Managerii români sunt optimiști, în ciuda obstacolelor actuale și viitoare

Impetum Grup a făcut un sondaj printre 503 manageri de companii și a publicat un studiu cu rezultatele.

L-am citit și e bine că oamenii sunt optimiști. Mă rog, n-au cum să fie altfel, doar fac afaceri în România, deci sunt obișnuiți cu riscurile și cu schimbările.

Prima concluzie din studiu e că măsurile luate de autorități au fost percepute ca fiind bune. Sigur, nu sunt niciodată de ajuns, dar au fost ceva salvări de industrii, ceva dorință, ceva putirință.

A doua e pe cât de ciudată, pe atât de ușor de înțeles și de logică. Există pesimism asupra economiei generale, dar cu investiții și ceva schimbări lucrurile se vor mișca în direcția bună. Din nou, optimismul venit din a face afaceri în România.

A treia nu e concluzie, ci o realitate: jumătate dintre afaceri nu au fost afectate deloc. Unele au fost pe creștere moderată și puternică (ignorăm aici producătorii de măști și de dezinfectant, desigur).

Optimismul e bun.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Cred ca studiul este făcut doar la companiile de stat …

    00
  2. Cand economiile se contracta, sa fii de parere ca inflatia va creste denota calitatea „managerilor” intervievati.

    00
    • Money Printer Go Brrr! Inflatia va creste.

      00
    • Se poate și asta la ultima guvernare liberală boc, Băsescu et comp reușiseră să ducă inflația la 6-7% în 2009-2011 în plina criza mondiala când în tot UE era deflație.

      00
    • În 2010 inflația a fost de aproape 8% după ce boc, Băsescu et comp au mărit TVA cu 26% de la 19 la 24%.

      00
    • Depinde de cat tine epidemia. Momentan, pe termen mediu, statisticile arata ca inflatia va scade (nu e cerere) si brrrr de la printing money nu va putea substitui asta. Dupa ce se termina nebunia, probabil va creste vertiginos initial.

      00
    • @Baliverne, stonks only go up and right.

      00
    • In caz de contracție economica, inflația scade, nu creste. Inflatia creste atunci când statul are dificultăți în a își acoperi costurile și printeaza bani pentru asta. Trecem printr-o depresie economica, nu printr-o criza financiara a statului.

      Degeaba printezi bani, dacă lumea nu e interesata sa cheltuie sau considera ca nu și-i permite.

      Banii nu sunt gratis.

      00
    • @koodoo @Ioan , mai ziceți-mi odată acum, dar încet. Doar un an jumătate a trecut.

      00
  3. ‘jumătate dintre afaceri nu au fost afectate deloc’
    Contrar majoritatii comentariilor din articolul trecut unde s-au inregistratdestul de multe scaderi salariale sau job-uri pierdute.

    00
    • din pacate…cat de bine o duce o afacere nu e legata de cat de bine o duce un angajat.

      00
    • @Attilla dacă dai oameni afară sau le scazi salariile, logica ar spune că afacerea este afectată.

      00
    • logica spune ca atunci cand afacerea afectata CEO-ul nu se gandeste sa-si schimbe masina….dar plm…in manualul de logica era altceva…

      00
    • Când dai 2 oameni afara în România sau le tai salariul inseamna costuri tăiate – mulți se lafaiau oricum cu mai mulți angajați decât aveau nevoie. Deci afacerea creste, pe cifre, cel puțin pe termen scurt.
      Plus ca patronul nu are nicio jenă sa dea surplusul de munca celorlalti angajați fără măriri salariale sau ceva.

      00
    • @ubercool… lol… romania bre.. „imi pare rau baieti, pandemie, criza, chestii… trebuie sa renunt la 2 dintre voi si la restul 10% reducere”…. si undeva in fundal… „cate rate de 30k de lei e un x5 nou?”…”mai aveti pandemii?”

      00
  4. Studiu asta reflecta un oarecare optimism aflat si prin piata europeana. In realitate cei mai multi insa vor juca foarte sigur si vor face miscarile pe care deja le stim. Aici enumar: micsorarea programului, micsorarea salariilor, amanarea chestiilor non-esentiale pe termen scurt. Fix din aceste cauze, contractia economiei se va resimti cam tot anul 2020 sau ce a mai ramas din el. Chestia asta va fi ca o spirala din care cu greu se va putea iesi.
    Ceea ce ma sperie si mai rau, este faptul ca dupa aceste luni de stat in casa nimeni nu a invatat ceva si in continuare aplica aceeasi tactica. E de bon-ton sa fi optimist in vederea viitorului indepartat si pesimist asupra prezentului, dar sincer esti pregatit pentru reducere brusca a numarului de infectati sau o crestere masiva a infectarilor/ratelor de mortalitate? Intrebarea asta cam lasa cu gura cascata orice om si nu numai si fix din aceste cauze studiul asta mi se pare mai mult un whisful thinking decat situatia din teren.
    Ca si opinie personala, repornirea economie sau #trebuiesapornimbusinessul reprezinta niste clise sau discutii sterile ce in final nu aduc vreun bine nimanui. Cel mai probabil 2021 ne va aduce aminte de 2009 si lumea, nu va fi mai buna. Din pacate asta se intampla cand la conducere apar toti mediocri…

    00
  5. De ce vă mirați nu zicea catu că economia duduie ? Pe cât de mare e optimismul, a se citi inconștiență, pe atât de mare va fi trezirea la realitate și nu mă refer doar la catu, sica et comp.

    00
  6. Haioasa faza ca sunt optimisti in privinta propriei afaceri, dar pesimisti in privinta economiei… ca de obicei, majoritatea se cred mai destepti decat restul, ceea ce desigur nu poate fi adevarat :) .

    Altfel, ca economist, inclin si eu marginal inspre un scenariu oarecum favorabil. Au iesit saptamana asta niste indici de incredere (PMI) pentru diverse economii dezvoltate: toti indicii mult peste cele mai optimste estimari, Franta deja pe plus (si in servicii, si in industrie) din luna iunie. Not bad… daca pot jongla cum trebuie cu numarul mai mare de cazuri (ei, nu noi, ca la noi e un haos generalizat), o sa ne traga si pe noi si vom fi undeva OK-ish la anul pe vremea asta.

    00
  7. 52% crestere pe luna trecuta comparativ cu anul trecut.
    si n-avem nici cea mai mica legatura cu covidul
    just business as usual.

    00
    • Sper că nu operați în România, altfel nu-și are locul „just business as usual”. Ce comercializați, bande compresoare contra (pentru?) varice?

      00
    • am specificat ca n-avem nici cea mai mica legatura cu businessurile din jurul covidului,

      din pmdv cresterea se datoreaza faptului ca in aprilie lumea s-a panicat si au oprit achizitiile
      iar in mai dupa ce s-au mai relaxat au dat iama

      si da, e business as usual. mai putin partea cu protectia suplimentara.
      acelasi lucru il vad si la parteneri

      in afara de horeca & co afacerile merg bine. deocamdata.
      sa vedem ce aduce valul doi din toamna.

      00
  8. NOU
    #24

    Din experienta ultimilor 20 de ani, cand aud ca vine criza stau calm si carry on. Cand aud ca economia duduie si ca va fi bine ma pregatesc de criza.

    00
  9. Din astia ‘optimiști’ or fi si ‘delusionals’.

    00
  10. ,,Managerii români sunt optimiști,,care manageri români? Am recitit de două ori articolul ,,Cum ați fost afectați de criza 2020?,,și comentariile aferente . 90% sunt IT. e ok lucrăm de acasă. Mon bricoleur, asta e economia Romăniei în 2020? Nici un instalator, cofetar, electrician, patron de service sau vulcanizare, bucătar, pantofar, croitor ? Nimic ?

    00
    • Șerif, tu crezi că bucătarii, instalatorii… au timp să se plângă pe bloguri ?

      00
    • gogule, constructiile, cu cateva mici sughituri, au mers fir intins. si ghici un de lucreaza aia care n-au scoala dar nu vor totusi sa frece pula pe banii statului…

      la mine cel putin au angajat in astea 3 luni cat nu au angajat in 2019, desi teoretic sunt pe panta descendenta, lucrarile alea mari fiind acum la finisaje. ce cacat or avea in teleguta nu stiu, dar parca ma astept sa incepem dracului vreo piramida…

      00
  11. Crizele nu afectează pe toată lumea la fel. Eu am 20% expunere pe zonele afectate (HORECA + jocuri + retail), deci deja 3 luni de facturat mai puțin cu 20%. Dar au venit alte proiecte care au compensat și tot sunt pe plus față de anul trecut cu vreo 7-8%. Dacă era „business as usual”, probabil creșterea ar fi fost dublă. Per total, mă aștept în continuare să fiu pe plus, inclusiv peste cât bugetasem ca creștere la începutul anului. În general, am observat că structura clienților mei reflectă în general structura economiei. 15% foarte afectați, închiși în perioada asta, vreo 25% cu scăderi semnificative, restul de 60% nu au fost afectați foarte tare, iar din ei un grup de vreo 15% sunt puternic pe val.
    Eu sunt unul dintre cei care a răspuns la studiul respectiv. Și cred că scăderea generală a economiei românești va fi undeva în zona de 2 cifre, cu tot cu cosmetizarea politicienilor.

    00
  12. Sunt optimiști bazându-se pe forțele proprii? Cu concursul statului? Eu tocmai am fost sunat de contabilă care mi-a spus că, conform analizei lor, deși am plătit impozitele pe firmă cu acea bonificație de 10%, nu beneficiez de ea și trebuie s-o plătesc acum, 3 luni mai târziu.

    Și da, cred că respectivii manageri nu activează în zona de servicii care au cifre de afaceri mici și cu puțini angajați. Eu de exemplu am trecut, de când cu criza vieții, de la câteva facturi pe lună, la 0 facturi, 0 încasări, și nici nu prevăd o schimbare până la 1 septembrie, asta dacă lucrurile continuă să se relaxeze gradual. Dacă lucrurile o iau razna și reintroducem restricții, cred că trebuie să mă apuc de învățat și reprofilat (mă fac IT-ist, am auzit că „se merită”)

    00
  13. aia optimisti au citit asta :)

    The publican was worried – the bar was empty. No one was making any money and could afford to drink. Next day a German tourist walks into the bar. He says he needs a room for the night. The publican shows him both available rooms. The German says he will need to ask his wife. He gives the publican 100 Euros to hold the rooms. The publican immediately runs across to the grocers and pays off his 100 Euro tab. The grocer nips across to the butchers to pay the 100 Euros he owes for last week’s meat order. The butcher runs across to the undertaker to pay off the Euro 100 cost of his father’s recent funeral. The undertaker rushes off to the village Madam to pay for services rendered. She runs across to the pub, and pays the publican 100 Euros for the rooms she’d rented. The German returns with his wife, who doesn’t like either room, and the publican gives the German his 100 Euros back. The bar is full that evening…

    00
    • Economie circulară, desigur. Totuși un mic flaw: de regulă, arvuna nu se înapoiază dacă nu se realizează „contractul”.

      00
  14. Cei de la SmartBill au un index pentru IMM-uri care dă o imagine mai apropiată de ce se întâmplă în realitate.

    https://smartbill.ro/barometru

    00
  15. Nu știu cine sunt / este Impetum Grup, nu vreau să aflu. Remarc doar câteva chestii:
    – bazinul de repondenți e minuscul, plus e greu de crezut că au răspuns adevărați „menajeri” (chemarea a fost făcuta pe net, de genul „hai să completăm chestionarul cât mai mulți”);
    – în grafice, albastru e asociat cu lucruri negative, galben rezervat pentru cele pozitive. Cam inadecvat aș zice.

    00
  16. Vali,
    Multa lume nu a auzit de firma Impetum. Am citit studiul, pare interesant.
    Insa pe site-ul lor apare ca mare sef Bogdan Olteanu, ceea ce nu e tocmai un punct in favoarea lor…
    https://www.citr.ro/echipa/en/bogdan-olteanu/

    Stiai cand ai scris despre ei?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.