Medicii vor respect!

Un medic de la Medlife are păreri pe tema femeii moarte la Constanța. Două puncte mi-au atras atenția:

10. Medicul trebuie protejat de linșaj, de oprobiu public, de caterinca virtuală care urmează în cazul unei greșeli.
11. Ați ajuns să terorizați medicii. Atmosfera de lucru este infectă de multe ori. Și calitatea umană a actului medical a scăzut proporțional la jargonul, și limbajul pacienților.

OK. Hai să ne uităm la motive, că e cel mai simplu. De ce sunt linșați și terorizați medicii? De curiozitate, s-au întrebat medicii ăia care au probleme de ce se poartă pacienții așa cu ei?

Vă zic eu. S-au întrebat, dar au concluzionat că vina este doar a pacienților. Ei, medicii, nu au nici o vină că că nu înțeleg că oamenii ăia au venit acolo pentru că au o problemă, că nu e normal să le vorbești pe fugă și în scârbă și așa mai departe.

Când am stat la Floreasca, la etajul inferior veneau oameni cu fracturi și asistentele alea vorbeau infect cu ei. Nu era de ajuns că aveau dureri, indiferent de motiv, ele trebuiau să îi umilească pe oameni gratuit, că așa se vindecau.

Versiunea video:

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

150 comentarii

  1. Majoritatea căcaților (70%) din domeniul medical au ajuns acolo pentru că mă-sa, tac-su sau ambii părinți sunt medici. Când cineva face o meserie-n scârbă, atunci va trata și pacienții-n scârbă.
    Nu contează dacă doctorul are unul sau o mie de pacienți, acesta ar trebui să se poarte civilizat cu ei. În schimb, dacă pacientul face figuri…chemată paza, poliția și evacuat până se calmează.

    00
    • Majoritatea au pornit cu pasiune in domeniul asta. Dar pe drum si-au schimbat comportamentul. Si conteaza doar banii!

      00
    • taica-miu are piciorul rupt de o luna si luni a fost la control. cica a venit vraciul principal al sectiei, i-a pus ghips peste ghipsul existent (???) dupa care l-a chemat cineva si a zis ca se intoarce. l-a asteptat 3 ore, timp in care o asistenta zicea ca sa nu mai intrebe ce si cum, ca dl. doctor are treaba. intr-un final a plecat acasa, ca somitatea nu s-a mai intors.

      10
    • si inca o faza povestita de o colega de serviciu, sotul ei a fost la dermato la spital, aglomeratie ca la Wuhan, a intrat la consultatie si doctorul il intreaba:
      „-esti cu masina?
      -da.
      -hai sa mergem pana in piata ca trebuie sa car ceva si nu am cu ce.
      -pai si lumea de afara, care asteapta sa intre?
      -da-i in pizda ma-sii! sa astepte.”

      00
    • @Cristi: io nu cred asta. Pasiunea pentru ceva, nu dispare peste noapte. Altfel nu-i pasiune, ci doar moft de moment. Copiii de 5 ani au mofturi.

      00
    • @Anda
      ai grija ,tatal meu a patit la fel acum mult timp ,aplicat nou peste cel vechi ,s-a strangulat o vena si a fost chestie de ore de nu s-a lasat cu amputare – si tata era mare smecher de partid .Daca vezi culoare schimbata la degete / ce parte mai e vizibila nu astepta.

      00
    • @Cristi – nu exista majoritatea, fiecare are motivatia proprie. Cum a inceput, unde e acum si cum a ajuns aici.
      Unii incep cu pasiunea si sistemul ii distruge (colegii / sefii / birocratia / etc), altii incep cu pasiune si salariile mici ii distrug, altii vin / pleaca pana cand timpul petrecut pe aici e doar umplutura pana pleaca iar.
      Unora li se face scarba sa lucreze cu pacientii dupa ce le vin 20 intr-o zi care stiu ei mai bine ca asa au citit pe net.
      Altora li se face scarba cand le vine acelasi pacient cu aceeasi problema dar care nu si-a facut tratamentul ca i-a zis bunica ca medicii is prosti si se trateaza cu sare de la Marea Moarta.

      Si medicii si pacientii sunt oameni asa ca fac cum face oricine (vezi articolul de fata): ii pune pe toti din fata lui in aceeasi categorie. A, esti medic, stiu eu cum sunteti toti, va scuip. A, esti pcient, stiu eu cum sunteti, mi se rupe.

      00
    • „-pai si lumea de afara, care asteapta sa intre?
      -da-i in pizda ma-sii! sa astepte.”

      am sa va dau o veste ultra spectaculoasa. Medicii sunt si ei oameni si au nevoi. Nu poti avea pretentii de 8ore full si atentie.
      Stiu, voi la munca bagati cate 10 ore, sunteti niste eroi ai patriei

      00
    • Cum zicea altcineva mai sus, şi medicii şi asistentele sunt tot oameni. Unii mai buni, alţii jigodii.

      Cazuri concret de când am avut „plăcerea” de a fi spitalizat (la stat). Coleg de salon mai brunet, venit cu piranda care crăpa seminţe pe pat. Adus de asistentă cu cateterul băgat, îl scoate după 2 minute. Revine asistenta, îl introduce din nou, omul iar îl scoate. Asta se repetă de vreo trei ori, până când asistenta îi spune mai dur să nu-l mai scoată.
      „Da’ nu io l-am scos, nu mi l-a pus bine asistenta, e vina ei!”
      „Păi eu vi l-am pus!”
      „Nu ştiu io, nu io l-am scos!”

      Colegul din patul alăturat, anunţat că n-are voie să mănânce pentru că în jumătate de oră merge la operaţie, se ospătează din plin. Vine asistenta să-l ducă în sala de operaţie, îl întreabă dacă nu a mâncat, spune că nu, femeia se prinde, insistă, ăla recunoaşte cu juma’ de gură şi face scandal că-i era foame. După o oră ţipa în gura mare că nu vor să-l ajute şi că l-au amânat cu operaţia pe a doua zi, să-şi bată joc de el, ce are că a mâncat?!

      Da, sunt destui nenorociţi în sistemul sanitar, dar nu uitaţi că au de-a face cu astfel de creaturi zilnic. Nu zic că ar fi nişte sfinţi (eu a trebuit să mă duc cu hemoragie după o asistentă care se uita plictisită la mine şi care după nici o oră a venit senină să-mi dea un anticoagulant), sunt doar oameni. Exact ca pacienţii lor.

      00
    • va rog, o runda de aplauze pt. animaloo, a descoperit medicul cu program de consultatii de 8 ore.

      00
    • Sa vezi când ai 200bde pacienți /garda și ai de ales între a baga o țigară sau a merge la buda.
      Da-I dracu de doctori

      00
  2. De ce nu sunt respectati medicii romani, my top 5:
    1. spagari nesimtiti cu salarii de mii de euro.
    2. atitudine jegoasa de taximetrist.
    3. program de 4 ore, fie de la 8 la 12, fie de la 13 la 17, si mereu in pauza.
    4. foarte multi prosti ca noapte, care n-au habar ce prescriu.
    5. scrisul de analfabet, i-ati in plm o imprimanta.

    00
    • „5. scrisul de analfabet, i-ati in plm o imprimanta.”
      Hahaha! Uite cine s-a găsit să critice medicii!

      00
    • I-ati si vorbesti de analfabetism.

      00
    • @Radu, vorbești în cunoștință de cauză, nu ?
      Adică te bazezi măcar pe un studiu statistic pertinent cu un număr relevant de subiecți, da ?

      O grămadă de medici au păcatele lor, dar generalizarea asta totală nu e sănătoasă (mai als 3, 4 si 5)
      Dacă nu mă crezi, stai tu 6 ore și respiră formol într-un laborator de anatomo-patologie, timp în care scrii repejor și citeț vreo doăj de foi A4.

      00
    • Nu e o generalizare totala, ci mai mult un guide pentru incepatori:
      primul lucru cand ajungi la urgente, este sa te intersezi cati bani trebuie sa dai si mai ales cui trebuie, pentru ca doctorii lucreaza in schimburi, si s-ar putea sa dai bani ca prostu lu ala care pleaca.

      La privat, s-au rezolvat multe din probleme de la stat, doar ca e extrem de scump, o noapte la interne costa pana la 1000 ron/noapte, la care se adauga consultatii de 300 lei si ecografii de 300

      00
    • La privat, s-au rezolvat multe din probleme de la stat…doar ca te costa triplu.
      Si daca patesti ceva ajungi la stat

      00
    • @Radu: La 1 nu toti sunt spagari dar pot sa confirm punctele 2, 3, 4 si 5. Detaliez mai jos:

      2) – injurat alt doctor care a prescris un medicament gresit;
      – atitudine de Zeu, el le stie pe toate iar daca il contrazici sare si musca din tine (nu conteaza ce ai de zis sau care sunt argumentele).

      3) – mers la cabinet privat, cu programare, asteptat peste 3 ore sa vina doctorul.
      – facut programare, mers acolo, doctorul la un training (la stat).

      4) – Doctorul2 a prescris medicament care a fost interzis de Doctor1 (a zis ca stie el mai bine). Mers inapoi la Doctor1 care a urlat in cabinet ca reteta lui trebuia respectata. A dat o lista de medicamente alternative (nicidecum medicamentul prescris de Doctor2). Mers la doctorul3 de familie si cerut ceva medicament pentru protectia stomacului. Mers la farmacie, cumparat, citit prospectul: era strict interzis in combinatie cu unul din medicamentele prescrise de Doctor1. Mers la Doctor4 (specialist gastro) care a scos medicamentul prescris de Doctor3 (dupa ce si-a dat ochii peste cap) si a bagat ceva interzis de Doctor1 (dar nu acelasi medicament prescris gresit de Doctor2). In mod normal urmeaza vizita la Doctor2 dar in conditiile date asteptam sa vedem efectele medicamentelor (sau poate trece de la sine).

      5) am avut o reteta (doctor2) pe care 3 farmacii n-au fost in stare s-o descifreze. Am ajuns inapoi la doctor ca sa ne descifreze (aparent totul era simplu iar farmacistele nu stiau meserie).

      00
    • vb de medici de familie, aia in general sunt cei mai retarzi din grup, cum zicea cineva mai sus, cu mamica si taticu medici.

      Retarzi mai mari cu facultate vezi doar la sanepid.

      00
    • @animaloo: ajungi intotdeauna la stat cand te incadrezi medico-legal ca urgenta, pentru ca domeniul respectiv este monopol de stat!
      daca romanii intelegeau corelatia cauza efect, arahat si cei din spatele lui, care lupta cu toata puterea pentru mentinerea monopolului, erau demult zburati, nu eroi intre eroii neamului!
      inca nu stim/nu vrem sa aplica sintagma ”urmareste banii”!

      00
    • atitudine de Zeu

      00
  3. Respect vor toți oamenii, e normal.
    Numai că ultimii ani au generat o grămadă de procurori – judecători – călăi, care se desfășoară isteric în mediul on-line.
    Sunt sătul de câte campanii de shaming văd.

    00
  4. Si un pacalici filmeaza si pune trunchiat pentru ca „opinia publica” sa spuna ce jeg e ala ca a gresit?

    00
    • Nu degeaba e vorba aia care spune ca adevaratul caracter al unui om il vezi doar atunci cand ai nevoie de el. Deaia au medicii carafterele pe care le au,ca ai nevoie de ei.
      Asistentelor le tai repede orice comentariu zicand „lasati ca vorbesc eu domunu’ doctor”.
      Acum cativa ani de zile cand eram la spitalul universitar in Bucuresti cu taica-miu la un consult,a iesit asistenta si a spus : sa nu ii spuneti domnului doctor „domnu doctor” , sa ii spuneti „domnu profesor” ,ca altfel se simte jignit. Atunci am realizat cs unul din cei mai cunoscuti medici din romania ,are creierul cat o musca

      00
  5. Zici, tu, zici, dar nu zici complet bine :)

    Adevarul este, ca de obicei, la mijloc.

    Da, sunt medici / asistente care au o atitudine total necorespunzatoare cu pacientii, indiferent de comportamentul exprimat al celor din urma.

    Si la fel de bine sunt foarte multi pacienti care indiferent cat de profesionist / decent / empatic esti, sunt vesnic nemultumiti / ridica tonul / stiu ei mai bine. Cand le argumentezi diagnosticul / le explici de ce le-ai recomandat ACEL tratament / ce efecte secundare sau reactii adverse (sau interactiuni medicamentoase) poate avea, nemultumirea creste. Daca „indraznesti” sa le recomanzi sa caute si ce-a de-a doua (sau a treia) opinie daca de actuala nu sunt multumiti, multi devin violenti verbal ca ai tupeul sa-i pui la cheltuieli suplimentare (n.b.: consultatia actuala fiind decontata de casa de asigurari, deci nu implica niciun cost direct pentru pacient).

    Cele de mai sus se aplica atat in mediul spitalicesc cat si de ambulatoriu („cabinet privat”)

    00
    • coae, e in descrierea jobului cum trebuie sa te comporti cu clientul!
      de ce, in plm, la privat, aceeasi medici/aceleasi asistente, stiu cum sa se comporte?

      la privat, daca cel de la customer support recomanda sa ceri o alta opinie de la competitor, ghici ce se va intampla cu locul lui de munca.

      00
    • Nu prea te ajută că sunt și medici ok dacă tu ai crăpat pentru că l-ai nimerit pe ăla care nu a vrut să facă ceva fără șpagă.
      Mai e adevărul la mijloc așa?
      Ca medie, probabil iese bine, dar poate nu ai șansa să faci o medie a experiențelor pentru că ești mort după prima sau a doua.

      00
    • Acum 2 ani am incercat sa merg la alt medic specialist dupa consultatie si mi s-a transmis ca nu e posibil. Ca medicul de familie poate da o singura trimitere la 3 luni.

      Medicul specialist initial era sictirit, pleca in concediu in strainatate si nu putea sa ma urmareasca. M-a si incurcat cu concediul medical pentru ca nu putea sa-l prelungeasca. Citez: „Sa vii in Franta sa ti-l prelungesc”.

      S-a schimbat ceva intre timp?

      00
  6. Medicii iau spaga. Medici specialisti cu 15-20 de ani vechime, practic taticii ramurii pe care lucreaza iau spaga. 100, 200lei, 500 de lei, 1000 / euro . PLM cand ai salariu 20.000 lei la ce cacat te mai lacomesti ???! In orice spital din tara gasesti asta.

    00
  7. Nicule, le-ai vizitat pe toate de emiti astfel de pareri ? :)

    00
  8. Sistemul medical a functionat foarte mult timp in asa fel incat sa ramana in el doar cei obedienti, pilosi si fara habar.

    De mult timp cei care nu sunt in stare sa intre la facultate in centre mari, Bucuresti, Cluj, intrau care pe unde puteau, :Oradea, cucuietii de deal, apoi dupa primul an se transferau pe pile. Dupa care urmau numai note de 10, ca erau fiul sau fiica lui x sau y.

    Apoi ramaneau in sistem.

    Cei care erau mai bine pregatiti, care isi doreau mai mult, erau pur si simplu dati la o parte. Si plecau, pe afara, in privat.

    Au ramas foarte putini care fac performanta in mediul de stat, si cu piedici enorme.

    Restul sunt cei cu care te intalnesti zi de zi: nepregatiti, neinteresati, acoperiti in caz de..

    00
  9. Daca citesti la stomatoloaga blonda cu blog, ai sa vezi ca cele mai multe dintre parerile medicilor se pot rezuma, in mare, la 2 aspecte:
    1. Sunt niste zei, pentru ca au absolvit Medicina;
    2. Merita respect neconditionat, orice derapaj fiind pus pe seama pacientilor care nu-i respecta si nu le fac si nu le dreg si nu-i gadila-n talpi.

    Ah, si 2 prim: derapajele sunt urmate de victimizare, vaaai, le dati medicilor in cap!!!!

    00
  10. Dap, e clar, nu va sparge nimeni „bula” :) Have fun living in it.

    00
  11. Topul meu:

    1. cand cineva se preteaza la spaga automat respectul pentru acea persoana scade, ba chiar ii tratezi ca pe niste curve ordinare.
    2. inteleg ca nu trebuie sa empatizeze cu pacientul, dar si cand abia abia intrii in legatura cu un medic, te trateaza si ti vorbeste infect ca si cum s-ar grabi undeva. (se grabesc sa ajunga la alti pacienti sa ii trateze la fel de infect)
    3. proasta organizare a intregului sistem medical.

    Exemplu personal.

    Am cautat un medic ORL intr-un spital, in final printr-o recomandare am ajuns in legatura cu un doctor.
    M-a chemat intr-o seara sa ma vada la camera de garda, dupa 10 secunde de „consultatie” mi-a dat o trimitere catre un spital privat sa fac un CT, m-am conformat, primesc rezultatul si sun din nou sa vad cand o pot gasi pe doamna doctor.
    Ma cheama intr-o dimineata, astept vreo 3 ore ca tot era prinsa cu diferiti pacienti (nu ma deranjeaza lucrul asta, ca na, la spital toata lumea are o problema, eu aveam totusi o problema minora), verifica rezultatul CT-ului si in 5 secunde scoate carnetelul si ma intreaba: „cand vrei sa te operezi ?” era vorba de cornete nazale hipertrofiate.

    Cam asta a fost experienta de inceput cu medicii.
    Continuarea poate altadata

    In concluzie, acum la 2 ani dupa operatie inca nu simt ca s-a facut treaba buna acolo si de 1 luna si ceva caut recomandari de un alt medic si nu gasesc pe nimeni, practic nu stiu cum pot ajunge la un medic ORL decent in 2020, Bucuresti.

    00
    • NOU
      #40

      Ca de obicei, necunoasterea si ignoranta pot duce la catalogari gresite, no offence.

      Orice orelist iti va spune ca cornetele nazale hipertrofiate si operate se vor hipertrofia din nou, dupa un an doi.

      Sau ca aerul pe care il respiri va fi mai uscat.

      Dar nu. “S-a facut treaba prost”. Stim noi mai bine! Doar ca nu.

      Si ar fi dragut ca fiecare sa-si vada de domeniul lui de expertiza si sa nu se mai creada altceva decat este.

      “Cizmare! Nu mai sus de cizma!”

      00
    • Dr. Bogdan Mocanu. E foarte ok. Daca Vali e de acord sa-ti dea mailul meu iti dau si date de contact.

      00
    • @Vlad imi pare rău să aud că ai trect prin așa ceva. ti-l pot recomanda pe dr Sarafoleanu în ceea ce privește ORL. Este un medic si un om de exceptie. Am trecut pe la el eu și o parte bună din neam + prieteni cu diverse probleme, de la chestii minore la chestii nasoale.

      00
    • @Un om simplu din popor: Nu mi-a explicat mai nimic, dupa ce am fost operat am aflat ca m-a operat si de deviatie de sept.

      Tocmai, sunt genul de persoana care nu se baga peste specialist. Ideea e ca eu am ramas cu probleme dupa operatie, iar dupa operatie am facut si o asa-zisa sinechie ce m-a costat niste chinuri barbare odata la 2 zile timp de o luna, mergeam sa imi desprinda peretii nazali cu o penseta super lunga. Bucuresti, 2018 – Coltea.

      Prin urmare m-am lasat pe mana specialistului pana la final, iar rezultatele au fost mult sub asteptari.

      Daca tu chemi meseriasi acasa sa iti renoveze casa, te lasa cu peretii facuti si ei iti spun ca dupa o luna se usuca si o fie super lucrare, ce faci ? Ii crezi, normal.
      A trecut luna, vezi ca lucrarea e de cacat, incep dubiile…trec 2 ani si peretii tot de cacat sunt, ce faci ? Ignori si mergi mai departe, ca stie specialistul ?

      @Pentru ceilalti: Orice recomandare ar fi de mare ajutor, daca se poate…

      00
    • @matei @vlad: la doctorul Sarafoleanu te programeaza peste cel putin 6 luni (la clinica lui privata). E coada mare!

      00
    • @Un om simplu din popor: cam de sus abordarea, necorelata nici macar cu pseudonimul!
      Cuvantul expertiza iti suna bine in context?!
      Nu am inteles cum de aerul va fi mai uscat. Poate nu va mai fi suficient umezit in zona cornetelor?
      Nu sunt cizmar!

      00
    • Sarafoleanu family e overrated those days – The junior-ul a inceput sa aiba in ultimii 5 ani sindrom God. Nasol dar aia care vor sa pipaie soclul, sa mearga acolo.

      Du-te la Bogdan Mocanu in privat – trust me ! Cauta pe Google ca sa nu facem deshantzari la Vali pe ecran

      Spor si sanatate

      00
  12. Deranjant cum toti doctorii vorbesc cu batranii trecuti de 70 ani cu „bre” . Desi folosesc un ton prietenesc , tot au reflexul sa se traga de sireturi *ia zi bre ce te doare* . Zi in plm „domnul Ionescu / Pulica Franaru / cum il cheama pe nefericitul ala” , ca asa e frumos . Cum plm a ajuns „bre” apelativ normal pentru oameni pe care ii vezi prima data si intr-un cadru profesional

    00
    • salut, am stat pe sectie de urgente vreo 4 ani de facultate + inca vreo 2 din rezidențiat. Am observat si eu chestia asta si pot sa ti spun de unde cred eu că vine, nu spun ca e o justificare sau nu: multi dintre pacientii văzuti sunt aerieni. Din toate punctele de vedere, nu sunt atenti, sunt ori deja beți ori abia așteaptă să plece din spital să poată să bea. Cei mai multi nu au nici un pic de educatie și tre sa te cobori la nivelul lor dacă vrei să scoti niste informatii simple de la ei, de genul ora incidentului/antecedente/durere/cat de tare doare etc.

      Când eram student tin minte ca multi se uitau prin mine de parcă nu eram acolo, deși trebuia sa obtin niște informatii de la ei. Îmi amintesc multe conversatii incepute cu ”bună seara, ce s-a intamplat” care s-au transformat imediat în”alo, domnu ALO ALO deci la ce ora […] bre m-auzi??”

      De cealaltă parte, da, stiu ca am colegi jegoși cu care îmi e rușine dar nu sunt toți așa. Din păcate, unul de genul strică imaginea pentru toți. Nu toti suntem spăgari, iar multi pacienti au invatat ca daca nu dau șpagă îi lași să moară (evident, nu e vina lor) si ti intind suta ostentativ in față. Tu le zici că nu e nevoie si incep să urle pe toată sectia ca nu ti pasă de ei și că esti un măcelar. Toate astea, evident, in gura mare, să atragă atentia. Sunt pacienti pe care i-as trata inaintea altora, dacă ma ntelegeti, dar nu mi permite sistemul, legea, jurământul.

      bottom line: bărbatii sunt porci pentru ca femeile s curve pentru ca barbatii sunt porci pentru că […].

      00
    • apropos suntem 2 matei in comentarii aici, faceti voi diferenta

      00
    • NOU
      #50

      chiar toti? m-ati auzit pe mine vreodata vorbind asa? sunt sigur ca nu, pentru ca nu am vorbit niciodata asa.

      00
    • pacientii de la urgențe, mai ales cei veniți pe bune, sunt de obicei într-un moment de șoc, se mai adaugă și frica de medici, inoculată și de generalizări ca în postarea lui Zoso, dar dacă li se vorbește răstit, mai rău se sperie și se pierd de tot.

      00
  13. Stii ca generalizarile astea sunt copilaresti, nu? Pe sistemul asta, ar trebui sa te bagam si pe tine in aceeasi categorie cu Chinezu si totusi stim CA nu e cazul.

    Dincolo de astea, cateva puncte:

    1) Corpul uman nu e o masinarie care poate fi fixata la doctor mereu.
    2) sistemul de urgente e gresit pt ca la urgente ajung de multe ori rezidenti slabi care nu au vrut neaparat, dar nu aveau altceva mai bun
    3) stresul e enorm. Suni dupa consulturi, vin dupa n ore, timp in care Tre sa tii pacientul acolo, iar asta inseamna targi si resurse blocate pentru ca nu il poti lasa. Iar intre timp in sala de asteptare se aduna, plus ce vine cu SAJ/SMURD.
    4) am fost intr-o garda in care a „venit” un pacient cu temperatura de 25 de grade. O resuscitare la un astfel de pacient inseamna ore intregi si trebuie munca serioasa si multi oameni. In timpul asta de aduna oameni in sala de asteptare si nemultumirea creste, dar ce poti sa faci?
    5) da, fosilele cu veleitati de zeitati Tre sa dispara.
    6) program de lucru de 4 ore la stat nu exista.

    Nu sunt inca medic, dar urmeaza. Imi petrec Mai tot timpul liber in garzi si mai vad una alta. Ma deranjeaza, totusi, aceasta generalizare. Eu si multi alti colegi ai mei facem asta cu drag si din pasiune, dar probabil daca nu esti parte din sistem, nu ai cum sa intelegi ce inseamna 12 ore de stat in picioare, de jonglat cu resurse putine, de amenintari de la diversi bombardieri si alte chestii in genul.

    Hai sa nu dam cu muia in stanga si dreapta asa random. Ca altfel, mai toti oamenii de bine din sistem o sa plece si peste cativa ani o sa fie mai rau. Cu mult.

    00
    • @matei, foarte de acord cu ce zici, dar nu și la punctul 1

      Orice dom’doctor poate fixa orice corp omenesc: cu superglue sau (Doamne Fereste) cu cuie.

      De reparat însă, da, e mai greu.

      // gata cârcoteala

      00
    • Ok, misto, a ca scris unul aici care e la inceput si se confrunta cu lucruri in teren.
      As fi curios, cum vezi tu rezolvarea problemei in UPU-uri?
      Fara glume, ce crezi tu ca ar fi OK sa fie facut atat de medici cat si de pacienti, dar mai ales de guvernanti/administratia spitalelor?

      Dupa mine problema principala e de finantare. Nu ma refer la salariile medicilor/asistentelor. Ma refer la finantarea sistemului medical, respectiv la partea ce revine UPU.

      Cu mai multi bani se pot suplimenta posturile in UPU-uri de medici/asistente, spatiile marite, mai multe paturi, etc., putere de lucru mai mare, triaj mai eficient si mai rapid. Cand sunt multi pacienti si putini doctori lucrurile n-au cum sa fie altfel decat sunt acum.

      Acum vine un lucru pe care romanii nu il inteleg. Platim prea putin taxe pe sanatate! Simplu, n-ai cum sa ceri miracole medicale cand jumatate din salariati sunt pe salariul minim si platesc cam 2300 lei pe an la asigurarile de sanatate. Nu zic ca procentul de 10%, cat reprezinta CASS, e mic. Doar ca baza de colectare e mica. D-aia, cand aud de cum marirea salariului minim o sa distruga economia, sectorul privat, planeta, mor de cap.

      Stiu ca si banii astia, putini, cum sunt, nu se cheltuiesc 100% eficient, dar oricum, ideea e ca sunt putini.

      00
    • Vad aici o chestie care ma zgarie pe creier: cum adica la urgente ajung rezidenti slabi?! Rezidenti nu sunt incepatorii, aia fara experienta, care inca nu stiu meseria cu ce se manca meseria? La urgente, acolo unde vin oameni cu probleme „urgente”, poate cu probleme de viata si moarte, sistemul medical romanesc pune la munca „bobocii”?!
      Ce-ar fi ca la urgente sa puneti medici cu experienta care stiu ce au de facut? Nici nu ma mira ca se aduna lumea in sala de asteptare!

      00
    • Adrian nu intelege sistemul, dar are o parere. Logic.

      00
    • ”6) program de lucru de 4 ore la stat nu exista.”

      Hai că ești amuzant.

      00
    • La „urgențe”, pacientul este mai predispus la durere, așteaptare, să îl vadă mai mulți medici, în plus ca doctor vezi multe, înveți să relaționezi cu oamenii, mai târziu o să apreciezi liniștea din spital.

      00
    • @adi, largirea bazei de impozitare se face prin cresterea numarului de contribuabili!
      in prezent, avem maxim 5 milioane de contribuabili la fondul de sanatate!

      00
    • @ daddy
      corect, trebuie largirea bazei de impozitare prin cresterea nr de contribuabili. Dar, prin absurd, daca maine apar inca un milion de angajati, statistic, jumatate o sa fie pe salariul minim. Adica se colecteaza f. putin raportat la nevoi.
      In paralel cu marirea nr de contribuabili trebuie si marirea veniturilor.

      In vest e un sistem de sanatate mai bun pt ca sunt bani mai multi. Tot oameni sunt si aia, tot cam aceleasi boli au, doar ca suma colectata per cap de locuitor e mai mare. Una e sa platesti taxe de 10% din 2000 lei (salariu minim) si alta e sa platesti 10% din 1000 euro, salarium minim pe acolo. Plus ca ponderea celor cu salarii minime in vest e mult mai mica fata de Romania.

      00
    • ce propui tu este cresterea gradului de impozitare, care are printre efecte scaderea bazei de impozitare.
      romania are in prezent o pondere a contribuabililor in total beneficiari la jumatate fata de normal.
      cand ai putine oi si vrei mai mult lapte, nu le mulgi de 10 ori pe zi (ca le omori), ci incerci sa-ti cresti numarul de oi care produc lapte!

      00
  14. Doctorasul diaconu a tot scris articole in care face damage control pentru sistemul medical si mai ales „dumnezeii” acestui sistem. a inceput de la cazul burnei.
    si a ma bagat la final de 2019 un articol infect in care spala imaginea lui banicioiu dupa colectiv.
    cam asta e personajul, genul care-si da cu parerea despre orice si-i place sa iasa in media.

    00
  15. mare parte din 2018 și 2019 am tot umblat printr-un spital oncologic mare din românia, însoțind o rudă (a trecut printr-un tratament complet, de la diagnosticare, destul de târzie, prin citostatice, radioterapie, citostatice, operație, citostatice până la rmn-ul final care i-a confirmat vindecarea, cel puțin în acest moment). ca o simplă observație după zeci de ore în care am văzut multe: spitalele sunt sufocate nu doar de pacienți mult prea mulți pentru capacitățile lor, ci și de o birocrație sufocantă și de proceduri gândite cu picioarele.

    în rest, la temă: stând pe holurile hiperaglomerate, înguste, fără ventilație, fără scaune, pline de suferinzi (de ajungeam să mă simt vinovat că nu sunt bolnav), văd o bătrână (media de vârstă a bolnavilor la oncologie sare de 70 de ani) ce, pur și simplu, de abia se ținea pe picioare. după o oră de suferință stând lipită de perete, îl vede pe medicul pe care-l aștepta și încearcă să intre în vorbă cu el. reacția lui:

    „dar ce ți-am spus, babo? trebuia să vii ieri! azi nu am timp pentru tine! du-te și mori acasă!”

    sincer, mă pregăteam să-l pocnesc. m-a oprit ruda mea. acela era medicul care trebuia s-o opereze și pe ea.

    00
  16. @Matei: puștiulică, te-ai dat singur de gol. Mulțam. 😉
    Deci recunoști că-s o grămadă de lepre-n sistemul medical. 😎
    Stai să iei rezi (mi-aș dori să-l iei pentru specialitatea care-ți place) ș-apoi mai vorbim.
    Referitor la pacienți cu 25 grade, cunosc o „somitate” prieten la cataramă cu Arafat care a declarat pacienta respectivă decedată, după o resuscitare „de ochii lumii” de 45 minute. Crezi că a pățit ceva, respectiva „somitate”? N-a pățit nimic.

    00
    • lasa că l-am luat eu înaintea lui si ti spun sincer că nici nouă nu ne place să avem de-aface cu lepre de oameni care vorbesc și gândesc ca tine dar trebuie pentru că nu avem de-ales.

      toti faceti pula mare pe internet până vi-e răuț după 3 sarmale si o cinzeacă si-ajungeti sa ne-o sugeți la UPU.

      00
    • @matei: ești comic, păpușel. Cât despre supt în UPU, hai să-ți zic una recentă: o specialistă-n urgențe la Cluj, habar n-are să interpreteze un EKG, așa că am făcut-o de-a plâns. Ce-i drept, cred că prin supt ș-o luat examenele.
      P.S. Pacient clinic sănătos, EKG-ul era interpretat (de aparat) ca tahicardie supraventriculară cu puls de 80.
      Cardiologul a zis la respectivul EKG: orientare ax electric cardiac greu detectabilă.
      P.S.2 Se vede cât te pricepi, am să te evit de-acum. 50 ml alcool (cinzeacă, da?!) după mâncare stimulează digestia.
      P.S. Atitudinea de căcat pe care o ai aici, mai mult ca sigur o ai și-n UPU. Îți recomand, prietenește, să te lași de medicină.

      00
    • ”puștiulică”, ”păpușel” eu cred că voiai altceva de la colegu, dar n-ai primit și acum cauți justificări unde nu există.

      00
    • @matei specialistu’ nu studentu’: mda, nu te pricepi, așa că arunci cu căcat. 🤣🤣🤣
      Și da, îmi permit să fac de căcat un puțoi de student la medicină cu aere de mare baștan. Nu va fi departe de cei blamați p-acilea.

      00
    • Sa ma ierte zoso pt spam, dar viteji de astia de pe internet am mai vazut. Ai facut sa planga o laie, ca si stie domnul ambulantier agresiv sa citeasca un EKG.

      Cu de astia ca tine, normal ca apar scandaluri din orice, pur si simplu pentru ca sunteti niste oameni toxici.

      Lasa razboiala si vezi ca ai de facut plinul.

      00
  17. Si inca o chestie. Mi-as dori ca toti oamenii de aici, chiar si aia care o sa imi dea downvote, sa mearga la controale de rutina si nu doar cand se simt rau.
    Preventia e intotdeauna mai buna si mai ieftina decat tratamentul, plus ca atunci cand ajungi la urgente pentru ca te-ai dus in Ultima clipa cand nu ai mai suportat, poti sa prinzi o zi super aglomerata si sa o patesti doar pe baza de ghinion.

    00
    • Tânăr 25 ani se prezintă-n urgență cu durere abdominală acută, fără antecedente clinice relevante în context. Doamna doctor primar de urgență-i face un algo-meto-no-spa și-l trimite acasă.
      Noaptea pacientul revine, de data asta adus cu ambulanța, cu suspiciunea de apendicită.
      Pacientului i se face eco abdominal și se confirmă suspiciunea. Este operat de urgență și ce să vezi: apendicele stătea să facă poc, conform spuselor chirurgului ce l-a operat.
      Acum, te-ntreb io: merita doamna doctor un pumn în nas pentru nesimțire și neglijență-n serviciu? 🤔

      00
    • Bunul simt spune ca orice suspiciune de abdomen acut merita eco just to be sure.

      Chiar daca ii faci toate testele semiologice si iese negativ, tot trebuie facut. Au sensibilitate si specificitate scazuta.

      Eu, cel putin, asa am fost invatat.

      00
    • care ar fi rutina concreta de urmat pentru aceste controale pentru un ”asigurat” in sistemul de stat?
      ca de recomandat, recomanda multi.

      00
    • Transaminaze, uree, creatinina, glicemie. Eco abdominal o data pe an.
      Masurat tensiunea periodic in absenta fluctuatiilor mari. Basic-ul.

      Eu, personal, as sugera si nivelul de hormoni tiroidieni o data pe an.

      Poti sa incepi cu astea basic.

      00
    • multumesc, o sa tin cont.
      dar, nu am intrebat ce investigatii sa fac, am intrebat cum sa le fac, in regim de asigurat la stat!

      00
  18. Mai exista si cazuri fericite, mama a urmat un tratament pe o perioada de 2 ani, avand minim o vizita pe luna la spitalul Colentina, si nu a scos nici macar un leu din buzunar…

    00
  19. Pe mine ma enervează ca tot ii trag cu responsabilitatea actului medical
    Cu ce pana mea răspund ? le da statul amenzi și tot statul le încasează ca sa-i plătească mai departe.. ura și la gara, vai ce stres si frica.
    Personal trebuie sa răspundă, nu spitalul, si de preferat fără amenzi.

    00
  20. Ei ar vrea salariu 10000 lei, să facă șpagă în continuare dar să fie RESPECTAȚI!!!

    00
  21. toti medicii din românia se tratează în strainatate.

    00
  22. Medicul roman nu înțelege ca pacientul e client. Ce frumos se poarta aia din vest, nu te iau la șuturi ca de ce ai făcut aia și nu ailaltă. Ca nu e treaba lor. Treaba lor e prezentul și viitorul.

    00
    • aia din strainatate dupa 10 pacienti isi opresc munca. Aia din strainatate au si pacienti din strainatate. Aia din strainatate au si scule ca sa isi faca treaba

      00
    • @animalule ia mergi matale prin spitalele din străinătate, să vezi 100 de persoane (sau mai mult) pe barele de 3/4 zile, așteptând internarea (Spital Caldarelli/Napoli), despărțite de o perdea în cel mai bun caz. Sau Roma, sau Torino, șamd, habar nu aveți, în străinătate nu umblă câinii cu covrigei în coadă.
      Sunt și locuri UPU faine, dotate, cu oameni mișto, însă din experiența proprie, doar 10% maxim (vorbesc strict de Italia).
      Cum ar fi să te pună să plătești 20lei dacă ai cod verde? Chiar dacă ești asigurat? Da!

      00
    • nu cred ca au avut dintotdeauna conditiile astea!
      spiritualul precede materialul, altfel conditiile materiale sunt inutile!

      00
    • Cam așa daddy…
      Caz concret : UPU oraș în Veneto (nord Italia), 15 barele din 2005, funcționale, uzate, dar curate;UPU NOU (2018) oraș asemănător ca mărime, 20 de barele, același model, cu îmbunătățiri (vopsea antibacterica, roți nemțești, cele mai bune de pe piață, etc), după 6 luni ziceai că au fost în spital de campanie, murdare, inclusiv de sânge și alte chestii, roți rupte, ziduri cu colțuri rotunjite…. Te întrebi: cum bă frate, care-i treaba? Utilizare improprie, în loc să împingă de la picioare, împingeau de la cap, deși normele zic de la picioare. Făcut curs, explicat, răspuns: eeee, da noi așa știm, așa vrem, deși trebuie să vezi pacienții când îi transporți…..

      00
    • Pescare: in Spania a murit o românca tot asa stand mult la urgente. Evident ca nu e cu covrigi.
      In suedia nu am stat la cozi. Ca întâi mergi la un fel de medic de familie, după la specialiști. Dar, timpul dintre fazele astea doo e mare
      La urgenta se păstrează durerea în pula a doctorului.

      00
  23. Caz real Craiova. Accident de munca ia cazut ceva peste picior unei rude dea nevestei.
    Merge omul la doctor se uita la el, „daca nu vii cu 5 milioane in 8 ore ramai fara picior”

    Pus mana pe telefon scos banul.

    Horezu, alta ruda a nevestei, domne nu ai nimic dai drumul acasa, a venit fii-su la adus la Medlife in Buc, descoperit infectie urinara.

    Vreti respect?Acordati respect mai intai.

    Nevasta-mea, in spital post nastere, nu se uitau la ea fara 10 lei in buzunar, o lasau sa si moara daca era cazul. (Polizu). In schimb asistentele care aveau grija de copii nota 10, nu au primit un ban, ne-au trimis acasa.

    Nevasta naste al 2-lea copil la Filantropia, Nu am dat un leut, nu am carat un gram de mancare, totul de la spital și mancarea foarte buna. Am dus doar apa și haine. (Ca sa dau și un exemplu pozitiv). Ah si paznicul nu te lasa inauntru in pantaloni scurti sau cu copil sub 7 ani nici cu spaga nici fara spaga nici daca erai blond cu ochi albastri. (poate se mai intampla dar 2 zile cat am fost eu acolo ia pus la punct pe toti negriciosii)

    00
  24. Acum ceva ani, cand m-am inscris la recomandarea unor cunoscuti la un medic de familie, acesta era un tip calm, amabil, foarte de treaba si nu primea spaga! Anii au trecut, vreo zece, iar medicul meu de familie a incaruntit, a devenit posomorat, iti vorbeste tot mai rastit, desi te cunoaste de ani de zile si primeste spaga. Cred ca sistemul medical l-a schimbat iar pasiunea aceea de la inceput (de care amintea cineva intr-un comentariu) s-a stins sub avalansa de probleme si oameni dificili cu care s-a confruntat.

    00
  25. Sa-i aresteze pe toti cei nasoi iar la restul sa le scada salariile ca sa creasca la magistrati ca sunt baieti super buni.

    00
  26. „11. calitatea umană a actului medical a scăzut proporțional la jargonul, și limbajul pacienților.” hahaha… fix invers. acum multa vreme si cel mai jegos tigan se ducea la doctor cu caciula in mana si sarumana dom doctor la intrare. spaga si calitatea tot slaba a actului medical au facut acel respect sa scada, ba mai mult, atunci cand dai spaga nu te poti abtine sa nu consideri ca esti stapanul celui platit, ceea ce nu e exact gresit. ai vrut 5 lei ca s-o faci bine. ti-am dat 5 lei, acum fa-o in gatu’ mat-tii, ca te sparg.

    si va fi foarte greu sa isi revina. trebuie sa dispara intreaga generatie de doctori spagari si inca vreo 2 3 de pacienti obisnuiti sa dea spaga si sa fie jupani.

    in rest da, exista si doctori ok, si pacienti ok. si nu putini. dar ca de obicei se aud doar trompetele.

    00
    • Pacientii ok sunt aia carora le moare mama in brate pe scaun la urgenta.

      00
    • Gogule, la urgenta vor muri oameni. D-aia ii zice urgenta. Oamenii aia nu ii pot salva pe toti, fie ei ghinionisti sau prosti, de obicei a doua si in lipsa careia procentul celor salvati ar creste semnificativ.

      Evident asta nu scuza atitudinea multor cadre medicale care activeaza in urgenta. Indiferent ca te-a calcat masina pe trecere sau doar incercai un nou buttplug.

      Curatenia se va intampla toata sau deloc, medicina, politie, politica, justitie, aruncat chistoace pe geam.

      00
  27. In momentul in care intinzi mana sa iei spaga te-ai vandut si nu mai poti cere nici un respect. Respectul se castiga, nu se cere.

    00
  28. Nu exista domeniu in tara asta sa nu fie de cacat: politie de cacat, invatamant de cacat, biserica de cacat, politie de cacat, administratie e cacat, etc de cacat. In rest toti sunt perfecti. :)

    00
  29. Man, eu cand dau de personal recalcitrant sau care nu se poarta conform, ii tratez proportional. Nu imi place sa tip dar vad ca da rezultate.

    00
  30. Exista si doctori foarte competenti si empatici cu pacientii, doar ca acestia sunt si tineri, cam pana in 35- 40 de ani, dar problema este ca ei devin niste acrituri si nesimtiti pentru ca:
    1. sefii lor sunt niste nesimtiti care ii trateaza ca niste sclavi pe plantatie, fara nici cel mai mic interes sa ii invete meserie sau sa le devina mentori

    2. nu au nici un fel de protectie in fata pacientilor recalcitranti (am vazut la Grigore Alexandrescu cum un pacient s-a luat de doctor iar paznicul se uita pe pereti, intr-un final zicandu-i pacientului sa stea la locul lui. PS: paznicii de la Mega Image sunt trupele speciale pe langa aia de la spitale);

    3. Majoritatea spitalelor arata deplorabil. Mungiu daca face un film la Marius Nasta cu un doctor care mananca o ciorba acolo rupe la toate festivalurile de film.

    4. Insotitorii vin deja sictiriti in spital pentru ca nu sunt lasati sa lase sau sa il ia pe bolnav din curtea spitalului pentru ca „asa sunt regulile” sau paznicul asteapta si el o atentie (la Marie Curie sau la Victor Gomoiu, spitale de copii, nu ai voie sa intri cu masina si sa iti lasi copil sau sa il iei)

    5. Doctorul de obicei are un program haotic pentru ca trebuie sa se imparta intre spital de sta, spital privat, facultate unde are niste cursuri, poate si un mic business si nu are cum sa respecte orarul

    6. Asistentele nu au pic de respect fata de medicii rezidenti, uitand ca ei sunt acolo sa invete, chiar si de ele.

    00
  31. Baaa baiete, nevasta-mea a fost internata anul trecut cu fi-mea la Bals cinci zile. Din toti doctorii unul singur a stat si a vorbit frumos cu ea si s-a dovedit apoi ca era lucra si la privat (de aici „educatia”). In rest, scarba si doi peri peste tot, de la asistente pana la femeia de serviciu care se rastea la paciente sa „mearga pe margine”.

    …si asta intr-o sectie de copii in care de obicei se interneaza doi pacienti – copillul bolnav si parintele disperat care vrea si el niste raspunsuri.

    00
    • Tu n-auzi ca NU SUNT TOTI LA FEL ?!!? La fiecare topic din asta gasesti carduri de filodoctori care stiu ei ce si cum. Doar ca, la fel ca la natiunile conlocuitoare, sunt in general aia care n-au prea avut de a face cu ei.

      00
  32. Ce porcarie e lista respectiva. Se bazeaza pe ideea de risk management/probabilitatea unei erori medicale (specialistul nostru ii spune „greseala”), dar la Constanta femeia respectiva a fost efectiv ignorata toate acele ore. Nu a gresit nimeni, ci pur si simplu au lasat-o acolo. In Franta medicilor li se spune din facultate ca statistic vorbind vor avea 4 dosare de malpraxis in cariera, din care cel putin unul va fi pe bune si ca trebuie sa se obisnuiasca cu ideea, dar sa faca tot posibilul, in fiecare zi, sa evite acest rezultat. La Constanta nu a fost greseala/eroare medicala/malpraxis, au fost niste nesimtiti care au ignorat un om timp de 16 ore si un sistem care a condus si a sustinut un astfel de demers.

    00
  33. O gluma gasita pe net, „China a facut in 10 zile un spital. La noi ce se poate face in acest interval? Analize.”.
    Cam astia suntem, politisti, politicieni, bugetari, doctori, femeia de serviciu de la posta, etc „las-o ma ca merge asa”…

    00
    • China a facut in 10 zile un spital de campanie. Posibil ca si Romania ar fi putut doar ca nu avem ministerul propagandei asa competent.

      00
    • @Jan – exact asta e esenta Romaniei „ar fi putut”. Nimic nu e spectaculos, si noi am fi putut face autostrazi, si noi am fi putut schimba programa scolara, si noi am fi putut atrage mai multe fonduri europene, si noi am fi putut reduce coruptia etc. Insa noi nu am facut si nu facem nimic din toate astea in acelasi timp in care altii fac.

      00
  34. De ce amesteci medicii cu asistentele? Una-i una, alta-i alta. Nu ca unii medici nu ar vorbi urat cu pacientii.

    00
  35. Clasic: cand pacientul se face bine e multumita doctorului, cand moare e ca „asa a vrut Dumnezeu”

    00
  36. la Fundeni la infectioase dupa ce m-am dus muscat de o capusa: „da, sigur, veniti toti aici pentru ca va futeti prin padure si dupa aia noi trebuie sa ne ocupam de voi”.
    deci tot respectul pentru medici, ce pot sa spun ? intr-un top al institutiilor de stat, medicul e pentru mine intre parlamentar si militian.

    00
    • pai si ce i-ai raspuns ?
      a. „Roaga-te sa nu fi patit nimica. Daca aflu ca am ceva foarte grav, nu uita ca nu voi avea nimica de pierdut si stiu unde te gasesc”
      b. „Asa te-a invatat ma-ta sa vorbesti? Asa ai fost dresat la facultate sa te comporti”
      c. Nu ai raspuns
      d. „Va rog sa luati situatia in serios , fara glume va rog frumos”

      00
    • @Pensionaru’: Și dacă-i umflai botu’ imbecilului, tot tu erai elementul agresiv, nu? 🤬

      00
    • Nesimtita replica, dar totusi o muscatura de capusa nu e ceva atat de grav incat sa mergi la spital pentru asta. Exista policlinici, cabinete de dermatologie, centre de permanenta daca e urgent etc.

      00
    • și milițianul e mai sus, nu?

    • e) „zi merci – daca nu ne-am fute noi (cu ma-ta) prin paduri n-ai avea tu ce sa muncesti”

      00
  37. NOU
    #117

    Eu nu stiu de unde veniti cu salariile acelea de 20.000 de lei. Salarii foarte mari exista in sectiile cu riscuri foarte mari (gen Anatomie Patologica, Pneumoftiziologie, HIV etc). Nu stiu daca ar conveni cuiva sa stea toata ziua printre cadavre, sa umble cu substantele cancerigene de acolo, sa ii tuseasca cineva cu tuberculoza in nas, etc). Iar multe dintre salariile mari pe care le stiti sunt cu foarte multe zile de garda, alea de weekend sau de sarbatori legale. Adica pe langa o norma intrega de 168 de ore, mai sunt inca pe atatea de garda. Daca nu ma credeti pun o poza cu fluturasul de salariu. :)))
    Cat despre restul, multe din lucrurile spuse aici sunt adevarate.

    00
    • @Pirvu Daniel: parcă făceam medicina din pasiune, nu pentru bani, nu?
      Un student la medicină care se vrea viitor anatomo-patolog, radiolog, oncolog, pneumolog șamd trebuie să știe riscurile la care se așteaptă. Altfel e doar un gunoi care s-a uitat la bani și nu diferă cu nimic de valutistul anilor ’90.

      00
    • Domnu doctor si gunoierul sta intre materiale in descompunere, goleste pubele la 38 de grade cand curge zeama din ele. Si macaragiul care incarca containere in port lucreaza in stres, ceasornicarul are cocoasa so ochii distrusi din cauza muncii, croitoreasa la fel, zidarul are mainile distruse din cauza substantelor cu care lucreaza basca ficatul suprasolicitat din motive evidente, mecanicul respira noxele si da cu capul in toba de esapament, toti avem un job stresant , daca nu-l mai vrei poti sa-l schimbi, sa pleci,sa emigrezi sa te muti , etc etc. Cat esti undeva pe un post fa-l in lula calului cat de bine poti ca asa o sa ai si o satisfactie ( una dintre putinele ce-ti raman indiferent de varsta, cel putin asa mi-a spus mie un mos )

      00
    • eu am citit aici in comentarii de 10.000.
      asa e bine sau e subevaluat?

      00
    • @Nicu: in cat timp invata in gunoier/macaragiu/etc meserie si in cat timp in medic specialist?
      Asta e marea diferenta;

      00
    • NOU
      #122

      @Nicu, nu am zis ca noi suntem noi motul de pe frisca sau ca munca altora nu e grea. Am zis doar ca salariile alea nu sunt asa fabuloase cum se spune pe aici. Intr-adevar salariile par mari insa vin si pentru 300-400 de ore/luna muncite din care cateva zeci de noapte sau de weekend. Daca zidarul ala de care zici tu ar munci acelasi numar de ore pe luna si implicit salariul lui ar fi de doua ori sau de 2,5 ori mai mare decat acum, diferenta, sa stii, ca nu e mare.
      In plus munca de medic are anumite particularitati prin care se deosebeste de cea de gunoier/zidar etc:
      1. Presupune lucrul cu oamenii unde gradul de responsabilitate e mult mai mare;
      2. Presupune multi ani de scoala (sunt 6 de facultate, rezidentiat inca pe atata sau chiar mai mult, inca 5 ani pana la examentul de primariat, doctorat 3 ani). Eu cand invatam pe rupte, FARA NICIO RAUTATE O ZIC gunoierul se bucura de viata. De exemplu un student silitor care se pregateste de rezidentiat, ala 1 an de zile nu mai are viata. Nu iese din casa, nu se duce la un film, sta si baga citit la greu.
      etc.

      00
    • @Pirvu Daniel: uiți ESENȚIALUL: e alegerea respectivului să facă medicină, nu-i pune nimeni pistolul la cap. Vrei viață? Fă drept la FF ca toate curvele ș-apoi ai viață. Indiferent cum o dai, nu iese bine. Când cineva se-nhamă la o treabă, trebuie să știe în ce se bagă, altfel se cheamă tâmpit.

      00
    • @ParvuDaniel

      Fa-te gunoier. Asa sigur nu o sa ai timp sa te plangi pe forumuri in timpul liber din garda

      Dixit !

      P. S Empatizez cu tine, scaldandu-ma prin domeniu, dar daca nu iti asumi acum deciziile, mai tarziu o sa ajungi la sindrom God ! Cum face de altfel 70% din personalul pe care presupun ca l-ai mirosit prin acei pereti nosocomiali.

      Spor si relax

      00
    • mor, mă ucideți cu ”a făcut medicina din pasiune, nu pentru bani”!
      pasiunea nu plătește nici tratatele alea din care tre’ să înveți, nici chiria, nici mâncarea, nici abonamentul de metrou, nici mașina, nici nimic.

      plm, separați și voi profesia (futu-i morții ei de pasiune) de om, care are aceleași nevoi și dorințe ca și voi.

      faceți-vă voi meseria doar din pasiune!

      00
    • NOU
      #126

      @John Temple
      Noi când ne-am înhămat, știam ca e greu și sunt salariile mici. Nu am fost tampiti. Au crescut apoi salariile. Am avut noroc. Tu te plângi ca medicii au salarii mari. Sincer, nu știu ce ai vrea. “Cacatul”(ca sa te citez) de chirurg care te operează sa aibă același salariu ca o persoana cu o munca necalificata? In fond, dacă te străduiești un pic ai putea sa o faci și tu.
      Când te urci in avion nu îi înjuri și pe piloți? Ce atâția bani? Mare scofala, doar pilotează un avion. Curați, vad lumea, salariu de minim 6000 de euro, stewardese…Doar nu muncește in condițiile aluia care golește avionul de rahat cu tulumba.

      00
    • @matei, 1 sau 2: cît timp un medic are 10.000 lei și are tupeul să lăbărțeze buzunarul pentru 200 lei de la un om care primește salariul minim nu mai deschide gura că pute.Tare pute.
      Ipotetic: ce kkt ar face toți din sis.medical dacă nu ar mai exista bani fizici? Iau din nou găini și curci șpagă?
      Mai presus de astea: un jurămînt îți este cunoscut?

      00
    • @A: facultatea e facultativă! Nu poți, nu te bagi. Dacă știi ce te așteaptă și tot te bagi, atunci nu te plânge că e greu.
      Am cunoștinte care după terminarea facultății-n România au ales să facă rezidențiatul în străinătate, iar apoi au rămas acolo deoarece statul respectiv le-a oferit diferite facilități (Germania, Suedia, Finlanda)
      @Pirvu Daniel: eu nu m-am plâns nicăieri că au doctorii salarii mari, ci pe mine mă deranjează incompetenții și milogii în halate albe/combinezon roșu.

      00
    • băi băieți, 10.000 lei înseamnă undeva la 2000 de euro. mulți p-aici sunteți IT-iști și tot o țineți pt 3000 de euro pt un începător nici nu deschideți ochii, d-apoi să vă dați jos din pat.
      săptămâna trecută circula un articol, l-a postat și Vali, cu motivele pentru care să refuzi cerșeala de muncă gratis. ați aplaudat toți ca focile.
      ia să vid eu și să vă cer să-mi faceți un site, o aplicație, o plm IT-istică, că nu mă pricep, că pentru voi e pasiune, vă place, muriți pe tastatură. știați în ce vă băgați când v-ați dus la Poli, sau la cibernetică, sau făcut cursuri scumpe din banii voștri (chiar dacă facultatea de medicină e teoretic gratis pt locurile la buget, tratatele de medicină, nu știți voi, niște cărți, scrise de unii care au văzut și făcut multe la viața lor, costă cât un rinichi, unul sănătos, nu rinichi de IT-ist care 10 ani de tinerețe n-a băut apă) sau când vedeați tutoriale zi-lumină, sau când făceați chestii doar să învățați!
      voi aveți dreptul să fiți plătiți regește pt cât ați învățat și muncit, altul de ce n-ar avea?!
      doar pt că lucrează la stat? sau pt că lucrează cu oameni?! de ce?
      voi dați flit/suprataxați clienților jegoși, care nu plătesc la timp, care aia și ailaltă, un medic de ce n-ar avea dreptul ăsta?
      tanti Ralița interpreta mișto legea lui Ohm: ”ești om cu mine, sunt și eu om cu tine”.

      00
  38. Sunt din Brasov. Am vrut sa merg la un spital privat, dar medicul de familie m-a trimis la spitalul din Sacele. Nu am platit nimic – a fost prin CAS si nu, nu am dat nicio spaga, nimic.
    Am stat cateva ore acolo (am facut mai multe controale/analize la gastroenterologie), deci timp destul sa vad cum se poarta in general cu majoritatea pacientilor.
    Toti, absolut toti (doctor, asistente, ingrijitori), s-au purtat impecabil. Au vorbit tot timpul frumos, m-au intrebat la toate procedurile: daca ma doare, daca sunt bine etc….
    S-au purtat frumos si cu rabdare inclusiv cu cei mai in varsta care puneau unele intrebari mai prostesti sau intrebau de 3 ori acelasi lucru.
    Nu stiu cum e prin Bucuresti, dar eu in Brasov (sau Sacele) nu am avut experiente neplacute in spitalele publice.

    00
  39. Valiiiii, m-am uitat un pic peste vlogul tau. Aproape nimeni nu vrea sa vada pe unul care vorbeste (diferit la tipe, mai ales daca arata bine). Serios, trebuie un pic de actiune, miscare, sa arati ceva. Pot la fel de bine sa te citesc. Daca faci asta cred eu ca vei creste pe zona de vlog.

    00
  40. Si la privat au acelasi comportament de cacat. Ma duc la clinica aia regina maria pentru vizita medicala, trimis de companie internationala din domeniul petrolier. Costul era 2500 lei. Desi eu le vorbeam la persoana a3a, fatuca aia asistenta si alta doctor, mi s-a adresat ‘ba, baiatule’. Prima data mi s-a parut comic, a doua oara m-au luat dracii, de imi venea sa o arunc pe geam. Am intrebat-o daca asa vorbesc ele cu pacientii, clientii lor. Nu a raspuns nimic. La plecare, am trantit usa aia de am zis ca se rupe!

    00
    • Pai si? Ai lasat lucrurile asa? O plangere ceva?

      00
    • eu sunt mai pasiv-agresiv, așa. acum mulți ani, la urgențe, mă trimiseseră să fac diverse investigații, ca să excludă diverse. o asistentă: tu/te/tu, eu: dumneavoastră în sus/jos și toate lateralele. după vreo 2 minute de meci d-ăsta, ea: … dumneavoastră …, îmi cer scuze.

      00
  41. Nu stiu daca si nici nu cred ca medicii au ajuns la concluzia asta, cum ca ar fi pacientii de vina.
    Daca ii lasam sa vorbeasca pe ei, in loc sa zicem noi ce s-au intrebat medicii si la ce concluzie au ajuns ei in forul lor interior, poate vom si afla.

    De exemplu, medicul citat, in mesajul intreg, netruchiat, arata cat de complexa este problema, si pare pertinent, nu pare reductibil la 1 o chestiune, cu atat mai putin la “pacientii sunt exclusiv de vina”

    Si sa nu uitam ca aceiasi medici, mas o menos, la privat se poarta altfel. Doar nu se intreaba si se sucesc in convingeri de 2 ori pe zi, dimineata si seara.

    Inteleg seductia simplificarii, dar nu pare cazul

    00
  42. Cu parere de rau, trebuie sa va spun adevarul: in ziua a 8-a, Dumnezeu s-a uitat in jur si a vazut ca lipsea ceva: un popor minunat, fara defecte era super fericit pe muntii lui energetici din Bucegi. Si ce s-a gandit el? Ia sa le dau niste doctori de cacat sa le compenseze energiile alea super-pozitive …

    WakeUp: doctorii vin din societatea romaneasca. Nu sunt specimene diferitr genetic de restul romanilor … Atata vreme cat acceptam spaga (electorala sau nu), atata vreme cat acceptam sa fim calcati in picioare – la rand, in camera de garda – dati-mi voie sa va trezesc eu la realitate: asa se va intampla mereu. La fel si cu Politia, judecatorii sau chiar si cu IT-istii …

    Schimbarea incepe cu tine …

    00
  43. NOU
    #137

    e oprobriu nu oprobiu !

    00
  44. Medicii de la Medlife ? Pai sunt scumpi si incompetenti.

    00
  45. Eu la medic ma duc sa ma trateze, nu sa’mi vorbeasca frumos.

    La cate au vazut si cata treaba au, inteleg perfect ca nu mai au chef de amabilitati. Du te tu si opereaza’l pe ala care a fost macelarit cu sabia, dupa care stai la discutii cu tot felul de idioti care asteapta sa te comporti cu ei ca ospatarul de la Marriot.

    Ii inteleg ca sunt mandri de meseria lor si cer respect. Dpmdv il merita, exceptand gunoaiele pe care le gasesti in orice profesie.

    E simplu sa judeci medicii cand meseria ta e sa scrii articole pe blog (nu ca as avea ceva cu tine personal, ca si eu tot cam asta fac). Dar zau … hai sa avem putin simtul penibilului.

    00
  46. Am trecut si prin comentarii si am, evident, o concluzie: cel mai prost, la mare distanta, e dl John Temple. E atat de absurd, invesunat si troll ca sunt aproape curios daca e o putza de 17 ani sau un ratat de 42, cu Spiru la baza. Daca domnia sa poate face atatea presupuneri despre subiect, am zis ca am si eu voie sa-mi imaginez cate ceva despre dansul.
    La subiect, ma gandeam doar ca poate era de asteptat (de dorit?) sa fie ceva mai multe experiente pozitive in comentarii. Presupun ca tonul dat de Vali nu putea continua altfel.
    Well…

    00
    • Arafate, tu ești frate? 🤣🤣🤣🤣🤣
      Nea Spiru? Da, am fost prieteni la cataramă. Mergeam împreună la futut și la băut, până ne-a stricat un tolomac „gigi22” șandramaua.

      00
  47. Daca societatea nu vede ca greselile medicale sunt pedepsite, si ii vede cum stau si se imbata cu mirosul propriilor basini, ca pesedistii lui Dragnea, nu va face decat sa ridice tonul si mai tare la ei.

    00
  48. in incheiere, ca sa-mi iau minusurile estimate, spun ca singura metoda de imbunatatire in timp a serviciilor medicale este aceeasi ca pentru orice serviciu: punerea prestatorilor de servicii in concurenta pentru clienti!
    *concurenta = nu ne vindem tara = vin mosierii !

    00
  49. Da, medicii au ajuns să fie terorizați.
    Încercați să vă scoateți din cap imaginea cu un nene cu buzunare largi care pleacă la 1 din spital și câștigă mii de euro. Marea majoritate sunt oameni cu salariu decent sau chiar low, care nu vin la muncă cu scârbă și nici nu își tratează pacienții cu indiferență.
    Știm cu toții că nici pacienții nu sunt cei mai cooperanți. La noi, în mare, există categoria care merge la medic doar când nu mai poate de durere și categoria care exagerează și profită nesimțit de faptul că nu poate fi refuzată. Ambele situații însemnă resurse cheltuite ineficient și îngreunează munca medicului.
    Cei mai neîndreptățiți sunt medicii de pe pediatrie unde grupurile de mame de pe Facebook controlează tot. Nimeni nu se pune cu ele și medicii specialiști au ajuns să își ceară scuze și să fie periculos de toleranți cu ele, de teamă că istericele pun în pericol imaginea spitalului. Dacă nu par credibilă, mergeți pe secțiile de pediatrie și vedeți medici înjurați și cărora li se pune constant competența la îndoială.
    Te duci la muncă și ești forțat să lucrezi cu aparate vechi sau in cazul in care nici nu le ai, trebuie să explici pacientului că o să aștepte la rand o perioadă bună sau trebuie să meargă în privat. Nu ai medicamentele necesare sau materialele necesare și mereu trebuie să improvizezi, să nu poți să respecți intervalul de 20 de minute pe pacient pentru că sunt mult prea mulți și pe deasupra mai trebuie să dai și explicatii unor oameni care nu au habar de meseria ta și să le demonstrezi că nu e ok cum e pe internet.
    Apropo! Medicii urgentisti sunt dependenți de salariul de la stat. Așa că cei cu mii de euro pe care îi vedeți la tv, sigur nu sunt urgentisti. Un medic de urgență nu are când să facă șmecherii sau să își deschidă o afacere. Și da, ești mult mai predispus să faci greșeli când lucrezi zilnic de îți sar capacele și când e mereu coadă în urgență și oamenii se plâng și nu știi câți dintre oamenii ăia au nevoie de îngrijiri pe bune sau dacă triajul a fost făcut ok. Mereu se poate agrava. Iar referitor la cazul în care medicul adresează un ton nepotrivit, cel mai probabil e din cauza lipsurilor și a managementului prost, lucruri care nu au legătură cu pacientul. Și nu, nu e normal să se răstească personalul la tine sau mai rău, să aștepți 16 ore, dar astea sunt consecințele felului în care e tratat medicul începând din școală (lipsa empatiei, goana după note și evitarea taxei) și apoi când face parte din sistemul de sănătate care știm cu toții cum este.

    00
  50. Sunt multe aspecte negative punctate aici: medici incompetenti si/ sau dezinteresati si/sau respingatori; resurse spitalicesti reduse; sistem medical prost organizat. Fenomen dezvoltat in zeci de ani si combatut, in cel mai fericit caz, in zeci de ani.
    Totusi ( nu vorbesc de urgenta astfel incat sa nu bagam in discutie argumente scuzabile: stres, graba, prioritati):
    1. De ce programezi – medic de familie sau specialist-10 BOLNAVI la aceeasi ora sau in interval de doua ore?
    2. BOLNAVUL intra la consultatie cu o intarziere de o ora sau doua ore.
    3. BAIIIII…SUNT 3 SCAUNE PENTRU 10 BOLNAVI CARE ASTEAPTA ORE…SPATIU INGUST…FARA VENTILATIE SI URAT MIROSITOR. Ce reforma? Ce competenta? Bolnavul tace si se imbolnaveste mai rau, insotitorul o ia razna si el: fie vocifereaza, fie i se face rau. Nu din primele minute dupa ora programata de tine, CADRU MEDICAL, ci dupa ore de asteptare.
    4. Medicul iti vorbeste cu dumneavoastra, asistenta medicala: Ce vrei? Asteapta? Ti-am spus ca…?,etc
    5. De cate ori ati spus sau ati auzit oamenii in jur: nu ma duc la doctor/ spital deoarece…? Preventie? 🤯🤯🤯
    Nu sunt trasi la raspundere. Punct. Sanatate!

    00
  51. – „Tata, vreau sa ma fac muzician. Vreau sa fiu designer vestimentar. Vreau sa pictez.”
    – „Termina cu prostiile. DOCTOR te faci. De maine intri si la pregatire, ca sa te blochezi pe drumul asta, si aia e. DOCTOR am zis!”

    00
  52. Sistemul de sanatate trebuie privatizat, trebuia data pacientilor ocazia sa mearga in privat si sa li se deconteze. 10% la salariu meu e cam 1500euro pe an , in medie de cand m-am angajat ma duc cam 1 data la 2 ani intr-un spital si am fost internat 1 singura data si 1 singura data copilul meu.
    Eu unul m-am saturat sa fiu tratat ca un rahat de catre bugetarii care lucra in spitale.
    Masura PNL-ului e foarte curajoasa, nu ma asteptam ca prea curand niste politicieni sa aiba curaj sa privatizeze sistemul de sanatate.

    00
  53. Ah, sistemul nostru de sanatate mult iubit. In ultimii 3 ani am avut de-a face, din pacate, cu multi medici, spitale ( atat de stat cat si private ).

    Cazul 1 – Mama a avut nevoie de operatie de eliminare a glandei tiroide pentru ca i-a aparut un nodul destul de marisor. Primul ei instinct a fost sa mearga la spital de stat. A primit programare peste 2 luni. Adica ” stai doamna cu nodulul in gat 2 luni ca numai atunci te putem opera”. Fiind vorba de un nodul, care crescuse in dimensiune destul de mult in ultima vreme ( la care trebuie facuta biopsie dupa operatie sa se determine natura lui – maligna sau benigna ) mi s-a parut destul de mare termenul primit de la spitalul de stat, mai ales avand in vedere faptul ca operatia in sine dureaza maxim o ora.

    Am luat decizia de a merge la o clinica privata din Cluj. Internarea a avut loc la ora 12:00 intr-o zi de luni. Operatia la ora 17:00 in aceiasi zi, externarea a 2-a zi la ora 12:00. Conditiile de spitalizare au fost extraordinar de bune: rezerva proprie cu baie dotata cu cabina de dus, televizor pe perete, aer conditionat, curatenie, mancare decenta pentru bolnav, atentie maxima din partea staffului. Odata extirpata glanda tiroida, s-a trimis nodulul la laborator pentru biopsie. Am primit dupa aproximativ o saptamana un email cu rezultatul biopsiei: nodul de natura beninga. Nota de plata, 6500 RON.

    Cazul 2: Internare la spital de stat a bunicii, pe sectie de neurologie ( suferise un atac cerebral ). Din pacate, a decedat in spital la 5 zile dupa internare insa am avut ocazia sa vad cum stau lucrurile. Bunica a avut nevoie de injectii cu un anumit medicament pe care statul nu il pune la dispozitie. Costa in jur de 300 de lei setul. De ce nu se pune la dispozitie nu stiu, nu e asa scump. Practic ne-au trimis sa cumparam noi de la farmacie. Doctori plictisiti, asistente care vorbesc urat cu pacientii cat si cu apartinatorii, bolnavi paralizati care stateau in scutece murdare chiar si mai bine de o ora pentru ca asistentele nu se sinchiseau sa ii schimbe la timp ( va dati seama de mirosuri in saloane ) . Atitudinea asistentelor se schimba total daca primesc ceva atentii de la apartinatori. Am fost socat sa vad asta, stiu de practica asta cu plicul, si chiar incepi sa fi tratat corespunzator in momentul in care asistentele primesc o atentie.

    Cazul 3 – Aici actorul principal am fost chiar eu si s-a intamplat acum o luna. Datorita unui stres major si constant am ajuns la sectia de urgente cu tensiune 18 cu 11, puls 140. Din fericire a fost doar un atac de panica, dar asta am aflat-o abia mai tarziu. Ma simteam ingrozitor, nu aveam aer, simteam ca pic imediat de pe picioare si mor. Desi abia ma tineam pe picioare si eram vizibil intr-o stare proasta, primul lucru care a fost „vital” sa fie facut au fost documentele. Sanatatea unui om este mai putin importanta decat ACTELE.

    Hai sa facem actele, ce conteaza ca poate pici de pe picioare in fata asistentei de la pupitru. Actele primeaza, bun, s-au facut. La aproximativ 10 minute dupa sosire mi s-a luat tensiunea, si am aflat ca este 18 cu 11, puls 140, saturatie 99. Am fost trimis sa astept pe un scaun. Am cerut un pahar cu apa dar am fost surprins sa aflu ca nu au un nenorocit de pahar de unica folosinta, deci nu am primit apa mult dorita.

    S-a dus persoana care ma insotea sa cumpere de la o alimentara din apropiere. In tot acest timp eu ma simteam tot mai rau, nu am primit nici o atentie de la medici timp de 5 ore! 5 ore in care se puteau intampla extrem de multe lucruri. Inteleg ca – poate – au fost cazuri mult mai grave decat al meu, dar avand in vedere tensiunea cu care am ajuns la urgenta puteam primi, in tot timpul in care am asteptat, o pastila de scadere a tensiunii cu efect rapid ( care se tine sub limba, si care sunt foarte bine tolerate de majoritatea pacientilor, gen captopril ) dar eu nu am primit nici macar apa din partea spitalului timp de 5 ore. Intr-un final primesc atentie de la medicul de garda.

    Mi se recolteaza sange pt analize, mi se face EKG, mi se administreaza o injectie pentru scaderea tensiunii. Dupa inca 2 ore sunt chemat la medicul de garda si imi spune ca EKG-ul a iesit ok, analizele ok, sa merg acasa ca am suferit cel mai probabil un atac de panica. NU am primit din partea spitalului o copie dupa EKG, o copie dupa rezultatul analizelor. Am primit doar vorbe: du-te acasa, ai avut atac de panica, esti OK. Timp total petrecut la spital: 7 ore, primul tratement venind dupa 5 ore de asteptare.

    Din cauza atitudinii indiferente a staffului medical am luat decizia a 2-a zi sa merg la o clinica privata, la sectia de cardiologie. Mi s-a recoltat sange pentru analize, facut EKG, facut eco doppler. Rezultatul ? Am fost trecut pe tratament hipertensiv ( trebuie sa iau o pastila in fiecare dimineata ). Mi-a fost recomandat sa slabesc vreo 5 kg, sa fac mai multa miscare, sa beau doar o cafea pe zi.

    In acest moment ma simt foarte bine cu acest tratament, tensiunea sta regulat intre valorile 13/7, 13/8, 12/7, 12/8.

    Concluzia este ca de la urgente m-au trimis acasa fara nici un tratament, iar de la privat am primit tratamentul corespunzator.

    Mai stiu multe alte cazuri, cunostinte, prieteni, amici, care au plecat de la stat frustrati, dezamagiti si mai ales „sanatosi” dar in privat au primit tratamentul adecvat.

    Concluziile finale le trageti voi. Eu ma declar scarbit de sistemul public de sanatate. Un sistem in care eu pompez anual in jur de 20.000 RON ca si contributie din salariu.

    00
  54. Eu le voi oferi respectul meu în momentul în care nu vor mai cere șpagă. Știu că e o vorbă. Prost e ală care dă și nu ală care cere. Problema aici e că dacă nu dai șpagă, nu te bagă pe masa de operație. Și atunci cum poți să nu dai?
    Da, nu toți medicii cer spagă. Rezidenții nu fac acest lucru. Din păcate ei nu prea știu meserie încă… Apoi, după câțiva ani, când învață și ei ceva meserie, se prinde și meteahna asta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube