Mai prost decât un român educat…

La articolul de ieri cu terenurile agricole impozitate pentru nemuncă au sărit românii. Păi, bă comunistule, dacă suntem de acord cu asta, data viitoare vor veni să ne impoziteze maşinile, pentru că sunt verzi, şi casele, pentru că sunt zugrăvite maro! Asta vrei? HUO!!!

Ideea e simplă: oamenii sunt proşti. Dacă statul nu ar interveni în viaţa cetăţii cu legi noi, ar fi haos. Datoria statului este să îi apere pe proşti de propria prostie. Caritasul sau FNIul v-au plăcut? Aţi fi vrut ca statul să intervină şi să oprească spolierea a 300.000 români? Cam da. Dar asta pentru că FNIul era o păcăleală, prin care românii erau furaţi de bani, pe când a lăsa în paragină zeci de hectare de teren agricol şi a importa legume şi grâu din alte părţi e…economie de piaţă. Proprietatea trebuie apărată, dar doar în unele cazuri, nu?

Toţi suntem enervaţi de cocalarii care dau muzica tare, dar oare a chema poliţia nu înseamnă invadarea intimităţii şi încalcarea dreptului democratic de a asculta muzică tare?

Mai prost decât un român prost e un român care crede că e educat şi are opinii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

105 comentarii

  1. Eh, e vorba doar de democrație românească prost înțeleasă. E mișto când statul ne dă și trebuie să ne dea că de aia e stat, dar nu ne place când ni se impun niște reguli de bun simț.

    Mă mir că nu a zis vreunul ceva gen „De aia am murit noi la revoluție?!”, o sintagmă cretină având în vedere că a fost o lovitură de stat prost regizată și nici unul dintre revoltați nu a ieșit în stradă, ci a stat frumos în fața televizorului.

    00
  2. si totusi iei apararea celui mai prost manager din lume… vorbim de romania pana la urma urmei nu?

    00
  3. Chiar esti cam comunist.

    00
  4. Cristi, eu sunt in aceeasi situatie ca tine, adica am niste pamant mostenit de la bunica pe langa Bucuresti si nu am cum sa il muncesc. Diferenta e ca unde il am eu nu exista nicio asociatie sau cineva sa munceasca pamantul, chiar daca l-am oferit si gratis. Partea a doua e ca nici nu pot sa il vand, deoarece idiotii de la primarie au facut niste tampenii de nu corespunde numarul parcelei din actul de pe proprietate cu numarul parcelei din planul parcelar, astfel ca nu pot sa ii fac cadastru. Ca sa rezolv problema asta si sa ii fac si cadastru ma costa mai mult decat as putea sa scot vre-odata pe el. Si stiu ca nu sunt singurul in situatia asta.
    Asa ca, la ce ar ajuta supraimpozitarea pamantului nemuncit? LA NIMIC, fara masuri suplimentare. A, daca imi zice statul: baiete, iti alegi, renunti la locul de munca si dai la sapa, platesti suprataxa, sau ni-l dai noua pe 10 ani sa il muncim, timp in care nu platesti impozit pe el. Asa DA, asa s-ar schimba ceva, altfel e doar o alta taxa idioata care nu foloseste la nimic, doar sa mai intre niste bani in buzunarele unor smecheri.

    00
  5. Eu 8 hectare lasate de la bunicu’. Stau in Bucuresti, terenul e la 400km de mine, nu am cum sa-l lucrez.
    Ce am facut?
    L-am dat la un fel de asociatie, un fel de CAP mai mic si ei il lucreaza.
    De 8 ani se petrece asta, nu ma doare capul, nu ma intereseaza ce fac ei acolo, ba mai mult, mi se pun in cont niste bani dupa fiecare campanie agricola.
    Astia cu pamant la Domnesti = LA TARA, ADICA, e atat de greu sa faceti faza de mai sus?
    Jde milioane de „proprietari” de pamant agricol care sta nemuncit, si cumparati morcovi din Olanda!!!!!!!!!!!!

    00
  6. ce nu intelegi e ca nu ai dreptate sa te iei de oamenii de la coada sistemului, pe care sistemul ii phute pe toate gaurile posibile.
    uite-te dincolo ce subventii se acorda, ce legi se aplica si cum se aplica, si apoi te rog sa zici ca taranul roman e de vina.

    apropo, din statistica ta din articolul precedent lipsesc si vreo inca 1-2 milioane de ha declarate in lucru, ca sa mai obtina niste subventii, si care de fapt stau in paragina.

    00
  7. Unde ai putut sa gasesti imaginea asta?:))

    00
  8. Nu e frustrant sa vezi ca proprii tai cititori nu inteleg nimic din ce le spui tu acolo? They didn’t get it.

    00
  9. @user: „dincolo” pentru fals in declaratii (pentru obtinerea de subventii) faci ani grei de parnaie (unde esti pus la munca spre deosebire de RO unde se sta la TV).

    00
  10. Parisul este o atractie turistica pentru orice natie, iar pentru romani e un ideal de oras(pe langa altele)…le-ar placea romanilor sa traiasca acolo, insa in spatele cladirilor zugravite frumos si aranjate se afla o lege de prin 1875 care spune ca o data la 10 ani orice proprietar de imobil este OBLIGAT sa isi refaca fatada cladirii in caz contrar fiind pasibil de amenda babana.
    Daca o lege de asta s-ar da in Bucuresti, bucurencii care militeaza prin ONG-uri pentru frumusetea orasului sub diverse forme ar face miting ca le este ingradit dreptul la proprietatea unu jeg de cladire si ar sune „Ce domle…daca eu vreau sa stau intr-o casa careia ii cad peretii ce treaba are statul cu asta?! E casa mea si fac ce vreau cu ea!”

    10
  11. in loc sa le dea amenda ( pe care oricum nu o platesc ) mai bine sa le confiste terenurile.
    Nu doar terenurile agricole trebuie luate de stat ci si padurile.
    Cate ” pensiuni ” traiesc pe seama padurilor la munte fara sa plateasca………………. la munca ba viermilor

    00
  12. @offtopic

    Dude, mi-ai răpit copilăria cu poza aia. M-ai violat optico-emoțional. Tulai, n-am cuvinte.

    00
  13. zoso, oamenii sunt prosti. Ok. Dar de proprietatea lui nu te atingi cat timp vrei in UE. Nu poti pune impozit diferit pe 2 terenuri din aceeasi zona agricola (faza cu lucrat/nelucrat e o tampenie) si nici sa impozitezi de 2 ori acelasi lucru.
    Daca Guvernul vrea sa stimuleze munca la camp, atunci sa puna mana sa invete niste carte si sa faca mecanisme economice, nu sa verse insulte in masa la televizor precum secretarii de partid acum 25 de ani.
    Legile laptelui si carnii din ’46-’52 din Anglia pot fi un bun inceput. Incurajarea asocierii, garantarea protectiei fermierului fata de comercianti, stimularea produselor care sunt importate etc.

    00
  14. pe langa faptu ca esti un comunist mai esti si egoist. pai turcii de la care importam barabule si ceapa n-au dreptul sa traiasca bine? sau spaniolii de la care importam varza, sau grecii de la care importam mere (si alte chestii de astea care nu cresc pe la noi).
    doar n-ai vrea sa lase taranu roman tuica si sa se apuce de muncit pamantul. vrei sa se desfiinteze stirile de la ora 5?

    00
  15. Impozitul pe terenul agricol nelucrat e de fapt o formă de amendă pentru refuzul de a lucra.

    Este echivalentă amenzilor pentru refuzul de a repara o clădire (spre exemplu dacă de pe faţadă cad pietre în capul trecătorilor). Şi aceste amenzi sunt de zeci de ori mai mari decât cei 400 de lei preconizaţi, însă n-am văzut niciun administrator de bloc să protesteze.

    Sau amenzilor pentru că nu ai ITP, nu ai asigurare, lipsa numerelor de înmatriculare, pentru faruri care nu funcţionează etc.

    Conform legilor, ai obligaţia de a menţine bunul pe care îl ai în proprietate în bună stare, încât să nu afecteze siguranţa publicului.

    ~Nautilus

    00
  16. thoamne!!!! mai scrie din-astea!!!! daca nici stilul asta de „(insert topic here) for dummies” nu merge… nu stiu ce ar putea sa reuseasca…

    00
  17. Mi se rupe de ce-a fost cu FNI-ul, mai groasă a fost treaba cu SAFI. Se făcuse un control înainte și ei au fost singurii care au ieșit curați de pe urma lui, deși s-a văzut după aia cât de în regulă erau de fapt.

    00
  18. Ce parere ai de faptul ca statul plateste de ex o suma mizera pe laptele de la taranii romani….si prefera sa importe….spunea cineva mai sus…prima data sa ofere alternataive statul si apoi sa puna taxe pe pamant nelucrat…sa dea subventii…ma rog sa ajute taranul roman sa munceasca pamantul.Eu sunt bugetar si mi-a taiat din salar…mi-a impozitat munca mea…far asa fiu eu vinovat cu ceva…dar intr-adevar,sa nu mint,mi-a oferit alta alternativa…de a pleca din tzara.

    00
    • @Vlad: explicaţia e in articolul anterior. a intreţine legături comerciale cu 1.000 de oameni pentru 2.000 litri costă mai mult decât intreţinerea de relaţii comerciale cu 1 persoana pentru 4.000 litri + transport cu TIRul până în ţara unde sunt cei 1.000 de oameni care fac mofturi.

  19. Nu prea înţeleg ce are a face dreptul la proprietate cu hotărârea respectivă.

    Dacă tu ai ceva în proprietate nu înseamnă că poţi să faci ce vrei tu cu el. De exemplu dacă ai un teren în Bucureşti nu poţi (cel puţin teoretic) să construieşti un zgârie nori de 100 de etaje pentru că aşa vrea muşchiul tău.

    Dacă ai un teren pe care nu-ţi permiţi să-l cultivi poţi să-l dai în arendă (chiar pe gratis) cuiva care are chef se muncă, sau poţi să te asociezi cu alţii PĂSTRÂNDU-ŢI DREPTUL DE PROPRIETATE.

    După părerea mea terenul agricol e un bun naţional care în clipa de faţă se pierde. Olanda, la o suprafaţă puţin mai mare decât Moldova noastră, este al treilea exportator de produse agricole pe plan mondial. Ştiu, tall order, dar la cât teren avem am putea măcar să nu fim muritori de foame.

    00
  20. Ultimul care isi arunca ”aifonul” si fuge dupa grebla e cel mai prost!!!!

    00
  21. NOU
    #26

    De curiozitate ,cf bloagherilor dvs. EU care am 14 ha cultivate anual si sunt familiarizat pana la nivel de cosmar cu tot ce inseamna preturi, mafie,labareala, recolta ,muie, contractat combine,muie,bataie de joc,sictir ,muie,mafie ,muie,EU pot emite o parere obiectiva legat de asta?

    00
  22. Masura este prima prin care s-ar face un pas real inainte in agricultura din ultimii 21 de ani. Taranii s-au invatat numai sa ceara. Subventiile care sunt acum pe agricultura de la uniunea europeana sunt mai mult decat de ajuns. Sper sa ramana amaratii astia la guvernare indeajuns de mult cat sa implementeze masura. In caz contrar, PSD-ul, obligat sa ia niste masuri poplare, nu o sa legifereze asa ceva. In 2, 3 ani de zile Europa o sa inceteze sa ne mai subventineze agricultura. Si atunci o sa fie grav.

    00
  23. uiti ca statul habar n-are pe ce lume traieste si ca lipseste o politica coerenta in agricultura – care implica, printre altele, subventii si stimulente pentru fermele mari. asa se face ca, dupa ce platesti lucrarile, ai un produs pe care nu-l poti vinde la pretul la care ai scoate si profit – mai simplu, iesi in pierdere.

    eu am pamant la tara si nu-l lucrez fiindca sunt taran de oras. dar i l-am dat in folosinta unui particular care a infiintat o cooperativa, fara sa-i cer bani – ia-l, lucreaza-l, fa bani si fii fericit, cand oi avea nevoie de el iti spun eu. intre timp, omul a dat faliment, si eu ce sa fac cu el? sa-l lucrez eu? n-am timp, ca scriu pe blog. il ia cineva, GRATIS, sa-l lucreze? nu, ca pierde bani. de ce ar trebui sa platesc eu amenzi la stat? impozitul nu-i ajunge? in afara ca e prost, mai stie statul sa faca ceva? si daca nu stie, sa stea in pll linistit si sa-mi spuna ce sa fac cu proprietatea mea. pai, ori suntem liberali, ori nu mai suntem?

    00
  24. * si sa nu-mi spuna ce sa fac…

    00
  25. Acum daca e sa o luam dupa teorie, numai in cea marxista (si derivatele) zice ca terenul/proprietatea poate aduce capital doar daca e muncit, altfel trebuie confiscat.

    Nu zic eu, zice Marx.

    00
  26. Pentru toti durdulii cu pamanturi nemuncite:
    Exista firme cu care faci contract, le imprumuti pamantul lor, ei muncesc tot anul (cultiva grau/porumb/ce vrea el) si-ti da un procentaj din ce produce. Astfel pamantul este lucrat, iar tu primesti niste bani, nu mai stiu cum se cheama lucrul asta … a, da, se da pamantul in arenda (parca).

    00
  27. NOU
    #33

    la tara la mine e la 40 de km de craiova. Nimeni nu cumpara teren pentru ca nu sunt decat batrani de 70-80 de ani prin zona. Cat despre ferme sau asociatii intre tarani, nu exista in zona. Daca ma apuc sa-l cultiv, cheltui mai mult decat castig. In cazul asta ce-ar trebui sa fac, dupa tine? Sa platesc un impozit pe langa cel pe care il platesc deja? E o solutie idioata, luata de catre o guvernare care are impresia ca atunci cand maresti impozite, accize, inventezi altele noi, poporul va mari consumul(citat din Boc, de acum vreo sapt).
    E buna definitia aia a lui einstein: Nebunie: faci acelaşi lucru iar şi iar şi aştepti rezultate diferite.
    Se potriveste fix acestor 20 de ani si mai cu seama acestui ultim guvern. N-am votat Iliescu in 90, dar admit ca de la acest basescu ma asteptam la multe chestii bune.
    Unele din masurile luate in ultima vreme sunt bune, dar marea majoritate sunt total impotriva ideii de iesire din recesiune, in viziunea oricarui economist din lume.

    00
  28. Teoria ta este OK dar daca nu vezi situatia completa risti sa aberezi.
    1. Pentru orice ai in proprietate tu platesti impozit autoritatii locale/ centrale. Aici intra si terenurile agricole. Asa ca daca tu proprietar de teren platesti impozit cu ce il fu*e pe stat ce fac eu cu bunul. Dupa teoria ta ar trebui ca daca ai masina si nu umbli cu ea un an sa platesti impozit majorat chiar amenda.
    Daca nu platesc impozitul este alta discutie. Si nu, nu sunt proprietar de terenuri.
    2. Exista urmatoarea situatie: ai teren arabil, faci formalitati sa te inregistrezi ca exploatatie agricola si vei plati niste bani in plus pentru astea, si iei si niste subventii de la UE chiar daca nu lucrezi pamantul (formalitati gen infiintare firma)… Asta este abordarea UE.

    00
  29. cand zici „statul”,trebuie sa adaugi,macar in subconstient, „roman”.

    astfel,aceasta entitate care ne protejeaza pe noi,cetatenii de fni si caritas si dobitoci cu pamanturi nemuncite se apropie de ceea ce este de fapt,una care ne fura zi de zi in toate felurile.

    lasa-ne cu statul roman.nici un roman,fie el prost,cocalar sau mafiot nu poate fi mai daunator decat statul.

    statul roman se ne pupe-n cur.
    cu tot cu cei care cauta un unghi din care sa-i gaseasca vreun merit.

    00
  30. @george: ce destept esti, bravo!
    ai tu pamant nemuncit, ai incercat sa-l dai cuiva? din experienta ne dai aceste sfaturi pline de intelepciune?
    (inainte sa bati iar campii, vezi ca am pus mai sus un comentariu. pare o prostie, dar tie ma tem ca trebuie sa-ti precizez: e semnat tot „julius”, ala e comentariul).

    00
  31. ”Ideea e simplă: oamenii sunt proşti.” nu prea inteleg de unde ai tras concluzia ca statul e destept…

    00
  32. @horhe inocentu’: faptul ca tu faci asta nu inseamna ca oricine vrea si poate face. e ca si cum ti-ar spune Tiriac: „de ce nu mergi, ma, cu elicopterul?”. „pai, n-am”. „de ce n-ai? uite, eu cum am?”.

    revenind la chestiune: am un teren. nu-l vand, din varii motive – e proprietatea mea, nu intereseaza pe nimeni ce fac cu ea. nu-l lucrez ca nu stiu/nu vreau. nu-l pot da in arenda/folosinta, ca nu-l vrea nimeni. ce plm vrea statul de la mine atunci? sa gasesc solutii in locul lui? cand mi-o plati mie statul impozite, nu invers, o sa-mi angajez niste specialisti sa vedem daca pun porumb sau ovaz.

    00
  33. Care stat mai zoso ? Unde dracu’ vezi tu statul in tara asta ? Ce nu intelegi tu, e ca inainte de a da legi trebuie sa creezi conditii, conditii pe care statul asta virtual nu are cum sa le creeze. Atata timp cat nu vedem unde naiba ni se duc banii evident ca nu mai vrem alte taxe. Tocmai realizam ieri mergand cu masina ca vine primavara, ghici cum am realizat asta ?

    00
  34. ce bine ca mai sunt „oameni de bine” care sa ne deschida ochii la cat suntem noi de prosti
    da…suntem prosti ca acceptam prostiile astea din partea statului
    poate ca ar fi loc de o revolutie…sa o luam iar de la capat
    cand o sa intelegi „democratule” ca PROPRIETATEA este inalienabila si poti sa faci ce vrei cu ea!!!
    daca vreau imi cumpar un laptop si dupa aia il sparg. e al meu si fac ce vreau cu el. daca am pamant e al meu si fac ce vreau cu el, e anormal, nedemocratic si chiar comunist sa te oblige cineva fie el si statul roman sa ii dai o anume destinatie: agricola, viticola sau imbiliara!!!!

    00
  35. Ai dreptate, e mult teren agricol nemuncit. Şi noi importăm la greu, la preţuri mari.

    00
  36. La ţară ca la ţară, da’ cine are teren la oraş şi n-o pune de-o combinaţie imobiliară, să plătească statului măcar 1000 de euro pe suta de metri pătraţi neutilizată. Păi, ce credeţi, se mai construia Manhattanul dacă nu intervenea, în forţă, statul american?!… :lol:

    00
  37. no, no, no, zoso. ce-i mai grav in ceea ce spui tu e ca oamenii chiar incep sa fie prosti daca lasa statul sa gandeasca, sa fie rational si sa gaseasca solutii in locul lor (si oricum n-o face). faptul ca oamenii ”e” prosti e tocmai datorita faptului ca de decenii li s-a spus ca gandeste altul in locul lor, le da casa, masa, iar daca stau degeaba, le mai da si niste ajutoare.
    punctual, la tema proprietatii. provin dintr-o zona, bucovina, in care nu a fost colectivizare si a fost tot timpul criza de pamant arabil. de cand au inceput fondurile apia plus nu mai stiu cate ajutoare pe nemunca, si acolo pamantul a inceput sa devina nelucrat. din cauza asta, solutia nu e sa-i prostesti si mai tare pe oameni, lasand statul sa judece â, sa faca si sa dreaga in locul lor, ci sa-i OBLIGI sa gandeasca. cu alte cuvinte, luate subventiile si ajutoarele si lasati sa se descurce. vor fi prosti care vor vinde pamantul, bineinteles, si destepti care il vor munci…
    suprataxarea doar va ucide munca (si cea cu creierul)… cu alte cuvinte nu e doar neprincipiala, e si nepractica.

    00
  38. Cand a fost vorba de investitii straine „nu ne vindeam tara”. Cand a fost vorba de a da omului pamanturile si casele inapoi „veneau mosierii”. Cand a fost vorba de….orice, s-a inventat o noua forma de opozitie, cu pretextele ei. Romanul isi doreste o tara care sa mearga mai bine, dar nu schimbarile necesare pentru asta. E prostie sau ipocrizie.

    00
  39. Mie mi se pare ca lucrurile sunt mai complicate decat se incearca a se explica in cateva randuri intr-un articol de blog sau cateva cuvinte intr-un comentariu..Dreptul la proprietate este vast reglementat in legislatia romana, nu doar in cateva fraze de genul „proprietatea este inalienabila si ti-o bagi si in cur daca vrei” sunt sute de carti scrise pe tema proprietatii
    Lucrurile cu legea asta..la fel mai complicate….

    Sa zicem ca am un teren si niste vaci. Pe terenul respectiv cresc buruieni pe care eu le valorifica hranind vacile cu iarba/buruienile respective. Practic eu nu muncesc terenul, nu-i fac nimic..da pe el cresc chestii care le mananca vacile, vacile le tai si vand carne…deci terenul e valorificat in agricultura. In astfel de situatii cum facem??
    Sa zicem ca o mare suprafata de teren arabil este detinuta de un batranel….fara venituri foarte mari, sa zicem o pensie de 600 de lei…fara mostenitori de gradul 1 si…fara discernamantul necesar ptr a semna contracte de arenda, vanzare sau concesiune…Atunci tu ca stat ce faci?? Ii iei omului terenul abuziv? Nu prea poti ca nu-ti permite legea ca are mostenitori de gradul 2…Il fortezi sa vanda? Nu poate ca-i nebun? Ii mai pui o taxa ? De unde s-o plateasca? Utilitatea legii unde e?
    Si ca astea sunt mii de alte cazuri….cumsunt si cazuri de boi care ar putea sa munceasca pamantul da’ nu vor sau nu pot ca ei l-au luat la 1 euro la 80 de km de Bucuresti si asteapta sa-l vanda cu 100 euro/mp…Deci clar o risipa a pamantului arabil….Dar pentru cativa boi (sau mii, milioane da care oricum nu-s „toata tara”) nu prea poti da o lege organica care-i afecteaza pe toti…E stupid si imoral.

    In intampinarea unor idei de mai sus: da proprietatea este a ta si faci ce vrei cu ea ATAT TIMP cat nu daunezi intereselor generale ale comunitatii…Chestia cu casa…daca planul urbanistic al unui oras include ceva de genul: toate casele tre sa fie galbene sa fie frumos, atunci nu-ti faci tu casa maro ca e a ta si faci ce vrei cu ea.

    Iar chestiunea cu politica…la fel o chestie relativa care tine foarte mult de perceptie…o tara se poate guverna in mai multe feluri..toate bune sau toate proaste sau „si si”….Ptr mine e putin ciudat urmatorul lucru (ma adresez sustinatorilor acestei initiative legislative) : n momentul alegelilor foarte multi au votat cu cei ce guverneaza acum ptr doctrina si ideile democrate ce acestia le-au promovat si ca o alternativa la cei pe care multi ii considera „neocomunisti”. Principiul de baza al liberalismului democratic: „Les affairs les passe”….si se refera la un stat politienesc…adica statul are treaba cu politia si armata..(siguranta cetateanului). Bine, formele de guvernare democrate si liberale sunt in zilele noastre mai nuantate si interventia statului exista chiar si in state precum SUA. Insa aceasta initiativa cu pamanturile este clar una cu tendinta de politica sociala si de control…deci cam inspre comunism
    Ceea ce vreau sa evidentiez este faptul ca e foarte stupid sa promovezi doctrini liberale si sa aplici legi clarneocomuniste…cum este stupid sa sustii un astfel de partid.

    Daca statul considera ca exista pamant arabil care nu este valorificat de proprietari..solutia este mai simpla…sa-l cumpere de la proprietari si sa-l munceasca…ca inca mai functioneaza vechi organisme de gen CLF.
    Ma mai gandesc asa: cum ar fii, draga zoso, sa-ti vand o masina tie…si dupa aia sa incerc sa-ti mai iau niste bani daca nu o folosesti macar 10 mii de km pe an sau nu-i dai in gura 200 la h macar o data pe luna???

    00
  40. In general Romanul cauta cearta aiurea….

    Din frustrarile personale, devine o persoana toxica … care nu cauta decat scandal … vizavi de idiotii care vin la usa cand dai muzica mai tare…

    Desteapta-te romane! Ia sabia in mana si lasa lenea …

    lol …. cam atat :)

    00
  41. kla2005, faptul ca tu-ti sparti laptopul nu afecteaza pe nimeni. hai sa nu mai facem comparatii de kkt.
    daca vecinul de deasupra se gandeste sa-si umple apartamentul cu apa (ca-i a lui si face ce vrea pla lui cu el) mai gandesti asa?

    00
  42. @vali plesca: Şi Zoso este un OM adevărat. 100%. :D

    ~Nautilus

    00
  43. „Datoria statului este să îi apere pe proşti de propria prostie.”
    no comment :|

    00
  44. Postarile tale despre agricultura si terenuri arabile, venite din partea unui baietas de oras nu prea au nici un sens cat timp nu iei in considerare toate aspectele subiectului.

    Da, masura asta ar fi buna daca:

    1. Omul care ar munci pamantul ar avea un profit cat de cat din acesta.
    2. Ar exista o piata de desfacere pentru produsele oferite.

    Insa realitatea urata, pe care nici tu, nici tampitii din guvern nu reusiti sa o vedeti este ca in Romania, omul de rand(fara relatii in politica, si in administratii) va investi munca, bani gramada, timp, pentru ca la sfasit cand va trage linia sa aiba cheltuielile mai mari decat profitul, pentru simplul fapt ca pe stat nu il intereseaza.

    Deci statul nu iti ofera nimic, ci doar vrea sa iti ia, chiar si atunci cand nu ai de unde sa dai. Si inca exista stupizi care considera ca e chiar normal asta.

    Spunea cineva prin comentarii cu ceva timp in urma ca problema e ca nu sunt subventii, ca peste tot in europa agricultura e sustinuta puternic de catre stat. Asta e cea mai mica problema in opinia mea. Problema e ca pe stat nu il intereseaza cum te descurci, si nici ce faci cu marfa. Mai mult, statul nu face nici un efort sa cumpere de la producatorul roman. De ce? E foarte simplu. Pentru ca afacerile politicienilor nu au cum sa iasa cu profituri mari cand e vorba de producatorul roman.

    In concluzie, fara dorinta mea expresa de a te ofensa, iti spun direct ca ultima fraza ti se potriveste perfect tie, si nu altora in ce priveste acest subiect. Faptul ca ai trait in Bucuresti, si ca scrii pe blog de cativa ani nu te specializeaza deloc pentru a da opinii valide la orice subiect.

    00
  45. Am tot citit pe aici si cel mai bun comentariu e ala in care se spune ca ar trebui sa vorbeasca cine cunoaste. Eu nu am rude la tara in consecinta nici pamant nemuncit, dar argumentatia mi se pare slaba de la inceput. Cine crede ca preturile or sa fie mai mici pentru ca se apuca Baba Floarea de munca, inseamna ca trebuie sa isi cumpere laptopul cu 1 leu, ca e plin de chinezi care lucreaza. Aici lucreaza intermediari. :))
    2.Cred ca va uitati originile. ”Taranii e si ei oameni”. Stiu. Toti de aici ne-am apuca de sapat instant, dar avem joburi si inca merge netul. :))
    3.Pe de alta parte poate va impartasete Zoso, ce planuri are daca statul hotaraste ca toti baietii cu teren intravilan (da, chiar daca e doar in clinceni) trebuie sa isi faca casa. :))

    00
  46. ”Mai prost decât un român prost e un român care crede că e educat şi are opinii.”
    Si are acces la net, as adauga eu.

    00
  47. Pai am fost la un moment dat intr-un supermarket. Adica cum ma in romania nu se mai gaseste praz decit din olanda, rosii din turcia, telina din franta, sttuguri din namibia, cirese din chile, salata din ungaria, ardei iuti turcia, ciuperci vietnam si usturoi din china. Romania nu mai produce nimic pentru ca decit sa intre intr-o asociatie, proprietarul de teren care are acolo 10 ari prefera sa il alse de priloaga. Atunci zic ca e mai bine sa se instituie amenda. si eu am avut pamint dar l-am dat pe principiu nu ma pricep , nu e asociatie si e si la 600 km de casa. l-a cumparat vecnu de lot si acum cultiva hamei pe el. mai bine asa decit sa devina arloaga. Parerea mea/

    00
  48. @pacala: aberezi baiete, nu se plateste impozit pe terenurile agricole neproductive;
    @dragos: daca vacile mananca buruieni, terenul ala se numeste pasune si nu intra in categoria „nelucrat”;

    00
  49. NOU
    #57

    @julius ,fleosc.Incearca sa nu mai gandesti bloghereste,
    sunt cumparate 1 ha /an ,cu banii de vacanta+ strans din * pana la disparitia santului interfesier( sau mai simplu in loc de the-new-android-based-iphone-killer si husa kashteaux mai bine inca juma’ de ha) , aici nu e vb despre domnu’ {insert functie} care s-a trezit cu 100 ha de dimineata perfect legal.
    Cine crede ca exista legatura intre cultivarea pamantului si bunastare ( la nivel de taran fermier) e naiv,ca nu spun altfel ,aici jocurile sunt cu totul si cu totul altele si la cu totul si cu totul alte nivele
    Inteleg perfect ( desi nu aprob) lasarea pamantului in paragina.

    00
  50. credeam ca ai dreptul sa faci orice cu conditia de a nu deranja pe altul… asa s-ar putea spune ca si eu am dreptul sa-i carpesc vreo doua in bot lui basescu… ca tot e democratie

    00
  51. Sa inteleg ca nu aprobi numai comentariile cu opinii pozitive fata de articol?

    00
  52. Eu cred ca amenda asta ar fi benefica si ar fi si mai benefica daca ar fi usturaratoare, gen 2-3 ori cat ai plati ca sa muncesti terenul respectiv. Ca sa se invete minte.
    Problema e cand se va aplica. Cu cat mai curand, cu atat mai bine. Si totusi, cand? Am mai auzit de asemenea proiecte, dar nimic concret.
    Asa ar trebui amendati si cei care nu isi renoveaza fatadele cladirilor inestetice si/sau din care cade tencuiala, cei care nu isi curata zapada de pe trotuarul din fata casei (aici cred ca e lege, si totusi nu tine nimeni cont de ea; iar cei care tin cont sunt perceputi ca sclavi si prosti de majoritatea celor care refuza sa faca asta), ar trebui suprimata plata alocatiei si a bursei sociale copiilor care nu merg la scoala si au mai mult de X absente, etc. Romania are nevoie de cateva legi sanatoase, la mintea cocosului, si de oameni care sa le puna in practica.

    00
  53. @screwd: si daca nush cat la suta din teren e nemuncit, asta nu inseamna ca nu faci rau? Ba da, dar faci indirect. Faci prin importurile mari, prin lipsa de locuri de munca in sectorul agricol la baza si pana la oameni care sa faca marketing pt produsele acelea. O intreaga industrie ar fi tinuta in spate de terenul lasat acum parloaga.
    Daca dai cuiva in bot nu rezolvi o problema, nu ca de multe ori nu ar merita. Violenta nu poate duce decat la violenta si la frustrari.

    00
  54. Scopul nu scuza mijloacele. Uneori, de dragul libertatii, trebuie sa te abtii la a lua decizii care din prisma conducatorilor par foarte bune, dar care erodeaza increderea oamenilor in contractul cu statul.

    (un exemplu fara hectare: Obama nu s-a putut baga in ciorba bancilor, si a fost silit sa asiste neputincios la felul in care isi dadeau bonusuri din banii de ajutorare dati de stat. Nu s-a putut baga pt. ca ar fi fost un precedent de imixtiune ce ar fi distrus increderea oamenilor in propria libertate: daca azi se baga la banci, maine se baga in ciorba mea).

    Scopul nu scuza mijloacele decat in regimuri totalitare. Scopul acesta, ca agricultura sa redevina ce-a fost etc. etc., este foarte bun, dar nu cred ca o masura ce va irita mentalitatile este cel mai bun mijloc de a ajunge acolo.

    00
  55. cine mai zice „salar” ma-sa e curva

    00
  56. @hefe augmentatu’: ce inseamna „gandesti bloghereste”? daca tot suntem destepti, hai sa fim pana la capat.

    de unde stii tu cum si de ce are lumea pamant si ce telefon are? eu l-am mostenit de la bunicu’, de-un exemplu, l-am oferit gratis in folosinta, nu-l vrea nimeni. ce-ai vrea sa fac, sa-l donez? sa-l vand? sa invat sa-l lucrez? uite, cum spui tu, asa fac.

    ps: cu telefonul cu android ce sa fac? sa-l dau cuiva?
    pps: ce zici sa gatesc diseara?

    00
  57. Poate ca statul ar trebui sa si incurajeze munca agricola? Nu stiu, zic si eu…

    00
  58. @irina: iti cumpar eu doua hectare de pamint,ti le donez, te rog sa le cultivi cu ce vrei tu si ma suni peste un an . bine?

    00
  59. uite una si mai comunista:

    – sa se impoziteze parloagele, dar proprietarul sa nu aiba obligativitatea imediata a platii acelui impozit, si fara a se calcula penalitati pentru impozitul neplatit.
    – odata ce s-a inregistrat un total de mai mult de 4 ani de ne-folosinta din 10 ani consecutivi, si cu mai mult de 75% din impozit neplatit, terenul este expropriat de catre stat, pentru valoarea datorata sub forma de impozit neplatit.

    00
  60. Subventii date aiurea pe care vor sa le recupereze, macar jumatate, in ceasul al 12-lea prin amenzi. Competenta statului si seriozitatea poporului roman in actiune, ”dupa care… puteti vedea… Ma duc sa-l caut pe…”

    00
  61. Ar fi bine de s-ar si aplica, eu stau la sat si stiu multi care freaca menta all day long si au pamant pe care il lasa sa se ingrijeasca singur. Bage amenda pe ei.

    00
  62. ‘Mai prost decât un român prost e un român care crede că e educat şi are opinii.’
    Cam asa ca tine.Si tu esti roman verde…Ai opinii despre orice,De la potcoave de paduchi,la hainele cele noi ale imparatului.Si ca un roman care se respecta,presupui ca ai intotdeauna dreptate.

    00
  63. NOU
    #74

    @ julius simplu: tot ce ai scris e scris de blogher ( unde „blogher” este noul „analist”) -daca iti mai amintesti anii in care ro era inundata de analisti , pareristi mioritici superspecializati in politica,secs, psp, jailbreaking si bucatarie ,well am omis agricultura unde e clar ca excelezi.Daca tot vrei sa pari „destept” poti incerca ( nu sunt nici pro nici contra ,nu e problema mea)
    – nu stiu,nu am zis ca stiu de ce are lumea pamant si ce telefon are lumea- erau iegzemple lesne de inteles de catre orice analist
    – nu am pregatirea necesara oferirii de sfaturi ,ma irita insa analistii,cu precadere cei transformati in blogheri
    -telefonul tau? sincer nu stiu ,incearca sa iei hotarari singur
    -masa de seara? nu iti cunosc ulcerul, obiceiurile ,dar ma astept ca un blogher sa aibe colon iritabil, ca regula generala incearca sa eviti prajeli ,condimente ,grasime ,dar astea sunt basics,in caz ca nu stii asta ai ( inca) o problema
    ************
    pe bune,rezuma-te la a te da destept pe blogul tau in domeniile tale ,parerea mea

    00
  64. Unii se plang ca din diverse motive nu i l pot lucra, nu il cumpara nimeni, nu exista asociatii sau cooperatii ale taranilor, nu exista ferme mari interesate de pamant in zona aia si deci nu au alta alternativa decat sa plateasca taxa pe lene. Eu le dau un sfat beton: Donati-l fratilor statuluisau bisericii sau vreununui ONG.

    00
  65. @nachos anonimu’: pe langa ca nu stii sa citesti, nu-ti asumi nici ce cacat scrii.
    cu argumente de genul „esti blogher” si „nu-ti mai da cu parerea”, ai putea face o cariera frumoasa de prostovan.

    00
  66. lasa-i pe romani, neimportant, ia zi, se gaseste mure la Shop erotic, merita sa dau click? :D

    00
  67. @Zoso.Nu ma intelege gresit.Eu te-admir sa stii.Nu am decat respect si admiratie pt faptul ca dupa 20 de ani in care Romania a fost furata ca-n codru de catre unii si altii,tu ai gasit faptasul;Taranul roman.In sfrasit ai dat infractorii in vileag,drept urmare putem dormi linistiti,Vali Petcu vegheaza…Glorie!!!

    00
  68. ma uit si eu, pe la voi, prin comentarii . Conducatorii tai Ma refer la voi toti si la bou demine fac ceva pe dreptul tau la proprietate, in cazul pamantului, cam ce pojgita de tarana e a ta? Ca daca plesnesti cu tarnacopu mai tare si dai de o comoara aia nu e a ta. Daca dai de petrol, te baga OMV-ul in puscarie. Nu aici schimbam ceva , o sa intru mai des, o sa incerc sa facem ceva, am deschis azi un blog si am inceput un articol despre repartitoare, vreau sa va ajut sa aveti cald in casa, fara sa platiti mult, fara a incalca legea. Vraeau ca sa gasim solutii la marginea legii dar lega in toate problemel sa facem o forta nu schelaituri pe marginea catastrofelor ce ne mananca zi cu zi. www. radu-vasile.blogspot.com
    o sa incerc sa readuc an discutie cestia cu scumpirea benzinei dar cautati un blog unde sa ne unim parerile nu imprastiat

    00
  69. @zoso : nu mai e pacat, pentru ca l-ai aprobat. Scuza-mi nerabdarea.

    00
  70. @Zoso: Kudos pentru un subiect care a starnit o conversatie macar semi-inteligenta!

    strict tehnic:
    1. exista un principiu de drept de la romani incoace care spune ca dreptul de proprietate nu se pierde nici macar prin neuz. Cu o exceptie – prescriptia achizitiva. Asta insemnand ca daca tu te bagi pe terenul respectiv si un numar de ani il lucrezi si ai grija de el poti pretinde cu succes ca esti proprietar.
    2. impozitarea asta aiurea ce te poate forta la a vinde sau a fi executat silit e nici mai mult nici mai putin expropriere indirecta si nu o zic eu, o zice CEDO.
    3. daca intr-adevar este o utilitate publica atunci statul, judetul, orasul sau comuna pot linistiti sa te exproprieze si n-au decat sa redea terenului utilitatea atat de reclamata.

    Idei de genul „noi importam” pica din start. Noi care? Importa comerciantii, persoane juridice de drept privat. Nu NOI, nu statul. Si importa pentru ca le convine sa importe si pentru ca pe o piata libera este competitie. La Amsterdam este o bursa de produse agricole si poti sa iti cumperi si doar 500 kg de cartofi pe contract futures daca vrei sa iti exerciti plenitudinea drepturilor oferite de capitalism. Sau poti merge in piata.

    E cineva aici care sa planga dupa forfetar? Impozitul in discutie e exact acelasi lucru, in fine.

    Si pana la urma totul se reduce la ce noi ne dorim de la stat. Vrem un tatuc ce sa ne spuna cand si cum sa respiram sau un bun administrator care sa isi vada de administratie si sa ne lase pe noi sa ne vedem de ale noastre. Ca tot oameni (mai mult sau mai putin) compun „statul” si daca nu refuzam prezenta lor pe terenul nostru, in casa noastra, in calculatoarele noastre ei n-au sa decline invitatia.

    Uite, de meserie sunt avocat, si de mai bine de un an deschid si ii ajut pe oameni sa isi administreze firme offshore. Stii ce am invatat? Ca in Romania niciodata nu voi putea fi la zi cu toata legislatia pertinenta. In strainantate? Din Ungaria si Germania pana in UK si SUA totul este rezonabil si clar. Vrei sa fii comerciant? Te-am luat in evidenta. Nu ma intereseaza pe mine stat ce intelegere e intre asociati – va rezolvati problemele amiabil sau in instanta. Vinzi si cumperi? La sfarsit de an ar fi bine sa declari ca altfel te iau la puricat. Si daca ai fost rezonabil si responsabil nu iti trebuie o armata de contabili dupa tine sau un depozit pentru toate declaratiile posibile. Aici? Atatea reguli si atat de alambicate incat niciodata si in niciun fel nu vei fi in curat.

    Asa ca mult noroc, noua tuturor, cu statul ce il avem. Its the best our money can buy!

    00
    • @Lupu: nu, nu importi pentru ca e o piaţă liberă (lucru pe care credeam că il ştim cu toţii din start), ci pentru că localnicii nu oferă nici o solutie/alternativă viabilă. de aia au fost scoşi din competiţie aşa de uşor ţăranii, pentru că nu erau competitivi, ei o ştiu pe a lor, eu vând cu cât vreau şi daca nu mai vreau sa vand 100 kile de pepeni lu Jean de la Cora, care vine cu camionul, nu o fac, ma duc si stau cu ei in piata si ii vand suedejilor sau ii arunc!

  71. Am si eu o ideea simpla, de taran comod: daca pe stat il doare asa tare de pamantul meu nelucrat, si stau atatia salivand cu gandul la el, ca ar produce chestii bune cu el, de ce nu vine cu o solutie oficiala? Uite, de genul asta: un birou in primarie, in fiecare sat, ca tot bate vantul pe acolo, unde eu taran proprietar de 10 ha de teren sa merg si sa il dau statului cu o arenda de 300 de lei pe an, sa spunem, contract intre mine si primaria comunei. Dupa aia, primaria il arendeaza unui taran dornic de lucru, sau unui om de afaceri cu 350 de lei pe an, si din aia 50/ron/ha/an isi plateste omul care se ocupa de hartii. Eu scap de griji, ca primaria nu da faliment si e treaba serioasa, si ala care vrea sa lucreze iar e linistit, ca are contract cu primaria pe o suprafata de teren, pe un interval de timp, fara probleme. Asa, e bine? Credeti ca ar putea face statul? Ca daca e cerere pentru acel pamant, se justifica intermedierea, nu? Si daca nu vrea nimeni sa il arendeze, de ce imi ia mie statul bani ca nu il lucrez? Cam asta e dif intre a rezolva o problema si a forta lucrurile in mod heirupist.

    00
  72. Motivul pentru care oamenii sunt prosti,ii prentru ca statul ii lasa sa fie comozi,lenesi si incurajeaza prostia prin faptul ca in loc sa te lase pe tine,simplu om sa descoperi marile chei a economiei,face el treaba pentru tine.

    Firma,privatul, poate sa dea faliment.Statul nu poate,are un buton special,numit credit pe penalizari sau Banca Centrala,inflatie.

    Plus,a observat careva ca paradoxal,in tarile unde statul NU SE BAGA IN SFERA PRIVATA sau DREPTUL DE PROPIETATE is oamenii mai bogati si parca traiesc mai bine?

    00
  73. zoso, din nou o iei pe langa.
    tu chiar te astepti ca taranul roman sa scoata produse mai eftine ca engrosistii turci si altii, fara nici un ajutor ?

    ai auzit tu de vreun magazin gen carefour care sa posteze mandrii un raion cu produse taranesti, gen rosii cu gust de rosii si nu apa ?

    stii ca de exemplu nu mai exista mori la tara pentru obtinearea fainii de buna calitate, si graul nostru este calificat ca si grau furajer ? desi e de calitate I ? vrei sa iti fac o lista cu toate nedreptatiile si porcariile existente in agricultura normala ? nu vorbesc de oameni cu 1000 de ha, care tot chestii fara gust produc.

    nu stii nimic, si cu toate astea continui sa postezi aiurea.
    in zilele trecute de la primul articol, daca te-ar fi interesat subiectul, nu numarul comnetariilor de la el, ai fi aflat cum sta treaba.

    00
  74. @lecampeur, acum pe bune, esti mai tampit decat alea de pe site-ul de virgine nefutute care il asteapta pe cristos.

    Aberatie mai mare ca asta nu am auzit, taxa de lene. Adica dupa mintea ta seaca daca omul nu da periodic la sapa trebuie sa plateasca taxa de lene. Tu oare cat ai dat la sapa la viata ta, sau oare trebuie sa platesti si tu taxa de lene. Tu chiar crezi ca toti cei care au pamant mostenit o sa isi abandoneze slujbele ca sa poata un ratat ca tine sa cumpere praz romanesc din Cora?

    Problema in Romania nu e ca nu se munceste pamantul, problema sunt tampitii ca tine care asteapta sa produca altii pentru el, si daca nu sa fie taxati. Vrei praz de Romania? Atunci pune mai baiatule mana pe sapa, ca pamant de lucrat moca gasesti. Daca nu gasesti, iti ofer eu, si poti sa cutivi tot prazul pe care il vrei. Si asta e valabil si pentru restul de destepti care emit pareri semidocte.

    00
  75. @Zoso: nu, nu este aceasta problema reala, intalnita la nivel national. Si nu te contrazic de dragul de a scrie un comment, ci pentru ca stiu din chiar experienta familiei cum merg lucrurile.

    Statul vrea sa dai la Kaufland sau la Cora la un pret in care tu sa iesi in pierdere si politicianul sa isi ia spaga, si ala de la supermarketuri sa poate sa dea raportul in vest despre ce afaceri smechere stie el sa faca in Romania.

    Anul asta iesi la limita. Anul urmator in pierdere, anul urmator la fel. Normal ca dupa o vreme isi baga picioarele si taranul roman, si lasa pamantul parloaga. Poate ca s-a saturat sa munceasca in pierdere pentru ca altii sa castige, dar asta nu te intereseaza deloc, nici pe tine nici pe altii care stiu doar sa formuleze noi taxe stupide.

    00
    • @Mister_Q: ok. sunt de acord cu tine, cartelul supermarketurilor e rău.

      deci cora aduce marfa din italia sau turcia, 3 zile pe drum cu tirul frigorific, spălată, sortată şi ambalată frumos şi iese mai bine la preţ decât în piaţă, la sac şi noroi. de ce crezi că se întâmplă asta?

  76. @zoso: vad ca s-au enervat mai multi de aici in urma dialogului cu tine pe acest subiect. Eu le recomand sa se resemneze, pentru ca e imposibil sa convingi un om care nu a facut nici un an macar un experiment pe jumatate de hectar sa vada cat de amuzant e sa bagi bani, timp si sa nu scoti nici ce ai bagat. Nu mai socotesti propria munca.

    Tu vorbesti doar ca deh, articolele trebuie scrise indiferent daca ai habar de subiect sau nu.

    00
  77. yeh, si eu ti-am zis in ceallat articol, cum sta treaba la lapte de exemplu.

    vine intermediarul sa il ia cu 20-30 de bani litru.
    taranul bea ce poate din cei 10 l care ii are pe zi, face branza, mai vinde la oras la cunoscuti, si restul il da la cainii personali, sictirit de preturile jalnice pe care le poate obtine pe munca lui.
    de ce nu le ofera barem jumatate din pretul de vanzare ? 10% e bataie de joc.

    00
  78. daca poti sa le combini :si nu numai taranul.
    am un prieten in sat cu 20 de vaci, si-a facut retea de distributie pe sub mana in oras.
    vine un om cu masina, ia laptele, 80% il da la oameni cu abonament, restul la strigare printre blocuri, banii se fac 60/40%

    00
  79. „Proprietatea e un moft”

    @zoso: si proprietatea intelectuala e tot un moft? Daca statul se hotaraste ca importam prea multe carti, ca literatura romaneasca ar trebui incurajata, si ca toti bloggerii care nu au scos o carte din continutul de pe blog inseamna ca nu valorifica la maxim ceea ce au, deci dau amenda daca nu oferi carti cu blogul la vanzare? Chiar daca pe blog ai doar videoclipuri si daca nu-ti cumpara nimeni cartea pe care ai dat bani sa o editezi?

    00
  80. zibuşor, a scoate o propozitie din context si a comenta pe marginea ei nu e tocmai ceea ce ne dorim.

  81. user, ştii ce fac băieţii deştepţi? cartel de vânzarea laptelui.

    ai auzit de APLVPVE? Asociaţia Producătorilor de Lapte care Vând la ce Preţ Vor Ei?

  82. @zoso: raspunsul la intrebarea ta e foarte simplu : Pentru ca pretul oferit pentru respectivul produs producatorului +subventia si ajutorul din partea statului lui il multumeste in intreaga afacere astfel incat sa poata trai, munci, intretine familia si continua afacere. Asta la modul general spus.

    Totusi niciodata preturile din supermarketuri nu mi s-au parut deloc mici indiferent ca vorbim de lapte, legume sau fructe. Sa tinem cont putin si de raportul calitate-pret.

    Daca ar exista o piata de desfacere pentru produse multi tineri ar pleca sa lucreze pamantul pentru ca ar iesi bani frumosi. Am mai dat la alt articol exemplu Serbiei. 200 de euro pe tona de porumb pentru unii poate suna mult, dar asta e deja o afacere.

    In zona parintilor sunt sute, nu zeci, sute de hectare ramase nelucrate pentru ca pur si simplu nu mai exista putere financiara. Oamenii l-ar da si in arenda, dar nu il ia nimeni. Pana si baronul local care cultiva mii de hectare in zona a refuzat de vreo 2 ani sa il mai ia. Banuiala mea? S-a certat cu cine ii rezolva contractele bune mai sus, si s-a dus totul.

    Tatal meu inca cultiva pamant luat in arenda. Supravietuieste, dar cum? Are marfa in toamna gramada, zeci de tone de produse. Si merge toata primavara la piata ca sa ii picure si lui ceva. Pana in vara reuseste cumva sa il mai dea, pentru ca de ceva ani banatul nu a mai intrat pe piata din zona lui.

    Asa face italianul turcul sau nemtalaul? Sta sa dea la kg porumbul sau graul, sau rosia? Sau merge direct cu toate zecile sau sutele de tone de produs la o baza, a luat banii gramada, i-a strans mana intermediarului multumit de profit si a plecat zambind bucuros spre casa?

    00
  83. Pacat ca nu sunt indeauns de multi tarani pe blogul asta. Cei care isi permit un abonament la net pe luna v-ar fi spus ca agricultura e grea, ca se munceste mult, ca nu primesc cati bani ar trebui, ca statul nu ii ajuta etc. Dar in spatele curtii lor de oameni gospodari, o sa gasiti tractoare, utilaje, hambare pline de cereale, animale, Skoda Octavia etc. Lucruri pe care un orasean nu le strange intr-o viata. Toate astea sunt cumparate cu banii jos. Taranul roman nu stie de credit (nu ala pentru plasma). Asta ar putea sa fie un subiect ca nu is se pun indeajuns de multe mijloace de a avansa la dispozitie. Dar sa acuzi (cum vad in foarte multe comentarii) DOAR statul pentru incompetenta e absurd. Intelegeti ca taranii nu vor sa munceasca. Punct. Nu mai enumerati exceptii ca batrani, mosteniri etc. Sunt doar exceptii. Marea majoritate a satului romanesc e la capsuni in Spania sau la carciuma.

    00
  84. „Ideea e simplă: oamenii sunt proşti. Dacă statul nu ar interveni în viaţa cetăţii cu legi noi, ar fi haos. Datoria statului este să îi apere pe proşti de propria prostie. ”
    nasol! gindesti EXACT ca un socialist.

    00
  85. Zoso, sper ca nu confunzi intermedierea de care spun eu cu subventie pentru producatori, nu? La fel de bine pot sa iti spun ca a fost acea masura cu renta viagera pentru cei ce nu mai puteau sa isi lucreze pamantul care daca nu ma insel s-a scos. Nu crezi ca ar trebui oferite si solutii pentru cei care nu pot produce, nu doar pentru cei care incearca?

    00
  86. La comentariul nr. 83 ti-am oferit o solutie, si anume ca statul sa intermedieze arenda terenurilor. La comentariul nr. 85 mi-ai spus ca exista o solutie „subventionarea”, acum imi spui ca sunt incoerent. Ce legatura vezi tu intre solutia mea si raspunsul tau? Eu sunt ala incoerent?

    00
  87. nu. tu vorbeai de „nu pot produce”. eu ti-am spus că statul ajută oamenii, prin subvenţii. iar tu vii si imi spui ca nu pot produce. poate nu inteleg eu discuţia. cum adică nu pot produce?

  88. Subventia este undeva in jur de 150 de euro daca nu ma insel, adica 600 de lei/ha, atunci cand ti se vireaza in cont (si nu la inceputul ciclului agricol). In articolul tau anterior cineva a pus un link https://www.revista-ferma.ro/articole/agronomie/calcule-pentru-culturi-rentabile dintr-o revista de domeniu, cu un inginer care munceste aproape 1000 de hectare de teren, deci stie despre ce vorbeste. Acel inginer spune ca un hectar de porumb l-a costat 2700 ron, si tine cont ca fiind ferma mare probabil are cel putin o parte din utilaje si spatii de depozitare, spre deosebire de un taran care nu are decat acel teren din camp, o sapa si o magazie in curte. De unde propui tu sa ia un pensionar 20 de milioane/hectar imprumut ca poate face bani la toamna? O pensie la tara e pana in 5 milioane, una de membru cooperatist. Sa spunem ca omul are 4 hectare, cine ii da 80 de milioane, la un venit de 8-10 milioane pe familie, fara garantie, pensionari fiind? Pe ce termen si care ar fi dobanda? Si dupa asta, sperand la o recolta buna ajungi la problema ta: cui ii vinzi marfa? Cine vine sa cumpere 50 de oua pe zi sau 200 de kg de cartofi de la un taran? Cine crezi ca iti ia productia ta de pe 4 hectare, cand ala din articol munceste o mie, si sunt altii mult mai mari si mai usor de discutat cu ei? Si e destul sa ai o productie slaba ca sa iesi din carti, si in fiecare an trebuie sa imprumuti bani la inceput si sa ii dai inapoi la recolta, ceea ce nu te lasa sa astepti un pret convenabil pt tine, ci esti fortat sa vinzi atunci. Subventiile sunt foarte bune, insa doar pentru cei care au deja o afacere in agricultura, niste bani de rulat, o parte din utilaje si spatiile de depozitare. Insa noi vorbeam de proprietari de terenuri batrani sau saraci, care nu au decat acel teren. Despre ei spun eu ca nu ii ajuta deloc acea subventie, si momentan raman la parerea mea, pana ce imi explici cum demarezi o afacere in agricultura de la zero bazata pe subventie. Si nu imi spune „sa se asocieze” :)

    00
  89. NOU
    #105

    O extrapolare tardiva de nespecialist,plecand de la https://www.libertatea.ro/lifestyle/marii-bautori-de-cafea-pot-avea-halucinatii-319462 :
    La fel ca intotdeauna chiar daca va fi seceta sau nu se va decreta seceta ,la recolta pretul va fi infim ( chiar daca e supraproductie sau nu) iar vasele de grau vor face aceeasi plimbare de 2 zile pentru a se intoarce ca grau de import.
    Dar taranii sunt de vina,logic.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile