Mâncărică: un grătar făcut acasă

Pentru că articolul anterior a avut ceva succes, e timpul să mai facem unul. Mă uitam cât costă masa de prânz în weekend, când stăm acasă și punem chestii pe grătar.

  1. Roșii – 6 lei
  2. Salată – 4 lei
  3. Castraveți – 2 lei
  4. Patru cefe – 16 lei
  5. O coastă – 17 lei
  6. Pâine – 2 lei.

47 lei. La asta se mai adaugă niște bere, niște suc, niște apă. Și uneori nu mănânc o coastă, ci doar jumătate, nici 4 cefe, ci doar 2, alteori luăm pui în loc de ceafă, dar banii cam pe acolo sunt.

Sigur, asta presupune să existe un grătar, să existe lemne sau cărbuni pentru el, să spele cineva vasele după. Dar se poate. Se poate și să nu faci două cartoane de mici, că sigur se mănâncă, și să ajungi jumătate a treia zi. Trebuie doar să vrei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. #zosoesaraksimanancaaks

    00
    • îmi pun manelele mele in curte, nu mă deranjează nimeni :)

    • #raduebogatsimanankindeplasare

      una bucata greiere: 20 bani;
      una bucata libelula: 50 bani;
      doi viermi de matase: 30 bani;
      un scorpion suculet: 1 leu.

      Total: mancare de doi lei :)

      #amvarsatingurasiaminghitit

      00
  2. Sau un cuptor electric daca nu stai la curte. Dar da, trebuie sa si vrei, sa ai un plan, sa gsndesti un meniu adaptat nevoilor familiei, nu doar sa faci ca sa fie.
    Mi se pare ca primavara e rost de facut rapid mancaruri simple, gustoase si pe bani putini.

    00
    • Noua ne ies coastele mult mai bune la cuptorul electric, decat la gratar.
      La cuptor se rumenesc frumos si apuci sa le faci pana cade carnea de pe os (Ce-i drept nu-s gata chiar in 20 de minute). Bine, nu avem nici gratar din ala cu capac, poate si asta conteaza.
      Apoi, nu stiu daca conteaza si functiile cuptorului. Noi folosim ventilatorul si functia de rotisor spre sfarsit si prind coastele crusta din aia misto.
      In schimb, nimic nu bate burgerii/ micii facuti la gratar, in curte. Gustul ala de fum. Yummy.

      00
  3. Sau gratar electric pe balcon (cu apa sa nu iasa fum) si ventilator optional sa scoata fumul pe langa tubul de hota ;)

    00
    • Pentru aia cu dislike, nu mai pun nici apa si nu pornesc nici ventilatorul. Si fac carnati de plescoi si pastrama de oaie….multa :D haahhaha

      00
  4. Pei și poze cu ceafa?

    00
  5. Putem continua, decât sa cumperi 2 Tedi Mousse mai bine bagi 2 morcovi si 2 mere la storcător/ blender. Bonus dacă pui o lingura de miere si un praf de scorțișoară. Dublu bonus cu 2 banane si 3 linguri de cereale musli plus jumătate de cana de iaurt.

    00
  6. Eu as renunta la coaste (sunt destul de slabute) si as trece la rosii cherry (13 lei/300g) si as mi pune si niste ridichii in salata.

    00
  7. Recomand cu tarie (cine poate merge si cu vinisor) pentru cei care sunt saraci organe de vita porc. Inima , creier, ficat, limba, chiar rinichi pentru cei mai curajosi gatite decent dupa un ochi aruncat pe retete sunt un deliciu.

    00
    • sa mor de va inteleg pe astia de puteti manca rinichi. eu nici ptr caine nu ii luam. miros a pisat intr-un mare hal. plaman, rinichi, nu multu

      00
    • @Lucifer: trebuie ținut în oțet măcar o oră înainte ca sa scapi de miros

      00
  8. La meniul asta mergeau si niste cartofi la friteuza. Dar de unde sa iei friteuza ??? Hmmm……

    00
  9. din tot meniul ăla, singura chestie cu adevărat miammiam sunt trollii, sunt fan 🥳

    00
  10. tagliatelle, 5 lei
    parmezan, 10 lei
    smântână, 7 lei
    3 ouă, 3 lei
    șuncă, 10 lei

    trei persoane

    00
  11. Pentru cei care nu vor carne:
    Conserva fasole rosie – 2 lei
    Conserva porumb dulce -2,5 lei
    O ceapa – 0.50 lei
    Sos rosii pentru paste – 4 lei
    Iese o salata superba, usoara si hranitoare.

    00
  12. Gratar inca n-avem unde, dar de luna viitoare presimt ca niste francezi vor invata ce inseamna combinatia de romani+ americani cand vine vorba de gratareala :)) ca si asa se lasa cu inaugurare de showroom de americane.
    Pana atunci, mai bag o halca de vita la cuptor – 6 lire, data bine cu unt de 82% – 1.75 lire, imbatata cu vin- 3.5 lire si umpluta cu fasii de capia- 1.75 lire (bio cica) doi ardei- infasurate in felii de sunculita afumata 1.89 lire, sare si piper.

    00
  13. Winterfresh după coaste și cefe.

    Cineva are speranțe mari în seara asta.

    00
  14. Pentru bloc si numai exista cuptor cu halogen. Bonus : se scurge grasimea, fara fum si de suficient pentru o familie.
    Daca cantitatile sunt potrivite si nu crapi dupa mancare iesi si pe la jumatate fata de un restaurant si chiar fastfood mai cu pretentii. Dar tre sa vrei si sa consideri asta normal …

    00
  15. Poti trai bine si destul de ieftin, problema este timpul… de exemplu, vazand acest canal de youtube, e o tipa din China care a renuntat la viata de DJ dupa ce i-au murit parintii intr-un accident si a fost nevoie sa aiba grija de bunica sa. Vedeti acolo in video-uri cat de putine chestii ai nevoie pentru a trai sanatos… trecand peste technologia de care dispune si locul unde sta. Are in curte de toate, face mancare destul de simplista… poate sa para reclama, dar chiar mi s-a parut de departe cele mai frumos realizate video-uri… cu ASMR, placute vizual, toate chestiile par simpliste… PS: acesta e canalul https://www.youtube.com/channel/UCoC47do520os_4DBMEFGg4A stiu ca sunt doar video-uri, probabil realitatea e alterata, dar macar un 2-5% daca am avea si noi in satele romanesti…

    00
  16. Grătarul fără bere sau vin e ca dragostea fără futai.

    00
  17. Cu un pui, fericit sau nu, făcea bunica-mea o oala de supa cu găluști, un ostropel și un orez cu legume și miros de carne. Mâncam 3 persoane aproape o săptămână. Cred ca n-ar costa azi mai mult de 50 de lei toate ingredientele.

    00
    • Celebra reţetă gustoasă de ciorbă de pui. Pui 2 morcovi, pui o ceapă, pui 4 cartofi şi sare după gust.

      00
  18. Rosii 6 euro
    Carne tocata 8 euro
    Marar patrunjel ceapa – inca un euro
    Rosii umplute

    00
  19. NOU
    #55

    Plm , uite ce am pus eu la cuptoreatza astazi.

    12 aripioare de tara – 20 lei
    3 frigarui pulpa berbec – 22 lei
    3 cartofi – 1.5 lei
    1 scarita – 15 lei
    o salata verde – 2 lei

    2 beri nenea iancu 12 lei
    o sticla de roze sarica niculitel curtea regala 30 lei
    apa minerala 3 lei

    deci m-am dus intr-o suta de lei cu masa de la ora 5 care tine loc si de pranz si de cina…maine iar nu e nimic de mancare….

    00
  20. NOU
    #62

    deci de vineri pana duminica cheltui in jur de 4 milioane pe mancare…stand acasa

    00
  21. De 50 de lei pot face rost pentru un grătar cu familia da’ unde naiba găsesc 80.000 de euro pentru o casă ?

    00
  22. Nu e gratar fara 2 fărașe de mici pe el.

    00
  23. Tocmai am realizat ce lipsea de pe aici: reclama la gratare. Da’ nu de alea de pus pe foc si pietre. De alea calumea cu loc pentru butelie intr-o parte si rafturi pentru carbune si ustensile in cealalta parte.

    00
  24. Nimic mai dizgratios decat un barbat cu diminutive.azi imi zice unu: nu ies la bere, ma bag la o baita. Asa si tu cu mancarica. Cum PLM?!

    00
  25. La fel. Recomand 2 Kg antricot cu os ! In sange. Si vin. 2 sticle

    00
  26. o masina de spalat vase?

    00
  27. ai grijă cu puii ăia, să nu crești ca făt frumos

    00
  28. Daca mai ai jeleuri, aici sunt :D Le-am vazut pe bon, sunt d-alea bune

    00
  29. Pentru coaste eu zic asa: scoti pielita de pe spate, le ungi cu un pic de ulei, sare, piper si ce condimente mai vrei tu, le impachetezi in folie de aluminiu (nu, n-are nici pe dracu, e folie alimentara) si in cuptor 2.5h la 160°. Acum ai doua variante. Prima: desfaci folia, ungi coasta cu sos bbq (cumparat, home-made sau ketchup) si o mai coci la temperatura maxima 5-10min. A doua: o bagi cu tot cu folie la frigider si, a doua zi cand faci gratarul, o scoti cu juma de ora inainte din frigider, o ungi cu sosul de care am pomenit si o prepelesti 5-10 minute pe ambele parti. Parerea mea.

    00
    • totul bun, până am ajuns la ketchup. Apoi mi-a pierit pofta :(

      00
    • Nu sunt un budibond al sănătății gastromice, știu că un grătar se face cel muult săptămînal. În plus, și eu folosesc folia de aluminiu cînd n-am încortro, dar nu există un ”aluminiu alimentar” care e, cumva, un alt fel de aluminiu care nu e dăunător sănătății!
      Nu mă înțelegeți greșit, aluminiul, folosit ocazional, nu mă sperie (a făcut careva, poate, studii simirare asupra pungilor Maggi?).
      Bunică-miu a folosit în toată viața lui ”modernă” linguri și furculițe de aluminiu (pînă atunci fiind de lemn – cu siguranță ”mai sănătoase”, dacă ar fi avut și detergenți care să omoare măcar 80% din germenii microbieni din ele!).

      00
  30. Daca n-ai altceva prin casa merge.

    00
  31. Din lista de prețuri reiese că salata e al naibii de scumpă. :)
    Însă nu salata mă îngrijorează pe mine (eu, dacă am CEAPĂ și muștar, nu-mi mai trebuie nimic!).
    Însă are careva idee de ce s-au scumpit cărbunii de grătar așa de mult? Au ajuns la 15-20 punga de 3kg! Mai scumpi ca roșiile! I-aducem și pe ăștia din Spania, sau ce?
    Iar cărbunii ”brichete” (care nu sunt favoriții mei) au prețuri similare sau mai mari chiar.

    00
  32. Gratar electric pentru cine nu are curte. Pt fripturi: mix de condimente pentru lenesi (baharat, garam masala – la plic) sau ti faci singur, mai clasic (sare, cimbru si piper).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.