“mai mult nu pot să las la preţ”

Anul trecut citeam un anunţ pe un forum, unde un nene vindea o maşină de lux. Maşina fusese câştigată la un concurs, proprietarul avea alta, mă rog, o vindea. Foarte tare era formularea.

Masina costă 32.000 în catalogul dealerului, eu o vând la 29.500.

OK, maşina nouă, neînmatriculată, 0Km. După 3 luni nici un cumpărător. Hai că e nouă, neamule. Da, cocoş, mai lasă 5.000 la ea. CÂÂÂT? Păi rămân cu gaură în buget dacă las. Păi nu, că e câştigată, nu ai dat bani pe ea. Dacă vrei să o vinzi, mai lasă din preţ. Mai mult nu pot să las. El o ţinea pe a lui. Ca la dealer costă cu 3 mii mai mult. Şi că el nu lasă. Ce dacă rămâne cu maşina şi nu are ce face cu ea? EL NU LASĂ LA PREŢ!

La un moment dat m-am plictisit de lamentări şi n-am mai urmărit discuţia. Dar faza era amuzantă foc. La fel se întâmplă şi cu parcurile auto. Avem sute de maşini folosite pe stoc, dar nu le vindem deloc. Cum să lăsăm la preţ? Stăm cu ele pe stoc!


Maşini reposedate de demonul crizei (VIDEO)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. În toamnă o să plouă cu merţane şi vei primi rest un logan în loc de mărunţiş.

    00
  2. NOU
    #2

    Exercitiu de imaginatie: vreau sa cumpar un apartament de la cineva care l-a cumparat cu 10.000 de euro acum 7 ani. Proprietarul cere 70.000. Ii spun sa mai lase din pret ca este criza, apartamentul este vechi, iar el l-a luat oricum de zece ori mai ieftin.
    – Cum sa pierd 20.000 de euro si si sa ti-l dau cu 50.000?
    – pai nu pierzi 20.000, castigi 40.000, ca doar l-ai luat cu 10.000 iar asta inseamna oricum un profit de 300% in euro in doar 7 ani.
    – du-te ba de aici, daca ti-l vand cu 50k ajung prostul satului, mai bine astept.
    Si o sa astepte pana il va vinde cu 30k. Poti sa il acuzi de ceva?

    00
  3. Abia astept sa vad ce se va intampla prin toamna… Inca nu e focul iute.

    00
  4. @Cristi , este o mentalitate de idioti . Nu ai ce sa le faci , ce-i rupti in cur care s-au trezit peste noapte cu propietati care „valoreaza” jde mii de euro . Si astazi se gasesc unii care mai cred ca piata se va redresa , si noi astia „gica contra” vorbim de fapt prostii din invidie ca nu avem noi ceea ce au ei .
    Interesant este ca azi, nimeni in Romania nu este in stare sa evalueze un activ la valoarea lui reala , deoarece perceptia localnicilor este ca de fapt toate valoreaza mai mult decat sunt ele , si ca sa vinzi trebuie doar sa gasesti fraierul . O natie de smekeri si fraieri . In vecii vecilor nu se va ajunge la un numitor comun cu ei . Asta este .

    00
  5. … de fapt, mentalitatea de saraci se vede din plin pe autorul articolului si pe comentatorii lui de vaza, unii mai prosti ca altii! saracul cand nu ajunge la struguri, injura proprietarul viei ca-i da scump… jepatilor!

    00
  6. NOU
    #6

    Era un BMW la vreo 16 mii de euro. Parerea mea, face toti banii. Insa totusi, asteptam vremuri mai ‘prielnice’ sa ne cumparam o masina

    00
  7. Nu-i mai criticati pe fraierii care tin la pret … la primavara vor vinde de disperare la preturi mult mai mici! Daca ar fi toti destepti va dati seama ca viata ne-ar fi mult mai grea?

    00
  8. Toata ambitia asta o sa se termine la un moment dat, cand stai cu masina in parcare pierzi bani in fiecare zi ce trece, pe de o parte cu uzura morala a masini iar pe de alta parte cu eventuala dobanda de care ai fi profitat daca ai fi avut banii cash.

    00
  9. Cica doar depozitarea unei masini intr-o astfel de parcare – showroom outdoor :) costa 5 euroi pe zi.

    00
  10. @ Cristi Orgonas, nu prea înţelegi că 10.000 de euro nu mai au cum să fie 10.000 de euro de acum, aşa că n-are de unde să apară profitul ăla de 300% pe care-l visezi tu. Ce uşor e să fii analist din cur!

    00
  11. Desi solutia „taiem preturile ca sa le vindem” pare extrem de logica si fundamentata la prima vedere, nu este chiar asa. Desi inflatia („cresterea preturilor”) este un lucru negativ, fenomenul invers, deflatia (a nu se confunda cu dezinflatia) este si mai daunator. Deflatia a fost in centrul Marii Crize americane din anii 30, ca sa ne facem o idee despre ce vorbim si este in general asociata cu recesiunile majore. Dezastrul provine de la spirala deflationista (cand preturile scad treptat) iar deflatia este asociata cu sentimentul de panica. Minim de cunostinte aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Deflation .

    Cel mai bun exemplu de dezinflatie (precursoarea deflatiei) este comertul online cu IT. Concurenta agresiva si lipsa unei strategii coerente a condus la o bataie pe preturi mici, materializate in marje de profit insignifiante sau, mai rau, pierderi. La prima vedere e OK, e concurenta de piata, castiga cel mai puternic etc. Dar daca veniturile sunt sub costurile operationale pe termen lung magazinul falimenteaza, se reduce numarul de vanzatori, piata nu mai este concerentiala si ajungem la oligopol, ca in cazul telefoniei mobile.

    Ma rog, ce vreau sa zic e ca lucrurile nu sunt asa simpliste cum par si ca nu ar fi rau sa citim putina eonomie inainte de a emite judecati economice. :)

    00
  12. Mentalitate tipic balcanica… o sa mai treaca inca 1.000 de ani si nu se va schimba nimic in acest sens…

    00
  13. Si mai nasol pentru el e ca masina pierde din valoare si daca o tii cu 0 km in parcul auto la vanzare. Pe langa ca se degradeaza usor stand pur si simplu mai sunt si alti factori: face ani, desi nu face km, se apropie lansarea unui model mai nou, se pierde din perioada de garantie… Dupa 1 an de tinut la pret o sa-si dea seama ca a pierdut mai mult decat daca mai scadea un pic inca de la primele negocieri.

    00
  14. Nu stii cum e romanul … vrea sa faca mult investind putin … sau deloc. Nu-i pasa de criza, vrea bani. Ca doar pentru asta traieste, nu ?

    00
  15. In cazul de fata, omul pierde nelasand la pret (mai ales ca masina a fost castigata – para malaiata).
    In cazul exercitiilor de imaginatie (si de la tine khris am pretentii ca am vazut ca te pricepi la economie) nu e deloc asa. La ritmul in care se construieste in Rromania (si mai ales calitatea constructiilor noi si locatia cel putin dubioasa a acestora), in 10 ani se va ajunge ca un apartament vechi sa coste cat un sat. Singurele solutii vor fi sa ne mutam la n km(cu n>20) de orase sau sa platim 10 vieti la un apartament intr-o zona buna a orasului.
    Astfel, ce rost are ca tipul ala sa vanda cu 50k (ca e criza) cand poate sa tina la pret ca oricum cineva il va cumpara la un moment dat: cine vrea sa cumpere, cumpara oricum.
    Bagatorii in seama pe bloguri zic ca lor li se pare ca apartamentul valoreaza mult mai putin, insa niciodata valoarea unui bun nu este absoluta (multi dintre noi nu ar da pe o panza de van gogh 10mil de dolari, iar altii ar da si 100 de mil) totodata pretul unui bun nu este strans legat de valoarea lui.

    00
  16. Zice Mossad mai sus:

    Interesant este ca azi, nimeni in Romania nu este in stare sa evalueze un activ la valoarea lui reala , deoarece perceptia localnicilor este ca de fapt toate valoreaza mai mult decat sunt ele , si ca sa vinzi trebuie doar sa gasesti fraierul . O natie de smekeri si fraieri . In vecii vecilor nu se va ajunge la un numitor comun cu ei . Asta este .

    Nu neg, perceptia localnicilor poate ca este distorsionata, insa e clar din ce ai scris ca esti suparat pe natie, pe totalitatea celor care au de vandut apartamente, ca tin la pret, ca niste romani verzi ce sunt. Insa te-ai gandit ca din punct de vedere economic aceasta caracteristica ce tie nu-ti place is pe care o asociezi cu prostia, este o strategie valida? Daca toti sunt cretini si daca toti tin la pret, cumparatorii vor fi nevoiti sa se stranga la punga si sa cumpere, cel putin cei care chiar au nevoie disperata sa cumpere. Ceea ce inseamna ca o parte din apartamente se vor vinde la pretul cerut. Ceea ce le da motive proprietarilor sa spere ca si ei se vor numara printre aceia care vor vinde.

    Q.E.D.

    00
  17. @motanes: Cand postezi ceva, oriunde, recitesti ce ai scris? Comentariul tau nu are nicio logica…Probabil vroiai sa te referi la inflatie or smth dar oricum esti praf.
    Nu prea inteleg agresivitatea asta de cacat la tine: „analist din cur”. Probabil ai vreo agentie si somezi.
    Si pentru tine, o aroganta: in exemplul comentatorului respectiv profitul este de 400%. = ((50000-10000) / 10000) * 100

    00
  18. Exercitiu de imaginatie: i-a imprumuta-te de la o banca ( oarecare, ca toate-s la fel) cu 10000 de euro acum 7 ani, vezi cat a costat creditul (calculeaza si profitul nerealizat aferent cheltuielilor creditului) si vinzi acum cu 50000 de euro. Parca nu mai iese la fel socoteala, nu ?
    Uitam ca banii costa, chiar daca provin din sursele proprii.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube