Minciuni economice de care până și eu mă prind…

Nu mi-a plăcut economia de la liceu, parcă am și rămas corigent prin facultate, nu mai rețin exact. Jegoasă materie. Dar, când îl aud pe Cristian Socol, profesor ASE şi ideologul programului economic al PSD mințind cu spume, până și eu mă prind.

Ia fiți atenți aici:

În manualele de economie se arată că o creştere economică sustenabilă se bazează pe mărirea productivităţii muncii. Datele Eurostat arată că în România productivitatea muncii a ajuns la un nivel istoric. Productivitatea orară a muncii din România (exprimată în preţurile din 2010) a fost în anul 2018 cu 46,5% mai mare relativ la 2010 – cea mai mare creştere din UE, comparativ cu o medie europeană de 8%. În 2018 relativ la anul 2016, România a înregistrat a patra cea mai ridicată rată de creştere a productivităţii orare a muncii (în termeni reali) din UE (+ 8,04%), relativ la o medie europeană de doar 1,89%, respectiv cea mai ridicată creştere a productivităţii reale a muncii pe lucrător din UE (+8,3%)

Sunt două chestii acolo.

Prima e aia cu creșterea productivității orare a muncii. Adică au crescut salariile, deci iată, România e pe drumul modernizării și emancipării economice. Și observați că omul e cârnat masiv, spune o singură dată “comparând cu salariile din 201o”. Să nu bată la ochi. Da, dom profesor de la ASE, dar cu o rată a inflației de 5% pe an, înmulțit cu 8 ani, cam cum ies calculele? Cât era kilul de cartofi în 2010 și cât e acum? Cât era pâinea atunci și cât era acum? Euro era 4.5, acum e 4.8.

A doua e aia cu rata creșterii față de media UE. De aia zice Dragnea că ăia crapă de invidie și olandezii vor să ne ia porturile, că uite ce bine o ducem. Practic, suflăm în ceafă Dubai-ului cu autostrăzile noastre cu 3 benzi și cu exporturile masive de bunuri din Zona Liberă Mizil.

De asta zic, macro stăm foarte bine. Doi oameni câștigă 5.000€ pe lună, dar statistica nu vede că unul câștigă 4.500 și unul 500. E mișto să vezi trenduri, să explici, să contextualizezi, dar e mișto și să mai scoți nasul din cărți și grafice și să dai cu el în lumea reală, și aia de prin București, și aia de dincolo de el.

Nu zice nimic nea Socol de importurile de gaze și curent. Oare de ce.

201905161616130101

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

43 comentarii

 1. Da, si la inflatie suntem pe primul loc in UE!

  00
 2. ”crestere economica” pe datorie.
  dobanzile au fost la un minim istoric, dar situatia se poate schimba.
  alta latura negativa este ca romania nu capitalizeaza nimic din aceste imprumuturi (in infrastructura, sanatate, invatamant, cercetare aplicata).

  00
  • In comparatie cu autostrada din Moldova, la drumul express Craiova-Pitesti au realizat luna asta de doua ori pe atata km 😉

   00
 3. Productivitatea nu masoara salariul, ci cat produce un salariat. Ea poate fi corelata cu salariul, dar nu e neaparat :).

  00
 4. NOU
  #7

  Creșterea productivității orare a muncii nu are legătură cu salariul, are legătură cu numărul angajaților, cifra de afaceri, orele lucrate.
  E logic ca în România să fie mare productivitatea orară a muncii din moment ce un român produce în același interval de timp cât un străin (sau chiar mai mult) dar e plătit la jumătate.
  Asta nu spune el, că pe un singur salariu, un român face munca a 3 oameni, de exemplu: industria bazată pe regimul de lohn (8-12 ore de cusut incontinuu la mașină), horeca (3 ospătari la 30 de mese), munca la bandă (11,5 din 12 ore de îndoit țevi) etc.

  00
  • Administrator HR pe Franta si Elvetia – face munca a 3 francezi care erau platiti cu minim 3000 EUR net.

   00
  • daca spui ca un roman produce mai mult si productivitatea nu are legatura cu salariul, de ce productivitatea romanului este mai mica?
   ceva nu se leaga!

   00
  • NOU
   #10

   Mai toate țările cu mână de lucru ieftină au productivitate mică pentru că ceea ce se produce are o valoare mică la final, asta fiind și explicația faptului că România are o productivitate mică.
   De exemplu: o pereche de papuci produsă de un român valorează 2€ când pleacă din țară către Italia, iar după ce pune firma din Italia eticheta (fără să modifice în alt mod produsul), costă 50€. Același produs fără etichetă e 2€, exact același produs dar cu etichetă e 50€.

   00
  • Productivitatea raportata la salariu se numeste randament. Repet, productivitatea este valoare produsa per unitate timp. Atat. Salariul nu este variabila din formula.

   00
 5. O fi typo. Poate productivitatea “orala” a crescut. Si cea “anala”, a se vedea sarma doamnei primarite (numai cine nu munceste nu greseste, deci doamna Gabi presta intru cresterea productivitatii).

  00
 6. Vad ca ai intrebari.
  În 2010 pâinea costa 1 lei.
  În 2010 cartofii costau 2-3 lei.
  Oare ce vrei sa spui?

  De unde ai scos 8% inflatia timp de 10 ani? Ai date sau asa crezi? Au fost câțiva ani de deflatie.

  Si, precum iti spune lumea, productivitatea muncii nu se măsoară în salariu.

  Fără ironie, se vede ca nu ti-a placut economia.

  00
  • Deflatie? Nu te amagi te rog… in romania nu exista deflatie. Vezi cand au scazut tva-ul la alimente, au scazut preturile o saptamana, dupa aceea au urcat

   00
  • Departe de mine. Sunt doar date oficiale.
   Într-o economie sănătoasă este oricand de preferat o inflație de 1-2 fata de o stagnare sau mai ales o valoare negativă.

   În ultimii doi ani, pe fondul relaxării fiscale, relaxare pe care o vom deconta în mod cert în anii viitori, coroborat cu preturile internaționale la gaze, petrol, etc. inflatia s-a dus la cote prea ridicate. Nu e un lucru bun dar in economiile subrede e greu sa il eviți.
   Speram ca Gauss sa fie blând cu reversul medaliei.

   00
 7. Socol este încă un exemplu, strălucit aș zice, de prostituție și pupincurism maxim. Și ăsta nu e vreun prost ca Orlando sau Vosganian sau alți d-ăștia care nu au noțiuni economice nici cât are nea Vasile din capul satului.
  Nu, Socol știe foarte bine că aberează. Nici măcar el nu crede ce zice.
  Mi-a fost profesor seminarist în ASE acu’ vreo 15 ani. Știți în ce hal se bat cap în cap noțiunile pe care se chinuia el să ni le explice atunci cu tâmpeniile pe care le debitează acum de când e trompeta pe parte economică a psd-ului?

  00
 8. Ce-mi plac astia de la guvernare cum fac ei referire la Eurostat (sau orice alt organism european) cand le convine si contextul ii avantajeaza. In rest, ca e Comisia de la Venetia, CE, FMI etc, si ii atinge la genunchi cu vreo recomandare, pac, pun placa cu ne vor sclavi si supusi.
  Pe subiect, partea proasta e ca Socol nu e prost, cum nu e nici Vâlcov, e doar incredibil de rau voit. Ca isi da si el seama ca in ochii oricui intelege un pic de economie se face de cacat si opiniile lui și cu comparatii de mere cu avioane.

  00
 9. Mane, cel mai simplu, transforma salariul minim net din 2010 in euro, si transforma-l pe cel de acum, din 2019. Ca pe asta-l iau niste milioane de romani. Fa acelasi lucru si cu salariul mediu net, si vezi ce-ti da.

  Si serios, o crestere de 10% a cursului in 9 ani? In contextul in care salariul minim s-a triplat? Serios?!

  00
  • “Ca pe asta-l iau niste milioane de romani”

   Va scapa din vedere un lucru esential. Pe asta il iau milioane de romani ACUM.

   In 2010, doar 330.000 de romani aveau salariul minim pe economie. In 2018, discutam de 1,7 milioane de oameni! Asta e marea realizare a guvernarii actuale? Ca am ajuns ca 60% dintre cei care lucreaza in mediul privat sa ia minimul pe economie? Unde ne oprim? La 90%? O sa mai poata trai cat de cat in tara asta doar bugetarii si o mana de gulere albe?

   Si poate ca dumneavoastra acest minim vi se pare minunat. In realitate mori de foame cu 1260 de lei net/luna, in conditiile in care preturile au explodat fata de 2010, sunt deja pe la 60% din medie europena. E ca si cum ai trai in Europa vestica cu un salariu net pe luna de 450 de euro. Incearca sa vezi daca poti. In Romania se poate, pentru ca romanii sunt inca obisnuiti sa stranga cureaua pana la ultima gaura si sa supravietuiasca in conditii extreme. Dar e greu rau, nu v-as dori sa aflati cum e.

   Si ignorati naibii inflatia oficiala, ca aia baga doar cartofi in cosul ala, mai ales de cand sunt sub subordonarea directa a guvernului, si uitati-va la preturile reale. Tineti cont ca inflatia a lucrat puternic si in lumea vestica, raportarea doar la curs e o alta pacaleala.

   O guvernare cu rezultate bune duce in sus salariul MEDIAN. Adica face ca grosul angajatilor sa se apropie de medie. Si nu va mai lasati pacaliti de salariul MEDIU. Ala e impins in sus de cei 25% de angajati bugetari, in care guvernul pompeaza cresteri anuale de 20-25% de trei ani de zile, complet ilogic si impotriva fundamentelor economice.

   Aici e evolutia numarului de angajati platiti cu salariul minim pe economie din 2010 incoace:
   https://www.profit.ro/stiri/numarul-angajatilor-cu-salariul-minim-s-a-triplat-in-ultimii-6-ani-dupa-majorarile-succesive-aprobate-de-guverne-16063736

   00
  • În plus, e ușor să triplezi salarii cînd sistezi toate investițiile majore, ba chiar mai și împrumuți bani din exterior și interior!

   00
 10. pe mine mă distrează cum se cramponează ei de olandejii răi care vor să ne ia portul constanța, dar nu spun nimic de importurile fictive pe care le fac șmecherii p-acolo: iau cereala produsă de padișahii harapi, o urcă pe vapor, o țin 3 zile până o plimbă în acte spre tărâmurile islamice și-napoi, o coboară sub altă firmă și gata, au crescut importurile româniei, producem cereale dar importăm pâine congelată, dup-aia se miră niznai pe la televizoare că au ioropenii ceva cu noi

  00
 11. Pai 1.05 ridicat la puterea 8, adica inflatia de 5% se aplica la fiecare an, rezulta 1.447, adica 44.7% crestere de preturi raportat la 2010. Deci numai calculul asta arata ca e tanda pe manda, cresterea salariului e inghitita de inflatie.

  00
 12. “Productivitatea orară a muncii din România (exprimată în preţurile din 2010) a fost în anul 2018 cu 46,5% mai mare relativ la 2010 – cea mai mare creştere din UE, comparativ cu o medie europeană de 8%.”

  Fii atent ce inseamna asta:
  – neamtul are productivitate 100%, romanul 50%
  – fata de anul trecut neamtul a crescut cu 8% iar romanul cu 50%
  – adica valorile finale sunt 108% pentru neamt si 75% roman

  Unde productivitatea muncii e cat produci impartit la timp.
  Desigur ca sunt si alte aspecte de discutat, valoarea produsului, salariului, ce mai influenteaza productia, infrastructura, managementul, etc … dar la baza este ca altii fac 10 piese in timp ce noi facem 5.

  ps1: daca pentru un proiect ai 5 aspecte care conteaza in proportie de 20% fiecare, si fiecare din aspectele are 80% probabilitate sa se intample corect si la timp, proiectul tau are sanse de reusita de … 33%
  (de ex, furnizor + productie + distributie + infrastructura + clienti)

  ps2: am cautat si niste cifre.
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/munca-multa-salarii-mici-cum-stau-romanii-la-capitolul-productivitate-921571

  00
  • Managementul și lăcomia
   Dacă suntem teoretic la 50% productivitate n-ar trebui să avem 50% din salariul vesticilor?
   Am un pretenar electrician categoria X. Oerta în țară 2400+ bonuri de masă , în Olanda 2400 de euro. În țară crezi că i se cere să muncească de 4,7 ori mai puțin ?

   00
  • Nu – suntem fix unde meritam ca tara.

   Ca noi, toti, suntem responsabili de cum merg lucrurile in tara asta. Aici, pe domeniul lui merge si-asa, lui sa se faca si sa ni se dea. Aici, unde ne fute grija de capra vecinului, in loc sa avem grija de ea, si el de-a noastra, ca sa avem toti multe capre. Aici, unde e pula respect fata de munca ta si a altora, si de timpul tau si al lor.

   Aia sunt unde sunt pentru ca societatea lor e mai matura, ca si economia de altfel. Au infrastructura, serviciile sociale si publice merg, industria merge pentru ca au bagat bani in ea si e capital in economie.
   Ala cand iti produce o masina are de unde sa ia piese, ii ajung la timp, o termina la timp si o livreaza la timp, la niste standarde de calitate. Asta inseamna ca vinde mai mult decat noi, si produce si mai mult decat noi.
   Au inteles ca daca toti isi fac treaba cat mai bine, au de castigat cat mai mult toti.

   Nu e totul perfect nici acolo, dar toate functioneaza mai bine ca la noi. E 100% vs 50%.
   E fix exemplul de mai sus, in care ai 5 chestii care conteaza intr-un proiect, si noi le facem pe genunchi. Educatie, infrastructura, servicii publice, sanatate, etc, le facem acolo sa fie facute. La munca suntem lenesi si indisciplinati, si pe urma ne miram ca vine nota de plata cat vine.

   Ca labagii nostri de fotbalisti, care vin beti pula la antrenamente sau mai sar cate unul, se antreneaza pe camp, fara preparator, medic, echipamente, si pe urma se mira de ce ii bat aia de-afara pe unde ii prind.

   Astia suntem, ne uitam la altii care au si in loc sa ne intrebam si sa invatam ce fac aia de le merge asa bine, noi sarim repede: pai da noi nu meritam la fel?

   00
 13. Productivitatea muncii in Romania a crescut pentru ca au intrat pe piata sau au crescut firmele straine, si au impins in sus media. Nu munceste nimeni mai cu spor, mai ales la stat. In plus, din proprie experienta, va spun ca statisticienii astia nu au, si nu au cum sa aiba date exacte si corecte, asa ca se baga mult “din top”.

  00
  • Productivitatea depinde mai mult de valoarea lucrurilor pe care le faci. De multe ori depinde foarte puțin de cât repede te miști la muncă.
   Ecemplu: niște nemți produc 100 de BMW-uri vor avea o productivitate mai mare decât același număr de români care au făcut în același timp 500 de dacii. Asta deoarece cele 100 de mașini produse de ei se vor vinde cu mai mulți bani decât daciile.

   Pentru unele sectoare nu ai cum să calculezi productivitatea direct.

   00
  • Citesc unele comentarii in legatura cu o presupusa legatura intre productivitate si salariu.
   Este o legatura, dar doar intr-o singura directie. Daca nu maresti sau scade productivitatea, in timp risti sa fii dat afara pentru performante mai reduse decat media sau minimul pentru acea sectie de ce-o fi (productie etc).
   Dar daca devii mai productiv? Foarte bine, sa produca Dacia in loc de 500 pe ora, 1000 de ora. Ce credeti ca se va intampla cu salariul? Exact, va ramane la fel, din partea angajatorilor poti sa pompezi si 5000 de dacii pe ora, cat timp angajatul accepta in continuare acelasi salariu pana la pensionare, e treaba lui.

   De ce oare salariile sunt mai ridicate la nemti, de exemplu? Unul din numeroasele motive tine de competitie, acolo ai VW, Audi, Mercedes, BMW, te duci colo-colo, ala ofera mai mult, ala nu stiu ce.

   La noi poate sa produca Renault masini de lux in aceeasi uzina, fix pe aceleasi salarii, care e problema?
   Ah, daca vine in judetul Sibiu sa zicem Skoda (productie, proiectare, marketing, ca la Renault), atunci putem asista la salarii mai mari la Skoda, tocmai pentru a atrage forta de munca deja experimentata si calificata de la Dacia, doar nu incepi totul de la inceput, parerea mea.

   01
  • Alt exemplu: pentru ca s-au robotizat activitati la Dacia, a crescut productivitatea angajatilor in mod implicit. Indiferent de salarii sau de cata munca presteaza

   00
 14. Socol este un jeg uman. Rar mi-a fost dat sa cunosc un om atat de imputit

  00
 15. Mie mi-a placut economia in liceu. Mi-a placut si in facultate. Imi place si acum. Dar nu asta antico-comunista, cu productivitatea muncii. Dar da, cam asta se invata (inca) la ASE…

  00
 16. “De asta zic, macro stăm foarte bine. ”
  De fapt la nivel Macro lucrurile sunt cele care arata buba. Cu un deficit bugetar de circa 3,3% din PIB si un deficit extern in continua crestere numai imprumutand masiv se poate evita colapsul (doar pt o perioada). Mai luam in calcul si datoria externa care a explodat in primul trimestru 2019 si avem peisajul.
  ….
  Au facut calculul productivitatii muncii pe baza PIB-ului, normal ca exista crestere. Doar ca nu exista crestere economica sustenabila reala atunci cand produci dezechilibre economice majore.

  00
  • Ce stiu eu e ca am cativa prieteni/prietene care lucreaza la firme diferite dar au activitati in comun

   – 8 ore din saptamana le consuma cautand pe net diverse obiecte de mobilier si amenajari interioare pt apartamentul luat cu prima casa
   – Alte 6 ore din saptamana cauta oferte de city-breakuri pentru weekenduri
   – Cumulat as zice inca vreo 6 ore fiind activi pe social media si whatsapp
   – Vreo 4 ore la cafele tigari si vrajeala cu colegii

   Si restu’ munca

   00
  • @Oxy: ok, am inteles. Prietenii tai muncesc pe jumatate din cat ar trebui. Problema este alta si este una de fond, nu de forma. Dar despre altceva este vorba.

   Productivitatea muncii la noi este calculata raportat la PIB pentru ca este mai usor de influentat analiza.
   Adica maresti salariile la bugetari, imediat rezulta PIB mai mare si productivitate sporita a muncii.
   Daca analiza s-ar face diferentiat pe sectoare, raportat la valoarea bunurilor si serviciilor per timp lucrat pt acestea, vom avea cu totul alt rezultat.

   Dar de asta exista Macroeconomia. Iti arata realitatea. Marind salariile la bugetari fara ca performanta sa creasca, scazand si taxe in acelasi timp, nu faci altceva decat sa supra-incalzesti economia si sa pornesti spirala inflatiei. Apoi apar deficitul deficitul bugetar, deficitul extern si nevoia de imprumuri din ce in ce mai mari.
   Iar toate astea se opresc doar cu interventie brutala asupra cheltuielilor si anume a salariilor bugetarilor sau asupra locurilor de munca.

   00
 17. Daca tot e vorba de economie, sa impartasesc si eu un spreadsheet pe care l-am gasit azinoapte pe reddit, pentru alcatuirea unui buget personal. Mie mi s-a parut genial, mai bun decat orice aplicatie de acest gen si probabil primul pe care chiar pot sa-l folosesc. Poate fi copiat de aici in drive-ul vostru si de acolo va descurcati:
  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1WPOPp9FfKod7vrWS3Ku4s1inCHZ-sB5RjT2zwL05hno/edit?usp=sharing

  00
 18. Este un proiect la nivelul UE de obligare a tuturor companiilor sa se dezvolte un mecanism de inregistrare corecta a orelor suplimentar la nivel de tot ce misca in Europa. Cica in Spania 50% din orele suplimentare nu sunt inrgistrate :)))))))).
  Sa vezi ce o scada productivitatea la nivel de Romania daca intra sistemul asta in vigoare: la noi, in 10-12 ore se face munca de 6 ore; daca se inregistreaza corect, toate pauzele alea lungi de cafea si tigari o sa dea in cap tuturor statisticilor…

  00
 19. Creste inflatia, cresc preturile, creste datoria tarii. Suntem pe trend “ascendent”.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.