Mesaj dur pentru un polițist care a văzut că oamenii filmează la accidente

 

202306191619120505

 

Nenea polițistul:

  1. tu ce faci prima oară când ajungi la locul accidentului, cu telefonul personal?
  2. cui trimiți pozele pe care le faci? le păstrezi pentru dosar sau le trimiți și la șefi și grupuri ale voastre? le dai și le presă?
  3. ce faci după ce ai făcut poze? acorzi primul ajutor? faci perimetru? dirijezi traficul? împarți sarcinile cu colegul? sau unul scrie și altul stă pe telefon?

Am mai văzut și noi accidente. La unul, veniseră 2 mașini, 3 polițiștii făceau poze și se hlizeau pe telefoane, 1 scria procesul verbal. Traficul nu-l dirija nimeni. Nu am văzut trafic dirijat vreodată la un accident. Claxonam proștii din fața mea să se miște mai repede și să nu caște gura și atunci se sesiza câte un polițist că da, parcă e de rahat să o ardem 3 degeaba, hai să îi gonim pe ăștia care se holbează…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. Primu lucru cheama prietenii de la presa. Dupa aia filmeaza materlial. Dupa aia isi face o tigare.

  2. Eu ii ador pe procurorii care filtreaza presei convorbiri personale fara nici o legatura cu acuzatia din dosar. Model pentru toti, dar mai ales pentru politisti.

  3. În general, brigăzile și direcțiile rutiere au grupuri de whatsapp pentru informări. Acolo ajung primele poze/video-uri de la evenimente rutiere.

    • Tot teoretic au statii de emisie/ receptie ca sa comunice mai bine/mai rapid. Daca e cazul de poze/ filmari, pentru asta exista criminalisti, care au aparate special pentru asta. In nici un caz, lehal, nu se justifica ca un politist sa filmeze cu telefonul personal un accident.

    • Corectamente.
      Pe whatsapp pun poze agentii, ce lucrează criminalistii ajunge in dosarul evenimentului.

    • @chris06 ce aparate „speciale” au ?

    • @Brosky Nikon D750 cu bliț din ala de macro, ce vine in fata pe obiectiv

    • @chris06 Pe statie mai aude si seful…

  4. Ar putea macar sa invete sa nu mai filmeze vertical, mi se pare o abatere grava de la statutul politistului.

  5. Cand am facut un cors de prim ajutor, prima chestie ce ne-au explicat-o a fost ca daca ajungem la un accident si vedem pe cineva mort/zdrobit/etc pe caldaram in nici un caz sa nu facem poze ba din contra sa-l acoperim cu ceva. Este vorba de demnitatea celui decedat.

    • Acum vă dați seama că e common sense chestia asta, e simptomatic că s-a ajuns să fie predată la cursuri de prim ajutor. În general, persoanele normale la căpuț (excludem aici personalul de intervenție, personalul medical, judiciar etc care prin natura meseriei vede victime politraumatizate, decedate) nu dovedesc vreun imbold de a se uita măcar la o persoană decedată, darămite să îi mai facă și poze sau să o filmeze, așa de divertisment. E cumva în natura umană să ferești inițial privirea, să te îngrozești, asta așa de primă reacție, până să fie procesată situația prin filtrul empatiei, al respectării demnității umane.

  6. Depinde si cine a facut accidentul . Cand a fost accidentul provocat de Daniel Chitoiu toti politistii statea pe telefoane pentru a primi indicatii pretioase.

  7. Murise in accident un copil de 18 ani din clasa a XII, a ars de viu in masina. Unul din pompieri(smurd) era tatal colegului.de clasa. Inainte ca sa il inmormanteze colegii aveau poze cu mortul.

  8. Ideea e asa, ca Nenea polițistul nu e etalonul. Ca si el face ce-i acuza pe altii ca fac nu schimba cu nimic faptul ca cine filmeaza victimele unui accident e un vierme.

    • de acord. dar cum polițiștii sunt primii la filmat…

    • Si tu ai mai dat filmari cu accidente de trafic, Vali. Politistul nu era impotriva celor care filmeaza accidente de trafic. Era impotriva celor care filmeaza victime copii mici, care se zbat intre viata si moarte. Scrie si in textul lui.

    • @rio fotografiile cu anelopele opincă ale automobilelor implicate nu sunt totuna cu filmări cu victimele accidentelor.
      Primele sunt ce ar trebui să arate domnii de la Rutieră presei în loc de sintagma „nu a adaptat viteza la condițiile de drum” și cele din urmă sunt ceea ce ar trebui dumnealor să prevină dirijând circulația.

  9. cred ca pe tovarasul militian il deranjeaza de fapt ca astfel se documenteaza incompetenta, prostia si ticalosia colegilor lui in exercitiul functiunii.

  10. Din ce știu majoritatea polițiștilor nu știu sa acorde primul ajutor.

    Pe de alta parte fix poliția română recomanda cetățenilor ca atunci când văd o problema sa sune la 112 și sa facă poze. Dacă te implici și nu știi ce sa faci e posibil sa faci rău. Așa ca cei care fac pozele cu telefoane fac un lucru bun.

    • De unde pisici sa stie gaborii sa acorde primul ajutor? Haha! Buna gluma oricum!
      Cum au zis si ceilalti, foaaarte putini sunt pregatiti sa intervina cu succes la un accidenr rutier. Eu am prins in „vizita de lucru” la bucuresti cum niste gabori tineri si pensati au facut rahatul praf pe langa stadionul national si a trebuit sa vine un general ceva se politie cu un motor asa de urgenta sa descongestioneze traficul di cauza prostilor alora tineri. Sunt praf aproape toti!

    • irod, hai sa fiu eu un pic si avocatul diavolului.

      ca orice alta scoala din romania, academia de politie nu te invata meseria ci iti acorda dreptul legal de a o practica, de a purta uniforma, iar purtatul uniformei iti ofera doar autoritatea de a dirija traficul, nu si experiența. dar da, idioti sunt aia care formează echipajele. nu ii pui pe dorel si gigel, absolvenți vara trecuta in intersectie la baba novac, chirigiu sau in ziua concertului metallica in fata la arena națională. pui si un tinerel, dar doar secund, principal responsabil sa fie unul care chiar stie si impune respect in mijlocul intersecției.

      ah, si pentru agentii de pe strada as impune un cod, in lipsa unui termen mai potrivit, vestimentar. nu pensati, nu machiati, nu baietei care isi unduie senzual soldurile in mers. agentul de pe strada trebuie sa se impuna prin prezenta fizica, aspect, atitudine. romania inca e o tara unde toleranta pentru lgbt e foarte redusa. bombardierul cu ceafa de taur nu o sa se simta niciodata dominat de o aratare de 1.60 cu o nuanta de mov la ochi si solduri lascive.

      asta nu inseamna discriminare insa, se pot face politisti, dar tineti-i bre in birouri. pe teren ii scoateti doar sa insoteasca parada pride, ca tot a avut loc zilele astea. chiar daca rândul 2 sunt băieții de la dias.

    • nu baietei care isi unduie senzual soldurile in mers. agentul de pe strada trebuie sa se impuna prin prezenta fizica, aspect, atitudine. romania inca e o tara unde toleranta pentru lgbt e foarte redusa.

      @theblack – insinuezi oare ca toti aia sunt gay??

      Sincer, as prefera sa-i vad pe strazi si nu doar atunci cand trece cate un „ales” in drum spre Pitesti / Brasov / Sibiu si au nevoie de cate Garcea in fiecare intersectie pana la destinatie ..

    • thebblack, eu inteleg ce spui dar nu sunt de acord cu tine. adica din start daca „recrutezi” gabori de formatul asta, mici si pensati si gingasi, risti ca institutie sa fii luata la perpulis mai mult decat esti luata de obicei. dar asta nu are nimic de-a face cu a dirija un jeg de intersectie. si nu sunt de acord nici ca din scoala de politie nu poti sa iesi sa dirijezi un cacat de trafic, au fost nu un moment cand oameni de rand au luat initiativa si au dirijat circulatia in locul prostilor astora, si cu succes! deci asta e o tampenie si e grav daca dupa atata scoala (putina sau multa) nu reusesti o chestie de baza din paleta de actiuni la dispozitia ta de gabor. ce pretentii sa mai am la a participa la cazuri de furt, talharii, violuri, crime samd…pentru ca nu intotdeauna vor veni aia cu parul alb din politie sa te scape din rahat, ca in exemplul meu…
      e ridicol si nu au nici o scuza, imi pare rau!

    • nu, nu vreau sa sugerez ca sunt toti gay. doar caimaginea lor aia sugereaza. ceea ce, in contextul analizat, este practic acelasi lucru.

      si ce sens are sa ii vezi pe strada daca nimeni nu respecta ce zic, ba mai mult, din cauza imaginii, e posibil sa genereze chiar reactii adeverse?

    • sau hai sa intreb si altfel, nu stii aia, nu stii cealalta, bine, dar ce stii sa faci, ca gabor tanar?

    • trebuie sa stie ca nu stie practic nimic si sa vrea sa invete cum sa isi faca cu adevarat meseria.

    • irod, ref la al doilea comentariu. nu am zis sa nu il pui in intersectie. il pui, dar exact cum zici tu, il pui 7ntr-un cacat de intersectie. sa invete.

      nu poti sa ii ceri lui vasilica, nascut la valenii de deal, care a obtinut permisul in cadrul academiei si are un grand total de 42 de ore de mers in curtea scolii cu un nene care cel mai probabil are cel puțin cateva sute de mii de kilometri la activ si in ultimii zece ani trecut zilnic prin intersecția aia.

      esenta era sa fie lasati si ajutati sa invete si protejati in procesul de invatare.

      evident, asta intr-o lume ideala, ca in cea reala stim ca de fapt capul majoritatii le e doar la spaga, 45 de ani si pensia speciala.

    • thebblack, da, inteleg si exemplul asta al tau, dar o practica de genul asta o faci intr-o intersectie mai indepartata din bucuresti, nu in fkin’ buricu’ targului in zi de meci! adica in alta zi nu poti dirija ceva in bucuresti? sa zica bucurestenii, ca sunt multi care citesc blogul, nu ma bag eu de la mine din sat sa le explic lor (desi as avea caderea, ca am condus prin capitala vietii destul cat sa-mi permit sa spun).
      dar cum ar zice americanu’ there’s a time and a place…
      astfel ca la scara mai mica poti invata sa dirijezi traficul, dar poate in voluntari, sau prin rahova sau puii mei, unde nu merge un semafor in bucuresti candva…
      in plus, in exemplul meu initial vorbeam de gabori care desi erau tineri, nu erau proaspat iesiti din scoala, am stat toata ziua acolo cu ei, cum zic, din cauza job-ului din ziua respectiva, astfel ca am aflat ca nu sunt chiar incepatorii incepatorilor, dar pur si simplu nu aveau cunostintele necesare sa se descurce in situatia aceea…
      poti fi avocatul diavolului, si eu, ca exercitiu de argumentare pot face treaba asta, dar din pacate e o cauza pierduta in situatia gaborasilor frumusei din romania, si o spun cu parere de rau si dezamagire profunda!

    • Toata lumea ii compatimeste pe tinerii absolventi ca nu au experienta si nu prea stiu sa faca mare lucru.
      Bun, nu stiu sa traga cu arma, nu stiu sa se lupte corp la corp, nu stiu sa imobilizeze cum trebuie un om, nu stiu sa dirijeze circulatia, nu stiu sa acorde primul ajutor, nu stiu cum sa se impuna in fata unor cetateni mai turbulenti, nu stiu sa aplaneze un conflict, nu prea stiu sa conduca, nu stiu cum sa poarte uniforma, etc, etc…
      Scuzata-mi fie franceza, dar ce pula mea fac aia 4(patru) ani la Academie???
      Nu mai bine scuteste statul niste cheltuieli si desfiinteaza inutilitatea aia?
      Sa facem politisti la modul :
      -Vrei?
      -Da!
      -Bun, de maine iti iei uniforma, arma, catusele si chitantierul si la treaba!
      Nu cred ca s-ar observa o prea mare diferenta…

      *acest comentariu este un pamflet si trebuie luat ca atare (pentru domnii politisti: “e la misto, boss”)

    • irod, pai aia zic si eu. sa inceapa cu o intersectie minora unde nu merge semaforul.

      daniel, am zis deja in prima fraza :). scolile de politie din romania nu isi invata studentii nimic in plus fata de celelalte scoli din romania. scot analfabeti functional pe banda rulanta. cum am zis la un alt articol, am avut studenti in practica. zero barat. eu cand am terminat scoala ghici cum eram? zero barat.

      pentru politisti de ce crezi ca ar fi altfel? zici de lupta corp la corp… pai vezi ca aia nu e ca in filme, pui piciorul asa, mana asa si misti umerii asa si gata, infractoprul e facut pachet, nici ca la olimpiada unde arbitrul opreste totul inainte de orice, nici macar ca la competiiile alea mai fancy de gen MMA unde macar echipajul medical profesionist si dotat cu tot ce trebuie este la 5 secunde distanta. si cel mai probabil pe post de instructori au fie fatalai care ii invata poezii si filsofia datului cu pumnul decat sa cum sa dea cu pumnul sau sadistul din „dojo”-ul uzual unde isi duce romanul copilul la „karate” care au gasit o varianta legala sa provoace durere si fara riscul ripostei.

      tras cu arma? daca situatia este (si de ce nu ar fi?) la fel ca in armata, probabil politistii trag cateva zeci de gloante in aia 4 ani cand ar trebui sa traga cateva zeci de incarcatoare pe saptamana cu toate armele pe care are cea mai vaga sansa sa le intalneasca in romania, nu doar cu cele din doatarea standard a politiei. si oricum, cand e vorba sa tragi prima oara inspre un om, fie el si un bombardier tatuat, banuiesc ca e cu atat mai greu.

      de condus sau dirijat intersectii am zis deja.

      si ai sa razi, dar acum 15 ani, cand au infiintat departamentul moto, exact cum zici tu au procedat. au recrutat in the wild, vorba francezului. varsta minima, minim nu stiu cati ani de permis de conducere categoria A, fara cazier, si un crasch course de cateva sapatmani parca de legislatie psihologie sii nu mai stiu ce. si le-au dat uniforma si motocicleta si spor la treaba. si exact cum zici tu, majoritatea s-au descurcat mult mia bine decat o fac cei trecuti prin scoala de politie, exact datorita experientei in traficul real.

  11. Zise cel care a dat primul pe net pozele cu mortii din Colectiv.

    • to make a point. nu ca să faci tu laba la ele. nu ca să le arăți la neamuri fără să înveți nimic.

    • Colectiv a fost o dată. Dupa aia au fost 50 de morti in incendii succesive in spitalele din Romania, 2020-2021, dar n-ai mai dat cu poze in populatie. Probabil ti-ai schimbat modul de gandire.

  12. „Nenea polițistu’, da’matale când ai timp să mă vezi pe mine cum filmez cu telefonul meu ăla jmecher? N-ai treabă p-acolo pe la accident? Și dacă eu și prietenii mei suntem retardați și fără suflet, de ce te freacă pe tine grija? E ceva ilegal? ”

    A rezolvat nea polițistu’ tot ce era de rezolvat și mai rămăseseră ăia care filmau la accidente. De fapt aia e: îi incomodează filmările alea în care se arată cât sunt de incapabili și aiuriți, și cum habar n-au ce trebuie să facă în caz de accident.

  13. N-or face toti asa, dar o parte au grija ca inainte de toate sa sune la pompe funebre, platforma, presa, avocati care sa contacteze victimele ulterior, etc…de acolo iese ceva.
    Prin prisma activitatii, m-am intalnit cu multe cazuri in care la dosar erau depuse poze din presa, pentru ca aia care au facut cercetarea la fata locului n-au fost in stare sa fotografieze niste urme sau alte chestii relevante, ci au avut alte preocupari.
    In cazurile in care au mai facut si poze, majoritatea nu-s in stare sa includa un reper metric, iar daca o fac, o fac in bataie de joc si trantesc o banda aia a lor pe unde apuca, fara sa-si dea seama ca are un scop si trebuie asezata intr-un anume fel, sa te ajute ulterior sa determini alte distante.
    Lista ar fi mult mai lunga, insa ma intreb ce procent e nepasare si cat e incompetenta?
    Desi sunt si cazuri in care isi fac treaba cum trebuie, procentul e infim.

  14. Pe mine ma interesa sa zica si el daca acei copii erau prinsi corespunzator in scaunul special si ce varsta aveau. Deobicei, e relevant in cazul accidentelor cu copii raniti.
    Ah, nu era important, nu a scris nimic despre asta.

    Deh, cine sa se mai ocupe de siguranta rutiera?
    Siguranta rutiera pt politia romana = radar pe autostrazi ca de acolo se scot bani faini. E mai scumpa amenda la mers cu 200 pe Autostrada, decat la mers cu 80-90 prin localitati.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.