Mitica Arhivă a TVR

Am văzut clipul de mai jos și mi-am adus aminte de ceva.

 

 

TVR deține câteva miliarde de minute de filmări, care mai de care mai interesante. Până prin 1995 nu se auzise de drepturi de autor, așa că TVR filma automat orice eveniment. Concerte muzicale, în special, din categoria celor pe care lumea ar fi vrut să le vadă. Phoenix, IRIS, toate trupele vechi și bune ale României, plus concerte străine, TVR le-a filmat și le-a difuzat la televizor câte 5-10 minute la ore imposibile. Cine le-a prins bine, cine nu, sănătate.

Eh, prin 2004-2006 tot exista un curent în TVR, propagat de oameni tineri, care spune că ar fi bine să se pună online arhiva aia. Văzusem la un moment dat și un proiect pe hârtie cu costuri și alte prostii. Cea mai mare problemă era cea cu spațiul, urmată de problema cu streamingul.

În 2006 problema asta s-a rezolvat când YouTube a devenit mainstream. Nu s-a întâmplat nimic, TVR e un mamut care trebuie ars din temelii ca să renască din propria cenușă.

Partea amuzantă e alta: între timp, toate filmările alea nu mai valorează doi bani pentru public. IRIS s-au dus pe copcă, Phoenix a fost mânjită de idiotul de Covaci, Cargo cântă manele, la fel și Voltaj sau Compact. Tot ce voiai să vezi acum 10 ani vine cu un gust amărui. Nu, serios, uitați-vă la maneaua asta.

 

Nu-i așa că nu vreți să mai vedeți concertele alea mitice ale lor din anii 70? Sau “Întâlnirea de la Miezul Nopții” cu Petre Magdin? Sau sutele de ore de jazz.

Povestea asta cu Arhiva TVR e un exemplu bun de strategie proastă și de prea multă așteptare. Ca o gagică bună care se lasă greu, majoritatea celor interesați de ce are de oferite s-a săturat să aștepte, așa că, azi, nu mai valorează doi bani și prezintă interes pentru un număr restrâns de nostalgici, plus că a facut vergeturi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. si ce misto putea sa fie piesa asta fara toate floricelele alea de doi lei.

    PS: planul meu era sa gasesc un nene d-asta de lucreaza la TVR si sa-i dau o spaga cat salariul lui pe-un an sa intre in arhiva si sa manareasca casetele cu Intalnirea… :)

    00
  2. offtopic: stie cineva unde gasesc seria Sfarsit De Mileniu a lui radu Tudoran in format ebook?
    NU vreau hard copy, vreau s-o citesc acum. Pretty please.

    00
  3. Mai bine ar scoate toate filmele de genul primului. Astia ca mine de sub 30 nu stiu ce se dadea la TV pre-revolutie (aveam 3 ani in ’89), insa pot spune ca m-am uitat la absolut toate filmele de genul astuia pe care le-am gasit pe net. Cele din anii ’70 sunt adorabile.
    Uite idee de business romanesc: arhiva TVR vanduta pe sistemul netflix. Platesti 2 eur pe luna si ai access la toata arhiva streamable, cu tot cu concerte, propaganda cu nea nicu si ce mai vrei tu. Faci un app de android si ios si aia e. Costurile de productie sunt 0 ca au deja imaginile, mai trebuie doar infrastructura si mentenanta.

    00
    • Costuri 0 doar structura si nentenanta. Buna asta. Tu realizezi cat te-ar costa stocarea si banda ? Pentru niste amarate de videouri nostalgice ? Lumea nu plateste netflix ca sunt trackere da te plateste pe tine. Bun ai 10.000 oameni de au platit 2 euro. Ai 20k bani cu care nu-ti permiti nici sfert de server. Etc etc

      00
    • plus conversia de format.
      plus ca filme vechi, de vazut pe telefon… esti bun de tot.
      Plus ca acum sunt legi pt drepturile de autor si sa vezi cum se trezesc toti bosorogii si ciudatii.

      00
    • Am zis costuri 0 cu producția, că doar nu produci seriale noi cu nea Nicu în piață. Stocarea? Poate costa ceva, dar banda? Pe bune? În România unde un abonament la internet costă 5 euro și are bandă nelimitată? Cât să coste?
      Voyo costă 2 euro pe lună și ei trebuie să plătească licențe pentru filmele pe care le afișează.
      Da, lumea nu plătește la Netflix pentru că există torente. Dar dacă vineri seara te apucă dorul și vrei să-l vezi pe nea Nicu cum da din mână la 23 august 1985? Ce faci? Intrii pe piratebay sau dai 2 euro?
      Chestia cu conversia e one time investment, se recuperează în timp.

      Pe de altă parte s-ar putea să se trezească ăia care îl venerizeaza pe Ceaușescu și asta nu e bine :)

      00
    • Conceptul de banda nelimtata nu exista nicaieri in universul cunoscut. Chiar cresi ca voyo e pe profit ? Sunt cateva milioane bune bagate acolo

      00
  4. TVR nu le difuzeaza pentru ca nu le considera de interes pentru publicul larg. Sunt de calitate audio-video indoielnica si nu se bucura la ele decat lumea nostalgica, de „peste 35 de ani” care isi mai aduce aminte cum era. Pe restul, astfel de materiale de arhiva, ii lasa rece. In prezent se practica content audiovizual usor, la care se uita tot poporul.

    TVR-ul nu are o misiune culturala. Incaseaza o taxa si furnizeaza si ei un continut (in buna parte mediocru si frivol) ca sa-si justifice existenta.

    00
  5. Eu nu aș pune taxă, aș lăsa-o la liber pe YouTube și aș câștiga din AdSense. Dar cu un canal de YouTube puternic și pe care să nu găsesc toate…

    00
  6. Ar putea face un Netflix românesc care chiar ar avea abonați. Câte filme și piese de teatru au, toată diaspora s-ar abona la asta…

    00
  7. Deci în ’69 aveam în Ro freze care adunau zăpada de pe străzi şi o aruncau direct în camioane. Acum o adunăm la lopată, o facem munţi şi în cele mai multe cazuri o lăsăm în voia soarelui. Ăsta progres, tati!

    00
  8. Pai cum asa, fara iad alb? Sau inca nu se inventase?

    00
  9. Ce manea. Pacat…

    00
  10. Deci nu-mi vine sa cred ca in anii ’70 aveam utilaje care aruncau zapada direct in remorca tractorului… iar acum avem niste rahaturi de pluguri care doar imping zapada spre marginea drumului…

    45 de ani nu inseamna nimic…
    Iar stirile de atunci parca erau ceva mai elevate in limbaj decat protevismele din zilele noastre.

    00
  11. Cind ziceai de Covaci acu ceva ani credeam ca vb prostii, se pare ca ai avut dreptate…

    00
  12. Am telecinemateca .com ( fara link ca e de porc ) de veo 10 ani ca si hobby si inca astept un raspuns de la TVR in legatura cu ce pot pune acolo fara sa-i coste si fara sa castig nimic din asta. Poate in viata viitoare imi vor raspunde :)

    00
  13. Asta cu 1969 si 2015 referitoare la zapada e tipica pentru Romania. In 103 incepe constructia podului peste Dunare a lui Apolodor. Dureaza 18 luni. Intre 1890 si 1895 de face podul de la Cernavoda Carol ! – 5 ani, intre 1979 si 1987 se face podul nou de la Cernavoda 8 ani. Asta e evolutia in Romania.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube