O masă de grădină…

– Bună ziua, ce ați dori să cumpărați?
– O masă de grădină. Am ceva de plastic, e instabilă pentru luat prânzul pe ea. M-am apucat de tăiat coastele și a început să se miște cu totul.
– Da, vă recomandăm ceva de lemn, frumos.
– OK, unde e?
– Astea de aici!
– Păi tocmai v-am spus că vreau ceva mai solid, nu mizerii…
– Doar așa, lemn ușor sau ratan.
– Super. Aveați la un moment dat niște seturi roșii, pe la vreo 800 lei.
– Da, nu mai avem.
– OK, unde sunt profilele metalice?
– De ce?
– Am eu o idee că să evit să cumpăr mizeriile puse la vânzare.

– Dați-mi două țevi din astea și două de platbandă, că știu de unde închiriez un aparat de sudură. Plm, ori sar siguranțele casei, ori las strada fără curent…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. NOU
    #1

    Nu stiu de ce, dar am impresia ca iti iese masa stramba pe toate axele :D

    Nu mi-e clar cum a fixat placile de lemn.

    00
    • Imbinare nut si feder intre scanduri avand in vedere profilul L pe care stau nu este nevoie de prindere. Vad ca mesterul foloseste aparat de sudura TIG, unde cordonul de sudura iese muuult mai curat ca la electrod. Nu spun ca nu se poate face cu un aparat de sudura semi-decent cu electrod. importanta e suprafata pe care pui piesele sa le sudezi, eventual le prinzi cu o cateva cleme de prindere si sa fie piesele curate. probabil vei avea un pic mai mult de polizat. In rest spor la bricolat!!

      00
    • corectie are barele alea sudate astfel incat sa faca un locas pentru scanduri.

      00
    • Nu e TIG, e MIG.

      00
    • sudezi platbanda și pui scândurile pe ea
      https://youtu.be/9Y-5HDehkRk?t=388

    • @Vali – e mai simplu de spus decat de facut :) Mai ales daca n-ai sudat niciodata. Plus ca omul din videoclip are niste scule fara de care… sa spunem ca mai greu :).

      Eu am aparat de sudura ( standard cu electrozi – genul inverter, nu din ala de 90 kg) si am sudat de cateva ori pana acum – insa nu m-as apuca de proiectul asta fara circularul ala care taie la unghi perfect, sau scula cu care a taiat capetele pentru imbinare etc. Asta presupunand ca-mi iese sudura – ceea ce nu cred, desi teoretic ( si f putin practic) stiu cum se face.

      01
    • AM MAGNET DIN ALA de potrivit unghiurile perfecT!!! :D

    • @Marius sunt curios de la ce mesteri mari ti-ai luat minusurile :D
      @geretus am 2 circulare dinalea de taie „perfect” la unghi si in 90% din cazuri tot flexul il folosesc.
      @Zoso Aparatrul de sudura „obisnuit”, cu electrozi de 2.5 nu ridica probleme pt o instalatie normala. Indiferent ca e traf sau inverter. Iar bancuta lu nenea asta nu prea pare extrem de solida, daca tot te chinui gaseste un model mai solid.

      01
    • A, si inca o chestie, vezi sa sudezi pe o suprafata plana, ca altfel degeaba ai unghiurile corecte daca e itata . Dar nu pe terasa cu gresie, ca stropii de sudura ciobesc smaltul, nu ma intreba de unde stiu. Si nu sudezi tot pe o parte, ca deformeaza si trage tot cadrul in directia aia, dai puncte pe toate partile si deabia dupaia sudezi final.

      00
    • NOU
      #10

      @vali in clipul din articol n-a prins scandurile cu suruburi sau adeziv, precum in clipul dat aici in comentarii
      Am inteles ca intre ele sunt prinse ca si parchetul, dar simpla presare opreste lambriurile sa sara in sus ?

      00
    • nu știu. lambriuri sunt alea subțiri. dar poți pune acolo scânduri mai groase sau chiar un blat.

      gen așa ceva https://www.dedeman.ro/brasov/rigla-rindeluita-lemn-pin-2400-x-56-x-12-mm/p/6033937

  2. Alo, domnu! Totul e facut in China ieftin si vandut scumpa aici.
    Am luat un mobilier de gradina de 3600 lei, iar cadrul metalic imi era teama ca se vs indoi cu ale mele 100kg.
    Nu mai zic de imvinari si instructiuni!

    00
    • thats how you become billionaire =)) nu dand salarii decente, iei tricoul cat mai ieftin din bangladesh ii pui logo cu crocodil si il vinzi la prosti cu 50 ori pretul

      00
  3. NOU
    #14

    Am vazut o firma care vinde printre altele bancuri de lucru. Seamana cu cea ce face mesterache din clip.

    00
  4. Vorbit la orice atelier de confectii metalice. I cam 1,5-3€ material manopera. Iti iese un cadru de masa 90x200cm (teava de 40x40x3 de ex pana in 2-300 de lei. Iei un Tego antiderapant si gata. Ploua, ninge ti se rupe.

    00
  5. Faza cu sigurantele nu tine. Adica… la inchirieri gasesti aparate super puternice, le asezi pe umar..
    Nu e usor dar nici greu cu sudatul…
    Mi-am confectionat pe ici pe colo prin curte: suport butoi 1000 l, arcade pt trandafiri, chestii pt vie. E drept ajutat de socru (tot neprofesionist).
    Ma oftica faza cu ochii si masca… am vazut la cei profi, ochelari foarte faini. Sunt scumpi… dar merita.
    Senzatia de a doua zi, nisip in ochi, e groaznica. Atunci regreti ca nu ai platit pe cineva.
    Sanatate!

    00
    • Te cred. Sa vezi ce amuzant e cand stai cate 10-12 ore cu ochii in flama sudand la peste cap table groase de 22-30 mm si mai trebuie sa le faci si preincalzire la 120 grade ca-i tabla proasta (carbon echivalent la limita superioara, pentru cine stie) si apar fisuri si nealieri. O „placere”! Bine ca au echipament de protectie decent (ochelari buni)

      00
    • Eu am scurtat una din porti ca sa pun brat automatizat, necesitand instalarea unui stalp metalic pe stalpul de ciment. M-am chinuit la sudura de am inebunit. Aveam un aparat de sudura cu invertor, reglaj de curent, foarte bun, doar ca electrozii erau grosi, nu reuseam sa amorsez bine arcul ca topea tabla, desi am redus curentul. In fine, am incheiat treaba, dar am luat electrozi subtiri si a doua zi am sudat suportii pentru brate mult mai usor. Luni la serviciu eram bronzat pe fata si in special pe nas, ca folosisem doar ochelari, nu masca de sudura. Efectiv am dat niste puncte de sudura, nu cordon continuu de zeci de mm. Ei bine, ultravioletele alea scoase de arcul electric sunt ale dracului de intense la juma de metru. Am vazut ca aveau la Lidl la un moment dat aparat de sudura cu masca din aia smechera, automata, ce trece foarte repede din transparent in filtrare UV, nu am incercat, dar pare foarte smechera.

      00
  6. Next level: lacatus mecanic cu masa plana!
    Ai loc in beci peste masa de tortura!

    00
    • Gresit, masa de tortura are multiple utilizari, de la masa de tamplarie la masa plana pentru lucrari de lacatuserie.

      00
    • Apropo : am auzit ca vecinul ce chinuia pisicile a „plecat” in delegatie….

      00
  7. Trebuie sa schimbi cutitul si/sau tehnica de taiere ca sa nu se miste masa cand tai coastele, ceva nu faci bine. Am observat ca majoritatea oamenilor nu stiu sa foloseasca cutitul, orice ar taia omul de rand face miscari de parca ar avea in mana un firez, in plus si apasa. Daca ai cutit bun e nevoie sa apesi, faci 1-2 miscari hotarate si lasi lama sa isi faca treaba.
    ATENTIE: Nu va neglizati cutitele din bucatarie sau beci! Cel mai rau taie un cutit neascutit, e si mult mai dureros si e mai usor sa te accidentezi.

    00
    • Are topoare la degetul mic :))
      Sau or fi tocite cuțitele dacă mă gîndesc pe cîți i-a luat „pe lamă” pe perioada carantinei: sely, ich, :))

      00
  8. Cumparat asta de la bricostore acum vreo 5 ani:

    https://imgur.com/ewBgjoa

    1200 lei. Suport metalic, scaune foarte usoare si comode, extensibila. N-o fi ea premium, daca o bruschezi scartie si tremura din toate imbinarile, dar a vazut zeci de gratare si a trecut prin cateva ierni cu zapada de cativa centimetri pe care nu m-am obosit s-o dau jos si se comporta si arata ca atunci cand am luat-o. Are un strat nou de lac dat acum un an.

    00
  9. Oooo. Ceva la ce-mi pot da cu părerea…

    Construcția este prea complicată, scumpa… Lemnul folosit (mie-mi pare a fi plastic) nu se potrivește…

    Sus ar fi ajuns profile L, la mijlocul mesei încă o bară sa susțină scandura. Pentru picioare există forme mai bune, pentru că la cele din video nu poți pune scaune la capetele mesei.
    În locul plasticului oribil, cumperi placi de lemn de la Hornbach în 28mm (profilul de susținere este de 30mm) între lemn și profil pui șaibe, tabla mesei o prinzi cu șuruburi de desesubt prin profilul L… Dacă găsești nituri frumoase și nu te deranjează poți nitui prin lemn și profil.

    Lemnul înainte să-l pui în profil îl arzi, mai bine zis în flambezi în direcția texturii, a vinelor lemnului. Pui o perie de plastic (poți și de metal dar aia înnegrește diferite soiuri de lemne… Mie-mi place) pe bormașină și dai cu ea încet, fără să o apeși pe lemn foarte tare în direcția texturii… La pasul următor dai cu șmirghel până la 120…încet și cu grijă să nu strici rezultatele pasului anterior ptr ca pierzi haptica.

    Dacă ți masa în interior, verandă, etc…. Dai pe metal cu ulei care se întărește (sa zicem osmo) și pe lemn cu firnis de ulei de trei, patru ori. Dacă ți masa afară dai și pe lemn și pe metal câteva straturi de lac de bărci (sorry nu știu denumirea pe românește, dar asta este: https://www.hornbach.de/shop/Bootslack-hochglaenzend-750-ml/6199347/artikel.html).

    Dacă dorește cineva pot să pun niște poze de mese de genul undeva pe imgur sau așa…

    Băieții ăia au dorit să arate ce pot face, dar la rezultatul lor îți cumperi mai bine cacaturi din India… Nu au știut unde să se oprească și au făcut și film porno cu aparatele lor…

    00
    • Soryyyyyyy…. Am uitat… Picioare și mai ieftine, și fără sudură, le termini practic în 30 de minute cu tăiat și îmbinat puteți sa le faceți cu piese interclamp (sau în genul lor):
      https://www.google.com/search?q=interclamp&oq=interclamp&aqs=chrome..69i57j0l3.3727j0j4&client=ms-android-huawei-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

      Dacă vreți să fie mai închise la culoare nu le vopsiți cu le https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bluing_(steel) (iese foarte bine și cu arzător de iarbă. Eu folosesc ulei de floarea soarelui pentru că îmi place culoarea obținută. Cu ulei de mașină iese prea închis la culoare)

      00
    • Pentru picioare ce forme mai bune mai sunt?
      Pune si niste poze daca se poate.

      00
    • Poze vin mai târziu…

      Tabla mai lunga cu 25 – 30 cm la capăt decât picioarele (pentru scaune). Între picioare poate fi o bara. De la vara dintre picioare ( :)) legături la 45grade cu tabla mesei..

      00
  10. OLX e dotat cu meseriași care fac diferite chestii după program: ceea ce numim noi românii fușaraie.
    Vine gaggio, măsoară, gândește, face necesar de materiale, cumpărat, executat, plătit, terminat treaba.
    Pentru talent exersat recomandat neapărat aparate de sudură Telwin/ Fronius, prag de deschidere de preț după 1300 de lei, electrozi buni, câteva fiare, flex, ciocan, din ăstea de gospodar.
    Sudura in general trage și după răcire, dacă nu e sudat pe șablon sau dispozitiv se deformează.
    Dar pentru bricolat și lucruri personale în curte, se admit mici abateri.
    Un aparat de sudură bun îndeamnă la exersat și învățat de pe iutube.
    E scump, dar își scoate banii numai din vizionat glumele proaste din fața de la Jysk

    00
    • Meseriasii de pe OLX am cautat eu cativa sa imi faca o cusca de caine model ales de mine, izolata, acoperis rabatabil si anumite dimensiuni ; toti au spus ca fac doar ce au ei afisat …

      00
    • Ce intelegi prin electrozi buni? Mi-am luat si eu un Telwin Technology 236 XT sa invat sa sudez, cu rutilici de 2.5 (Supertit Fin SAF-FRO) dar nu imi ies cele mai bune suduri :) Exista ceva mai usor pentru incepatori?

      00
    • Eu folosesc ceea ce se numește generic electrod supertit. E mai ușor de sudat cu ei. Se topesc mai repede.
      Electrozii bazici se aprind mai greu și sunt mai greu de sudat cu ei.
      Pentru bazic trebuie să fii oleacă meseriaș.
      Diferența de profan între bazici și supertit este că sudura de bazic e mai rezistentă.
      Dar pentru noi in curte e ok super tot, că nu sprijinim munți.
      Atât cât ma pricep eu la sudură de umplutură. Dacă cineva știe mai multe, îl rog să mă corecteze daca vorbesc prostii.

      00
  11. uite asta sigur nu o sa se miste si e pe stilul de om care le-a facut pe toate la viata lui:
    https://tinyurl.com/y897oowo

    00
  12. Mama de cand astept sa imi explice si mie cineva cum functioneaza aparatul ala de sudura. L-am vazut folosit in multe clipuri de youtube. Nu imi dau seama daca are consumabile (electrod) sau doar topeste metalele pe care le atinge. Cum se numeste la noi, adica in loc de aparat de sudura cu electrod… MIG a zis cineva dar in termeni romanesti? Mersi.

    00
    • MIG (Metal Inert Gas) e un aparat care sudeaza cu sarma. Are o bobina de sarma pe care o deruleaza si o impinge prin pistolul acela. Pe langa sarma, mai foloseste un gaz inert (CO2 sau altceva) pentru a izola sudura de aerul care ar putea sa o contamineze. Aparatul de sudura cu electrod se numeste MMA.

      00
    • Exista si „MIG” cu sarma cu flux, fara gaz. Evident nu e MIG-MIG dar merge pentru suduri ocazionale fara pretentii – flexul si vopsea multa fac orice sudura sa arata bine :)

      00
    • Există sârmă cu flux, dar e mai ieftin să sudezi cu gaz.

      00
  13. NOU
    #42

    Poate-l ajuti si pe Cetin sa-si faca o cusca pentru caine…

    00
  14. Pentru masa de terasa eu recomand lemnul. Mi-am facut o astfel de masa din molid de 80x80mm finisat la granulatie 120 si blat din doua bucati 22x400x2500 mm, ca unul de 800mm latime era cam greu de transportat cu o masina compacta. Cadrul e facut ca dublu 8 pe doua axe, cu picioarele in X pentru a oferi spatiu si la colturi. E grea masa, cred ca are vreo 40kg, dar solida. Totul e prins cu holzsuruburi de 10x180mm, deci se poate demonta pentru transport. Ma gandeam sa fac vreo doua kit-uri sa testez daca vrea cineva. Obligatoriu trebuie vopsita cu lazura pentru protectie, poate si clientul sa dea cu o pensula. Nu exista asa ceva nicaieri pe piata, poate doar la mesterii aia din Harghita, daca le explici ce vrei.

    00
  15. Mnah, baga mare, fa „mese” pentru gradini daca tu chiar ca este atat de simplu dar sa nu te miri daca te vor refuza clientii cand le spui ca masa aceasta costa 2000 de lei ca ei tot pe cea din leroy cu 700 de coconei romanesti o vor cumpara…

    00
  16. Te complici cu metal si sudura, poti face una lejer doar din lemn
    https://imgur.com/a/4kiXO6e

    00
  17. Succes, Vali. Baga mare, e fun sa sudezi. Chiar daca nu-ti iese din prima, insista.

    PS. Nu stiu ce dimensiuni vrei sa aiba masa, dar teava de 60×40 mi se pare cam mare. Dar da-i bataie si la urmatoarea o sa vezi daca mergea si cu sectiune mai mica.

    • NOU
      #50

      Mai nasol e cand tai chestii la circulara, ca daca nu-ti iese poate nu mai ai cu ce sa insisti.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube