Se măresc salariile profesorilor. Dar…

Salariile tuturor angajaților din educație vor fi majorate cu 15% din luna decembrie, cu un efort bugetar anual, împins pe bugetul de anul viitor, de 1,7 miliarde lei. Majorarea salariilor a fost decisă de Guvern în urma unei discuții cu sindicatele din educație și după ce din octombrie acest an au fost crescute și salariile în sănătate cu 25%. (sursa)

Bună treabă. Doar că:

  1. salariile cresc cu 15% din salariul de bază. adică ăla de început, nu ăla obținut după 10 ani de muncă, trepte și definitivate.
  2. salariile cresc de la 1 decembrie, dar doar dacă există bani. și probabil vor exista bani, dar nu pentru toată lumea. vor găsi o metodologie să îi șunteze pe unii, fără dubii.

Hai că e bine. Știți cât s-a plătit supravegherea la BAC și Capacitate? 214 lei.

 

 

 

 

profesori-educatie

“educație” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. Salariul de baza este diferit in functie de grade si vechime. Grad mai mare, vechime mai mare, atunci ai si sal. de baza mai mare.
    214? POate ai vrut sa scrii 21,4 lei pe zi de supraveghere.

    00
    • Da, da. Gradul 1, cu 10 ani vechime are 1100 de lei pe luna, în loc de 1000 de lei. Fun!

      00
    • Un profesor cu 10 ani vechime s-a facut profesor in 2005, deci stia in ce se baga. Nu zic ca e normal sa aibe sub 300E pe luna, dar pragmatic vorbind, nici de mila nu e cazul.

      00
    • sunt putini care au gradul I dupa 10 ani. Stai trei ani pentru def, inca trei pentru gradul 2 si inca trei pentru gradul I. Evident, daca ai pile sau bani sa iei gradele cu 10 pe unde se poate, stai mai putin… Oricum trebuia sa mareasca salariile, pentru ca le-au marit si la medici.

      00
  2. supraveghere 3 zile la bac (20 lei / zi) + corectat 50 de lucrari lb. romana = 214 lei

    00
  3. Pentru un profesor debutant care are putin peste 1000 de lei, aia 15% reprezinta transportul si cafeaua zilnica. Nu e extraordinar dar e mai bun decat nimic.

    00
  4. Inteleg ca totul e calculat la modul „lasa ca nu pleaca ei”, dar imi dau seamna ca oamenii astia nu au niciun respect fata de acei profesori si invatatori.

    Ce om poate fi indiferent la viata celor care te-au invatat sa scrii, sa citesti. S-au asezat in banca langa tine si te-au ajutat cu o problema, sau te-au imbunat pentru o nota pe care tot ei ti-au dat-o.

    Doar cand ma gandesc la cativa dintre cei pe care eu am intalnit si ma gandesc ca se scalda intr-o pensie mizerabila cu o demnitate de admirat, imi vine sa ii alerg pe astia cu bata de baseball.

    00
    • mai omule
      aici nu e vorba de indiferenta. Aici e premeditat. pentru ca n-are nimeni interesul sa scoata astia oameni destepti din scoala. Oamenii destepti pun intrebari si nimeni dintre cei de la putere nu vrea asa ceva.
      Nu e numai in Romania asa.
      Tratezi profesorii ca pe niste rahati=> scoti absolventi prosti pe care-i poti cumpara cu o sapca si-o sacosa in 3-4 ani.

      00
  5. La dristor kebab iei 2000+ si nici nu trebuie vechime 10 ani.

    00
  6. Nu vreau sa fiu gica-contra, dar cati profesori ati avut in gimnaziu si liceu?
    Am zis profesori, nu persoane platite sa va dicteze din manual, sa va faca sinteza pe care voi o memorati mecanici si o repetati ca papagalul ca sa luati 10?
    Eu in 12 an de invatamant romanesc am avut fix 1 profesor. Restul puteau fi inlocuiti de oricine.
    De ex. eu n-am cunostinte de geografie/fizica/limba franceza(exemple cat mai diferite) dar as putea sa le predau tot gimnaziul si probabil si liceu FARA NICIUN STRES!

    Pe de cealalta parte, n-ati dori un MEDIC, POMPIER sau un POLITIST care nu stie sa va salveze viata.

    00
    • bună intrebarea. in liceu țin minte 3. în facultate vreo doi.

    • În generală cred că 8. În liceu 6-7. Eu am terminat în ’91. Se poate spune că am făcut şcoala pe vremea comuniştilor. Poate şi asta este o cauză.

      00
    • Exact.

      Daca am avut 1 profesor sau 2 care sa fie si buni pedagogi per ciclu de invatamant, nu doar sictiriti care nu au dat un chistoc de tigara pe mine. Se comportau de parca noi eram de vina ca au salarii mizere si nu le face societatea statui.

      Am invatat mai multe pe cont propriu, decat in sistemul educational formal. De aia avem multi tampiti si inadaptati, pentru ca se cantoneaza in sistemul formal de educatie.

      Scoala o faci ca sa demonstrezi ca te poti integra intr-o comunitate si ca poti respecta regulile.

      00
    • Și tocma’ de aia ar trebui să fie și plătiți mai bine. Altfel nu se vor îngrămădi pe posturile alea decât incompetenții și ăia 2-3 fraieri care-s încă visători și speră să schimbe lumea.

      00
    • tu iti dai seama ca un profesor prost poa’ sa faca mai mult rau decat un criminal in serie?

      00
    • @meeku
      Aia e ideea.
      pe vremea lu’ raposatu’a vea tata o carte in biblioteca. Se numea „America vazuta de aproape” si era scrisa Silviu Brucan in 67.
      Si erau niste pasaje despre profesori. Despre cum erau platiti mai putin decat un sofer de camion si cum asta garanta ca cei mi inteligenti copii nu s-ar fi facut profesori niciodata.
      mediocrii si idealistii deveneau profesori- si rezultatul era scoala americana- care sub nivelul universitar e infiorator de proasta.

      Si tot timpul am crezut ca chestia aia era propaganda comunista. Si dupa 15 de trait in Vest, in Germany, Olanda, USA si UK?
      Nu era propaganda. Era adevarul adevarat.
      Si acum e si mai rau. Sa vezi cum e sa fii singurul imigrant intr-un departament IT de 22 de oameni(in and by itself o performanta, un departament IT fara indieni e mai rar decat un politician cinstit in Romania), adica nu chiar ultimii boi… si toata lume sa vina sa te intrebe pe tine cum se scrie cutare si cutare cuvant in limba lor materna.
      Asta se face- ce „se face”. S-a facut deja.

      https://www.youtube.com/watch?v=rsL6mKxtOlQ

      „But I’ll tell you what they don’t want. They DON’T want a popendulation of citizens capable of critical thinking. They don’t want well-informed, well-educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that, that doesn’t help them. That’s against their interests. That’s right. They don’t want people who are smart enough to sit around the kitchen table and figure out how badly they’re getting FUCKED by system that threw them overboard 30 fuckin’ years ago. They don’t want that. You know what they want? They want OBEDIENT WORKERS. OBEDIENT WORKERS. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passably accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime, and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it”

      00
  7. Sa le mărească salariile .. poate au și dreptul .. dar noua angajaților la patron când ne mărește salariu?

    00
    • Pa ala minim il tot mareste la 6 luni. Mai vine o tura la 1 ianuarie. Mai mult de atat tine si de tine.

      00
    • Am auzit că de Crăciun se vor dubla toate salariile la privat! Țineți aproape!

      00
    • NOU
      #30

      Marius, rasounsul scurt este „cand meritam”. Raspunsul lung: daca esti de neinlocuit sau pe-acolo, in general cand ceri o marire decenta o si primesti. Daca esti doar „la numar”… nasol

      00
  8. Doar apa de ploaie.

    00
  9. Si se intreaba de ce nu au dascali cu note bune la examene? La 900 lei un debutant si 1500 dupa 20 ani e ceva ce imi scapa? Plagiate fara numar?!

    00
  10. Explica cineva din sistem si pentru noi astia care nu sunt cadre didactice cum e cu gradele. Pretty please. (de exemplu habar n-am care e mai cu vechime, gradul 1 sau gradul 3?).

    E totusi ok ca se maresc, mult peste inflatie deci o marire reala.
    Astept prea mult daca de aici incolo profesorii incep sa vorbeasca pe langa salarii si de reforme pe bune cu privire la ce se invata in scoala. (materii, programe, actualizare informatii, etc).

    00
    • Gradele sunt urmatoarele: Definitivat, gr II si gr I.
      Deoarece definitivatul se intinde pe 2ani (parca) si gr II pe alti 2-3 si tot asa… gr I presupune o vechime mai mare.
      Poti ajunge de la debutant la gr I in vreo 8-10 ani.

      00
    • primul, cel mai mic , e (sau era) definitivatul, pe asta cam trebuia să-l dai, apoi urmează gradul 2 și apoi gradul 1, care e cel mai mare. gr. 1 și 2 sunt optionale (poți să le dai sau nu, dar dacă nu le dai ești primul care zboară în caz de restrângeri de posturi, salariu rămâne și mai varză decât în general, diverse), constau într-o lucrare pe care o redactezi pe o anumită tematică, ceva lecții deschise la care asistă o comisie de profesori, posibil și un examen (e muuult de când părinții mei și-au dat gradele). trebuie să ai și o anumită vechime pt a ți se permite să dai ”examenele” astea.
      mai sunt gradațiile de merit, dar alea sunt anuale (parcă) pentru diverse activități speciale (gen ai pregătit copiii pt diverse concursuri și au luat premii, toți elevii au reușit un anumit punctaj la un anumit examen (la ce note și cum se pică acum la capacitate și la bac… :) ), ai elevi care au participat la olimpiade cu anumite rezultate, articole/cărți publicate, etc).

      00
    • profesorii vorbesc, dar nu-i aude nici naiba. 6% din PIB nu-i vor numai pt salarii, îi vor și pentru dotări (pt toate școlile, nu dor alea din București/orașe mari/cartiere centrale), să nu mai urle părinții că li se cere fondul clasei, fondul școlii, fondul fondurilor, pt premii pt copii (au fost extrem de mulți ani când tata a cumpărat cărți din banii proprii pt premiile copiilor de la clasa la care era diriginte), pt multe și de toate.
      vorbesc și despre programă și tot naiba îi aude. eu rar, spre deloc, i-am auzit pe ai mei vorbind exclusiv despre salariu. i-am auzit vorbind despre programă care-i făcută de oricine n-a lucrat efectiv în învățământul preuniversitar, despre utilitatea examenului de admitere în liceu, despre rechizite, despre dotările claselor, despre cumpărat diverse pt clasă cu banii proprii, despre….

      00
    • @A

      coana mama a fost profesoara pe vremea lu’Impuscatu, si dupa.
      Si a mai fost si lider sindical in anii 90. Si a continuat sa profeseze si dupa ce s-a pensionat pentru a nu erau profesori suficient de boi sa accepte sa predea biologie in gaoaza Valahiei.

      Si de aici, de cate ori vorbeam cu ea, da, se vaita de bani. Dar cel mai mult se vaita de programa.
      DE ce mama dracului a facut scarba aia de Abramburica si altii cu ea.
      Despre cum „i-au nenorocit astia pe bietii copii”.

      00
  11. trebuie sa ne obisnuim cu poza postata.
    mica somalie cand?

    00
  12. se vede ca-s alegeri la anul

    00
  13. Ne face ProsTv morala despre educatie si sistem de invatamant?!
    Defapt ce ma mir… la un moment dat erau lectii de moralitate de la japitza aia de Radulescu.

    00
  14. îmi place cum, în timp, apar nuanțele în interpretare

    00
  15. Adevarul e ca si merita profesorii din ziua de azi salarii mari. Vedem cu totii ce invatamant de calitate avem. Sau, de fapt, dascalii o sa devina peste noapte exceptionali daca de luna viitoare o sa aiba minim 1000 euro pe luna? Ei acum se abtin sa predea cum trebuie, dar cum o sa vada banii in mana…totul se va schimba.

    As fi de acord cu orice marire daca ar implica si o curatare a sistemului. Dar nu sa platesti tot mai bine niste incompetenti carora li se rupe de meseria lor. Or mai fi si exceptii, dar e de ajuns sa ne uitam pe strada ca sa ne dam seama care e regula.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube