Se vor lua măsuri pentru a frâna încălzirea globală

Fiți un pic atenți la știrile despre încălzirea globală. Două doar de azi:

Țările nordice se confruntă în ultimele zile cu temperaturi anormal de mari. În locuri unde maximele rareori trec de 20 de grade, au fost înregistrate temperaturi-record, chiar și dincolo de Cercul Polar. În Laponia, duminică, s-a înregistrat cea mai călduroasă zi din ultimii 107 ani, termometrele ajungând la 33,5 grade Celsius, scrie The Guardian.

Potrivit noului sondaj Eurobarometru publicat luni, europenii cred că schimbările climatice sunt problema cea mai gravă cu care ne confruntăm în prezent. Pentru români, însă, schimbările climatice nu sunt cea mai gravă problemă, considerând riscul de răspândire a infecțiilor o problemă mai amenințătoare. De asemenea, situația economică și sărăcia sunt văzute de români ca fiind mai grave decât schimbările climatice.

Bun.

Azi sau luna viitoare sau peste un an nu se va întâmpla nimic. Vor mai chițăi unii pe la colțuri, va mai vorbi Greta, dar overall nimic. După doi ani de zile în care va deveni greu să stai afară în unele zile, sau infrastructura va crăpa mai tare decât o face acum vom începe să vedem măsuri drastice.

Și nu vor fi măsuri blânde, de tipul “hai să reducem un pic emisiile”, vor fi din alea cu toporul. Drastice. Nasoale. Câteva dintre ele le ghicesc (tras în țeapă top poluatori, luat cu forța mașinile vechi, renunțat la hainele ieftine, la mobila ieftină, eoliene și panouri solare mai multe, geotermala la putere, standarde de consum pentru locuințe).

O să fie nasol, dar și un pic prea târziu. Măsuri care se vor lua peste doi ani vor avea efect abia peste 10.

too-hot-to-handle-4

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

145 comentarii

  1. NOU
    #1

    Aia din poza nu e Greta, nu?

    00
    • Posibil ca nici Ioana Basescu.

      00
    • Poza e din „Too hot to handle”. Si nu e singura poza folosita de Vali din serialul acesta :)

      00
    • Ba, da ce buna s-a facut Cruduta

      00
    • marius, a man of culture as well :)

    • Cam superficiale și radicale măsurile pe care le crezi necesare pentru reducerea poluarii . Hai sa le cosmetizam un pic.
      1. Tragerea in teapa a poluatorilor de top – mai bine introducem eutanasia si o legam de producerea unei anumite cantitati totale de noxe pe o durata medie de viata.
      2. Luarea cu forta a masinilor vechi – introducerea unei cote unice de noxe alocate pentru fiecare persoana. La asta putem sa adaugam un factor de amplificare supraunitar sau subunitar in functie de cantitate de noxe si dioxid de carbon emise pentru fabricarea si exploatarea masinii pe toata durata ei de viata.
      3. Haine ieftine, mobila ieftina , norme de consum pentru locuinte – se leaga toate intr-un fel sau altul de art.1

      00
    • introducerea unei cote unice de noxe alocate pentru fiecare persoana.

      Si dupa ce depasesti cota unica si personala de noxe, ce faci? Iti tii respiratia? Stai in frig? Lasi masina in parcare si mergi pe jos?

      00
    • Aia citata de tine se referea la masina. Dupa, mergi pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public. Pentru prima solutia e in definitie – eutanasiere . Primesti citatie de la un centru de eutanasiere. Asta-i varianta civilizata. In varianta radicala care se prefigureaza citatia o sa fie inlocuita de o duba neagra care o sa apara pe la ora 4 si o sa te ridice.

      00
    • Presupun ca a fost inteles contextul ironic in care am facut afirmatiile de mai sus. Se pare ca discutia asta are legatura cu forma aia intermediara de raport al GIEC obtinuta de AFP. Articolul de pe Aljazeera e destul de explicit și plin de citate din draft https://www.aljazeera.com/news/2021/6/23/leaked-un-report-warns-accelerating-climate-devastation

      Un link catre draft ar fi de dorit.

      00
    • Da sigur plm, ambulanța neagră care răpește copiii… Ce imaginație aveți unii!

      00
    • NOU
      #11

      e Greta dupa efectele schimbarilor climatice.

      00
  2. Pe de alta parte e fun sa facem misto de astia cu masini electrice si case pasive… ;)

    00
    • masinile electrice care merg cu aer,nu?

      00
    • masinile electrice merg in proportie de 100% cu energie solara, think about it.

      00
    • @alxzen … mai ales când sunt lăsate noaptea la încărcat

      00
    • glumetule, orice combustibil fosil e 100% energie solara. Ghici ce a alimentat viata din care se trag.

      00
    • Consumul si producţia in Romania

      Ultima actualizare: 06-07-2021 ora 14:39:23

      Consum: MW 7847
      Producţie: MW 8709

      -cărbune: MW 1560
      -hidrocarburi: MW 1204
      -hidro: MW 2476
      -nuclear: MW 1356
      -eolian: MW 1439
      -fotovoltaic: MW 610
      -biomasă: MW 65

      Iarna e mai nasol, se produce mai mult din carbune.

      00
    • da, doar ca nu, bine cel putin la noi nu, garantez cu viata oricarui presedinte vreti voi.
      in plus nici in alte locuri nu, va fi tot treptat altfel oamenii vor face ravagii altfel deja se gandesc toti cum sa lipeasca masurile de ceva protectie contra unui virus pentru ca oamenii au fost relativ docili deci va functiona. altfel ce plm se astepta pana acum, spaga?😆 oricum nici acum nu se face nimic..crypto rupe orice alte inutilitati rup..e bine boss

      00
    • @alxzen urmarind aceeasi logica friptura de vita e raw vegan.

      00
  3. Ok, dar citez dintr-un articol
    Contribuabilii sunt forţaţi de multe ori să plătească pentru curăţarea daunelor aduse mediului, în timp ce companiile responsabile evită costurile, a anunţat luni Curtea de Conturi Europeană, într-un raport special care se concentrează pe aplicarea inconsecventă a principiului „poluatorul plăteşte”, transmite Reuters.

    Deci tot de la mine se vrea să reduc poluarea timp ce diverse corporatii strică ecosisteme întregi ca să producă niște kkturi pe care, de multe ori, nu le vrea nimeni

    00
    • Guvernul German a vrut sa mute responsabilitatea reciclarii masinii pe care tu o scoti din circulatie inapoi la producator.

      Gen ti-ai busit Opelul dauna totala, vine Opel iti ia masina si e responsabilitatea lui Opel sa o recicleze.

      Dar atunci au sarit baietii grav de tot pe Merkel, tac pac lobby puternic si a disparut legea ca prin minune. De atunci BMW, Mercedes si ceilalti constructori germani si-au mutat birourile la o strada distanta de Guvernul German.

      00
    • lol da, si apropo de reciclare, se ‘recicleaza’ in stilul in care recicleaza louis vuitton
      eu sincer nu mai reciclez nimic, sa se descurce aia care iau miliarde pentru ‘eco’ si ‘reciclare’ si cui nu-i convine sa imi suga pl.
      am vrut sa fiu baiat bun dar nu are rost, probabil de asta inca mai intru pe aici, zoso e un baiat bun cand probabil ar trebui sa isi bage pl in cam toti

      00
    • dacă nu le-ar vrea nimeni, nu ar mai fi pe raft.

      zoso e un baiat bun cand probabil ar trebui sa isi bage pl in cam toti

      și să trăiască din…
      nu doar el. toți.

  4. „tras în țeapă top poluatori,”
    – vise

    ” luat cu forța mașinile vechi”
    – cea mai plauzibila masura doar ca acolo unde s-ar face lumea isi permite masini noi, dupa aia vine un prost de la partidul ala nou si implementeaza aceeasi masura si in Romania si in loc sa iti dea ceva la schimb sau sa faca ceva sa iti permiti si tu una va veni cu texte de genu’ „da nu toti trebuie sa aibe masina”

    „renunțat la hainele ieftine”
    – de ce?

    ” la mobila ieftină”
    – pentru ca?

    ” eoliene și panouri solare mai multe, geotermala la putere”

    „, standarde de consum pentru locuințe”
    – ele nu exista la masini, ai standard de noxe si cam atat, si vrei sa vezi la locuinte? Ca sa ce, sa ramane si pentru incarcat masina aia electrica?

    Oricum incalzirea globala e facuta de om asa cum si un betiv care face pipi creste debitul unui rau

    00
    • Poate te referi la omul obișnuit când faci comparația cu bețivul. Dar top 5 ceo de la petrol, plastice și vapoare cred că se aproprie de un bețiv făcând pipi într-o eprubetă. Iar prin extensie, in spatele lor suntem noi, că ne place cum se aude motorul de V8, când primim lucruri ieftine din China și Bangladesh și așa mai departe.

      00
    • “renunțat la hainele ieftine”
      – de ce?

      cauta sa te informezi despre cum polueaza industria de fast fashion. zara, hm si toate brandurile astea de ciurucuri care vand tricouri la 30 de lei. cumperi ceva haine, le porti de 2 ori si apoi le arunci fiindca ti se par ca nu mai sunt la moda. si hainele alea ajung in campuri sau gropi de gunoi. e vorba de resurse folosite inutil.

      ” la mobila ieftină”
      – pentru ca?

      de ce sa imi cumpar o biblioteca din lemn masiv care sa reziste 30 de ani cand pot sa imi cumpar ceva de pal si dupa 5 ani sa o inlocuiesc?

      00
    • Hainele ieftine, mobila ieftina, produsele ieftine in general sunt o mare problema atat din punct de vedere al poluarii cat si economica. Luam produse de 2 lei, le folosim odata, le aruncam fara probleme si dam fuga sa luam alte produse de 2 lei.
      Consumam resurse, poluam in procesul de fabricatie si mai poluam odata si cand scapam de ele.
      Un produs de calitate consuma cam la fel de multe resurse sa fie produs, polueaza cam la fel, dar durata de folosire e mult mai mare, si daca tine cat 2-3 produse de 2 lei si tot ai redus poluarea de 2-3 ori.
      Din punct de vedere economic produsul ieftin e nociv pt ca necesita salarii mici la aia care il produc, mutand productia in tari de lumea a treia, si per ansamblu te costa mai mult sa cumperi 2-3 produse ieftine care tin putin decat unul scump care te tine ani de zile. Cum zicea bunicul: „Sunt prea sarac sa cumpar lucruri ieftine!”.

      00
    • @ld … banuiec ca de era glaciara tot omul a fost de vina. Si uite ce spune vikipedia aici:

      A „greenhouse Earth” is a period in which there are no continental glaciers whatsoever on the planet.
      ….
      The Earth has been in a greenhouse state for about 85% of its history.

      De oprit nu cred ca putem opri fenomenul dar putem face locul din imediata vecinatate in care traim mai respirabil

      00
    • „Oricum incalzirea globala e facuta de om asa cum si un betiv care face pipi creste debitul unui rau” Stația de epurare de la Glina curăță doar jumătate din apa Dâmboviței. O măsură drastică: nu mai bem bere, nu mai facem pipi.

      00
    • „The Earth has been in a greenhouse state for about 85% of its history.”

      Da bosulache si in mare parte din timpul ala daca nu te mancau dinozaurii sau miriapozi uriasi mureai in spasme ca nu era atmosfera respirabila.

      00
    • Eolienele si panourile solare au marele dezavantaj ca nu pot intra in sistem cand ai nevoie, ci cand vor ele. Pana si nucleara dureaza pana o sincronizezi la sistem, cele mai versatile fiind hidro si hidrocarburile.

      Ca informatie diversa, Portile de Fier I sunt cel mai des folosite (50% din situatii) pentru echilibrarea rapida a sistemului energetic (imi scapa termenul specific). Practic, hidrocentrala e folosita pe post de condensator.

      Poate mai construim niste lacuri de acumulare, ca altfel ne putem spala pe cap cu fotovoltaicele si eolienele (noaptea cand incarca ecologistii masinile elctrice astea nu prea functioneaza).

      00
    • NOU
      #32

      Doar o idee, ce ar fi ca firmele astea care fac produse scumpe sa nu mai puna la pret minim 60% ca scrie xxx pe ele cand sunt facue in aceleasi conditii ca alea ieftine. Si in multe cazuri au si aceiasi calitate, proasta. De ce sa bag 90 de lei intr-un tricou adidas (la oferta, redus, lichidare stoc), cand pot sa iau 3 cu 30, care ma tin la fel de mult si posibil sa fie de calitate mai buna ?

      00
    • Acum adica posibil sa fie calitate mai buna?

      00
    • @raw Te tine 30 de ani si mobila de pal daca e intretinuta corect. In plus cred ca dintr-o scandura de lemn masiv poti face mai multe de pal deci impactul ecologic s-ar putea sa fie mai mic.

      Depinde si ce fel de mobila e. Pentru un dulap sau mobila de bucatarie pal-ul e perfect. Pentru o biblioteca merge si tipul „fagure” pe care il foloseste IKEA (un fel de carton care formeaza o structura rezistenta chiar daca are goluri de aer in interior). Nu-i pasa nimanui daca lemnul din care e facut pal-ul ala a fost de proasta calitate sau din cel mai frumos copac… rezultatul e acelasi. Si din ce informatii am gasit pal-ul se recicleaza in proportie de 87% (in tarile civilizate probabil).

      00
  5. Am eu un text aici despre laptele care vine la Iasi, din Ungaria.
    Mai pregatesc unul, cu ardei din… Afghanistan. AFGHANISTAN!?
    Cartofi din Egipt, ca noi n-avem, ceapa din Olanda, fasole din… stiti unde e risc mare de foamete anul asta? De unde luam noi fasole, din Etiopia. Risc de foamete in Etiopia, noi importam de la ei.
    Ei, cand se vor mai limita cacaturile astea, cu vapoare si camioane care aduic fasole din Etiopia, sau camioane cu… apă!!! care traverseaza Europa… cand se vor implementa masuri in partea asta, atunci vom sti ca e groasa.

    00
    • Dacă pun ce trebuie în ardeiul ăla, o să fie cam produs de lux (sau ilegal). 😁

      00
    • Se aduce din Afghanistan ardei pentru că oamenii de acolo vor ‘bmw’. Știu, sună absurd la prima citire, dar faza e așa:

      Decât să dea la săracii lor ardeii, mai bine îi vând la preț de 10 ori mai mare poate, dă de lucru și la șofer, și pentru munca lor primesc moneda numită EUR. EUR cu care pot cumpăra produse care doar UE le produce, aka ‘bmw-ul’ de mai sus.

      Dacă Afghanistan ar fi un stat dezvoltat care să producă mai multe chestii, n-ar avea nevoie de valută ca să poată importa marfa ce la ei nu se găsește. Așa că da, vând ardei în europa ca să importe cine știe ce produse care ei nu le pot produce acolo. Circuit economic. Nasol, dar asta e.

      Și europei îi convine pentru că din punctul lor de vedere, ardeiul ăla e și așa foarte ieftin. Ei nu produc ardei, ei produc fiare, bemweuri, dar stomacul cere și ardei. Circuit economic, cum ziceam mai sus :)

      Germania nu poate produce ardei așa ieftini pentru că neamțul mai bine lucrează la fabrica BMW pe salariu dublu/triplu decât să meargă la cules de ardei. Dacă ar face-o, ar fi mult prea scump ardeiul și mai bine te lipsești de el. Iar afghanul mănâncă ardei ieftini dar se plimbă în continuare cu căruță și măgari.

      00
    • Ce distanță e intre Afghanistan și UE? Cam ce procent din legume transportate din zona aia se strica?
      O fi economic viabil, dar nu e „ecologic viabil”. Despre asta e articolul, ca se moare de cald si de inundații. Se moare, dar cine p. mea are ardei ieftin, nu?

      00
    • Ai dreptate, nu te contrazic.

      Problema e să convingi afganul să se mulțumească cu măgarul și căruța, să nu dorească mai mult, că să-și producă mașină singur n-are nici o șanse în viitorul apropiat, așa că e nevoit să-și vândă ardeiul pe valută cu care să-și poată lua logan.

      Că europeanul dacă nu ia marfă de la afgan îl poate lua de la oricine altcineva, că are la cine vinde produsele complexe și scumpe.

      Dar dacă afganul vine singur în vamă cu tirul cu ardei mai ieftini ce faci, îi zici că nu are voie și-l condamni la sărăcie?

      00
    • Cu vreo 2-3 saptamani in urma ma minunam in Kaufland de abundenta de soiuri de rosii cherry. Zic hai sa iau si eu romanesti. Am numarat 8 tari de provenienta si de doua ori pe atat modele de ambalaje. Ati ghicit, niciun soi produs in Romania. Spania, Italia, Maroc, Olanda, Polonia si inca altele pe care nu mi le mai amintesc. Curiozitatea mea e alta: atata sete in glanda romanului pt rosii cherry incat sa fie justificata oferta atat de variata, mai mult din punct de vedere geografic?! Sau tine de chestii de diplomatie, acorduri intre tari si tot asa?

      00
    • NOU
      #41

      Rual, sa ceri acum de la noi sa fie rosii cherry romanesti in magazine la inceput de iunie e ca si cum te-ai minuna ca nu avem pepeni de dabuleni in mai.

      Se poate ? Da, sere, hidroponice. Merita investitia ? Nu. Ca iti ajunge suta de grame la 50 de lei si nu cumpara nici dracu.

      00
    • NOU
      #42

      Ah, la a doua recitire am inteles ce intrebi.

      Da, rosiile cherry se cauta fiind printre putinele rosii cu gust (relativ) de rosii. Rosiile mari sunt mingi de tenis umplute cu apa.

      00
  6. suntem prea multi, acolo e buba.

    si nu, Europa nu se pune, ca suntem putini, oricat am flatula noi in filtre, imbracati in aceleasi haine timp de 5 ani, mancand numai gandaci prajiti Asia, Africa si asemenea baga grosul, ca aia abia asteapta sa aiba wc-ul in casa si aerul conditionat daramite..

    hai sa nu ne batem capul prea tare ca nu e cazul, drastic impus de vreun politician slabe sanse, mai ales peste tot in lume iar dupa noi de vine potopul nu ne doare prea mult, este??!

    00
    • O sa ajungem sa emigram din EU pentru ca e prea scump de trait si prea multe interdictii. Taxe de poluare pe orice, masini, haine, sticle, avioane, aruncand preturile finale in aer. Pe cand pe alte continente sunt doar niste recomandari.

      00
    • O sa emigrezi unde Robert? Unde?

      00
    • Aia e tata! Atata economie la noi si exemplu de buna purtare… ma gandesc intr-un context mai larg, taxele de mediu nu acopera alte gauri?

      00
    • Dacă suntem prea mulți poți să faci ceva concret în privința asta, daca ar face toți cei care cred că suntem prea mulți probabil am reuși să rămânem la un nivel global al populației constant.

      00
    • NOU
      #48

      @xxx: Rusia!

      00
    • „Prea scump de trait in Europa”… Nu inteleg ce e scump, Netflix ? Glovo ?

      00
  7. Nu, nu, nu si iarasi nu.
    Pentru ca vestele galbene.
    Nu poti sa te imbogatesti pana la Dumnezeu si inapoi si apoi sa zici: ba futui, ce ati facut cu planeta. Vezi Olanda (intermediere comert) sau Norvegia (exploatat petrol si gaze). Nu mai zic de arabi si de chinezi.
    Noi? Oamenii simpli? Noi nu facem nimic, ca abia ne taram zilele.
    Dar voi astia globalisti, care cumparati pere din Argentina, le ambalati in Tailanda si le vindeti in America, voi ce faceti?
    https://www.foodrenegade.com/how-far-does-your-food-travel/
    Boss – 26% din emisiile de dioxid de carbon globale sunt rezultatul industriei agricole.

    Drept urmare toti bogatanii lumii vor baga mana in buzunare pana la genunchi si vor face tranzitia verde si justa.
    Ca altfel li se va lua tot ce au.

    In loc sa o finanteze pe Greta sau alti marxisti leninisti verzi, mai bine ar finanta productia locala de alimente.
    Vedeti voi, ironia sortii e ca in goana lor de a isi manifesta superioritatea morala fata de plebei, plutocratii cresc la san viperele care ii vor dobori.

    00
    • Dacă oprești importul de ananas și avocado din America de Sud, explodează prețul la cocaină în Europa.

      00
    • Asa este! Au mutat productiile unde au vrut pentru ca este mai eficient, tin prelegeri despre ce trebuie noi sa facem de la Comnferinte unde toti merg cu avioane private si de altfel stau in case care consuma cat un oras si nu tin doar una etc.
      Asa mi s-a luat de cei foarte bogati care tin prelegeri cu sa nu consumi, iar ei consuma camioane de haine (da, eco toate lol) pe an si ”bio” tot adus de pe unde este adus si gatit de sefi si cu yachturile lor si zeci de masini in parcari.
      nu am nicio treaba cu ce are fiecare! Nu, ma enerveaza doar aceia care consuma cat milioane altii 9amprenta lor de carbon) si dupa le tin prelegeri altora cum sa fie ”bioț asa, ca ei.
      In rest vom vedea ce si cum se va rezolva, insa Asia polueaza de cateva ori cat tot Globul, intr-o zona care reprezinta max 10% din teritoriul global sunt 4 miliarde de oameni, au fost statistici, pai ce putem noi face aici sa contrabalansam ce este acolo, cat se consuma, cat plastic se arunca etc?
      La nivel global se vor lua masuri la un moment dat si vom vedea si noi ce si cum ne vom adapta.

      00
    • La prima parte cu concentrația prea mare de capital la vârf îți dau dreptate. Tot timpul în istorie a fost așa, iar odată la câtva timp se resetează. Poate suntem și noi due la un reset, dar nu e așa simplu.

      De ex te duci și te enervezi pe fondul de investiții X, care gestionează 10 miliarde capital. Zici: huo, capitalistul, confiscă-i banii!!

      Super, se confiscă, dar apoi îți dai seama că de fapt el gestionează fondul de pensii al pompierilor, fondul de pensii private al oamenilor de rând poate, șamd. Țeapă.

      Da, sunt și miliardari individuali ce controlează ei direct acei bani, dar banii instituționali sunt de departe cei mai mulți.

      Inclusiv pe bursă la noi, pilonul 2 de pensii controlează nu știu cât % din Banca Transilvania de fapt, indirect, prin fondul de investiții care gestionează banii de pensie.
      Apoi te uiți și zici că pfu, banca încarcă clienții cu comisioane și citești ce profit fabulos au făcut și te enervezi. După care îți vine declarația de la pilonul 2 și vezi parte din profit acolo. Hmm…cine e capitalistul acum?

      Legat de producția locală de alimente, ăsta e un vis stupid. Pentru că și din liceu știm că nu poți produce orice oriunde la orice preț. Nu e totuna că scoți ceva la 1 leu kg din zone favorabile sau produs locali la 5 lei kg. În secunda 2 apar speculanții care mută marfa de colo colo și ajungi de unde-ai pornit.

      Știați că Ceaușescu a încercat ceva de genul, a interzis transportul de produse agricole dintr-un județ în altul la un moment dat, și asta a contribuit semnificativ la foametea aia nasoală? Pentru că în mintea lui, un județ de câmpie gen Călărași are același potențial agricol ca și Brașov, deci fiecare să se descurce cu ce are. O stupizenie colosală.

      00
    • @manu144x, exact, de asta nici nu o sa reseteze plebea nimic, are mai putina putere decat avea acum 100-200 de ani iar daca reuseste un reset de fapt isi face rau sie pentru ca asa cum ai spus, aia mari controleaza cam tot important, si e si normal sa fie asa, asta e ‘asigurarea’ lor, toti vor latra pana le va fi foame..apoi vor cauta toti un stapan

      00
    • Manu144x, am zis eu ceva de nationalizarea averilor sau a proprietatii private?
      Sau despre expropriere?

      Am citit un articol ce zicea ca 0,1% din populatia Americii detine 10% din avutia Americii, iar 1% detine 25%.
      O astfel de acumulare a mai fost inainte de criza din 1929.
      Atunci lumea a dat nas in nas cu balaurii nazismului si bolsevismului.
      Cine stie ce balauri vom infrunta in urmatorii zece ani.

      Doua idei pentru a rezolva problema de mai sus:
      – banii din impozitul pentru pensii se duce la fonduri de investitie care cumpara actiuni la businessurile profitabile si din dividende ne da si noua ceva. Un fond suveran care detine cate un pic din foarte multe. Cumva se leaga de ideea ta
      – toate datele noastre personale si comportamentele de consum se aduna intr-un fond si cine vrea acces la ele trebuie sa plateasca. Gata cu acces gratuit pentru Facebook, cu urmarit de catre Google si alti derbedei

      Am zis de agricultura ca argumentam cu plimbatul perelor prin lume.
      Dar foarte bine putem sa facem si altceva.
      De exemplu sa impadureasca toata regiunea ce desertifica din jurul Bucurestiului.
      Numai sa nu finanteze tot felul de activisti care sa ne innebuneasca cu sfarsitul lumii.

      00
  8. De 50 de ani tot se anunta incalzirea globala si n-am facut nimic, iar acum a venit momentul. Nu mai avem 10 ani, nici macar 5.

    O sa fie misto cand in tarile sudice vom avea 70 de grade si o sa vedem o migratie globala, sa vezi atunci discursul lui Viktor Orban :D

    00
    • E dreptul fiecaruia sa arda gazul cum vrea. Degeaba europenii suntem pentru continuarea vietii pe Pamant, cand pe altii ii doare in basca. Ala se va plimba fara catalizatori (vreo cateva miliarde) iar eu ca bun pamantean si european ( sute de milioane) imi cumpar si schimb curul pe electrice.
      Pana la urma pt ce traim? Asta trebuie stabilit si acceptat. Pt 1 -2 generatii (traim clipa) sau pt viitor? Asta deja e cu un alt semn mare de intrebare. Eu care sper sa o mai duc vreo 35 de veri, pe aici, merg pe prima varianta.

      00
    • @Sovieticul dar macar lasi ceva si pentru copii tai…

      00
    • Situația e simpla, cine are un nivel de trai decent e interesat, la nivel declarativ cel puțin, de o lume fara poluare, ei le vor pe toate bio, fara emisii, fara combustibili fosili, etc., la polul opus sunt cei care abia trăiesc de la o luna la alta, sau care prin absurd poate își permit și 10 zile pe an in Thasos, cei care pe buna dreptate nu dau doi bani pe bio, emisii, combustibili fosili și altele, daca abia stai la suprafață, că de trăit nu trăiești, în condițiile actuale, cum ai putea avea măcar același nivel de trai când absolut toate bunurile echivalente vor fi mai scumpe? Problema e că această categorie e foarte mare, proporții mari chiar și în țările din vest.

      Sa se stabilească un barem macroeconomic, cine îl depășește sa devină verde, cine nu îl atinge să își continue mizerabila existenta în condiții similare, dar nu poți avea aceleași standarde si pentru Germania și pentru România. Fara sa consult absolut niciun studiu sunt tentat sa afirm că per capita nemții ultimilor 150 de ani au poluat de câteva ori mai mult decat românii. Pe langa calitățile lor pe care noi nu le avem, diferența dintre noi și ei se datorează și acestei „poluări istorice”. Despre ipocrizia norvegienilor nu mai spun nimic.

      Și închei cu o întrebare: daca marile corporații și-au mutat fabricile in Asia datorita salariilor mult mai mici și a normelor de poluare mai flexibile, produsele fiind apoi transportate către țările de origine ale corporațiilor, cui atribuim poluarea? Țării sărace care ‘importa’ fabricile, corporațiilor sau consumatorilor?

      00
    • pai ce-i drept ne-am cam obisnuit cu binele, cand a fost ultimul razboi mondial? dar inaintea astuia cand se intamplau razboaie? am uitat ca inca nu am devenit ‘o mare familie’ ci suntem inca ‘un mare tzarc’? :))

      00
  9. Pe mine mă omoară faptul că toți se cacă pe ei cu energia nucleară. Vântul și soarele sunt fix pix pe lângă nuclear ca și eficiență, predictibilitate. Dezastrele se întâmplă foarte rar și statistic mai mult oameni au murit din cauza eolienelor, decât din cauza centralelor nucleare. De asemenea cele din urmă pot să meargă non-stop, pe când celelalte numai când vrea natura.
    Problema majoră este cu deșeurile nucleare. Au găsit soluția finlandezi ( https://www.youtube.com/watch?v=kYpiK3W-g_0 ): le îngropi în foste mine. Dacă tot ai săpat atât de mult timp și acum ai ditamai tunelul sub pământ. Bagă acolo și astupă.
    Germania unde (am realizat studii de piață pentru clienți germani) oamenii se gândesc să nu cumpere sucuri noi că se creează mai multă poluare, a renunțat la centralele nucleare și a deschis mai multe centrale pe cărbune.

    00
    • NOU
      #62

      Da. Din nefericire verzii germani sunt complet imbecili. Iar politicienii traditionali sunt prosti si fricosi (cam peste tot). Asa ca vom muri de cald, invadati de fratii nostri mai colorati. :D

      00
    • Exact este cea mai curata forma de a produce energie. Daca am avea toate cele 4 reactoare de la Cernavoda, aproape am acoperi tot consumul national.
      Sa ne gandim la acele micro-hidrocentrale care sunt peste tot prin munti Romaniei si distrug raurile si flora – nu e in nici un fel energie verde.

      00
    • Nemții nu sunt proști, sunt doar în buzunarul rușilor :))

      Rușii știu clar că nu există nici o alternativă reală la nuclear în afară de cele pe gaz. Gazul lor.

      Uitați-vă doar câți foști demnitari și miniștrii germani ajung pe salarii bune la Gazprom și subsidiare ale ei :)

      E un fapt știut, iar acum că au terminat North Stream 2, au turat șpaga, pardon, lobby-ul la maxim.

      Uitați-vă câte centrale pe gaz s-au construit în germania, nici lui Putin nu-i vine să creadă cât de ușor va putea controla europa, controlând gazul germaniei :)

      00
    • Uitați-vă doar câți foști demnitari și miniștrii germani ajung pe salarii bune la Gazprom și subsidiare ale ei

      eu nu-mi revin din șoc. dă-o-n morții ei, câtă nevoie de bani să ai?

    • Daca am avea toate cele 4 reactoare de la Cernavoda cred ca am avea sanse considerabile sa oferim lumii primul studiu de caz despre cum poti arunca in aer un reactor CANDU. N-ar ajunge la nivel de Cernobil dar un Three Mile Island in centrul Europei nu cred ca ar fi ideal.
      Asta asa, in cifre:
      45,000 cases of radiation sickness (requiring hospitalization)
      3,300 prompt deaths (due to acute radiation sickness)
      45,000 fatal cancers (over 50 years)
      250,000 non-fatal cancers (over 50 years)
      190 defective children born per year after the accident

      00
    • Si la noi se vrea interzicerea centralelor pe gaz. Ma refer la cele individuale.

      00
    • Va spune Sovieticul… da! asa a gandit economia guvernelor conduse de tov. Ceausescu. Pe energie, chimice si calculatoare. In spatele tovarasilor erau si capitalisti. Poi nu s-a suparat omul cu stea in frunte, cand ai nostri au zis pas URSS si au zis da!.. Canadei pt. Cernavoda? Sa avem productie … interna. Poi hidro e cu PCR, nuclear cam tot acolo, rafinarii tot PCR. Sa-mi aratati mei pesedisti, penelisti etc ce dezvolta tara… nimic..

      00
  10. Păi nu se stabilise că nu există încălzirea globală? Oricum, Geani cu Beamweul din 95 înmatriculat pe Bulgaura nu poluează la noi 😉. Poluează în țara vecină și prietenă. Și la primele măsuri mai dure, să vezi cum crește iar electoratul Aur, că din cauza Occidentului au crescut taxele

    00
    • Se vor lua măsuri abia acum, pentru că înainte pericolul era departe. Acum consecințele sunt resimțite și de statele bogate, poate chiar mai mult: incendii, secete etc.

      00
    • @ubercool: nici acum nu se vor lua masuri eficiente. Asa se discuta etc dar niciun politician nu vrea de fapt sa piarda locul fiind el cel care d startul la reforme. Plus ca nu se pun de acord si multe tari nu respecta.
      Sistemul qacesta actual este gresit si cred ca de fapt atunci cand vom ajunge intr-un scenariu foarte nasol, o sa fie ”scapa cine poate” cum a fost la inceput cu pandemia, cand fiecare tara din minunata familie UE s-a luptat pentru sine si pe Italia au ajutat-o Cuba si China. Atunci cand a fost criza mai mare, ca dupa ce a trecut urgia s-au aratat multi viteji dar pana atunci deturnare de transporturi, furat masti de la unii la altii etc.
      Nu imi place ce am scris, as vrea sa nu fie asa, dar din pacate din ce semne sunt, cred ca spre asta ne indreptam.
      Consumam ”blana” pana nu mai ramane nimic si atunci om vedea pe unde vom scoate camasa. Ne uitam la mari imperii, mari civilizatii, la toate erau semne puternice ca ceva scartaie si ca se vor prabusi dar pana in ultima clipa se minteau singuri ca va continua asa, este inertia pe care o avem cu totii, resistenta la schimbare.
      Asa va fi si acum: se vede dar de fapt acum in UE se discuta cu paiele, cu ambalaje unica folosinta, sa vedem cand/cum, dar de fapt tot se discuta, tot se face productie in alte parti, tot una tot alta si tarile ”verzi” sunt verzi ca poluaza la altii si trimit gunoaiele la altii. Da, momentan au avantaje ca au aerul mai curat, totul mai frumos, dar cand zeci de milioane de oameni din zonele desertificate vor veni peste ei, sa vedem cum ii vor opri.
      Habar nu am cum vom rezolva problemele acestea, insa la cum este climatul global, cred ca atunci cand va veni urgia peste noi. Poate nu va veni si doar suntem amenintati cu ea, ar fi super, insa vazand ce masuri nu se iau este clar ca de fapt nu se va schimba nimic in urmatorii ani. Nimic care sa faca o diferenta notabila.

      00
  11. NOU
    #73

    Nu cred ca o sa se ia masuri de preventie ca o sa fie mult lobby pentru masini diesel, petrol etc.

    Dar cred ca o sa infloreasca o industrie axata pe tratarea efectelor poluarii:
    – copacii ar fi cea mai buna metoda de absorbtie CO2, dar in loc sa opreasca taierea padurilor sau sa planteze mai multi copaci, o sa apara aparate pentru captura CO2 (exista deja) la fiecare fabrica si la fiecare cos de fum (sobele cu lemn o sa existe in continuare desigur)
    – copacii ar fi cea mai buna metoda de racorire a oraselor, dar o sa apara mai multe aparate de aer conditionat mai eficiente sau fantani portabile sau aparate de racorit strazile etc (care o sa mareasca si mai mult consumul global de electricitate)
    – noi tipuri de haine care protejeaza la temperaturi extreme (poate chiar costume de tip Dune care recicleaza transpiratia si urina)
    – noi tipuri de materiale de constructie care tin casa rece vara si mai calda iarna
    – toate vasele si avioanele ar putea fi electrice (deci consumul excesiv si hainele ieftine o sa continue sa existe)
    – cladiri subacvatice? (exista deja)
    – carne creata in laborator ca sa reduca emisiile vacilor si apa consumata de ele (exista deja) – asta ar fi o masura care chiar trateaza problema poluarii, nu doar efectele ei
    – case printate 3D din plasticul adunat de prin oceane sau din topirea altor case printate 3D – asta ar fi o super industrie daca se poate realiza (dar probabil o sa consume multa energie si/sau o sa fie poluanta)

    00
  12. Mda, in Laponia e mai cald decat la Iasi acum: https://yle.fi/uutiset/osasto/news/finland_braces_for_renewed_warm_dry_spell_as_lapland_sees_record_temperatures/12009392

    Poate o sa se ia masuri, dar iar o sa vina conservatarzii sa spuna ca globalistii lgbt vin cu dictatura ecologica. Partea amuzanta ca unele lucruri s-ar rezolva cu niste centrale atomo-electrice, dar la alea se agita ecotarzii.

    00
    • deja suedia a schimbat nitel abordarea vizavi de nucleara. Ma astept sa o faca si restul de tari destepte.

      00
    • spun asta de decenii deja.

      acum cateva luni inghetau eolienele si de aia a picat curentul in texas, acum 1 luna se topeau palele la eoliene, azi:

      This is a picture of a diesel car charging station that are popping up everywhere. Here’s an interesting fact…. That 350kw generator uses 12 gallons of diesel fuel per hour, and it takes 3 hours to fully charge a car to get 200 miles. That’s 36 GALLONS for 200 MILES!!! 5.6 mpg. https://twitter.com/RobertELBowman/status/1412033285232934915

      eu ma amuz, da sunt multi si retarzi. cam ca steerii nostri.

      00
    • @alxzen
      5.6mpg = 42l/100km.
      E mai mult decat consum eu cu Touaregul prin oras cand e aglomerat.
      Sper ca totusi bilantul per total (curent generat „verde” plus nuclear/carbune) nu arata chiar asa prost pentru electrice.
      Sunt curios daca exista o comparatie de genul asta pentru transportul pe mare – gen cat ar fi consumul echivalent pentru un portcontainer pe motor electric. Desi stiu ca domeniul e foarte la inceput (parca anul trecut au lansat 1-2 vase electrice)

      00
    • @alxzen
      „acum cateva luni inghetau eolienele si de aia a picat curentul in texas, acum 1 luna se topeau palele la eoliene”
      Energia eoliana este mai putin de 20% din total in Texas iar reteaua electrica din Texas este izolata de restul SUA.
      Aia nu s-au pregatit pentru vreme extrema si acum dau vina pe energia eoliana… si sunt unii care chiar ii cred.

      00
    • Era un video pe tema asta ca eolienele erau vreo 10 sau 15% din total, dar toti au dat vina pe ele, desi nu era cazul.

      00
    • Păi e suficient să îți pice 10-15% procente din producția de energie, dacă tu ești un stat izolat (pentru că nu ai vrut să te aliniezi la niște norme care, printre altele, ți-ar fi impus și să îți pregătești eolienele pentru vreme rece).

      00
    • @babu – chiar ieri am discutat cu un prieten pe ceva similar cu ce zici tu acolo „Sunt curios daca exista o comparatie de genul asta pentru transportul pe mare – gen cat ar fi consumul echivalent pentru un portcontainer pe motor electric. Desi stiu ca domeniul e foarte la inceput (parca anul trecut au lansat 1-2 vase electrice)” si se pare ca toate vasele mari din ultimii 20 de ani au motoare … electrice care sunt alimentate de motoare diesel care incarca sistemul pentru curent electric.

      motor electric vs motor diesel = mult mai putine piese, mult mai eficient doar ca inca nu s-a ajuns sa existe baterii asa mari sa fie independente navele (nici nu stiu ce / daca au baterii pana la urma), cred ca functioneaza in sistem grup electrogen motoarele alea diesel

      00
    • Alexzen, nenea ala de pe Twitter e prost. Toți ăștia ce ați luat de bun ce a zis el sunteți și mai proști!
      Avem generator de 350kw. Repet 350kw.
      Consumă, zice mister retardad, 12 gallons=45,5lt. Altă mâncare de căcat. Am avut la lucru generator de generație mai veche, de 250kw, nu lua mai mult de 10lt în sarcină maximă (e ceva legat de regim constant la turație redusă, complicat pentru unii să înțeleagă).
      Apoi inepția finală : unui generator de 350kw îi trebuie 3 ore în sarcină maximă sa încarce o baterie de bmw, adică mică, sincer nu știu cât are, presupunem 100kw, cât o Tesla. Adică ăla produce 1050kw și îi bagă într-o baterie de 100kw…… În 3 ore…..
      Folisiți creierul băăăă, că e lumea plină de proști!!!

      00
  13. Parlitii si sarantocii sa fie eco green sustenabili sa doarma in casa invelita in iurta si sa mearga cu trotineta plm etc in timp ce toti CEO presedintii directorii grangurii maharii pensionatii special stau in vile si merg cu avionul la clasa de lux, impusca lei elefanti ursi si pinguini si iti vand toate cacaturile facute in tarile lumii a treia unde se munceste de la 8 ani ca in Mizerabilii. Fac ceva pe ecologia lor eu imi pastrez masina veche de 10 ani ca merge bine si o sa-mi iau electrica cand mi-or iesi picioarele prin podea.

    00
    • Pe ăla nu îl interesează prea mult pentru că în cazul unui dezastru va avea cu ce să se mute într-o zonă mai ferită unde să stea liniștit. Poate restul sărăntocilor ar trebui să e intereseze mai mult pentru că în cazul aceluiași dezastru o să stăm juma de zi la coadă pentru un litru de apă la cartelă.
      Exagerez puțin, dar în cazurile astea tot sărăntocii trag ponoasele. În plus, dacă aduni toate cazanele sărăntocilor efectul e mult mai mare decât poluarea tuturor CEO pentru că suntem mai mulți.

      00
    • Sa vedem cum ai să repari mașina aia când nu se vor mai produce piese pentru ea. Plus că vei fi impozitat in plus dacă ai motor cu ardere internă.

      00
  14. Bine ar fi, dar nu prea cred…

    00
  15. NOU
    #87

    Nasol, o să coste iphone 14-15 mai mult decât un rinichi

    00
  16. Asemenea an friguros nu a mai cunoscut Olanda de când exista înregistrări meteo. Până pe 28 mai, au fost doar 5 zile cu mai mult de 15 grade Celsius. În ultima săptamână au fost maximele la 17C. Eu zic că vine a cincea eră glaciară. După glaciațiunile Günz,
    Mindel, Riss și Würm urmeaza, în mod firesc, glaciațiunea Thunberg…

    00
    • nu fi prost gratuit

      00
    • Nu ma insulta gratuit.

      00
    • aceeasi situatie pe litoralul nostru anul asta

      din 10 iunie pana acum numeri pe degete zilele fara ploi, ultimele cateva zile a plouat ore intregi torential. imi amintesc anii cand copilaream in mangalia si erau 2-5 ploi / tot sezonul in rest soare permanent si lumea voia ploi, acum e jale cat curge

      00
    • Da, Marcian, exact, climate changes – nu inseamna ca se incalzeste vremea peste tot, inseamna ca incalzirea globala, a planetei, duce la schimbarea patternurilor legate de clima. Poate insemna veri mai reci in emisfera nordica, ca se topesc ghetarii, racesc oceanul, apa dulce schimba densitatea oceanului, se opreste Gulf Stream, picam in era glaciara. Sau tornade in Cehia, sau valuri de caldura in the Pacifiuc Northwest, sau incendii de padure devastatoare care poate apareau odata-de doua ori intr-un secol repetandu-se in fiecare an. Desertificare in zonele tropicale, s.a. – Climate Change.

      00
  17. In cazul asta sa crestem pretul la imobiliare, ca la noi e fain si racoare.

    00
  18. Daca îmi iau tricou Gucci de la turci se pune că ieftin ?

    00
  19. Schimbarile climatice sunt normale.
    Noi trebuie sa fim pregatiti pentru a trece cu bine (in termeni de „supravietuirea celui mai puternic”) peste ele.
    Presimt ca o sa trebuiasca sa renuntam la granite pentru a supravietui. Unele zone o sa „infloreasca”, altele se vor „desertifica”, „inunda” etc. Atunci vom „vedea” ce Oameni suntem.

    00
  20. Nu este corect să se aplice aceleași măsuri și restricții unitar. La fel și în Germania și la noi adică. Nemții au avut zeci de ani de mobilă ieftină, de haine ieftine, de diesel și benzină. Le-au exportat și încă le exportă, de multe ori în țări mai sărace. Lor și-au crescut nivelul de trai și acum își permit să cumpere și mobila de lemn masiv, și mașina electrică, și haina mai scumpă și mai bună. Le e ușor acum să arate spre săracii din est că poluează, că haine câh, că vai diesel. Păi bă, voi ați folosit și ați crescut zeci de ani cu ajutorul lor, acum vreți ca tranziția să fie în același timp pentru toți?
    Sau își închipuie cineva că românul, dacă ar avea banii neamțului, nu si-ar cumpăra și el haine sustenabile, mobilă de nuc și Audi etron?

    00
    • problemele sociale sunt pe ierarhii. poluarea e undeva sus pe lista, n-ai cum sa iti pese prea tare de ea cand ai populatie cu probleme gen…45% buda in curte

      00
    • Aplicând logica asta, noi vom fi etern in spatele “economiilor consolidate”; ei tot vor progresa in noua matrice eco/bio/etc., pe când noi vom continua sa ne cerem “dreptul” la portia noastră de poluare și capitalism de manual si nu ii vom ajunge niciodată din urma.

      Dacă vrem sa reducem diferența de nivel de trai, trebuie sa investim și sa încurajam investițiile care produc și pentru viitor.

      E greu de făcut treaba asta la nivel micro; sunt unii care se mișcă si fie s-au înălțat pe un trend, fie si-au deschis afaceri in care cred (si pe care încearcă sa le conducă sustenabil). Dar sunt putini cei din urma.

      E vina statului, adica a politicienilor, pentru ca nu exista politici coerente, pe termen mediu si lung, iar toate obiectivele sunt imediate.

      Este si vina oamenilor care nu mai știu sa creeze comunități, sa colaboreze si sa nu-si fure căciula unul altuia.

      E greu pentru ca omul nu are răbdare sa învețe sa pescuiască, lui nu-i trebuie, el are nevoie sa mănânce acum, mâine vede el.

      00
    • Era un film destul de bun despre cum prioritățile diferă, în funcție de cît de sus (în ierarhie) ești. The Platform. https://www.imdb.com/title/tt8228288

      00
    • Si ce anume este corect in lume? De acord ca nu ar trebui sa fie asa, dar mereu, absolut mereu, cand incep restrictiile, chit ca se intampla intr-o companie, sau tara, sau familie etc, nu se spune niciodata: uite, asta a consumat foarte putin in timp ce altii mult, hai sa aiba el voie cu mai mult. nu. Se spune: de azi avem atat, fiecare are limita la atat si tot asa.
      macar sa fie la fel pentru toti, dar din ce vedem nu va fi la fel, ca unii o sa aiba tot felul de tertipuri sa pastreze poluara mare mascata si vor continua sa aiba ”partea leului”

      00
  21. atata timp cat pe americani ii doare la patina de incalzirea globala (masini cu motoare cat la altii buda, teste nucleare, mega-centrale industriale etc)+ alte tari, europenii isi bat capul pe degeaba.

    00
  22. când aud pe câte un hipster fan Greta ca vrea interzicerea mașinilor dar el e fan butcoin ori nu are un plan de reducerea energiei din servere (de unde mananca o paune) bună îmi vine să-i bag un mădular pe gat, dar nu din asta neaoș ci din ala de la triburile ZULU

    00
  23. Tot bullshit-ul cu incalzirea globala e de fapt eco-marxism. Din manualul lui Marx: trebuie sa destabilizezi/creezi anarhie+sa creezi guilt din care rezulta hate ca sa apara scanteia revolutiei, nu?
    Mai este marxism rasial (BLM) in care se flutura gogoasa ca albii-s intrinsec vinovati de tot ce a fost nasol in ultimii 300 de ani.
    Ambele merg inainte cu ajutorul media.

    00
    • Care manual al lui Marx?

      00
    • marxism, marxism
      unu e de rit vechi, celalalt e de rit nou.
      sunt atâtea diferențe între ei încât dacă ii închizi în aceasi camera își scot ochii

      ăștia de rit nou cred ca matematica, laptele etc.. sunt rasiste
      sfânta liturghie a postmodernismului (marxismul 2.0) se bazează pe denunțarea ratiunii. pe care o considera o unealta a omului alb pentru a subjuga coloniile.

      Oricum e interesant de văzut cum evoluează sectele astea.

      00
    • @xxx: Originalul/Biblia ar fi Manifestul PC, dar e depasit/perimat. Daca vrei sa vezi situatia marxismului la zi in Romania, rasfoieste criticatac.ro. Sant acolo gramada de imbecili nostalgici care canta/bocesc/ridica osanale marxismului (Bazac, Ernu, Rogozanu). Dar avertisment, „te poate afecta emotional” (tovarasii criticatac is cam dusi cu capul, fara talent, not funny, radicali si idioti). La polul opus ar fi peoplescube.com. Astia-s rusi care-au fugit din URSS, care s-au fript cu marxismul si care arata prin satira politica: 1) cat de plina de BS e stanga din Vest 2) cum Vestul se duce pe pla crezand ca marxismul e noua cireasa de pe tort 3) cum media din Vest a preluat si dezvoltat mizeriile URSS tip Pravda. Din pacate peoplescube is in engleza numai.

      00
    • Scena9 (sponsored by BRD) are vreun loc pe undeva pe aici?

      00
    • Revolutia insemnand ce?

      00
  24. Mie mi se pare haioasă aia cu redus temperatura globală cu 1,5C. Eu nu am reușit niciodată sa reglez temperatura cu 1,5C exact. Niciodată! Greta & Co. vor să facă asta la nivel global. Mhhîîîî.

    Știu, teluri, pornit, bla bla bla.

    Din păcate apărarea mediului a ajuns să fie un big biznis. Problema s-ar rezolva cu centrale nucleare, însă nu pentru că….

    00
    • nu iti bate capul cu probleme globale daca te bate termostatu.

      00
    • Bă, termostat pulii a costat cât o mașină, este precis. Dar dacă bag pâine la sobă ce se întâmplă atunci sau deschid fereastra?

      Neocolonialismul ăsta ecologic, precum faci tu pe aici, mă enervează la maxim. Dacă la tine în prispă este bine și frumos, tu exporți chestiile nasoale, de expl. mineritul de litiu, sclavagismul la fabrica de ifoane (ca ai unu. Sunt sigur!).

      Câti din adepții Gretei și-au dat carnetul înapoi. Sau să începem de la lucruri mici: nu mai au celular? Sau mănâncă în ritmul naturii? Bănuiesc că ești un hipster, cu școala făcută de curând, care se dă cool și nice.

      00
    • deci tu reglezi temperatura la termostat si deschizi fereastra.

      si zici ca nu sta temperatura aia? a dracu grade!
      Nu ar fi mai bine sa stai putin sa te gandesti ce nu merge la tine in casa?

      lasa minele de litiu si sclavagismul.

      00
    • Păi despre asta este vorba. Mă bucur că ai înțeles! Nu poți reglantemperatura cu o precizie de 1,5C într-un amărât de apartament cu trei oameni în el. Tu și ai tăi învățați ca se poate pe atinge telul de reducere al temperaturii globale cu 1,5C pe tot pământul, cu 8 miliarde de oameni. Când indienii, chinezii și africanii-ș cumpără mașini, nu prea sunt atrași de tesla, ca prețul. Și până la urmă un Mustang sau challanger ori RAM sunt tot mai sexy.

      Tu încearcă între timp să găsești termostatu’ pământului.

      Ps… Nu, nu sunt „contra climei”, sunt contra tâmpiților…

      00
    • @AlexF – nu e vorba de reglat temperaturi, e vorba de calculat media gloabala a temperaturii, la nivel de planeta. Ce e asa de greu de constatat ca in 2020 e cu 1.5 grade mai mare sau mai mica decat in 1980?

      00
    • Depinde cine numără voturile, ah pardon, gradele.
      Dacă până acum se luau în calcul toate valorile și se făcea o medie în funcție de suprafață, locație, eventualele corecții pentru urbanism, acum au schimbat algoritmul. Așa că….. nu e tot cum pare a fi.

      PS: dacă erupe un vulcan mai serios, nu ce avem acum în lume, încât să acopere vreo 10% din cerul Terrei, atunci cum o mai dăm? Îi punem dop?

      00
  25. In anii 90 era mania cu filmele despre boli super contagioase (12 monkeys, Outbreak…).

    In ultimii zece ani omenirea a tot flirtat cu pandemia (SARS, MERS, Zyka, Ebola si acum Covid).

    In anii 2000 mania era cu filme cu dezastre naturale ( 2012, The Day After Tommowor samd).

    Si uite ca vremea o ia din ce in ce mai razna…

    In ultimii 10 ani au fost la moda filmele distopice, in care o mana de oameni ultra-bogati detineau resursele planetei in timp ce restul se zbateau sa supravietuiasca (Elysium, Hunger Games…)

    Daca as avea tichie de aluminiu, as crede ca cinematografia e cu vreo 20 de ani in urma realitatii si ca ne indreptam spre distopiile de mai sus…
    Politia a devenit un instrument de asuprire a maselor (10 august, vestele galbene, BLM…), politicienii sunt in buzunarul marilor corporatii, iar liderii economici cauta metode sa ajunga in spatiu (Bezos, Musk et co.). Mecanismele de supraveghere sunt peste tot, se pune puternic accent pe automatizarea care sa scoata oamenii din ecuatie.

    Dar nu am tichie asa ca nu ma gandesc la asta.

    00
    • Asa e, doar ca de fiecare data in realitate lucrurile au decurs mult mai prozaic.

      Un scriitor cu ceva minte si imaginatie poate sa „prevada” niste lucruri urmand un fir logic, apoi dramatizand pentru a face lucrurile mai interesante. Ce se va intampla daca un virus mortal se raspandeste in toata lumea – panica, oameni care cumpara multa hartie igienica (de fapt asta nu a fost prevazut de nici un scriitor – viata bate literatura), masti, vaccinuri, lock-down, armata pe strazi, libertate de deplasare doar pentru cei imuni/zati, apoi dramatizarea aferenta cu lupte pentru resurse, revolte etc.

      00
    • Nu sunt artist, dar din ce mi-a explicat la istoria artei în generală, arta ar trebui să fie un fel de oglindă a societății și de multe ori e intenționat exagerată pentru ca orice prost citește cartea/vede filmul să înțeleagă unde bate. Nu toți pot digera chestii subtile, pentru ăia se face altceva.

      Partea cu bogații e o tâmpenie. De ce? Gândește-te cum trăiau săracii acum 200 de ani de ex. În afară de rege, cine mai avea budă-n casă? Dacă azi crezi că e concentrație de capital la vârf, cum crezi că era când efectiv majoritatea populației n-avea voie prin lege să dețină 1 metru pătrat, toată țara era a regelui?

      De când e civilizația umană, modelul a fost același: săracii, clasa de mijloc care trăia din meserii utile societății deci plătite bine, elitele închise/nobilimea, și regalitatea, cei care au puterea. Diferența e că azi le vezi la TV și pe net în fiecare zi.

      Legat de conspirația cu pandemia, tot aud și tâmpenia asta, că ne-au pregătit cu filme. E doar un scenariu bazat pe povești reale, dar și faptul că tehnologia a avansat în așa fel încât azi știm cum funcționează. Ciuma neagră ce-a fost? De exemplu că toți care veneau cu corăbiile în Veneția erau carantinați 2 săptămâni în vremurile alea. Intrau în contact cu 2-3 oameni, stăteau toți în carantină și dacă ăia nu pățeau nimic, erau primiți în oraș. Nu e ceva inventat anul trecut ca elita mondială să ia drepturile lui Vasile de a merge la cârciumă.

      În 2018 au intrat minim 5.3 millioane de chinezi doar în Italia ca turiști. 15000 pe zi. Compară asta cu acum 30 de ani, când a merge în concediu în afara țării tale era ceva deosebit chiar și pentru bogații europeni. E logic că dacă apare o pandemie, șansele de a se răspândi global sunt total altele față de acum 20 de ani, în contextul turistic enorm de azi.

      De-asta Bill Gates a fost acuzat de toți idioții că a prezis pandemia. Păi la câte epidemii SARS a avut China pentru că mănâncă tot felul de animale purtătoare de viruși, combinat cu numărul enorm de turiști chinezi din ultimii 10 ani, câtă minte trebuia să vezi faptul că la un moment dat o să ne facă chinezii cu un sars de-al lor? Toți au prezis că de la chinezi va venit pentru simplul fapt că ei au avut o grămadă.

      Culmea, de-aia aveau și laboratorul ăla din Wuhan (de unde posibil să fi scăpat covidul nostru, nu zic nu) ca să studieze virușii ăștia să poată scăpa de ei pentru că iubitul partid se săturase deja să le moară sclavii, pardon, cetățenii, când au nevoie de ei în fabrici și uzine să producă chestii.

      00
    • Tocmai am rezolvat cu încălzirea clismatronică, am rămas cu,,Pentru români, însă, schimbările climatice nu sunt cea mai gravă problemă, considerând riscul de răspândire a infecțiilor o problemă mai amenințătoare,,.Aici cum stăm?
      E vorba de roșu în gât și infecțiile vaginale ?

      00
    • „Daca as avea tichie de aluminiu, as crede ca cinematografia e cu vreo 20 de ani in urma realitatii si ca ne indreptam spre distopiile de mai sus…” – o singura remarca la fraza ta, ai scris in urma, de fapt inaintea realitatii cu 20 de ani

      00
  26. 40% din emisiile globale de CO2 sunt din China, India si Rusia, si ele cresc (in acordul de la Paris, China promite sa creasca pana in cel tarziu 2030 emisiile, dar nu va suferi nicio penalitate daca nu respecta).
    Pana nu vine vreun ecologist cu un plan concret prin care sa ii oblige sa-si reduca emisiile, ca de buna voie nu o vor face, orice reducere in zona bogata a lumii nu o sa faca fata cresterii din aceste tari, precum si din cele subdezvoltate, cum ar fi din Africa, mare parte din Asia. Si Greta a fost intrebata cum ar convinge China si a ramas cam interzisa, a dat ceva raspuns cu exemplul dat de tarile bogate.

    00
  27. Degeaba ne tragem pe nas propriile basini ca sa nu poluam planeta cand China produce 30% din emisii.

    00
  28. Chiar astazi am citit un articol de la Universitatea din Leeds. Conform lui Jefim Vogel, coordonatorul proiectului, ca sa protejam planeta ar trebui sa consumam cel mult 7500 kwh/an, 181 l de benzina, cel mult 2,100 calorii pe zi, cel mult 4 kg de haine, spalate de max 20 de ori pe an. Dar avem voie un telefon mobil de om si un laptop in casa. A da, si locuintele ar trebui sa aiba cel mult 60m2.

    Deci tineti-va bine baieti, in multe tari va trebui sa se traiasca ca in Ghana sau Zambia ca sa offsetam carbonul pentru SUA, UK, Germania, Franta. :))
    Sincer, cam pute a comunism marca Ceausescu dar sub alta forma.

    00
    • Cam pute, zici tu? Ia uite, marxism ca la carte: Thesis title: Reorganising our economies to satisfy everyone’s fundamental needs at sustainable levels of energy use
      Suna fix ca „From each according to his ability, to each according to his needs”.

      00
  29. https://twitter.com/extremetemps

    Urmaresc contul asta de anul trecut cand Parisul si-a spulberat recordul de temperatura.Aproape zilnic se doboara recorduri, nu e greu de observat un trend aici. Cel mai impresionant recent e Canada cu aproape 50 de grade in Iunie

    00
    • Si eu pot repeta, dacă nu s-a înțeles din prima: în zona Mării Nordului, cu referire directă la Olanda dar nu numai, este record din celălalt. Și, dacă te uiți cum a înghețat Texasul din scurt, dar pentru vreo trei săptămâni, cu ceva timp în urmă, observi ușor că existâ reacții de compensare suficiente din partea invairănmentului…

      00
  30. Ăsta e principalul motiv să nu fac un copil. Pur și simplu mi-e teamă de anii care urmează și de planeta pe care ar moșteni-o.

    00
  31. Si lockdown uri periodice sa ejaculeze Greta precoce.
    Cand spunea Gore ca vom muri sub ape? In 2000, 2010, 2020.

    00
  32. Hai sa discutam ca intre banditi.

    Din ce zice nenea asta https://youtu.be/dWjT0zcXZmA fluctuatii de clima au tot fost si o sa mai fie.

    Ca sa se schimbe ceva la nivel de planeta(daca presupunem ca putem schimba noi), trebuie sa se se regandeasca transportul naval si aerian, deci futute corporatiile.

    Restul e o manarie de afaceri si politica… unii sa faca bani de pe tine cu vrajeli eco, ca schimbi tu mersul natural al lucrurilor daca in loc de 100lei dai 300lei pe o geaca facuta din 5 sticle de cola reciclata, pe care tot ei o imbuteliaza in plastic.
    Iar miza politica e sa te faca pe tine sa te simti vinovat, ca atunci cand o sa fie migratii si alte probleme, sa nu te rascoli impotriva lor, sau sa ai bani sa mergi in zone bune unde stau de fapt ei cu banii de pe ecoTaxe.

    00
    • biletele de avion o să se scumpească. fiecare avion o să plătească o taxă mai mare la fiecare țară peste care aruncă kerosen ars.

    • Airbus a321neo : 1200km, consum total 5.000 litri kerosen, 190 pasageri. Împarte la 100, adică o mașină cu media de 1,9 pasageri pe aceeași distanță. Hmmmm, puține spre deloc mașini să consume doar 50 litri în 1200 km…..

      00
  33. Cand aia în Asia plănuiesc sa deschidă 600 de centrale pe cărbune, anulează cam tot ce fac restul….

    https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/environment/2021/jun/30/five-asian-countries-80-percent-new-coal-power-investment

    00
    • exact. si cu normale de pescuit: China trimite in rezervatii naturale ale biosferei armada de 300 de nave care pescuiesc non stop (scandalul cu Ecuadorul cand i-au prins in Galapagos cu radarele inchise) si pun productia pe ”nave mama” si se duc si prin Africa si pescuiesc in multe ape teritoriale ale altor tari ca au cam golit apele lor (tarile unde au dat imprumuturi si au facut acorduri).
      Si multe, prea multe altele.

      00
  34. situatia e mai roz de cat se discuta, adica da acum a inceput sa se simta usurel variatiile mari de temperatura si schimbari bruste dar temperaturile astea nu sunt absolut nimic nou pentru planeta asta, problema este ca nu le-am perceput noi pentru ca se intamplau la altii si aia erau obisnuiti cu ele si nu ieseau public sa faca urat. zicea cineva mai sus de temperaturi mari in canada – cand o sa fie ca in qatar ne facem griji

    de ce zic ca fraze de genul „trebuie facut ceva azi, la anul o sa fie nasol, peste 2 ani o sa fie deja critic”sunt oarecum eronate, cu tehnologia de azi problema se vede nasol, cu tehnologia de peste 5 ani problema o sa se vada mai putin nasol, cu tehnologia de peste 10 ani e ca si cum ar trage canalizare la o casa de la tara si o sa fie rezolvata usor. secretul este sa nu dam foc complet la cosmelie in urmatorii 30 de ani, peste maxim 31 de ani o sa fie rezolvabila

    solutii: – captatoare de CO2 (se lucreeaza masiv la ele) https://www.youtube.com/watch?v=XHX9pmQ6m_s
    https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_dioxide_removal#Carbon_sequestration

    solutiile sunt scumpe pentru moment dar cand o sa fie implementate o sa se schimbe masiv situatia

    ma uit la discutiile despre plastic si cat de mult conteaza fiecare punga, consider ca e o aberatie pana la urma si ma uit ca in cazul covid nu i-a interesat nimic si au produs platic pentru protectie (combinezoane, manusi, masti, si alte parti componente din echipamente) care s-au aruncat la fel de rapid (bonus posibil poluare chimica), cate milioane de combinezoane se schimbau pe zi? vreo 3/angajat din spitale, am vazut in china ca aveau straturi peste straturi – a zis cineva de poluarea cu plastic din asa ceva? nu prea am auzit. sunt de acord ca intre o problema actuala gen covid si una viitoare de gen plastic e clara alegerea nu`’ s batut in cap, dar e foarte usor de vazut ca anumite probleme care par stringente acum, pot fi usor temporizate ca rezolvare cu vreo 10 ani cand o sa vina chestii care o sa rezolve mult mai simplu situatia. la plastic avem tehnologii de reciclare dar e nebunie curata si costa enorm, sa mai scada putin preturile si o sa fie extrem de convenabil sa fie reciclate

    00
  35. majoritatea companiilor sunt fortate sa reduca amprenta de carbon, fie prin acordul de la Paris, fie prin alte reglementari guvernamentale. sunt unii care pot castiga de pe urma acestora. de exemplu, Apple a scos incarcatoarele din pachetul telefoanelor a.i. sa scada amprenta de carbon. totodata le va creste si profitul. fiecare dintre ei are posibilitatea de a alege cum scade impactul lor, iar cei mai inventivi ajung la solutii de genul. dar asta nu inseamna nimic din volumul total. constructiile, si-n special fabricarea cimentului, sunt cele care au cea mai mare contributie la eliberarea noxelor. masinile, oricat de mult ar polua, reprezinta doar o fractie comparativ cu avioanele sau cu navele care ne aduc bunurile ieftine din china. gigantii de genul coca cola, p&b.. si orice lant de magazine aleg varianta mai usoara si mai ieftina, plasticul, fortand cumparatorii sa creada ca ei sunt cei care pot avea impact, recicland. companiile din aproape orice domeniu aleg sa produca lucruri de slaba calitate, astfel incat tu sa le treci pragul mai des si sa cumperi mai mult. capitalism si consumerism la greu :) there’s so much greed it’s gonna fuck us up really bad, soon.

    00
  36. Dacă ar avea omenirea capacitatea să influențeze/schimbe clima pe planetă…am fi de mult pe altă planetă.

    00
  37. Eu sunt de parere ca in 5 – 10 ani nu vom mai putea locui in marile orase undeva la 2 – 3 luni pe timpul verii :
    1. caldura sufocanta, inclusiv noaptea (tot ce se incalzeste ziua radiaza noaptea. asfalt, betoane, etc)
    2. nu se poate ca la orice apartament sa fie instalat un (unu, nu zic mai multe) aer conditionat ca nu tine reteaua. Imaginati-va 800.000 de apartamente in Bucuresti care consuma 1500W fiecare. daca punem si toate casele, cladiri de birouri, institutii iese nasol rau

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile