Mesaj de interes public pentru companiile din IT

Întreaga presă scrie zilele ăstea despre noile modificări fiscale și ce impact vor avea. Printre ele se numără și introducerea de impozit în sectorul IT pentru sume brute mai mari de 10.000 RON.

Acel prag este mic, nu foarte mic, dar mic. Dacă ești scutit de impozit, lucrezi într-o firmă ce are ca domeniu de activitate IT-ul, adică nu ești cel ce schimbă cartușul din imprimantă la fabrica de șosete. Asta înseamnă că sunt șanse mari să ai un salariu net de peste 6500, că aia e suma pe care o iei cu 1000 brut neimpozabil. Impactul va fi mare, procentul de angajați afectați fiind, zic eu, peste 80% în firmele care cu asta se ocupă. Dar nu despre asta vreau să vorbesc.

Angajații din IT au mai trecut printr-un moment asemănător în 2018, când s-au schimbat procentele taxelor iar cel de impozit a devenit 10% din 16%. Atunci lucrurile au fost incerte câteva luni, firmele mari s-au tot întâlnit pentru a vedea ce fac, fiecare aștepta ca altu să ia o decizie și să analizeze impactul asupra angajaților.

Complicând și mai mult lucrurile, statul urma să acopere diferența de 6% pentru 12 luni cu condiția ca angajatorul să nu mărească salariile în perioada respectiva. Acest aspect este important.
Un al doilea aspect, pe care nu l-am confirmat, dar pe care l-am auzit de la cineva din HR, a fost că statul condiționa acoperirea din bugetul lui doar pentru salariu – dacă vrei să beneficiezi, nu dai bonus anul acela.

La acea dată eram într-o companie telecom, una dintre cele două. Compania în care eram a decis să acopere diferența de 6% din buzunar și să dea măriri și bonusuri ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Cealaltă a decis să accepte facilitatea de la stat, nu a mărit salarii și, probabil, nu a dat bonusuri.

Cinci ani mai târziu, decizia lor încă le afectează imaginea în piață. Nu o dată am auzit de la diverși oameni din IT sintagme gen ‘Cine mă, <company name>? Aia care n-au dat atunci impozitul? Nu mă duc la ei.’

Nu știu cât au economisit atunci. Știu însă destui care au plecat. Evident, nu toți, dar suficient de mulți și suficient de buni încât nici măcar acum nu sunt în stare sa trimită o singură factură pentru un client ce are servicii mobile și fixe.
Mai știu și că procesul lor de recrutare a devenit mai dificil pentru că oamenii din piață fugeau de ei. Ori au mărit ofertele, pierzând din ce au economisit, ori au luat oameni slab pregătiți. La cum le merg serviciile IT, tind să cred că varianta a doua.

Probabil nu e cineva pe aici care să aibă putere de decizie, sau măcar să fie într-o ședință unde să pună și acest aspect pe masă, dar dacă da, menționați numele acelei companii telecom ce încă se chinuie să își spele numele.

Piața IT nu dispare, nu are cum, nu de tot. Proiecte vor fi, nevoie de oameni va fi. Nu vrei să fii firma aia care nu a acoperit diferența când concurentul tău direct a făcut-o.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

305 comentarii

  1. N-am inteles care e care, dar tin sa observ ca serviciile IT sunt execrabile la ambele, deci nu e de la scutirea de impozit

    Comentariu apreciat.24611
  2. NOU
    #4

    Mesaj de interes public, de la mafia securisto-socialista:

    „Acoperiti gaura pe care noi am facut-o, pentru ca tot noi sa beneficiem de banii din PNRR”.

    Adica, mergand mai departe cu traducerea:

    „Acoperiti ce-am furat, ca sa putem fura in continuare!”

    Si mai mult. Tot, daca se poate. Tot ce e in prezent, dar si din viitor, prin imprumuturi.

    Comentariu apreciat.18519
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 74271
    • Pai cum sa vrei sa platesti cand vezi ce furt si risipa se face pe bani publici si nimeni nu plateste pt asta? Trebuie sa fii mare idiot sa vrei sa cotizezi in continuare si sa mai si speri la o tara mai buna.

      Comentariu apreciat.11826
    • @Stefsinf Articolul este despre impozitul pe venit, nu? Sau am citit eu altceva.

      Partea de PFA cu normă de venit a fost exploatată mulți ani și doar câteva județe au pus norma suficient de sus cât să usture alegerea. Era cazul să fie atacată angajarea mascată. 6203 și 6203 nu cred că ar fi trebuit să fie de la bun început la normă de venit, că acolo trebuia să fie o facilitate pentru alte tipuri de activități.

      La SRL micro în schimb lovește în multe alte domenii de activitate doar să pună mâna pe banii din IT. Nu mă doare sau afectează prea mult, dar dincolo de angajări mascate mai sunt și antreprenori „leggit” care sunt afectați.

      Facilitatea cu impozitul pe venit pentru CIM a fost una care să încurajeze dezvoltarea pieței. Nu cred că ar fi trebuit să fie forever. Ar trebui să fie eliminată treptat pe mai mulți ani. Mie nu mi se pare corect că alte domenii care sunt mai noi în facilități fiscale (construcții/agricultură) nu au apucat să beneficieze mai mult de ele.

      Variantele nu sunt finale. Aruncă în fiecare zi câte un draft să obțină reacții ale opiniei publice, negociază cu firme mari și cu patronate subteran și ajustează.

      Comentariu apreciat.719
    • @Stef FMM de psd-ist infect, unde a fost vorba in text de SRLuri si PFAuri? Mars inapoi pe facebook cu propaganda

      Indecis. Tu ce zici?5842
    • @Stefsinf Spune-mi de ce sa platesc mai multe impozite? Spune-mi de ce lucrez pana-n iulie in fiecare an sa se duca exclusiv 100% pentru impozite? Si cu toate astea guvernul nostru inapt vrea si mai mult. Pentru ce?

      Comentariu apreciat.8618
    • Pentru toți retardații care rumegă aceeași placa obosită că nu sunt bani de investiții pentru că nu plătim nu știu ce impozite am o întrebare.
      Câte miliarde din fonduri nerambursabile nu au reușit să atragă? Cum ar fi arătat infrastructura cu acei bani investiți?

      Comentariu apreciat.10710
    • @Stefsinf

      Eu o zic din perspectiva unuia care lucrez exclusiv cu firme străine, și zic cum era treaba înainte de micro cu 1-2-3%:

      La oricine mă întreba cum e-n România, le dădeam cifrele și ziceau rapid: stai puțin, deci aș avea de plătit relativ aceleași taxe, dar 0 autostradă, 0 cale ferată, 0 inele metropolitane, 0 transport comun, trebuie să-mi aduc angajații la serviciu cu microbuz/serviciu de transport plătit de mine?

      Râdeau și-mi ziceau că se miră că nu murim de foame toți :))

      În Oradea de exemplu s-au făcut parcurile alea industriale + s-a pus linii de transport în comun în toate acoperite de primărie. Avem impozitele cele mai mari din țară? Da, dar uite, se mișcă lucrurile. Fără parcuri industriale ci doar hale împrăștiate prin Borș cum era până acum știi ce aveam în Oradea? Fabrici de pantofi, eram pantofarii italienilor și cam atât.

      Acum că revenim încet înapoi la stil de impozitare european, vreau să te-ntreb:

      Când o să avem centuri la toate orașele mari?
      Când zici că o să pot merge spre Cluj pe autostradă?
      Când va fi calea ferată din nord vestul României adusă la standardele din 1970, adică electrificată? Că nu visez să pot merge cu trenuri de 300 km/h ca-n Italia, Germania, Franța, etc. Nici măcar 200 km/h ca-n Ungaria, și aia ar fi SF.

      Uite: În perioada 1 ianuarie 2007-30 noiembrie 2022, Uniunea Europeană a pompat în România 79,985 de miliarde de euro + cele de preaderare, iar de la PNRR avem vreo 29,2 miliarde de euro .

      Spune-mi te rog, ce s-a făcut cu banii ăștia, în afară de vile sub acoperire de pensiuni, instalații de canalizare care deversează direct în râuri, și instalații de apă făcute cu debite la 30% din capacitatea din proiect ca să se sifoneze banii?

      Toți de-aici am plăti cred cu 2 mâini impozite europene dacă s-ar merita, nu știu cine n-ar face-o.

      Comentariu apreciat.13011
    • Ce bine zice Adrian Stanciu: „Imaginați-vă că sunteți la un restaurant cu un grup de prieteni. La o masă mare alăturată e un grup mare și gălăgios care petrece zgomotos și extravagant. Sticle de șampanie desfăcute una după alta, platouri cu mâncare, trabucuri aprinse cu hârtii de 50 €, din astea. La sfârșitul serii apare chelnerul și vă pune pe masă nota lor de plată. Chestia asta se numește ajustarea fiscală a lui Ciolacu.”

      De pe Facebook adunata.

      Comentariu apreciat.402
  3. NOU
    #13

    Firma la care lucram atunci (si acum sunt tot acolo) a acoperit diferenta din buzunar, si fara a fi facute presiuni de catre angajati.

    10% din brut la 10.000 lei sunt 650 de lei. Impozitul pe venit se calculeaza din ce ramane dupa ce scoti CAS-ul si CASS-ul.

    Majoritatea celor cu scutire sunt sub 10.000 lei, si firmele vor trebui sa compenseze aceste venituri intr-un alt fel.

    In rest e can-can, faza cu plecatul pe la dracu in praznic, pentru o mie de lei in minus, pe care oricum e posibil sa ii recapeti.

    Astept cu interes vrajeala vesnica legata de salariile de 3-4-5000 de euro net in Germania, Anglia, Franta, etc.

    Comentariu apreciat.6433
    • Majoritatea sunt sub 10.000 de lei ? Poate ai vrut sa zici peste.
      Plm 10.000 brut ia un dev junior.

      Comentariu apreciat.8417
    • Imi place de voi cum vorbiti de salarii peste 10000 de lei cand, majoritatea, au salariul minim pe economie; si, nu vorbesc de cei care iau „supliment” la negru. Stiti ce e mai trist? Ca foarte multi din aia care au se plang ca nu le ajung.
      Consider ca impozitarea la salariul minim n-ar trebui sa existe sau sa fie mica si sa nu poti fi incadrat tot cu minimul dupa primii 5 ani de munca. Apoi, la restul salariilor, impozitarea sa fie progresiva.

      Indecis. Tu ce zici?3254
    • NOU
      #16

      @VladM, am scris bine. Majoritatea celor care beneficiaza de scutirea de impozit castiga sub 10.000 brut.

      Dealtfel, majoritatea celor din IT, punct, castiga sub 10.000 brut. Nu mai puneti botul la prosteala cu cele 3-4000 de euro net pe care ii castiga comentatorii lui Zoso, ca jumatate baga din top cu 30%, inca un sfert lucreaza remote la negru sau pe PFA si restul sunt cateva sute sau low thousands at best. Ca afara dealtfel.

      Apoi, sa nu faci greseala sa consideri ca toti ITistii din Romania sunt scutiti de impozit, pentru ca in realitate sunt foarte putini.

      In sfarsit, sa nu faci greseala sa consideri ca majoritatea ITistilor lucreaza in development, pentru ca din nou, sunt minoritari. Majoritatea sunt in servicii de suport tehnic, pe la multinationale, nu mizilicurile alea cu pana in 50 de angajati de prin Clooooj.

      @Radu-Mihai

      a. Nu ma priveste ca iau salarii de cacat, dar in loc sa le ia gatul patronilor stau pe forumuri si pe social media si ii injura pe bugetari ca iau mai multi bani ca ei.

      b. Se plang ca nu le ajung pentru ca si-au setat un anume nivel de trai, au rate de mii de lei pe luna si prin cheltuielile lor imping economia inainte.

      c. Impozitarea progresiva e o mizerie. 45% din 10.000 lei e 4500 lei, pe cand 60% din 20.000 lei e 12.000 lei.

      Cu cat castigi mai mult, cu atat mai multi bani scoti din buzunar. 45% e oricum obscen, nemaivorbind de calitatea serviciilor sau nivelul pensiilor pe care ii primesti la schimb.

      d. Netaxarea celor pe minim duce la un cerc vicios si la final cine le va plati pensiile sau CASS-ul daca nu tot astia pe care vrei sa ii jumulesti si mai tare ?

      Socialism, dar sa o stim si noi boss…

      Indecis. Tu ce zici?3934
    • @Comodore nu pun botu la nimic, ma uit la mine, la oamenii pe care i-am condus si la oamenii pe care-i conduc acum, toti pe CIM.
      Ma uit la Endava, NTT Data, Bosch si Accesa ca ai zis ca firmele de 50 de angajati nu le punem.

      153
    • Comodore: ți-am urmărit argumentele până ai dat-o de gard cu impozitarea progresivă și mi-am dat seama că nu ai habar cum se aplică. Pe scurt, procentul superior nu se aplică la toți banii ci doar la diferența dintre banii pe care îi câștigi și limita inferioară a nivelului, sau la diferența dintre limita superioară și cea inferioară a unui nivel în cazul în care salariul depășește complet nivelul respectiv. E ilogic să crezi că dacă impozitul e 30% pentru salarii până în 10000 de lei și 45% pentru cele peste 10000 de lei, cel cu 10000 de lei va plăti 3000 de lei iar cel care câștigă 10001 lei va plăti 4500.

      Comentariu apreciat.456
    • NOU
      #19

      Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 463
    • @Comodore.
      A mai fost impozit progresiv in RO si procentul mai mare era pe diferenta. E impozit progresiv in alte tari si e tot pe diferenta. Esti cu sorcova

      Comentariu apreciat.654
  4. Si la firma la care lucram in 2018 s-a decis acoperirea integrala a diferentei de impozit. A fost o sedinta interna cu toti oamenii care beneficiau de aceasta scutire si s-a anuntat decizia.

    Acum, la firma la care lucrez (alta decat cea din 2018) e „liniste”. Oficial nu s-a comunicat nimic, iar neoficial se zice ca mai intai sa apara legea in monitorul oficial (ca „pe surse” au tot aparut 1000 de variante ale legii) si apoi se va lua o decizie.

    Sincer, si daca nu acopera deloc diferenta, nu sunt chiar foarte tentat sa imi caut alt loc de munca, cel putin nu anul asta. Si sotia lucreaza in IT (ea plateste impozit) asa ca la nivel de familie, scaderea veniturilor este sub 5%. Pur si simplu, acest impozit il consider „cost of doing business”; da, doar putin scaderea de venituri, dar nu atat de mult cat sa se simta in calitatea vietii de zi cu zi avand in vedere cheltuielile noastre lunare.

    Indecis. Tu ce zici?4937
    • ” Pur si simplu, acest impozit il consider „cost of doing business”; da, doar putin scaderea de venituri, dar nu atat de mult cat sa se simta in calitatea vietii de zi cu zi avand in vedere cheltuielile noastre lunare.”

      Asa Omul, stai cu capul cat mai plecat nu fa nimic, eventual ia la tine si niste vaselina pentru momentele cand li se mai scoala politicienilor sa ti-o traga.

      Indecis. Tu ce zici?6281
    • @Andyan, pai sa luam in calcul optiunile mele:
      – proteste impotriva guvernului
      – schimbare job

      prima optiune pare interesanta, dar sincer slabe sanse ca protestele sa functioneze.

      A doua optiune e si ea interesanta, dar am ajuns intr-un punct al carierei in care sunt relativ multumit cu job-ul, salariul si mai ales mediul in care lucrez (echipa cu care ma inteleg si cu un grad de stres acceptabil).

      Am mentionat nivelul cheltuielilor pe familie pt ca in acest moment aceste cheltuieli lunare sunt cam la 66% intr-un singur salariu; asta inseamna ca economisim/investim cam 66% din veniturile lunare. Pur si simplu calculul meu e simplu: merita riscul de a schimba job-ul si posibil stres mai mare sau echipa care sa nu imi placa, pt o scadere salariala asa „mica”? Daca ma gandesc sa fac schimbare, ca sa compensez acest risc, as cere salariul cu 10-20% mai mare decat am in acest moment.

      Comentariu apreciat.9013
    • Amuzant cum programatorii considera ca fac business atunci cand merg la uzina pentru care scriu cod :).

      As spune mai degraba ca este ‘cost of living’.
      ‘Cost of doing business’ este cu o totul alta discutie.

      Comentariu apreciat.6741
    • Andyan
      asteotam cu interes un guest post cu ce ai facut tu in afara de a te lua de altii ca nu fac nimic

      206
    • @dny Poftim guest post: in anul jn care cand a mutat Dagnea contributiile de la angajator la angajat am fost la protest in fata Prefecturii. Multi. Ulterior am cerut si primit de la manager o marire de salariu ca sa acopere diferenta pierduta din brut. La fel intentionez sa fac si dupa implementarea masurilor astora.
      Tu ce ai facut?

      Indecis. Tu ce zici?1821
    • @Omul, +20% e absolut minimul necesar pentru a plecat la o alta firma. 25-30% e ideal.

      124
    • Si ce primesti de la stat pt banii pe care ți-i sifonează din buzunar? Nimic? Interesant. Daca in fiecare an, statul îți creste impozitul cu câte 2%, de câți ani ai nevoie ca sa realizezi ca plătești pt vilele, mașinile, vacantele si combinațiile unor petarde si a sinecurilor lor?

      De ce nu isi taie ei 5-10-20% din salariu si din cât sifonează de la buget? Știi de ce? Pt ca uite ce reacție ai. Iar ei stiu asta si te vor jupui la nesfârșit.

      Indecis. Tu ce zici?284
    • @Ioan C: primesti cam ce primesc si ceilalti angajati care platesc impozit si au platit dintotdeauna. Inainte sa dea ciolacu cu impozitarea nu mai erati interesati de ce servicii ofera statul roman?

      Indecis. Tu ce zici?2517
    • @punKreas
      ce primesc si ceilalti … adica … nimic ?
      Ce a facut noul USL imediat ce a ajuns la putere? Deblocat angajarile la stat. Aparatul de stat crescut cu 20%, posturi la buget adaugate la toate nivelele administratiei.

      Dincolo de impozit in sine intrebarea e cum sa fortezi statul sa devina mai eficient, cum sa combati nepotismul si alea-alea. E adevarat ca e usor pentru cei din IT sa zica ca „macar noi nu finantam mizeria asta”, dar pozitia a fost mereu ca statul ar trebui sa ofere chestii concrete in schimbul banilor luati (de la orice cetatea, indiferent de domeniu), incepand de la transparent si ajungand la eficienta.

      72
  5. Orafone?

    Comentariu apreciat.753
  6. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 68153
    • pai si cam asta o sa se intample…cel putin cei care sunt freelanceri. Si o sa plece doar pe foaie si cu taxele din 2 click-uri
      O sa fie mai cald afara?

      Comentariu apreciat.5930
    • Cat de bine merge invrajbirea asta artificiala. Cum apar probleme macro (gen ne-am imprumutat pana acum, nu colectam, big bubu), se arunca niste pastile d’astea ieftine. Huuaaaa itistii, tu-le muma, da’ ce ma noi nu muncim? Si toata lumea musca, si se-njura toti, si cumva stirea mare dispare. Aia e.

      Comentariu apreciat.969
    • Serios? De la un kkt de scutire ajungem sa comparam IT-istii cu pensionari speciali?
      Inteleg ura pe unii care castiga mai mult ca tine, dar exista niste limite.

      Comentariu apreciat.11830
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 4082
    • Facilitățile fiscale nu sunt pentru speciali. Pentru ăia sunt pensiile, instituțiile de tăiat frunze la câini, posturi bine plătite pentru neamuri și amante, și un lung etc, dar să nu divagăm.
      Facilitățile fiscale sunt pentru domenii/bisnisuri pe care le vrei crescute, dezvoltate. Unde vrei sa atragi și să crești oameni, atât din interior cât și din exterior (imigrație).
      Acuma, de ce e bine sa fii un paradis pentru sectorul IT și să crești mai mulți oameni, dar și sa atragi din afară e evident, numai proștii orbiți de ură nu înțeleg. Pentru exemplificare se pot găsi multe state cu „așa da” pe partea asta, unul din ele Irlanda, sau de „așa nu”, de ex. Spania. Vedeți cum au evoluat economiile lor în ultimii 20 30 de ani.
      In concluzie, nu-i mare bai, să se lăcomească oricât, să jupoaie IT-ul dacă cred că asta va aduce ceva bun, să se bucure și proștii. Dar se vor găsi soluții, mai discutăm peste un an.

      154
    • @Radu

      Zero, nu e ura bazata pe venit mare, e pe baza de discriminare.

      Atunci de ce se vorbește doar de IT-iști și nu și de cei din construcții de exemplu care au și ei parte de niște scutiri?

      De ce cei cu salariu minim nu primesc astfel de facilitati ?

      Pentru că e o diferență între un ajutor și o scutire fiscală făcută cu scopul de a stimula un domeniu care aduce bani destui de mulți din afară.

      Cred că scutirea a fost bună, însă cred că la fel ca toate scutirile la un moment dat trebuie să se oprească, altfel devine un privilegiu.

      disclaimer: lucrez în IT ca și contractor, părerile îmi pot fi influențate de faptul ăsta.

      Comentariu apreciat.338
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 31133
    • @Radu

      „Zuzu, cu ce ramane Romania dupa ce „produc” IT-istii ? Nu vad vreo imbunatatire a vietii de zi cu zi a fiecarui cetatean, iar daca discutam de sistemele informatice „realizate” de marile companii, mai bine mergem la o bere fara alcool.”

      Cmva aceeasi IT isti produc si pt companii mari din afara. Si produc bine.
      Tind sa cred ca problema nu este la ei ci undeva mai sus.

      Indecis. Tu ce zici?4119
    • Mai ND in ce tara iti faci domiciliul fiscal din 2 clicuri?
      si platesti taxe la nivel de Romania?

      Indecis. Tu ce zici?237
    • @Radu

      Zuzu, cu ce ramane Romania dupa ce „produc” IT-istii ? Nu vad vreo imbunatatire a vietii de zi cu zi a fiecarui cetatean, iar daca discutam de sistemele informatice „realizate” de marile companii, mai bine mergem la o bere fara alcool.

      Banii pe care îi fac IT-iștii nu-s ținuți într-un sac ei sunt cheltuiți în servicii/imobiliare/etc adică intră bani din afară în economie. În orașele mari se vede asta.

      Comentariu apreciat.5517
    • Pentru 2 click-uri practic intri în rândul infractorilor conform legilor în vigoare.

      169
    • @ZuZu, p-aici ne referim doar la IT-iști pentru că suntem pe internet și nu cred că există reddit/r/construcții unde să se vaite, caute alternative mai mult sau mai puțin legale de a nu plăti taxe etc. angajații din domeniu atât cât o fac cei din IT.

      153
    • @Ciuby

      În construcții din câte îmi amintesc era regulă să se platească la negru. N-au avut nevoie de reddit

      233
    • Sa te insele nevasta e dramatic. Sa te insele cu un IT-ist e de-a dreptul infiorator.

      Comentariu apreciat.556
    • « Banii pe care îi fac IT-iștii nu-s ținuți într-un sac ei sunt cheltuiți în servicii/imobiliare/etc adică intră bani din afară în economie. În orașele mari se vede asta.« 
      M-am trezit doar ca sa să îl susțin pe Zuzu ca ce castaiga ITstii se întoarce în economie, în timp ce restul proletarilor își ascund banii in Panama.
      Mă întorc să mănânc culc

      Comentariu apreciat.397
    • @Ouiouifi

      Îi răspundeam lui Radu la întrebarea „Zuzu, cu ce ramane Romania dupa ce „produc” IT-istii ?”

      Îmi mențin părerea că banii din afară aduși în țară sunt mai buni decât banii ce se învârt în economie într-un cerc închis.

      Indecis. Tu ce zici?265
    • @ caposu

      Hai sa iti zic. La un venit brut de 300k lei, pt freelanceri (srl/pfa)taxele in RO dupa noua lege ar fi de 35%.
      Iti schimbi rezidenta fiscala si poti sa îți deschizi in:
      Spania- 25% corporate tax
      Cehia – 16%
      Estonia – 20-28% – beneficii pt nomazi digitali.
      Cirpu – 14% pentru non rezideti si iti pregatestc ei de toate.
      Delaware US – 0% inpozit – plătești doar dividende si Cass

      Da, înainte de ultimul draft RO era mai accesibilă chiar si cu schimbările de anul trecut. Nu o sa mai fie

      Mai vrei?

      Comentariu apreciat.4610
    • .2. Dacă persoana deține o locuință permanentă aflată la dispoziția sa în ambele
      state, este considerată rezidentă numai a statului în care își are centrul intereselor
      vitale, respectiv în statul cu care relațiile sale personale și economice sunt mai apropiate.

      Vezi ca trebuie sa te muti și cu șederea. Mutat fictiv înseamna evaziune, adică o ilegalitate.
      Da, o perioada poți fenta legea dar o sa vrei sa iți mai cumperi o mașina, o casa și atunci trebuie sa declari sursa fondurilor.

      254
    • @nd

      1) Dar este legal sa-ti deschizi un SRL in Delaware/Cehia, etc si sa prestezi tot din Romania?

      2) Cat este taxa pe dividende pe unde-ai zis?

      Chiar evaluez scenariile posibile.

      132
    • Mai ND,
      Intre dat search pe google si viata reala e diferenta mare.
      In afara de ce zice CIP mai sint si alte cheltuieli de care ai uitat sa il intrebi pe google.

      92
    • caposu tot capos…
      poti sa crezi sau sa nu crezi. poti sa te documentezi sau nu. Eu iti zic la prima mana ca se poate legal.

      108
    • @Radu(amicu) Poti sa zici ce vrei, dar daca te apuci si compari IT-istii cu pensionarii speciali n-ai sanse sa fii luat in serios daca tu insuti n-ai legatura cu realitatea.

      Dar punctul cu plecatul e just. Atata tot ca toata treaba n-are legatura cu scutirea in sine.
      In Rromania taxele tale sunt folosite doar pentru bugetari, nu pentru tine. Intr-o tara normala bugetarii sunt platiti ca sa faca chestii, chestii care se vad in viata de zi cu zi. Transport in comun cu vehicule curate, rute logice si legate. Trafic degajat, reguli aplicate, politie care nu doar fuge dupa amenzi ci si ridica vehicule si amendeaza incalcarile de reguli. Autostrazi. Educatie de calitate si gratuita pana in stadiile superioare. Legi aplicate. Justitie care face si altceva inafara de „fapta nu exista” si prescriere retroactiva.
      Ca IT-ist, zic ca ori iei taxe si faci treburile de mai sus sau ma lasi in pace. Ok, acelasi lucru ar trebui sa se aplice indiferent de meserie (sau macar pe o serie mai larga) dar poate ar trebui de mersi si pe altceva inafara de „sa moara si capra vecinului”.
      Totusi, am avut o tranzitie de 10 ani dupa revolutie si …. tot PSD e la putere, cu nepotismul si lipsa de rezultate tangibile.
      Ideea e ca trebuie ceva metoda de a presa statul in a deveni cat de cat mai eficient, sa faca ceva de banii pe care ii ia.

      52
    • NOU
      #58

      Nenea Radu da noi ce vina avem ca nu ti-a placut scoala si iti place sa muncesti cu carca?

      01
  7. Ok, atunci era un alt mediu si da, majoritatea au acoperit.
    In Cluj sunt macar 5 firme medii-mari, care au pus pe hold mariri si bonusuri. Ce o sa faca acele firme de luna viitoare cand trebuie sa scoata 10% (probabil o sa fie intre 5-10% in functie de salariu) in plus pentru a pastra salariile la nivelul actual cand ei isi asumasera deja riscul de imagine si plecari prin inghetarea maririlor pentru a face economie?

    Comentariu apreciat.422
    • Cred ca multi o sa accepte scaderea de salariu si apoi o sa vadă. Nu e chiar atat de usor sa iti gasesti in alta parte un post decent, mai ales cu layoffs-urile din ultimul an si cu mutarile din Romania in India a unor firme. (Ivanti, Temenos, etc)

      226
    • o sa o accepte, dar nu înseamnă ca nu o sa plece cu prima ocazie. ca nu se mai face asa repede din precauție în momentul e fata e alta treaba. Frica, nu pentru ca nu s-ar caută. Oamenii care au fost dati afara din defuncta telenav și-au gasit in 2 luni de lucru. Cerere exista multa încă, dar si precauție

      201
    • Nimic. N-or sa faca nimic, au target de profit x% pe anul asta. Ca majoritatea companiilor mari. La toamna or sa angajeze juniori/proaspat absolventi (daca nu o fac deja, ca se cam termina cu licenta) si ii vor vinde pe post de seniori la clienti.

      71
  8. Si pana la urma ce companie s-a gandit sa faca o schema? Vodafone, Orange, Digi sau Telekom?

    135
    • Da.

      Comentariu apreciat.517
    • Una dintre cele doua, nu dintre cele patru.

      111
    • NOU
      #66

      Tinand cont ca VDF imi emite separat factri de fix/mobil la acceasi locatie, cu date emiterw separate, de faptul ca aplicatia e “sparta” in fix si mobil, care necesita multe actiuni ca sa imi schimb “identitatea”, de faptul ca la plata facturilor aplicatia tine minte cardul si platesc imediat doar pentru mobil, iar la fix ma baga intr-o interfata a unui procesator de plati… eu zic ca e vorba de VDF.

      20
  9. De maine toate sectoarele din Romania platesc exact impozitul care se plateste in sectorul IT. Cresc incasarile totale la buget? scad, raman aceleasi?

    Indecis. Tu ce zici?264
    • Sunt multe companii din alte domenii (energie) care platesc impozite MULT mai mari decat sectorul IT si nu au aceste facilitati fiscale. Plus ca multe „produse” din industria IT nici nu sunt facturate sau utilizate in Romania, asa ca se lucreaza pentru exterior si nu ramane vreun beneficiu in tara.

      814
    • Foarte bine punctat, scad.

      Dar dacă de mâine IT-iștii nu mai sunt scutiți, scad, cresc sau rămân aceleași?

      146
    • Nu te grabi. E vorba de incasarile TOTALE ale statului, nu doar cele din impozitul pe venit.

      61
    • @zuzu, pe termen scurt sigur vor creste. Pe termen mediu si lung, e neclar.

      111
    • @Omul

      Da, așa cred și eu.

      20
    • Problema este ca romanii in general, si guvernantii in particular, gandesc pe termen scurt

      70
  10. Ca IT-ist ma invart prin cercuri si grupuri de design & dev.
    Ce nu stiu companiile este ca oamenii buni si pasionati activeaza cel mai mult pe aceste grupuri si se discuta despre companii in mare fel.

    Luxoft si Vodafone sunt un fel de ciume bubonice pe partea de IT.

    Cand serviciile de IT sunt de rahat si dezvoltarea e inceata, acestea sunt rezultatul a angajarilor de Management incompetent pe pile si care nu sunt din domeniu, care au reusit sa alunge oamenii buni pe SRL-uri cu contracte din afara la bani si work/life balance mult mai ok, colaborari cu procese definite si construite din oameni in general competenti.

    Bancile si companiile de telekom si altele din aceeasi arie sunt in putrefactie cand e vorba de IT pentru ca in management se afla oameni complet atehnici care au doar business knowledge dar nu si cum sa construiasca un produs digital.

    Voi dati vina pe programatori, dar aia sunt doar o parte din vina. De cele mai multe ori programatorul tipic nu vrea decat sa stea sa scrie cod si sa fie lasat in pace.

    Realitatea in schimb este ca acesta e tras in fel si feluri de sedinte inutile de catre forwardanti de mailuri care se presupun ca ar trebui sa aiba cunostinte din ambele domenii pentru a crea un bridge intre business si dev si sa lase ambele categorii in pace.

    Comentariu apreciat.1259
    • NOU
      #75

      așa? atunci io prost, că, indiferent ce am vîndut, am cerut 7-15-30 de zile să învăț produsul…!?

      621
    • Cum sa nu tii un developer 5 ore pe zi in sedinte inutile ? Ce fel de mare manager esti tu ??? Nu-ti justifici salariul.

      Comentariu apreciat.365
    • NOU
      #77

      In companiile inteligente exista rolurile mixte, ceva de genul Technical Account Managers sau Customer Service Managers, sau Customer Success Managers, care sunt acolo tocmai pentru a facilita relatia intre client si firma.

      131
    • NOU
      #78

      Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 043
    • >>Bancile si companiile de telekom si altele din aceeasi arie sunt in putrefactie cand e vorba de IT pentru ca in management se afla oameni complet atehnici

      Nu exista un analist, un SME intre beneficiari si echipa de programatori?
      Poti veni cu ceva exemple mai concrete?
      Nu mai exista analiza functionala, analiza cerintelor? Bun, o fi Agile, dar totusi…

      00
  11. Oricum ar fi, pierde angajatul pentru furtul politicului:
    a) fie acopera firma (care-si reduce din profit sau nu mai aduce mariri angajatului) – banii acopera tot un furt din system. Nu e „cost of doing business” – e F U R T.
    b) fie ramane cu pierdere angajatul, se oftica cel mai propabil pe firma (dar remember, se negociaza salariul brut) si incepe o variatie de personal. Pe termen scurt:
    – mai putini bani in piata, deci va fi impactata toata economia.
    – scada profitabilitatea firmelor (onboarding, eficienta scazuta, etc.) –> scad taxele platite deci tot economia sufera

    Mai fusese ceva „similar” impus de Ponta, ceva taxe crescute pe carburant. Rezultatul e ca vreo 18 luni, daca tin bine minte, toti transportatorii internationali alimentau preponderent in Ungaria si evitau RO. De din „pla” TVA si accize pe carburant pentru guven. Pana la urma au renuntat ca scazusera incasarile.

    Asa va fi si acum, PFA-urile si altii vor ajunge treptat cu firme infiintate in Slovenia, Cipru, Malta sau baltici unde macar au predictibilitate pe taxe + sisteme online.

    FURTul nu are cum sa fie acoperit continuu de aia care muncesc. N-avem cultura de a iesi in strada.
    N-avem cultura media de a cere transparenta, intrebari catre politic, pressing.

    Comentariu apreciat.7610
    • Ai si tu dreptate, dar nenorocitii de itsti vor plati taxe deci foarte bine!
      (inainte sa sariti, platesc impozit pe venit de cand lucrez pentru ca deducerea se acorda doar pentru cei cu studii superioare)

      616
    • NOU
      #82

      Cultura de a iesi in strada am inceput sa o avem, dar nu asa se schimba lucrurile, ci cand iesi in strada ca in Franta sau Spania, cu sutele de mii si bagi the mighty fear of God in curul lor, nu strigat seara la cladiri goale.

      212
    • @Ariel, tu ești băiatul ăla care avea firmă de curierat pe bicicletă cu angajați la negru? Sau „colaboratori”, cum le place celor aflați în situația asta să spună? Care s-a închis pentru că unul dintre ei a avut un accident și a explodat rahatul?

      Dacă da, îmi pare rău, dar nu prea ar trebui să comentezi la subiecte d-astea. Da, știu, se întâmpla acum mult timp, dar e irelevant, tu trebuie să taci și să citești părerile altora, că ai arătat ce-ți poate pielea. :))

      @Comodore128D, ce-au rezolvat francezii „cu sutele de mii si bagi the mighty fear of God in curul lor” în legătură cu vârsta de pensionare? Sunt lucruri pe care protestele le pot schimba și lucrurile pe care nu, aia e…

      35
  12. Gaura din buget e din cauza economiei subterane si a administrarii proaste in ceea ce priveste banii publici.
    Sunt foarte multe firme care la interviu te intreaba daca vrei tot salariul pe cartea de munca. Nu doar IT. Nu vor fi noi firme dispuse sa incheie contracte de munca pe 10000 lei max brut , iar restul sa dea cash?
    La agricultura si constructii, la fel. Daca pana acum oamenii erau platiti prost si la negru, plata CASS nu va incuraja trecerea in legalitate, ci din contra.
    Parca toti ne dorim case mari si mancare ieftina, nu?
    Si-mi pare mai important decat faptul ca nush ce operator telecom iti trimite doua facturi in loc de una.

    Comentariu apreciat.342
    • Nu e nici o gaura.
      Sunt niște proiecții fantasmagorice de încasări în bugetul previzionat funcție de care ei fac cheltuieli reale.
      După care trebuie făcut ceva ca să
      ajungă cu încasările cât mai aproape de cheltuieli.

      Comentariu apreciat.290
    • Cite firme mai dau bani la negru?
      Total nesemnificativ.

      Indecis. Tu ce zici?925
    • caposu, esti sigur ? pe ce iti bazezi afirmatia ? Ia vezi cate plati se fac in continuare cash versus card si ai sa ramai uimit.

      Indecis. Tu ce zici?1519
    • @caposu- Tu ai idee cat de mica in ce conditii lucreaza oamenii din agricultura si cam cati au contract de munca?
      La fel si in constructii, e plin de dube seara la iesire din Bucuresti, pline cu oameni platiti cu ziua care finiseaza ori construiesc locuinte.

      Indecis. Tu ce zici?275
    • Ma bazez pe realitate.
      De cind cu facilitatea in constructii,80 la suta din angajati iau toti banii la alb.
      Voi probabil stiti niste exceptii,eu vorbesc de majoritate.
      Am o mica afacere in vinzari cu rulaj de 1.5 milioane lei pe an.anul trecut 92 la suta din incasari au fost POS si OP.
      La fel e in toata bransa.
      Acum 7 ani era maim 30 la suta.
      Eu vorbesc din experienta,voi vorbiti vorbe.
      Ce platiti voi cash,sau cine va impune sa platiti cash/

      Comentariu apreciat.5012
    • caposu, tu vorbesti ca furnizor de materiale, adica esti chior. daca mai si vinzi catre firme care fac lucrari publice esti orb de-a binelea.

      eu iti zic ce se intampla pe malul santului. salariul minim pe economie. si cel putin inca o data pe atat tot pe malul santului.

      da, catre furnizori si in relatia cu statul si alte firme mari, totul e ok. prestarile intre imm-uri merg majoritar la negru.

      un exemplu ipotetic. gigel vrea sa isi traga o teava de irigatii. maricica srl ii factureaza 5000 dar ii ia 15000. din aia 5 isi cumpara motorina, teava si avizele. din ceilalti 10 plateste oamenii, pe georgica srl sa ii faca forajul, pe costica sa ii repare furtunul pleznit de la buldoexcavator, proiectantul si topograful sa ii faca gis-ul. toti astia la randul lor e posibil sa ofere niste mici facturi pentru a-si acoperi niste furnizori sau cheltuieli cu statul, dar majoritat vor invarti mai de parte cash-ul pana la casa supermarketului.

      si asa poate o sa intelegi de ce pe statistici oficiale romania este cea mai saraca tara din UEin timp ce realitatea din teren ne arata ca suntem cel putin la medie.

      n-o sa vin cu un procent scos din cur al economiei subterane, dar sigur este de cel putin cateva ori mai mare decat cifrele oficiale.

      96
    • @thebblack – imi place discutia asta. Caposu iti spune ca lucreaza in domeniul ala, ca se reaca de acei oameni si firme in fiecare zi, stie exact domeniul iar tu din exerior ii spui ca nu stie despre ce vorbeste, ca noi stim mai bine.

      Am putea spune ca este ori o caracteristica romaneasca ori specific internetului, unde oricine stie totul la perfectie, mai bine decat un specialist sau un om din domeniu.

      159
    • bigbear, am mai zis-o pe aici de multe ori. lucrez la o firma mare de constructii si pe pfa prestez servicii in constructii pentru multe maricica srl si georgica srl. adica in teren, pe malu santului, cum am zis, nu dintr-un birou undeva la aer condiționat.

      am vaut cu ochii mei ziua de salariu la destui dintre ei.

      120
  13. Impozitul se aplica la diferenta dintre salariul brut intreg si 10.000 de lei. Ai 11.000 de lei brut, impozitul pe venit se va aplica doar la cei 1000 de lei. Asadar, presupunand prin absurd ca vor face calcului la suma intreaga, fara sa scada mai intai celelalte taxe/impozite care se scad, pentru fiecare 1000 de lei peste 10.000, un ITist va plati 100 de lei impozit. O avere! Or sa plece oamenii din tara ca le scade salariul cu 200 de lei. N-o sa plece nimeni, doar se va consuma mai putina bere craft la 24 de lei halba. In al doilea rand, aceasta proasta intelegere a ceea ce se intampla dpdv fiscal ne arata si de ce companiile alea 2 din telecom stau prost pe partea IT: pentru ca desi sunt capabili sa citeasca, multi ITisti totusi nu inteleg ce citesc.

    Indecis. Tu ce zici?5654
    • asa zici tu, 11000, brut? pai și dacă am 30000? acolo e o avere? ca e 100 sau 1000 e tot impact.

    • Mai Bro,daca ai 30000 pe CIM esti foarte puternic.Dar sint convins ca nu ai.

      Indecis. Tu ce zici?4236
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1242
    • NOU
      #97

      @cristi bigbro daca el nu simte cei 1300-2000 lei tu la spital sa iti platesti operatiile de acum, de ce ai pretentii pentru aceleasi servicii daca dai la stat o suma infima din salariu. Si nu ar trebui sa folosesti nici autostrazile ca iarasi platesti impozit cat pentru 2 borduri. Impozitul pentru casa sa fie si el suma fixa. Si bogatul a platit tva la materiale de constructii, la teren, a platit notari si restul. Hai sa zicem 1000 euro pe an pentru acel impozit ca sa ia banul de la bogati. Vrei sa ai si masina? Tot o 1000 euro sa ia iarasi de la imbuibati. Tu nu o sa mai ai posibilitatea sa ai nimic dar macar sa ii jupoaie pe astia… ca ei nu simt.

      Comentariu apreciat.348
    • @Cristi, asa zici tu, ca nu-i simt? eu iti garantez ca-i simt. E juma din taxa pentru gradinita, e gazul pe o luna de iarna foarte friguroasa, e juma din rata la banca. ii simt.

    • @LittleBro, ok, se simte, dar faptul că ani de zile ai avut statut special nu se pune? Orice s-ar zice, nu e echitabil. Ok, dpdv economic înțeleg să introduci o facilitate 2-3 ani, hai 5! Dar deja e penibil, serios. Mai dă-o și la alții :)

      Indecis. Tu ce zici?3724
    • @adyzah, eu nu am nicio problema sa fiu ipozitat. inteleg discriminarea, inteleg de ce a fost si cum s-a dezvoltat sectorul.

      Va dau impozit cu zambetul pe buze, ca asa e ‘fair’. DAR…

      Da-mi servicii medicale de banii aia, nu zic diferentiale pe baza de contributie, dar macar decente incat sa nu mai platesc regine marii, gruoupama si alte mizerii private pentru a putea beneficia de servicii ok.

      Nu-mi spune mie ca sunt favorizat cand bugetarii au sporuri peste sporuri si pensii speciale.

      Colecteaza ce ai de colectat ca ANAF.

      Inteleg ca subiectul se rezuma la ‘da it-stii de ce nu?’, dar nu facem decat sa luam privirea de la subiectul important, de ce nu se recupereaza banii disponibili deja, legal, si luam camasa tot de pe privat, fie it sau microinterprinderi.

    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1035
    • @cristi, perfect, si ce primesc de ei? ca asta e problema mea, nu ca platesc impozit, ci ca il platesc degeaba, la fel ca CAS si CASS.

    • @LittleBro

      @cristi, perfect, si ce primesc de ei? ca asta e problema mea, nu ca platesc impozit, ci ca il platesc degeaba, la fel ca CAS si CASS.

      Primești ce primesc și ceilalți care până acum n-au fost scutiți.

      Indecis. Tu ce zici?3211
    • Impozitul pe venit se aplica la diferenta dintre salariul brut si CAS si CASS.

      60
    • cei care castiga peste 4000 de euro se vor lua in considerare sa plece, firmele de it vor lua decizia sa nu mai vina. scutirea asta era brandul de tara, cu o mica scutire de impozite s-a ajuns ca it-ul sa fie ramura economica nr. 1 a tarii, ca infrastructura si capital pentru industrie, turism, transporturi nu prea avem.
      ciolacarul este un combinator de buzau care o sa taie gasca ouatoare. consolarea mea este ca dupa lovitura care se pregateste mediului privat este foarte probabil colapsul incasarilor la buget si prabuselnita.

      Comentariu apreciat.4013
    • @ZuZu, dar nu platesc cat ei :)

    • @LittleBro

      Mda, așa-i cu procentajele :D

      60
    • NOU
      #108

      E ironic ca ne acuzi ca nu intelegem ce citim, cand tu spui ca impozitul pe venit de 10% la 1000 brut e 100 de lei.

      Fie ii scrii un email aleia care se ocupa de fluturasii de la firma unde prestezi, fie intelege tu ce citesti cand iti spun asta: prima data se trag CASS (medicalul) si CAS (pensia) si din ce ramane se calculeaza impozitul pe venit.

      Pe scurt, la 1000 brut, impozitul pe venit e de vreo 60 de lei (ca pe langa CASS si CAS mai sunt niste mizilicuri, dar mi-e lene sa iti explic) – intra pe un calculator de salariu online si ti le arata pe toate mura in gura.

      127
    • Comodore, prin comentariul tau mi-ai demonstrat ca am dreptate. Vezi ca am scris ”Asadar, presupunand prin absurd ca vor face calcului la suma intreaga, fara sa scada mai intai celelalte taxe/impozite care se scad, pentru fiecare 1000 de lei peste 10.000, un ITist va plati 100 de lei impozit.” Vezi ca intr-un comentariu mai sus am scris ca suma se invarte mai degraba in jurul a 65 de lei. Deci da, multi nu intelegeti ce cititi.

      88
    • Black,
      Lucrez de 24 de ani in bransa si nu am vindut nimic la stat niciodata.
      Cum iti spune si ursul tu cunosti mai bine ce fac eu.
      Acum sint la 300000 de euro anual acum 15 ani faceam dublu la un pret al produsului la jumate in euro.
      Eu cred ca stiu ce vorbesc si nu delirez.

      12
    • capisu, calm. mai citestd o data ce am scris. daca vinzi CATRE firme care lucreaza cu statul. da, aia vor lua cu factura, ca trebuie sa deconteze la stat.

      in rest ce sa zic, felicitari. si eu am sarit de 15 ani prin santiere. si daca folosim cifra de afaceri ca argument… da, a mea este semnificativ mai mica, dar foarte probabil profitul este mai mare chiar in valoare absoluta. asa ca si eu stiu ce vorbesc doar ca si de la firul ierbii, nu doar din biroul de director.

      altfel spus traim in 2 lumi diferite, doar ca ata este mult mai mica si aflata in niste stratosfere mult mai rarefiate. la talpa tarii e cu totul altceva.

      00
    • Black,
      Nu stau la birou,marja e mica si costurile mari,
      Cunosc clientii si nici 3 la suta nu pun in opera pentru stat.
      Spui ca lucrezi pt. o mare firma de constructii.
      Incaseaza la negru?Te plateste la negru?
      Eu stau in Bucuresti si de ceva timp si la frizerie primesc bon.
      90 la suta din cheltuieli le platesc cu cardul.
      Cred ca sint ancorat in realitate si mie mi se pare ca banii la negru sint din ce in ce mai putini.
      Dae e posibil sa ma insel

      10
    • NOU
      #113

      nu, firma la care sunt angajat lucreaza aproape exclusiv cu statul. de platit plateste la centima drepturile. ii mai scapa pe langa o masina folosita si in interes personal, un abonament la net, o nevazuta daca mai lipseste un sac de ciment. cand lucreaza cu aia mici e la fel, factureaza tot si cere factura pentru tot.

      cand dispare asta mare din ecuatie… vai si amar. cum ziceam eu tocmai am emis o factura de 15000 de lei catre costel srl. care e in faliment. si luna viitoare o sa mai emit una către costica srl.

      asa ca iarta-ma daca cred ca ancora ta in realitate e cam subreda.

      00
    • NOU
      #114

      Chiar daca multi de pe aici se lauda ca nu voteaza cu pesedeu e clar ca gandirea e aceeasi. Multi sunt fani nea Marcel dar inca in faza de denial.

      20
  14. Schimbarile astea nu se dau de azi pe maine.
    Vedeti cum au dat legea pentru pensionarea magistratilor, dureaza pana in 2035 parca.
    Nu poti pune pe spatele companiilor, pfa, microintreprinderi taxe peste 1-2 luni, ele isi fac bugetele cu mult timp inainte, cum au spus si altii, tot angajatii vor avea de suferit a la long si implicit colectarea de taxe, mai putine cumparaturi, mai putini bani adunati la buget.

    62
  15. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 20101
    • NOU
      #117

      Bai, raducule, vad ca te agiti aici contra IT-stilor ca o sticla de pepsi. Ce ti-au facut, vericule? Arata aici pe papusa:

      Ti-a fugit nevasta c-un ITst?

      Ce ma, esti invidios? Ti-e ciuda ca altii au banii si tu nu? Da ba, ma cac bani, lucrez 4 ore pe zi si iau 600 de euro pe zi. Si ii scot cu dividente la 8%, nu cat platesti tu.

      Hai sa-tu zic o treaba fecioras, nu mai fi crab. In loc sa crapi de ciuda ca altii au si tu nu ai, mai bine intreaba-te ce poti sa faci sa ai si tu. Invidia nu o sa-ti aduca nimic bun.

      Comentariu apreciat.8451
    • dividenDe, dividenDe, ffs!

      Comentariu apreciat.468
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1768
    • NOU
      #120

      @Adyzah: asa scrie in copy-pasta, asa scriu si eu! Cauta pe goagal daca nu ma crezi.

      „Monsieur scrie, monsieur citim”

      @Radu, n-ai ratat ocazia sa mai improsti putin cu venin. Ia zi, iti merge Windowsul greu? Poate ai luat un troian, ceva. Vezi ca daca dai click pe „gay_midget_amputee_porn_XXX.avi.exe” nu porneste filmu’ ala bunu’, care-ti place tie mult, ci poate un miner de Monero.

      Sfatul asta e gratis, nu vreau nimic de la tine, ca doara n-ai de unde, ca te-au saracit ITstii.

      Ai si tu grija, te pup!

      Indecis. Tu ce zici?2734
    • @Radu, terminați cu chestia asta, nu-i nici măcar amuzantă. Dacă ”tagma” era IT-ul, până una-alta m-ai făcut și pe mine analfabet.

      Oricum, mișto formularea din text ”se introduce impozit”. Nu, nu se introduce nimic, se scoate o excepție. După enșpe ani de aplicare. E o diferență.

      Comentariu apreciat.472
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1246
    • @Un om simplu din popor „gay_midget_amputee_porn_XXX.avi.exe” Fooooooooarte specific :)) Ai ceva să ne spui? :))

      @Radu Deci toți IT-iștii sunt analfabeți? De ce? Că te cerți tu cu unul pe internet și ești frustrat?

      1710
    • NOU
      #124

      @George, da, am ceva sa va spun:

      Asa mi-a spus mama lui Radu. Ca a auzit zgomote din camera lui, a crezut ca i-e rau saracului baiat (subnutrit pentru ca-i iau ITstii painea de la gura). Si cand colo, ce sa vezi: pe ecranul CRT primit de pomana de la vreun ITst milos, rula cu un refresh de 50 Hz un film cu un biet gay challange-uit vertical, cu picioarele amputate. Probabil ca pentru el a simtit imediat empatie si micutul Radu – si o oarescare caldura in micutul lui membru.

      Indecis. Tu ce zici?1833
    • NOU
      #125

      Esti ceea ce faci!

      1411
    • asta se inmulteste prin divizare!

      42
    • @Radu și @Un om simplu din popor

      Geez. That escalated quickly.

      225
  16. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 4079
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2662
    • NOU
      #130

      Nu e vorba cu acea scutire sa faca it-istii burta mare. Este despre tinerea multinationalelor in romania mai mult. In locul anaf i-as lua pe toti la puricat, conturi, tranzactii, combinatii. Si pe it-isti si pe astia de mor de grija it-istilor, sa vedem atunci cine e evazionist mai mare. Pana una alta it-istii platesc si dividende, si impozite din ce mai castiga din bitcoin si altele, bani produsi pe riscul asumat al oamenilor, inafara tarii.

      Indecis. Tu ce zici?2423
  17. Ce inteleg eu din articol e cat de naspa sunt companiile care nu ne acopera impozitele bagate de guvern. Nu avem nicio problema cu guvernul, ca noi nu mergem la vot, nu suntem cu politica. Acum sa curga minusurile de la IT-isti.

    Comentariu apreciat.955
    • Plus 100 de mânuțe verzi pentru commentul asta 😀
      Că asta e realitatea. Și IT-istii romani sunt tot români, doar că cu mai multe basini în cap…in rest, meltenismele sunt tot alea, prezente la greu.
      (De 20 de ani am de-a face cu IT-ul romanesc sa nu aud ca vorbesc sa ma aflu în treabă )

      Indecis. Tu ce zici?3223
  18. Suntem in 2023. Inca nu se stie ca NU tot IT-ul este scutit de acel impozit ci doar angajatii programatori ai firmelor care au ca obiectiv de activitate producerea de software? Sunt administrator de retea din 2000 si nu am beneficiat niciodata de vreo scutire pentru ca as fi IT-ist.

    200
  19. Unii nici acum nu înțeleg că oamenii sînt o resursă importantă și trebuie investit în ei…

    Indecis. Tu ce zici?3312
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1974
    • @Dan-Marius nu ai cu cine. Nu vezi ca mereu apar dintr-astia care mor de grija corporatiilor. „Vai sunt afectate firmele de IT cu 2,5-5%, ce tragedie” fara sa se uite cum optimizeaza fiscal an de an prin diverse tari.

      236
    • Asa este.

      TOTI oamenii sunt o resursa importanta.

      Aici e diferenta, ca toti sunt o resursa importanta.

      12
  20. NOU
    #138

    Sa se puna cota de impozit la fel peste tot ca romanii mor de oftica daca sunt unii mai avuti, dar… contributia la sanatate, somaj ar trebui sa fie suma fixa, ca sa fim egali, no?! Contributia la pensie ar trebui sa rezulte intr-o pensie pe baza valorii contributiei. Nu x pensie minima si doar putin mai mult pentru cei care au avut salarii peste medie.
    Despre furtul care inseamna tva, accize nici nu stiu de unde sa incep. Ar trebui taxe astea sa se numeasca pur si simplu furt, nu pompos tva, acciza pentru salvarea planetei, sanatatii, bla bla

    Comentariu apreciat.583
  21. Dap, îmi aduc aminte discuțiile alea din 2018. Eram într-o firmă de IT (nu telecom) la vremea aia. Toată lumea, inclusiv firma la care lucram, aștepta să vadă ce fac ceilalți mari playeri. La un moment dat, șeful local a zis:
    „Știți ceva? Noi vrem să atragem cei mai buni oameni din piață! Așa că vom încerca să acoperim noi din buget diferența aia!”
    Și nu a fost ușor, pentru că deciziile de bugete se luau în America, la sediul central, unde oamenii nu prea au înțeles niciodată de ce în România se schimbă taxele atât de des, de ce variază inflația sau cursul de schimb atât de mult, etc. (îmi amintesc o discuție similară cu americanii prin 2008 când inflația la noi era de vreo 8% și ei nu înțelegeau de ce nu e ok să mărească salariile doar cu 1-2%). Ca fapt divers, a ajutat mult faptul că firma a început să aibă birouri și in alte țări cu enomii „emergente” (India, Brazilia), care se confruntau cu probleme similare și au înțeles că nu peste tot în lume lucrurile sunt ca în SUA.

    Comentariu apreciat.511
    • NOU
      #140

      E greu sa pricepi ca printat-ul banilor nu rezolva tot si ca majoritatea statelor trebuie sa munceasca ca sa aiba buget.

      Plus – ei trimiteau banii in dolari, in 2008 numai din diferenta de curs va dadeau 10%.

      201
    • NOU
      #141

      M-am uitat pe curs valutar – 2.45 dolar la inceput de an si cam 3 lei pe dolar la sfarsit. Hai sa facem 2.85, de amorul artei. Puteau sa va dea 20% numai din curs.

      171
  22. * economii

    00
  23. Băi, e incredibil cum din toate mizeriile pe care vor să le introducă, tot la asta ajunge discuția. Și asta după aproape 10 ani de regim fiscal preferențial. Oricum, cei care strigă cel mai tare sunt doar angajați, că dacă ar fi ei IMM sau PFA ar avea alte dureri de cap în momentul ăsta.

    Comentariu apreciat.412
    • Adyzah,
      Exact.Am facut niste calcule.La PFA,PFI si SRL taxele se dubleaza minim.
      Si sint afectate multe meserii,nu doar IT.
      Eu cunosc multi medici,stomatologi,juristi contabili care taie facturi ca sa incaseze venitul.Oamenii sint ingrijorati.

      Comentariu apreciat.402
  24. Nu pot decat sa presupun ca e vorba de Vodafone pt ca am avut placerea sa lucrez la ei in tinerete.

    Comentariu apreciat.270
  25. Dacă într-un an deficitul depășește 3% membrii parlamentului care au votat bugetul nu mai pot să ocupe o funcție publică pentru restul vieții.

    Dintr-o dată zeciuiala pare un impozit normal pentru funcționarea unui stat. Un stat normal.

    254
  26. Drept castigat vs privilegiu.

    Dreptul castigat se obtine prin sacrificiu si lupta.
    De exemplu taranul roman transformat in soldat la 1916 si-a castigat dreptul de a avea pamant prin lupta contra inamicilor tarii si prin sacrificiul personal, de la conditii precare de viata, la tifos, la pierdut un brat sau un picior, la sacrificiul suprem.
    Oare taranul sau mostenitorii lui ar fi parasit pamantul castigat prin truda si sange?

    Privilegiile se acorda.
    Mobutu Seseseko si-a acordat titlul de maresal, cu toate ca el era sergent.
    Shogunul a acordat privilegiul de a face comert mai intai portughezilor si apoi olandezilor.
    Dupa lovitura de stat, Mobutu s-a refugiat in Arabia Saudita. Mai vroia privilegiul de a fi maresal? Sigur ca da, dar si oamenii vroiau dreptul de a il spanzura pe Mobutu.
    Si portughezii vroiau sa aibe privilegiul de a face comert in Japonia, dar Shogunul vroia sa le taie capul, mai ales dupa ce shogunul a trebuit sa inabuseasca o revolta a japonezilor crestinati de portughezi.

    Despre privilegiatii nostrii:
    – genericul domeniu IT – Statul a acordat privilegiul de a scuti de impozit acest domeniu pentru a creste. Daca cresterea domeniului IT s-a plafonat, e vremea ca privilegiul sa fie anulat si ca domeniul IT sa plateasca impozit
    – genericele pensii speciale – sunt tot un privilegiu acordat de Stat.
    Un pic de istorie:
    – minerii sunt primii beneficiari. Dintre toate mineriadele, cea mai nasoala a fost cea din 1999. Atunci minerii au luat ostateci politisti si jandarmi (Batalia de la Costesti), iar guvernul a comutat privilegiul de a plati salarii in privilegiul de a plati pensii.
    – militarii sunt urmatorii pe lista. In vederea aderarii la Nato, trebuiau reduse fortele armate. Aveam 300.000 militari si trebuia ajuns la sub 100.000. Guvernul de atunci a ales aceasi solutie ca pentru mineri: o suma cash ca avans pentru pensionare si o pensie pe viata.
    – restul de angajati ai Statului de ce nu ar fi cerut pensii speciale/ocupationale/etc?

    Dupa Costesti, minerii aveau liber pana la Bucuresti. Am avut stare de urgenta si tancuri pe autostrada Pitesti Bucuresti.
    Urma o confruntare Armata vs mineri. De aici incep scenariile de istorie alternativa.

    Guvernul a ales sa ofere privilegii unei categorii sociale pentru a nu avea conflict intern cu varsare de sange si pentru a avea pace sociala.
    Acelasi privilegiu l-au acordat militarilor.

    Guvernul acorda si revoca privilegii. Este dreptul Guvernului ca suveran.

    Tot plansetul si vaicareala dupa privilegii e specifica unei stat medieval, nu unui stat modern.
    Statul a ajutat sectorul IT sa se dezvolte, prin acordarea privilegiului de a nu plati impozit pe venit, cu scopul de a avea un sector pe care sa il poata impozita.
    Statul acorda pensie ocupationala judecatorilor pentru ca sentintele sa nu fie date in functie de cine plateste mai mult.
    Intreb: ce Stat e acela in care judecatorii isi scot meseria si rezultatul muncii lor la licitatie?

    Intrebare pentru cei din segmentul IT: daca Statul va revoca un privilegiu, pentru care voi nu ati depus un efort, nu ati trudit sau murit, alegeti sa parasiti tara? Alegeti sa faceti optimizari fiscale? Alegeti sa nu platiti impozitul ca toti ceilalti cetateni si sa fiti speciali?

    Avem o neoaristocratie?
    Printi din IT si conti din magistratura?
    Vom avea un Stat neomedieval?

    Comentariu apreciat.7030
    • Vor face o petitie online.

      Indecis. Tu ce zici?2127
    • Necris,
      La ce comentarii citesc,ma tem ca extrem de putini din intelectualii bogati si educati care isi fac veacul pe aici inteleg ce spui.

      Comentariu apreciat.324
    • este neoaristocratie de mult in tara asta, nu doar niste injineri de la IT, politicienii si slugile lor bugetare sunt de mult aristocrati fata de noi amaratii care tragem la privat daca maine se scoate scutirea din IT, o sa fie mai bine la iarna cand se scoate si plafonarea la gaz? o sa fie mai bine la vara cu inca 12 km de autostrada in plus in toata tara? o sa fie mai putine accidente mortale pe strazi pentru ca vor fi mai multi politisti pe strazi? o sa apara mai multe locuri de parcare la tine in cartier? problema nu e la vreun burghez pe care il urasc vecinii ca are bani de inca o capra, problema e la ala care mananca si bea si f@#$ pe banii nostri, si dupa ce nu ii mai ajung te pune pe tine sa iei din casa si de la copiii tai ca sa aiba el sa manance si sa bea si sa f@#$ in continuare… si noi ne luam in tastatura cu trolii pe net

      212
    • NOU
      #151

      Ma duc unde sunt platit mai bine, foarte simplu.

      Consider ca fac tarii un favor ramanand si platindu-mi chiar si doar taxele celelalte, fara a primi absolut nimic in schimb.

      Favor pe care sunt dispus din ce in ce mai putin sa il acord.

      Scutirea de impozit era mica mea mineriada, e o chestiune principiala.

      Cat despre judecatori, mi-e atat de scarba incat nici macar nu imi voi consuma timpul ca sa te contrazic, tot principial.

      Barem cu sau fara scutire, eu, spre deosebire de gunoiul de judecator care se pensioneaza la 50 de ani fara sa fi contribuit nimic, nu eliberez toti ticalosii si banditii, nici nu imi fac stat in stat (vezi decizia CCR de ieri), ba chiar imi fac treaba foarte bine si aduc bani actionarilor firmei mele.

      Indecis. Tu ce zici?2317
  27. Voi: IT-sti betalai, absolventi de facultate, ingrijorati ca va baga 10% impozit.
    Eu: IT-st UltraChad, absolvent de liceu, mai desfac o bere.

    Daca nu faceati facultatea, nu erati in postura asta.

    /s

    Indecis. Tu ce zici?3233
  28. „Întărâtă-i drace, că şi mie îmi place!”

    Au dat cu fum greu si nu mai vedeti problema.
    Problema nu este cate taxe se platesc, ce valoare.

    PROBLEMA ESTE CINE LE ADMINISTREAZA SI CE FACE CU BANII!!!

    Cati de aici stiti cine va reprezinta in parlament?

    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.home?leg=2020&cam=1
    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.home?leg=2020

    In final o sa fie cum a zis Fluture https://zoso.ro/realitate-politica-afecteaza-foarte-putin/

    Lumea o sa isi vada de viata in continuare, se adapteaza la noile taxe si sanatate.

    174
    • „Problema nu este cate taxe se platesc, ce valoare.”
      De acord. Dar asta era dintotdeauna, de ce e interesul asta brusc despre cum sunt cheltuiti banii publici?

      21
    • Pai tocmai, unde vezi interesul asta pentru cum sunt cheltuiti? Oamenii sunt suparati ca platesc mai mult, nu ca nu primesc nimic la schimb nici pentru ce platesc acum…

      100
  29. Nu mai stiu cum e situatia azi, dar cand s-a introdus scutirea de impozit s-a introdus pentru firme, nu pentru IT-sti, IT-stii fiind suficient de cautati ca sa isi negocieze salariul net in euro. Asa a fost de cand am intrat eu in piata muncii pana circa 2011 cand m-am dus spre alte zari, unde am avut surpriza in acelasi timp placuta si neplacuta sa observ ca desi nu numai ca nu eram scutit, ba chiar plateam impozit progresiv, la final dadem procentual mai putin decat in Romania.

    Deci v-au dresat bine, platiti impozite enorme TOTI si va certati intre voi ca unii platesc impozite o idee mai putin.

    Comentariu apreciat.4811
    • Domnu Radu,dai mai putin pentru ca da si angajatorul.

      38
    • Tipica mentalitate de sa moara si capra vecinului.
      Daca deducerea asta se scotea gradual, sa zicem tot cate 2% pe an timp de 5 ani era si mai suportabila si nu comenta nimeni nimic. Acum au bagat-o cu japca ca se termina banii.
      Problema fundamentala ramane ca romanii platesc in continuare taxele ca orbii (nu doar in it se negociaza netu si in majoritatea domeniilor) pentru ca nu vad banii aia. Ia -sati vireze angajatorul netul si apoi banca sa vireze automat darile, sa vezi cu ochii tai cum jumatate din bani iti pleaca la platit sinecuri.

      Comentariu apreciat.331
    • În România s-a făcut descoperirea totală a salariului prin mutarea tuturor taxelor la brut. De ce? Ca PSD să poată zice din pix că au crescut salariile cu x% (nu mai știu exact procentul).

      În celelalte țări nu există chestia asta:

      Cost total cu angajatul = Brut + taxe angajator
      Brut = net + taxe angajat.

      În realitate tot acolo dai cam ca-n românia, diferența cum că în românia vezi doamne ar fi mai mari impozitele vine din schema asta, că nu se arată costul total cu angajatul ci doar cât vede angajatul pe brut și zice wow, ce mici sunt taxele, uitând că angajatorul mai dă încă atâta.

      152
    • Nu dl. Caposu…Romania are una din cele mai mari taxari pe salarii. In acelasi timp Ro are unul din cele mai mici niveluri de taxare a companiilor (dividende; impozit profit)…da si matale pe google, uite vezi si cu US…la 175k brut taxele sunt pe la 32% in CA. La 3500k…undeva la 39%.

      97
  30. Eu știu un singur lucru, muncești și îți plătești taxele. Mulți țipă că sunt de „dreapta” dar vor pomene (scutiri taxe, transport gratuit, bla-bla…). Eu plătesc lunar peste 20.000 ron statului și nu aștept pomeni. În viziunea mea statul ar trebui să își bage nasul cât mai puțin și pomenile să fie doar pentru aia care chiar au nevoie. Cei din câmpul muncii NU au nevoie de pomeni. Nu te descurci cu nivelul de trai, îl ajustezi. Nu poți acopeti tot, îți mai ei un job.
    Corect? Pe mine costurile cu carburantul m-au uscat, dar nu cer pomenile nimănui. Nu am primit 3 lei murdari cât am stat pe dreapta în pandemie. Nu am primit nimic pentru că am pierdut clienți pentru că în vamă mi se cereau documente justificative de călătorie. Acum iar cresc prețurile la carburant…

    Indecis. Tu ce zici?1943
    • NOU
      #165

      Nu boss. E contractul intre stat si cetatean.

      Da, platesti taxe, dar le vezi utilitatea in jurul tau (cand ai parcuri, drumuri, tratament corect si prietenos cu autoritatile, curatenie si lipsa infractionalitatii, etc.) sau cand ai nevoie de ele, cand esti bolnav sau batran (CASS si CAS).

      Daca tu imi percepi taxe dar apoi imi dai muie, atunci e timpul sa iti dam o muie colectiva si sa iti reamintim ca statul nu sunt politicienii si bugetarii, ci noi astia care platim respectivele taxe.

      200
  31. „‘Cine mă, ? Aia care n-au dat atunci impozitul? Nu mă duc la ei.’”

    Adobe e una dintre firmele care nu au acoperit salariul in 2018, iar programatorii s-au trezit cu salariu mai mic.

    Dupa 5 ani, Adobe e una dintre cele mai cautate firme de IT pentru ca platesc foarte bine, in special pe partea de actiuni, iar conditiile sunt mai mult decat decente (din auzite). Vreo 4 colegi seniori de la firma curenta au plecat acolo in ultimul an si tuturor le place.

    Indecis. Tu ce zici?246
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1036
    • Greșit, Adobe a acoperit diferența dar s-au mișcat mai lent (le-a luat un an și ceva să vină cu o propunere ok și să adapteze toate contractele de muncă dpdv legal având în vedere că nebunia cu salariile a început cu o HG by Grindeanu și nu cu o lege adoptată în Parlament).

      141
    • @Radu care e problema ta cand un angajator privat care nu are contracte cu statul compenseaza magarii de-ale statului roman?

      41
    • NOU
      #170

      Adobe era si mai atractiva daca ar fi acoperit salariul, pe logica asta. Gen daca l-au acoperit sau nu, nu de aia e atractiva firma (sau nu).

      22
  32. dar nu cumva se impozitează suma care rămâne după scăderea CAS și CASS? Care la momentul de față coincide cu salariul net?

    30
  33. Multi din IT castiga deja foarte mult. Raman in Romania pentru ca cheltuielile au o pondere mai mica din venitul X castigat in Romania, decat daca ar merge in alta tara, mai dezvoltata, unde ar primi X * 1.4. Dar daca cheltuielile (taxe, impozite, preturi) cresc, se ajunge intr-un punct in care cineva care lucreaza in IT decide ca deja diferenta de costuri intre Romania si o alta tara, mai dezvoltata, e minimala si decide sa accepte o scadere de venit net (venit VEST – cheltuieli VEST). De ce? Cateva motive: sistem de invatamant mai bun, sistem de sanatate mai bun, mai putina smecherie din partea autoritatilor, si altele.

    Comentariu apreciat.354
    • NOU
      #174

      Corect. Insa scaderile in urma acestei masuri sunt de maxim cateva sute de lei. Impozitul se calculeaza dupa scaderea CAS si CASS, si doar la partea care depaseste 10.000 lei.

      In schimb, daca in loc de eliminarea acestei scutiri, le-ar da prin cap sa puna de exemplu impozit progresiv, adica o scadere reala a veniturilor cu 15-20%, adica o taxare totala de 60%, plus TVA…deja decizia de emigrare e iminenta.

      91
    • Probabil că la salarii lucrurile sunt neglijabile, mai ales că unele companii vor compensa mai mult sau mai puțin aceasta taxare, însă măsurile despre care vorbim nu impactează doar salariații. Sunt mulți din IT care lucrează pe PFA sau SRL microîntreprindere cu clienți interni sau externi, iar ei sunt foarte afectați. Ei pot migra foarte ușor spre „țările calde”.

      50
    • Iulian nu, nu va migra multa lume spre tarile calde.
      Diferent de costuri in RO vs „tarile calde” nu este echovalenta cu npu; rocent de impoztare, chiria nu este aceeasi, ipozitul pe masina nu este la fel etc

      23
    • Iulian nu, nu va migra multa lume spre tarile calde.
      Diferent de costuri in RO vs „tarile calde” nu este echivalenta cu procentul de impozitare, chiria nu este aceeasi, impozitul pe masina nu este la fel etc

      21
  34. Ca sa ma mai amuz putin.
    IT-stii aia bășinoși pe care îi tot huliți susțin mai mult din economia locală decât voi.
    Aia cumpara beri craft, facute de afaceri locale mici. Voi beti ursus, becks si heineken detinute de concerne multinationale.
    Aia cumpara cafea de la prajitorii locale, voi va luati nespresso sau starbucks.
    Aia cumpara carne, mezeluri si minuni de la bacanii mici care-s afaceri locale, voi trimiteti banii la Auchan si Carrefour.
    Aia isi cumpara dacia spring, voi va luati passat SH de pe germania.
    Aia mananca de 2-3 ori pe saptamana la restaurante locale, voi de 2-3 pe luna.

    Indecis. Tu ce zici?5546
    • eu sunt IT-ist , nu beau craft care e scumpa in draci doar sa epatez, nu-mi cumpar nici Spring, nici VW sh, tin de bani si atat, ies la restaurant cand e cazul-nu am un obicei din asta ca gatesc si acasa, e un comentariu aiurea ce ai postat tu aici

      Comentariu apreciat.4012
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1758
    • @corcolis, tu meriti impozitat cu 20%

      138
    • NOU
      #182

      Stabiliti valoarea de adevar a afirmatiei: N

      „Putini dintre ITisti sunt niste hipsteri basiti, dar majoritatea hipsterilor basiti sunt ITisti”

      165
  35. Exista pe aici un domn, se cheama Radu.

    Pur si simplu de-un rar, dar RAR amuzament cum se zvarcoleste.

    Da, boss, sunt IT-ist si angajatorul meu contribuie, pe contractul meu, aproximativ 6000 de lei pe luna la CAS si CASS. Probabil o sa intru si la impozitare, in functie de ce topaial fac baietii. O sa ma descurc, intr-un fel sau altul, ca am trait si pe 1400 de RON acum mai putin de 8 ani, cand m-am apucat de asta.

    Dar felul in care tu – dar si toti cei ca tine, de altfel – se zvarcolesc pur si simplu in agonie cronica pentru bunastarea unui sector – din de altfel multiple care o duc bine pentru ca muncesc si profita de context – este deliciu. Nu mi-am calculat, inca, impactul salarial, probabil se invarte in jurul a 700-800 de RON. Ii dau cu MAXIMUM de placere, numai sa vad ca si placerea asta de a vedea un sector ca se schimonoseste ti se va duce.

    Eu o sa-mi continui viata, o sa-mi recalibrez lucrurile, mergem inainte cu un pic de ciuda ca nu primesc nimic inapoi de banii pe care angajatorul meu ii cotizeaza la stat, in numele meu. Ca daca-ti povestesc prin ce trece socru’miu bolnav de scleroza multipla, o data la trei luni, pentru o reteta compensata, s-ar putea sa te saturi.

    Dar repet: veninul pe care-l ai tu pentru ca eu o duc bine ma face efectiv fericit. Vreau sa te vad si mai nefericit, cand si subiectul asta o sa expire si o sa platesc impozit.

    HA HA HA !!!

    Indecis. Tu ce zici?317
    • Asta e partea faină pentru cei pe care nu o să-i afecteze impozitarea așa de mult – nu o să-i afecteze așa de mult.

      Paranteză, într-o notă mai amuzantă: zicea tot băiatul ăsta „Radu ” undeva mai sus că cică „nu stii cine intra peste tine-n casa si te lasa olog”.

      Gata, automat IT-istul e fraier, slăbănog, 50 de kile, vai crucea lui, doar ceilalți non-IT sunt bărbați cu brațul de fier, taie și spânzură, amenință, bat, fut, violează :)) E greu să-ți poți imagina că dacă ești IT-ist cel mai probabil ai venitul discreționar mai mare și îți permiți să ai hobby-uri interesante, gen mers la sală, la sporturi de contact, unii mai iau câte o armă – două, că doar permite legea :) Unii IT-iști fac parte din grupuri sociale mai dubioase, gen galerii de fotbal sau pur și simplu sunt oameni faini care încă stau la bloc cu anturajul cu care au crescut – du-te tu „@Radu ” și fă-l olog pe unul care știe doar să scrie cod și care împreună cu tovarășii de-o viață caută scandal pe stadioane. Mai ieșiți, coaie, din universul creat de televizor și fesbuc și grupuri de masculi alfa, că nu știți niciodată peste cine dați. Succes ,”@Radu ” !

      11
  36. iar e un HOAX de la guvern, vin si zic „va luam x% impozit”, lumea se agita , apoi vin si zic:stati domne’ e „x-1” si lumea se linisteste ca vezi ca de fapt ne ia, da’ e mai putin decat au zis prima data….

    Comentariu apreciat.261
  37. După articolul acesta urmează imediat o nouă campanie pe bloguri.

    130
  38. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1552
    • Nici nu trebuie sa mergi la stat, ca vezi la TV ce se intampla. Iar daca totusi vrei sa mergi sa faci fizioterapie ca ai cazut cu bicicleta, nu poti ca nu sunt locuri. Sau o gravida care trebuie sa faca niste analize specifice, nu le poate face la stat ca „e plecata doamna doctor in concediu si va putem programa doar peste o luna”, cand analizele respective se pot face doar in saptamana X de sarcina; asta fiind la Cluj-Napoca (orasul de 5 stele).

      Nu e totul rau, dar sistemele de invatamant, de sanatate sunt anemice nu din cauza ca nu sunt bani, ci fiindca banii nu se folosesc in mod corect.

      Comentariu apreciat.321
    • Eu nu ma uit la tv. Ma uit in realitate.

      Am trecut prin doua operatii anu asta la stat. Fara spaga. Ambele ok.

      Cineva apropiat la fel, prin multiple operatii pe creier. De la stat in coma o luna intreaga acum reuseste sa se descurce singur in doar 10 luni. Fara spaga la doctori si fara arogante. Daca te duci cu arogante, primesti arogante

      Vad ca doare adevaru cu ITistii. Cred ca nu se vad cat de aroganti si superiori se cred unii din ei(nu toti) doar fiindca castiga mai bine de marea majoritate a populatiei.

      Indecis. Tu ce zici?1533
    • „oricum nu vor simti negativ prea tare. ” hahahaha nu ai idee cat isi baga unghia in gat oameni care castiga de la 4k euro net in sus in Romania pt cei 1000-2000 de lei luati in plus cu ocazia asta. Oameni care altfel nu maraie cand platesc bere la suprapret la Untold, neversea sau alte basini corporatiste.

      Indecis. Tu ce zici?1814
    • @weeeq: zi si spitalul sau macar orasul. Probabil oras mare, nu? Sistemul medical in orasele mari e ok, dar in rest e praf si pulbere.

      71
    • @N: la 4k euro net pierd mai mult. Dar oricum.

      E interesant cate minusuri imi iau(tu mai putin). Eu sunt de parere ca multi din IT au cam bula lor si nu vad nimic altceva. Egoism si lipsa de empatie.

      Si stiu asta, fiindca surpriza sunt in IT. Voi fi impactat de aceasta decizie, dar nu stau sa imi plang de mila cand milte alte categorii de oameni o duc rau. Mie mi se pare corect sa plateasca si IT-ul impozit.

      A fost interesant cum ieri cativa colegi au inceput sa se enerveze ca li se va lua din bani. E ok, azi au plecat la Untold. Si ar merge la Untold si saca ar castiga 2000 de lei mai putin.

      Indecis. Tu ce zici?2215
    • Si eu sunt in IT. Nu zic ca imi convine, sunt bani pe care ii dai statului si nu ii mai vezi, dar am decenta sa nu zbier ca disperatul cum o fac diversi manageri care duc banii acasa cu basculanta.
      Minusurile sunt pentru ca ai incalcat regula nescrisa aici (nu de vali, ci de o parte insemnata nu stiu daca majoritara sau nu): pe blogul asta se vorbeste frumos de USR, altfel iti ascund spiridusii comentariile :)))
      Da si eu observ ipocrizia, individualismul dus la extrem in randul colegilor ITisti: ti-a placut facultatea pe loc la buget si loc in camin (sigur caminele erau vai mortii lor dar chiar si asa) la 250 de lei locul, in conditiile in care consumai apa, curent si gaze fara nicio grija ca „vai cat o sa vina facturile”, iar acum cand ar trebui sa dea inapoi societatii zbiara ca din gura de sarpe ca nu e corect.
      Propun celor nemultumiti sa ne gasim sa le rupem capul lui alde Ciolacu si Ciuca. La protestele trecute bula asta scanda „fara violenta”.

      Indecis. Tu ce zici?1615
    • NOU
      #195

      Sa plateasca si it-istii la fel. Nu asta e problema. Vor plati si tot nu vor fi bani. Ura va ramane, caci nu e vorba de impozit sau lipsa lui e vorba ca se “scalda” in bani, burghezii draq. Noi romanii suntem foarte “uniti” in general, d-aia ne merge si asa “bine”.

      192
    • @N: si la membrii USR am intalnit egoismul de a vedea doar de nevoile si interesul lor. Supriza, Romania nu e doar formata din bula in care erau simpatizantii si membrii USR. De aia au si scazut la alegeri. Si vor mai scadea. Ca nu sunt majoritari asa cum credeau ei. Si aroganta de a se crede superiori si a jigni pe cei ce voteaza altceva e chiar deranjanta si alarmanta.

      Si da, pana acum am votat doar USR. Eu zic ce vad, si vad mai mult decat Muie Psd.

      S-o mutat cuibu usere de pe softpedia aici?

      21
    • Ba, ia mai du-te-n pula mea. Niste 500-1000 de lei sunt bani cu care pot face altceva decât sa acopăr gaurăa făcută de niste hoți.

      Ai o gândire tare tâmpă

      196
    • @weeeq Asa o fi cum spui, doar ca pentru unii e vorba de mai mult decat 5-600 de lei. Pentru mine de exemplu, la un calcul rapid, ar urma sa dau statului cam cu 2000 de lei pe luna mai mult decat dau acum. Iar acum dau cam 1500 lei. Cam mult, nu crezi? Nu mai vorbesc de faptul ca nu primesc nimic concret de diferenta asta.

      98
    • @Alin

      Reformuleaza ca nu ies calculele.

      Apropo, daca zici ca de ce sa dai bani la stat ca oricum e degeaba, de ce sa dea altu bani la stat doar ca e din alt domeniu? La egoismul asta ma refer.

      54
  39. Pana la urma, problema e ca banii tot din piata dispar..IT-istu X cu salariu brusc mai mic poate ca nu mai mananca la restaurant, nu mai iese la bar, nu mai merge la film, nu mai spala masina, etc.

    Intr-o oarecare masura, toata lumea e afectata de decizia asta.

    244
    • Corectie: nu dispar, ci se redistribuie. Celor care cu pile.

      140
    • Da sigur. Nu mai castig 15000 de lei ci doar 13000. Gata, nu mai ies in oras sa mananc, nu mai fac nimic. Ca doar cu un salar de 10000+ itistu traieste de pe o zi pe alta.

      Saracu itist.

      Indecis. Tu ce zici?1840
    • @weeeq în IT veniturile nu sunt doar salariale. Ci pot fi venituri pe PFA/SRL. Acolo impactul este FOARTE mare daca măsurile se aprobă așa cum sunt dezbătute acum. Și nu e vorba doare de IT, ci orice afacere productivă va fi impactată major. Orice domeniu.

      100
  40. Asta înseamnă că pot redirectiona și eu 2% începând de anul următor?

    130
  41. renunta la un concediu in plus pe an. in alta tara.

    012
  42. E frumos cum se merge pe fenta cu impozitul pe IT cand problema e alta… Se maresc taxele pentru a păstra privilegiile unei caste profesionale care ne ține în urmă cu 20 de ani și care a provocat pierderi de miliarde (gândiți-vă numai la timpii pierduți in vamă pentru în ultimii 20 de ani când acea castă oferea toate motivele olandezilor să se opună intrării în Shengen). Castă care acum se pensioneaza la vârste sub 50 de ani și ia mai mult decât ultimul salariu plus toate bonusurile pentru tot restul vieții.

    Comentariu apreciat.683
  43. Grav e ce se intampla pe PFA si SRL.
    Eu sincer ma las de munca o perioada decat sa lucrez pentru taxe. Inchid proiectele una cate una, stau pe economii, ma bucur de viata – cheltui oriunde altundeva, nu in RO.

    Si la revenire probabil ma angajez, ca sa nu imi mai bat eu capul. Evident, nu in Romania, ca n-am de ce. Singurul motiv pentru care mi-am deschis firma aici erau taxele. Timp de 7 ani am avut cel putin 20 de clienti si contracte pt diverse proiecte prin toata lumea, zero in RO.

    Si oricum 15% era destul. De la anul aproape 30.

    Comentariu apreciat.326
    • „Singurul motiv pentru care mi-am deschis firma aici erau taxele” deci 7 ani de zile nu te-a deranjat cum se cheltuie banul public, de ce nu ai autostrazi si spitale?

      1314
    • ti se pare ca pot face ceva in privinta asta? merg la vot si atat. Munca mea si asa e in afara tarii. Nu are treaba nici cu spitalele nici cu autostrazile.

      Prefer sa le dau 0 decat 30%. si apoi ma angajez si stau si eu linistit pe bani mai putini.

      201
  44. Las si eu cateva idei aici:
    – n-am stat sa fac calculele la leu, dar as estima cam la 1000 de lei lunar banii pe care mi-i va lua statul in plus
    – mult? putin? eu zic ca 1000 de lei in fiecare nenorocita de luna sunt bani multi, dar na, e parerea mea
    – probabil ii va acoperi firma prin cresterea brutului, dar asta va insemna ca la anul maririle vor fi subtiri tare
    – ce doare cel mai tare este ca stiu ca acesti bani vor fi tocati de diversi semi-analfabeti cu legaturi politice
    – voi plati lunar aproape 10.000 de lei impozite si taxe (am verificat, cam pe acolo e suma) si voi primi inapoi mai nimic. Bine, daca mai adaug si TVA-ul la ce cumpar din tara …
    – nevasta este activitate independenta, deci si la ea vor fi niste bani frumosi in plus la stat
    – da, scutirea din IT trebuia sa dispara. Nu, nu in mijloc de an si nu de pe o luna pe alta. Companiile au si ele niste bugete, isi fac niste calcule, au niste contracte in derulare, plm, esti un mare nesimtit daca vii si le dai totul peste cap.
    – riscul de a face afaceri in RO, vor zice unii. Eu voi zice ca acest risc se regaseste in preturile mai mari la orice in RO, deci tot noi il platim
    – platim taxe mai mari, platim cu mult stres si cu sanatatea de zi cu zi „luxul” de a respira aerul dacic
    – personal, si eu si sotia ne-am apucat serios de invatat spaniola. Iar pe copil il incurajam serios sa faca facultatea afara si sa nu se mai intoarca

    Comentariu apreciat.609
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 770
    • @Radu, in Tara in care iti cumperi Tesla de 100.000 de euro nu platesti impozit pe ea dar pe un Logan de 10.000 de euro platesti si unde nu plateai impozit la salariul de 3000 de euro, dar plateai la minimul pe economie sunt intr-u totul de acord cu tine ! Si pe mine ma doare ca IT-istii platesc impozit. Sa plateasca!

      1810
    • Florin,
      Vina e a noastra atuturor.Imbecilii care ne conduc sint alesi de noi,sint dupa chipul ,asemanarea si obiceiurile noastre.
      Lipsa noastra de reactie a dus la aceasta situatie fara iesire in opinia mea.Ma simt vinovat ca aceste datorii vor fi platite de copiii nostri.
      Intradevar singura solutie pare emigrarea,dar viata a devenit extrem de scumpa si in Occident.

      113
  45. Mi se pare de porc sa nu platesti impozit pe venit dar sa te oftici ca unii primesc pensii speciale, la fel cum mi se pare de porc ca sunt scutiti de impozit pe venit oameni care iau in mana 5000 de lei si nu aia care iau minimul pe economie de 1800

    1711
    • Aia cu pensiile speciale nu e buna comparatia. Puteai sa zici de voucherele de vacanta.

      91
    • Pensiile speciale sunt bani dati de stat nemeritat exact cu IT-istilor statul le da banii de impozit tot nemeritat ca nu fac nimic in plus fata de alti muncitori romani care platesc taxe. Toti muncesc, toti sa plateasca!

      913
    • NOU
      #220

      O sa platesc (cu drag chiar) cand de taxele mele primesc inapoi calitate si demnitate, servicii acordate pe masura taxelor percepute.

      Pana atunci, faptul ca amarastenii platesc taxe si nu ies in strada il vad ca pe o dovada in plus a prostiei (lor), si nu ma priveste subiectul.

      158
    • @comodore, restul romanilor platesc impozite si nu primesc nimic, de fapt tu mergi pe strazi asfaltate din banii platiti ca impozite de sculeri matriteri si bone, ca tu nu ai platit nimic de 20 de ani. Cand ai sa platesti sa ai pretentii, pana atunci zi merci ca te lasa vanzatoarele de la Mega Image sa folosesti soselele asfaltate din banii lor

      Indecis. Tu ce zici?1319
    • NOU
      #222

      Scutirea are vreo 10 ani.

      Soselele nu se fac din impozitele pe venit.

      Cred ca ai nevoie de un curs de macroeconomie comparata, bugetul consolidat are o sumedenie de surse din care impozitul pe venit nici macar nu e una principala.

      Cat despre alea de la mega si nu doar, isi iau salariile datorita celor ca mine care consuma ca sa aiba firmele desfacere.

      Nu le datorez nimic, de fapt e cam invers.

      Si nici macar nu am zis de CASS (cei saraci apeleaza mai des la medici) sau de pensii (din CAS-ul meu platesc 4-5 pensii de tipul fost lucrator la Mega).

      1112
  46. Iti dai seama cat a calculat Ciolacu chestia asta. A introdus un prag de 10 000 brut la bugetari si IT-isti pentru aplicarea unor masuri de economisire.
    Bugetarii cu brutul peste 10 k nu mai primesc vouchere de vacanta (adica putini, contrar opiniei populare), iar IT-istii cu brutul peste 10 k vor plati impozit (adica mare majoritatea)

    220
  47. În toată nebunia asta, un lucru mi-ar plăcea să văd: internetul inundat de articole în care să i se aducă aminte lui Ciolacu declarația emfatică de acum câteva luni: „Nu dorim taxe noi sau măriri de taxe și impozite, mai ales într-o perioadă de criză”. Să ruleze declarația asta pe burtiera televiziunilor, să se rostogolească pe bloguri, pe site-uri de știri, platforme de socializare. Știu, e utopic, când media e cumpărată, dar măcar pe internetul necumpărat de partide ar fi frumos să vedem bulgărele rostologit. De ieșit în stradă, mai greu în contextul actual, dar presiune se poate pune și pe internet.

    Este evident că statul încearcă să strângă șuruburile peste tot, dacă jinduiește până și la banii din sponsorizări. Unii antreprenori, cei mai descurcăreți, vor migra spre evaziune, muncă la negru. Alții, mai cuminți, vor concedia personal sau chiar vor fi nevoiți să închidă activitatea, dacă nu va mai fi profitabilă. Este noaptea minții ca într-o perioadă oricum dificilă, cu inflație galopantă, cu spectrul recesiunii în față, să crești taxarea de așa o manieră. Dacă ai un cal care abia trage căruța, crezi că bicele pe spinare îl vor face mai sprinten?

    Nu știu ce își închipuie geniile care au conceput asemenea reforme fiscale? Deja statul și-a băgat mâna în buzunarele mele până la coate începând din ianuarie. Acum vrea să le afunde până la umeri. Totul în condițiile în care bugetul afacerii mele este deja expus presiunii inflaționiste. Deja comenzile s-au rărit. Deja am redus cheltuielile pe fondul inflației. Voi reduce și mai mult. Și ca mine și alții. Economia e înlănțuită. Efectele negative se vor propaga în lanț. E efectiv noaptea minții ce vrea să facă guvernul, când cea mai la îndemână soluție este reducerea cheltuielilor care au generat deficitul acesta bugetar. Dacă nu mă ajung cu banii în casă, ce fac, îmi fac planuri că o să câștig mai mult la anul sau reduc de urgență cheltuielile?

    Comentariu apreciat.281
  48. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1568
    • Ce imi place de IT-istii ca nu vor sa plateasca impozit cum sunt ei suparati si demonstreaza impotriva pensiilor speciale sau ca se pensioneaza unii la 40 de ani. Ipocrizia salveaza Romania!

      Indecis. Tu ce zici?1523
    • NOU
      #228

      Usor, usor! Eu sunt tu, din viitor. Am venit sa te felicit: ai economisit o gramada de bani de chirie locuind cu mama pana dupa 50 de ani! Si sa stii ca faianta aia luata de la Valea Cascadelor se mai tine doar pentru ca ai lipit-o tu cu… stii tu ce.

      Te pup. M-am facut ITst si o duc mai bine decat pe vremea cand lucram la aprozar.

      Indecis. Tu ce zici?1818
    • Radule tată, ești bine?
      Dacă nu te superi pe mine, în ce domeniu de activitate îți faci veacul? Ești foarte activ pe acest articol și pare că ai o supărare adâncă.

      Indecis. Tu ce zici?248
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 840
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 445
    • Radu, nu mai scriu cod de mult timp. Dacă-ți zic câte impozite am plătit în ultimii 10 ani ani, nici nu cred că ești în stare să citești cifra.
      Nu am beneficiat nici măcar o zi de scutirea aia de impozit.

      Te întreb cu ce te ocupi că aș vrea să am timpul tău liber. Ai deja 10% din comentariile acestui articol când scriu eu asta. Toate pline de venin.

      Ok, nu ți se pare corectă deducerea aia de impozit, nici mie. Move on.
      Ia-ți tensiunea că faci naibii infarct. BTW, tu ești fostul Dragoș AURist de pe aici, nu? Că așa te exprimi.

      Comentariu apreciat.333
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 851
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 550
    • Cât m-a ținut statul pe banii lui? Îmi poți explica mai exact la ce te referi? La studii pre-universitare și universitare? Dacă da, 15 ani? Pe tine cred că maxim 4 ani.
      N-am lucrat nicio la stat, nu am avut o zi șomaj. Ba chiar am avut proiecte pro-bono și donații pentru asociații care activează pe zone unde statul își bate joc.

      Unde mă miorlăi eu mai exact? Am spus că n-am beneficiat nicio zi de acea scutire de impozit. Nu m-am plâns de taxele actuale sau ce vor fi. Le voi plăti cum le-am plătit până acum. Nu vreau să emigrez și dacă emigrez nu o voi face din cauza taxelor.

      Comentariu apreciat.292
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 549
    • Cum mai exact mă f*te grija de tine?
      O să te rog să-mi explici mai exact cum m-a ținut statul pe mine. Chiar sunt curios.
      Sau când îți lipsesc argumente sari direct la insulte.

      Mulțumesc de grija pentru posibilii copii, nu dețin trotinetă, ce te mai interesează.
      Chiar te rog, poți purta o discuție civilizat? Eu ți-am tot vorbit frumos. Dacă da, răspunde te rog, cum m-ar fi putut ține statul pe mine?

      221
    • Nu stiu, pe mine m-au tinut parintii pe salariile si taxele platite de ei aproximativ 21 de ani pana cand am inceput sa lucrez.

      170
    • @Vlad, Eu am lucrat toate vacanțele de la 15 ani. După BAC m-am angajat full-time și mă susțineam în facultate și mai ajutam și părinții când puteam. Am tras tare pe toate părțile, am avut bursă de merit 5 semestre din 6, că în ultimul semestru aveam 2 job-uri și n-am mai reușit.
      Nicio zi muncită la negru, nicio zi de șomaj, nicio zi de spital la stat.

      Dar vreau să îmi răspundă Radu. La ce se referă că m-a ținut statul. Dar probabil o să găsească o scuză să mă insulte pe altă cale doar să nu ținem o discuție civilizată.

      Comentariu apreciat.271
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 350
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 636
    • Ratez să văd unde te-am insultat.
      Ți-am desenat de câteva ori că n-am beneficiat niciodată de scutirea aia dar tot mă faci „pensionar special al fiscalității române” când am fost angajat, iar după mi-am plătit mereu taxele la zi, fără deduceri sau artificii financiare.

      Te rog, te poți concentra măcar 10 secunde?

      Ia te rog acest tot acest thread de la capăt. Respiră.
      Când ajungi din la acest comentariu, spune-mi te rog la ce te referi când ai spus: „Cat te-a tinut statul pe banii lui?”

      Poți te rog să-mi răspunzi la subiect? Chiar sunt curios.

      180
    • @Mihai Omule, tu ești Radu cu alt cont? Cum adică nu am plătit impozite? Cât am fost angajat, firmele la care lucram nu se încadrau la deducerea de impozit (da, sunt criterii, nu orice om din IT/software beneficiază automat).
      N-am avut PFA pe normă de venit ca angajare fictivă. N-am luat niciodată un contract la negru.

      Când am mers pe calea ne-angajat am plătit taxele care erau disponibile de la an la an pentru SRL-uri. Mi-am plătit angajații și colaboratorii mereu complet legal când am avut. Mi-am plătit salariu din SRL mie, fără artificii. Ce te face să spui că n-am plătit impozite? Chiar nu înțeleg.

      191
    • Radule, acum serios. Te poți concentra? La ce te referi când spui că m-a ținut statul? La școală? E atât de greu să răspunzi?

      92
    • @Radu „Daca tot mi-ai facut psihanaliza in primele comentarii si te ingrijorai de starea mea de sanatate, poate ar fi bine sa te uiti in oglinda si sa cauti termenul grandoman in DEX.”

      Am dat mai multe detalii decât aș fi vrut despre mine că tu și Mihai m-ați tot acuzat că n-am plătit taxe și „m-a ținut statul în spate”. Doar îți explicam ție că am fost angajat dintotdeauna pe CIM (de către un angajator sau self-employed) și nu am beneficiat de scutirea aia despre care e articolul.

      Tot dați exemple cu drumuri, poliție, etc. Deși atât eu cât și tine plătim aceleași tipuri de taxe și impozite. Pe CIM amândoi cel puțin.

      Dacă nu binevoiești să-m răspunzi la ce tot tot întreb eu cred că închei aici că pur și simplu delirezi și nu te poți concentra la o simplă întrebare: „la ce te referi că m-a ținut statul în spate?”

      83
    • @George, vezi ca Mihai a uitat un „/s” la final.

      31
    • @Mihai:

      Sunt IT-ist, plătesc impozit (nu sunt scutit), dar fi atent aici…

      DAR PENTRU CE MORȚII MĂ-TII E IMPOZITUL ĂLA DE 2305.00 LEI PE AN CARE-L PLĂTESC ÎN FIECARE AN PENTRU PRIVILEGIUL DE A AVEA MAȘINĂ?

      DAR TAXELE ȘI ACCIZELE DIN CARBURANT?

      DAR TAXE DE POD, ROVINIETA?

      Alea nu sunt pentru drumuri, băgami-aș pula-n mă-ta?

      Dar restul banilor pe care-i cheltui în țară indirect, și îi bag în economia țării, cel puțin ca TVA, ce pula mea se întâmplă cu ei?

      Dar faptul că plătesc CASS și nu am fost de 10+ ani la spital sau medic de familie din sistemul public?

      Dar faptul că plătesc CAS și nu voi vedea un leu din sistemul ăla de pensii?

      Mai dă-te-n morții mă-tii, și pe tine și pe imbecilul ăstălalt.

      PS: v-ați făcut prea mult de cap, vă invit pe amândoi să mergeți la alt post

    • @znuff te apreciez znuff pt interventie.

      Lumea nu pricepe o chestie simpla si intra in niste discutii tampite: De maine n are decat sa introduca taxare progresiva. Repet, de maine. O SINGURA CONDITIE: schimbata toata clasa politica si sa vina doar oameni capabili care au lucrat in privat?

      Ce? Nu se poate? Ah, na. Bine pa atunci.

      Frustrarea pt cacatii aia de 10% nu e de suma, ca la 20k net pe luna te pisi pe ei 20 mil. Is bani de tigari. Te enervezi din principiu ca deja dai o caruta de bani de bani prin cass/cas tva etc si cacatiii astia fix aia asta au gasit sa rezolve problema la buget. Ia hai cu pensiile alea speciale, cu beneficiile alea si sporuri, cu desteptu ala de la asf care avea cat? 10-20k €/luna si au fost vreo 3 falimente de asiguratori in ultimii ani? TREZITI VA BA OAMENI BUNI.

      Indecis. Tu ce zici?278
    • @Znuff
      Ai platit și pe liniile de cardsharing cred le-ai vândut? Nu prea cred … așa că las-o baltă.
      Oricum era mai distractiv sa nu-i banezi pe hAURisti.

      03
  49. Guvernanții, săracii, tot ar vrea de 20 de ani să schimbe paradigma, să scadă impozitul pe muncă (cam 35+%) și să crească impozitele la companii, dar e de muncă.

    Să înveți un angajat ANAF să calculeze 25% și 10% din ceva sigur și la vedere, cum e salariul, e simplu. Și un elev de clasa a V-a poate. La fel, de ce credeți că au băgat și CASS la dividende? Bani făcuți ușor.

    E de 100 de ori mai greu să-i antrenezi să se lupte cu echipe de contabili+avocați de la companii care optimizează tot ce prind.

    131
  50. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1147
    • Vezi ca din 2018 e 10% impozitul, deci iese ceva mai putin calculul.
      In rest sunt de acord cu tine.

      85
    • @Vlad, ideea e de urmarit. IT-istii au folosit infrastructura Romaniei construita din banii platiti de aia cu salariul minim pe care ei ii pisa in cap din Tesle pe care nu platesc impozit si si-au cheltuit banii in special in afara tarii si pe lucruri de import. Deci nu numai ca nu au platit statului pt ce au folosit prin impozite, dar nici indirect nu au dat bani

      Indecis. Tu ce zici?730
    • @Mihai basca si-au mai incarcat si gratis teslele vreo cativa ani.
      Bai daca nu era scutirea asta de impozit la aiti ne pisam pe Norvegia, Dubai si Monaco la un loc acum.

      173
    • Argumentul tau presupune că banii it-stilor ar fi mers in investitii, ceea ce este o exagerare pana undeva pe Andromeda. Ce plm de autostrazi construiesti cu cateva milioane de euro ? Restul se duceau pe paranghelii, bonusuri la bugetari si pensii speciale. P bune ? @vlad, @mihai, care debordeaza de logică

      173
    • @Vlad daca scutira de taxe timp de 23 de ani nu a fost nimic, hai sa ii scutim pe toti de taxe

      01
    • 44 de milioane. n-ar fi chiar atat da’ sa zicem. gaura aia din buget era estimata la vreo 5 miliarde. 1 la suta. de aia nu s-au facut drmuri scoli si spitale.

      ah, doar ca ordin de marime, cu aia 44 de milioane faceai cativa kilometri de autostrada. in functie de zona piate nu iti trebuiau nici degetele de la a doua mana sa ii numeri.

      70
  51. M-am saturat si eu de sensibilii din IT care castiga mii de euro lunar neplatind impozit si care sunt ofticati pe clasa politica pt ca isi voteaza salarii nesimtite platite de la stat din banii platiti ca impozite de altii, nu de IT-isti ca IT-istii nu platesc impozit.
    or spune IT-istii medicilor si politistilor ca isi iau salariile din” banii nostri”?

    46
  52. Exista pe undeva cifra itistilor care beneficiaza de neplata impozit? Sunt curios de cati bani e vorba in total, macar f aproximativ. Acum niste ani parca erau 50k scutiti si atunci e o alta fumigena

    110
    • ANIS estima în 2022 că erau 104k beneficiari ai acestei scutiri.
      Nu am găsit nimic despre cam ce sume ar fi vorba. Acum, poți lua salariul mediu din ceva statistică, dar de regulă în stats sunt scoase în față salariile de programatori. Mai sunt încadrați (shady sau nu) și oameni de tech support, testeri, analiști.

      Dacă cifra e întradevăr foarte mare, nu-ți face griji, o va scoate ANAF/Ciolacu zilele următoare în față să arate câte economii face.

      40
  53. Amice, potolește-te.

    Ok, mi-ai aflat numele real. Mi-ai aflat și unde lucrez, nu că una din aceste informații este secretă. Ți le-am aflat și eu.

    E clar că ai traume nerezolvate, dar poartă-te conform vârstei tale, nu ca un copil prepubescent.

    Încetează cu infantilități gen să mă înjuri pe Google Maps la locul de muncă. Oricum nu-mi faci rău, mi se rupe.

    Și degeaba încerci să mă înjuri în cele ~20 de comentarii pe care ai încercat să le faci, iarăși, la acest articol.

    • Hă? Asta este o noutate pentru mine cu înjuratul pe google maps. Cum se face?

      160
    • Nimic special: mi-a căutat locul unde crede el că muncesc, și a comentat că toți oamenii de la firma aia sunt, ca să citez, „Niște muiști”, în special „eu”, cu nume și prenume. Evident că tipul ce deține firma aia mi-a scris repejor să mă întrebe care-i faza :)

      Atât îl duce capul. Ce să-i faci?

    • lol, nu-i cumva și cu ceva iz penal treaba asta?

      50
    • Radu sau Mihai?

      40
    • Amicul meu, evident.

      Nu știu cum e, nu sunt avocat :)

    • Geez. Îți dai seama cât de hacker s-a simțit să afle ceva ce se poate afla în mai puțin de 5 minute? :)) Câtă energie irosită pe lucruri de nimic.

      Eu tot voiam să apuce să-mi răspundă ce-l întrebasem. Să vedem dacă e suficient de hecăr să mă găsească și pe mine.

      70
    • Dar de unde grudgeul? Ia-i calcat catelul? Te-ai bagat in față la Mega? Vrem detalii!

      80
    • „Încetează cu infantilități gen să mă înjuri pe Google Maps la locul de muncă. Oricum nu-mi faci rău, mi se rupe.”
      „Evident că tipul ce deține firma aia mi-a scris repejor să mă întrebe care-i faza :)”

      m-ai facut curios sa vad ce a zis, dar nu am gasit injuraturile :)

      insa pe twitter am observat un trend care este si aici, dai in toti si ti se rupe de toate pana cand … esti afectat de ceva, moment cand nu ti se mai rupe si devi tensionat iar aproape totdeauna vorbesti cu peretii ca nu iti raspunde nimeni

      o parte din cei de care te-ai plans cu tot felul de prostii
      @disqus, @discord @swiftkey @hbo @paypal @romarg @indiegogo @cloudfare (astia ti-au raspuns) @backblaze (astia te-au facut noob) @engie („Cum să-ți zic, @ENGIEgroup – mă doare fix în pulă. ) @emag (fain ce iti recomanda)

      si am mers pana in 2020 si nu parea ca stilul se schimba, deci asa esti tu, nu e ceva de moment.

      @adyzah nu e penal e doar civil, defaimare ii zice si dureaza. znuff il da in judecata, peste vreo 2-3 ani ala aduce probe gasite in spatiul public (raspunsuri pe bloguri de ex aici, raspunsuri pe fb/twitter) si amandoi se calmeaza cand isi dau seama ca pierd vremea.

      asta daca nu dai peste un nebun care te cauta si acasa sau iti cauta rudele sa le zica face2face cum crede el ca esti, caz in care incepe un stress maricel cand stii ca ala e proaspat eliberat din ospiciu si ai liniste doar in alea 2-3 luni in care e legat, ca oricum mai mult de atat nu pateste ca prin tot comportamentul transpira problemele la mansarda

      11
  54. NOU
    #270

    isi fac toti firme si merge treaba:)

    10
  55. Radu, la revedere, esti veriga slaba!

    71
  56. Mi-e greu sa raspund mai sus fiecaruia, asa ca las aici:
    -Daca impozitul de care erati scutiti e o nimica toata atunci il veti putea plati lejer si fara scandal
    -Daca vi se pare ca meritati scutiri de taxe, atunci sunt sigur ca orice om din tara asta e de aceeasi parere…adica considera despre el ca merita sa fie scutit de taxe
    -Daca credeti ca scutirile alea de taxe v-au tinut valoarea in tara si nu ati emigrat inseamna ca sunteti mai avari si mai disperati dupa bani dect oricine. Cum sa nu emigrazi ca iti iei 2-300 de euro in plus la valoarea ta monumentala? Sunteti prostituate si va vindeti pt 2 taxe de nimic?
    -Considerati ca daca voi meritati scutiri de taxe, merita si judecatorii pensii speciale? Asta ca sa vad cat de ipocriti sunteti
    -Daca pt un nimic de cativa euro iti muti firma in Malta, nu crezi ca ar trebui sa nu ai niciun fel de p[arere despre cum functioneaza tara asta?
    -De ce va considerati speciali? Aveti vreun sindrom narcisistic?
    -Daca considerati ca IT-istii sunt o resursa umana care trebuie tinuta in tara cu orice pret, nu credeti ca si instalatorii, electricienii sau sudorii sunt?
    -Daca vin pakistanezi la Glovo, nu ar putea veni si in IT?!

    Succes la emigrat si vant din pupa!

    Indecis. Tu ce zici?1128
    • Hai că-ți aprob eu comentariul, și mă deranjez să-ți dau măcar un sfert de răspuns. Poate măcar se prinde ceva de tine.

      Existența și felul în care scutirile alea de taxe sunt aplicate contează mai mult decât lipsa sau prezența banilor în buzunarelor IT-iștilor respectivi.

      „IT-iștii” au de unde, și cu sau fără ăia 1000~3000 lei în plus se vor descurca la fel de bine. Poate se vor lipsi de un Wagyu pe lună, acum vor mânca la 2 luni. Ce să-i faci, asta-i viața.

      Schimbarea legilor fiscale de pe o zi pe alta este o politică fiscală foarte proastă.

      Companiile alea mari, multinaționalele alea pe care le urâți voi că fac „optimizări fiscale” și duc banii în alte țări, de bine de rău, tot bagă niște bani în țară. Numai prin prisma salariilor pe care le oferă personalului specializat înseamnă că se injectează bani în economie.

      Unul din scopurile noastre economice e să atragem bani în țară prin diverse metode. Asta cu IT-ul este una foarte bună: avem o rețea de telecomunicații foarte bine dezvoltată și avem oameni destul de capabili care, comparativ cu vesticii, lucrează bine pe pretenții financiare mici.

      În momentul in care te decizi să scoți una din facilitățile fiscale pe care le-ai folosit să atragi aceste companii / investitori, și mai ales ‘de pe o zi pe alta’, îți scade seriozitate ca guvern, și la un moment cu toate schimbările astea dese, își mai bagă și respectivii penisul în ea de țară, că nu poți să faci planuri de afaceri pe termen lung în țara asta.

      Acum practic superi și mai mult aceste companii, pentru că o dată ce-ai anunțat mizeria asta, întorci compania spre angajați. Iar angajații se vor uita direct la angajator „băi gogule, acoperi diferența asta de bani din buzunarul tău?”. Companie care se uită mai departe și vede că bugetul ăla realizat la începutul de an cu 500 de angajați x 2000€ salariu net a început să nu mai dea la socoteală, și constată fie că trebuie să aducă bani de-acasă ca să păstreze oamenii, fie că se va trezi de pe o zi pe alta fără niște oameni în echipe, care pleacă spre alte companii…

      Dăi și angajează oameni noi, instruiește-i, după care așteaptă 8-12 luni până ce angajatul respectiv devine productiv – pentru că, vezi tu, în IT nu e ca în alte domenii, fiecare companie are proceduri diferite și durează ceva până înveți tu, ca angajat, cum merge treaba în echipa respectivă.

      Iar asta e doar un exemplu, suntem „faimoiși” de câte schimbări fiscale avem în fiecare an, pe lângă corupția la orice pas.

      Problema mea personală nu e că plătesc impozite, ci că dau bani degeaba. De ce CASS-ul este procentual?

      Dacă eu ajung în spital, beneficiez de același tratament ca o persoană cu salariul dublu cât mine, dar respectivul contribuie de (aproape) două ori mai mult. Dar în același timp, amândoi trebuie să venim de-acasă cu medicamente, bandaje/pansamente, mâncare, uneori chiar și unelte chirurgicale.

      Facem abstracție de condițiile mizere din majoritatea spitalelor, medicii și asistentele șpăgare, timpurile de așteptare pentru un căcat de RMN si așa mai departe.

      Tu nu beneficiezi de sistemul (CASS) pe care noi, ăștia cu salarii mari din IT, îl finanțăm și susținem? De CAS are rost să mai zic, că-i platim pensia bunicului tău?

      Cât despre partea aia cu „nimicul” și mutatul firmei, ești incredibil de „pe lângă” subiect, astfel încât ii las pe alții să-ți dea niste procente din niște calcule simple.

      Dar în cercurile mele în care mă învârt deja citesc regrete pe fețele unora cu „firme” că vor să facă totul ca la carte și au principii morale bine definite, și se întreabă dacă mai merită deranjul.

      Toate schimbările astea de fapt nu vor crește încasările la buget semnificativ, în schimba economia aia „gri” va înflori spectacular.

    • @Znuff,
      Eu muncesc la multinationala deci nu am nimic cu multinationalele. Despre mersul la spital: Firma mi-a facut asigurare de sanatate si in general o folosesc sa merg la privat nu la stat desi platesc si eu taxe, iar salariul nu e salariul minim pe economie, deci platesc niste bani.
      Ce ma deranjeaza este ca unii cetateni se considera mai cu mot ca altii. Nimeni nu e cetatean de categoria 1 si altii de categoria 2. Platiti-va taxele cum face oricine in tara asta. Nu mai fiti milogi. Ati fost 20 de ani scutiti in timp ce altii au muncit si au platit.

      416
    • Da gogule, și eu la fel. Am asigurare privată, mă duc și-mi fac treaba acolo.

      Și totuși contribui la un sistem – pardon, două, că așa cum am zis, nu voi beneficia niciodată de pensie de stat – pe care nu-l folosesc.

      Acum nu știu câți bani faci tu și câți îi dai la buget.

      Întâmplător eu știu câți bani scoate firma din buzunar (brut) pentru mine, și mă deranjează, efectiv, să știu că 42.79% se duc în buzunarele statului pentru NIMIC, și că de oricâte ori am nevoie de Stat, să mă ajute, nu-mi iau altceva decât muie: muie pentru un act, muie de la poliție, muie de la spitale, muie de la gropile de pe străzi în care-mi rup mașina, muie de la faptul că acolo unde stau de 6+ ani de zile încă nu am asfalt pe stradă, muie de la sistemul de justiție, multă multă muie.

      Dau 42.79% dintr-o sumă considerabilă ca să-mi iau muie. De fapt, toți dăm.

      Doar că la unii acei 42.79% înseamnă mai mult decât un salariu mediu pe economie, mai mult decât salariul unui polițist, mai mult decât salariul unui bugetar acru de la nu-știu-ce-ghișeu.

      Și în plus, pentru unii muia aia ajunge și pe la angajator, care se satură de politica asta fiscală, pleacă din țară, și posibil să ia si angajații ăia buni din IT. Și mai rămânem cu ce?

    • -Daca considerati ca IT-istii sunt o resursa umana care trebuie tinuta in tara cu orice pret, nu credeti ca si instalatorii, electricienii sau sudorii sunt?

      Sigur că sunt. Cine a zis altfel?

      Dar, se vede că nu înțelegi unul din scopurile articolului.

      Toate profesiile alea trei pe care le-ai enumerat tu acolo sunt profesii ale căror „obiect al muncii” este puțin cam „imobil”.

      Nu poți să valorifici munca oricărui instalator de la distanța. Nu-l poți pune să-ți facă instalația unui apartament/case/bloc și dup-aia să exporți instalația aia.

      Până și la Agricultori e mai simplă treaba: exporți rodul muncii lor.

      Da, sigur, există unele excepții: ai putea să angajezi acele profesii în șantiere navale, să lucreze sau construiască nave. Dar întreabă-i pe sudorii din Șantierul Naval Mangalia câte luni nasoale au avut când nu era de muncă pentru că nu erau vapoare.

      În plus, nu e ca și cum putem căca pe bandă rulantă șantiere navale în toată țara, la fiecare colț de bloc.

      Și să nu uit, nu știu dacă ai idee ce bani cere un instalator – dar ultima oară când avut nevoie de unul, omul ăla a făcut mai mulți bani ca mine în 30 de minute, și nici măcar nu a schițat să întrebe dacă vreau factură.

    • @Znuff: eu platesc impozitul la apt cu 3 camere mai mare decat cei care au garsoniera, desi nu beneficiez de nimic in plus.
      Sunt curios daca exista vreo tara in care cei care platesc impozitul mai mare beneficiaza de servicii mai bune decat pulimea care plateste impozit mai mic. Eu zic ca nu.
      Pana la urma, asta este sistemul social, ne place sau nu.

      Cum ar fi ca retorica ta sa se aplice invers. Adica tu sa ai nevoie de un instalator, acesta vine si te taxeaza proportional cu venitul pe care il iei.

      Sunt de acord ca statul mulge tot, este ineficient si plin de bugetari masa de manevra. Dar asa era si inainte, nu de cand a zis Ciolacu ca ii impoziteaza pe IT-isti.

      914
    • @punkreas te rog eu mai citeste o data, cu voce tare si lent prima ta propozitie, da’ cuvant cu cuvant poate iti pica fisa.

      91
  57. Vad ca nu imi aprobi comentariile si totusi dialoghezi cu mine. Ca sa fie totusi un dialog hai sa le aprobi.

    Toate argumentele tale de mai sus sunt desfiintate de simpla propozitie:

    Instalatorul ala de care aveai nevoie si pe care il plateai de 30 de ori mai mult decat luai tu platea taxe.

    Vorba butadei: La toti ni-i greu, dar nu la toti la fel. Platiti taxe cum platesc toti oamenii si nu va mai considerati speciali si ca trebuie sa aveti privilegii

    310
    • Uite că nu plătește taxe.

      Îți garantez eu că 90% din meseriașii „independenți” din țară, pe care-i chemi acasă, nu dau factura și nu plătesc taxe pe încasări.

      Nu mă crezi? Caută pe OLX meșteri, fă-te că ai o lucrare, și întreabă dacă-ți dă factură. După care, așteaptă să și vină să-ți facă lucrarea.

      Ai să fii surprins cum, dintr-o dată, costul lucrării crește când pomenești de factură. Evident, asta dacă nu cumva se dă ocupat și dintr-o dată are „alte lucrări” (d’alea care plătesc cash și nu întreabă de factură).

      Și mai o să observi un fenomen: suni la firmă de instalatori, îți vine instalatorul, îți face factură, plătești, după care îți aruncă un „vă dau numărul meu de telefon, dacă mai aveți lucrări, mă puteți suna direct pe mine și va costă mai puțin„. Asta-i poveste adevărată, nu inventată. Se practică.

      Și știi care-i faza? Când ești în căcat, la propriu, cu rahatul plutind prin beci, nu mai faci figuri că nu vrea să-ți dea factură.

    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 127
    • Tu te „auzi” ce scrii?

    • @Znuff

      Eee, logica lui Mihai e cu bataie lunga .. NOT.

      El spune asa: instalatorul, conform legii, plateste ~45% taxe pe salariu, IT-istul doar 35%, asa ca trebuie crescut si la IT-isti.

      Ce refuza sa mentioneze in discutie, desi tu i-ai explicat, este ca instalatorul respectiv face evaziune la greu si plateste acei 45% mai din nimic, probabil pe salariul minim si restul baga in buzunar. (la gri cum s-ar zice)

      Eee, cu IT-istul – pana acum – nu prea a mers asa. Totul legal, totul pe contract, toate taxele platite (chiar daca ~35%).

      Mihai viseaza ca, intr-o lume ideala, ANAF-ul l-ar prinde pe acel instalator evazionist si ar recupera taxele neplatite, insa stie si el ca asta nu se va intampla niciodata cu autoritatile acestea incompetente. Astfel, refuza sa accepte realitatea din teren: IT-istul, chiar si cu acel ~35% platit din taxe, va contribui la bugetul de stat de 4-5-6 ori mai mult lunar decat instalatorul evazionist.

      Inainte sa-mi sariti in cap, cu siguranta si sunt instalatori / muncitori din constructii corecti care isi platesc toate taxele corect, dar ei sunt exceptia, nu regula.

      Comentariu apreciat.281
  58. De ce ne mirăm că taxează zona de IT? Sunt nevoie de bani. Au început să îi taxeze pe cei care vând lucruri vechi pe OLX sau Okazii.

    63
  59. NOU
    #286

    Eu nu am nicio problema sa platesc impozit ca IT-ist. A fost frumos cat a durat. Ce ma deranjeaza pe mine e cum pe noi, muncitorii de la privat, ne invrajbesc astia care ne fura la stat. Voi nu vedeti ca cei mai vehementi sau bucurosi ca se baga impozit in IT sunt cei care lucreaza la privat la randul lor?

    Iar cand auzi specialistii din guvern ca vorbesc ca nu e ok sa ai o scutire de impozit, fiindca nu e normal sa ai cetateni de rangul 1 si cetateni de rangul 2 ( IT-isti vs restul), efectiv ma ia cu rasul-plansul. Pensionarii speciali ce sunt atunci? Cetateni de rangul 0?

    Ia-mi frate impozit, dar nu acum ca sa acoperi lafaiala bugetara, pomenile electorale si mita pe care ai dat-o specialilor care te tin la putere. Fa ceva de banii aia. Dezvolta tara, ca am ramas prostii Europei in toate domeniile.

    90
  60. Impozitele nu sunt CAR, sa te intrebi dar eu ce primesc de banii aia înapoi. Impozitele sunt contribuția fiecăruia, după puteri, la bunul mers al statului. Ca statul nu merge bine, e iarăși vina fiecăruia, după puteri.

    611
  61. bai dar de ce nu cereti sa vi se scoata/reduca si voua taxele, ci doar va pasa sa ii arda si pe altii

    72
  62. Cand a scazut Dragnea taxele, au iesit 100.000 de oi in Piata Victoriei.

    222
  63. Ani de zile am considerat că dau degeaba banii la sănătate. Am plătit și procentual la PFA, o căruță de bani dați degeaba.

    A venit un moment, moment în care nu mai aveam atâția bani. Soția a născut, cumva am reușit să nască la privat (pentru că era mai bine), am dat și acolo o cârcă de bani. Din păcate, copilul s-a născut cu o deficiență la plămâni, în sensul că nu putea să respire. Spitalul privat ne-a stors de bani 3 zile (incubator etc), deși la finalul celor trei zile copilul abia mai respira. La final ne-au spus că are nevoie de o injecție care costa 4000 Lei (sau poate chiar două injecții). Dădusem deja 15,000 Lei la spital, nu ne mai permiteam.

    Copilul a ajuns la stat, unde imediat i s-au administrat cele două injecții (4000 Lei bucata), iar devizul final după stat la incubator și alte probleme a fost de 20,000-30,000 Lei (doar pentru copil).

    Doctorii de acolo au salvat-o pe cea mică.
    Și da, și au am crezut mult timp că plătesc bani de sănătate degeaba.

    Asta-i povestea mea, nu spun ca totul e perfect. Spun doar că tuturor ni se poate întâmpla la ajungem la stat.

    201
    • Domnu Leon,
      E meritoriu ca iti recunosti gresala.
      Multa sanatate copilului.

      12
    • Same la mine. Operatie care costa la privat 25 000 lei facuta la stat. Culmea, de acelasi medic (as fi platit la privat daca el nu opera la stat).

      00
  64. herete, trăi-ți-ar ce vrei tu, cum să te ducă capul să îl înjuri cu numele tău pe ăsta într-un review de google? mai ales că știi că e din gașcă cu noi de ~15 ani și probabil știi ce face pentru mine?

    • Probabil trebuia sa-i dau un premiu ca m-a facut in chip si fel, nu sa raspund cu aceeasi moneda, este ? Eu sunt pe principiul ochi pentru ochi.

      214
    • Radule, nu stiu cine esti, dar daca l-ai facut pe Vali sa intre si sa comenteze din concediu, inseamna ca e grav. Oricum, nu asa se face. Te duci sa-i dai review negativ omului pe google pentru ca ati avut o discutie in contradictoriu pe un blog? Pe bune?

      170
    • punKreas, ca si altii, te bagi unde nu-ti fierbe oala, tipic spatiului mioritic. Nu am avut nicio discutie (nici macar in contradictoriu) cu persoana in cauza. Omul a tras linie si ne-a executat cu „urarile” de rigoare.

      111
    • Vezi sa nu vii si la mine pe google sa-mi dai review ca s-ar putea sa mi se miste putin pielea in amonte :))

      40
    • Radu, păi în tot post-ul ăsta ai făcut același lucru. Ai tras linie și ai executat. Când ai fost chemat să folosești argumente, ai schimbat mereu subiectul.
      Buhuhu ce nedepretate că ți-a răspuns unul în același fel! Ce smiorcăit ești să mor eu.

      60
  65. mie imi place sa ma joc cu cifrele, imi place sa le vad si sa le inteleg si uneori ajungi si la rezultate interesante

    https://www.economica.net/reactia-patronatului-din-it-la-proiectul-oug-privind-fiscalitatea-guvernul-pune-in-pericol-dezvoltarea-industriei-it-pe-termen-lung-prin-masuri-fiscale-discutate-in-secret_685177.html

    pasajul interesant este aici, lumea citeste dar ca in orice domeniu nimeni nu calculeaza, insa aici pe blog tind sa cred ca sunt si oameni cu mai multa materie cenusie asa ca sa ne uitam la cifre

    „Impozitarea veniturilor salariale din IT peste pragul de 10.000 de lei brut este aproape echivalentă cu eliminarea facilităților per ansamblu, măsura fiind aplicabilă la aproximativ 80% din numărul celor 104.000 de specialiști IT care beneficiau de scutire, însă va aduce un beneficiu marginal la buget de maximum 0,4 miliarde de lei anual. Nu este deloc de neglijat și impactul negativ transversal în economie, știut fiind că în acest moment fiecare 10 angajați din industria IT susțin alte 10,5 locuri de muncă din România.”

    hai sa le facem bucati
    104 000 in total si 80% afectati = 83200 afectati

    beneficiu marginal adus la buget este de 0.4 miliarde ron/an adica 400 milioane ron adica 80 milioane de euro, chiar este un beneficiu marginal

    dar ar fi interesant cat inseamna totusi pentru fiecare persoana problema asta si atunci avem 80 mil euro/ afectati = 961 Euro (/an) = 77.6 Euro /luna

    deci toate galagia asta masiva din partea celor din IT este pentru 77.6 Euro/luna, posibil la unii sa fie mai mare la fel cum la altii s-ar putea sa fie mai mica, dar asta e media veniturilor fiscalizate la care o sa se ajunga. cand vorbim de salarii de 2-3 mii euro net sa ne uitam la 77.6 euro mi se pare o prostie

    vad ca una din variantele pe care o invoca multi este ca „nu vreau sa dau bani la stat ca oricum nu se face nimic” e fair dar toti ceilalti fac asta, in plus trebuie gandit si diferit pentru ca toti arunca banii aia intr-o punga de care statul se foloseste si punga aia ar trebui sa intereseze pe toata lumea, adica punga aia ma intereseaza si pe mine care nu sunt scutit de impozit, dar ar trebui sa ii intereseze si pe cei din it care sunt scutiti chiar daca nu au cotizat la acea punga, e interesant ca nu le place punga respectiva doar in momentul asta cand o sa contribuie si ei

    alte varianta „ne pleaca firmele” „valorile” e un sistem dinamic, unii pleaca, altii vin, au plecat o caruta de medici dupa ce si-au facut toate elementele de studiu (facultate, rezidentiat) pe banii statului – si nu s-a impus nicio plata pt. asta (cum exista spre exemplu la politisti cand fac scoala de politie si daca pleaca din sistem platesc scolarizarea /pregatirea), in cazul celor din IT care o sa plece sunt absolut sigur ca o sa apara altii care o sa ocupe gaurile, probabil nu la fel de repede si bine dar catch-ul o sa existe.

    in acelasi timp unii o sa ajunga la o varsta si la o putere financiara care o sa fie comoda si o sa revina din strainatate in comunitati exclusiviste si o sa lucreze chiar si cu plata de taxe doar ca sa aiba rudele aproape (ca altfel nu stiu de ce s-ar intoarce)

    98
    • Mie-mi place partea cu:

      știut fiind că în acest moment fiecare 10 angajați din industria IT susțin alte 10,5 locuri de muncă din România

    • la partea aia cu sustinut nu am nicio alta referinta, presupun insa ca sustin alte 10 persoane (pensionari in principiu), ca daca ar sustine alti 10 angajati care si aia sustin xx pensionari ar fi complicat, insa nu bag mana in foc

      suma de 80 euro mi se pare mica, deci cred ca asociatia aia a dat niste cifre gresite, dar lucram cu materialul clientului

      11
    • Daca stai cu juma de fund pe o plita si cu jumatate pe o bucata de gheata, in medie esti bine… asa si calculul tau cu 70e, pardon 77.
      Am incercat sa ne intereseze ce face statul cu banii, nu se poate ca n-ai cu cine, jumatate de tara e analfabeta si voteaza smecherasi asa am urmat un sfat din batrani: „if you can’t beat them, join them”.
      Deducerea asta trebuia scoasa, demult, dar cum era sa fie scoasa cu un plan, introdus cateva procente pe an si anuntat din timp… nu de marti pe vineri in mijlocul anului.
      PS: ca fapt divers, platesc impozit ca nu am studii superioare, daca nu as plati masura asta m-ar usura de vreo 500e lunar.

      33
    • La nivel de țară parte din UE, așa este, vorbim de o cifră foarte mică. Și nu e de mirare.
      La conducerea statului avem preponderent oameni cu mentalitate de găinari.
      Pe care atât îi duce mintea: încă 80 milioane de euro din care mai pot fura câte ceva.
      Voi ați uitat că la noi cu 50.000 de Euro mituiești o curte de justiție județeană ?

      20
  66. ok, dar nu am inteles daca aici intra si videochat-istele? Din cate imi aduc aminte, studiourile de videochat se incadreaza la acest tip de firma?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube