Mâncăm mai bine?

Două situații.

Prima e că sunt oameni șocați când văd cât ulei cumpără românii. Cumva nu au făcut legătura dintre obezitatea vizibilă cu ochiul liber pe stradă și consumul de ceafă, cartofi prăjiți și șnițele.

Ce credeți, oamenii care se înghesuie la McD o fac o dată pe lună, în rest salate și rucola? Nu, sunt oameni care mănâncă în același stil indiferent de situație. Toți am fost pe la grătare și am văzut câtă carne grasă e aruncată acolo.

Și da, toți am auzit povestea despre cum unchiul Fane mânca slană pe pâine și bea un păhărel de tărie dimineața și e sănătos tun în orice conversație din asta, fără să menționeze că a început să facă asta la 15 ani și la 52 a dat colțul. Asta cumva nu e important.

A doua e că românii sunt obișnuiți să mănânce mult. Trebuie să umple mațul. Dacă îi dai o oală de caviar, o înghite pe toată și apoi se plânge că i-a fost rău.

Nu există în vocabularul general român conceptul de moderație. Mâncăm până crăpăm și bem până ne pișăm pe noi. De fiecare dată când am discutat cu cineva pe tema asta, cu aluzii mai mult sau mai puțin subtile, rezultatul a fost același. Cotletul e mai scump ca ceafa, păstrăvul e mai scump ca peștele de apă dulce, nu merg schemele astea la români.

Uitați-vă în galantarele mezelăriilor. Salamul ăla pe care îl mâncam acum 30 de ani, de foame, e în continuare prezent peste tot. Credeți că doar de prezentare? Sau pentru că se vinde în draci?

Ce trebuie repetat românilor este asta: orice mâncare devine nesănătoasă când e consumată în exces. Dincolo de fast food, asta e valabil și pentru altceva. Uitați-vă la Olivia ce efecte toxice pentru creier are consumul excesiv de salată. Uitați-vă la ăia cu gleznuțe goale ca să vedeți că burgerii ăia de 50 lei nu sunt sănătoși. Sau berea IPA la pai.

baxuri-ulei

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

100 comentarii

  1. Uleiul ala e luat de la poarta fabricii?

    00
  2. Cartile culinare Raw Vegan ar trebui sa se vanda in draci.

    00
  3. “ păstrăvul e mai scump ca peștele de apă dulce” – cred ca ai o greseala in text

    00
  4. Aia care cumpara baxuri de ulei, nu cumpara pentru ca s-a scumpit motorina si baga jumate de rezervor + ulei apoi? La 6.7 lei cat e pe carfur 1l dinala noname (am verificat acum pretul) eu zic ca e afacere pentru toti posesorii de diesel vechi (adica majoritatea).

    00
  5. Problema e ca jumatate din astia de mai sus care se vaita de diferenta de pret dintre ceafa si cotlet sunt plini de DSQUARED2 si EA7 si for sa para „bosi” in restul timpului.

    00
  6. Am o veste trista: uleiul asta dublu rafinat e mai mult din solventi. Puneti o sticla de ulei presat la rece langa asta si o sa fiti socati de diferenta de culoare.

    00
    • Hai să ne dăm cu părerea cînd nu avem habar de industria alimentară…
      Diferența de culoare e dată de resturile vegetale (deși este filtrat, totuși), dar rîncezește mult mai repede (risc crescut de dat colțul). Celălalt este RAFINAT cu solvent, nu FĂCUT din solvenți (care este evaporat și recirculat în instalația de rafinare).

      00
    • Scuze, asa e. E clar mai sanatos ala dublu rafinat.

      00
    • Eu ți-am explicat doar motivul în diferența de culoare, nu am spus care-i mai sănătos. Ai înțeles ce ai vrut tu. Analfabetă funcțional cu studii superioare, cumva?

      00
    • Daca e doar diferenta de culoare, e OK

      00
  7. ai mei cumpara parizer din cel mai penal sa le mai dea la pisici, era sa mananc si eu o bucata de nostalgie, numai ca m-au atentionat la timp

    cu uleiul o inteleg un pic in sensul ca multi au aragaz din ala penal pe gaz si nu poti face aproape nimic la cuptor, unde e nevoie doar de un pic de ulei sa nu se arda legumele (cartofii la cuptor >>>> carotfii prajiti, dar iti trebuie un pic de rabdare si un cuptor relativ ok). de asta eu pe an cred ca am nevoie de vreo 2l de ulei din ala de floarea soarelui si tot pe atat de masline si cred ca exagerez cand spun asta.

    00
    • Exagerezi, dar in minus… adica e imposibil sa consumi, chiar si o singura persoana, doar 4 litri de ulei pe an.
      Doar daca mananci prin restaurante sau Glovo. Dar atunci oricum nu ai habar cat ulei e consumat.

      00
    • eu ma refeream la ce gatesc eu si intr-adevar, daca fac comanda de la restaurante (cam jumatate din mese) creste mult volumul de ulei consumat. dar eu ma refeream la ce cumpar eu si ce gatesc/gatim per persoana.

      00
    • @Rammstein, două persoane, 70% mâncat chestii făcute acasă, consumăm pentru asta maxim 5l de ulei de floarea soarelui pe an (și sunt destul de generos când spun asta). Mai pune încă pe atât ulei de măsline, deși, la fel, sunt generos cu cantitatea, că o sticlă de 1l sau 0.75 cât sunt alea standard ne ajunge 3-4 luni lejer.

      Da, probabil în cei 30% rămași e mult ulei, dar facem asta din comoditate, dacă am mânca doar chestii gătite în casă sunt convins că nu depășim 10l de ulei în total pe an orice am face.

      00
    • Cum adica exagereaza? Eu am o sticla de ulei de aproape 2 luni, mai rezista vreo saptmana. Mananc majoritatea mancarurilor gatite la cuptor electric, fara ulei, doar condimente. Pentru restul preparatelor imi ajunge o sticla la 2-3 luni. Nu comand de la Glovo, mananc foarte rar in oras. Pentru mine poate sa fie si 100 lei sticla de ulei. M-am crucit cand am vazut cozile la ulei. Popor de umflati.
      Imi place de astia care stiu ei mai bine ce mananci tu. Auzi, e imposibil sa consumi 4 litri de ulei pe an! E demonstrat matematic! Sa mori tu…

      00
    • @Rammstein. Noi nu consumam deloc.
      Oua prajite si alte cateva feluri de mancare care necesita ulei, le prajesc in unt sau untura.
      Mult mai sanatos si natural.
      Uleiul e super artificial si nesanatos.

      Atat de astupati la minte si in bule toxice sunt romanii (nu ai o singura cunostinta care care face asta diferit), ca nici nu isi imagineaza ca poti sa nu mananci ulei.

      00
    • Bai… posibil sa aveti dreptate. Desi eu consum mult mai mult. Niste oua ochiuri si se consuma ulei, niste snitele, aripioare prajite, la mine se aduna destul… plus uleiul de masline, care se consuma in draci.
      Probabil voi gatiti doar in unt, sau in untura, altfel nu imi explic.

      00
    • Oua ochiuri, sosuri, sote legume, celebra ceapa calita, totul cu unt (grasimi animale) de vreo 7 ani. Ceva ulei de masline adaugat ulterior pentru gust (NU pentru prajit). Oare cum gateau francezii pana sa apara aceste uleiuri vegetale, de au inventat o intreaga stiinta & arta din asta cu secole in urma? Intamplator sau nu, nu suntem supraponderali.

      00
    • @Rammstein:
      – ouă ochiuri = nu facem ouăle cu ulei indiferent de tipul lor, ochi, omletă sau fierte :D
      – snițele = intră la categoria alimentelor pe care nu le gătim în casă pentru că nu-i place consoartei să prăjească lucruri, și dacă facem ceva în direcția asta, facem la cuptor (am găsit o rețetă de strips-uri la cuptor fără pic de ulei de-ți vine să arunci KFC-ul la gunoi instant)
      – aripioare prăjite = nu prea ne plac prăjite, le preferăm la cuptor, puțin caramelizate (la fel, zero ulei, dar cu ceva sos barbequeue și miere sau asemănător)

      00
    • @Ciuby
      Cartofi prajiti? Sau si pe aia ii faceti la cuptor?
      Gogosi? Sau le prajiti la cuptor?

      00
    • @rammstein: la noi uleiul consumat in casa e doar crud, cate o linguriță in salate. Oua ochiuri – tigaie antiaderenta, dar foarte rar; in general mâncăm oua fierte/ posate. Snițele și alte cărnuri doar la cuptor.
      Consumul e cam de un litru pe an, 100% mâncare gătită în casa, nu comandam nimic.
      Grăsimile alea sănătoase nu-i musai sa fie din ulei – exista nici, semințe, alune sau, de ce nu, cate o pancetta/jambon/ sunculita.
      La fel cu zaharul, max. 1kg pe an, la unele ceaiuri.

      00
    • Rammstein, da, eu fac cartofi prăjiți la cuptor. Îi tai pai, adaug o lingură de ulei într-o oală, unde omogenizez cu sare și ceva mirodenii. Și pun în tavă, pe foaie de copt. Mestec în ei la 10 minute să nu se lipească și aia e. Nu ies ca ăia prăjiți în ulei, dar sunt bunuți la gust și infinit mai sănătoși.
      În mâncare nu prea pun ulei, că are carnea propria grăsime, la salate pun ulei de măsline, mai prăjesc un ou ochi în ulei de floare, omleta nu are nevoie de ulei, nu se lipește în tigaia anti-aderentă.
      Se poate să consumi max 3 litri/an de ulei în 2 persoane. Chestie de gusturi și obișnuință.

      00
    • @Rammstein, după cum ziceam, consoartei nu-i place să prăjească lucruri, deci avem așa:
      – cartofii la cuptor, sunt în Lidl unii cu coajă care merg și prăjiți și făcuți la cuptor, ies foarte OK
      – gogoși rar, dar, da, acolo se dă cu ulei (chiar week-end-ul ăsta s-a întâmplat, se va mai întâmpla încă o dată peste câteva luni, probabil)

      Și ca să nu înțelegi greșit, eu îți răspund ca să vezi un alt mod de a face lucrurile față de cum le faci tu, asta nu înseamnă că uleiul e rău și tu ești desconsiderat pentru că folosești așa ceva, LOL. Cel puțin în cazul nostru nu am avut un scop concret utilizarea de puțin ulei, ci pur și simplu așa s-a nimerit – personal mănânc atât de multe căcaturi încât 1l de ulei pe lună nu cred că ar face diferența. :))

      00
    • @motanes
      Prajitul presupune gatirea in ulei/grasime incinsa.
      In cuptor nu poti praji, doar coace. Sigur, seamana cu cartofii prajiti si sunt mult mai sanatosi dar nu sunt cartofi prajiti.
      Un compromis decent este un air-fryer, un mini cuptor convectiv de fapt, dar cu rezultate apropiate de clasicii cartofi prajiti in baie de ulei.

      00
    • O sa traiti 100 de ani, ma!

      100 de ani sanatosi,

      fara pic de ulei

      cu cartofi copti, pardon prajiti … la cuptor

      fara KFC

      fara gogosi

      doar sanatate

      si plictis

      discutabil daca mai mult plictis sau mai multa sanatate.

      O viata lunga, luuuuuunga, va doresc!

      00
    • @Gogule, trăiască ție, asta ai înțeles din șirul de reply-uri de mai sus? Trist…

      00
    • ba, am si eu o rugăminte, nu mai ziceti de gatit cu unt, ca maine nu mai gasim urma de pachet….

      00
    • E usor sa nu folosesti mult ulei. Cumperi un airfryer. Nu e 100% acelasi gust dar il prefer in detrimentul prajirii clasice.

      00
    • @Ciuby Da te rog mai departe reteta pentru strips la cuptor fara ulei :)

      00
    • NOU
      #39

      @rammstein, bax de ulei de rapita luat in decembrie, am scos saptamana trecuta a doua sticla din el.

      Airfryer ftw. Dupa ce am luat airfryerul (de vreo 8 ani), cel mai mult ulei il consumam in masina de paine. Dar am schimbat si acolo pe unt.

      00
    • @madmaus, nu știu dacă intră neaprobat, dar uite aici: https://www.youtube.com/watch?v=2HX4hwZeXvU

      00
    • subscriu, am 1 l de ulei de floarea soarelui de 1 an in casa si inca mai am cam un sfert de sticla, in 2 oameni. si chiar gatesc in casa, dar fac mai mult chestii la cuptor sau care necesita o lingura de ulei cat sa alunece tigaia.
      in ziua de azi nu prea mi se pare ca mai merita sa prajesti in casa snitele sau gogosi de exemplu, cand gasesti locuri care le fac chiar bine. poate mai scump decat ti-ar iesi tie, dar daca adaugi si deranjul + mirosul de prajeala, pt mine merita.

      00
  8. Mancam ok fata de alte natii. Faceti o lista cu ce mancaruri nu necesita ulei si dupa sa comentam. Daca ma intrebi pe mine ungurii se rup pe ulei. Nu le cunosc pe toate, dar cand vine vorba de ceva unguresc e clar ceva cu mult ulei. Si ungurii par sanatosi.

    Problemele de sanatate din prezent cred ca vin mai mult din excese, cum ai spus + chestii procesate de-an pixulea, nu de la mancaruri de casa cu ulei.

    00
    • Variante sunt destule, fa si tu un mic search pe google.
      In plus, e diferenta intre un strop de ulei acolo unde este necesar si baie de ulei..

      00
    • Sa nu uitam ca orice reteta incepe cu „sa calim o ceapa…”. La ciorbe calim legumele putin ca sa aiba gust, la carne ulei, la salate ulei, la sarmale si pilaf… Sunt alternative dar alimentatia standard in RO e bazata pe calit si pus niste ulei.

      00
    • Ouă poșate (sau poached eggs) 🤣🤣

      00
  9. Asta cu moderatia loveste bine…de regula nu pot manca mult la o masa si ma opresc inainte sa ma simt balonat sau prea plin…ca la bautura.
    Din pacate la noi asta se traduce in „nu-ti place mancarea?”, „doar atat ai mancat?”.
    Am obosit de la explicat asta la fiecare masa pe unde sunt primit ca oaspete.

    00
    • si daca mai ramane un snitel sau o bucata de friptura pe masa: „hai, ia asta, mananca tu asta, hai ca e pacat de ea, ramane aici ultima bucata, ce facem cu ea. da’ hai mananc-o tu ca e pacat de ea”
      ca si cum n-ar exista frigidere.

      00
  10. Nu sunt un bun exemplu, n-am mai folosit ulei de cinci ani… Nici macar ulei de masline, niciun fel de ulei.Orice se poate coace, cu grija…Prefer sa mananc o ciocolata de calitate, niste castane sau niste branza buna:)

    00
    • sa nu o dam totusi in extreme. grasimile nesaturate, din uleiurile de prima presa presate la rece, din peste si din seminte si nuci sunt foarte bune si chiar necesare.

      00
  11. nici alcoolul nu e sănătos, deloc.

    00
    • nu, nu, nu! bunicu’ care a trait pana la 9000 de ani pe tuica aia buna, nu conteaza ca abia lega 2 fraze si avea creieru’ topit si a votat cu PSD de cate ori a avut ocazia! vinul ala curat si sfant de tara care ne-a tinut in viata traditiile milenare ale violentei domestice si hepatitei.

      00
    • casnica, vinul ala avea iod?

      00
  12. Si inca ceva: cu Street Food Festivals in Romania mergi la sigur, profit garantat.

    00
  13. Stai sa vezi ce portii sunt la restaurante prin Austria sau Germania. Daca reusesti sa mananci jumatate din farfurie poti fi considerat erou.

    00
    • Confirm.
      In Heidelberg am incercat sa mananc un ciolan de porc, cu Spaetzle si salata asortata verde, totul la vreun 12, 13 Euro, dar a fost imposibil fizic. Am reusit doar un pic peste jumatate si am luat restul la pachet. Chiar sunt generosi cu portiile spre deosebire de alti vecini de la vest.

      00
    • În Bremen n-am reușit să termin o porție (era la farfurie, nu la gramaj) de carne cu legume gratinate și cartofi la cuptor. C-am zis să nu fiu eu ”țăran” și să pun prea mult, dar în schimb a pus turcul cu vîrf și îndesat. Și sînt la peste 110kg, nu vreun anemic…

      00
    • Nu mai spuneti asta, ca stricati legenda romanilor care mananca cele mai mari portii din lume.

      00
  14. Cotletul si ceafa, cel putin pe unde am vazut eu, chiar erau la acelasi pret.
    Cu uleiul mi se pare ca e si o problema de eficientizare a aportului de calorii, nu neaparat constientizata. La 1 l de ulei, 890 g * 9 kcal/g=~8000 kcal/l
    Compari cu sa zicem piept de pui, 1650 kcal/ kg, varza 250 kcal/kg, cartofi 770 kcal/kg, doar faina 3600 kcal/kg mai e competitiva dpdv raport kcal/pret.
    Deci, instinctiv, romanii cumpara ce le ofera cat mai multe calorii la banii disponibili.

    00
  15. Am stat si am facut socoteli, am consumat in 2021 aproximativ 12 l ulei (1l pe luna) , familie de 5 pers: 3 adulti 2 copii.
    Au rezulat 10l de ulei uzat pe care i-am dus la Auchan si am primit 10 Fairy.
    Intr-adevar se fac snitele si cartofi prajiti , cam singurele locuri unde folosim ulei de floarea soareluri.
    Omleta o facem cu unt, iar la salate punem de masline.

    00
  16. Orice fel de carne, ca-i cotlet, ca e ceafa, la cuptor pe hartie de copt. Ulei = 0. Da, chiar si cuptor pe gaz, am facut asta ani de zile pana sa trecem la cuptor electric.

    00
    • Si cartofii prajiti????

      00
    • Nu sunt nutritionist de profesie ca sa iti explic de ce carnea cu cartofi, mancarea favorita a românilor, nu e bun pentru tine. Exista cartofi noi la cuptor, personal ca garnitura legume verzi congelate (fasole verde, mazare, varza de Bruxelles, spanac etc.) gatite la abur, in unt. Daca nu mai putem dupa cartofi prăjiți luam cartofi wedges congelati si facem la cuptor. Da, aia contin deja si ulei.

      00
    • Vad ca multa lume vorbeste de cuptorul pe gaz ca ceva nasol. Sigur, nu vorbim de janghinele ceausiste. N-are treaba cotletul sau pulpa de pui cu sursa caldurii, 180°C sunt tot alea si la gaz si la electric.

      00
    • NOU
      #66

      @Bogdan, diferenta e ca la electric tastez 180 de grade, pornesc ventilatorul, pun timerul la 30 minute si cuptorul o sa aiba 180 de grade si acelasi rezultat de fiecare data dupa alea 30 minute.

      La cuptoarele pe gaz chiar si o eroare mica de juma de mm la buton duce la alte temperaturi si verificari din timp in timp sa vad daca e totul ok. Mai schimba din cand in cand si debitul astia la conducta, alta necunoscuta. Si daca ai unul mai dumbo, fara ventilatie, poate mai trebuie sa intorci si tava, ca se arde in spate.

      00
  17. Daca nu-i este rau dupa ce mananca, romanul considera ca a luat teapa. Deci nu se plange, cel mult constata ca-i este rau. Practic se lauda dar o da cu manta.

    00
  18. Si strabunicul manca slanina, untura si bea tuica din aia buna, de casa si a murit la 90 de ani. Doar ca el, pana a muri, mergea la sapat si la coasa vara si la padure dupa lemne iarna. Adica la padure cu caruta, calul, securea si tapina. Iar toata iarna taia lemnele acasa cu firizul sau cu joagarul.
    Ideea este ca noi ne-am pastrat aceleasi obiceiuri culinare traditionale din familie, dar la activitatile fizice am renuntat.

    00
    • Și străbunicul meu la fel…. La 93 de ani săpa în grădină, avea toți dinții în gură, o schjă din a doilea război mondial prin abdomen. Se scula la 6 dimineața, aranja animalele până la 7, un mic dejun cu carne ouă și brânză, dacă nu era post, 10p de țuică și apoi la muncă pe câmp.
      Nu l-am auzit să se plângă că e grea viața, dimpotrivă….

      00
    • 100 ml de țuică, nu 10p

      00
  19. Un articol numai bun pentru scos comentatorii milionari ai blogului la lumina și comentat.
    Mvai…eu ulei, niciodată…doar nu o sa mănânc ca râtanii ulei dă floare..noi consumam doar ulei de floarea de colț și ăla cate puțin …mvaiii, noi nu consumam uleiuri deloc, doar grăsimi animale, untura de panda și unt din lapte de balena albastră..noi doar unt natural din lapte de vaca crescuta in Alpi…
    Hai lasati-o moarta. Da, aia care cumpără cu baxurile că vine foametea sunt niste cretini, corect; dar aia care imediat se dau în bărci cu căcaturi gen ” nu consum deloc” , ” o sticla îmi ajunge 5 ani” ..etc, hold your pălăriuțe să nu vă pice in berea aia nefiltrata de 300 de lei picătura: un pachet de unt ordinar e 10 lei – o sticla de ulei e vreo 7-8 lei. Marea majoritate a românilor, ăia care subzista cu minim pe economie de la o luna la alta ( și nu, nu e o scuză sa zici ” n-au învățat” sau ” n-au ambiție” ) și va deschide vouă bariera la multinațională, va spala mașină la spălătorie, va cară gunoiul din tomberoane..etc, ĂIA NU AU BANI DE UNT..SAU DE ULEI DE MASLINE VIRGIN..au un căcat din ăla de aragaz cu gaz, nu cu convecție ( bashini much ? ) și cumpără margarina, ulei ieftin, carne ieftina…poate nu le convine și nu ar vrea, dar n-au cu ce…bine, aia nici nu citesc pe aici, deci se poate trece peste, back to prăjit oua de colibri in untura de panda.

    00
    • Fix unt din asta am luat ani de zile: https://www.mega-image.ro/ro-ro/Lactate-si-oua/Unt-si-margarina/Unt/Unt-60-grasime-200g/p/84983 ; acelasi pret ca o sticla de ulei, daca nu mai ieftin. Deci mananci cacat prajit in ulei vegetal si ura proletara, tovarase.

      00
    • Coaie, ești handicapat? Eu nu am văzut „elitisme” mai sus când vine vorba de consum, ci doar sunt(em) niște oameni care explicăm obiceiurile noastre. Dă-te-n plm și bagă ulei în venă dacă vrei, de ce crezi că e problema altcuiva sau de ce ar trebui să fie altcineva de acord cu obiceiurile tale de consum?

      00
    • @Levorius: „acelasi pret ca o sticla de ulei, daca nu mai ieftin.”

      Si, gatesti la fel de mult din 200g de unt comparativ cu 1l de ulei? ca esti ager la minte si ai vazut imediat ca au acelasi pret.

      00
    • @Levorius

      In plus fata de ce a spus lrpx, untul tau are 60% grasime fata de ulei care are 100% grasime. Deci, la untul tau ai 120 g de grasime fata de ~900 g de grasime la 1 l de ulei. Deci de 7,5 ori mai putina grasime la untul respectiv fata de ulei, care la Lidl de exemplu e 7 lei cel mai ieftin, marca proprie.

      00
    • @Irpx ne ajunge doua saptamani un pachet de unt, deci 26 de pachete de unt pe an in loc de ulei, 2 persoane.

      Tie cat iti ajunge sticla de ulei de 1L? Vad ca Floriolul de 1L a ajuns la 10+ lei, mai scump ca untul. Ateroscleroza e inclusa in pret, sau pentru tratament platesti separat?

      00
    • @Tyrion, asa cum 1 calorie nu e egala cu 1 calorie, asa nici grasimea hidrogenata, saturata nu e acelasi lucru cu grasimea animala. Te poti informa ce fel de „grasime” contin uleiurile vegetale rafinate si apoi mai vorbim.

      00
    • @tyrion ca sa intelegem de ce afirmatiile tale sunt false, ar trebui intai sa vorbim aceeasi limba si sa intelegem ca 1 calorie nu e egala cu 1 calorie din alta sursa, asa cum ar trebui sa stim si ce sunt grăsimile hidrogenate/ trans-fat si cum se obtine grasimea din uleiul rafinat vegetal. De colesterol presupun ca ai auzit, poate ai auzit si ca e rău pentru tine dar nu si exact de ce.

      Iti sugerez sa te mai informezi, nu sunt nutritionist de profesie ca sa te educ eu in mod avizat pe subiect, dar afirmatia de la care pornesti, ca uleiul ar contine „100% grasimi” este din start eronata.

      00
    • Nu era vorba de niciun elitism, lumea explica ce mănâncă.
      In cazul meu și al familiei mele, e vorba de obișnuință din copilărie. Amândoi am făcut sporturi de performanta și am crescut ” la regim” și cu părinți și membri ai familiei fie în domeniul sportiv, fie în cel medical. Nu zic că e bine sau că e rău. Pur și simplu aia e.
      N-am avut nicio intenție de „shaming” și m-am abținut să nu răspund la întrebări „și gogoși”? „Și cartofi prăjiți”? exact din motivul asta: că se găsea careva să zică „bine ba, că sunteți voi deștepți și nu mâncați nu știu ce”.
      Personal, nu pot manca (aproape) nimic din restaurante. Ei fac orice mâncare „să aibă gust”, iar aia de regulă înseamnă să omori nutrienții cu fiertul/prăjitul și să mai trantesti niste unt peste ea.

      00
    • Care 10 lei pachetul de unt ordinar?! Că s-a făcut 11 sau 12 ăla de la lidl care a fost 10 lei (9,99) minim 5 ani. Am zis că l-am apucat pe Domnu’ de-un picior când l-am găsit acu’ vreo 2 săptămâni la 8 lei la promoție, în condițiile în care ultima oară când am luat la promoție am dat 6 lei pe pachet.
      Vorbesc de ăla de 80% grăsime, pachet de 250 g, n-am mai luat mai slab de cel puțin 10 ani.
      Poate intră la elitism, dar prefer să zic optimizare și lene, pe cel de 65% poți să-l pui pe pâine, dar intr-un aluat de tartă, aluat de fursecuri, cremă de prăjitură (eu mai fac d-astea) și aproape orice altceva în afară de întins pe pâine sau eventual pus în mămăligă, îți trebuie unt de 80% grăsime. Sunt prea leneșă să-mi complic viața cu 2 feluri de unt.
      Aștia de peste 40 de ani, dacă în copilărie vă mai nimereați în bucătărie în timpul procesului de gătit, poate vă amintiți cum muncea unul din părinți să aleagă apa din unt.
      Pt că am un creier ciudat, eu mi-l amintesc pe tata aproximativ frământând cu o lingură de lemn untul într-un castron și scurgând frecvent apa (lichidul era limpede și transparent) rezultată.
      D-aia se folosește unt de 80% pt aluaturi, prăjituri, să nu muncești ca vita de povară înainte.

      00
    • @Levorius
      Okay, pornesc de la premisa ca nu esti un troll, ci doar ignorant si arogant.
      La tine tot ce ai spus e ca la Radio Erevan.
      Sa le luam pe rand, nu neaparat in ordine.

      Daca nu ma crezi cu cantitatea de grasime in ulei, cauta pe Google „how much fat in oil” , It will blow your mind, cum se zice.

      Cu tipurile de grasimi, o ai exact pe dos, cele animale au mai mult saturate.

      In fact, about 63% of the fat in butter is saturated fat, while monounsaturated and polyunsaturated fat make up 26% and 4% of the total fat content, respectively.

      Pt uleiul de floarea soarelui, ai:
      Saturated: 10%, Monounsaturated: 19%, Polyunsaturated: 66%.

      Grasimea hidrogenta e ceea ce gasesti in margarina, ce se obtine din ulei prin hidrogenare, dar aici discutam despre ulei, nu margarina.

      Colesterol nu exista in uleiuri vegetale deloc, ci doar in grasimi animale. Google „cholesterol in vegetable oil” „cholesterol in butter”

      Sper sa-ti fie de folos lectia de nutritie! XD

      00
  20. Nu stiti voi. Uleiul e pentru Molotov, se lipeste mai bine de tanc daca are 20% ulei.

    00
  21. Știrea cu moșul omorât la coadă la ulei parcă nu era din Românika. Io totuși cred că nu uleiul duce la obezitate ci mai degrabă cotletul, ceafa, șnițelul sau păstrăvul. Si oolele oki.

    00
  22. Filozofia românului: decât să-ți pară rău, mai bine să-ți fie rău.

    00
  23. Feșăn, topoare, mașini, imobiliare si nutritie pe paine(de secara)

    00
  24. Eei, claar! Cel putin la fanii infocati ai mcdonaldsului se stie ca sunt ca orice alti fani ai altor branduri, apple sau oricare. Astia au ub stil de viata care se sprijina in mare parte pe fast junk food sau alte tampenii. Si da, in „bucataria traditionala” romaneasca, uleiul de floare din belsug e nelipsit. Sau faina pusa la orice! Sunt si alte natii mai proaste ca noi in ceea ce priveste alimentatia dar asta nu e o scuza pentru noi.

    00
  25. Colebilu’ să stea degeaba la raft?!

    00
  26. Sper sa nu intre si asta la moderare….

    „Uitați-vă la Olivia ce efecte toxice pentru creier are consumul excesiv de salată.” – La Olivia se pare, ne dam seama dupa ceva timp, ca nu salata e de vina, ci banii rusesti. Cand a postat acelasi lucru in aceeasi zi ca Sosoaca, atunci a fost un (de)clic pentru multi (inclusiv pentru mine) ca nu e proasta sau mananca prea multe salate, ci doar urmareste un script. Un script platit.

    00
  27. Momentul ala cand faci observatii de bun simt si la final iti aduci aminte ca esti prepper si flexezi cu rezervele de ulei din primul lockdown 😀

    00
  28. Pentru ca vad ca statistic majoritatea celor ce ati comentat pe treaba asta sunteti pe mancat sanatos (nu spun ca n-o fi asa, doar ca procentul mi se pare cam iesit din schema) vin eu sa echilibrez: ulei (de masline, ce-i drept, dar mi se pare irelevant) cat cuprinde, prajeli/gratar, dulciuri si Cola in fiecare seara. 46ani, greutate peste ideal cu cca 20kg, probabil pb de sanatate care nu ies la controale decat daca fac din alea premium (si nu fac), deci sanatos in ochii sistemului. Sport 0, birou, cocosat, ochii in laptop. Stima de sine scazuta, in fiecare dimineata imi propun rezolutii, seara renunt la toate.
    Asta-s eu.
    Daca-mi spuneti ca sunt prost, ca nu am vointa, ca voi toti ceilalti nu faceti asa, dati-mi voie sa ma indoiesc. Pur si simplu. Pt ca in jurul meu vad aceleasi tendinte, aceleasi obiceiuri si aceleasi apucaturi.
    Si nu, nu mi-o dati cu educatia. Sunt citit, am ceva neuroni la mansarda si asa au si ceilalti din grupul meu.
    Pur si simplu bagam in noi de placerea mancarii, a gustului, a socializarii, a mesei in familie etc. Si stim ca nu ne facem bine noua insine, stim ca aratam dizgratios, stim ca bolim juma de zi dupa o noapte de bautura…. Si cu toate astea o luam de la capat. Ziua cartitei culinare.

    00
    • Poate ti se va parea elitist sau rau-intentionat comentariul meu, dar pur si simplu nu pot intelege oamenii ca tine. Cum sa faci rezolutii dimineata si sa le uiti seara? Toata lumea stie ca seara, cand te pui la culcare, te gandesti „baga-mi-as, azi iarasi n-am facut nimic, dar gata, de maine schimbam placa!”, iar dimineata e momentul cand uiti tot si reintri in rutina zilnica. In rest, fix ca tine, singura diferenta e ca nu am 46 de ani.

      00
    • @Marius, nu cred ca ești prost🙂, dar voința clar îți lipsește. Nu doar ție, cam tuturor celor din descrierea ta. De-altfel poți mânca din orice cu moderație, mai trebuie făcut și ceva sport și in general trebuie găsit un echilibru. Viața+alimentație+job. Aici, 47, mănânc și beau din toate cu moderație, job jumate birou jumate teren+sport ocazional, nu s prea bolnav din ce zic analizele și am cred 5kile maxim peste ce ar zice orice aplicație Fitness ca ar fi ideal. Voința de a mânca cu moderație cred eu ca face diferența.

      00
    • Ce este cel mai important este motivatia. Trebuie sa ai in cap un obiectiv care sa te impinga si pe care sa nu poti sa-l lasi din cap. Si din pacate cea mai buna motivatie e frica. In cazul meu, a fost o problema medicala care m-a impins sa-mi schimb stilul de viata si chiar am reusit, fara nicio dieta minune sau sali de forta. Problema a aparut cand am rezolvat problema medicala, dupa aia motivatia s-a ofilit si am regresat. Incerc sa ma remotivez dar pare mai greu acum.

      00
    • da, tentatia de a zice „fuck it” si de a ceda in fata mancarii pe care ti-ai propus sa n-o mai mananci e mare. eu cred ca majoritatea traim in „valuri” de trait sanatos – cedat – reluat.

      00
  29. Intre timp in Russia: https://www.youtube.com/watch?v=ktX8SR55siM
    Cica-i sanctioneaza dar de fapt se gandesc la sanatatea rusilor. Grasul ala care s-a legat de usa de la McD credeti ca intelege?

    00
  30. Citez din memorie un citat ce mi o plăcut și pe care mi l am însușit in alimentatia cea de toate zilele: “ nu trebuie sa trăim ca sa mâncam ci trebuie sa mâncam ca sa trăim”. Cam ce zici tu Vali in ultimul paragraf. Îmi amintesc ca de fiecare data când mergeam la neamuri, in general, dacă nu consumam 3-4 feluri de mâncare se supărau toți pe mine ca pe Putin. “ vai, dar se poate? pai ma supăr, numai platoul asta ca i cald!” 😃

    00
  31. pe mine m-a amuzat teribil stirea aia cu autoritățile care au facut controale la magazinele care limitau cantitatea de ulei pe care o poate cumpara o persoană. revolta publica, amenzi, comentarii.

    revolta si comentariile de la persoane care evident erau de parere ca ceausescu era bun, ca le dadea case. de ratia de ulei tac malc de obicei.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube