“un fotograf produce imagini superbe cu orice cameră”

Știți placa asta, nu? Camera nu contează, experiența, cu ce fotografiază mai puțin…

Una dintre cele mai mișto camere foto care mi-au picat în mână a fost Sony A900, un full-frame cu care m-am jucat prin Delta Dunării în anul 2009, atunci când știam și mai puține despre fotografie decât știu acum. sony-alpha-a900

Ca posesor de Canon 400D, A900 mi s-a părut prea greu și prea complicat de folosit, dar mi-au plăcut pozele superbe care ieșeau din el. O parte din ele le puteți vedea aici și stau mărturie că o sculă bună poate produce imagini foarte bune, indiferent de cât de nepriceput este cel care o mânuiește.

nufar-delta-dunarii-2009

Mi-am adus aminte de asta în timp ce citeam îndemnurile oamenilor la problema mea cu A57. Cumpără lentile mai bune și mai scumpe. Asta sigur îți va rezolva problema. F/1.8 pe o lentilă de 200€ nu e la fel cu F/1.8 pe o lentilă de 400€. Asta în timp ce, desigur, toată lumea repetă la nesfârșit mantra că nu contează aparatul foto, ci fotograful.

Adevărul? Senzorul cât mai mare, lentila cât mai scumpă și mai luminoasă. Uitați-vă pe 500PX câte poze sunt sunt făcute cu aparate foto mid sau entry level. Din alea, jumătate au lentile care au costat de două ori cât aparatul.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

0 comentarii

  1. In primul rand postez in calitate de fotograf cu oarecare recunoastere: http://www.aurelm.com

    Da si nu. Depinde de context. Ideea e ca degeaba dai bani pe echipament scump atata timp cat esti praf. Nu o sa scoti poze mai bune, o sa scoti poze cu noise mai mic si rezolutie mai mare si eventual o sa ai un bokeh acolo de la obiectivul luminos care sa poata scoate in evidenta fix.. nimic. Dar e un sweet spot, de la un punct in sus diferenta conteaza prea putin. Si da, un fotograf bun iti va scoate fotografii frumoase si cu un aparat slab. Cu un aparat / obiectiv mai bun foarte probabil va scoate o fotografie mai buna.
    Insa motivul pentru care fotografiile de pe 500px sunt facute cu aparate si obiective scumpe nu e tocmai ala. Ci pentru ca oamenii respectivi sunt pasionati de fotografie si drept urmare se respecta si vor cele mai bune tooluri. Si chiar daca ar putea scoate poze foarte bune si cu un aparat mai slab nu vor face asta pentru ca prefera sa nu. Dar argumentul in sine e un non argument si un logical fallacy, pentru ca ai 2 date si creezi o cauzalitate artificiala, anume faptul ca pozele bune sunt datorate aparatelor scumpe. Nu, pozele sunt bune SI aparatele sunt scumpe.

    00
  2. Nu ma pricep.. daca tu zici!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube