Maia Sandu, viitorul președinte al României?

Comentariile de la articolele de zilele trecute puneau pe viitoarea listă de „prezidențiabili” numai nulități, și presupuneau că prostul ăla de Simion va fi „un pericol” la următoarele alegeri.
Am răspuns că am prieteni care erau în stare să se bată pentru Vadim, dar care scuipă pe prostul ăla de Simion, așa că nu prea văd eu „pericol”.
Ce zic eu de prietenii mei, presa are articole din acestea

Floricica Dansatoarea o atacă pe Sosoaca: „Să-ți fie rușine, doamnă avocat, că minți. Vrei să votăm AUR? Nu votez niciun AUR!”


Totuși, întrebarea e bună, și rămâne: Cum va arăta lista la alegerile de peste câțiva ani?

Am citit câteva din comentariile de pe pagina Maiei Sandu, după vizita din România:

Ce facem, o aducem pe Maia Sandu?
As vota un José Mujica de pe meleagurile noastre.
Azi, acum, eu nu văd pe nimeni altcineva care să merite vreun vot…

Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Fălești.

A studiat la școala din satul Risipeni. În 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. Din 1995 până în 1998, a studiat la Academia de Administrație Publică din Chișinău, obținând titlul de Master în relații internaționale.

În perioada iulie 1994 – martie 1998, Maia Sandu a activat în calitate de consultant, şef adjunct de direcţie, la Ministerul Economiei.

În perioada martie 1998 – august 2005, a lucrat în calitate de economist la Oficiul Băncii Mondiale de la Chișinău.

Din august 2005 până în iulie 2006, a fost director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare la Ministerul Economiei și Comerțului.

Între 2006 și 2009 a fost consultant în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări și reformei administrației publice.

În 2010  a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA. Ulterior, în perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington.

În iulie 2012 a devenit ministru al Educației în Guvernul Republicii Moldova, funcție deținută până în iulie 2015.

În mai 2016, Maia Sandu a înființat și a fost desemnată președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, funcție pe care a deținut-o până în decembrie 2020 și la care a renunțat după câștigarea alegerilor prezidențiale.

 

 

 

(apropo de poza din thumbnail: cine e madama care a venit în fustă leopard la întâlniri oficiale de Stat?)

 

later edit: se comentează despre unirea Basarabiei cu România. Nu vom putea face asta, nu până la desființarea UE, sau până nu ieșim din UE. Dacă îmi aduc bine aminte, chiar tratatul de aderare presupune că nu avem pretenții la alte teritorii. Nu numai noi am semnat așa ceva, toți au semnat asta, că nu vor vrea alte teritorii. Deci NU despre unirea Basarabiei cu România e acest text (și propunere), ci despre a găsi o Maia Sandu și pentru România… sau poate chiar Maia Sandu, să vină să conducă o țară mai mare, după ce a dovedit (sau va dovedi) ce poate conducând o țară mai mică. :)

Iar pentru a vedea cât de prost e Simion:

Mult timp, identitatea „artistului” stradal care ştampila zidurile clădirilor cu mesajul „Basarabia e România” în culorile tricolorului a fost un mister, notează Euronews care îi face un portret lui George Simion, lider şi membru în Parlamentul României din partea Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), cel care îşi doreşte unirea României cu Republica Moldova.
Pentru mai mult de deceniu, românii s-au obişnuit să vadă, inscripţionate pe clădiri sau pe pereţii de lângă autostrăzile aglomerate, trei cuvinte cu roşu, galben şi albastru: „Basarabia e România”.
Într-un interviu din 2015, un artist a spus că anonimatul previne ca mesajul lor să nu fie afectat.
„Da, eu am scris acest mesaj pe multe ziduri, ca şi prieteni de-ai mei”, a spus George Simion. „Sunt peste tot”.

Atât l-a dus capul pe ăla, să vandalizeze toată România. Dacă citea tratatatul de aderare, poate ar fi scutit de gunoi o grămadă de pereți.

Despre Moldova aveam o postare bună, pe care voiam să pun de Ziua Moldovei. Am să revin cu ea. O postare bună tare, luată cu copy/paste, despre istoria Basarabiei… deportări, faptul că în loc de români au fost aduși ruși, că proporția s-a schimbat major – de asta e plin de rusofili pe-acolo (că-s ruși!)…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

80 comentarii

  1. Trecînd peste ”podurile de flori” cînd moldovenii erau cu rușii ”că ne dă gaz”, cînd a fost Băselu președinte i-a propus lui Voronin să fie președinte și peste România, numai să unească țările întruna mai mare. Acesta din urmă nu a vrut.

    00
  2. Da. Eu as vota-o

    00
  3. Moldovenii de peste Prut sunt răi. Aveți grijă ce vă doriți și cui vreți să dați puterea să nu fiți în plus în propria voastră țară la cât îi urăsc ăștia pe români!

    00
    • Corect. Mai bine o votam pe Firea. Doamne ajuta

      00
    • Or fi mai răi dar sînt mai deștepți. AUR a luat sub 1% la ei.

      00
    • @Jesus: De ce dacă nu-i A trebuie să fie neapărat B? Nu poate fi și altceva sau nimic? De ce gândești binar?

      @marinel: asta nu înseamnă că ne vor vrea binele în caz că ar avea puterea.

      00
    • @Crimsonware, că așa e în alegeri, mai ales în turul 2, dacă nu-i A, e B, și alți candidați nu prea sunt

      00
    • De curiozitate, ați fost prin Basarabia vreodată? Și, dacă da, cam cît timp ați petrecut pe acolo și cum de ați ajuns la astfel de concluzii?

      00
    • Bre, dupa „Un port la Rasarit” de Tudoran si „Rusoaica” lui Gib Mihaescu am incercat sa cunosc cat mai mult din Basarabia, bucata cu bucata, de era sa-mi scap burlacia de vreo doua ori grav de tot prin raionul Cimislia pe ritmuri de „gandul Matei”, asa de tare musca basarabencele din ventricule.

      Au dreptate si unii si altii pe-aici, desi mi se pare ca rautatea si aparent superioritatea” si „rusofilia” basarabeana e un mecanism de justificare si aparare al unui copil parasit de frica pe treptele orfelinatului…

      Un fel de revolta adolescentina ce dureaza de 80 de ani si se inraieste generatie cu generatie.
      Suntem certati ca ne-am pierdut in gara si nu ne mai cunoastem, dar pe undeva tot avea dreptate Matcovschi saracu’ cu „esti lacrima neamului meu”.

      00
  4. Maia e încă un exemplu că românii nu prea știu care sunt atribuțiile unui președinte în România.

    Legat de ultimul paragraf: cum cine e? Gorghiu, aia care acum două luni îl băga pe Ciolacu în troaca de porci, ca ieri să stea lângă el la votul noului guvern.

    00
  5. Da! Din pacate nu avem niciun prezidentiabil mai rasarit.

    Sa nu uitam cum a iesit „Haos Clohanis”. A iesit pentru ca …. PSD.

    Acum amandoua partidele sunt intr-un 69 de zile mari.

    Ce declara Ponta acum un an:

    „2024 e un an special, se întâmplă o dată la 20 de ani să ai toate alegerile. Eu dacă ratez momentul 2024, ca om politic, nu îmi mai vine rândul peste 20 de ani”

    Sursa: https://www.g4media.ro/victor-ponta-2024-e-un-an-special-se-intampla-o-data-la-20-de-ani-sa-ai-toate-alegerile-eu-daca-ratez-momentul-2024-ca-om-politic-nu-imi-mai-vine-randul-peste-20-de-ani.html

    In 2024, va iesi Presedinte ca de obicei, cine trebuie (dar nu pentru tara noastra, ci pentru alte tari)

    Moldovenii sunt oameni muncitori si in multe domenii, poate chiar mai seriosi decat noi, romanii (ma refer aici la oamenii muncitori, clasa medie)

    Faptul ca sunt oameni care vorbesc rusa mai bine ca limba romana (unii le vorbesc pe ambele binisor) ne spune ca e mai bine ca tarile sa ramana asa.

    Si Rep. Moldova sa isi pastreze identitatea de tara, sau sa si-o imbunatateasca si mai mult.

    Pentru restul de mini-oligarhi cu „Ghelic-uri” ma abtin … In rest oameni faini.

    00
    • Nu va iesi presedinte cine trebuie pentru alte tari, aia e negociabil. Iese presedinte cine aduce ciolanul la masa, sau cineva din recuzita sa. Probabil cu prezenta la vot 28.5%.

      00
  6. NOU
    #13

    Pare misto Maia, dar ma tem ca daca e sa fie o femeie, Firea are ambitiile si influenta ca sa fie propusa. Cu contracandidati suficient de slabi, are o sansa. Orice e posibil.
    Popcorn sa fie.

    00
  7. Lol, nu.

    Pare foarte fragila si nevrotica doamna Maia, genul care ajunge seara acasa, isi pune un pahar cu vin, plange 5 minute cu sughituri, isi musca buzele necontrolat si bate darabana cu unghiile pe pervaz.

    00
    • Spre deosebire de jmekerul din România care ajunge seara acasă și mai planuieste o vacanță la ski, la golf, la piramide…

      00
    • Să caut înregistrările „istorice” cu „PeeeSeeeDeee…”? Că azi ar fi de valoare, se pare, pentru a reconfirma chestii.

      00
    • Spre deosebire de nimic, nu faceam vreo paralela sau o comparatie.

      Faptul ca Iohannis e un gunoi si o dezamagire nu o face pe Maia Sandu mai putin aparent nevrotica si slaba.

      00
    • Poa’ sa fie lesbiana, verde la piele, sa aiba 6 mâini. Important e sa isi facă meseria pentru care s-a angajat.
      Nevrotică, ok. E bun profesionist? Atât trebuie sa conteze.
      Prostul „nostru” nu e „nevrotic”. Nici Ponta nu e „nevrotic”, nici Iliescu…

      00
    • Depinde. Nu e un musai ca oamenii sa voteze pe cineva intr-o functie precum cea de presedinte pe baza meritelor.

      Alegerea este extrem de personala si fiecare are criteriile lui. Daca mie nu-mi place de fata aleia si mi se pare ca e genul la care tipi o data mai tare si face pe ea, atunci nu o votez.

      Mai ales ca presedinte. In opinia mea, presedintele trebuie sa aiba doua caracteristici:

      – sa exude forta si control
      – sa fie un intelectual rasat

      Momaia asta nu are de niciunele.

      00
    • petrica, esti amuzant. bine asta stim deja din multe alte comentarii.

      tu crezi ca in politica romaneasca, de aici si mai ales din ograda zoologica de dincolo de prut, ajungi candidat la presedintie daca te caci pe tine de frica cand tipa vreunul mai tare?

      00
    • Da, de fapt sunt convins ca de aia „a fost pusa” presedinte, e o marioneta influentabila.

      00
    • petrica, da-i pe gsp

      00
    • Ai urmărit campaniile electorale la care a participat Maia Sandu? În special cea prezidențială? A rezistat eroic la tot felul de atacuri, unele mizerabile și altele misogine ale lui Dodon și ale altora!

      Nu e slabă.

      ReUnirea e o pretenție teritorială?
      Păi dacă cetățenii din RM votează majoritar pentru ReUnirea cu România și apoi cei din România fac la fel ce împiedică ReUnirea?!

      00
    • Psihologul/psihiatrul de renume cel putin national Petrica a pus diagnosticul de „nevrotica”. Un tratament nu ii prescrii, daca tot ai inceput?

      00
    • Scuza-ma ca mi se pare o epava ambulanta. Ti-e ruda sau ceva, ce te agiti asa ?

      Da, exista si un tratament pentru terminatele de genul asteia, se numeste o viata sexuala activa.

      00
    • Petrica lasa femeile pentru altii ca e clar ca tu nu te pricepi, ramai la pachetele tale pierdute de pe Tier1 intre Amsterdam si Budapesta, ddos-ul ala ce se mai aude de el ?

      00
  8. La ce oferta de candidati va fi,posibil sa aiba sanse.

    00
  9. Aveam anumite prejudecăți despre basarabeni. Unii îi disprețuiesc profund pe români, își iau cetățenie doar ca să aibă acces la piața muncii din UE, sunt rusofili până în măduva oaselor și nu dau doi bani pe români. Însă unii sunt sufletiști, cu bun-simț și s-au integrat foarte bine in România. E adevărat că aceștia din urmă sunt oameni cu studii superioare și deschidere spre valorile occidentale. Da, aș vota-o pe Maia.

    00
  10. „(apropo de poza din thumbnail: cine e madama care a venit în fustă leopard la întâlniri oficiale de Stat)” – za uan en onli Alina Gorghiu: http://tinyurl.com/y38v4clb

    00
  11. Cel mai mare „pericol” la următoarele alegeri va fi Cioloș

    00
  12. Voi nu intelegeti ca modovenii vor unire dar cu Moldova noastra, de restul nu au nevoie. Lasand gluma la o parte, nu prea te mai lasa nimeni sa mai faci uniri si despartiri prin zona. De ce ? Daca ai face ar sari si bascii ca vor chestii, si scotienii, Irlanda, etc. Lasati asa cum e ca e bine. Bucurati-va ca traim vremuri bune de pace si nu razboaie. Perioade dintr-astea de acalmie au mai fost: Pax Romana, Perioada de dupa razboaiele napoleniene(Congrasul de la Viena). Acum avem UE si CSI si macar sa ne mai bucuram de zeci de ani de pace, eu sper sa fie sute de ani. Sunt vremuri cand nu vrea nimeni sa mai rascoleasca cacaturi. E ok cu moldova separata, nu plange nimeni.

    00
    • Sunt prea mulți care își dau cu părerea fără să fi călcat prin RM și să fi vorbit cu cei de acolo.

      Vorbești de 2 chestiuni diferite RM și România s-ar (Re)uni, nu desprinde sau cere independența! Unirea e opusul divizării și cererii independenței, deci mișcarea RM și României ar fi una benefică, care ar indica sensul spre unire și ar nega divizarea! Din punct de vedere politic ar fi un lucru foarte bun!

      00
  13. „de la nistru pan’ la tisa”? din kamceatka pana in alaska ba. daca e romania dodoloata, macar sa fie…

    00
  14. Facem un Cuza din ea? Ma bag.
    Eu zic ca merita. Si Gabi Firea ar fi buna, dar Maia e mai proaspata, parca.

    00
  15. propunerea maiei sandu de candidat la presedintie se inscrie in lina iohanis , nicusordan.simbolic ar insemna foarte mult dar practic probabil ca ar fi complet izolata.poate vor candida firea sau rafila , rares bogdan, ciolos sau barna , kovesi, si candidatul aur.continui sa cred ca andrei plesu ar putea sa ne reinvie speranta, poate si hurezeanu.e cazul sa incercam si cu cineva din societatea civila.

    00
  16. Radem, glumim, da’ stati sa vedeti cand o sa apara afise cu Firea pe stalpi indemnandu-ne sa o votam

    00
  17. Contextul international nu permite unirea Romaniei cu Moldova.
    Rusii se simt agresati de NATO si vor reactiona la unire cu omuleti verzi.
    Rusia a avut in fiecare secol cate un invadator: Hitler in sec XX, Napoleon in sec XIX, Carol XII in sec XVIII, polonezii in sec XVII, tatarii in sec XVI, etc.
    Putin a spus despre caderea URSS ca e cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului XX. Asta pentru ca Rusia a pierdut zona tampon care o proteja de NATO, iar NATO s-a extins pana la granita cu Ucraina, iar Ucraina vrea in NATO.

    Sa reformulam: fosta Republica Socialista Sovietica Ucraina, parte a tratatului de pace de la Paris din 1947, fosta parte a URSS, vrea in NATO, alianta pregatita pentru un conflict cu URSS.

    In acelasi timp, Rusia e in declin demografic, ceea ce inseamna ca nu vor mai avea acelasi numar de militari, dar mai important de asta e ca nu vor mai avea acelasi numar de ingineri si tehnicieni pentru a dezvolta si mentine o armata mecanizata si automatizata moderna.

    Deci: Rusia in declin demografic, cu o frontiera mult mai mare de aparat si cu state NATO conducand actiuni menite a crea brese in securitatea Rusiei.
    Sper ca acum intelegeti paranoia rusilor.

    De aceea acum nu e momentul unirii.

    Alternativa pentru realizarea unirii e renuntarea la NATO si UE, si integrarea in sfera ruseasca de influenta.

    00
    • Ultimul paragraf…. Știi câți morți s-au răsucit în morminte?

      00
    • În contextul actual RM benefiază de ajutorul UE, SUA și România, vezi ultima faptă bună făcută pe ascuns atunci când RM risc să rămână fără gaze.

      Știi care e legătura între Plahotniuc și SUA?

      00
  18. De unde tot scoateti asta ca moldovenii nu’i suporta pe romani? Poate in Transnistria, dar nici macar acolo n are nimeni nimic cu tine.

    In Moldova toata lumea vorbeste romaneste perfect si este foarte prietenoasa cu romanii. La ei la stiri, Romania este laudata de parca ar fi Germania, ei ne considera un exemplu.

    00
    • Care toata lumea vorbeste perfect romaneste? Sunt un fel de unguri cand vine vorba limba romana. Folosesc cuvinte rusesti cu accent rusesc. Iar ei nu sunt frati cu romanii ci sunt rusi! Cel putin asa considera ei. Ei prin intermediul Rusiei, traiesc un fel de „American dream” – doar ca e Russian dream. Ca mai sunt cariva care nu sunt atrasi de Rusia… partea a 2-a.

      00
    • Am vazut tineri din Rep. Moldova care veneau probabil pentru prima data in Romania, cu autocarul de la Chisinau, sa inceapa facultatea la Cluj.

      Daca ati fi vazut pe fetele lor cat de minunati erau de cat de frumoasa e tarisoara noastra. Pentru ei, Romania era ca Germania pentru noi.

      Mare parte din drum a fost facuta pe timpul noptii, dar spre dimineata, cand au ajuns pe dealul Feleacului, la intrare in Cluj, ziceai ca l-au luat pe Dumnezeu de un picior.

      Da! Multi moldoveni vad Romania mai frumoasa decat o vedem noi.

      Vorba aia. Iarba vecinului e mai verde sau mai buna, dupa caz.

      00
    • Nu toți vorbesc limba română, sunt cazuri de ucraineni și ruși care au fost la școli unde se preda doar în limba rusă și cine nu a vrut să învețe limba română nu a făcut-o! Au mai fost școli cu predare mixtă, în limba română și rusă și cele cu predare exclusiva în limba română. A fost o politică de divizare și rusificare a populației din RM, metodă aplicată și în alte părți din URSS.

      Am întâlnit destul de des opinii foarte bune despre România, în unele situații nimeni nu avea habar de unde sunt, eram întâmplător în zonă și atât.

      Pe mulți îi deranjează pentru li se spun că sunt „ruși”.

      00
    • Bai, eu am fost de cateva ori pe acolo si toata lumea vorbeste perfect romaneste. Ce-i drept, am fost mai mult prin Chisinau, asta n-am luat in calcul.

      In transnistria nu prea vorbeste nimeni.

      00
    • @claudia Nu-mi pot imagina de unde impresia asta, este pur si simplu falsa, cel putin in zonele urbane. Moldovenii in general trag spre vest, vezi si pe cine au votat, uita-te la ei la stiri, etc.

      00
  19. Nope, as prefera un personaj mai din vest.
    E prea mare mâncărimea pe acolo, și intre ei și cu rusii, am văzut o știre ca voiau sa adopte o lege, sa sa adere la niște convenții internaționale pentru combaterea violenței împotriva femeilor și cine credeți ca s-a opus cel mai tare ?
    Zombi e prea tare pe acolo, dace se unesc cu ăștia de la noi am..
    NU

    00
    • Acum PAS, fostul partid al Maei Sandu, are majoritatea în Parlament, partidul lui Dodon și a celuilalt comunist fac zgomot, cam atât.

      00
  20. Strict personal, o consider pe Maia Sandu mult supraevaluată…. Să mai treacă 1-2 ani, să vedem ce a făcut. Concret, pe partea cu pro Europa, pro Romania, etc… Deocamdată, a legat Moldova 5 ani de Gazprom.

    00
    • Relativ recent am invatat un termen nou, ROI – Return Of Investment.
      Pe româneste, „cat ai scos din ce ti s-a dat”. Indice de performanta.
      Pana acum, se pare ca Maia Sandu are un ROI foarte bun fata de prostălăii de la noi.
      Iar sa aduc aminte de „români verzi” precum Nastase, Patriciu, Iliescu si altii? Ce „ROI” a avut Nastase, ce „indice de performanta”?

      „VIDEO. Maia Sandu a cerut de la tribuna ONU retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului”
      Ce presedinte roman a cerut ceva pentru Romania, la tribuna ONU?

      DW: „Moldova își face loc printre jucătorii din regiunea Mării Negre pe care se poate miza”

      Pentru o tara cat trei judete romanesti, e destul de vizibila.

      00
    • Declarații cu retragerea trupelor ruse se fac de decenii… Recent și ministrul de externe vorbea de retragere, dar doar a trupelor rusești ( parcă GTOR ii spune) fara a pomeni de „pacificatori” ( practic legitimând prezenta acestora pe teritoriul Moldovei). Când Ucraina a propus o colaborare în domeniul energiei, i-a dat cu flit, preferând acordul cu Rusia. Iar laudele din presă germană mă lasă rece, doar a fost propulsată pe filiera Berlinului… Și ce ar trebui să cerem noi devla tribuna ONU? Pace, dezarmare?

      00
    • Maia Sandu a facut in un an de mandat nici cat n-ar fi facut Klaus Iohannis/Emil Constantinescu nici in cele mai umede vise ale romanilor. Si asta intr-o republica parlamentara…

      00
  21. Uimitor, nu a pomenit-o nimeni inca pe Kovesi si problemele ei cu glanda pituitara.

    Sau pe Voiculescu, cel bun la toate dinainte sa candideze chiar.

    Nemaivorbind de legenda Drula, Plamaditorul de Drumuri.

    00
  22. Cristici, noi nu avem pretenții teritoriale, noi putem accepta dorința Moldovei de a se uni cu România.
    Personal, nu sunt interesat de așa ceva, dar nu m-a întrebat nimeni deocamdată.

    00
    • asta voiam sa zic si eu, nu stie diferenta dintre anexare si unire. unirea se face cu acordul ambelor parti, iar nimic nu poate impiedica asta. nici UE, nici NATO, (teoretic) nici Rusia.
      personal cred ca ar fi o idee foarte proasta, cine vrea inca cateva milioane de moldoveni pensionari si asistati social, nu avem destui in Bucuresti?

      00
    • Gigi, chiar zilele astea am vazut un documentar DW despre unificarea Germaniei.
      „Nimic nu poate impiedica asta”? Esti amuzant.
      Ia niste bibliografie cu „nimic nu poate impiedica”… orice.
      https://youtu.be/iNAxfWCwDsw

      00
    • @Gigi Floyd

      Nu asistații social sunt problemă în România, ci pensionari speciali și sistemul bugetar excesiv de mare. Dacă nu crezi compară sumele cheltuite.

      00
    • Cristici, f bun documentarul, mersi.

      00
  23. NOU
    #65

    Naivi in comentarii si aici si in screenshot-uri. Individa n-are nicio strabatare cu privire la Romania, e un politician oportunist si atat. Cand a fost cu Romania, cand era buna Rusia si de vreo 2 ani e cu UE in suflet ca altfel nu castiga presedintia.

    00
  24. Sau poate conduce ambele tari in paralel. Ce nu poti sa ai doua joburi la stat?

    00
  25. Striga Roata: „Vrem cu tara, Noi il vrem pe Cuza domn!” :)

    00
  26. Sunt sanse mari, probabil ca PNL se va trezi in 2023 sau inceputul lui 2024 ca va pierde alegerile big time, si vor avea nevoie de un vector de imagine care sa le traga tot anul electoral dupa el. Iar in acest caz ar fi Maia Sandu si visul umed al marei majoritati a romanilor (printre care si je) de reunificare cu RM. Maia Sandu are momentan o imagine buna in bula USR-ista si cea progresista a votantilor PNL. Iar restul electoratului inca nu stie de ea, insa pe aia ii atragi cu visul asta al unei miscari de tip Cuza – care in mentalul colectiv e un fel de teapa mareata pe care noi amaratii de romani le-am tras-o occidentalilor (ca asa e prezentata la scoala). Deci clar ar prinde bine la mare parte din electorat. Singura competitie din PNL ar fi Boc, care s-ar putea sa maraie, mai ales ca are spate puternic, dar slabe sanse sa aiba si castig de cauza. Acuma sa nu refuze Maia, ”consiliata” de vreo putere (americani sau Bruxelles). Ambele factiuni si-ar dori unirea ca e in avantajul lor, dar depinde si de context.

    Nu vad sa o propuna USR, nici sa o sustina in primul tur, pentru ca le-ar fi frica celor din partid sa nu il supere pe mult iubitul conducator Ciolos.

    Clar PSD nu are nici-o sansa sa dea castigator in aceasta poveste, mai ales ca nu au un prezidentiabil (ar fi Firea, insa nu o vad departe de Dancila sincer).

    Si ar mai fi George Simion (ca e clar ca el o sa fie candidatul AUR). Probabil o sa ia un 4-5% in primul tur, procentul asta va creste doar daca se impute rau situatia pana in 2024, ceea ce nu prea cred.

    00
  27. Daca politic da bine, unificarea cu Republica Moldova economic da cu virgula.
    Avem in unificarea celor doua Germanii un exemplu. In 20 de ani, costul a fost de 2.000 miliarde euro (cam 6.5% din PIB). Mai mult, in primii ani, deficitul a ajuns de pe plus la -3%). Abia dupa 6 ani au inceput sa se echilibreze. Toti banii au venit din cresteri de taxe si imprumuturi de pe pietele straine. Plus inflatia s-a cam facut de cap.
    (scriu din memorie – citisem acum cativa ani un studiu referitor la costurile unificarii Germaniei).

    Isi permite Romania in acest moment sau in urmatorii 20 de ani acest efort financiar considerabil? Abia reusim sa ne imprumutam ca sa acoperim deficitul (care este in crestere si nu sunt semne sa scada), costul imprumuturilor este la fel, in crestere.

    00
    • Am dat un link mai sus despre reunificarea Germaniei. Nu numai ca i-au ridicat pe cei din Est, dar in acelasi timp ofereau imprumut miliarde (!) Rusiei.
      Este incredibil cat de tari sunt germanii. Bine, incredibil pentru balcanici ca mine, nu pentru ei.
      As vrea sa „compilez” un text mai lung despre asta… dar am impresia ca oricat as incerca adun material, as fi pe dinafara, atat de vast (si fascinant) e subiectul. Dupa mini-documentarul DW am cautat mai multe, si cred putin ca am inteles de ce Polonia e atat de prietena cu Germania, si atat de eficienta in atragerea de fonduri UE (puteti cauta despre linia Oder–Neisse)
      Romanul rupt in cur crede ca UE (in special Germania) vrea ceva de la el… Nu are ce sa vrea UE de la descultii de romani, ba cred ca s-ar descurca chiar mai bine fara ultimii sarantoci din UE. Banuiesc ca ne-au acceptat crezand ca suntem oameni; sunt convins ca multi din oficialii UE regreta.

      00
    • RM are cam 4 mil de locuitori, dar prin țară probabil mai sunt jumătate, asta ar putea însemna 12% din populația României.

      Va fi un efort financiar, dar nu atât de mare precum vrei să lași impresia.

      00
    • Trebuie să terminați odată pentru totdeauna cu ideea asta cu unirea cu Moldova. Vrea cineva Armata a 14-a rusă pe teritoriu românesc?

      00
  28. Uana McLovin ce mai face?

    00
  29. Ar merge, sigur. Dar nu stiu cum s-ar adapta la mocirla valaha. E totusi altfel decat mocirla moldoveneasca, parca o idee mai puturoasa.

    00
  30. Eu n-as vota niciodata un moldovean de peste Prut. Sunt cei mai perversi si cred ca si-ar face doar propriul interes. De parca n-am avea romani care sa merite cu adevarat …

    00
  31. Nu exista oameni mai opirtunisti decit moldovenii de peste Prut.Daca nu ma credeti,intrebati romanii care muncesc in Italia,Spania,Anglia sau USA.Isi vad strict de propriul interes si si-l urmeaza cu sfintenie,calcind peste orice fel de principii,” prietenii” sau “ promisiuni”.Incredibilmde duplicitari,se dau dupa cum bate vintul-posteaza cereri de ajutor(job,chirie,etc) pe grupuri de romani,primesc ajutor,apoi uita de toata “ iubirea romaneasca” si se intoarce in universul lui sovietic,populat de sovietici,unde se vorbeste doar limba rusa si unde romanii sint considerati “ suedeji”.In Romania e mai geru pentru romani sa intre in contact cu ei,in schimb romanii plecati la munca in alte tari au contacte dese cu ei-intrebati-i cit de mult ii apreciaza pe moldoveni,veti fi socati sa aflati ca nu exista oameni msi curve decit poporul asta rusificat.Si cel mai bine vedeti asta privind relatiile dintre R Moldova si Romania in ultimii 30 de ani.Romanii au fost si sint considerati(de catre moldoveni) doar vaci bune de muls,fara a da absolut nimic in schimb.Cetatenie romana,buletine,pasapoarte,invatamint gratuit in Romania,burse de studii,imprumuturi guvernamentale nerambursabile,scoli,spitale gratuite construite de Romania la ei(in timp ce la noi spitalele iau foc si scolilor le cad tavanele),gaze gratuite,curent gratuit,etc,etc,etc.Ei iau cu 2 miini tot ce linse da mikka,apoi isi pun palma in cur si-si vad de ale lor.Un sondaj de anul trecut in R Moldova a aratat ca putin peste 30% din moldoveni vor unitea cu Romania.De ce ai vrea unire cind ai pasaport romanesc de plecat la munca in UE,poti locui in Romania forever,poti merge la facultate fara cheltuieli,primestinpensie si ajutor social din fondurile gratis virate de Romania?Aceeasi Romanie care se “ chinuie” sa faca terminal de gaze la Ungheni si sa lege Chisinaul de Europa prin autostrada “ Unirii”-in timp ce Mildova Romaneasca n-are un metru de autostrada si jumate din locuitotii ei n-au auzit de gaz,se inclzesc cu lemne si rumegus.La cit de rupta in cur e Romania,exact unirea cu amaritii aia mai lipsea,ajungem inspoi in 1990.Romania a fost,in ultimii 30 de ani o iaza de stabikitate in zona,datirata populatiei omogene,vorbitoare de limba romana.Inchiouti-va cum ar fi afectata omogenitatea populatiei prin “ ingerarea” a peste 1.5 milioane de etnici rusi,gagauzi,etc-cu o biserica independenta,subordonata patriarhiei ruse.In plus,nu uitati de “ doctrina Rusiei” sub Putin-Rusia isi rezerva dreptul de a interveni prin orice mijloace-inclusiv militar-pentru protejarea etnicikor rusi din afara granitelor Rusiei”.Exact asta a fost motivul pentru ocuparea Crimeii si invaziabestului Ucrainei..Ce credeti ca se poate intimpla Romaniei si ce minte bolnava de la conducerea nATO ar accepta un asa cal troian in coasta aliantei?Noroc ca unirea nu se poate face,tratatele de aderare la UE interzic asta.Nu doar “ unirile” ,ci si “ separarile”.Pentru ambele,iesi din UE.In plus,UE nu se poate extinde in zone in care exista “ coflicte active” si “ zone fierbinti”(aka trupe straine).De aia exista Transnistria si armata a 7-a rusa,au avut grija rusii sa fie siguri ca nu se intimpla.O fi rau in Romania,da’ nici sa furi ziua in amiaza mare 1 miliard de dolari din Banca Nationala(ca-n moldova) parca n-am vazut.Germanii au platit(sau poate inca mai platesc) taxa de solidaritate pentru unirea cu RDG pina anul trecut.In timp ce romanii au platit “ taxa de solidaritate” in pretul combustibilului pentru devalizarea Bancorex tot pina anul trecut.Urmeaza taxa de “ solidaritate” pentru unirea cu Moldova?Cred ca-i ultima taxa pe care ar plati-o romanii,satui de atitea taxe de “ solidaritate” de care s-a ales praful
    in ultimii 30 de ani.Totul e frumos la nivel declarativ si emotional pentru romani,pina le spui ca trebuie sa plateasca pentru ceva-se alege praful instant de “ emotii”.Pentru ca,nu-i asa,unirea,ca si foamea,trece prin stomac(buzunar).E mai bine sa fie cum e acum,fiecare cu nevoile lui si cu pizada ma-sii.Ne certam indeajuns intre noi,valahii cu ardelenii,oltenii cu moldovenii,etc.Mai lipseau si basarabenii in ecuatia asta ca sa fie circul total.In fond,de aia ii place romaniei sa mearga umar la umar cu R Moldova si n-o ia in fata-ca sa nu se vada ca are pantalonii rupti in cur…

    00
  32. „Dacă citea tratatatul de aderare”

    Ne doare’n 14 de „tratatu de aderare”. Multi stapani au avut tratate de genul asta, imperiul austro-ungrar, otomanii si restrul care au incercat sa ne tina sub papuc.
    Ce conteaza e limba, obieceiurile si neamul, de asta Basarabia e Romania.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube