O măsură bună: fără terase în clădiri dărâmate

Ce s-a votat azi:

Avizarea teraselor în Centrul Istoric va fi interzisă în dreptul clădirilor cu fațade degradate, pentru care proprietarii nu au asigurat efectuarea lucrărilor de reparații curente și consolidare, prevede un proiect de hotărâre adoptat în ședința de miercuri a Consiliului General al Municipiului București, cu 33 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” și 2 abțineri. (sursa)

Mi se pare normal. Ai o căzătură de clădire și doar faci bani de pe urma ei, dar nu ai bani să o renovezi, că ai doar drepturi, nu și responsabilități? Nasol. Hai, marș și caută bani ca să nu mai arate ca după bombardament. Ah, costă mult? Nasol. Vinde-o unora care o pot renova și pune în circuitul economic.

Aș vrea să se extindă asta în toată țara.

Sunt curios, la faza asta mai sunt oameni care nu sunt de acord? Nici aici nu e bine? Că aia cu „să ia casele săracilor care nu le pot întreține” o pot înțelege, chiar dacă nu sunt de acord cu ea, aici e la fel?

 

lipscani-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. Sa dispara oportunistii! Nu a murit nimeni fara o terasa

  2. Of … si unde ne mai etalam/imbatam ?

  3. ups, jumatate din afacerea lui Garcea era intr-o ruina. vai,vai ce rau e statul asta.

    • Statul isi plateste mereu „datoriile”

    • „Garcea” e unul din putinii care a bagat bani sa renoveze/consolideze cladirea din centrul vechi. Deci dupa ce a bubuit si a trambitat ca pierde bani din partea guvernantilor acum are de castigat de pa urma masurilor lor.

    • SirNeo nu e chiar printre putinii care au renovat, e printre putinii care trambiteaza

  4. Oare pe cand o verificare a constructiilor ilegale prin orasele mari?
    Ca si-a facut ala din 5 camere 2 nu prea ai cum sa vezi, dar la regim de P+1 in zona, iar tu sa ai 3-4 etaje, cam sare la ochi. Garaje facute intre blocuri, ca ” eu stau aici din 79, e garajul meu”, gradini de la parterele blocurilor facute cu circuit inchis de vecinul de la parter, ca i-a cumparat ma-sa si curte la bloc. E atat de simplu de verificat astea.

    Politist de la locala + un angajat al primariei, dotati cu planul urmanistic al zonei pe care o verifica si incepe strada cu strada, cartier cu cartier, Intr-un an reuseste sa verifice fiecare strada. Trimise amenzi, avertismente, tot ce trebuie pt DEMOLARE. Deodata eliberam putin orasul de mizerii, bagam bani la buget.

    Acelasi lucru cu masinile cu folii pe stopuri (o specie aparte de avorturi esuate), cu becuri de 17 culori la pozitii, cu ceata pornita pe senin in oras, cu fum negru de 1 km in urma masini… Politia, oricare este ea, sa poata amenda chestiile astea super simple. Rutiera sa ia si placute, de ce nu.

    Sa mai curatam din cocalarismele astea de zi cu zi….

    Ne place cum e in Vest, dar sa faca altii, nu te lua de mine.

    • Nu e asa usor sa demolezi un bloc care e deja vandut, primaria a dat aviz, receptia la terminarea lucrarilor a avut girul ISC, oamenii au cumparat acolo, au facut credite… Te-ai plimbat putin prin tarile cu apa calda si gata ai gasit tu solutia, sa mearga politia locala sa dea amenzi si pe urma sa daramam casele oamenilor. Mereu sa dam in altii, ca ei sunt de vina.. dar sa rezolvam problema de la radacina nu vrem.. Sa mergem la vot, sa votam altfel, sa mai diminuam coruptia, sa nu mai fie spagari la ISC, la primarie.. asta nu se poate, e mai usor cu politia locala.

    • @Adrian
      Crezi ca aia din vest s-au civilizat ca asa au visat ei intr-o noapte? Nu! Ci cu amenzi, reguli, bun simt aplicat „cu forta”.
      Te agati de situatia „amaratilor” ce au cumparat un „apartamentut” sa stea cu „familicica” lui si nemernicii vor sa-i darame casa.
      Acolo e 1 caz mai complicat din altele 1000 simple.
      Si da, aia ce isi fac curte proprie si personala la parter, au facut asta ca au vrut ei, nu ca i-au pacalit altii.
      Aia de si-au mai facut 2 nivele la casa, desi in zona e maxim P+1, si-au facut ca au vrut ei nu ca i-au pacalit altii. Hai tati, darama ca nu e bine.
      Si aia de si-au facut nist gherete pe post de garaj/spatiu depozitare intre blocuri, si le-au facut ca au vrut ei, nu ca i-au pacalit altii.

      Am dat cele mai banale lucruri ca exemple. Lucruri ce ar ajuta foarte mult la decongestionarea spatiilor in zonele urbane aglomerate. Poate in zona in care esti are fiecare o parcela de 1500-2000Mp si nu ti se pare deranjant, dar in zonele pline de blocuri, unde fiecare isi mai aroga cae o bucatica de pamant ca e el mai cu mot, lucrurile astea nu sunt normale.

      Pana la rezolvarea ta cu votatul si inca 10 ani pt a nu mai fi spagari la ISC si primarie, asta e o solutie buna, rapida, curata si aduce bani la buget.

    • @CristiBM, solutia ta nu are cum sa functioneze intr-un stat cu un nivel ridicat de coruptie. Aceeasi discutie o am si cu tatal meu care imi spune ca degeaba se duce la vot, solutia e sa confiscam averile, sa bagam pe toti cei care fura la puscarie etc..

  5. Se duc dracului tradițiile noastre cu pluseriștii ăștia. :(

  6. „România lucrului bine făcut”. Asta e baza. Terase, Centru Istoric, trotinete electrice și oprit motorul la semafor.

  7. Pai ai cel putin 18 din 53 care sunt impotriva. Deci 30% din oameni cred ca nu e bine.

    • Legea asta trebuia sa treaca cu 53-0.
      Nu ii inteleg pe aja 17, probabil au bodegi sau cladiri darapanate in care sunt bodegi

    • @SirNeo – trebuia, dar unii au interese pe-acolo. Si acum trebuie sa se apuce de renovat. Sau sa gaseasca o varianta sa scape.

  8. Ce te doare pe tine de cum arată clădirea? Dacă nu-ți place, nu te așezi la terasa cu pricina.

    • Nu trebuie sa fii asezat pe scaun ca sa iti cada o caramida in cap

    • Eu vorbeam doar de aspectul estetic, că nu-i văruită și dintr-astea. La cărămizi căzute ar trebuie întreruptă și circulația. Degeaba închizi teresa dacă pe acolo tot trec pietoni.

    • Cristian dar Praga si Varsovia sau orice alt oras European cu centru istoric iti plac nu ?

    • @dny îmi place și Maybach, dar nu m-apuc să arunc banii pe el, deși îi înțeleg pe cei care-și satisfac această poftă.

      Ideea e că nu sunt atât de comunist încât să mă apuc să impun proprietarilor cum să arate clădirile lor.

    • Cristian, nu-i asa ca nu ai citit artiolul ?
      „proprietarii nu au asigurat efectuarea lucrărilor de reparații curente și consolidare”

      Nu zice nimeni nimic de cum sa arate cladirea, vorbim de reparatii si consolidare.

      In plus, de cand inseamna „comunism” faptul ca o cladire trebuie sa arate a cladire si nu a spatiu abandonat?

    • … Când îți zice toata lumea ca nu te duce capul și tu insiști sa le tot confirmi asta în mod repetat

    • Cristian e prost, nu-l luați în seama.
      Imi cer eu scuze pentru ei, Cristiane :))

  9. Centrul vechi e o cazatura care la primul cutremul peste 7 grade cam 85% se transforma in moloz (cu tot cu terasele de fite). Tin minte acum 3-4 ani, in fata cladii unde se afla Club A cazuse o bucata de tencuiala, daca era cineva in fata intrarii atunci, era pa-pa.

  10. Sigur pe cei fara apa calda si caldura ii incanta la maxim chestia asta. Vor fi mai linistiti. Are consiliul numai prioritati !

    • la caldura si apa calda chiar se lucreaza. din pacate nu exista firme si oameni in toata tara care sa acopere necesarul de forta de munca pentru reparatia la ce nu s-a facut in ultimii 30 de ani, chiar daca ar exista banii.

    • @thebblack, unde se lucreaza? In Bucuresti nu am vazut deschis niciun santier.
      Poate se lucreaza in alte orase, adevarul este ca nu m-am plimbat prea mult prin tara in ultimele luni.

    • la mine pe strada se lucreaza de vreo 3 luni.

      firma mea lucreaza in vreo alte 3 locuri diferite. daca vrei o vizita personala in galerii ti-o acord.

      alte licitatii sunt.

      santier de genul asta nu inseamna neaparat macarale. poate fi o gaura in pamant si 2 prosti cu palete de pingpong in mana. singura chestie pe care o sa o remarci poate fi „ia uitei si pe handicapatii astia”. oh well, trecem mai departe.

    • @thebblack – daca lucrezi tu in 3 locuri nu inseamna ca problema e rezolvata. De lucrat s-a mai lucrat, rezultatul adica apa calda si caldura nu s-a vazut pana acum. Desigur nici circulatia nu e o prioritate in acest oras sufocat! Au scumpit parcarile in centru si au majorat taxa pe locul de parcare inchiriat de cetatean. Super solutie! Daca primarul mai vrea sa fie reales trebuie sa vina cu solutii la problemele importante, care-l dor pe bucurestean. Nu la terase. Astea ii aduc venit la bugetul local. Mai jos scrie @valeriu bine ce scrie.

    • Sfx, am mai zis o data. daca ar veni TOATE firmele de specialitate din TOATA tara, si tot nu ar fi suficienti pentru a repara tot intr-o luna.

      iar exagerarile de cacat de genul „nu s-au vazut” sunt de cacat.

      la mine a fost si apa calda si caldura cu mici intreruperi. mici de genul ore, maxim o zi sau 2. si astea sa le numeri pe degetele de la o mana. pe la prieteni, colegi, familie situatia a fost in mare masura aceeasi. da, stiu ca sunt cateva zone unde a fost cu adevarat nasol, dar sunt putine si nu foarte extinse. asa ca te rog nu mai manca cacat, ca iti pute gura.

    • @thebblack, daca spui ca esti in domeniu si ca sunt lucrari, nu vreau sa te contrazic.
      Doar ca eu aveam impresia ca pentru a schimba niste tevi de apa de sub paman este nevoie sa sapi ca sa ajungi la ele. Nu pot sa-mi dau seama cum schimbi o teava cu diametrul de pana la 1 metru sapand doar sub pamant, dar probabil ca oamenii de la firma ta au metode moderne pentru a rezolva.

      In schimb nu poti sa afirmi ca au fost doar putine zone in care a fost intrerupta caldura si apa calda. A fost o problema foarte extinsa in tot Bucurestiul.
      Nu poti sa generalizezi bazandu-te doar pe strada ta unde, desi nu au fost probleme decat cateva ore, se fac lucrari de inlocuire a tevilor.

      De ce oare nu se fac lucrari pe strazile alea unde au fost probleme nasoale?

      Inteleg ca lucrezi la o firma ce are contracte cu Primaria, dar ai putea sa-ti urmezi propriul sfat… ala cu „nu mai manca cacat, ca iti pute gura”.

    • @thebblack – regretabila abordarea si limbajul. Pot accepta schimbul de idei. Nu si mojicia.
      Daca tie ti-e bine nu inseamna ca nu exista problema. Ghici ce, ceea ce tu folosesti ca exemple nu reprezinta majoritatea.
      Nu e nevoie sa se faca intr-o luna. Cine cere asta e nestiutor. E suficient sa existe un plan corect si sa se tina cont de el. Avand in vedere realitatea rezulta ca planul nu exista unul coerent pana in acest moment. Sper sa se faca. Bucurestiul nu merita mocirla in care se scalda.
      On topic – nu e rea ideea, dar are nevoie de imbunatatiri. Ce ma deranjeaza e momentul cand apare, total nepotrivit. Practic primaria isi submineaza incasarile la buget. E ca atunci cand inainte de alegeri aplici taieri de salarii.

    • Dacă rezolvau cu apa calda și căldura nu era bine ca n-au rezolvat cu dărâmăturile din centrul vechi

    • in primul rand vreau sa imi cer scuze Sfx. m-a luat gura pe dinainte fara sa ai tu nici o vina. dar de exagerat ai exagerat. stirile de la protv nu sunt un bun barometru al situatie din teren. nu mai zic de alte „televiziuni”.

      andrei, se lucreaza la „copca”. in bucuresti majoritatea retelei este bagata in galerie. asta in seamna un tunel betonat. se sparge o bucata ceva mai lunga decat o teava si se baga cate una odata, se aseaza pe „role”, se impinge pana intra toata in galerie. se coboara urmatoarea si se sudeaza. rinse and repeat. adica cetateanul de rand va vedea o gaura in asfalt de de 7 pana la 15 metri lungime pe 2 maxim 3 metri latime inconjurata de panouri si un buldoexcavator sau automacara care cea mai mare parte din timp stau. poate in sarcina sau poate nu. o sa ii injure putin ca ii incurca lui drumul si o sa mearga mai departe sa comnteze pe bloguri ca nicusor dan n-a facut nimic decat sa blocheze traficul mai rau ca firea.

      alta informatie revelatoare pentru cine pricepe este ca in momentul asta comenzile de teava preizolata (termenul ar trebui sa fie selfexplanatory, cine doreste mai multe detalii o sa va rog totusi sa cautati pe google ca sa nu ma lungesc aiurea) sunt in momentul asta cu livrare in 4 luni iar pretul a crescu in primavara cu ~20%. anul trecut pe vremea asta le luam din depozit cu reducere de 20%.

      cea mai mare din cele 3 lucrari de acum este 2 kilometri de retea primara, tevi cu diametru de minim 800 de milimetri. tevile vechi scoase nu ar fi trecut testul pisicii pentru cine stie bancul. programul de lucru a fost mutat de la 5 dimineata pentru a prinde macar 3 ore inainte sa inceapa haosul in trafic cu toate costurile aferente (salarii, transport).alte firme cu care am colaborat sau colaboram pe diverse alte proiecte ne cer acum ajutorul (si logistic si efectiv in utilaje sau oameni) pentur a aborda lucrari pe care le-au castigat la licitatii din simplul motiv ca aia toti mai mari erau deja suprasolicitati.

      evident c anu e totul ros, nu e totul perfect, evident ca e si mult rahat si prostie in toata treaba asta.

      dar va rog, nu mai rostogoliti tampenia asta cu „nu se face nimic”.

    • andrei, si inca o chestie. inteleg ca te deranjeaza foarte tare companiile care au contracte cu statul. de aici rezulta ca esti de acord cu companiile municipale.

      firma la care lucrez a castigat fiecare lucrare la licitatie. nimic prin atribuire directa. le-a terminat pe toate. depasire de termen a fost doar la cateva iar alte cateva le-a terminat pe banii ei pentru ca autoritatea contractoare a rmas in curul gol si singura varianta era sa se abandoneze lucrarea. nu a aparut decat sporadic in jurnalele de stiri si niciodata in context total negativ. acum cativa ani, toate marimile firmei au fost raiduite de dna, politie, mascati. perchezitii la 5 dimineata, la domiciliu si la toate sediile firmei. s-au ridicat camioane de documente. n-a fost acuzat nimeni de nimic.s-au schimbat ceva gurverne de atunci si am trecut prin ambele pluri politice. asta nu inseamna ca sunt neaparat curati, dar aparent nu au facut nimic cu care sa poata fi agatati. acum si mai multa vreme (era sef oprescu) am castigat de vreo 4 ori o licitatie uriasa (vreo 200 de milioane de euro in prima faza )care a fost ba refacuta, ba anulata, ba mai stiu eu ce. mereu pe locul 2 era ceeasi firma straina care nu mai facuse niciodata nimic in romania. intr-un final ai mei au renuntat. lucrarea o fac aia. presupun ca intelegi ce s-a intamplat.

      evident insa ca nu e totul perfect. au destule bube. dar si asta e ochestie care imi ridica parul in cap. „companiile care lucreaza cu statul”. statul face drumuri, termoficare, epurare si alte chestii. si cand zic ca le face, inseamna ca plateste pe cineva sa le faca, deci trebuie sa fie cineva care s ale faca pentru ca asa cum am stabilit, companiile municipale nu sunt o solutie viabila. nu in romania.

  11. Suna bine propunerea. Daca cladirea are nevoie de semn cu „atentie, cade…”, probably n-ar trebui sa aiba terasa.

  12. Postare care, probabil, va obtine mai multe downvote-uri, dar hai sa fie!

    Detin o cafenea, in chirie, intr-un spatiu comercial prin destinatie initiala. Cladirea NU este incadrata in vreo clasa de risc seismic, fatada ar avea nevoie de renovare insa. INSA: cladirea este monument istoric, la parter fiind spatiul comercial unde sunt in chirie, iar la etajele superioare sunt apartamente de locuit. Multi proprietari, unii batrani care nu vor sa investeasca, plus costurile extrem de mari aferente renovarii cu firma specializata in restaurari si sa luam in calcul si o procedura extrem de anevoioasa cu Ministerul Culturii si Primarie.

    In ultimul an de mandat a lui Firea au inceput sa renoveze fatadele la unele cladiri din zona. Nu comentez costurile sau calitatea lucrarilor, insa macar nu mai cade tencuiala in capul pietonilor. Nicusor intelege insa prin Salvarea Bucurestiului sa pastreze ruinele intacte pana cad de la sine, strazile si parcurile sunt neingrijite si pot continua…

    • Nicusor e un aerian rupt de realitate la fel ca și Fritz de Cimișoara. Aplaudacii, niște hipsteri cu creierul îmbâcsit de Netflix, cripto, start-up-uri și delivery food.

    • Și cu ce bani a început firea să renoveze dacă saracii proprietari nu aveau de unde ? Cumva din banii mei, simplu contribuabil la bugetul local ? Ți se pare normal să repar clădiri proprietate privată din banii cu care mă aștept să primesc servicii publice locale de bun simț ?

    • @Paco vezi ca a inceput sa iti curga Sputnik V dintr-o parte.

    • Cu regulile astea de căcat cu clădiri de patrimoniul si alte cele (autorizații speciale) nici măcar primăria (dep urbanism) nu poate trece peste legi, ca nu are nimeni poftă de mîncat chiftele de peste gard…

  13. Vezi problema doar dintr-o parte a savarinei. Ok, in teorie suna bine si undeva ar fi si corect, unele cladiri stau sa cada si trebuie facut ceva cat mai curand.

    Sa zicem ca ai parterul unde esti proprietar, sus la etaje sunt 3 mostenitori care se judeca de 10 de ani sau proprietatea are un status juridic incert (alt tip de proces pe rol) sau proprietarii sunt suedezi. Eu vreau sa consolidez, pun partea mea, ceilalti ma plimba cu vorba, nu vor, nu au bani, etc. Deschid actiune in justitie sa ii oblig la reparatii, ma judec cu ei inca 5 ani, la final pierd aia, dar bani tot nu au. Finalitate 0. 99.9% din cladirile in stare avansata de degradare au mai mult de un proprietar si au status juridic incert.

    Asa ca asta e masura tipic romaneasca, daca nu putem sa facem nimic interzicem si cu asta ne spalam pe maini. Nu avem utilaje de dezapezit si inchidem autostrada la primii doi fulgi.

    Gogosarii care dorm in primarii ar trebui sa faca o lista cu cladirile problema, sa mearga la proprietari si sa vada ce probleme sunt si sa le ofere solutii si ajutor, contra cost desigur, ceva similar cum s-a facut in cazul consolidarilor anumitor blocuri.

    Daca interzic terasele cladirea aia chiar nu mai produce nimic iar interesul de a face ceva scade si mai mult. In loc sa rezolve problema in 2-3 ani o lungesc inca 10.

    • Sunt doar partial de acord cu tine. Da, primaria ar trebui sa vina in ajutorul lor.
      Masura ar trebui sa vina la pachet si cu niste late masuri care sa faciliteze renovarea cladirii daca e monument. Dar asta nu tine de PMB.
      Evident, e bun si impozitul marit pe cladiri in paragina (dar vezi punctul anterior).

      In acelasi timp, daca sunt mai multi proprietari certati si nu se inteleg, cand nu mai scoti bani din proprietate, s-ar putea sa iti arda un pic fundul si sa te impulsioneze sa fii mai deschis.

  14. Legea in teorie e buna, dar nu zice daca ai o cladire monument istoric unde ca sa renovezi ceva ai nevoie de 2 ani numai sa iei avize de la toate aberatiile de asociatii si directii. Si dupa aia vine un ONG si urla ca nu ai voie sa faci nimic.
    Sa nu mai zicem de cladirile cu mai multi proprietari din care un sfert nu sunt de acord sa renoveze cotetul si considera ca daca pun anunt “atentie cade” si-au facut datoria

  15. NOU
    #48

    Dacă deții o proprietate ai și obligații. Nu o sa vina primăria sau nimeni să îți renoveze clădirea. Te poate ajuta cu anumite facilități, scutiri.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)