Mentalitatea românului vizavi de mașini

scris de Cosminel aici

European Civilizat: de ce dai 15K pe o mașină sh de proveniență incertă și te expui la riscuri și costuri de întreținere inutile?

Român (balcanico-manelist în comportament – 95% din populație): păi cu 15k nu-mi iau decât o sărăkie de Dacia Sandero mai full-option așa, dar totuși, e Dacia, mă fac de râs!

EC: noi aici în vest cumpărăm Dacia pe bandă rulantă, este suficient de accesibilă ca preț și echilibrată ca dotări ca să ne facem treaba cu ea când avem nevoie, pentru restul folosim tren, transport în comun, avion și ne proiectăm cheltuielile ca să ne ajungă de concedii, ieșiri în oraș, pentru copii etc.

R: noi aci la Românica suntem toți mega pasionați de mașini, suntem ingineri fini, o ardem pe forumuri cu ceilalți Schumacheri, facem modding, cipăm motorul și la modul general avem tendința să ne dorim lucruri pe care de fapt nu ni le permitem, pentru că altfel nu căutam pe net gioarse SH pe care abia ne permitem să le întreținem cum trebuie, dar de regulă avem o cunoștință la un service care de altfel e foarte prost, dar nouă ne-o face bine, îi dam un ciubuc acolo.

EC: dar ce faci cu o mașină SH luată la sub jumătate din prețul ei de nouă? noi considerăm mașina o unealtă cu care să ne facem treaba și nu investim nici bani și nici timp în niște unelte menite să servească niște scopuri clare, care sunt prioritățile și dorințele voastre în viață?

R: mașina pentru noi e o extensie a personalității și a potenței (financiare, desigur); aici în rromanica circulă o vorbă: orice om care se considera realizat are o mașină frumoasă și puternică cu care se poate mândri în fața prietenilor săi și să-si impresioneze femeia; o folosesc în primul rând să mă duc la ofis în Pipera unde lucrez, că eu nu suport să miros bășinile tuturor săracilor din transportul în comun, trebuie să stau în trafic cu AC-ul pornit, omul și mașina în fiecare dimineață și seară, dar călătoresc cu stil și e spațiul meu intim, e lumea mea, mai dau drumu’ la o muzică haus, mai ascult morning glori, mai vorbesc la hendzfree etc; altfel mai plec cu ea prin țară la un grătărel la o vilă la munte (de 2-3 ori pe an) chiar dacă starea infrastructurii rutiere, traficul și statisticile de accidente spun că nu e o idee bună, dar d-aia avem dashcam bos, să demonstrăm că am avut dreptate când suntem înfășurați cu tot cu mașina în jurul unui copac! și in străinătate plec cu ea, da, noi aici în rromanica avem o pasiune fantastică să conducem 8-10 ore până la destinația tuturor românilor: o plajă din Grecia unde nu facem decât să ne expunem hoiturile la soare și să băgăm în noi până crăpăm, în fiecare zi timp de 7 zile, apoi revenim la pasiunea șoferistică 8-10 ore până acasă și facem și o afacere, luăm 5-6 bidoane de ulei de măzline extra virjin pentru noi și neamurile/prietenii apropiați, că e mai bun ăsta și, la dracu, mergi până în Grecia să nu-ți iei tu un ulei de măzline bun? practic putem deschide o alimentară de cartier cu ce aducem în portbagaj plus sarcofagul Thule (ce altceva), găsit și ăla SH sau împrumutat de la un amic; ia să vedem ce mai fac eu cu mașina… a da, cumpărături în weekend, 8 plase a câte 20 kg de la supermarket, luăm pe 2 săptămâni, deși cel puțin o treime o aruncăm mereu; ocazional mă duc la ăla de bricolaj să-mi iau ce am nevoie, un sac de ciment, mobila de la Ikea, d-astea pentru casă…

EC: noi ne axăm pe calitatea vieții, pe construirea unui viitor mai bun pentru copii, încercăm să nu folosim mașina dacă nu e neapărat nevoie, iar altfel călătorim cât mai mult, să vedem locuri și oameni noi, să învățăm constant, să ne expandăm orizonturile mentale, să…

R: zi-mi după aia, că nu te mai aud, fii atent cum se aude basul ăsta, că i-am pus woofere coaee!!!

052804122205

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

269 comentarii

  1. poate ne face domnul autor o poza cu loganul sau echilibrat, sa ne lamurim

    • Mai bine spunea ca e sarac si viseaza la masina germana automata dar nu are bani si nici firma nu-i da masina de serviciu de chiabur, dar a ales sa se scuze rationalizand prin ce a scris, pentru cei care e tl.dr sa stiti ca n-ati pierdut nimic

  2. Cosminel este european civilizat sau român balcanic ?

    • EC ar parea sa vrea sa fie, dar deocamdata a uitat echilibrul caracteristic acasa. Cam multa inversunare pt ceva ce pana la urma e o alegere personala.

    • NOU
      #5

      Cosminel probabil face parte din clasa de mijloc, aia cu Skoda Octavia cheala dar de firma, regulamentar la camasuta bleu/albastru inchis cu cravata galbena, ceas purtat peste maneca lunga ca sa se vada „sefimea” din dansul si care cu siguranta pleaca in vacanta cu nevasta, doi copii + bagajele aferente de la Ramnicu Valcea de exemplu spre Costinesti cu Gold Taxi pana la Autogara de unde l ia pe „Ionescu” pana la Bucuresti apoi din mizerabila Gara de Nord pleaca pana la Cosntanta apoi cu Microbuzul pana la Costinesti … sigur face asta … sigur sigur sigur sigur pentru ca nu e asa in „romanica” aia pe care o invoca cu un aer superior, transportul in comun este mai tare ca in Gemrmania si de la Baia Mare la Vama Vche faci fix 3 ore …

    • Noi aici in est cumparam prea putine Dacia, stie el din clasementul ala cu topul masinilor vandute in Europa.

    • „Noi”

    • Cosminel este care care nu stie ca europenii civilizati sunt cei care cumpara masinile alea scumpe, cele de peste o suta de mii, la care tot romanul saliveaza cand le vede poze. Probabil ca europenii civilizati le cumpara ca sa mearga cu ele doar cand e neaparat nevoie.
      _Face_ sens.

    • Vali, stiu ca ai punctat tu cateva idei despre verificarea unei masini SH.
      Vrem sa schimbam actuala cu un Tucson din 2008 si as vrea sa nu uit ceva important de verificat.
      Mi-a trimis omul VINul, talon. Nu pare sa ascunda ceva. Raspunde la orice intrebare.
      Acum voiam sa o verific si pe un site sa vad daca are istoric.
      Poti da un link catre articolul mai vechi al tau? Stiu ca am citit sigur la tine, dar nu mai gasesc. Am rupt searchul in doua pe blog si si in google „zoso masina sh verificare” dar nu imi apar rezultate.

      Multumesc!

    • Multumesc Vali!
      L-am salvat si la favorite.
      Am cautat masina si pe carvertical. Raportul pare ok. Nr de km de acolo corespund cu ce a zis proprietarul.
      Masina e un Tucson din 2008. 2WD. Tu ce parere ai avea despre aceasta?
      M-am chitit pe tucson ca are un prieten de-al meu si imi place ca e inaltuta si spatioasa, noi avand acum un leon din 2008. Si vrem sa fie un SUV ca mai mergem ocazional pe drumuri ca la tara si am nevoie de o garda la sol mai inalta fata de leon.
      Ar merita 2Wd sau sa caut 4×2/4×4? Amicul asa are tucsonul si poate cupla cand doreste el 4×4.
      Poate par intrebari aiurea, dar e a doua masina pe care intentionam sa o cumparam. Prima fiind leonul si nu avem experienta mare.

      Multam!

    • man,

      1. e o mașină de 12 ani. oricât de bună, tot e veche.
      2. eu n-aș cumpăra mașină înaltă fără 4×4. fiind înaltă, e mai instabilă.

    • Ce rapid ai fost. :D
      Sunt constient ca e veche, la fel ca actuala masina, dar cam acesta e bugetul ~4000 eur. Si leonul e vechi, dar nu are bube si merge bine. Schimburi facute la timp, cauciucuri iarna/vara, jante la fel, freon. Am grija de ea si la fel vreau sa fac cu viitoarea.
      Nu as schimba-o daca nu ne trebuia una mai inalta si mai incapatoare.

      Deci, sa am grija sa fie 4×4. Multam! Am luat la cunostinta.

      Chiar apreciez sfaturile si articolele acestea utile. Tin sa iti multumesc si tipsurile cu educatia financiara. Chiar m-au ajutat enorm in ultimii ani si ne simtim bine acum cu toate ca e pandemia, dar economiile ajuta sa ai acelasi ritm al vietii.

      Tocmai de aceea nu vreau sa maresc bugetul pentru masina ca tinem cheltuielile/economii/investii in conturi separate si dpmdv nu justific un cost mai mare acum pt masina.

      Voiam doar sa gasim una dpdv tehnic ok pe care sa o luam si sa o intretinem la fel de bine si sa isi desavarseasca utilitatea. Sa ne duca din A in B fara probleme.

      Deci, ca o mica concluzie, 4×4 neaparat.

      Multam inca o data si o seara cat mai faina!

      -un cititor fidel care scrie rar. :P

    • Daca dai 3000 dau io forester :D.

    • vinzi legenda?

    • io asa sper. tre sa ii schimb sonda lambda si sa o trec pe suedia sa incerc sa o dau aici. ma costa 1000e sa o trimit in Romania. Plm.
      Daca nu se petrecea distractia cu guvidu aveam drum in Romania sa ii fac sonda si sa imi iau ITPul, asa ca inca un an eram chiil.

      Penca nu am putut…
      acum sa vezi ce distractie e cu parcarea. Am o parcare moca langa mine, cam 1km. Problema e ca lunea de la 8 la 12 nu ai voie acolo. Pe langa mine e moca parcarea in uichend, dar in timpu saptamanii ai doar 2 ore voie. Asa ca sambata ma duc, o iau, o aduc pe aici. Lunea la 12 ma duc si o parchez din nou. E ok acum ca lucrez de acasa..

    • are socru-miu tucson 2008 cam full 4×4, consuma hmm… e lenesa. Daca cea pe care vrea ADi sa o cumpere e automata, uita de ea, e o cutie cu 4 viteze ce consuma enorm!
      Ce forester :D?

    • fix automata care consuma mult

  3. Mi se rupe de ce zice lumea. Merg pe SH pentru că nu vreau să halesc deprecierea unei mașini noi. Diferența de bani o investesc – știi tu, pentru calitatea vieții de la bătrânețe, pentru că trebuie să fii cel puțin inconștient să te bazezi pe pensia de la stat.

    • ai Dacie SH?

    • Dar de ce trebuie neaparat sa aiba Dacia SH?
      Poate el a avut de ales intre un Forester nou si unul second hand.

    • diferenta in avans pentru imprumut in imobiliare

    • esti constient ca deprecierea se poate regasi in costuri de reparatii?

    • Eu, cumparator de masina noua: ok, am pierdut la depreciere, am castigat in timp si lipsa de stres. Pot pleca si acum oriunde, fara frica ca imi crapa mai-stiu-eu-ce. Ma ganeam perioada asta cu izolarea si lucru de acasa, ca daca aveam o rabla, mai mesterea la ea de plictiseala, la asta n-am ce mesteri, in afara de turnat lichid de parbriz si sters praful.

    • Pentru cei care cred ca fac economii cumparand masini SH. Va vand un pont. Faceti un calcul matematic (un Excel) frumos. Vedeti cati bani cheltuiti in reparatii si in benzina&ulei extra fata de o masina noua. ;) Eu l-am facut? Voi? Va spun eu, iese tanda pe manda. Ban pe ban.

      Bine daca mergeti pe compromisuri iesiti mai ieftin intr-adevar. (ma refer aici la masinile mai vechi de 8 ani dar cum Romania e plina de masini vechi de 20 de ani imi permit sa generalizez)

    • @gogu_martalogu, depreciere 30-50% la majoritatea mașinilor în primii 3 ani, nu știu ce reparații ai putea avea atât de mari cât să nu le poți prevenii cu o verificare înainte de cumpărarea mașinii
      aici trebuie să ții cont și de puterea de cumpărare a oamenilor, o mașină nouă la 25K e mai greu de cumpărat decât una second la 15k să zicem și să mai bagi 2-3k în reparații în următorii ani, că de alea 2-3k nu ai nevoie fix atunci

    • Ionut, arata-ne si noua calculul ala, sa nu murim prosti.

    • Am doua cazuri de prieteni care si-au luat SH-uri si nu au avut noroc.
      Ambele aduse de afară, doi oameni din două universuri separate.
      Primul, Skoda RS (din aia tunata, nu ma pricep) adusa din Germania. Investitii neprevăzute, in mai putin de jumatate de an: 1000 de euro.
      Al doilea gagiu, Subaru. In vreun an de la achiziție i s-a busit ceva de 2000 de euro. Nu stiu ce, ca nu ma pricep, dar omul iar era in autobuz până o repara.
      Cred ca e ok sa cumperi SH daca te pricepi, si stii ce mai tine si ce nu. Asta daca ai chef de distracții cum făceau parintii nostri cu Daciile in fața blocurilor. :)
      Eu sunt tipul care a scris articolul despre bicicleta second. Mi-am luat bicla second, ca ma pricep, mașină second nu mi-as lua. Si la bicla, tot n-am vazut ceva care aproape a dublat valoarea bicicletei, inlocuind piesa cu una nouă.

    • @IonutO, o masina mai veche de 8 ani o cumperi la maxim 50% din pretul unei masini noi (depinde de categoria de pret – cu cat este mai scumpa, cu atat deprecierea in procente este mai mare).
      Daca masina nu este una care sa fi avut 300.000 km si o ma tii tu timp de vreo 5 ani, cu siguranta nu investesti atat de mult in reparatii.

    • @IonutO ia sa vedem, cred ca il pot face si aici:
      Am luat masina SH cu 30.000 de euro, noua costa 50.000 => am economisit 20.000
      Bani bagati in reparatii: 0
      Bani bagati in ulei in plus: 0
      Reviziile facute in reprezentanta: acelasi pret ca la o masina noua.

      Total: 20.000 economisiti, dupa 3 ani de cand o am.

    • Mașină nouă 20.000€. 5 ani utilizare, vândută peste 5 ani cu 10.000€. Depreciere 10.000€.
      Mașină second hand: 10.000€, vândută peste 5 ani cu 2000€. Depreciere 8000€. La o mașină aflată între 5 și 10 ani de viață, 2000€ cheltuieli pe reparații este o sumă decentă. Sigur, dacă o repari la colțul blocului, posibil să nu fie 2000€, să fie doar 1000€. Dar oricum, 1000€/5 ani mi se pare o diferență mult prea mică ca să merite o mașină SH și riscurile aferente. Și mai este desigur asigurarea CASCO care nu se mai face la mașinile SH că doar nu i se va întâmpla nimic.

    • Am cumparat masina SH, veche de 3 ani cu 34k. Masina noua a costat 78k. O am de 5 ani si am investit cam 5k in diverse reparatii.

      Asa ca nu stiu IonutO ce excel ai facut tu, dar mie nu-mi iese deloc. Si la prima masina SH pe care am avut-o s-au respectat proportiile de mai sus, doar ca toate sumele erau mult mai jos. Per total, experienta de pana acum cu SH a fost net pozitiva. Ptiu-ptiu sa n-o deochi :)).

    • @Cristian Banu
      Spui niste tampenii cat tine de mari. Serios:
      Masina noua 53k. Cumparata de mine dupa 4 ani (am scris mai sus, de la mama ei, cu garantie si tot) cu 16k. Depreciere in 4 ani de 37k de euro.
      Masina mea precedenta, cumparata sh la 4.5 ani cu 13k de euro (pretul cand era noua era undeva pe la 45k de euro, deci depreciere in aproape 5 ani de 32k de euro). Vanduta de mine 5.5 ani mai tarziu cu 6k de euro. Depreciere 7k de euro. Si am facturi cu care pot sustine treaba asta – asta asa, daca ai impresia ca mananc cacat.

      Dar hai, mai zi cum sta treaba cu deprecierea, pare ca te pricepi.

    • Cristian, ti-am mai zis ca piata auto nu functioneaza asa cum crezi tu…

      Foarte putine masini se vand dupa 5 ani cu doar 50% depreciere. Si acele masini nu vor mai pierde inca 40% in urmatorii 5 ani.

    • Doua exemple personale:
      Audi a5, cumpărat acum 5 ani pe 14.000, îl pot da cu 9000, băgat în el vreo 1000 plus consumabile. Făcut 70.000 km. Pierdut aprox. 6000. Noua era 50.000, o mai dădeam probabil cu 17-18 acum. Si daca băgăm in ea 10.000, ceea ce e aproape imposibil, nu pierdeam nici pe aproape.

      Exemplu 2.
      Mașina lui taică-miu. Skoda Octavia 2001, cumpărată in 2007 cu 8000 de euro. În 100.000 km făcuți nu a băgat mai mult de 500 de euro pe lângă consumabile. Nu mai valorează nimic, dar nici dacă o lua noua nu valora.

      În concluzie, mașina noua mi-aș lua doar dacă as fi multi milionar. Oricât de mult se strica o mașină sh, nu te duce cât una noua.

    • Repet pentru ăia care „nu știe să citește”: diferența de bani O INVESTESC, cu un randament normal, decent, de 7 la sută pe an. Am scris articol pe blog la cetin pe tema asta, anul trecut. Prin urmare, între un 30k nou și 15k SH, diferența pe 4 ani este de vreo 19k – 20k, minus eventualele reparații și valoare de revânzare.

    • @Sabotor: masinile de 50000 de euro se depreciaza in prima faza (la primul proprietar) mai repede decat cele strict utilitare de 20000 euro. Cu atat mai mult daca primul proprietar e din vest si al doilea balcanic.

    • OHOOO Bogatanilor :) stai ma ca nu vorbim de Lamborghini. Auzi la ei masini de 80 de mii de euro. Eu sunt muritor de rand mai sus de 25 de mii nu-mi permit. Eu zic de masini vechi. Voi aruncati cu masini vechi de 3 ani. Pai ce comparatie faceti mai flacai?

      Eu zic mai vechi de 8 ani voi imi aruncati cum am zis mai sus de 3 ani. Halal oameni :)) Oricum amuzanti :P Multumesc baieti ;) Uite hai sa ma uit acum ce vad eu pe geam in fata blocului :
      Logan , Clio, C4, Polo, I30(vechi), V40, Astra Clasic, Astra nout, Golf5, Mini, 206 (de pe vremea lui Giles Panizi), Astra clasic combi…..Nici una nu sare de 10 mii…

    • La nivelul asta vorbesc eu:) ma scuzati ca eu nu ma compar cu voi si nu-mi permit seria 7 ca voi. Data viitoare o sa specific foarte clar.

      Cat despre oamenii care isi permit masini de 50 de mii de euro in sus bravo voua. Voi va incadrati la alta categorie de masini. Noi aici vorbim de gioarse. Cum am enumerat mai sus. Daca stiam ca discutia este despre masini premium imi vedeam de treaba mea, nu ma incadrez la asa ceva.

    • Ionut, poate tu ai vrut sa spui ca unii, in loc sa cumpere o masina noua cu 15-20k, aleg una SH, veche de 8 ani cu aceiasi bani. Acest soi de persoane nu cumpara SH premium ca sa faca economie, ci ca sa epateze.

      Asa cum au exemplificat alti comentatori, o masina veche de 3 ani, cu putini km nu va cere investitii mari (cel putin nu in primii 5 ani), care sa compenseze devalorizarea masiva din primii ani de exploatare. Degeaba te plangi acum ca nu-ti permiti, cei care au comentat exact asta au spus, ca nu au dat 50k sau 70k pe o masina, ci simtitor mai putin. Sume la care poti adauga toate reparatiile din lume si tot iese semnificativ mai ieftin decat una noua.

    • @Stefan Chiar da. Ai dreptate

    • masinile de 50000 de euro se depreciaza in prima faza (la primul proprietar) mai repede decat cele strict utilitare de 20000 euro. Cu atat mai mult daca primul proprietar e din vest si al doilea balcanic.

      Asa ai zice, da’ uita-te cum se vand golfurile de 4-5 ani cu 7-8k de euro, in conditiile in care pretul unuia nou e un pic peste 20k de euro (21-23-25). Practic isi pierd 60-70% din valoare in primii 4-5 ani. Si daca refaci calculul la masinile de care pomeneam eu, o sa vezi ca procentul tot acolo e.

    • Audi A5
      Fabricatie 2018 Pret nou 65.000 €
      Cumparat 2019 40.000€
      25.000 km
      Costuri intretinere : 0

      Pret acum: 30.000€

      Economisit: 25.000€

  4. Da boss cosminel da tu crezi ca proastili face diferenta între un bemve nou corespunzător și unu manarit la o treime din bani?

  5. E trist tare. Si ce fac majoritatea celor care pleaca la munca in strainatate? Iau exemplu de la aia? Nu, strang tot anul sa poata veni cu cea mai scumpa masina posibila in vacanta in romania 2 saptamani. Sau freaca podelele pe acolo sa poate sa isi ia fisu bmw mai nou aici, ca semn de apreciere pentru ca l-a lasat singur in tara atatia ani. Suntem departe tare de vest si nord.

    • Crezi ca e o chestie generala la cei plecati la munca afara?

    • Pai altfel cum arati celor de acasa ca ai reusit? Ca doar nu le zici din gura cati bani ai facut?
      Iei o masina mai sclipicioasa de dincolo la maaaxim 10k, le spui saracilor din romania ca ai dat pe ea cel putin 15k si aia e. Ei saraci, tu bogat

    • @robert3, de ce trebuie sa le arati?

    • @keepcalm ,e o ironie acolo. Pe mine m-au intrebat toti „cuuuum de ai vandut audi sa-ti iei ford”,nu a contat pentru nimeni ca masina achizitionata e cu 10 ani mai noua decat cea veche.

  6. NOU
    #50

    De 15k poti sa cumperi o masina cu provenienta foarte certa.
    Iar in tarile cu apa calda, primesti si garantie de la autohaus la banii astia.

    • de 15K îți iei o mașină civilizată sh. nu bmw, nu audi, nu benz. iei un passat civilizat.
      doar că la noi românul vrea să dea 8K pe passatul care a fost 35 și 15k pe bmwul care a fost 45.
      ca să vinzi așa jos mașinile alea trebuie să fie destul de dărâmate.

    • @Vali
      Gasesti la 15k BMW care a fost 53k in urma cu 4 ani, si nu-l gasesti la un dealer dubios, ci la BMW (in Germania, ce-i drept, ca nu poti avea incredere in dealerii BMW din Romania), cu garantie, fara dubiosenii.

    • @vali: 15-16k e acum BMW 420D (EURO 6) 2014-2016 care de nou a fost 45k. poate aveau alt pret daca nu incercau strainii sa scape de diesel, dar acum asta e pretul cu care se vinde. l-am dat exemplu pentru ca si anul trecut avea pret similar modelul, adus de la licitatie, istoric BMW etc.

    • Da? Ma sa fie, si prietenul meu care a dat 27 de mii de euro pe un BMW 2016 probabil e tampit daca putea sa dea 15 mii. Cam mare diferenta.

    • Ionut, ce BMW 2016? Ca Teniescu vorbea de un model anume, care cu atat se vinde.

    • Vezi gusterul din articolul anterior care imi explica ca dupa 4 ani deprecierea la masina mea e de 70%.

      Astea sunt asteptarile.

    • @IonutO, conform teoriei tale oricum prietenul tau este tampit din start daca a cumparat o masina SH.

    • @Sabotor da și tu niște linkuri sa vedem bmw-uri de 15k de la dealer BMW (din Germania) care au fost 53k acum 4 ani cu garanție și fără dubiosenii.

      Ps:garanția in Germania standard e motor și cutie de viteze, valabil pe teritoriul tarii. Dacă vrei garanție BMW din bara în bara internațională (premium selection cum ii spun ei, ori plătești tu ori este inclusa în prețul mașinii care este mai mare decât piata) . Vorbesc din experienta nu din auzite.

    • @Sabotor
      PPS dacă vorbim de mașini cu peste 200k, nu mersi. Cam de atunci începi sa arunci cu bani în ea dpf, distributie etc).

    • @Andrei G, depinde. Eu am zis. Masinile mai vechi de 8 ani sunt galeti de bani. Romania e plina de masini vechi de 20 de ani. Vezi ca am enumerat mai sus lista de masini din fata blocului de la mine….toate au de la 15 ani in sus afara de I30

      Prietenul meu nu este tampit :) are o masina de 26K sta intr-un apartament de 80K intr-o zona buna. Luxten ;).

      Tampit esti cand stai intr-un apartament de 60K si conduci o masina de 60K ;). Si stai in fundul Bucurestiului.

    • @Ionut: De cand e Piata Chibrit o zona buna?!

    • @Donion
      Am dat niste linkuri prin alte comentarii, baga un ochi p-acolo.
      Plus: https://photos.app.goo.gl/hgJPvewFXEm3VWKe6

      Multumit, maestre?

    • Link din nou, pentru ca muie Google:
      https://ibb.co/nDL0vbM

    • @Jan Tov meu nu sta la piata chibrit. Dar nu as zice ca piata chibrit e o zona rea. Nu cunosc zona (eu sunt sudist, zona saraca a Buc Rahova) dar geografic e in Nord aproape de Herastrau.

    • @Sabotor Mersi de raspuns, totusi, maestre, ce ai spus nu se sustine („Gasesti la 15k BMW care a fost 53k in urma cu 4 ani, si nu-l gasesti la un dealer dubios, ci la BMW (in Germania, ce-i drept, ca nu poti avea incredere in dealerii BMW din Romania), cu garantie, fara dubiosenii”):
      1. Linkurile date de tine sunt pe langa subiect. 4/5 sunt BMW seria 1 care nu ajung de noi la 53K pe configuratia prezentata (bat in jur de 30k ca sa fiu gentil) si din cate se pare nici anuntul cu seria 3 (undeva pe la 40k). Astfel ca de preturi sh cu rata de depreciere de 70% (cum ai prezentat tu) nu are rost sa vorbim.
      2. Print screen-ul ala fara niste detalii legate de an, km, starea tehnica e irelevant (presupun ca avea peste 200k km masina). Si vezi ca te contrazici singur legat de pretul de achizitie, 52.3k noua si 16.8k sh (prt scr) vs 53k noua si 15k sh (ce scrii pe aici).

    • @Donion

      presupun ca avea peste 200k km masina

      presupui prost

      Si vezi ca te contrazici singur legat de pretul de achizitie, 52.3k noua si 16.8k sh (prt scr) vs 53k noua si 15k sh (ce scrii pe aici).

      Am rotunjit, IN PULA MEA, dar daca te coafeaza, citeste 17k peste tot pe unde am scris 15k, ca fata de 53 fucking mii nu e mare diferenta. Si zi-mi daca cauti nod in papura, sa stiu sa nu ma mai obosesc.

    • NOU
      #67

      @Sabotor Da da presupune prost Donion, ca asa ai decretat tu punand un prinscreen cu niste preturi fara alte detalii. Esti samsar in devenire sau unul sub acoperire ?

    • @Doamna cu coasa
      Doar nu vrei – in pula mea – sa pun detalii cu nume, adresa, numar de telefon si alte chestii doar pentru ca niste anonimi de pe net cer asta, ca altfel nu cred ce spun eu. Pai, din partea mea, puteti amadoi sa credeti ca sunt un samsar in devenire si ca tot ce am scris aici e fals – daca asta va face sa dormiti mai bine noaptea.

  7. Mda… sa dai 15.000 E pe o masina de lucs SH e o prostie. O masina de lux are consturi de intretinere corespunzatoare. Pe de alta parte, sa dai 15.000 pe o masina de 2 ani care era 20.000 noua, e o afacare mult mai buna ca un Sandero dotat, si cu mine vor fi sigur de acord si oamenii aia din tari cu apa calda de care povestesti tu. Si ce nu spui tu, acolo nu au morti in accidente rutiere cum avem noi. Asa prefer o masina putin folosita dar mult mai sigura fata de o Dacie.

    Aia cu mers la munca, o inteleg perfect. Mooor si nu pot sa inteleg de ce te-ai chinui in fiecare zi cu masina in trafic cate o ora dus, una intors. Am prieteni care au si jobul si casa la 5 minute de metrou dar ei aleg masina. Metrou + casti cu ce vrei tu = love.

    Dar, e o chestie care se aplica daca ai transportul in comun pus la punct. Iar in Romania, cu exceptia catorva orase mai mare, nu exista asa ceva. Masina, oricat de coaja, este necesara pentru a te putea deplasa cat de cat…

    Legat de cumparaturi, da, prefer sa merg odata la 2 saptamani sa imi fac provizii cu ce stiu ca imi trebuie si eventual sa merg cat mai tarziu ca ora, in timpul saptamanii. Kaufland de exemplu are deschis pana la ora 12 noaptea, dupa 9 e pustiu. Iar un calcul simplu e suficient ca sa nu risipesti mancare, nu e greu.

    Si ultimul punct. Nici mort nu mai merg la mare in Romania. Da, fac 8-10 pe drum, cam cat un drum catre/de la Marea Neagra in weekend, dar cu 2 soferi e ok. Plus ca dupa ce treci granita parca nici condusul nu mai e asa stresant, nici macar in Bulgaria.
    Dar nu e marlanie romaneasca, nu sunt ospatari ce te servesc in scarba, nu e apa cu alge si alti „plutitori”, si asa, de sezon, sunt mult mai putine cazuri de Corona.

    P.S. Asta miroase a inca un articol din seria „eu si bula mea suntem destepti, voi prosti (si saraci)”.

  8. Respekt, Cosminel!
    Așteptăm alt articol în care ne spui de ce suntem inculți că ne luam iphone, în timp ce europenii au Oppo (Zoso likes this).

    • Fă diferența între minim 15.000 €/$/£ și maxim 1.000 €/£/$.

    • Europenii au iphone 10 primit „gratis” la abonamentul ala de 50 de euro, si li s-a parut o super afacere anul asta pentru ca le-a dat operatorul 10 GB de date in loc de 5. Europenii au refuzat sa dea 10 euro pe luna in plus pentru un iphone 11 pentru ca facea acelasi lucru ca un 10.
      Asa mi-a descris mie problema un neamt care bascula undeva la 1000-1500 de euro pe zi ca freelancer. Nu stiu ce masina avea, ca venea cu trenul la munca. Statea cu chirie, la bloc, dar avea barca (ceva velier, nu ma pricep) in Mallorca.

    • Nemtii is ca prosti cu chiriile, nu prea sunt de dat exemplu. Stii, e misto sa stai in chirie cand vine statu si ii fute pe proprietari, vezi berlin.
      Altfel, sunt oameni care prefera sa stea linistiti in casa lor

    • nemții au stat și stau în chirie pentru că pensiile lor sunt okish. când pensia e 700 lei, nu prea poți să stai în chirie.

    • @Sorin Eu cred ca europenii nu schimba telefonul pentru seria imediat urmatoare pentru ca telefonul precedent este legat de un contract de 2 ani de zile. Daca asteapta inca jumate de an din momentul in care se termina contractul, de la Iphone 10 sar direct la Iphone 12 fara sa treaca prin 11. Cam asta este rata de lansare a unui model „nou” Legat de freelancer, fiecare cu piticii lui. La prima vedere nu e nici o diferenta intre un cocalar cu BMW Seria 5 care sta la garsoniera in Berceni si un freelancer care sta in apartament, calareste trenul, dar are velier in Mallorca.

    • @Connex: Omul a avut de ales, la prelungirea aia pe 2 ani, intre iphone 11 nou aparut si iphone 10 vechi de un an.
      Diferenta intre freelancer si cocalarul din Berceni este ca freelancerul si-ar permite si casa si BMW seria 5 nou, probabil fara sa renunte la barca. Omul doar a ales diferit, probabil visul lui e sa se pensioneze la 50 de ani si sa isi ia casa in Mallorca (n-am zis ca nemtii ar avea si imaginatie).
      Nici macar nu zic ca e mai bine ca el, am vrut doar sa subliniez atentia la detalii si calculul prin care trecea orice decizie aparent neimportanta (aia 10 euro pe luna).

    • @sorin, toată lumea se raportează la conceptul nostru al chiriei, acolo e altceva, stai pe viață în chirie și asta e!

    • @Sorin Am subliniat ca fiecare cu piticii sai. Suntem clar conditionati de locul in care traim. Freelancerul tau isi incepe viata la 50 ani dar in Romania la varsta aia o cam termini. Din motivul asta nu prea sunt de acord cu ideea de a urmari ce fac altii, in Europa sau aiurea. Comparam mere cu pere.

    • @Sorin: velierul ala e probabil pasiunea omului, munceste un an intreg si se da 2 saptamani cu velierul in Mallorca.
      La ce ti-ai lua apartament sau chiar casa in orasul mare in care castigi 1500 euro/ zi daca tu la pensie vrei sa te muti intr-o casuta la tara? Ca ti-au crescut copiii iar zgomotul orasului te enerveaza.
      La ce ti-ai lua bembeu daca orasul mare e un ambuteiaj imens si ajungi mai repede cu transportul in comun care e foarte bine pus la punct? Si oricum tu mergi numai in Mallorca cu avionul? Neamtul a facut alegerile alea el singur, nu la presiunea familiei/anturajului.

    • „La ce ti-ai lua apartament sau chiar casa in orasul mare in care castigi 1500 euro/ zi daca tu la pensie vrei sa te muti intr-o casuta la tara? ”
      Pentru ca nu esti prost si stii ca apartamentul ala in timp o sa devina o investitie.
      Dar fiind neamt esti prost si stai in chirie ca boul

      „nemții au stat și stau în chirie pentru că….”
      Sunt prosti.

      Nu exista daca sau parca. Sunt prosti si stau in chirie pentru ca au temeri de razboaie si cacaturi. Si cand se trezesc ca toata piata imobiliara este cumparata de 3 firma destepte care ar vrea si ele sa se joace cu preturile incep sa planga la stat „vai statule, fa ceva ca noi suntem prosti si nu ne batem noi capul cu cumparatul unei casa, da uite, nenea rau a cumparat si ar vrea sa faca si el o treaba cu preturile ca exista cerere mare de apartamente la noi in ora. spune-le sa nu mai faca asa, cah cah!!”

      Uite, omul de serviciu de la mine de la munca e roman. Si pentru ca nu e roman nu e bou. Si acu niste ani a cumparat un apartament de 3 camere, cu ajutor de la sef-sa, irelevant. a dat 100 si ceva de mii pe el. Acum valoreaza 4-500 mii. Acum el da 6-700e pe luna pe el, in loc de 1500-2000. Si nici nu il muta nimeni si poa sa faca si investitii in el si, in principiu, il cam doare in pula.
      La pensie o sa aiba jumatate din el platit (e mai ciudata faza cu creditele imobiliare aici) si o sa il vanda. Si in loc sa fi stat toata viata, destept, la chirie si sa se uite prin conturi cum bate vantu, o sa aiba si el un 400 de mii. De epuroi. Cu care sa mearga sa isi cumpere vila unde vrea pulicica lui.

      neamtu destept cu velier o sa aiba economii, probabil. Desi, la cat costa un velier m-ar mira. Si, la pensie o sa isi ia o vila in Mallorca. Sau, pentru ca e neamt bou, o sa si-o inchirieze ca nu are bani indeajuns. Sau poate o sa aiba ca a castigat mult in viata. Daca isi lua casa pe vremuri acum si-o vindea si lua casa in mallorca si isi schimba si velieru.

    • nemții au stat și stau în chirie pentru că pensiile lor sunt okish. când pensia e 700 lei, nu prea poți să stai în chirie.

      nemtii stau in chirie ca le-o plateste statul daca raman fara bani

    • @animaloo: romanul ala, ca 95% dintre conationalii lui, isi inchipuie ca doar apartamentul lui isi va tripla valoarea, restul imobiliarelor ramanand la acelasi pret. Si deci il poate vinde pe o suma exorbitanta si cumpara altceva la pret acceptabil. Mai ales ca nici nu e platit integral, deci mai da inapoi si la banca.

    • Alex, e pacat sa fii prost dar sa te dai destept, asa e?
      Deci avem asa.
      La cumparare apartamentu era 120k. Acum e vreo 4-500. Sunt un câștig de minim 280k?
      Daca statea in chirie avea acum 280k?
      Daca stai in chirie restul imobiliarelor nu se scumpesc sau cum?

      De mentionat ca apartamentul ala e vreo 1500-1800 chiria lunară? Dar el da 700? Lunar diferența e de 1000e.

      Dar da. E frumos sa stai im chirie când ti-o plătește statul.
      Si in suedia e ok sa stai in chirie. 1st hand e blanao. Platesti lunar fix o dobanda si inyretinere ieftina. La fel, pe banii proștilor. Dar, pentru aia tre sa te asezi frumos la coada

    • @animaloo:
      „apartamentul ala in timp o sa devina o investitie” – da, sigur, cum sa nu. O sa faci o tona de bani cu el pe care o sa ii cheltuiesti toti ca sa iti cumperi altul.

      Logica chiriei, dupa cum am mai spus, e urmatoarea: la diferite varste ai diferite nevoi: in tinerete ai nevoie de un apartament mic si usor de intretinut relativ central, aproape de cluburi, baruri si alte surse de distractie. Cand ai copii ai nevoie de o casa/apartament mare, cu mai multe dormitoare, cu ceva gradina sau parc aproape, scoli bune in apropiere. Cand imbatranesti si copiii iti pleaca in treaba lor iti trebuie o casuta intr-un cartier/orasel linistit, de preferinta cu o gradina mica in care sa zaci la soare.
      Daca tu tii mortis sa iti cumperi apartament cand esti tanar, ca sa ai timp sa il platesti pana la pensie, acel apartament ar trebui sa indeplineasca majoritatea criteriilor de mai sus, deci iti trebuie un apartament mare, central, bine conectat, etc. adica foarte scump. Cu care dupa aia ramai toata viata, chiar daca pensia ta nu iti mai ajunge sa il intretii.
      Vezi tu, spre deosebire de romanii care sparg toti banii pe care ii au pe masini, telefoane si alte chestii perisabile, nemtii aia prosti strang bani. Destui cat sa isi cumpere casuta aia (car nu costa cine stie ce, ca e mica si „la tara”, ca nu mai e legat de job, scoli, transport public etc.) la batranete si sa stea in ea fara sa mai plateasca chirie. Romanul care si-a luat apartamentul ala „ca investitie” inca mai plateste la el rate.

    • Practic, tu ai acolo sumele. Care nu is cu daca/parca. Is sume in plm.

      Nemtii la faza cu chiriile sunt prosti. Au niste temeri vechi asa ca nu reușesc sa le schimbe.
      Chiria, daca e mai scumpa decat dobanda e pierdere. Toti banii aia sunt fututi. Ca la pensie sa îți cumperi o casa

      Preturile la case au prostul obicei sa creasca in orase mari si sa stagneze in alea mici.

      Deci, diferența de la apartamentul tau iti cumpără liniștit o casa frumoasa undeva. In cazul apartamentelui de mai sus diferenta de 300k iti cumpără o casa frumoasa in sud in zona turistica, aproape de plaja, curte, elegant.

      Am vazut toți ce deștepti au fost nemtii la Berlin. Sunt deștepți pe banii altora, plm

    • NOU
      #86

      Ce bine ca exista animaloo romanul sa ii educe pe toti nemtii care sunt evident prosti ca stau in chirie, dandu-ne ca exemplu pe unul:

      „Uite, omul de serviciu de la mine de la munca e roman. Si pentru ca nu e roman nu e bou” (Aici deschid o paranteza pentru ca nu mi-e clar daca e sau nu roman din afirmatie ca in prima fraza e, in a doua nu mai e, dar sa presupunem ca e).

      fara alte detalii nesemnificative sau irelevante cum le denumeste( daca s-a imprumutat de la banca ca sa ia apartamentul ala care a crescut in valoare ca Fat Frumos sau a mostenit o mica avere de la matusa Tamara).
      Newsflash pentru tine baws, deoarece se pare ca ai ramas cu mentalitatea mioritica in ADN, Germania fiind o tara cu apa calda and shit, au anumite standarde in constructii, orintre care si un termen de garantie al imobilului care este cam de 50-60 de ani dupa care incep sa le cam demoleze despagubindu-te daca esti proprietar la valoarea stabilita de ei nu la ce impresii ai tu ca valoreaza apartamentul. Dar ce sa zic, daca pe tine te coafeaza ideea sa fii proprietar peste o ruina, nu ai decat sa le dovedesti prostilor alora de nemti ca un roman stie mai bine decat ei toti.
      Sau mai ai posibilitatea de a cumpara apartament nou construit cu 5000-6000 EUR mp.
      Mult succes.

    • Faptul ca au apa calda nu inseamna nimic. Nemtii sunt prosti la faza cu chiriile. Si s-a vazut deja in Berlin unde au cerut statului sa intervina
      io nu inteleg. pe voi va doare matematica?
      chiria = toti banii pierduti. unde mai pui ca pierzi si chiria si inflatia
      apartament = doar rata pierduta. inflatia pierzi doar diferenta

      stiu ca este socant pentru voi, dar in Suedia cu 2 salarii, chit ca mici, iti permiti sa iti cumperi un apartament. Atat ca tre sa faci niste „inginerii” financiare tip Romania: faci imprumut de nevoi pentru avans si restul apartamentului il ai pe credit imobiliar.

      ” ideea sa fii proprietar peste o ruina”
      mai bine sunt proprietar peste nimic. Lasa ca are statu grija de mine, de ce sa am eu?

  9. Cea mai mare problemă a României sunt mașinile.
    Eu zic că trebuie dezbătută intens problema.

    Dacă românii ar acorda atenție locuințelor măcar 10% din atenția pe care o acordă mașinilor, Bucureștiul nu ar mai arata ca un oraș din India.

    Stau să cadă blocurile pe noi, avem inundații la orice ploaie și noi dezbatem ce e mai bine să iei, un BMW sh diesel ori o japoneză pe benzină nouă.

    • pai si altfel cum iti arati valoarea?

    • Păi apartamentul nu îl cari cu tine, nu-l văd decât 2-3 care te vizitează odată la 5 ani.
      Mașina o vede toată lumea când o parchezi, peste tot.

    • Mai este si problema ca apartamentul nu prea il cumperi cu cei 15.000 de euro cat este o maisna SH in stare destul de buna.
      In plus, nu poti sa renovezi de capul tau fatada. Este nevoie sa ajungi la intelegere cu toti vecinii din bloc si asta este foarte dificil in majoritatea cazurilor.

    • no joke, il stiam pe un tip, nu stiu ce dubiosenii facea ca am copilarit impreuna dar nicii nu am vrut sa aflu, ramasese tot in Crangasi unde stau ai mei, el la 2 camere mostenite de la taxu sau ceva, si avea nojoke ma repet – 3 masini de peste 150k toate parcate in fata, nu l-am intrebat dece ca banuiesc ca nu stia sa raspunda.

  10. ECii ăștia care văd mașina ca pe o unealtă, cum o vând ei unealta cu prețul sus dupa 5 ani. Ia sa vedem orice mașină ieșită din garanție direct la REMAT, să vedem cât de unealtă mai o declară.
    Dacă am folosi doar 10% din venitul lunar, rată, pentru mașină nouă cum folosește EC, da, e unealtă. (Ce-i drept asta nu justifică să dai 30% din venitul lunar, rată, pe o mașină sh, dar din nou, aici nu mai vorbim de tratat ca unealtă)

  11. Bullshit. Sa vorbim de dacia. Sunt pe YouTube clipuri cu băieți supărați tare ca o dacie noua luata din ro e mai scumpa, mai prost dotata și mai slaba calitativ decât acelasi model luat din vest.
    Apoi, sa zicem ca ai probleme, cum au multe mașini noi, garanția, serviciile, îs mega de rahat aici. Poveștile cu reprezentate de căcat sunt peste tot. Cu preturi prohibitive dar fără valoare adăugată. Sper, poate, ca nu știu, în vest sa fie un mecanism al statului care sa te ajute. Ca aici în mod sigur nu e.
    Si în final, în vest au niște salarii in euro și în est sunt niște salarii în lei. Nu ți prea permiti sa înghiți deprecierea.
    Mergi tu cu 3 stele euroncap pe cele mai periculoase străzi din europa.
    Eu ma risc cu una second și profit de serviciile ieftine, netaxate de incompetenții statului.

    • Problemele sunt la toate reprezentanțele, nu doar Dacia. Probleme de calitate sunt la toate mărcile. Dar de aia ai garanție. Să se rezolve unde au dat chix. Crede-mă că suni la vocea clientului la Dacia și ți se rezolvă problema. Oamenii de acolo chiar sunt dedicați spre servicii mai bune, pentru că au niște metrici de atins. Dar na, ce să știe nea Gogu care repara mașina pe șanț apoi plânge că brandu e de rahat.
      Eu când mă duceam cu mașina la AMAT îmi treceau inclusiv lavetele pe factură. E un preț plătit pentru confort.

    • No super. Cauta pe YouTube ‘ce probleme are o dacie’. Dai de canalul băieților de la atelierul de detailing. Is 3 4 clipuri cu probleme la dacii.
      Dacă ți se pare ca ii poți ajuta pe proprietarii acestora, cu un pic de efort ii poți contacta și ajuta.

    • @DanValjan, toate masinile au probleme, nu doar Daciile.

    • toate masinile au probleme, nu doar Daciile.

      mai ales dacă nu ratezi gropile, dar ratezi reparațiile și reviziile.

    • Ai vrut sa scrii 4 stele euroncap, Sandero.

    • Da. Asa e. Multe mașini noi au probleme. Nu am zis doar ca daciile noi au probleme. Cum nu m am referit ca numai reprezentantele dacia au servicii nasoale. Scuze daca nu m am exprimat corect.
      Si legat de ratat reparații și revizii, citisem de curând un articol cu BMW întreținut la reprezentata în ro, cu câte 2 schimburi de ulei pe an care, întâmplător, datorita serviciilor corecte, are o epava acum.
      3 stele știam de duster ce le a câștigat în 2017. Sunt impresionat de sandero, 4 stele, luate în 2013.

  12. Personal sunt satul de opozitia alb-negru, respectiv sh (neaparat o cazatura) vs Logan nou. Ca si cum n-ar exista sh intretinut corect, cu istoric verificabil.

    • avem și la noi bavariaused.com.

    • Lasa-i pe aia din Romania, ca aia-s pusi pe tepe. Acu cativa ani povesteai de unu’ care a luat teapa cu BMW luat din reprezentanta, masina de show-room, cica, nelovita, condusa de o batranica, care s-a dovedit a fi lovita si reparata, dar nu i-au spus.

    • da, gaben a pățit așa, cu o skoda.

    • Cum zic – dealeri in Romania = tepari. Imi aduc aminte cum Porsche Romania ma aburea ca pentru schimbul de ulei in cutie trebuie sa le las masina 6-7 ore, ca – vezi dom-le – trebuie sa se raceasca uleiul in cutie inainte de schimb.

    • Tre sa fii inconstient sa crezi ca romanii ar da atatia bani pe un Seria 1. Iar pe ala ultimul il mai astepti inca 100k sa fie cazan bine la pretul corect de 8000 euro.

    • @ev21, nu ai dreptate. În totalitate.
      Dau românii atât pe un seria 1. Problema e că îl vor măcar 120D și cu dotări.

    • Seria 1 ala e echivalentul e echivalentul unui I30 nou, dai putin mai mult pe i30 cu dotari mai bune si garantie inca 5 ani. Sau 13.000 pe VALOARE.

      Nu e bad deal, da nu e deal de roman. E benzina BOSS!

    • i30 nou este sub seria1 prezentate aici, să fim serioși.
      De la fiabilitate la calitatea materialelor folosite. Plus, i30 nou, îl vinzi cu 8k (?) după 3 ani. Seria 1, deși e vechi acum, după încă 3 ani, iei mai mult decât pe i30.

    • Calitatea materialelor dar. Fiabiliate? Vezi care are garantie 5 ani bara la bara si vorbim.
      Dotari tot I30.

      Valoare de revanzare se joaca. Romanii nu cauta: 1. benzina, 2. 1.6, 3. seria 1. Ai toate sansele sa nu o vinzi. Cand cautam masina am vazut un seria 1 cu 9000-9500 (asta in 2016).

    • Deci eu pun niste linkuri ca sa demonstrez ca exista masini SH cu provenienta extrem de certa si multi o dau de gard ca ba nu-s seria 3, ba ca sunt pe benzina, ba ca pretul uneia noi e doar 30k de euro, ba ca am basca, ba ca n-am basca. okkkk….

  13. Avea omul niste idei interesante, dar iata ca lumea s-a schimbat.
    Avand masina personala in parcare, ar trebui sa fiu TAMPIT sa ma duc cu transportul in comun pe pandemie.
    De SH, parca si Vali si Cetin au luat SH si scriau ca o masina noua isi pierde imediat 30% din valoare. Daca iti iei o masina decenta la un pret bun, nu vad care e problema? Nu toti ne permitem leasing-uri.
    Acuma de ce nu isi ia romanul dacia: pai nu ne-am uitat noi tot aici pe bloguri la accidente la care ala din (insert masina straina) a iesit din masina si a inceput sa injure, iar soferul matizului/dacia a mers la cimitir?

    • de curiozitate, cate masini cu 2000 KM (catalogate drept „noi”), neimplicate in accident etc sunt cu 30% mai ieftine decat pretul de catalog? Ca eu nu am vazut… nu zic ca nu exista, dar poate nu m-am uitat unde trebuie

    • @F., nu prea exista masinile astea pentru ca nu le vinde nimeni. Ar trebui sa fii nebun sa vinzi masina pe care abia ai cumparat-o.

  14. E corect, mai puțin argumentul cu transportul în comun. La noi e o mizerie şi nu e deloc o alternativă zilnică la maşină. Am stat fără maşină o lună, timp în care l-am dus pe puşti la grădi cu autobuze jegoase, fără AC, cu oameni ale căror duhori îți mutau nasul şi se lipeau de hainele tale. Not fun.

    • oamenii care vorbesc de cat de misto e transportul in comun (ex Autorul) se refera la ce au vazut ei la televizor, nu la casele de boschetari pe care RATB le denumeste mijloace de transport.

    • elitist gratuit
      boschetarii sunt de treabă. dai cuba cu ei în tramvai și aia e.

    • Exista Uber & friends pentru cand n-ai masina in oras din varii motive.

    • @Sin, ideea era să n-ai deloc mașină în oraș.
      Ia du-te și întoarce-te de la serviciu zi de zi și fă-ți toate drumurile cu taxi/uber/draci și vezi cum ieși…. Ăăă, mă scuzi, uitasem că p-aici sunt doar oameni cu venituri de 2000E+.

    • Eu i-am dat omului alternativa la mers cu transportul in comun (care in Bucuresti singurul decent e metroul). Altfel exista biciclete, trotinete etc.

  15. Romania e o tara bogata si cetatenii ei trebuie sa se poarte ca atare, chiar daca sunt saraci.

  16. „…este suficient de accesibilă ca preț și echilibrată ca dotări ca să ne facem treaba cu ea când avem nevoie, pentru restul folosim tren, transport în comun…”

    Primul punct este ca noi nu avem transport in comun in Bucuresti – l-a distrus tzoapa cu sarma in …
    Plus ca am fost nevoit o perioada sa merg cu transportul in comun – 2 metrouri si 1 autobuz – faceam cel putin 1h30m pe o distanta de 10Km, din Nordul in Estul capitalei.
    Cu masina fac jumatate, in cel mai rau caz.
    Plus ca acum pandemie si multi stiu ei ca nu exista virusul si de ce sa poarte masca?

    Hai sa zicem ca Dacia care se face acum in .ro este la fel ca cea pentru export – calitate, piese etc. – de dragul conversatiei.
    In 15K – chiar mai ieftin – poti sa-ti iei o Suzuki, cheala, manuala, dar noua. Depinde de model, Vitara e pe acolo, Ignis sau ce masini mici mai sunt in gama, sunt si mai ieftine si poate prinzi chiar si o automata.
    Cu toate eco-bonusurile, pe acolo ajungi.

    Si stiu pentru ca am cautat si ma gandisem si eu la un Stepway, cu GPL, full – nu ofera dotarile pe care le ofera o Suzuki in cea mai ieftina varianta.

    Dar na, e Suzuki, nu BMW, Audi, sau ce alte marci „premium” vrea „rumanu'”…
    Poate scade prestigiu’ daca e Dacia sau ceva non-premium.

    In the end, fiecare face ce vrea cu banii lui si isi asuma – daca are nitica minte sa calculeze TCO-ul vehiculului, isi va da cu Tesla :) in OO cand va vedea cat a bagat in masina premium de 15K, dupa 2-3 ani.

    Numa’ zic…

    • Nu există nicio diferență între Dacia din afară și ce se vinde aici. Nu există benzi de montaj separate pentru Romania și Occident. Am foarte mulți ani de muncă în Dacia direct pe teren și știu cum sunt asamblate. Astea sunt mituri scoase și promovate de proști, care în viața lor nu au pus un picior în fabrică.

    • tu și ăia care lucrați acolo sunteți proști, LASĂ CĂ ȘTIM NOI MAI BINE!!!!

    • Ce-mi place ca plecati toti la fenta. :)
      BRE, cititi si restul, ce oameni!

      Si da, se stia, Dacia se fabrica numai in .ro ;)

    • Hai ca la 15k gasesti si i30, C’eed, Captur, megane…ai destul variante, ce-i drept nu foarte dotate, dar cu toate necesare.

      Lucrez in auto, la furnizor, pe electronica si soft, e cum zice Ionut M. Producatorii pun aceleasi piese pe modele diferite, de exemplu grupul VW pun aceeasi electronica de la Polo la Porsche, difera numarul si tipul functiilor si configurarea soft-ului, dar pieselele, materialele, procesul, sunt acelasi. Asta duce la un cost redus pt. VW, altfel i-ar cost de 10x

    • Poate diferenta sta in cum le intretin. Poate vesticii nu le duc la Gigel la coltul blocului.

    • @venom

      Când o iei nouă, in primii 5 ani, nu ai nene ce să întreții la ea. Efectiv nu ai ce să strici la mașina. Ai garanție full pe tot, ai Casco din bara în bară, plus că în rata lunară ai un pachet de întreținere inclus. Tu la nr de km te duci și schimbi consumabile și costurile sunt incluse în rata lunară, tot la reprezentanta sau service partener Dacia Renault. Nu te doare capul de nimic.

    • Sa mai zic una-alta, in Ro, noi ce facem soft si electronica (ECU-uri), folosim aceleasi standarde si procese definite de straini (germani, suedezi, francezi), deci lucram la fel. Ba chiar unele proceduri de cresterea a calitatii pornesc diin Ro catre ei.

      Deci si aia cu „e fabricat in Ro, europa de est, Turcia deci e proasta masina”, nu se aplica, oamenii mai pot gresit pe ici-colo, din diverse motive, dar nu e ca si cum in germania totul se face perfect si in Romania (Turcia) de doamne ajuta, cum avem noi chef.

    • @sfatuitoru

      Îți dau perfectă dreptate. Asta cu făcute în Turcia și manele sunt tot legende urbane adunate de oameni cu experiență 0 în mediul industrial. Am 10 luni de lucru în Oyak Renault, Turcia și îți zic că Dacia nu o să prindă din urmă fabrica din Bursa. Niciodată nu o să se întâmple. Știu cum muncesc turcii, știu cât de serioși sunt. Știu ce fac și cât sunt de mândri de produsul pe care îl fabrică. Și la Dacia sunt oameni foarte capabili, dar nivelul de competitivitate al mașinii dictează calitatea, nivelul de dotări și în final prețul. Turcia este cel mai mare hub auto din Europa: Renault, Peugeot, fiat, Mercedes Benz, Toyota, Honda, Ford, plus o grămadă de producători locali de diferite alte chestii: camioane, autobuze, mașini grele. Dar baeții știe, că a auzit pă internet de la alții.
      Depinde ce vrei să cumperi. Vrei prost și ieftin, produce prost și ieftin. Vrei premium, produce premium.
      Nu știu băieții cum e să dai 300 de lei pe o replică premium de Adidas Ieezy

    • Da, toate daciile se fac la fel. Insa, BMW spre exemplu, face usi la presa, presa este garantata pentru 7500 usi, iar ei mai fac pana la 10000 (ca e scumpa piesa si stu ei ca mai duce). Alea 7500 sunt pentru piata de vest, iar alea 2500 sunt pentru est. Doar un exemplu.

    • Varucu, BMW vinde masini, nu usi. Chiar crezi ca isi asuma ei efortul logistic de a diferentia primele 7500 de usi de urmatoarele 2500 si apoi de a monta acele 2500 fix pe masini ce urmeaza sa fie livrate catre tari din est?

    • Nu mai spunem nimic de faptul ca Daciile sunt mai ieftine in Franta decat in Romania (comparand acelasi nivel de dotari).

    • @Stefan, eu nu vorbesc din “crezute” aici, e un fapt (altfel spuneam “eu cred ca”), iar usa aia era un exemplu si parte integranta din masina.

    • Daca usa aia era un exemplu, inseamna ca mai ai si altele, nu? Tocmai din motivaul ca usa e parte din masina e mult, mult mai complicat de pus acele 2500 de usi doar pe masini destinate pietei din est.

      Daca tot spui ca e un fapt, despre ce model BMW e vorba si in ce fabrica se practica aceasta montare selectiva a pieselor?

    • Ia uite mai jos si vezi ce componente se fac la presa si cred ca poti sa tragi si singur concluziile. Este o practica in fabricile din vest cel putin (ca stiu de la cineva de-acolo), nu stiu decat cei care se ocupa de procesele automatizate.

      https://youtu.be/bw3g7p1Rud0

    • @Niros: https://en.wikipedia.org/wiki/Knock-down_kit

      Dacia se FABRICA in Romania si Algeria, doar se asambleaza in alte parti.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Automobile_Dacia#Facilities

      „A large logistical centre was also set near the plant in March 2005, the International Logistic Network, from where complete knock down (CKD) kits are exported to other Renault production sites in Russia, Morocco, Colombia, Argentina, Brazil, South Africa, Iran and India.”

      Practica de a produce special pentru export sau de a vinde in tara „marfa refuzata la export” era o gaselnitza a industriei romanesti comuniste, ea nu exista nicaieri azi in lume, pentru ca e total contraproductiva, costa mai mult sa alegi piesele bune de alea proaste decat sa faci toate piesele la aceeasi calitate (in anumite tolerante, bineinteles).

      https://en.wikipedia.org/wiki/Economies_of_scale

  17. Pentru Cosmin europiăn sitizăn.
    Baws, rezonez cu tine în cea mai mare parte a textului, daaaar adu și câteva completări la mediul mioritic în care viețuim.
    Infrastructura rutieră în România e vai morții ei și e mult mai ok cu mașina.
    Sunt de acord cu transportul in comun atunci când e bine pus la punct și nu cazi din autobuz. Vezi ruta Pitești mioveni, unde efectiv put a hoit autobuzele. Nu mersi.
    Modul de a se distra românii: ieșiri de weekend, turism de scurtă durată. Cel puțin pe unde îmi mai plimb eu curu, Valea Prahovei, Rucăr Bran, Brașov, valea Oltului. Nu ai ce face mai mult de 2 zile acolo. La fel la mare pe litoralul românesc.
    Încă ceva: la noi încă nu a dispărut foamea. Oamenii încă au foamea în gât
    Nu aia fizica, pentru că rata de obezitate e in creștere, ci foamea dată de lipsurile lu Ceaușescu.
    De casă mare când erau 7 in 2 camere, de mașină mare și luxoasă pentru că ori nu au avut, ori au avut niste dacii obosite la care reparau săptămânal.
    Foamea asta a fost transmisă mai departe.
    Mai e alt aspect, baws. Ăștia de vârsta mea, milenialșii la limită 35-40 de ani nu au avut nimic, au venit în orașe mari de la curu Slatinei, de la foamea din Bănie, de la Vâlcea, de la Buzău și alte zone sărace, unde videoceatu și foamea erau campioni mondiali. La 19 ani aveai de ales între a te duce și munci cu mă-ta la câmp sau a evada la oraș să începi o viață.
    Dacă ai ajuns la oraș, trebuie să ai apartament la București și mașina mare și cât mai nouă.
    Să vadă mă-ta și rudele sărace de la țară că ești urban ajuns. Că ai reușit în viață.
    De aia bani mulți în mașini, de aia datori pe zeci de ani, de aia vezi dramele de care povestești. Pentru că încă foamea nu s-a potolit. Perioadele de lipsuri și îndurat îi fac să fie așa
    Să se bucure de tot ce nu au avut în copilărie, să își cumpere tot ce le-a lipsit și își doreau când erau mici.
    Apoi mai e dilema dintre a alege Dacia sau un brand low cost nouă și una sh, dar mai cu statut.
    Oamenilor le este rușine să meargă cu Dacia pentru că în cercurile lor sunt percepuți ca fiind săraci. Și nu e legendă urbană. Oamenii consideră că se râde de ei și sunt luați drept proști să dea 10k pe o mașină nouă. Că au lipsă de educație financiară. E reală.
    De aia vezi atâtea mașini nemțești și niște bărci cu cele mai ieftine anvelope. Pentru că mai mult contează imaginea percepută, decât valoarea reală a omului.
    Eu personal am avut câteva episoade în care am fost luat la mișto pentru cazanul pe care îl conduc: ești atât de sărac, M, de conduci forașul ăla? Nu îți permiți și tu o mașină mai de doamne ajută? Umbli cu Logan, coa? Ca ultimul rupt în cur?
    Ba chiar una și mai amuzantă: vorbesc cu o duduie să ne întâlnim, toate bune și frumoase.
    Mă duc să o iau, vede Loganu. S-a schimbat la față. :)) Ea nu merge cu Logan că o vad prietenele ei coborând din așa ceva și că își strică imaginea. Sau daca vine, să o trag mai îndelete, să nu fie văzută.
    Ok, am urcat în mașină și am plecat singur la ale mele. :))) A venit duduia cu taxiul, pe banii ei, 20 de minute mai târziu la grupul unde eram. Jolie :)
    Ce zicem de statut și cetățean european cu drepturi și mentalitate de fomist?

  18. Citit in diagonala, dar un sambure de adevar este pe acolo. :)

  19. mai e un mic aspect: la europenii civilizati nu faci mai mult de 10-15km fara sa ai drum express sau autostrada deci poti merge cu orice motor pe drumurile alea. La noi cu o banda pe sens nu iti trebuie chiar un bolid dar totusi ceva decent pe la 100-120 cp macar sa te mai ajute in depasiri. Dacia sta prost la motorizare. De exemplu mizeria aia de 0.9 aspirat nu ajuta pe nimeni decat poate pe producator si pe mecanici iar la 1.4 stim cu totii ca presupune manevre ca la avion pt o depasire.

    • Nu există 0.9 aspirat la Dacia. Nu fi proastă. 0.9 și 1.0 turbo nu sunt motoare de tras pe ele, dar crede-mă că te duc unde ai nevoie. Când știi limitele mașinii, crede-mă că te duci in siguranță de la A la B. Ți-o zic ca unu care a mers cu mașini cu motoarele astea. Te duci boboc. Cu 1.5 dci am fost până în Spania, 3500 de km și am mers fără probleme pe autobahn, pe autoruta. Nu mergi ca un campion pe banda 3 să încurci, nu mergi pe 1 unde sunt tiruri. Te dai pe 2 și ții ritmul zonei și ești safe. Atâția șumahări cu numere de Ro conducând atât de prost.

    • Lol, Solența 1.4 luată de la taică-meu a văzut Atlanticul şi juma’ de Franța, iar pe autostradă îi țăşnea uleiul la 140-150. Nu trebuie să ai cine ştie ce motor ca să faci chestii.

    • 0.999cc = 1.0 sce aspirat

    • Tu serios te legi de Solenza? Mașina aia are 20 de ani. Alea sunt la casat de mult timp. Ia un Logan din ultimii 10 ani și zi-mi ce probleme au?
      Una ți-o zic eu: motorul turbo de 1 litru de pe Duster e praf. Puturos motorul de 1 litru aspirat SCE. Tratamentul anti-coroziv e mai bun. Îți dă o grămadă de opțiuni și dotări in aceeași bani ca acum 10 ani. Confortul e altul. Ce probleme găsești la o mașină nouă care nu te lasă? Am văzut Logan 2 pe taxi, 0.9 gpl din fabrică cu 400.000 km, făcuți in București. Ce îi poți reproșa? Doar consumabile: ulei, filtre, mecanică, un ambreiaj, parcă lanțu de distribuție. NU vedeți partea practică a lucrurilor. Cei mai mulți circulă în oraș cu mașinile. Job, piață, copii la școală. Câte plm bagaje să cari? Tot aud argument pentru mașina străină din cauza spațiului de cărat. Boss in ultimii 2 ani de ani zile am tot făcut pe la apartament chestii. Am cărat cu Loganul. Ce a fost mai mare a venit pe curier cu duba sau am închiriat o dubă 30 de km. Nu am simțit nevoia să cumpăr Mercedes Vito pentru asta. Banii îngropați prost merg pentru calitatea vieții.

    • @Ionut M, err, cred că ai înțeles comentariul meu fix pe dos :)

  20. Cosminel, sa ai o calatorie placuta cu trenul si transporul in comun in perioada asta. mi se pare groaznic iarna, in conditii normale, cand toti tusesc si umbla raciti, acum nici nu vreau sa ma gandesc.

    Cosminel pare ca e mai degraba suparat pe o categorie de oameni, nu doar ca face o analiza / paralela ceva. :)

  21. Vesticul înghite deprecierea pentru că rate + garanție.

    Ar vrea românii să aibe salariile celor din vest pentru ca leasingul la o mașină de 15-20k nouă să nu fie o problemă la venituri. Salariile sunt diferite, dar skoda tot atâta costă și la ei și la noi, dacă nu e chiar mai ieftină la ei. Aici durează cam o lună să pui la punct toate actele pentru un dosar de leasing sau credit, chestie care-n vest se rezolvă instant.

    Ar vrea românii să nu trebuiască să se milogească să se repare o problemă în garanție la o mașină nouă, după ce reprezentanța va încerca prima oară prin toate mijloacele posibile să-l pună la plată pentru ‘utilizare necorespunzătoare’. Să pierzi timp de fiecare dată cu lămurit, amenințări OPC, ca într-un final cu scârbă să ți-o rezolve.

    Prin astea s-au dus toate avantajele mașinii noi în România. Înghiți devalorizarea ca să ce? Să pierzi timp în plus cu acte, hârțogării, și să se râdă de tine cu ‘așa face toate’ în garanție.

    Tu confunzi 2 chestii maxim diferite:

    Cocalarii care-și iau A8 sau 730d de 10 ani cu 15k, și oamenii normali, cu cap, care-și iau Kia, Skoda, VW, etc, mașini de jos spre mijloc după 3 ani când ies din leasing dincolo.

    • Cu masina actuala am reparat cateva lucruri pe garantie si acum astept sa vina piesele pentru alte reparatii pe garantie si nu pot sa spun ca am avut probleme cu reclamatiile.

      Probleme sa zic asa am avut cu service-ul ca fie n-au reparat cum trebuie sau au reparat in graba si a trebuit sa astept mai mult pana au reparat cum trebuie. Cam asta e lucrurl de nu-l prea inteleg, de ce sa te grabesti cand dupa iti faci singur de lucru.

      Nu i-as pune pe toti in aceeasi oala, dar un pic de grija la detalii ar ajuta service-urile enorm.

  22. Europenii cumpara masini noi pentru ca is permit, pentru ca raportat la veniturile lor sunt accesibile. O pastreaza pana expira garantia, o vand si dau banii ca avans pentru viitoarea masina noua. Dupa aia platesc 1/20 din venitul casei pe rata lunara + casco. O familie medie de romani pentru aceeasi masina ar plati 1/4 din venituri.
    Uitata-te in occident sa vezi cine isi cumpara Dacia. Sunt persoane cu venituri mici si peste 50 ani care folosesc masina sa plece din A in B pe distante mici.

  23. Eu iti zic de ce n-am luat in calcul Dacia cand mi-am luat masina: nu pentru ca-mi scade rangul in Dacia si nici pentru ca n-are cine stie ce dotari, ci pentru ca n-au motoare mai de doamne ajuta (max. 100 de cai) si nici cutie automata. Si sunt de parere ca n-arata rau (ma rog, nu-i nici cine stie ce frumusete, dar e ok, e decenta).

    • NOU
      #153

      Am condus odata un sandero stepway inchiriat, cu motor 1.5 dci cu 95 CP. Crede-ma ca se misca foarte bine, si asta in Italia, unde strazile sunt un continuu carmageddon. Tragea bine pe autostrada, in curbe stranse de munte, oriunde. Era perfecta.

    • Deja cred ca exagerezi cand spui ca Sandero este masina perfecta, mai ales in curbe stranse de munte. Poate ca nu este o masina rea, dar este departe de perfectiune.

  24. Autorul articolului uita un aspect enorm de important in ecuatia asta: infrastructura.
    Ia sa vina europeanul civilizat la noi in tara, si sa moara linistit pe soselele patriei, intr-o conserva de Logan. A? Nu-i mai place asa?
    Sau isi ia masina mai solida si mai multi cai, pentru ca are nevoie in depasiri, sau doamne-fereste de vreun romanas cu ceva alcool la bord care uita care-s benzile de circulatie si intra putin pe contrasens…
    Da, si eu as merge in Logan, daca nu ar fi riscul sa fiu parte dintr-o statistica urata, campioni europeni la morti pe sosele.
    Pana atunci, daca statul nu ma imi ofera infrastructura necesara, prefer sa dau bani multi pe o masina din care sa scap cu viata, decat sa fiu un european civilizat si cu drepturi post-mortem.

    • Exact, dacă ai autostradă îți faci treaba și cu un motoraș în 3 cilindri. Stai cuminte pe banda 1 și ajungi unde ai nevoie fără probleme intr-un timp rezonabil.

      Nu sunt vitezoman, n-am luat o amendă auto de aproape 10 ani, de nici un fel, dar mașină sub 200cp personal nu aș mai lua, strict pentru depășirile ciobănești de la noi.

      Nici nu e vorba de mers tare mai mult de 110 nu merg oricum pe național, dar ca să pot depăși pensionarii care merg la consum cu 70.

      Cu o autostrada aia nu ar deranja pe nimeni.

  25. In Romania, se dau multe tepe si in esenta a ajuns sa fie un sport national. Cele mai multe se dau in piata auto sh, dar sa ne intelegem si pe piata locuintelor se dau o gramada de tepe.
    Strict vorbind pe tema articolului sunt cateva mentiuni pe care europeanul civilizat omite sa le mentioneze:
    1. In foarte multe tari cu apa calda, sa ai o masina in propietate inseamna sa platesti un impozit maricel, nu glumele de la noi.
    2. In anumite tari, din cauza modalitatilor de impozitare si taxare a companiilor, masina este un beneficiu dat de companie. Am lucrat intr-o companie belgiana si toti aveau masina de serviciu(erai sef de echipa sau un manager obscur, automat primeai un seria 3) si nu intelegeau de ce noi pe aici nu avem acest beneficiu.
    3. Din nou, din cauza modalitatilor de impozitare din anumite tari, extrem de multi europeni, isi fac un leasing la masina, pentru ca suma respectiva este dedusa din impozitul platit statului.
    De asemenea, prin multe tari de prin vest, se practica naveta cu masina pe distante de 50 de kilometri si din anumite puncte de vedere nu toti se mai uita la Dacia aia ieftina.
    In cuget si gandiri suntem foarte asemanatori cu europeanul civilizat, numai ca din cauza saraciei in care am trati multi ani, incercam sa ardem niste etape. Lucrurile astea vor deveni o istorie amuzanta in vreo 30-40 de ani, dar foarte multi nu vom prinde acele vremuri.

  26. Astept Dacia cu 5 stele NCAP.
    Sa vedem, la update-ul de anul asta, cate vor binevoi sa ne dea? 4?

    Pentru cei ce zic ca Dacia se vinde foarte bine in alte tari si in Romania nu.

    Q1 2020
    Germania: ~10000 (https://www.best-selling-cars.com/germany/2020-q1-germany-best-selling-car-brands-and-models/)
    Franta: ~16500 (https://www.best-selling-cars.com/france/2020-q1-france-best-selling-car-brands-and-models/)
    Romania: ~6700 (https://www.mediafax.ro/economic/top-10-cele-mai-vandute-masini-noi-in-romania-in-primele-3-luni-din-2020-pandemia-a-prabusit-inmatricularile-19081251)

    Cred ca raportat la puterea de cumparare si la populatia romaniei, se vad destul de multe dacii.

  27. Iar in supermarket avem ardei din olanda, castraveti din turcia, rosii din polonia si harbuji din grecia. Cam asa e cu Dacia, s-o cumpere nemtii ca noi vrem marfa buna de la vecini.

    • Dar de ce te duci in supermarket sa cumperi ardei din olanda, castraveti din turcia, rosii din polonia si harbuji din grecia?
      Nu poti sa te duci in piete si sa cumperi produsele astea din Romania?

  28. Eu sper sa gasesc aici si un articol care sa atinga 2 subiecte, cate ceva am mai vazut in comentarii la subiecte adiacente:
    1.Fiabilitatea masinilor produse in, sa spunem, ultimii 3 ani. Mai ales masini destinate majoritatii populatiei ca venituri si asteptari. Dincolo de experiente individuale, probabil, o concluzie relevanta cred ca poate veni de la:
    -cei care se ocupa de flote auto. (la nivel de firme de distributie cu multi agenti, de exemplu). In principiu masinile respective sunt monobrand deci am avea informatii relevante privind punctele slabe si tari ale unui anumit model.
    -cei care se ocupa cu flote auto ca parte a unei afaceri de tip inchiriere masini. Pentru ca au un parc auto divers ca marci, in general fara masini dotate cu foarte multe optionale dar folosite intens timp de maxim 4-5 ani.
    La um moment dat am citit aici niste articole scrise de o persoana care pare a fi intr-o afacere de acest tip (rent a car). Daca nu are probleme cu furnizorii sai poate va scrie un articol pe aceasta tema. Adica un articol onest: „Am in flota 100 de [insert model]. Nu am avut probleme …. dar am avut probleme ….”

    2.”Dotari” fata de „nevoi normale” pentru o buna exploatare. Poate am o varsta, dar pur si simplu nu inteleg oamenii care se entuziasmeaza ca masina cutare…. dar ignora ca …:
    -are afisaj electronic care ii spune soferului ca „motorul functioneaza” si cand sa schimbe viteza (wtf? daca ai nevoie sa iti spuna cineva cand sa schimbi vitezele atunci lasa-te de meserie) dar nu are manerele de deasupra usilor.
    -are ceas cu afisaj atat electronic cat si analogic (sau ma rog, un ceas de bord) dar nu are afisaj pentru temperatura apei/presiunea la ulei
    -are sistem multimedia dar se considera normal ca motorul sa consume ulei. Oameni buni, prin anii ’90 asta facea diferenta clara intre Dacia 1310 si ORICE masina straina (INDIFERENT DE MARCA): NU mai trebuia sa umbli cu bidonul de ulei dupa tine! Si faptul ca nu mai batea vantul.
    -are telescop la capota motorului (serios? la o masina fiabila, tu, ca utilizator ar trebui sa deschizi capota exclusiv pentru a completa lichidul de parpriz) dar, in conditiile in care pe talon scrie ca masina are 5 locuri, tetiera din mijloc-spate o poti avea cu plata suplimentara fiind considerata optionala.
    … ar mai fi si altele dar deja am intrerupt documentarea pentru ca m-a lovit criza.

    In incheiere, probabil ca nu va voi mai plictisi cu acest subiect: toti spun ca, din cauza devalorizarii mari imediat dupa ce ai cumparat o masina noua, ideal este sa iti ei una cu 1-3 ani vechime, inca in garantie si daca se poate si cu putini kilometri. Va intreb unde gasiti asa ceva? Si proprietarul ala realizeaza cat pierde daca vinde masina mai repede si nu o va face decat daca chiar are probleme cu ea.
    Cel putin pe la noi, cati oameni cunoasteti care sa isi permita schimbe masinile tot la 3 ani pe ceva nou? Nu ma refer la cei cu foarte multi bani (ei oricum, daca fac asta, o fac pentru masini din alte categorii de preturi, masini care nu sunt chiar pentru muritorii de rand).
    Personal stiu un singur caz: un VW Golf, folosit pentru testdrive la o reprezentanta si dat cand a intrat o versiune mai noua (ceva de genul 6 vs. 5). Atat. Dupa acelasi principiu, fata de nevoia de masini, cate masini de acest fel ar fi disponibile sa acopere acel necesar? 0,1%?

    PS. Un prieten care a cautat direct in Germania luni de zile ceva Monovolum de familie, si-a cumparat masina dorita anul trecut din Germania. Imi spunea acum cateva luni doar despre ce dotata este (schimbarea automata faza lunga-scurta, cruise control de nu stiu care si alte fineturi din astea, de unele nici nu stiam ca exista). Si da, interiorul si restul pareau foarte intretinute. Tocmai am aflat ca inca asteapta evaluarea finala pentru probleme de motor+distributie. Prima strigare e de cateva mii de euro. E prea suparat ca sa il mai necajesc cu alte intrebari.

  29. Cam foarte generalizat postul, sa asumi ca toti restul europenilor sunt civilizati si ca isi cumpara masina cu un scop precis, faraa a se da in vant si fara a se lauda e cam la fel de „gandire de romanica” precum faptele descrise acolo.

    Iesi putin afara Cosminel, in Germania, Franta si o sa vezi cate masini de lux o sa vezi acolo comparativ cu Romania. Masini de la 200k in sus, cumparate exclusiv ca o „Extensie a personalitatii si a potentei financiare, cum o zici tu despre romani.

    Si da, prefer oricand sa-mi iau o masina SH de 2-3 ani verificata, cu provenienta buna decat sa dau banii pe o masina super low-end noua care valoreaza 80% din pretul ei dupa ce ai iesit cu ea din fabrica.

    Hai sa nu mai generalizam atat, ca avem si noi scursurile noastre si au si europenii cocalarii lor cat incape, tineri care n-au nicio idee despre viitorul lor, pic de educatie financiara, care o ard numai prin cluburi si mancand banii parintilor. Nu suntem noi, „romanii”, asa unici precum cred unii. Dar e usor sa dam din gura.

    • Din cauza atâtora precum cosminel am plecat noi într-un final în străinătate cu mari speranțe la super ultra civilizație…
      Si am dat nu doar de țărănoi și cocalari ca la noi, dar chiar de specimene mult mai urâte… Dar putini din cei plecați recunosc asta, sau mulți nici măcar nu știu, pentru ca nu au ieșit din tara decât în vacanta.

  30. am condus un sandero de firma vreo doi ani, am făcut concedii cu el, am făcut cumpărături cu el, never again, poate sa fie ieșit de pe poarta fabricii acum cinci minute.
    nu clima, nu BT, nu accelerație, stăteam cuminte în curul tirului ca atât putem și putea mașina. dacă mai porneam și AC… în fine, era moca.

    apoi am luat o Fabia, second, dar fix cum trebuie, cu 2000km la bord, înmatriculată cu patru luni înainte de unu care s-a prins după ca nu își permite rata. teapa lui, norocul meu.
    tot cuminte stăteam, tot fără clima, dar măcar avem BT. mașina a fost tocmai bună sa învețe soția sa conducă pe ea.

    acum am luat regulamentar, ca orice roman, un golf 7 despre care am scris https://zoso.ro/cumparat-golf-mk7/
    nu exista comparație, cât de SH o fi ea. nu întru în detalii ca sunt în review.

    nu avem drumuri de mașini noi, nu avem luxul de a ne permite deprecierea.

    bonus, la o luna după ce am luat mașina, a întrat una in mine la unirii. nu plângeam eu dacă era mașina noua? asa mi-am văzut de drum. plus zgârieturile tipice Bucureștiului.

    • pai boss, actualu sandel are si bt si ac. nu cred ca are clima

    • și nici 150cp care sa tragă când pornești acul

    • Apai, aia e alta problema. Nu si destui cai pentru AC. Era amuzant cand ma intorceam in 2007 din germania. 105 cai, logan. In depasiri omu din dreapta baga NOS – oprea aerul.
      Ce nu inteleg io: de ce nu s-a mai facut motorul ala in 16V. Consumul era decent. nu prea prea nu foarte foarte. De tras tragea oricum mai bine decat 70CP.
      Presupun ca „era prea scump”

    • asa fie ca e sandel easy r sau corsa 1.2 automata tot lesinata e (condus ambele). Nu compari sandel cu golf compari cu i30 /ceed sau mazda 3 .

    • Eu din cate am auzit, motorul ala in 16V consuma incredibil de mult. Dar poate nu am cele mai bune informatii.

    • confirm, am masina de la munca Logan 0.9 benzina, cea mai obosita masina in viata, nu e nici pentru oras macar, de fapt nu inteleg care e scopul ei..

    • Favit germania cu 8 sumpic. 4 oameni, 150 pe autostrada. România o terminasem cu 7.2 parca.
      Vs tdi sau dci da, consum mare, dar nu e de speriat.

      Bine, cam atat am si acum, scos pe 600km 7.5. Dar deh, niste ani de evoluție, turbo alea alea

  31. Suntem prea saraci pentru masini noi decente-bune si ar trebui sa fim prea saraci pentru sh-uri intretinute prost.

  32. Sunt niste statistici pe care nu le gasesc acum, dar spun ca in mai multe tari europene, media de varsta a automobilelor este destul de mare (Spania are cam 8 ani).
    Chiar daca sunt oameni care isi permit o masina noua, ce rost ar avea sa arunci una care inca merge bine si esti ok cu ea?

    Eu, cu banii cu care puteam sa imi iau un Logan nou si chel, am ales sa iau un Golf 6, benzina, 1.4l, 160CP, cutie automata. Si sunt foarte multumit de ea. Nu o dau nici pe 3 Logane.

    Pana la urma, totul depinde de gusturi, de educatia si de veniturile fiecaruia.

  33. Pe „europeanul civilizat”, nu adaptarea dâmbovițeană făcută de Cosminel, l-ar durea fix în cur despre ce mașină își ia „balcanicul”.
    Ia-ți frățioare ce vrei tu, de ce trebuie să arăți superior cu degetul că „uite fraierul ăla își ia sh”?

  34. Sunt 2 categorii total diferite de cumparatori de SH:

    1. cei care cumpara masini care noi costa > 50K euro, cu sub 15K la peste 8-10 ani.
    Astia sunt aia care la fiecare acceleratie te intoxica cu fum daca esti in spatele lor. S-au inmultit dupa eliminarea taxei auto.

    2. cei care iau masini sub 3-4 ani, la peste 15K. Aici poti gasi masini cu adevarat bune, eventual cu garantie si un pret bun. Si-ar putea lua o masina noua, dar isi asuma riscurile unui SH, riscuri care mi se par destul de mici.

    • întrebare logică – de ce ar vinde cineva mașina bună după 1 an? deci eu vestic sparg 30k să zicem pe o mașină și după 1 an o vând românului sau autohausului cu 20k!?

      românii au impresia că există oameni prin vest care cumpără mașini noi și primesc în mufă „devalorizarea de ieșit pe poarta fabricii” (alt bau bau ilogic) și apoi după câteva luni de condus bătrânica până la piață le oferă lor chilipirul

    • întrebare logică – de ce ar vinde cineva mașina bună după 1 an?

      1. a apărut modelul nou, ai avut un an bun, faci socoteala că 30% depreciere nu e așa grav.
      2. luat mașină, realizat că nu e ce trebuie, o dai repede înapoi ca să nu se deprecieze prea mult. de întâmplă la motoarele mici de obicei.

    • Flat: de asta:
      Year 1: 15-35% depreciation. 65-85% of original value.
      Year 3: 40-60% depreciation. 40-65% of original value.
      Year 5: 60-70% depreciation. 30-40% of original value.

      … dar depinde mult si de marca, desigur.

      cu cat vrei sa o dai dupa 1 an daca de noua a fost 30k? cu 28k? pai mai pun 2k si o iau noua. sau o sa fie apoi noua 28k, ca na, model mai vechi, vine facelift etc :)

    • @Teniescu, cred că majoritatea oamenilor îşi iau o maşină pentru minim 5 ani. Dacă la două zile după ce o iau încep să calculez deprecieri, o dau dracu de treabă.

    • Masinile de 1-2 ani nu sunt de la proprietari, sunt masini de firme/institutii.
      Ei inlocuiesc toata flota, obtin si discount-uri mari si le convine sa tina masina fara sa investeasca in ea.

    • cei care cumpara masini care noi costa > 50K euro, cu sub 15K la peste 8-10 ani.

      O masina de 53k de euro, luata dupa 4 ani, direct de la mama ei, cu garantie si tot ce trebuie, la 16k. Calculul tau nu e corect.

    • Flat, Jahreswagen e un termen consacrat in Germania. In orice caz, Alex a vorbit de masini de 3 ani, nu de Jahreswagen.

      In Germania cel putin, prea putini sunt cei care cumpara masina ei. Da, cei care o cumpara, o si tin minim 5 ani, dar cum spuneam, sunt un procent mic. La putere este leasingul operational, pe persoana fizica sau juridica. Sunt firme care au politica interna de a schimba anual masinile de serviciu. Intr-adevar, majoritatea le schimba la 2 sau 3 ani, dar sunt si care le schimba anual. La fel, cele mai multe contracte de leasing operational pentru persoane fizice au 24 sau 36 de luni.

    • ce firme înnoiesc flota anual?
      și astea sunt numai cateva opțiuni limitate – skode, passaturi, audi

    • @Flat: fix pentru motivul pentru care o sa schimb si eu masina luata noua in Decembrie 2019 – la anul iese modelul nou si am sperante ca o sa arate si mai bine decat asta si o sa aibe si mai multe dotari (la asta inca sunt un pic ofticat ca scaunul nu are reglare electrica pe varianta de top, dar are fix la varianta cu un prag mai jos dar fara piele). Pana atunci cred ca mai fac 10K kilometri, asa ca cineva o s-o ia cu 16-18k kilometri si cu inca cativa ani de garantie.

      Si deprecierea nu e liniara, in sensul ca o sa ai un -20% sau cat e ca nu mai e noua, dar cam pe acolo sunt pierderile, ca daca e intretinuta nu vad de ce s-ar mai deprecia cu inca 10%.

    • Flotele se inlocuiesc la fiecare 5 ani, fix cand expira garantia

  35. Ce bine ar fi daca lumea nu ar mai înțelege prin „tarile civilizate” doar capitalele acestora sau orasele principale.
    Mi se pare o idioțenie asta cu „moamă ce tari sunt aia și ce ghiolbani sunt românii” în cazul asta „numai” 95% din câteva zeci de milioane.
    Vorbind despre mașini, și in „tarile civilizate” exista extrem, extrem de multe, nu doar sh, dar și foarte vechi! Adica anii 90′ și sub. Am văzut mașini vechi și în Londra, dar mai ales în afara ei.
    Aici în Franța, nici nu mai vorbesc, ca locuim practic la țară și Peugeot-urile din 90′ și niște tartaboante comparabile cu Dacia papuc,
    sunt la putere. Pentru ca oamenii nu vad rostul în a da o poala de bani pe una noua dacă aia sh funcționează ok și pentru ca ii doare în dos de ce spun unii și alții.
    Chestia asta, ca articol nu îl pot numi, nu doar ca are acel stil de lins în cur vesticii, care sunt văzuti ca niște zei, dar și reduce aproape întreaga Românie la niște cocalari, de multe ori de etnie. Insa da bă, asa e.
    Uite de aia eu ii consider niște sclavi pe astia care vorbesc asa, indiferent de câți bani ar face, fie în tara, fie în străinătate, fiindcă iubesc sa pupe în cur străinii fără sa menționeze măcar în trecere și câte probleme au acele „tari civilizate”, dar mai ales defecte. Nu, întotdeauna românii sunt cei mai prosti, mai cocalari, mai încuiați, mai, mai, mai, 95%, bineînțeles…
    Si când citesc mizerii de genul asta, cumva mă bucur că francezii, în general vorbind, deși au al naibii de multe probleme de care și ei sunt conștienți, măcar nu își scuipa tara. Iar țărănoi și cocalari ohooo, au și ăștia peste măsură.

    Off topic, dar tot legat de mentalitatea cliseistica a multora, mai spun ca și aici și „peste drum”, oamenii cu vârste de peste 35 de ani au spus ca în școală primeau linii la palmă și trimis la colț și și ei aveau uniforme (și încă au). Deci nu bă, nu doar în România, comunism, bla bla bla. Pentru ca da, când m-am mutat din tara am vrut sa verific și eu dacă au avut românii ciunga-n păr. Iete ca nu. Dar câti fac asta?
    Pe câti ii interesează asta și câți prefera autovictimizarea aia penibila, combinata cu pupincurism… Pe prea putini, în orice caz.

    Si da, cunosc acea specie descrisa în textul de mai sus, o urăsc la maxim, insa ea exista în toate tarile într-un număr inimaginabil de mare. Cel puțin pentru aia care gândesc ca autorul.

    O tara nu e formata doar din cei 10% care sunt interesați sa facă ceva și sa fie buni cetățeni și care de obicei trăiesc în orasele mari.
    Si nici din lucrurile negative care sunt întotdeauna impinse în față, în vreme ce absolut orice lucru pozitiv este complet ascuns ajungând astfel la procentaje absolut cretine precum 95%…

    • Pe sistemul asta, haida inapoi la noi la aia 95% ca vesticii. Vad ca diferenta nu e din ce spui acolo deci nu vadce sens ar avea sa te chinuie ghiolbanii lor.
      Apropo, cighid au avut?

    • Diferența e pur și simplu de bani. Și de sistem medical și șosele și alte chestii de genul, nu de oameni mai civilizați.
      Prostul când vrea sa para deștept își pune ochelari…asa ca dă-ți-ii jos că nu te ajută.

    • Asta cu europeanul “civilizat” din vest e un meme penal, o legenda urbana, europeanul din vest e cel mult bine dresat, stie ca daca îsi ia amenzi de la stat nu va mai avea parte cativa ani de iphone la abonament si nici macar o dacie pe finance nu va primi. Românul prefera, cica, un sh pentru ca nu are atâtea optiuni de finantare, nu-i obisnuit cu masini si autostrazi, masina aia sh a lui e masina familiei … pe când colegul de munca din uk venit din India acum 20 de ani are un range rover acasa si o astra ruginita pentru munca.

    • Da, diferanta e de bani. Sosele. Sistem medical. Sistem educational. Ordine. Bun-simt. Coruptie. In buna masura si de mentalitate. Intr-adevar, sunt ceva diferente pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale.

  36. Românul mimează bunastarea si nimic mai mult

  37. Comentariul lui Cosmin este pentru oameni gen vecinul meu care are un apartament de 60K si o masina tot de 60K. Idiot. In loc sa-si ia seria 7 isi lua un seria 3 si restul de bani ii investea in comfortul si educatia lui. De exemplu ii investea intr-un apartament dintr-o zona mai buna. In loc de Berceni poate se muta mai spre nordul bucurestiului. Unde poate avea acces la o scoala mai buna pentru copilul lui.

    Urmeaza comentarii, da ce iti pasa ce face el cu banii lui – R: Nu-mi pasa. Fiecare face ce vrea cu viata lui, iti place sa stai in Berceni stai. Nu e rea zona dar cu siguranta se poate mai bine.

    Alt comentariu : Dar isi poate duce copilul cu seria 7 la o gradi mai buna din alt cartier, ce daca face mai mult…..R: Da da :)) hai sa chinui copilul o ora in trafic dimineata si o ora seara ca se stie ca el nu are nevoie de viata si de timp cu prietenii lui. Poate sa stea pe tableta pe bancheta din spate, YUHUU, ce viata!

    Alt comentariu : Daca o vreau sa investesc in comfortul meu ce ai tu cu viata mea!. Dar nu vrei tu sa investesti in comfortul tau acolo unde iti petreci mai mult timp? De exemplu acasa? In masina stai 2 ore. In patul ala cu saltea de 1000 de lei 8 ore.

    Mai bine ii investea in imobiliare intr-un moment propice. Habar n-am. Dar sa-i investesti intr-o masina care in 8 ani o sa valoreze undeva pe la 10 mii de euro inseamna bani aruncati pe geam. Un apartament nu-si pierde valoarea, educatia iti adauga tie valoare si in timp poti produce mai multi bani decat banii de un BMW.

    Si pentru cei cu strugurii acrii :) Boss imi permit un seria 3 linistit. Merg cu un Hiunday mititel pentru ca as vrea sa-mi platesc apartamentul in 4 ani nu 30 si as vrea sa ma mut intr-o zona mai buna pentru sanatatea mea si a copiilor mei. (Disclaimer nici cu Hiunday-ul nu merg prea des, bag mai mult la picior).

    Va mai dau un pont pentru voi asa….cand luati 60 de mii de euro de la banca dati inapoi 120 de mii de euro daca nu mai mult :) puneti mana platiti ratele mai devreme daca puteti. Sa va mai uitati si voi pe hartiile alea la banca, vedeti si voi ca atunci cand vine rata din 1300 de lei 1000 de lei sunt dobanda si 300 sunt rata.

    Imi place de grupul de sus care face caterinca de Cosminel, bravo baieti :))

  38. Dacia Romania au preturi exagerat de mari pentru ce ofera.Punct.

  39. Vecinul meu neamt a zis asa: de ce sa dau banii aiurea pe masini slabe, sau prea mult pe masini nemtesti: iau un SUV Suzuki nou, full options la 17 K! :) eu unul l-am ascultat!

  40. NOU
    #202

    Daca vreti logan nou pe drumurile pe care le avem noi, va pot arata poze cu un logan lovit lateral cu 60-70 km/ora.

  41. Legat de liniile de productie pentru Romania si pentru restul Europei.
    Exista standardul ISO TS 16949 sau IATF 16949, pe care orice producator trebuie sa-l respecte, ca daca nu, la audit extern in fabrica, e belit.

    De exemplu conform standardului, eu nu am voie sa am cana cu lichide pe birou. Colegii din productie au de respectat chestii mai nasoale.

  42. Pana nu se face ITP pe bune tot o sa vedeti rable la metru aduse pe platforme. Gata, se pot inchide comentariile, asta e comentariul suprem. :D

  43. Pe de alta parte, singura bucurie a romanului este consumul imediat, inclusiv cumpararea unui auto SH de lux cu ultimii bani. Daca as fi in vest, intr-o tara civilizata, ce rost ar avea o masina cand ai atatea posibilitati de transport puse la dispozitie ? Cand totul merge ceas si simti ca nu iti lipseste nimic, de ce sa nu faci economii sau sa canalizezi banii in calatorii in loc de lucruri materiale ? In Romania totul functioneaza anapoda. Transport in comun insalubru, intarzieri, bataia de joc a statului la ghisee, si in orice aspect al vietii te lovesti de probleme la noi in tara. Ce bucurie sa mai ai in Romania ? Cetatenii aleg ca macar sa se simta bine folosind produse de lux.

    • NOU
      #206

      Ce vorbesti ? daca nu stai in oras, in vest esti mort fara masina.

    • De aia pe aci prin „Vest”, nu mai specific unde, ca deja am dat prea multe detalii (sa zici mersi ca nu am spus doar „pe Terra”), conduc inclusiv bătrânii care de abia se mai țin pe picioare. De mult transport ce e… Pfooo știi cum, trec trenurile și autobuzele la fiecare 3 secunde…
      Nici sa nu te gândești ca odată ce ai trecut de indicatorul unde se termina orasele, nici măcar rată din aia amarata cum exista în România, nu e…neaaaah. Aici ai chiar și rachete la dispozitie atunci când te grăbești tare, tare… Ceva de vis.

    • mama, sa iti bag penis bah. Voi ati iesit vreodata din Romania? sau voi va imaginati ca motivul pentru care trotuarele nu sunt pline de masini este ca astia nu le au?

      uite. In stockholm ai super transport in comun. Doar ca Ikea e in pulia. Si hypermarketurile sunt cam in exterior. Poti, evident, sa traiesti fara masina, dar de ce sa o faci?
      Daca vrei sa pleci in uichend undeva poti inchiria o masina. Face o colega asta. Pana a realizat ca mai bine plateste rate la propria ei masina.

      Io am mai zis. Oamenii vad ceva in Romania care nu le place: ambuteiaj. Stiu ca in strainatate e mai bine, in general, asa ca se gandesc: aha, in strainatate nu exista ambuteiaje. De ce oare? Pentru ca au transport comun bun si ca lumea nu foloseste masini. Deci lumea nu are masini. Deci, aia nu au masini ca prostii de romani.
      Logic in pula mea
      Punct :D

    • Shhhht, nu ii mai dat detalii din astea. El a fost doar in city break si a mers cu metroul.

  44. Eu mi-am luat masina noua in 2015, accept ca o fie vand ieftin sau dau cadou socrilor. Nu ma pricep la masini, nu am vrut sa imi bat capul cu asa ceva . Multa lume da prea multa importanta masinilor, sunt facute sa te duca confortabil din punctul A in pct B…

  45. Barosane, m-ai lovit la sentiment cu uleiul ala de masline, e bidoane + diverse, avem o tanti.

  46. Si în vest se cumpara masini la second cu ghiotura. Diferenta nu e aia. Diferenta e ca în vest pâna si cei mai prosti din oameni, si am vorbit cu multi în astia 20 de ani de când stau în vest, pâna si ei înteleg ca masina aia care e la second perfecta, cu putini ani/km SI la un pret extraordinar de bun, e teapa. Aia e diferenta. Românul baga botul la toate tepele fiindca vrea foarte mult sa creada ca el e ala mai destept ca toti si singurul care a prins castana si numai el merita sa gaseasca chilipirul. În vest prosti ca românul la faza asta cu masinile la second nu prea întâlnesti.

    • pe afara ai echivalente de autotrader unde ai o plaja de pret.

    • NOU
      #216

      Da, si au fost si campanii de informare în presa, panouri pe sosele, chestii gen carfax sau altele cu verificat km, si s-a vorbit de asta. Oamenii or învatat. Nici aici nu s-au nascut cu stiinta în ei, pâna a nu fi chestiile astea se dadeau tepe gros si aici.

      Acum aia care mai pun botul la tepe sunt de obicei din culturile de import, ca astia îs mai legati de tarile lor de origine unde la aspectul cu masinile e ca în România.

  47. cea mai buna masina pentru tine, de la logan sh la bugatti nou, este aia pe care iti permiti sa o intretii corespunzator.

    presupunand expirarea garantiei, daca maine iti pica ceva major pe ea, distributie, cutie de viteze, turbina… ai bani in buzunar sa o repari pe loc, fara insa sa renunti la altceva, mancare, haine, vacante, intarzii rata la casa, intretinerea la bloc, fara credit la banca si alte nebunii? nu ai? imi pare rau, ti-ai luat masina prea scumpa pentru tine.

  48. Proasta rau abordarea problemei. Am avut Polo cu motor de 1.2. Nu o sa-mi mai iau in veci masina cu putini cai ( avea 64 ). Orice depasire era un chin. Am vazut accident, in oras, la viteze maricele, dar nu extraordinare ( 70-80 km/h ), am vazut cum arata o masina mica dupa impact. Nu o sa-mi mai iau niciodata masina mica. Nu, Romania nu e tara in care sa ai masina mica si super economica, daca tii la sanatatea ta si a familiei tale. Nu avem infrastructura necesara pentru asa ceva.

    Acum, ajungand la Dacii, nu mi-as lua niciodata Logan, nu e atat de sigur pe cat mi-as dori eu. Poate Duster, dar deja, un Duster, nou, cu automata si un motor mai decent, costa in jur de 20k. Cu 20k iti poti lua, din afara, masini mai noi de 2015, mai dotate, mai sigure. Deci, de ce as alege Dacia? Sa nu ne comparam cu vesticii. Aia care-si permit nu schimba Daciile, ci alte marci, premium, la expirarea garantiei/inchiderea leasing-ului.

    Salariul mediu in Germania este de vreo 3 ori mai mare decat cel din Romania. Pretul masinilor este acelasi, insa. Asta e motivul principal al abordarii diferite al problemei.

    • Mie mi-a placut Polo-ul meu de 64 de cai. Masina faina si simpla. Credeam ca voi fi mai relaxat ca am masina dublu ca putere. Nici vorba, la fel imi stau toti in fund cand merg peste viteza legala.

      Pur si simplu masinile sunt faine, ceilalti participanti la trafic sunt nemancati.

  49. Daca europeanul civilizat cumpara Dacia pe banda rulanta de unde provin oare BMW-urile, Merc-urile si Audi-urile noastre SH de balcanici manelisti? Sa inteleg ca in ritmul asta peste 5 ani vom mai gasi de cumparat din Germania doar Sandero SH cu 400k km rulati doar pe autostrada? Si samsarii il vor vinde cu 180k km ca de la o bunicuta? Nimeni nu contesta ca Dacia vinde ok afara si e de bine dar multi le cumpara pe acolo ca o a doua masina, de consum sau sunt cumparate de cei cu venituri mici. Hai sa nu facem acum procese de intentie celor care vor o masina mai aratoasa sau mai bine dotata. Nu toate BMW-urile din Romania sunt cazane si nu toate sunt conduse de cocalari manelisti care nu isi permit sa le intretina. Am vazut unele carora chiar le mergea semnalizarea :).

    • din parcuri auto de firme boss. la pachet cu WW golf si passat.

      In europa civilizata scade nr. de km /an parcursi de masini, creste durata de viata a masinilor, scade nr. nou de masini cumparate pe familie. Ce crezi ca inseamna asta?

      Europeanu trage mai multi ani de seria 5 si iese mai rar cu el si cumpara un sandero sa mearga pana la colt.

    • Oare cei cu venituri mici din Germania de ce cumpara Dacia si nu Audi SH? Si inca unul rulat in Germania, nu?

    • Basil, sa nu exageram acum. Anul trecut s-au vandut 3,6 milioane de masini noi in Germania, din care 80k Dacia. Pe piata SH din Germania se vand cateva milioane de masini in fiecare an.

    • Ne mandrim cu alea 200 de mii de sandero, sau hai sa fim corecti, 450k unitati sandero+duster in Europa in timp ce VW au vandut 1.75 milioane. Oamenilor le si place sa manace cacat, ca na, folosim agenda care ne convine. Daca e sa adunam numerele VW, Audi pe Europa, de fapt vedem ca Audi a vandut 750k + 1.75 mil VW, ajungem la 2.5 mil pe 2019 doar astea doua marci din VAG. Reno si Dacia au 1 mil + respectiv 570k. Deci cu circa un milion mai putin masini vandute.

    • Deci cu circa un milion mai putin masini vandute.

      practic nimic, mai dă-i in pula noastră! oricine poate vinde 1 milion de mașini, săracii dracului! să ne pișăm pe ei!
      mișto atitudine.

    • Ce zic e ca cine impinge agenda „Dacia se vinde pe painea calda in EU” ar trebui sa inteleaga ca exista o piata pentru acele masini, iar Dacia si Renault vin sa completeze cererea de pe piata aia. Nu spun ca au vandut putin, spun ca au vandut cu un milion mai putin decat marcile care ofera alta calitate. Eu nu as cumpara Dacia din foarte multe motive si nici nu cred ca ma incadrez in profilul de client pe care il urmareste Dacia. Unui vestic nu ii put masinile mai calitative, e doar o piata in vest unde se vand masinile astea din varii motive, fie ca oamenii sunt utilitaristi, fie ca nu fac drumuri lungi, fie ca nu sunt interesati foarte tare de siguranta, fie ca nu le pasa de depreciere, si alte asemenea care se incadreaza in caracteristicile unui anumit profil de cumparator.

  50. Hai sa nu ne hazaradam. Tatal meu a cumparat un Audi a4 1.9 TDI in 2006, masina veche de 4 ani si vreo 230.000 km, cu 13.750 euro. Nu a cumparat-o pentru fitze, pur si simplu a vrut o masina zdravana. Si a nimerit bine: 15 ani mai tarziu, singurele cheltuieli au fost cele cu consumabilele (elemente de articulatii, burdufe, placute frana, discuri frana, distributia etc) si reviziile. Saptamana asta schimba discul de ambreiaj – il costa vreo 800 de lei. Masina are acum vreo 370 000 km. Daca ar fi luat-o de noua, ar fi dat vreo 38 000 euro. 24 000 de euro depreciere in 4 ani. Masina aia n-a inghitit banii astia in 15 ani de cand o are si planuieste sa o tina pana cand nu va mai porni, ceea ce nu pare sa se intample prea curand, avand in vedere ca toti parametrii motorului sunt in valori optime. Probabil va renunta la ea cand vor interzice Euro 3. Si eu sunt in proces de achizitionare a unei masini, si la fel am gandit, domle iau una noua, cand se termina garantia o vand. Ok, o vand cui si cu cat. Si am ajuns la concluzia ca nu prea e combinatie, pentru ca nu prea as avea ce reparatii sa fac unei masini vechi de 2-3-4 ani în următorii 4 ani, care să mă coste 7-8k euro, cat as pierde cu o masina noua. Doar daca am ghinion si nimeresc vreo cazatura cu probleme majore din fabrica, dar ale carei defecte sunt foarte bine ascunse. O alta varianta ar fi cea a unui leasing operational, unde n-ai batai de cap, dar parca am o retinere sa ma bag la rata. PS: cum sa dau 13k euro pe un sandero cu motor de 90 cai, cand cu banii astia pot cumpara un golf 7 cu tot ce vrei pe el, din 2018, 50k km si garantie de fabrica inca 2 ani?

  51. Ce am „invatat” din „articolul” asta:

    1) Nu exista natie cu mai mare boala pe romani decat romanii… eh, poate romanii stabiliti Europa de Vest care au prins si ei putin cheag acolo.

    2) Sa recunosti ca esti prea prost sa cumperi o masina SH sau ai nevoie de linistea mentala pe care ti-o da o masina noua si esti dispus sa platesti pentru asta e un lucru greu de facut pentru multi.

  52. Așa îmi displac șmecherașii ăștia cu „rromânica” în gură… n-ai idee.

  53. Am scris un review de masina, am spus de ce mi se potriveste, dar era garantat ca cineva o sa zica ce prost am fost si cum am aruncat banii pe fereastra si cum m-a magulit dealerul si cum motorul e prea mic, si ia uite ce probleme sunt pe forumuri.

    Nimeni nu pare sa intelega motivele celuilalt. Daca nu iti iei motor de 200CP nu esti valabil, aia nu e masina. Nu conteaza ca o folosesti 95% in oras si ca mai degraba ti-a trebuit benzina si cutie automata. Daca nu o iei SH, nu conteaza ca tu ai vrut un cost fix, predictibil, sa deduci TVA-ul si sa ai optiune de buy-back la pret fix. Daca ai luat marca X, nu conteaza ca o mare firma de specialitate a ales acelasi model pentru flota ei de 1000 de vehicule si tu ai referinte directe de la un insider. Nu, aia au fost prosti, tu stii mai bine.

    Altfel, ce sa zic, e ca la bursa. Daca toti ar gandi la fel, nu am avea piata.

  54. Apropo de dotări & shit, ieri am redescoperit un buton pe bord (pe care scrie AUTO) şi mi-am dat seama că deşi am AC automat, nu l-am folosit mai deloc. Asta în 4 ani :)

  55. Sau cazul unei cunostinte, masina noua, kuga, ceva benzinar cu start stop. Dupa nici un an i-a crapat electromotorul magic pentru start stop. Surpriza, nu este pe stoc, luati o masina la schimb si platiti electromotorul deoarece nu intra in garantie…. ce ziceti de muia asta? fain nu?
    Cazul meu: cumparat masina veche de 8 ani acum multi ani, cumparata la aproximativ 25% din pretul de noua. Pana acum nu a papat mai mult de 3000 de euro si deja a implinit varsta magica de 15 ani si a depasit 320 000km forjata prin romania.

    • Daca’i fraier si nu stie sa faca plangere

    • Aici e faza cu mașinile noi.

      Omul a plătit o devalorizare imensă în ideea ca garanție ca-n vest. După care fără scandal nu rezolvi nimic, zici că suntem o țară ca-n telenovele, trăim și avem toți timp pentru dramă.

  56. Sa facem niste calcule:
    – salariu mediu Germania: 2400 euro
    – salariu mediu Romania: 670 euro

    Un neamt cumpara o Dacia Sandero in 5 luni pe cand un roman in 18 luni.
    Deci, un neamt pt a cumpara un Sandero la fiecare 3 ani trebuie sa economiseasca 333 euro lunar din 2400 (adica 14% din salariu). Pt un roman 333 euro este jumatate din salariul lui.

    Sa fim seriosi, motivul principal pentru care romanul nu-si ia masina noua este pretul masinii raportat la salariu. Bine, intotdeauna vor fi oameni care nu vor masini noi, dar cred ca sunt o minoritate. Si vor exista si ghertzoi care vor vrea cazane cu anumita sigla.

    Totusi, nu inteleg de ce e o stigmatizare a oamenilor care cumpara masini second. Am fost dresati sa acceptam idea ca trebuie sa avem totul nou, televizor, masina, telefon. Produse care altadata erau niste chestii utile si de indelungata utilizare sau transformat in lucruri cu valabilitate redusa, parca ar fi creme de fata, odata ce ai deschis cutia trebuie folosita in 6 luni.

    E OK sa cumperi masini noi, daca iti permiti, e OK sa-ti cumperi masini second, daca doar asta iti permiti. Majoritatea oamenilor incerca sa-si cumpere ce e mai bine pt ei de banii pe care ii au. E sport national sa generalizam, bazandu-ne pe cazuri individuale de ghertoi cu cazan BMW ca asta e profilul tuturor cumparatorilor de SH. Ca la masti, am vazut eu unul fara masca, inseamna ca nimeni nu poarta masca.

    P.S. Eu am cumparat 3 masini: prima a fost SH, ultimele doua au fost noi.

    • nu inteleg de ce e o stigmatizare a oamenilor care cumpara masini second.

      mai mult de jumătate dintre românii care cumpără mașini second hand o fac de toți banii pe care îi au, ceea ce e o problemă. că nu au bani de cheltuieli ulterioare. așa ajung să umble cu anvelope uzate, cu frâne nefunctionale, cu lumini lipsă, cu revizii sărite și tot așa. bombe pe roți. asta stigmatizează lumea.

    • total de accord cu tine, nu e OK sa-ti dai TOTI banii pt masina pe masina in sine (suna ciudat pt multi). Da, trebuie sa iei in considerare la o masina SH multe lucruri care trebuie schimbate imediat, sau intr-un timp relativ scurt (revizie amanuntita, cauciucuri, etc.)
      De ce nu sunt eu convins este procentul dat de tine (peste jumatate) cu privire la cei care sunt inconstienti de cheltuielile ulterioare.

    • De ce nu sunt eu convins este procentul dat de tine (peste jumatate) cu privire la cei care sunt inconstienti de cheltuielile ulterioare.

      crezi că procentul e mai mare?

    • Majoritatea romanilor care isi cumpara masini noi le iau in rate. Ei deci nu au bani decat de avans. Cum ar veni ala cu Golf 5 luat din targ dispune de mai multe fonduri decat ala cu C Elysee luat in rate.

    • Majoritatea romanilor care isi cumpara masini noi le iau in rate.

      da, duduie firmele de leasing. cam tot ce e mașină nouă peste 30-40K e luată pe firmă în rate.

    • exact, cred ca procentul de peste 50% inconstienti este mare. Dar daca tu ai dreptate e nasol de tot, pt noi ca societate.

      RAR niciodata nu a facut a „razie/control” aleatoriu cu pretentie de statistica (adica stat o saptamana pe teren si luat prin sondaj masini la control) pt a vedea exact ce circula pe sosele.
      Acum mergem in orb pe sosele sperand sa nu dam peste unul care si-a cumparat masina de „toti banii” :)

    • RAR face razii din alea bune. opresc ciurucuri și mașini foarte noi. iată ce bună e asta, iata ce ruptă e astalaltă. după care dai comunicat că „80% din mașinile din trafic au probleme”. păi nu, bos, nu așa. oprește tot ce prinzi 2 minute, controlează-i pe toți, după care iar pe toți 2 minute. nu aleator din ăia care trec. oprește-l pe tata, mașină de 13 ani, impecabilă, oprește un bmw din 92, cu vopseaua țiplă, cu motorul strălucind, nu numai gioarse.

    • Am mașină SH, producție 2001. Am dat 2000 euro pe ea acum 4 ani, 3 salarii la momentul respectiv. Aveam economisiți vreo 30k euro, dar îi țineam pentru a cumpăra o casă. Momentan renovez casa și nu am bani să schimb mașina respectivă. Mai țin, cel puțin un an de ea.

      Am anvelope de iarnă Nokian WR D4 și de vară Michelin Primacy 4. Am văzut mașini noi cu anvelope mai proaste ca ale mele. Mentenanța mi-o fac singur, mașina merge brici.

      Cunosc un băiat cu BMW luat de nou. După câțiva ani, a început să îi piardă ulei, omu e afon, i s-au gripat pistoanele și i-a sărit biela prin bloc. Altul avea Skoda luată tot de nouă și nu a schimbat cureaua de distribuție la timp. Și-a belit toate pistoanele, când s-a rupt.

      Doar pentru că ai bani să cumperi un lucru, nu înseamnă că vei întreține acel lucru așa cum trebuie. Probabil sunt o grămadă care își cumpără mașini noi de toți banii și își dau seama că reviziile și consumabilele sunt prea scumpe. De fapt, cred că sunt mai mulți care își cumpără mașini noi de toți banii, majoritatea luându-le în leasing.

    • suntem puțini ăștia care realizăm că costul nevst…ăsta, mașinii e „prețul ei și întreținerea ulterioară”. dar e de datoria noastră să propovăduim ce știm.

    • @ubercool
      prostia pe care o facem cu totii este ca generalizam, de la cazul/cazurile cunoscute de noi catre toata societatea. Stiu eu un caz (bun sau rau) deci cam toata lumea e asa.

      Adevarul e ca nu stim nimic, pt ca suntem niste mamaligi care nu putem presiune pe autoritati sa faca studii, controale relevante la nivel national.

      Daca aplicam putina logica pe ce avem acum: din joi in pasti politia face PR de week-end cu unele controale pe drumurile tarii. La sfarsitul zilei vin ei cu un comunicat plin cu cifre. De obicei sunt destul de mari cifrele alea (permise luate, amenzi, etc.).
      Daca politia ar face astfel de controale in fiecare zi, timp de o luna (exagerez si eu aici) am vedeam situatia exacta a parcului auto din RO, acte expirate, permise, ITP, etc.

      Ca in multe alte domenii se face doar o (ce are ursu’ in loc de mana) in cerc.

      offtopic extrem: nu inteleg de ce statul ajuta cu bani bogatii sa-si cumpere masini electrice. Pai de 10000 euro la o masina electrica subvenctionezi 7 rable normale. Pt parcul nostru auto e mai bine sa avem 7 masini noi (euro6) decat o electrica.
      Asa ajutam niste „saracani” upper middle class. Stiu, e electrica, ma doare in cot de electrica. Sa aibe scutiri de taxe, dar nu e OK 10000 euro.

      Cel mai tare e ala de pe net cu „SUN” (aceea masina electrica) ce se plange ca la unele statii de incarcare mai trebuie sa si plateasca.

  57. asa bine ai surprins realitatea romanului, radeam si citeam :)). Cel putin aia cu uleiul de masline, ma gandesc cata risipa se face cu acel ulei de masline pentru ca romanul il ia sa prajeasca cartofi si ceapa….

  58. M-am râs.

  59. De parca europenii ăștia au 3 perechi de coaie.

  60. Seria 1 ala ti-l iei daca ti-l permiti. E un pas intermediar intre:

    – imi iau i30 pt ca astia sunt toti banii de care dispun (probabil in rate) si nu vreau sa fiu surprins de cheltuieli pe perioada de utilizare. In plus pt primul proprietar marcile coreene sunt bine vazute ca fiabiliate.
    – imi iau seria 1 SH pentru ca am fondurile alea disponibile si am si bani pt mentenanta lui
    – imi iau seria 1 noua pt ca nu ma deranjeaza deprecierea si pretul reviziilor la reprezentanta. Am sa o vand pana incepe se ceara mentenanta mai complicata.

    Din fericire pt roman BMWul incepe de la 3ar si nu sunt chiar asa multe #onelove pe strada. D’aia am si io unu SH, de sarac.

    • Am fost fix in dilema asta. Mai putin punctul 3 care e sf. Chiar sunt curios cate seria 1 se vand de noi in romania. Cand cea mai cheala si de saraci sare de 25.000.

  61. Mi-am luat o Vitara din ’98 cu 2400 EUR, pana cuma am bagat 2000 de EUR in upgrades si reparatii. Maaaaa…..

  62. Ce de comentarii despre ce fac unii sau altii, cat castiga si cum isi cheltuiesc banii.

    Eu tot ce stiu e ca fiecare alege ce e mai bun dupa cunostintele si banii pe care ii are. Ca e din Europa de vest sau din Tunisia.

  63. Cumpărător de kia ceed nouă. În 5 ani și 80.000 km am schimbat doar ulei,filtre și plăcuțele de frână. O revizie pe an cu durată maxim 30 de minute. Fără stres, timp pierdut, defecțiuni când ți-e lumea mai dragă etc

    Acum o vând pe cât oi vinde-o și îmi cumpăr tot ceva nou cu garanție minim 5 ani.

    Deprecierea nu ma interesează. Lipsa de stres și nepierderea de timp cu reparații e priceless.

  64. Vesticii cumpara dacia ptr ca au niste scheme de finanatare de neimaginat ptr romani, adica oferte pe bune atat ca pret -servicii si mai ales dobanzi din doua cifre dar cu virgula intre ele nu dupa ele cum le avem noi, practic noi ca natiune ii cam sponsorizam pe frantuji si albioni sa ne cumpere la pret subventionat tinichelele nationale…nu va luati de pe preturile afisate pe net (pe asta conteaza reno), intrati la un dealer sa va minunati cel putin 10% diferenta in jos fata de noi plus aprobare credit intr-o ora…pai la noi si cu masina in vitrina dureza 2-3 zile s-o iei acasa.

    • Mă uitam zilele astea și un dealer se laudă mândru nevoie mare cu DAE de 15% la leasing auto :)

      15% dincolo e considerată dobândă de IFN.

      După care vine câte un einstein din ăsta și se miră că românii nu cumpără mașini noi și au obsesia second.

      In italia dacă mergi de dimineață, după prânz mergi cu mașina acasă.

  65. Am fost de ambele parti ale baricadei .. masina noua, luata acum 12 ani. E inca in stare super OK de functionare, dar din pacate nu o pot aduce cu mine. Deci am fost nevoiti sa luam alta.

    Luat masina second hand cu un an mai noua decat a mea din Ro. A dat consortul 2600 de dolari pe ea, inca pe atat imatriculare, taxele inițiale (ca nu e impozit anual), reparatii.

    Noua a costat peste 30 de mii de dolari. Mai scump cu vreo 7000, decat marca pe sasiul careia este facuta, doar ca este VW, deci europeana, deci fitze.

    Masina este SUPER misto, a fost intretinuta decent, are motor mare (aici si bicicletele au motor de 3.5 cel putin), alearga pe strazi de rupe. Super incapatoare, comoda, foarte placuta la condus.

    Decat sa intram in datorii pentru o masina noua, am preferat varianta asta, cu banul jos. Am tras amandoi vreo 2-3 luni, ca nu avem salarii uriase, dar s-a rezolvat.

    Acum, ca a venit criza pacii, banii pe care nu i-am ingropat in masina noua, se investesc in chestii care-si cresc valoarea, nu o scad. Daca ne trebuie prin toamna a doua masina, in caz ca se muta sotu la alt job, gasesc cu 3000-4000 Tuareg si chestii sexy, vandute de aia care nu-si mai permit ratele.

  66. Te-ai ofticat pe vreun coleg corporatist ca are masina mai faina si ca a plecat intr-o vacanta mai misto decat a ta, este? Sorry dar pare ca te legi de cineva foarte specific…cu toate generalizarile tale cu tot.

  67. am cautat pe google ce-i sarcofagul Thule

  68. Masina face bani daca e luata exclusiv pentru munca astfel o poti amortiza, ai zice ca e o investitie.

    Altfel in interes personal, plimbari, etc.. tine de fiecare cati bani poate si vrea sa piarda intr o investitie proasta.
    Practic se depreciaza in draci fie ca e noua sau sh.

    Argumentul sh ar fi ca o iei deja depreciata la un pret de nimic comparat cu nou, astfel iti reduci considerabil pierderea actuala si pe aceea viitoare.

    Asta ar fi logica pentru sh.

    De partea cealalta, iar tine de fiecare cat e dispus sa dea pe una noua(practic astia sunt bani aruncati pe fereastra). In general, aici avem argumentul psihologic: e noua si te poti baza pe ea.

    • Argumentul tau e doar partial OK. Da, masinile se depreciaza, asta e realitatea, dar sa spui ca sunt bani aruncati pe geam e mult prea mult. Daca nu ar fi nimeni care sa cumpere masini noi, de unde ar mai putea cineva sa cumpere masini SH? (dupa majoritatea comentariilor de aici inteleg ca a cumpara masina noua inseamna ca esti prost)

  69. Pff, ce de comentarii pe aici. Situatia, cel putin din punctul meu de vedere e destul de simpla.
    Daca iti permiti sa achiti integral pe loc, iti iei masina noua, clar. Daca nu iti permiti pe loc, dar ai un salar maricel, pentru care o rata de aprox 10-15% din salariu nu te trage complet in jos, atunci probabil vei fi tentat si mai in castig cu o masina noua.
    Daca nu iti permiti, dar ai niste banuti de-o parte si vrei masina, iti iei second. Nu cred ca se risca nimeni in vremuri tulburi, unde jobul poate de luna urmatoare nu mai e, sa isi cumpere masina noua in rate pe 5 ani.
    Desigur, e stupid sa dai toti banii care ii ai pe o masina (multi fac asta si ii vezi in benzinarii cum alimenteaza de 15 ron apoi, suficient pt o tura pe centru pana la McD).
    Am vazut masini SH in stare foarte buna, depinde de gusturi. La noi cum e febra pentru masini nemtesti, ai sanse mai mari sa gasesti o asiatica in stare foarte buna, cu KM reali, chiar luata de noua de la reprezentanta, unic propietar, etc.
    Daca iti iei masina pt sigla de pe volan, deja ai alte probleme :)

  70. Am fost motociclist vreo 7 ani inainte de a imi cumpara o masina-desi aveam si carnetul cat. B.
    Intr-o zi de toamna ploioasa si vantoasa am hotarat sa cumpar o masina. Si am folosit urmatoarele criterii:
    -sa fie fiabila si sigura dpdv al sigurantei in trafic
    -min Euro 4, benzina
    -sa poata depasi TIR-uri, Dacii si Lada vechi, carute(inca o realitate pe DNurile patriei) fara a ucide motorul
    -sa nu dau totii banii pe care ii aveam, astfel incat daca o pleznesc eu sau hazardul, sa fiu capabil sa pot cumpara o alta masina a doua zi, nu neaparat la aceeasi valoare ca masina de dinainte si sa pot sustine financiar familia in continuare
    -intretinerea sa nu fie absurda doar pt ca brand-ul impune asta
    -sa nu fie BMW
    – sa poata trece peste gropile inevitabile pe drumurile tarii si sa pot baga sculele de pescuit in ea fara probleme, ulterior copilul si kit-urile aferente unui copil (chit ca nu stiam atunci ca va urma un copil)
    Am luat un Rav 4 sh, vechi de 4 ani. Dupa 6 ani s-a uzat peste limitele nominale un pinion in cutia de viteze-cost 700 euro. Am vandut-o dupa 7 ani. Masina este si acum functionala-vanduta unui prietem. Apoi am luat un Rav 4 mai nou, nicio problema in ultimii trei ani.
    Cunosc ce poate face reprezententa din Pipera dpdv mecanic-unii mecanici okishi, altii tălâmbi -„frionu ixplodeaza in radiator, sa stiti”(top up la freon dupa ce descoperisem o pierdere) sau – nu intra a 5-a, s-a dus un pinion(eu), nea X de la Pipera-nuuu, e ceva la schimbator…(intra pana in a 4-a inclusiv). Da, era un pionion uzat-pt ca am incercat sa bag ca boul Reverse in loc de a 5-a pe A2.
    Prima am tinut-o cu reviziile periodice la Pipera pt ca stiam ca o vand ulterior. Mecanici care lasa cel putin de dorit, asadar a doua masina a intrat pe mana mea la intretinere.

    Long story short- ia masina care sa nu te falimenteze, intretine-o corespunzator, GUME BUNE, DIRECTIE SI FRANE SIGURE MEREU, indiferent ca e noua sau SH.
    Urez zile amare celor care mituiesc la RAR si ITP!

  71. Masina nu produce nimic.
    In cazul unei firme, daca este folosita in intesres de serviciu da, produce, sau la transport/carat marfa. Astfel poti amortiza costul cu tot cu deprecierea iminenta. De depreciere nu scapa nimeni.
    Subliniez faptul ca auto nu reprezinta o investitie. Atat.

    Nici nu conteaza daca nu va mai cumpara nimeni masini noi. Piata se va adapta. Efectul va fi ca vor creste preturile, oferta va fi exclusiv sh, oamenii vor exploata la maxim bunul pana sa vanda.

    N am spus ca esti prost daca cumperi nou, dar e ok sa fii profitor. De ce nu? De ce sa nu cumperi cand e cel mai ieftin.
    Conflict intre cumparator nou si sh. What is the point? Cand cumparam urmam propriul interes si suntem liberi sa facem ce vrem cu banii nostri.

  72. 999 de comentarii mai încolo: mașinile aproape noi (2-3 ani) pe care le găsești la 1/2 sau 1/3 din preț cred că sunt mai degrabă excepția când vorbim de sh – cred că 1/1000 din ce găsești pe piata se încadrează aici. Deci nu cred că merge că strategie care poate fi adoptata de toată lumea, cum par unii sa insinueze. Pe de altă parte, daca nu ești fan moto/ nu ai prieteni/rude/colegi care sa te îndrume sa iti îngrijești mașina ah și vrei sa ai siguranța că te urci oricând și mergi oriunde, poate una noua nu suna chiar așa de rau

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.