Maşini: folosirea luminilor de avarie

Pe afară, atunci când există un eveniment neplăcut in faţă (accident, dezastru natural, alte chestii care necesită oprire totală a maşinii), automobiliştii aprind luminile de avarie. Meganul meu, precum şi alte maşini, aprind automat avariile atunci şoferul pune o frână bruscă.

kitty_hidesLa noi lucrurile se intâmplă puţin altfel: eu ajung primul la eveniment, pun avariile. În spatele meu mai vine unul care face acelaşi lucru. Al treilea ajuns n-are nici o treabă, se uită la noi ca la avioane. Al 4lea vine, aprinde şi el luminile. Al treilea n-are nici o treaba. La următorul obstacol, al 3lea e lovit din spate de al 5lea, care l-a depăşit pe al 4lea şi se grăbea. Accident mic, la 30km/h, dar oricum. Amuzant e al 3lea, care nu îşi dă seama cum de ăla care l-a buşit nu s-a prins că el a oprit.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

27 comentarii

 1. eu stiu ca este specificat in legislatie chestia asta… sau mi-a spus’o instructorul, si am luat’o ca si ‘lege’.

  Ideea ii simpla, cand traficul se opreste brusc sau se incetineste peste normal, se pun avariile ca cel din spate sa fie atent la ce se petrece in fata lui. Dupa ce ajunge o masina in spatele tau, el preia ‘stafeta’ cu avariile.

  00
 2. La noi se poarta o urare pentru cel din fata care e oprit “stinge ba dracu avariile alea ca-mi spargi retina” …

  00
 3. La noi in frumoasa Romanie, avariile se aprind cand oprim pe banda 1 ca sa fugim repede pana la alimentara sa luam o paine sau, in general, oriunde este stationarea sau oprirea interzisa, dar tocmai acolo avem o treaba de rezolvat si ne este lene sa oprim unde e legal si sa ne intoarcem pe jos.

  00
 4. “La noi” mai exista un mod de folosire: se lasa masina in mijlocul drumului cu luminile de avarie aprinse, pana cand conducatorul auto isi face cumparaturile. Cu cat este mai aglomerat locul (strada, intersectia etc.), cu atat mai multe lumini de avarie aprinse. Nu conteaza ca la 50-100 de metri exista o parcare.

  00
 5. Art. 147. – (1) Luminile de avarie se folosesc când vehiculul a ramas în pana ori a fost avariat si nu poate fi deplasat imediat în afara partii carosabile.

  (2) Luminile de avarie se utilizeaza si în orice alte împrejurari în care vehiculul imobilizat pe drumul public sau care se deplaseaza foarte lent constituie el însusi un pericol pentru ceilalti participanti la trafic.

  (3) Conducatorii de autovehicule trebuie sa puna în functiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi si în cazul în care aceasta manevra este impusa de blocarea circulatiei pe sensul de mers.

  Eu din asta inteleg ca legal esti obligat sa aprinzi luminile de avarie cand este blocata circulatia. Restul e can can

  00
 6. @paulyluca,stai tranchil ca si la noi in frumoasa {insert nume tara ciLivizata} e la fel ,diferenta este ca e “asocial” sa le zici ceva de mama..si voi acolo va plangeti ca nu e democratie…

  00
 7. Eu tin luminile de avarie pornite pana ajunge unu in spate si le aprinde la randu-i, apoi le sting ca ma deranjeaza

  00
 8. In Germania cand toti incetinesc pe autostrazi si in genere soselele intinse, indiferent de motivul pentru care o fac (se lucreaza, e varza autostrada, samd) pun avariile cate unul pe rand, tocmai pentru a-i avertiza pe cei care vin din spate in forta. Asa ar trebui sa fie peste tot. In Ro inca invatam sa ne ferim de pe benzile 2 si 3 cand vine unu grabit, din spate.

  00
 9. In Germania ( pe autostrazi) am vazut ca si atunci cand trebuia redusa f brusc viteza (nu neaparata oprita masina) se puneau luminile de avarie.
  Cred ca se combina preventia cu politetea rutiera.

  00
 10. Regulamentul din care citeaza Andrei M a fost abrogat in 2006.

  Referinta curenta este mult mai clara:

  Art. 114. – (1) Conducatorii de autovehicule, tramvaie si mopede sunt obligati sa foloseasca instalatiile de iluminare si/sau semnalizare a acestora, dupa cum urmeaza:
  […]
  (5) Luminile de avarie se folosesc în urmatoarele situatii:
  a) când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabila;
  b) când vehiculul se deplaseaza foarte lent si/sau constituie el însusi un pericol pentru ceilalti participanti la trafic;
  c) când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat.
  (6) În situatiile prevazute la alin. (5), conducatorii de autovehicule, tramvaie sau mopede trebuie sa puna în functiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi si în cazul în care aceasta manevra este impusa de blocarea circulatiei pe sensul de mers.

  00
 11. NOU
  #11

  Eu de exemplu aprind avariile preventiv cand e gheata pe strada si ma apropii de o intersectie, ca sa nu ma loveasca unul din spate.

  00
 12. NOU
  #12

  Misto de tine ca ai masina care face asta automat. Prima data cand am vazut acest fenomen nu am inteles de ce fac asta. Uitasem codul rutier intre timp :)

  00
 13. vezi ca n-ai inteles care e rostul luminilor de avarie? ele sunt pentru a putea lasa masina pe banda a doua, pana se duce tiganul sa isi ia un pachet de tigari de la colt.

  10
 14. @iPlayslots.net Trebuie sa franezi destul de puternic si de brusc sa faca asta singura. Altfel e de datoria ta. :)

  00
 15. exemplu:
  esti pe banda 1 din 2 sau mai multe.
  in departare vezi o persoana sau chiar un animal cu se pregateste sa traverseze de la dreapta la stanga
  te asiguri din spate, vezi ca in urma ta vine un meltean care trage forja si realizezi ca nu vede obstacolul de tine.
  ti-e clar ca te va depasi, foarte posibil luand in bot omul.
  chiar daca tu iti dai seama ca poti trece, caci bada 1 se va elibera cand vei ajunge la om, ciupesti frana si pui avariile.
  atunci sigur o sa devina alert si o sa vada si el obstacolul.

  ai salvat o viata sau mai multe

  00
 16. Luminile de avarie se pun doar cand ai o avarie la masina ca de aia se cheama lumina de AVARIE si de aia forma butonului este un triunghi portocaliu cum sunt cele de avertizare care se pun inaintea si dupa masina! Restul e can-can! Zilnic vad idioti care se duc pana la bancomat sa scoata bani si pun masina pe avarii 2-3 minute pana se misca broasca testoasa sa scoata bani! Eu intr-un minut maxim am scos banii si-am plecat! Dar altii le mai greu cu tehnologia aka ATM(Automated Teller Machine)!

  00
 17. @ PlayActive

  soferia e mult mai mult decat ce inveti la scoala de soferi. acolo e doar inceputul. folosind avariile inteligent pot sa il salvez pe bunica-tu de la tara care trece strada beat ranga

  00
 18. eu in momentul cand vad spre exemplu caini pe marginea drumului sau alte posibile pericole, concomitent cu asigurarea si din spate (Oricum asigurarea trebuie sa fie permanenta, practic, de la o vreme) tin degetul deasupra butonului de avarie, sa il apas la nevoie. asta ajuta mult, salvezi niste situatii

  00
 19. ajuta si mana pe volan :D

  00
 20. @PlayActive- te rog PlayPasive!

  00
 21. La orice franare mai puternica in trafic, eu ating butonul de avarii. Mi-am format reflexul asta, si acum merge automat. Daca ar face mai multi asta, per total s-ar economisi o caruta uriasa de bani dusi pe reparatii de tinichgerie.
  Mai pornesc avariile atunci cand bizonii mioritici insista sa stea lipiti in curul meu (asta daca nu le fac loc sa se duca-n ..).

  00
 22. PlayActive, zi sincer, nu ai citit in viata ta codul rutier

  00
 23. Am carnet de 6 ani, dar nu stiam ca si in cazul prezentat de tine se pun avariile. Multumesc.

  00
  • @clara: e bine să le pui pentru că poate ăla nu vede că ai oprit (mai ales dacă iei piciorul de pe frână) şi intră în tine pentru că nu mai are timp să frâneze.

 24. @ARHI: ba l-am citit in 2008 cand am dat pentru scoala de soferi de vreo 10 ori! Din pacate in cele 200 si ceva de pagini pe care le are sunt multe lucruri nefolositoare care conteaza mai mult pentru un politist sa le stie decat un sofer!

  00
 25. @playactive Sa intelegem ca tu lasi luminile de avarie doar un minut si e ok? Ma rog, “minut maxim”, ce-o mai fi si ala, ca aia se intelege din exprimarea ta.

  00
 26. Pai ce vreti sa se arda becurile de la semnalizari. Si asa se consuma mult curent. Dale in mm ca nu se aprind astea cand i se scoala altora…

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.

Top articole

7 zile