduri care-mi fierbea in cap si ma uit la oamenii de pe partea cealalta a strazii. Toti erau imbracati in geci negre. Ma uit la mine, la fel si io. Am avut asa o senzatie ca viata noastra e o inmormantare colectiva si continua… brrr. O sa ma duc sa imi iau o geaca galbena:)

    00
    • tocmai mi-am cumparat de craciun cea mai frumoasa geaga neagra de făș cu putin gri pe la maneci din viața mea. foarte calduroasa si eleganta, am dat 150 de euro, pret redus cu 25 la suta. sunt foarte multumit de ea, cu precizarea ca acum, aceeasi geaca costa la reducere 105 eur, csf, ncsf. dar negrul prinde foarte bine cu blugi albastri si ghete maronii. si nu simt ca ma duc la inmormantare, deloc. ti-aș pune o poza dar nu te intereseaza.

      00
    • Pune o poza cu geaca si cu bocancii’n picioare.

      00
    • @Marian, mie mi se pare ca albastrul se asorteaza mai bine cu maro sau gri:)
      @zoso stiu ce zici, o sa imi asum curatatoria pt viitoarea mea geaca galbena. Sau o sa o spal la masina cu niste mingi de tenis, am inteles ca iese foarte ok. Foarte murdar e Bucurestiul, mai ales acum vad cand e zapada topita pe strazi

      00
    • once you go black…

      00
    • Vorbeste cu zoso, poate te lasa sa scrii in locul lui fluture…

      00
    • @Ramona, problema e că nu prea găsești geci de iarnă de alte culori în afară de negru, gri închis, bleumarin sau verdele ăla închis, de armată
      Sau dacă există și colorate, nu sunt la fel de groase/călduroase. Sau mi s-a întâmplat să găsesc la un moment dat, la același model/măsură, etc de geacă cea colorată să fie cu câteva zeci de lei mai scumpă.

      00
    • @AlexF sunt prea putin fotogenic ptr blogul asta, nu vrea sa scada traficul

      00
  25. Foarte tare,

    cam asa vad si eu lucrurile,
    ma uimeste pretiozitatea corporatistilor care nu vad similitudinile cu forta muncitoare de pe vremea comunistilor.
    In București, chiar in Pipera, pe platforma industriala lucrau mii de oameni in industria falimentara de atunci, asa cum lucreaza si acum, aceiasi gura de metrou, aceleasi cladiri, aceiasi inghesuiala la inceputul si la sfarsitul programului. Atunci Electronica, Cinescoape, Electroaparataj etc, acum denumiri care sa sune bine in engleza.
    E foarte posibil ca peste douazeci – treizeci de ani sa ne uitam (noi sau copiii nostrii) inapoi la perioada de acum asa cum ne uitam acum la filmele romanesti de pe vremea comunistilor, atunci limba de lemn: tovarașe, plan cincinal etc, acum political corectness, target, development etc.
    Atunci secretari de partid, UTC, PCR, BOB acum Project Manager, Assistant, Senior, Junior, Consultant etc.
    Fiecare s-a nascut de ziua lui, fiecare are impresia ca apartamentul lui luat in rate e unic, felul cum intelege lumea e unic, cum își crește copilul, cum a descoperit mancarea sanatoasa sau alergatul, medicina naturista sau vacanta de vara in Thasos.
    Sanatatea lor mentala vine din faptul ca se conving singuri ca sunt mai buni decat ceilalti: decat vecinii, decat parintii lor si decat toti cei mai in varsta decat ei, mai buni decat tara in care s-au nascut (Românica!!!).
    Imi dau seama ca toata aceasta bula de care se inconjoara congenerii mei este ceva care tine de supravietuire si de conditia umana, dar ridicolul…
    Apropo de gel: cate milioane de oameni se imbraca de la Inditex, beau cafea la StarB si au Iphone? Asta nu ma deranjeaza, pentru ca e firesc sa ne permitem chestii produse in masa, dar sa te simti special pentru ca tragi dupa tine o punga de hartie pe care scrie Zara, sau pentru ca iti atarna un ecuson la gat sau la cureaua pantalonilor, asta e alta treaba.
    PS: si mie mi se pare ca romanii muncesc cel putin la fel de mult ca altii, celor care li se pare ca suntem ultimii oameni le recomand sa mai calatoreasca.

    00
  26. din aventurile unui iobag la Paris

    00
  27. te-au bagat in sedinta la munca ca trebuie sa porti costum gri ?

    00
  28. ca sa faci ceva cat de cat bine trebuie sa ai impresia ca ceea ce faci conteaza si ajuta pe cineva, asa iti gasesti o motivatie si o placere de a munci. altfel totul e inutil si nu ai nici un scop in viata, ca oricum murim si pe 99,9% din noi nu ne mai tine minte nimeni dupa 3 generatii.
    PS. vreau si eu sa fiu insultata in comentarii de fluture!

    00
    • „…trebuie sa ai impresia…”, m-as focaliza pe fraza asta. Gata, trebuie sa am impresia si chiar ca acum conteaza ce fac si ajuta sigur pe cineva daca am eu impresia.

      PS. Ai vreo 100 de latrai care insulta femei prin comentarii la alte posturi, tu vrei sa fii insultata de Fluture. Cred ca ai doar impresia ca vrei…

  29. Citez:
    „…de frica sa nu fii “scuipat” de semeni in afara cârdului, trupei, stolului, gloatei, cirezii, turmei…”
    Fluture… „Panseuri Alese” – edit. Prichindel, broșată, 228 pg. 2019.

    Citez:
    „…românul izolat este blând ca mielul. Când îi bate cineva din picior, el tace.
    Așa a tăcut și tace în fața celei dintâi ciocoroade, dacă
    o vede îmbrăcată alt fel ca el. „Capul plecat sabia nu-l
    taie“. De aceea, la oricine care arată sabia, el se pleacă.
    Când simte însă cotul tovarășului, adică atunci când
    este în ceată, atunci, de îndată el se ridică: și atunci
    ferește, Doamne, pe oricine de dânsul, căci este repede
    la mânie…”
    Constantin Rădulescu-Motru… „Psihologia Poporului Romîn” – pidief, 1909.

    00
  30. Textul este foarte bun. Ma uimesc comentariile de aici apropos de pretiozitate. Foarte fain stilul. Nu intru des pe aici dar cred ca imi place mai mult decat ce scrie zoso

    00
  31. Sincer mie imi place Fluture, dar daca ar avea mai multa rabdare la comentarii ar fi deja nirvana. Nu va inteleg pe cei care nu agreati stilul lui si amenintati ca parasiti blog-ul lui Zoso. Daca nu va prieste Fluture, nu mai cititi ! Aveti puterea absoluta sa apasati X si sa mergeti in alte universuri (bloguri). Mi se pare ca aceste vorbe sunt ale unor copii care vor ca Zoso sa fie prieten doar cu ei si nu si cu Fluture.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile