”Ce mișto era înainte…”

În caz că aveți prieteni sau amici pe care i-ați auzit în trecut invocând gloria epocii Ceaușescu sau măcar un ”pe atunci era mai bine”, rugați-i să privească la ce se întâmplă zilele astea în Rusia. La cum se revine fix la perioada de dinainte de ”Glasnost”: magazine goale, bătaie la zahăr, fără posturi TV care nu cad de acord cu Puterea, fără medicamente, dulciuri de marcă sau tehnologie modernă. Prindeți procesul fix în desfășurarea lui. E ceea ce Gorbachov încerca să elimine din mentalitatea rusească: teama de a vorbi liber, teama de a arăta cu degetul ce era în neregulă în URSS. Dacă ”Glasnost” echivala cu ideea de deschidere totală, ”Perestroika” era latura de reformare a Partidului Comunist spre o asemenea mentalitate. S-ar putea spune că ”Glasnost” era cuvântul iar ”Perestroika” era urechea atentă a Puterii. Tot ceea ce Gorbachov a construit s-a ras aproape complet în ultimele cinci săptămâni. Rușii nu mai au voie să spună nimic sau să creadă altceva decât ceea ce spune propaganda. Efectele se văd deja în piețe: bătăi, arestări în masă, ciomege pe spinare. Putin a început timid tranziția: mai cădea de la balcon câte un dizident prea verbal, mai îl arestau pe un lider de opoziție la aterizarea în aeroport.

Cei care ați prins comunismul din România intuiți ce urmează în Rusia pe plan social și cum îi va afecta pe ruși. Cei care n-ați prins comunismul aveți acum ocazia să vedeți ”Live” și într-un ritm extrem de alert cum se transformă o țară din ceea ce avem noi în ceea ce ”aveam” noi. Se va naționaliza totul, moneda locală nu mai valorează nimic iar pe stradă declari că ești în ton cu ceea ce ți se spune. Nu Internet, nu vacanțe peste graniță, nu mașini străine care necesită piese de schimb. Aveți ocazia să priviți pe viu cum trăiește un popor – pentru a doua oară – sub cizma totalitarismului.

Nostalgicilor comunismului din România mai dați-le niște vreme. Spuneți-le că și-n Rusia se vor da apartamente gratis și salarii fixe în curând. Că toată lumea va avea un job, așa cum era la noi. Că acum încă își pot redacțiile da demisia în bloc fără consecințe serioase iar dacă protestezi pe stradă te ia duba, primești bătaie, dar familia ta e încă în siguranță. După care luați-le bilet dus spre Moscova și vedeți dacă se lasă duși spre gară sau nu; că avion sigur nu pot lua.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. Nu cred ca mai apuca Putin sa puna prea multe in aplicare. In cateva luni e cu pomenile la zi.

    00
  2. Rușii, chiar si aia din Moscova erau oricum speriati ca dracii – faza patita de mine, acum aproape 3 ani, pe strada in mareata capitala. Seara, ora 19-20, mergeam intr-un grup de 4 persoane (cupluri) la distanta de vreo 10-15m de persoana din față. La un moment dat, vad ca ii cade ceva din buzunarul de la spate. Strig in engleza, nimic. Strig si mai tare, numic. Ajung in dreptul „pachetului cazut”, observ ca sunt cateva bancnote, le ridic si o iau mai repede catre persoana care le-a pierdut, strigand-o in continuare. Baaah, nimic! Cand am ajuns in spatele ei, vorbind in engleza, s-a intors catre mine un barbat de nici 40 de ani, total speriat, care mi-a smuls banii din mana si a rupt-o la fuga! Am ramas masca, nu-mi venea sa cred asa ceva. Si totul se intampla undeva langa zidurile kremlinului, nu in cice stie ce favela rusească. Fmm putin.

    00
    • Din profil, parca semeni putin cu Tom Cruise.

      00
    • Băăăh, aitiștiipluii: explicați minusurile alea. Și aflati că unii își cheltuie banii ca sa se plimbe si sa viziteze, nu doar la starbax si pe curwe in militari rezidens. Mai scoateti capul din cwr si respirati, eftimiilor si cristicilor care sunteti.

      00
    • NOU
      #6

      Eu cred ca noi astia cu minusurile nu am inteles ce ai vrut sa spui. Care e pilda? De ce si-a lasat nenea ala pachetul de bani pe jos?

      00
    • eu am dat minus dupa ce s-a atacat ca de ce minus

      00
    • „Aitistiipulii” ti-ar zice ca ai scris un text lung cat o zi de post in care n-ai spus nimic. De-aia iei minusuri, ca ne-ai pierdut timpul tuturor. Daca nu crezi, mai ia o data la citit propriul text si vezi daca te prinzi.

      00
    • @ion costel, la fel ca tine. Am trecut peste comentariu, dar cand am vazut ca este agitat am dat si eu un minus ca sa fie la colectie.

      00
  3. „Gorbachov”? Pe bune??? In limba romana e „Gorbaciov”.

    00
  4. Ar fi misto un parc tematic sovietic. Sa fie un orasel in care poti experimenta pentru 10 zile viata in comunism. Cu pene de curent, cu program tv limitat, cu frig, cu mancare rationalizata, cu telefon cu internet limitat, si cu un mini Omon pregatit sa-ti corecteze comportamentul daca esti tare-n gura.
    Cei mai multi n-ar rezista 24 de ore.
    M-as uita la TV la un show de asta.

    00
    • Cand ai drum la berlin du te prin est si la muzeele DDR si STASI. Magnific! Parcuri tematice nu alta😬

      00
    • Pai este un astfel de parc tematic, se numește Rusia

      00
    • De ce nu ar fi în meniul o pulăleală ala seku, să simtă că la șaorma cu de toate, toate ingredientele?!

      00
    • Parcul tematic sovietic se numește România.

      00
    • Scuze, autocorectul! Voiam să zic masaj.

      00
    • Există și azi câte vrei. Pe lângă celebra Coreea de Nord care e mai greu de vizitat, multe -stan-uri sunt în aceeași situație.

      Turkmenistan e cea mai aproape de epoca ceaușistă. Are tipul ăla statui cu el călărind cai albi în toată țara. Și platforma lui politică evident e aceeași, el e singurul care îi poate apăra pe oameni de străinii care vor să vină să le fure glorioasele realizări.

      00
    • Parc tematic, ma refeream la o locatie in Romania unde sa poti gusta din comunism. Un loc unde un tanar intre 14 si 45 de ani sa poata trai viata de zi cu zi in comunism. S-ar putea ca aceasta experienta sa-i faca sa nu voteze niciodata un partid sau o persoana admiratoare a rusiei, a secerii si ciocanului. Daca nu muncim de pe acum la extirparea raului numit rusia, putin si comunism copiii de acum s-ar putea sa fie condusi de un partid al carei sigla sa fie un Z. Va mai amintiti cand erati mici cum va speriau parintii ca daca nu sunteti cumiti va veni bau-bau? Acum rusia si putin trebuie sa fie noul bau-bau.

      00
    • @manu144x pune și Belarus pe listă. Altă țară încremenită în comunismul de odinioară.

      00
    • Apropos frig, tooooocmaaaaaiiiii am citit într-un ziar că un șef de la Creștini Democrați din Germania (CDU) zicea că în casă 15 Grade sunt ok.

      00
    • @AlexF: Elena Ceausescu likes this

      00
    • Eu chiar am vrut să fac așa ceva, dar aveam nevoie de foarte mulți bani. E drept că n-am studiat foarte în detaliu problema, dar nu mă încadram la niciun capitol eligibil pentru fonduri europene. Din ce aveam disponibil puteam cumpăra un bloc comunist în ruină și cam atât. Apoi ăla trebuia renovat, și nu oricum, ci în stilul anilor ’80. La un moment dat am găsit faianță exact ca aia comunistă: mică, pătrată și albă.
      Mai aveam nevoie de magazine comuniste: pâine, alimentara/lactate, bar/cofetărie, papetărie/librărie. Alea ar fi trebuit construite. Apoi infrastructura dedicată programului radio/tv, curentului și apei calde cu program ar fi înghițit o grămadă de bani. Când mi-am dat seama că numai partea imobiliară și de infrastructură ar necesita o grămadă de bani și de hârțoage, și trecusem cu calculele lejer de milionul de euro, am renunțat. Mai ales că nu știu câți ar fi plătit pentru un sejur de o săptămână în trecut, să rămână fără curent sau gaz fix când gătesc, ori să stea la coadă să cumpere o pâine și să se spele cu apă rece 6/7 zile.

      00
    • O să fie, o să fie. Și nu doar 10 zile. Și nu doar un parc.

      00
  5. Referitor la vacantele in strainatate – de prin 2010 toti rusii care lucreaza la stat in domenii de securitate – armata, politie, jandarmerie – nu au mai avut voie sa iasa inafara rusiei – se dadea pasaport doar cu aprobare speciala, cam ca la noi inainte de 89.

    De prin 2018 incoace toti angajatii rusi care lucreaza la stat, indiferent de domeniu, nu mai au voie sa paraseasca rusia. Se pare ca acestia nu trebuie sa vada ce inseamna vestul, ca na, in Mongolia sau Kazahstan nu se inghesuia nimeni.

    Se vede ca toata mascarada asta cu vestul care ne este dusman a fost construita in treptat in timp.

    00
  6. Sunt o grămadă printre noi cărora le place Puțin și „inainte era mai bine”. Ei bine, tovarăși, acum e momentul să puneți banii unde e și gura. Luati-va bilet doar dus spre Moscova și Dasvidaniya! Nu va va simți bine i lipsa, dimpotrivă ne faceți un favor :)

    00
  7. In 2022 avem sub 600k de romani care castiga peste 1 000 euro. Adaugam si zona gri / neagra, sa zicem 1 milion de romani.

    2/3 oameni traiesc “simplu” / monoton, pentru ei viata inseamna casa, munca, masa si copii. Vacante in apropiere/rude sau mai rar la mare/munte.

    Ce ii poti spune unui om care o baga pe “inainte toti aveau casa gratis si loc de munca sigur”?!

    Evident ca 90% din raspunsuri vin cu jigniri / atacuri la persoana.

    Probabil un raspuns elegant ar fi “acum poti sa alegi intre Militari Residence si Popesti Leordeni pe 30 de ani” sau “acum poti sa iei 2 joburi daca nu ti ajung banii”.

    Din fericire sunt printre cei 600k de romani, atat eu cat si prietena, dar PREFER sa raman cu picioarele pe pamant si sa inteleg si MAJORITATEA saraca si mediocra a Romaniei…

    Pe langa aia cu “casa gratis” am auzit frecvent si “timpul trece, leafa merge”… jobul era fara stress cam pentru toti, unii chiar “aduceau” si lucruri de la job…

    Nu uitati ca pana in 1982 nu existau restrictii la mancare sau la tv… si chiar si dupa multi aveau rude la tara sau o alta “fereastra” prin care gaseau mancare…

    Totalitarismul pentru omul de rand a insemnat ca nu putea sa il injure pe Ceausescu pe strada… aia 2/3 oricum nu aveau planuri sa mearga la plaja in Spania.

    00
    • @AlinP:

      Totalitarismul pentru omul de rand a insemnat ca nu putea sa il injure pe Ceausescu pe strada…

      Eu am râs la faza asta de mai sus. Fără să vreau să fiu rău dinadins.
      Permite-mi să explic de ce.
      Pe Ceaușescu îl înjurau mulți. Unchiu-meu îl înjura regulat când se îmbăta; așa – la modul cu urlete de se auzea până la doă etaje deasupra. Heck – au fost până și vreo două revolte pe la Brașov și-n altă parte (uit) de au urlat ăia pe-acolo numai cuvinte de laudă la adresa lui Ceașcă. Omul de rând îl înjura lejer pe Ceaușescu, că nu el era problema. Problema era românul de lângă el. Milițianul, doctorul, învățătorul. Ăla te dădea în gât că înjurai, că nu înjurai conducerea. Sau îți cerea mită, să nu te dea în gât. Sau i-o dădeai tu, preventiv.
      Problema cetățeanului de rând nu era că nu putea să-l înjure pe Ceaușescu pe stradă. Problema lui era că dacă mergea la dispensarul medical intra cu râie și ieșea cu hepatită C și absolut nimeni nu purta vina pentru chestia asta. Sau îți viola un nomenclaturist fata de 16 ani, ți-o aducea acasă și-ți spunea în ton de reproș s-o educi să nu se zbată. Ori venea miliția, intra în casă, ziceau că caută droguri și plecau cu ceasul tău, setul de linguri și mai-știe-ce. Bănuiesc că crezi că glumesc, dar nu. Ori la vamă – primeai colet și dintr-un set de 10 mașinuțe primeai 6, și alea care erau cel mai puțin mișto; ori nu le mai primeai dacă erau toate mișto și cam aia era – n-aveai ce face. Sau – stai – îți fura unul o vacă, dar ăla era finul șefului de post din sat. Și mergeai la miliție și te băteau ăia măr pe considerentul ”data viitoare să lași vaca lui X în pace”; gen aia nu mai era vaca ta. Ori făcea copilul tău febră cu spume, fugeai la spital, i se dădea compresă rece și două aspirine și ți-l trimiteau acasă cu indicația ”să bea mult ceai”. După care a doua zi îl găseai rece bocnă în pătuț și cam aia era, că nu era nimeni de vină; oi fi făcut tu ceva.
      Crede-mă – nu problema injuriilor aduse lui Ceaușescu ne măcina pe noi. Nici că nu puteam merge în concediu în Franța. Eram cam prea concentrați să supraviețuim pentru a ne păsa de chestii de-astea.
      Nu mai amintesc că chestiile pe care azi le iei de bune pe-atunci erau SF: scutece, tampoane, piatră la brichetă (aia de scăpăra și dădea foc la gaz – aia nu se găsea), cercul din carton care izola butelia de țeava prin care trecea gazul și care împiedica gazul să scape (nici aia nu se găsea), banala hârtie de WC era când-cum la vânzare așa că mă ștergeam cu ziare ca un orădean atentic care locuia la bloc.
      Lol – crede-mă: nu glumele cu Ceaușescu erau problema românilor. Și dacă astea nu te conving, gândește-te că ”Cel mai iubit dintre pământeni” a lui Preda a scăpat de cenzură, s-a vândut în librării vreo săptămână și ceva (!) până s-a retras. Problema nu erau înjurăturile, că disidenții de ocazie care mai scăpau una printre dinți la bere se educau cu câte două palme și-o aamenințare, și aia nu din zel proletar ci pentru că milițianului ori turnătorului îi ieșea ceva de obicei din asta: o mită, o găină de ”lasă-mă-n pace”, o ceva.

    • E un articol scris tot azi despre directorii de liceu / scoala care au “trisat” concursurile.

      Pe scurt oamenii aia NU STIU sa foloseasca minimal un PC, dar sunt directori si intelectuali… iar “motivatia” pentru pozitia de director este si financiara.

      Ceea ce voiam sa spun prin 2/3 romani este ca mediocritatea este majoritara.

      Oricand un mediocru va prefera un “ap gratis” si un job unde nu exista somaj si nici “mai sunt 100 ca tine la poarta”.

      Pentru cei 1/3 clar e mult mai bine acum, dar noi suntem minoritatea…

      00
    • „Ori la vamă – primeai colet și dintr-un set de 10 mașinuțe primeai 6”

      In pachetele noastre erau ciocolată, cafea, ciorapi și deodorant pregătite pentru vameși… Nu mai opreau casetele video la controlul de cenzură :)

      00
    • @AlinP, ai intrebat ce poti sa le spui celor care iti spun ca “inainte toti aveau casa gratis si loc de munca sigur”.

      Este simplu, poti sa le spui ca si ei pot avea fara probleme o casa daca aleg sa nu isi mai cumpere telefoane, televizoare, sa foloseasca frigiderul ala vechi primit de la parinti, sa spele scutecele copiilor de mana, etc. Pot sa renunte inclusiv la abonamentul de televiziune, pentru ca TVR 1 se prinde si un cablu scos pe geam.

      Iar legat de locul de munca garantat, exista cam peste tot mici fabrici sau santiere care cauta angajati. Da, conditiile nu sunt usoare, dar nici pe vremea lui Ceausescu nu erau usoare.
      Pentru cei care au si ceva studii universitare, poti sa le spui ca sunt sute de comune care cauta profesori dispusi sa se mute acolo si sa predea la scolile locale.

      Mediocrul ala care viseaza la un apartament gratis viseaza de fapt la un ceva care sa arate ca cele de acum. Nu isi doreste sa primesca un apartament amarat fara gaze, fara aer conditionat, fara termopane, unde trebuie sa cumpere butelie in fiecare luna si unde dupa ora 22:00 sunt toate sansele sa ramana fara curent electric.
      Cu siguranta nu vrea sa locuiesca la ultimul etaj al unui bloc cu 4 etaje, fara lift.

      00
    • AlinP: „Ia hai sa turnam si noi niste sirop peste perioada aia, pe care oricum nu o cunosc decat din auzite”

      „Totalitarismul pentru omul de rand a insemnat ca nu putea sa il injure pe Ceausescu”. Nu, nene, insemna sa nu poti spune absolut nimic contra regimului, chiar si in cele mai benigne moduri („de ce sunt magazinele sunt goale, de ce rabdam noi de frig in casa, de ce stau eu la coada asta de 4 ore si ma lupt ca nebunul sa cumpar 1,5 kilograme de carne, de ce nu avem curent noaptea, de ce s-a imbolnaivi nevasta mea in spital, de ce nu vedem si noi campionatul mondial la TV, de ce e obligat copilul meu sa mearga la defilare si sa stea 5 ore in caldura fara apa, in plina luna august, de ce sunt obligat eu sa ies cu colegii de fabrica la defilare), ca riscai chestii chiar si in anii 80 (care nu erau totusi anii 50). Chestii care cresteau in intensitate, daca nu te potoleai (avertisment, retrogradare la lucru, pierderea locului de munca, stabilirea domiciliului fortat la 200 de km de casa, puscarie). Stii ce mai insemna? Ca cea mai mare parte a oamenilor nu aveau curaj sa spuna lucrurile alea de mai sus nici macar in familia extinsa, ca Securitatea avea cateva milioane de informatorii. S-au turnat rude intre ele in draci. De altfel, furia acumulata in anii aia a fost atat de mare incat Ceausescu a fost spulberat in principal de aia pe care tu ii numesti „omul de rand”. Cand platformele industriale au iesit pe strada, Ceausescu a fost gata. Si furia a fost atat de mare tocmai pentru ca nu existau debuseuri de niciun fel. Da, inclusiv dreptul de a-l trimite la origini in gura mare pe Iohannis sau Basescu e un debuseu, chiar daca unora le pare un nimic chestia asta.

      Altfel, esti pe alaturi si refuzi sa vezi cifrele in ansamblu, ca sa realizezi care sunt diferentele majore fata de perioada comunista chiar si pentru „oamenii de rand”. Ca tot vorbesti de plaje in Spania. Ia ia tu un low-cost azi pana in Italia sau Spania si priveste bine la oamenii din avionul ala. Soc si groaza, sunt chiar „oamenii de rand” acolo, nu corporatistii cu 2000 de euro net/luna. De ce? Pentru ca lucreaza in tarile alea sau se duc la rude sau se duc sa aiba grija de nepoti (pensionarii mai verzi, de exemplu). Si pentru ca pot face asta doar cu actul de identiate si cu 60 de euro dus/intors (adica 20% din pensia media din Romania), ca atat e un bilet saptamana viitoare la Roma cu wizzair, poti verifica, daca nu ma crezi.

      Aia care mai plang acum dupa comunism sunt de fapt aia care plang dupa tinerete lor. Dar tare as vrea sa vad cati ar mai face asta daca, printr-o minune, ar putea se retraiasca o luna in perioada aia, cu tot ce a insemnat ea.

      P.S. Si o observatie: Da, sunt „doar” 600.000 de oameni au salariu net peste 1000 de euro. Chestia ca in 2016 erau 100.000. Cum s-ar zice, suntem din ce in ce mai multi, nu ;)

      00
  8. Ma tem ca nu va fi chiar asa. :( Worst case scenario pt rusi ? Daca nu au murit de foame Iranul sau Korea de N, nu o sa moara nici ei. Dupa un prim soc, lucrurile se vor reaseza: schimburi comerciale cu China se vor mari de unde o sa le vina lucruri contra petrol si materii prime. Masini si industrie vor importa din China. Au destula mancare din federatie cand vor inchide exporturile de la tarile mai amarate. Concedii ? Vor merge in Egipt si in alte tari ce le doare-n zbanga de sanctiuni, nu toti, aia mai rasariti. televiziunile de stat, cenzura si internetul intern o sa convinga populatia ca asta e doar vina vestului ce ii vrea distrusi. Vor incepe sa furnizeze echipamente talibanilor, vor sustine foarte mult orice ar lovi in vestici. Un nou razboi rece va incepe.

    00
    • @Ciocanul:

      Daca nu au murit de foame Iranul sau Korea de N, nu o sa moara nici ei.

      Întâmplarea face că sunt un mare fan al studiului politicii, economiei și al societății din DPRK. Am citit tot ce era important pe temă – vreo 26-28 de cărți în total. Coreea de Nord a trecut prin niște perioade de foamete în ultimii 60 de ani de ți-ar sta părul măciucă. Adică da – cu canibalism și chiftele de fetuși morți, cu rețete de supă din coajă de copac și mâncat de iarbă și piele de cizmă. Uit câte milioane au murit doar la seceta din 1996, dar undeva pe la o cincime din țară li s-a dus urlând de foame. Așa că ăia literalmente mor de foame, din păcate. La asta duce izolarea economică și un regim tiranic.
      Ca să explic și mai bine: rația zilnică în lagărele din Siberia de după 1944 era de aproximativ 800 de calorii pe zi. În Coreea de Nord rația zilnică în lagărele anilor 90-2000 era de 200-250 de calorii, depinde cum aveai noroc. Tot ceea ce e sub 600 de calorii e foamete cruntă. Cu 800 reziști cam 12 săpămâni dacă bei apă, iei vitamine și nu te pune cineva să spargi granit aiurea la -15 grade iarna, după care apar semne nasoale. Ca să înțelegi de ce-și mâncau ăia copiii și rudele moarte ori de ce adunau prin piețe copiii orezul căzut pe jos, bob cu bob. E _atât_ de nasol.

    • Nu știu cum să-ți zic, dar pe ruși îi doare-n cur de Egipt și alte țări bananiere, sunt atîtea locuri civilizate pe planeta asta, unde nu-ți este viața în pericol și vezi ceva mai mult decât la tine in suedie. Rușilor le este dor de Europa, unde au ce vedea. Sărăntocii lor se duc ca si sărăntocii noștri la prima ieșire, all inclusive turkey sau bulgaria. Rușii cu bani au nevoie de o Franța, Anglia, Italia, Elvetia, Germania, Portugalia, Spania. Sunt destule tari cu clima plăcută, blîndă, față de excesiv continentală spre arctică, locuri unde ai ce vedea și experimenta in afara de frig, votca, borș și șubă (salata de pește marinat cu sfeclă și maioneză, merge cu votca).

      00
    • Citeam undeva ca un coreean a gasit vreo 2 boabe de porumb in balega de vaca.
      Le-a luat si le-a mancat, ca ii era foame si aia era masa pe intreaga saptamana. Bineinteles ca l-a vazut un consatean care l-a raportat ca a furat bunul public. Pentru asta l-au luat si tzop in lagar.

      00
    • O sa se duca-n Egipt rusii aia care se duceau pe Coasta de azur.
      Aia care se duceau pana acum in Egipt o sa viziteze doar orase din tarile semi-prietene: Samarkand, Bukhara, Dushanbe, Alma Ata, Asgabat, etc.

      Ah, si s-ar putea ca drumul sa fie cu trenul ca cica nu mai primesc piese de avioane.

      00
    • @Razvan, ma poti ajuta cu 2-3 titluri de carti despre NK?
      Stiu ca google is my friend dar as prefera niste recomandari, nu sa aleg la nimereala.

      00
    • @MihaelaS:

      Cea mai faină e The Aquariums of Pyongyang: Ten Years in the North Korean Gulag by Kang Chol-Hwan. Un alt must-read e Long Road Home: Testimony of a North Korean Camp Survivor by Yong Kim. O alta oarecum faină e Escape from Camp 14: One Man’s Remarkable Odyssey from North Korea to Freedom in the West by Blaine Harden, deși despre asta s-a dovedit ulterior că e parțial fabulație. Și ar mai fi Dear Leader by Jang Jin-sung.
      Dar prima e foarte mișto.

    • @Razvan, multumesc mult.

      00
  9. Am înțeles că în Moscova salariul minim este undeva la 1000 de dolari față de 200 de dolari în altă zonă din Federația Rusă. Problema la ei, din ce am înțeles, este diferența foarte mare dintre orașele mari și restul Federației.

    00
  10. Pe vremea lui Ceaușescu se spuneau bancuri politice la greu. Puțini sufereau cu adevărat din cauza asta, dar erau și unii care și-o luau din senin. Unuia dintre colegii tatălui meu i-au înscenat un furt. Avea omul fără să știe vreo 10000 de lei într-o carte, bancnote noi-nouțe. Așa l-au făcut turnător.
    Libertatea de a lucra unde vrei nu exista. Te duceai unde zicea partidul, dacă era în partea opusă a țării, ghinion. Îți vedeai părinții de două ori pe an.
    Ca femeie erai obligată să ai copii cât mai mulți. Nu conta că abia te descurcai cu unul. Libertatea de a alege câți copii faci nu exista.
    Primeai locuință gratis (cu chirie!) de la stat, dar nu era ca și cum puteai alege. Erai celibatar și primeai repartiție în colțul opus al țării? Primeai o cameră într-un cămin de nefamiliști, cu baie comună la capătul coridorului. Te căsătoreai? Primeai o garsonieră. Aveai un copil? Apartament cu două camere. Se mai întâmpla să stai singur într-un apartament personal cu două camere? Aveai spațiu excedentar și trebuia să primești pe cineva în chirie.
    Astea erau lipsurile, nu faptul că nu puteai merge în concediu la greci sau să faci un city break la Milano.

    00
    • Se stiau metode babesti de contraceptie de cand lumea. Hai sa nu dam vina de multi copii doar pe stat/comunism, hai sa aducem aminte si taranetele beat destul de des ce futea ca surdul in toba fara sa-i pese.

      00
    • @Ciocanul: metode de contracepție se știau. Mmmda, se predau chiar și n școli, expresia „metoda calendarului” am auzit o în școala generală prin clasa a 8 a când le au scos pe fete din clasă și ne au predat nouă anatomia. Presupun că toți cei care s de vârsta mea, știu despre ce vorbesc.
      Metode de contracepție se cunosc și azi, există. Țărănetele ăla există și azi. Bea la fel, fwte la fel.

      Problema i alta: țărănetele n a primit apartament, n a primit casă, n a primit pământ. Primea ea, alocație de mamă eroină. Aka fix pwla.
      Totuși, nu asta e problema de care zic. Problema era faptul că nu putea face întrerupere de sarcină. Mai concret, statul era șef pe 3.14zda neveste ti. Pe ovarele ei mai exact.

      00
  11. Cand eram prin clasele primare, intr-o pauza se bat unii cu buretele ala cu care se stergea tabla de creta; la un moment dat buretele aterizeaza pe portretul tovarasului si lasa o dara. Copiii… oops, dar nu au dat mare importanta. Ceea ce nu o sa uit toata viata, este cum dna invatatoare, cand a intrat in clasa si a vazut portretul ala manjit cu creta, s-a facut alba la fata precum creta respectiva. La momentul respectiv nu am inteles de ce ii era asa de frica, pentru ca solutia era foarte simpla – a venit femeia de serviciu cu o scara si a curatat frumos sticla de la portretul ala. De abia peste cativa ani am realizat in cat bucluc putea sa intre pentru o chestie asa de simpla.

    00
  12. Eu de abia astept sa castige Ucraina razboiul, chiar daca pierd partial teritorii, sa se faca o granita sanatoasa cu Rusia, sa inchidem usa definitiv (economic, social) si sa aruncam cheia. Sa stea in bezna asa vreo 50 de ani sa se gandeasca la ce au facut.

    Si poate in pauzele de sodomizare pe care China o sa le aplice rusilor, o sa isi aminteasca ce frumos era pe vremuri..

    00
    • Pai Ucraina deja castiga razboiul.
      Rusii sunt slabi si pur si simplu s-au blocat. Negocierile de pace sunt singura optiune ramasa pentru rusi, iar pacea se va semna in conditii umilitoare pentru agresori.

      00
    • Poate ca Rusia nu a castigat inca razboiul si are mai multe probleme decat s-a asteptat, dar nici nu putem spune ca Ucraina castiga ceva. Momentan sunt tot in corzi, iar fortele rusesti inainteaza in fiecare zi.
      Ba mai mult, indiferent ce se intampla, putem sa spunem ca Ucraina a pierdut aceasta confruntare. Chiar daca rusii se retrag, ei raman cu o tara distrusa. Chiar si cu ajutoare economice din parte UE, tot le va lua cativa ani sa reconstruiasca si sa ajunga la nivelul anterior.

      00
    • @Andrei G
      Nu mi se pare ca mai inainteaza rusnacii. Sunt blocati, si chiar respinsi dr langa Kiev.
      Au pierderi uriase – 20% din forta initiala se pare ca e deja la capitolele morti, raniti, disparuti, prizonieri.

      Intre timp, ucrainienii primesc voluntari (cel putin 20000 pana acum) si echipament de lupta de ultima generatie. Practic fiecare zi e o mica victorie pentru ei.

      Pe scurt, rusii pierd zilnic resurse neinlocuibile, iar ucrainienii isi acopera, macar in parte, pierderile. Trendul e unul neincurajator pt rusnaci.

      Sunt de acord cu tine insa in privinta tarii – Ucraina va avea ani de munca pentru a isi reveni. Plus milioanele de refugiati care nu mai au unde sa se intoarca… DAR, daca Ucraina va castiga acest razboi, cred ca va fi prinsa in partea vestica a noii cortine de fier, si va beneficia de un Plan Marshall 2022. Asta va ajuta mult la reconstructie…

      00
    • @Alexx, cate orase dintre cele cucerite de rusi au recuperat ucrainenii?

      00
  13. O să-l vedeți live și la noi în maxim un an. De lucrurile de care rîdem acum și care se întîmplă rușilor o să beneficiem și noi din plin.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile