Mai minte lumea, dar nici chiar așa

Este evident pentru oricine se pricepe cât de cât la economie sau la bani că avem inflație. Euro era 4,64 lei în 2018, azi e 4,73 lei. Dar dacă ai o urmă de creier și te uiți pe poza asta, vezi că motorina n-a fost niciodată 4,5 lei anul trecut. A fost un pic 4,9 și după aia a crescut iar dincolo de 5. Și cu pâinea cam la fel.

Ce nu vor deloc să înțeleagă oamenii care încearcă manipulările astea e că nu așa se face. Nu poți să spui “mint un pic până ajung la putere și după aia o să fiu corect și cinstit”. Publicul pe care încerci să îl agăți e sătul de minciuni și e sensibil la faze din astea, mai ales dacă sunt ușor de verificat.

Ce fac faze de genul ăsta e să sădească neîncrederea și în partidele noi. Înțeleg că vrei să dai la o parte PSD, dar nu cu minciuni vei reuși.

 

mai-minte-lumea-dar-nici-chiar-asa

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. NOU
    #1

    ExpresMedia.

  2. „Publicul pe care încerci să îl agăți e sătul de minciuni și e sensibil la faze din astea, mai ales dacă sunt ușor de verificat.”

    Aia crezi tu. Publicul lor este dispus să fie mințit, dar doar de către propria gașcă, nu de adversarii politici. Între cele două tabere nu este absolut nici o diferență din punctul asta de vedere, diferă doar canalele prin care se face manipularea.

  3. Cam tarziu la munca toarșu postac! 10% si avertisment de blam. Nu muncesti ca capitalistii de la 9 ci de la 6 sa fie comentu acolo cand deschide dusmanu revista presei

  4. intotdeauna am spus ca „dreptul la vot” ar trebui sa se acorde dupa criterii de IQ. si, asa cum exista o varsta minima dupa care ai dreptul sa votezi, sa existe si o varsta maxima, dupa care sa nu mai ai acest drept. m’am saturat de egoismul „bietilor batrani”, care se traduce prin „mai am putin de trait, hai sa’mi fie mie bine acum” – si voteaza toate scursurile care le promit 10 lei la pensie – distrugand astfel viitorul generatiilor tinere. m’am saturat de „political correctness”, in toate sensurile si de tot ce ar insemna asta. probabil n’o sa’mi publici comentariul, dar asta e… am spus’o.

    • In primul rand esti foarte prost.
      Nu batranii sunt problema ca voteaza PSD pentru 10 lei in plus la pensie ci noi astia care suntem cat de cat lucizi dar visam cai verzi pe pereti si asteptam sa ni se intinda un covor rosu sa iesim la vot.La ultimele alegeri parlamentare s-a demonstrat ca daca lasam putin lenea de o parte PSD-ul este muci cu tot cu hoardelor lor de walkeri.Problema este la noi nu la niste amarati de pesionari.Hai sa nu mai dam vina pe altii si sa iesim la vot sa rezolvam lucruri.

    • Este adevarat Mihail. Nu batranii sunt vinovati pentru acei 10 lei. Noi suntem vinovati ca la fiecare parlament al acestei tari toti am stat bine mersi mainile in san asa ca acei 10 lei au disparut(vorba vine noi, voi astia generatia anilor 60-80)…

    • @Mihail: sunt convins ca esti un jeg care debiteaza jigniri ascuns in camaruta lui din casa parintilor. ce e, puisor, ti’am jignit donatorii? :)
      poate tu ai asteptat covorul rosu; eu am iesit la vot, de fiecare data, dar n’am avut nicio sansa in fata gloatelor de „amarati” care se bucurau la o galeata si un litru de ulei. nici eu, si nici altii ca mine, care au copii, si pe care ii preocupa mai mult viitorul acestora, decat „ziua de maine”, si care s’au saturat de sintagmele de genul „au furat, dar au si facut”, sau „sa votam raul cel mai mic”.
      de fapt, imi pare rau ca m’am obosit sa’ti raspund. te las sa te duci la mamica ta si sa’i spui ca „mi’ai aratat tu mie”.

  5. “Nu poți să spui : mint un pic până ajung la putere și după aia o să fiu corect și cinstit”. Ba poti. Multi accepta astfel de comportament. Sunt de acord cu el. Nu ai vazut deloc reactia oricarui partizan politic cand ii arati ca tabara pe care o sustine l-a mintit? Reactia e simpla: Ba, esti un „partidul caruia i se opune/finantator” -ist imputit.

    Da, daca lumea ar vota PRO un partid, atunci da, un asemea comportament ar fi contra productiv. Dar atata timp cat lumea voteaza contra, nu conteaza cat de mult gunoi face propriul partid, atata timp cat votantului i se livreaza si mai mult gunoi despre celalalt partid.

  6. De peste 1 an, singura cafea pe care o consum acasă e Tchibo Espresso Milano boabe ambalaj de 1kg. Cumpăr 1 pachet pe lună, mereu din acelaşi loc, Auchanul de la colţul blocului. Adică ştiu exact cum a evoluat preţul. Am luat cu 42 lei la începutul lui 2018, apoi am dat 44 lei prin toamnă, în primele 6 luni ale luo 2019 am luat cu 48 lei, iar săptămâna trecută am dat 53 lei. Practic, într-un an, preţul a crescut cu 26%

    • Si eu am patit asa cu unele produse, undle romanesti, altele de import. E interesant de vazut ce s-a intamplat in fiecare caz, nu e o reteta universala. Poate s-au aliniat la euro, poate au decis in cartel sa ii mai taxeze pe estici, poate nu au vrut sa umble la calitate, poate s-au speriat de fiscalitatea cu care ameninta psd etc

    • Cel mai reprezentativ esantion. Cel reprezentat de un singur element.

    • aici depinde si de pretul international al cafelei, care variaza destul de mult de la an la an

    • Pentru ca, bineinteles, Romania este principalul producator de cafea din lume iar pretul cafelei nu este deloc influentat de starea culturilor de cafea din lume, situatiile politico-economice din alte tari, acorduri economice internationale, etc.

    • pentru astia cu pretul international. E in scadere: https://prnt.sc/oog64p , https://prnt.sc/oog6ky ceea ce inseamna ca inflatia la cafea putea fi chiar mai mare.

    • Tot in acest an patronul magazinului si-a schimbat Loganul pe un BMW X6. Uite ca pe el nu l-a afectat inflația!

    • Povestea asta cu cafeaua arata fix de ce magarii cu exagerari functioneaza. Statistic nu are nicio valoare. Nu poti argumenta ca au crescut preturile cu un singur exemplu. Poate sa fie de vina pretul cafelei, monopolul local al magazinului, inflatia generata oricum de un milion de chestii, politicile comerciale ale importatorului, intermediarului, comerciantului. Multe explicatii sunt. Cresterea aiurea a salariilor facute de guvernarea PSD poate sa fie chiar explicatia principala.

      Insa avem statistici oficiale cu privire la inflatie. Eurostat spune ca e de 4.1 pe 2018 de exemplu. Am dat exemplu eurostat, nu INS, ca sa nu incepeti cu baliverne ca sunt manarite de PSD.

      Deci e clar ca exemplul cu cafeaua ce a crescut cu 26% intr-un an nu reprezinta un exemplu elocvent. DAR!

      DAR, precum se poate vedea, postul are o multime de like-uri. Pentru ca oamenii asta isi doresc. Nu isi doresc sa auda adevarul. Ci isi doresc sa li se confirme convingerile. PSD-ul a nenorocit tara. Gata, vrem sa ascultam cat mai multe informatii care sa ne confirme asta. Nu conteaza daca sunt adevarate sau nu. Sau relevante. Nu.

      Deci da, ce spui tu in postul initial ca nu ar trebui sa se intample si propaganda din asta penibila ar trebui sa sadeasca neincrederea in partidele noi, asta se intampla doar la oamenii care inca mai au cel putin un neuron functional. Restul, care cauta doar niste informatii care sa le confirme convingerile, putin le pasa de adevar. Ei vor doar sa se autovalideze zilnic prin informatii: da ba, stiam, uite ce zice si stirea asta sau gigel asta, ii dau like. asa e.

      Abia in momentul in care oamenii vor incepe cu „Ba ia stai cu exagerarile astea sau informatiile nerelevante” abia atunci va exista o speranta. Altfel, daca dam like-uri pe banda la exemple nerelevante, pot sa dorm linistit ca lucrurile nu se vor schimba in bine prea curand.

      PS. Ce e ironic e ca acest comportament de a nu taxa derapajele informationale, chiar daca fac parte din propria tabara, este fix acelasi pe care l-au avut psd-istii cand l-au ales pe Dragnea sau alte nulitati la sefia partidului. Nimeni nu a indraznit sa-l critice de exemplu cand batea campii cu multinationale. Sigur ca problema multinationalelor are la baza comportamente reale. Exagerarea insa nu era cea corecta. Toti i-au cantat in struna. La fel si aici mai sus. Ii reproseaza cineva ca exemplul e irelevant in contextul discutiei? Nu, toti ii dau like-uri.

    • Andrei

      Corect statistica e înșelătoare. De aceea in statisticile oficiale e de maxim rahat sa ții cont de electronice de exemplu. Ce crezi, prețul unui flagshio care scade cu 30% într-un an e reprezentativ?

  7. Tu ai impresia ca publicul lor suntem astia care comentam pe aici? Si oricum.. ei au un argument suprem.. s-o fi scumpit benzina, dar le-a marit pensiile. :D

    • Pai tocmai, imaginea de mai sus e dedicata votantului anti-psd. Ceea ce cam sunt majoritatea celor care comenteaza pe acest blog. Si astfel de campanii exista pentru ca functioneaza. Pentru ca si in tabara anti-psd sunt destui prosti care sa se lase manipulati de chestii din astea. Sigur, nimeni din cei care vor citi postul asta nu vor credea ca ei fac parte din gasca de prosti si mare mare se vor si supara ca cineva indrazneste sa nu ii considere asa de destepti pe cat se cred. Lucru care de obicei e fix dovada care arata contrariul a ceea ce cred. Ca de exemplu si dislike-ul la acest comentariu. :)

  8. prețul motorinei a fost la un momentdat și 4.56 – vezi aici https://www.peco-online.ro/istoric.php

  9. Sa-mi fac si eu meseria.
    Preturile nu le-a mărit PSD-ul, ci le-au mărit firmele private. PSD doar a mărit salariul minim, care si asa e jenant, 265 euro net.
    La brutărie le-au crescut costurile cu utilitățile. Păi tot firmele private le-au mărit.
    Firmele private au mărit doar salariile minime (unde au fost obligate prin lege) si au mărit preturile. In 2018 firmele private au dus-o foarte bine.

    • Nu te pișa contra vântului. Zi și tu ca ei că PSD este de vină, nu are nimeni chef să asculte contraargumente. Emoțiile vând!

    • Asta-i din categoria “Șoselele sunt aglomerate din cauza camioanelor care cară mărfuri, fiindcă a crescut economia” (citat dintr-un clasic în viață). S-au prins străinii/privații că românii sunt bogați și le fură banii din buzunare. Vai de noi!

    • Auzi, dar ce mama naibii le-a apucat pe firmele astea private sa mareasca preturile ce dementele in 2017, 2018 si 2019? De ce nu aveam practic inflatie in 2013 sau 2014 sau 2015 sau 2016?

      Te-ai gandit vreodata cand pot sa creasca preturile? Hai, ca nu e greu. Preturile cresc cand sunt bani pe piata, ca altfel degeaba vrei tu sa vrei sa vinzi kilogramul de rosii cu 5 euro, ca ramai cu el in brate

      Ok, de unde sunt banii aia? Bingo, de la generosul si dementul guvern PSD, care visa sa isi faca o noua armata electorala din bugetari, pensionari speciali, firme de partid si clientela.

      Sa iti explic: Anvelopa salariala bugetara a crescut in anii astia de la 7% din PIB la 10% din PIB. Ce fac bugetarii cu banii astia? Fac companii, investitii, isi fac case, isi fac firme in IT? Hai ca nu e greu: ii baga in consum, in excursii si televizoare, in haine, mancare si plasme. Exact asta fac. 3% din PIB inseamna 6 miliarde de euro aruncati brusc in consum. Asta a dus la cresterea masiva a preturilor. Partea proasta e ca aia din mediu privat (si in mare parte si pensionarii, aia „normali”) primesc aceste mariri de preturi in plex: pentru ei e imposibil sa aiba an de an cresteri de venituri de 25%, ca in mediul bugetar.

      P.S. Salariul mediu la bugetari e deja cu 75% mai mare decat media pe economie. Si avem un salariat bugetar la trei in mediul privat. Situatia e unica prin Europa.

  10. https://www.peco-online.ro/istoric.php

    Oare îi durea mâna să pună 2017 acolo? În august 2017 a fost ultima dată 4,57.

  11. Au dus-o bine firmele….. Ia vezi câte s-au închis!

    • ”Gigs economy isn’t a genuine economy: it’s a phantom economy; it’s a dying life support.
      That’s like comparing content creation (gigs) with platform creation (industrial sectors, complexes, mass production, manufacturing, harvesting, research etc). They’re not the same.”

    • Câte s-au închis și câte s-au înființat? Din cele care s-au închis câte au murit datorită incompetenței manageriale ale antreprenorilor? Sau câte au fost înființate doar pentru a spăla bani?

    • + Ionuț

    • Ionuț, aia cu competența și spălare de bani bani nu depinde de cine e la putere, în general e o medie să zicem așa.
      Întreabă-te câte NU s-au înființat din cauza PSD ( eu neînființând una din cauză de șpagă și lipsă de forță de muncă).

  12. Daca in 2018 bagai benzina de 50 de lei, iar in 2019 tot de 50 de lei, unde e scumpirea?

  13. Aham, deci stai putin. Dupa mintea unora inflatia nu exista fara mariri de salar? Sa-mi fut una cata logica. Inflatie exista fie ca salariul ramane la acelasi nivel fie ca se mareste/micsoreaza(traiasca pnl base boc)… astept sa imi explice lumea de ce preturile au urcat la alimente cand a scazut tva-ul….

    • Am vrut si eu sa ii dau un reply cretinului de mai sus dar mi a fost sila.Dupa mintea lui clar nefunctionala sau ticaloasa,toate veniturile ar trebui sa ramana la nivel de sclavi ca sa nu fie inflatie.
      Fuck logic!…sau in caz de ticalosie…Fuck him!

    • alexd tu asta ai priceput din ce am scris? Am scris eu undeva ca salariul trebuie sa ramana la nivel de rwanda? Am scris clar, inflatie exista indiferent de nivelul de salarizare pentru cei ce urla si se dau cu curul de pamant ca avem inflatie deoarece a crescut salariul… pana una alta explica matale de ce a crescut pretul la produse dupa scaderea de tva?…

  14. Cică mulți bani în piața in 2018, cică multe firme închise în 2018. Interesant.

  15. Cred ca la salariul minim comparatia pentru transport trebuie sa o faci cu abonamentul la transportul in comun… Nu ai cum sa intretii si sa folosesti masina cu salariul minim. In rest… cei noi incearca manipularile clasice… manipularile cu care ne-a obisnuit clasa politica.

  16. Dragi mei haideți sa nu mai reproșa! Și sa ne punem inpreuna forțele, sa aducem în tara acei oameni cu doctorate acei romani din străinătate! Care da ar putea salva România! Mai bine iam plăti pe acei oameni decât puturoși și fomisti care ocupa funcțiile statului roman!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile