Mănânci ceva bun?

Red is Healthy by ~~JC~~Vara 2007. Metroul parizian. O reclama pe fundal roşu la ceva fripturică de pui. Cuvintele cheie: natural, pui, gătit sănătos. Undeva într-un colţ, pe 1/10 din reclamă e sigla KFC. Ciudat.

Ianuarie 2008. Sofia. Mâncarea din KFC e oribilă, mult mai proastă decât cea din România, dacă e posibil aşa ceva.

Ianuarie 2008. Las Vegas. Denny’s şi McDonalds sunt mai sănatoase decât McD din România. Carnea are gust de carne, cartofii de cartofi (deşi la Denny’s sunt cam uleioşi). Bine, 90% din personal nu ştie engleza, dar mâncarea e bună.

Vara 2008. Berlin. Legumele şi fructele au gustul pe care îl ştiu din tinereţe, de la bunica din grădina. Absolut orice din supermarket are gust normal, orice ar însemna asta.

Toamna 2008. România. Un studiu realizat de medicii clujeni arată că majoritatea preşcolarilor au lipsă de calciu şi vitamina D, nu mănâncă suficiente fructe şi nici legume. În schimb, preferă dulciurile şi mezelurile. Nici uleiurile sănătoase din peşte, măsline, nuci nu fac parte din alimentaţia micuţilor, acceptată fiind, mai degrabă, margarina. Link.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. mi-ai făcut poftă de margarină …. n-am mai mâncat de vreo 3 sau 4 ani :))

    00
  2. de unde ai luat legumele din berlin („saturday market” sau magazin)? ca eu am luat odata de la magazin niste legume pentru o salata si mi-a fost destul… gustate individual rosiile, ceapa etc. au fost fara gust… all together intru-un bol si mai oribile…

    00
  3. Eu de exemplu incerc sa mananc cat mai sanatos, incerc sa nu mananc gras, prajit in ulei de floarea soarelui. Cat despre fructe si legume, prefer sa le luam de la piata, de la producatori, nu de la precupetele alea care fac specula. In rest, numai de bine

    00
  4. In general mananc mai mult fructe si legume. Mai rar mai mananc si ceva prajit.

    00
  5. La cate pesticide arata ultimul raport UE ca ar avea fructele si legumele din blocul european, bietii copii mai bine s.ar abtine! mai bine grasi decat cu cancer. Nu ca ceea ce mananca ei e sanatos si nechimical….

    00
  6. Păi la modă acum e să mănânci salamuri sau chipsuri. Salamurile în general cât mai ieftine să fie mult (obsesia românului pentru mâncare: să fie multă, dar datorită salariilor e şi proastă calitativ). E o reclamă tâmpită la nişte snacks-uri în care chipurile ţi se spune că sunt cu gust de barbecue! Păi dacă vreau barbecue, îmi fac barbecue!

    00
  7. Sa fim seriosi, Romania e una din putinele tari care inca mai are legume netratate (a se intelege mai putin tratate cu fel de fel de chimicale decat restul celor din Europa). In caz ca nu stiati, multe magazine „bio” din Europa au marfa de la noi.

    00
  8. „fructele au gustul pe care îl ştiu din tinereţe”
    hai mai zoso, o spui de parca ai avea 86 de ani :-)

    00
  9. voinicule! :)

    00
  10. Bun un post culinar:))
    Acum – asa e, ai dreptate. Romanul mediu, neiesit din tara, indoctrinat de parinti si de bunici, bate cimpii cu faza „domne in Occident maninca aia numai prostii, legumele si fructele sint din plastic, la noi sint sanatoase, stiu eu”.
    Si cind iese romanasu’ in Occident si se duce in supermarket sau la piata si cumpara rosii, ardei sau castraveti si vede ca sint chiar gustoase si natural produse, se minuneaza, normal:))
    Dar trebuie sa stii ce sa iei, sa cauti cuvintul magic „organic”.
    Iar cei care se pling de fructele si legumele din Occident sint cu siguranta cei care cauta ofertele „cit mai multe la cit mai putini bani” si nici nu s euita ca pe marea majoritate scrie „made in holland”, adica produse in 5 minute (in caz ca nu stiati, olandezii fac o salata sau un castravete in 5 minute, pun pastila in pamint si dupa 5 minute au leguma)

    00
  11. Trebuia să spui ceva şi de magazinele pline cu produse Bio şi Fair Trade.

    00
  12. trista ultima parte :(

    00
  13. Cam greu sa mananci ceva cu adevarat bun, adica si gustos si hranitor si sanatos, la „impinge tava” (fast food cum ii spun cei impregnati de engleza).

    Sunt curios cum ai dedus ca e mai sanatoasa mancarea la McDo in Vegas decat la McDo in Mioritica. Gustul nu-i neaparat o indicatie obiectiva deoarece poate fi modificat prin condimente. Asa cum se obtin chips-uri cu gust de barbecue, se pot face hamburgeri cu gust de vaca elvetiana si cartofi pai cu gust de barabule.

    Cat despre fraza „Absolut orice din supermarket are gust normal, orice ar însemna asta.” eu cred ca fost aruncata in text cam pe nemestecate. Nu cred ca exista o persoana care sa fi gustat din toate chestiile dintr-un supermarket si sa mai si stie gustul lor „normal”. Poate doar daca era un „supermarket” cat un aprozar de prin vremurile odioase.

    Au descoperit si medicii clujeni ce stia deja de ani buni tot Occidentul. De aia a inceput McDo un program de diversificare cu salate si alte chestii si de aia se iau in UE masuri pentru eliminarea mancarurilor nesanatoase din scoli. Iar cum la noi se mananca mai prost ca in Vest… dau si ministrii nostri decizii hei-rupiste.
    Pe tema asta e interesant de vazut filmul Super Size Me.

    00
  14. nu te supara, te rog, dar te contrazic cu gustul legumelor din supermarketurile nemtesti. am stat vreo 2 saptamani pe acolo si (cel putin) rosiile erau oribile. culoare superba, fizic impresionant, gust …

    iar cu americanii, eu stiam ca ei nu stiu cum sa mai faca sa manance sanatos si non mcd, kfc, bking si mai stiu eu ce…insa intr-adevar, asta nu are cu nimic de-a face cu faptul ca sunt mai sanatoase ca la noi! sustin ideea ca romanul mananca … numai cacao!

    00
  15. Robintel, tin sa te contrazic total..ce e jale ? in Romania nu se mananca sanatos??asta doar daca faci parte cumva din generatia mc’donalds..sau kfc..

    00
  16. Am observat şi eu că este mai uşor să ai o alimentaţie cât de cât sănătoasă în alte ţări, că la noi e jale.

    00
  17. @Militianul

    Pare sănătos ceea ce mâncăm. Doar pare. La cele 10,000 de E-uri folosite, nu prea ai ce pretenţii de sănătate să ridici. Mâncarea este contaminată cu toate chimicalele lumii. De la roşii la carnea tocată. Trist. A, şi eu nu mănânc la fast food decât foarte foarte rar. Mai bine mai pun nişte bani şi mănânc la restaurant. Mă ştiu mai într-o parte.

    00
  18. @Robintel

    Sigur ca 60% daca nu si mai mult din mancarea de pe piata romaneasca este contaminata cu E-uri, dar se poate manca si sanatos in micuta noastra tara. Ma refer la produsele naturale, cele originale, unde producatorii se multumesc cu calitatea standard, fara a adauga si alte suplimente. Acum depinde si de stilul de viata al meu,al tau sau al altora. Unii sunt dependenti de fast-food, altii de dulciuri, de legume, sau poate unii nu au timpul necesar pentru a manca din alta parte decat de la fastfood. Continui sa cred ca se poate manca sanatos si in Romania, cu putina vointa!

    00
  19. @Miliţianul

    80% din consum este importuri. Şi sigur legumele ălea nu sunt crescute cum le creştea bunica, în grădină, fără prea multe chimicale. Deci avem o dată 80% produse rezultate în urma agriculturii intensive sau extensive (UE + SUA). Deci 20% e producţie proprie. Din care 50% este agricultură intensivă, folosind chimicale. Rezultă că, per total, doar 10% din produse au şansa de a fi cât de cât curate.

    La fel, 80% din carnea de porc este de import. Crezi că porcii ăia au mâncat sănătos? Nope, au mâncat la normă, ca să pună repede pe ei, pentru că ciclul de producţie trebuie să fie scurt.

    Acestea sunt doar câteva exemple.

    00
  20. @Robintel

    Intr-adevar, in mare parte ai dreptate..Dar tocmai de acel 10% calculat de tine, vorbesc eu. Daca 80% este import, de ce ai afirmat ca in alte tari se poate manca sanatos ? Care sunt avantajele fata de Romania ?

    Multa Stima,
    Vlad.

    00
  21. Am fost de doua ori in munchen anu asta, de fiecare data am observat ca in magazine, restaurante si fast food-uri legumele au gust de plastic si ca poplatia se bucura la legumele aduse de prin Croatia. Se aduc pe post de cadou din excursii :| ciudat cum am observat lucruri diferite…

    00
  22. @Miliţianul

    Uite, să dau exemplu tot Irlanda de Nord că acolo am fost eu.

    Acolo dacă vrei să mănânci sănătos găseşti produse care nu sunt tocmai de duzină. Spre exemplu fiecare lanţ de magazine are şi carne de porc crescut în ferme mici, de maxim 50 de porci. Fermele acestea mici n-ar putea face faţă marilor crescătorii care au şi miloane de porci, decât dacă oferă ceva în plus, ceva ce între timp s-a pierdut: carne de bună calitate. Desigur, este mai scumpă, ferma fiind mai mică are alte costuri per cap de animal, dar asta nu înseamnă că nu este un model economic viabil.

    Practic producătorii dintr-o anumită regiune vând carnea unui lanţ de magazine, alţii, din altă regiune, unui alt lanţ, şamd. Adică un procent important din carnea disponibilă spre cumpărare este produsă old-fashion stye. Şi diferenţa de calitate se simte. Şi produsele sunt etichetate corect! Dacă este carne de duzină nu scrie nimic. Dacă este carne de bună calitate este etichetată conform unor reguli stabilite de lanţul d magazine.

    În România carnea este importată de la mari crescătorii. Ca atare şi calitatea cărnii este mai slabă. De unde rezultă că şi calitatea mezelurilor, de exemplu, este mai slabă. Pentru a o îmbunătăţi (ca aspect, culore, intensitate a gustului, perisabilitate) este nevoie de aditivi. E-uri.

    Să-ţi mai dau un exemplu. Mie îmi plăcea cât eram acolo să mănânc dimineaţa aşa: nişte şuncă de gătit prăjită cu ouă şi ceva dulce plus o cafea. Ei bine, dacă luam carne de porc de-aia normală, friptura ieşea subţire, cam ca nişte snacks-uri. Practic se strângea mult de tot, la mai puţin de jumătate. Dacă luam carne de calitate aceasta se umfla. Carnea de porc de bună calitate se umflă când o prăjeşti, de exemplu la şniţele.

    Problema este că lanţurile de magazine din România nu sunt motivate să facă treaba asta, pentru că românul cumpără orice. Dacă ar face şi al noi precum fac ăia acolo, n-am mai importa 80% din necesar.

    00
  23. …nu e vorba doar de E-uri, ci…de PESTICIDE!! Cand aprox jumatate din fructe, legume si cerealele ce le mancam sunt cu pesicide, iar multe din ele…peste normele UE, ce sa mai comentam?!
    Cert e ca mancam mult si prost, asa e la noi, la romani…Si cu cat mai multa grasime! Asa-i traditia, proasta. Si uitati-va pe strada, cati copii de clasele 1-8 sunt obezi !

    00
  24. @envires: cele de la lidl sunt aduse din italia si au gust de rosii. si cele de la aprozarele de cartier la fel.

  25. @Babilonul imobiliar

    Eu zic sa fii multumit ca in Romania nu vezi obezi la tot pasul, ca in SUA. :)

    00
  26. mancam noi prosr dar macar nu suntem precum americanii. NOi mancam prost dar murim repede si nu apucam sa ne ingrasam. Oricum ce treaba are gustul mancarii cu faptul ca tinara generatie e bolnava si mananca prost. Numai din cauza gustului mancarii nu e. Poate pentru ca suntem saraci. Multumesc pentru atentie.

    00
  27. @Balonul imobiliar

    Şi ştii unde se depun foarte multe pesticide? În coajă!

    00
  28. @zoso: e mai mult decat probabil sa ai dreptate, eu vorbeam de ce am patit eu, de ghinionul de a manca literalmente cauciuc! si pe banii mei :) imi e dor de rosiile alea nitel lovite, luate direct de pe betele alea infipte in pamant in gradina!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile