De ce nu ne mai căsătorim la 20 de ani?

Contemplam întrebarea asta acum câtvea săptămâni, când a fost nunta unui verişor din partea mamei. Acum 20 de ani viata era mult mai simplă. Terminai facultatea sau profesionala, statul avea grijă să ai casă şi serviciu, te întorceai la 6 de la muncă, aşteptai o oră să înceapă programul TV, te uitai la ştiri şi la film, dacă îţi plăcea, şi te bagai în pat cu şuba pe tine. În weekend te duceai la un ceai dansat şi citeai revista „Cinema”, care avea vreo 40-50 pagini, sau colecţionai timbre în clasorul de 100 lei cumpărat pe sub mână.

Viaţa nu lăsa loc de dubii sau dileme. Nu îţi era frică de şomaj, nu aveai rate la bancă, nu cheltuiai prea mult pe mâncare.

Acum sunt prea multe ingrediente în mix. Prea multe idei. Prea puţină educaţie. Plus, ambele tabere au impresia că merită mai mult decât ce găsesc.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. Ar mai fi si asta:

    00
  2. Acum cateva sute de ani casatoriile aveau loc la 12-15 ani, pentru ca decizia era luata de parinti. Acum 100 de ani, era o mare tragedie ca fiul/fiica tau sa nu fie casatorit/a pana pe la 20 de ani. Acum, am prieteni care s-au casatorit la 40 de ani, pentru ca asta voiau, fara peer pressure.
    Pe de o parte, da, unul din factori e siguranta sociala a unui loc de munca asigurat, a unui apartament ieftin, samd.
    Pe de alta parte, mai exista si o schimbare a mentalitatii dinspre „e datoria mea sa ma casatoresc rapid si sa torn un copil” spre „ar trebui sa ma casatoresc doar cand/daca simt eu ca e ce vreau”.

    00
  3. Pana spre secolul 18 cam in toata Europa oamenii se casatoreau pana la implinirea varstei de 15 ani fiindca speranta de viata depasea foarte rar 40. Acum in tarile civilizate oamenii depasesc in mod curent 90 iar generatiile care se nasc acum probabil ca vor depasi curent 100+. Nu mi se pare deloc nenatural ca extinderea duratei de viata sa vina la pachet cu extinderea fiecarei perioade din viata asta – gen avem o copilarie mai lunga, o adolescenta mai lunga, o perioada de adaptare la realitatile economice… mai lunga, o perioada de acomodare in familie pana la aparitia primului copil… mai lunga. Etc etc!

    00
  4. @ Dan – foarte bine zis.
    Studiile din ultimele decentii arata o schimbare profunda a ciclurilor de viata gen adolescenta, tinerete/maturitate, etc. Studiile zic ca am putea echivala varsta de 20 ani din anii 60 cu varsta de 27-30 de ani in zilele noastre, desigur depinde foarte mult de societate. Sunt convins ca in tarile slab dezvoltate oamenii inca se mai casatoresc la 20 ani.
    Pe de alta parte e mult mai sanatos si mai bine sa faci copii cat esti tanar, poti petrece cu ei mai multa vreme, esti mai apropiat de varsta lor, etc etc.

    Zoso – fazele cu loc de munca asigurat, siguranta sociala si preturi bune la toate sunt vise umede comuniste.

    00
  5. Citat din mama, la auzul vestii ca varul meu (25 ani) se „marita”: Pai are serviciu, a terminat masterul, de ce sa nu se insoare? E nomal!”

    E normal? Ca mie nu mi se pare….

    00
  6. „Acum sunt prea multe ingrediente în mix. Prea multe idei. Prea puţină educaţie. Plus, ambele tabere au impresia că merită mai mult decât ce găsesc.”

    Genial.

    00
  7. Pentru ca le-a intrat morcovul democratiei in cur, azi poti fi milionar si maine somer :))
    Cunosc multe familii de italieni, din toate paturile sociale, de la muncitori simpli si pina la cadre militare, au totusi in comun aceiasi mentalitate.
    Stau logoditi pina pe la 30-35 de ani, dupa care urmeaza nunta si copilul. Nu se arunca in viata dor pentru a avea ce fute dimineata si seara :))

    00
  8. de pe ce telefon ai scris articolul asta? ca nu e scris de pe tastatura normala :D

    00
  9. ce a trecut vremea… expresia acum 20 de ani trebuie inlocuita cu acum 25 de ani. acum 20 de ani viata incepea sa devina din simpla tot mai ,,complexa”.

    00
  10. din tot ce ai zis tu rezoneaza cel mai puternic „mai putina educatie” . cu tot ce se striga pe la teveu si prin ziare oamenii or sa faca asta din ce in ce mai putin

    casatoria nu e un blestem, e un lucru foarte misto

    00
  11. Comentariul lu Dan reflecta perfect si parerea mea; momentul casatoriei/aparitiei copiilor e legat in primul rand de speranta de viata in crestere. Au aparut perioade intermediare care inainte nu erau accesibile decat unui numar redus de oameni, cum ar fi perioada de frecare de menta si distractie si baut si pierdut nopti si lipsa de responsabilitati dintre 20-25 de ani. Cu prelungire pana la 35-40 la unii :)) Oamenii au mai mult timp si mai multi bani.

    In plus, e si normal ca specie sa ne adaptam la cresterea duratei medie a vietii, si inca nu o facem suficient de repede; acum cateva sute de ani, faceai copii la 15 ani si tot nu ajungeai sa fii bunic de multe ori. Rata de refresh era complet diferita. Acum daca am face copiii la 15 ani, pai am ajunge sa fim stra-stra-strabunici :) si s-ar duce in balarii cresterea poplatiei, care si-asa e enorma.

    Sa stii ca totusi, eu cred ca in Romania media de varsta a casatoriei a ramas pe undeva sub 25 de ani, mai ales la fete. Si eu am tendinta sa ma raportez la prietenii mei, care la aproape de 30 ani sunt necasatoriti in proportie de 80%, dar noi suntem un procent micut din totalul poplatiei.

    00
  12. Eu ma gandesc sa raman burlac; si asa toate femeile sunt materialiste! In felul asta nu-mi mananca nimeni banii iar daca ma gandesc sa am copii peste 10-20 de ani exista mame-purtatoare pentru care pentru suma potrivita iti face si gemeni-tripleti!
    P.S. Propozitiile de mai sus nu sunt o gluma-ma gandeam de mult daca mai merita sa fii casatorit in ziua de azi-si eu zic ca nu merita-poate cel mult concubinaj!

    00
  13. pai tocmai d-aia nu se mai intampla la 20 de ani.
    ca nu ai casa, nu ai serviciu, nu ai terminat ceva care sa-ti ofere un viitor la doar 20 de ani. plus ca atunci esti inca necopt, vrei sa faci o gramada de treburi, tu esti cel mai cel, tu le stii pe toate. dar nu e asa.

    tot de la lipsa acestor nevoi incepe goana dupa cascaval. la ambele sexe.

    cand ai bani, incepi sa ai putere, faci tot ce vrei, ai pe cine vrei si incet-incet nu te mai gandesti ca vrei sa ai o familie. pentru ca asta inseamna sa faci sacrificii. apoi te pocneste pe la 40-50 de ani ca totusi ai vrea sa ai un puradel, ca sa-i lasi lui totul si poate, cu ceva noroc, te va ajuta mai incolo.

    cand nu ai bani, te zbati pentru ei. cu greu vei considera ca ai putere sa-ti intemeiezi o familie, pentru ca un puradel iti va lua bruma de banutzi pe care-i i-ai strans atata vreme cu mult efort. te trezesti pe la 40-50 de ani ca trebuie sa ai un copil, ca asta era visul tau de la 20 de ani.

    ar mai fi si partea – e greu sa-ti gasesti pe cineva care sa fie statornic, sa te ajute si sa se sacrifice pentru tine neconditionat. iubiri d-astea foarte rare. mai mult in carti si-n filme. pentru ca viata bate tot. asadar, nu te mai casatoresti. ca sa nu pierzi… bani. mai bine in concubinaj. in tarile nordice, abia se mai casatoreste lumea. cine o face, este privit ca un ceva anormal.

    00
  14. Daca stai sa te gandesti la viata dinainte, era mai linistita poate chiar si mai placuta si in unele feluri mai usoara. Multi nu cunosteau produsele din strainatate deci nici nu si le doreau, erau multumiti cu absolut tot ce aveau.

    Dar sincer, daca te gandesti la zilele noastre, iti dai seama ca pe vremea aia erai prins intr-o cusca. Ti se dadea ce se vroia, mancai ce se vroia si asa mai departe, erai controlat de cineva. Chiar daca viata era mai buna.

    Iar raspunsul la intrebarea ta, de ce nu ne mai casatorim la 20 de ani, este simpla. Lumea doreste sa isi traiasca viata, pentru ca daca nu o faci o sa iti lipseasca iar in timpul casatoriei vei face multe greseli. La 20 ani exista putini care sunt cu adevarat maturi in cap, iar restul moment se gandesc la multe femei, un septar la scara blocului, prin cluburi si asa mai departe.

    Putini se gandesc la ceva constructiv. Muncit, construit o casa in strainatate, niste bani pusi deoparte sa avem la batranete, o masina, doua trei ca poate e mare familia. Si sa iti permiti multe nu sa traiesti ca sa muncesti si sa muncesti ca sa traiesti.

    00
  15. Am avut un tovaras care s-a casatorit la 20 de ani si ghici ce? S-a despartit de nevasta dupa 1 an :)

    00
  16. Fraza cheie e „prea putina educatie”. E de esenta.

    00
  17. aveti dreptate.
    In realitate doar in tarile civilizate, unde exista educatie, oamenii se casatoresc mai tarziu si au un copil, max. doi (trendul a inceput acum 100 de ani in Franta). In tarile sarace unde nu prea stie lumea sa citeasca si sa scrie, se casatoresc foarte devreme si au f. multi copii (ex. India).

    00
  18. Sunt mai mulţi factori care contribuie la acest „fenomen”.

    În primul rând ieşim de pe băncile şcolii ceva mai târziu, ceea ce înseamnă inevitabil că ne maturizăm mai greu. Dacă înainte de 89′ terminai şcoala (liceu, profesională şi foarte puţini facultate) până la un 20-22 de ani, acum toţi facem şcoli până aproape spre 30 de ani (una-două facultăţi, unul sau mai multe masterate, din ce în ce mai mulţi fac şi doctorat). De aici şi efectul de maturizare tardivă…mai demult terminai şcoala şi intrai direct în câmpul muncii. Acum, după ce termini, îţi mai acorzi câţiva ani de „regăsire” ca să vezi unde ai şi tu loc în câmpul muncii…de unde şi termenul din ce în ce mai des utilizat de adulţi emergenţi (24-30 de ani – Erikson), adică ăia care nu ştiu încă ce vor de la viaţă. Pe cale de consecinţă, cu cât intri mai târziu în câmpul muncii, cu atât mai târziu eşti pregătit să te căsătoreşti şi să susţii o familie.

    Pe urmă ar fi valorile sociale, care s-au schimbat radical în ultimele două decenii. Dacă înainte era valorizată instituţia familiei, în prezent aceasta este în declin, de unde nici graba de a te avânta într-o căsătorie. Valorile post-materialiste au şi ele un rol însemnat, în prezent lumea e orientată preponderent spre acumularea bunurilor materiale, tocmai pentru că, aşa cum şi tu ai specificat, statul nu ţi le mai asigură. Iar exacerbarea valorilor materiale a condus la o deteriorare a calităţilor umane, de unde şi sentimentul că merităm mai mult decât primim.

    În concluzie da, prea multe ingrediente în mix.

    00
  19. Cred ca cea mai buna explicatie e SEXUL!!!!…acum poti sa gafai linistit…nimeni nu ma tine cu dintii de-o bucata de piele si nici frica de plozi n-ai…e logic ca poti sa stai mai mult….
    pe vremuri faceai pasul cand te manca prea tare si era musai sa te scarpini….

    00
  20. @Attilla +1

    Inainte femeii ii era frica sa ramana insarcinata iar masculul eventual s-o taie, asa ca targul era „vrei sex, ia-ma de nevasta” :D
    Femei divortate sau singure cu copil erau destul de rau vazute inainte, cam cum sunt acum la musulmani.

    00
  21. Pentru ca nu vreau sa stau langa un bou de acum cand sunt tanara si frumoasa.Sa dovedeasca ca ma iubeste pt. personalitate,caracter,suflet,blabla atunci cand am sa fiu zbarcita si cu proteza.

    00
  22. @PlayActive: tu ai vreo 15 ani si n-ai avut nicio prietena pana acum, nu?

    00
  23. Parca toti aveti cate un pic dreptate..:)Eu am 27 de ani inca nu ma simt pregatita sa ma marit. Ceea ce ma enerveaza e pressingul oamenilor din jurul meu .pt ca sunt cu cineva de niste ani,toti ne intreaba „Si,voi,cand faceti pasul cel mare?”,ca sa nu mai zic de bunica-mea si restul inteleptilor din familie care imi tot dau exemple de cutare care s-a casatorit,de cati copii are cutare etc.Oare de ce e atat de greu de inteles pt unii ca sunt persoane care pur si simplu nu sunt pregatiti de casatorie la clasica varsta de pana in 30 de ani? na,ca m-am descarcat si eu..:))

    00
  24. *persoane pregatiti fail,scuzati,ma luase valul. „persoane pregatite”

    00
  25. E vorba de educatie. Problema e ca oamenii nu prea stiu ce vor. Cand realizeaza ca vor sa se casatoreasca e putin cam tarziu si incep sa faca nazuri. Pe masura ce inainteaza in varsta sunt si mai carcotasi, pt ca nu-i asa, e mai usor sa dai vina pe una, pe alta decat sa-ti vezi lungul nasului.

    00
    • @madpinguin: nu. atunci când ştiu ce vor dau peste alţii care şi ei ştiu ce vor. şi se intâlnesc doi oameni de 30 de ani, care fiecare vrea altceva şi nu acceptă compromisuri.

  26. @PlayActive: Gemenii nu pot fi decat doi, iar tripletii – trei. Nu exista gemeni-tripleti, gemeni-cvadrupleti. Ori sunt gemeni, ori nu.

    00
  27. NOU
    #31

    Mai, nu stiu ce zic statisticile insa in grupul meu de prieteni toti s-au casatorit pe la 27 de ani. Eu sunt singurul care fac 29 si inca nu i-am pus fierul pe deget, dar sunt presiuni mari sa fac asta :). Nu stiu cum de mai rezist!

    Si cred ca varsta mai inaintata la care ne casatorim nu are treaba cu viata mai lunga sau faptul ca inainte aveai totul asigurat de stat. Totul pleaca de la faptul ca acum ai nenumarat de multe posibilitati de a-ti umple timpul, nu mai esti fortat sa ai pe cineva langa tine. Poti sa iesi cu prietenii, sa pleci in excursii, te duci in cluburi, stai pe internet, te uiti la filme, scrii pe blog, etc. Inainte te duceai la munca, veneai acasa si stateai cu nevasta ca altceva nu prea puteai sa faci, te culcai. Posibilitatile erau limitate, nu de buget ca acum, ci de restrictiile partidului sau ale tehnicii.

    00
  28. dansant, mă. ceai dansant.

    00
  29. Pana la 22-24 de ani cei sunt multi ocupati cu studiile, cu alea, cu alea. Ma rog, erau pana acum, ca bac-ul lui Funeriu a cam subtiat randurile alora de o sa intre la facultate.

    In perioada 24-28-29-30 de ani te dezmeticesti. Incepi sa lucrezi, incepi sa faci bani, pleci de acasa, descoperi ce misto e fara obligatii, poti experimenta diverse combinati, etc etc etc. E un trai dulce si tragi de le cat poti.

    Dupa asta, parerea mea e ca ai lungit-o deja prea tare. Pana la la 28-29-30 de ani ti-ai facut de cap, iti cam ajunge. Merita sa iti pui pirostiile si sa faci plozi: ai alt fel de satisfactii de la viata si zau ca merita sa schimbi registrul.

    Pentru aia cu argumentul „da, da acum traiesc 90 de ani, de ce sa ma grabesc”, le pot zice: ia vezi cum duce o femeie sarcina pe la 35-40 de ani, nu zic 50. E nasol rau, va zic eu. Vedeti si cam cum creste factorul de risc la sindromul Down cu varsta la doamne. Domnii stau mai bine, medical vorbind, dar tot dai de chestii cam naspa: tu ai 55 de ani si fiu-tau de 10 ani vrea sa jucati fotbal impreuna. Ia sa te vad. Sau cand e la liceu sa te vad cand ii auzi colegii „ai venit cu bunicul la scoala”. Copiii cer resurse mari de rabdare si energie, nu gluma. Nu le prea mai ai pe astea la 40-50 de ani

    Poate ca speranta de viata a crescut, dar perioada optima sa ai copii tot acolo a ramas. Cam toate trebuie facute la vremea lor. Pur fiziologic, copiii trebuie facuti la 20-25 de ani. Hai ca ne mai intindem cativa ani, ca ne e traiul dulce, e una. Dar deja dupa 30 de ani timpul fuge ca focul, nu mai ai timp de stat. Decat daca esti lenes, egoist si comod. Si nu ai chef sa pui osul la bataie si pentru altii, nu doar pentru tine. Dar de vina sunt criza, bancile, ratele, nesiguranta, somajul, epuizarea petrolului, etc etc etc.

    Si mai e un avantaj cu copii facuti devreme: cand ei fac 15-16 ani e inevitabil ca se desprind de tine, in mare parte. Nu e o perioada prea vesela, iti dai seama de asta, ca au crescut. Dar daca asta te prinde in putere poti sa bagi carbuni noi in relatia cu partenera si/sau in meseria pe care o faci. Inca te tin balamalele sa calatoresti, sa inveti lucruri noi, sa muncesti, sa faci chestii. Mai bagi o tura de tinerete si semi-independenta (esti legat de muiere, nu uita:)). Nu e chiar ca prima, dar tot e ceva.

    00
  30. @Dragos:am 23 si spune-mi ce e rau in a fi singur?! Si urmatoarea relatie cand o fi nu ma intereseaza! I’m not desperate!
    @Allicia:am zis gemeni-tripleti, de fapt vroiam sa spun gemeni,tripleti! Normal ca stiu ce inseamna gemeni,tripleti,cvadrupleti!

    00
  31. @zoso: dap, nasol…. numai ca nu imi zice direct ca stie ce-o asteapta:))
    @oana: te inteleg perfect!:) Imi venea sa-i ard unei matusi de bunic ceva de genul: „intai mancam la tine, apoi dansam la mine”… Incearca cineva?:)

    00
  32. eu m-am casatorit la 21 de ani . e mult mai frumos atunci cand esti tanar ;)

    00
  33. Mai degraba ultima propozitie ;)

    00
  34. Eu înnebunesc când aud oameni care spun că o duceau mai bine înainte. Siguranţa unei vieţi tihnite nu te face fericit. Prefer să ajung mai târziu acasă de la birou, dar să-mi fie cald, să mănânc aproape în fiecare zi altceva, să-mi mai iau o haină, să mai pun deoparte nişte bani de concediu, să-mi mai iau o carte…

    M-am căsătorit la 23 de ani şi nu am nici cel mai mic regret, ba din contră. Altfel treci peste toate când ai pe cineva alături. Nu există test mai straşnic pentru o relaţie decât atunci când ajungi până la fund în rahat, iar omul de lângă tine îţi e aproape indiferent de greutăţi, când vă susţineţi unul pe altul.

    Cât despre copii, se fac doar când noi înşine creştem. Rareori copiii care nasc copii sunt fericiţi. Dacă tu încă n-ai trecut de perioada de clubbing, abţine-te! Înghite în sec şi în loc de bere, ia-ţi un prezervativ!

    00
  35. Eu nu inteleg de ce va pasa cand si daca se casatoresc oamenii. Aveti toti afaceri bazate pe piata nuntilor?! Sau magazine cu pampersi? Si faza cu „varsta potrivita sa faci un copil intre 20 si 25 de ani” a picat de mult, dpdv medical. Am 2 matusi care au facut copiii la peste 37 de ani, perfect sanatosi. Ultimul merge perfect singur si vorbeste la 1 an si 3 luni.

    00
  36. Doar ce am fost invitat la o nunta, mirii au amandoi 22 de ani :)

    00
  37. Mna bun, eu acu’ ce am terminat liceul (şi da, am luat BAC-ul) şi am o colegă care-n toamnă sau iarnă se mărită. Drăguţ să te măriţi la 19 ani, nu?

    00
  38. Multa lume proasta p-aci. Bai copiii… speranta de viata 40 de ani nu inseamna ca oamenii traiau doar 40 de ani. Traiau ca si azi… 70-80 ba chiar mai atingeau si 100. Problema e ca din cauza bolilor unii mureau la 3-4-10 si scadeau sperenta de viata. Si mai multi mureau la nastere si iar scadeau speranta de viata! Pfff… e greu tare…

    00
  39. Am aflat ieri ca un fost coleg de liceu (24 ani) a si divortat intre timp. Student la medicina, fosta la fel.

    00
  40. esti intr-o mica eroare… acum 20 de ani, trecusera deja doi ani de cand cele evocate de tine in text mai erau posibile… in plus, la vremea aia, aveai cam 10-11 ani, ma tem ca vorbesti din carti…

    00
  41. Corect, nu e cazul sa te casatoresti devreme numai (mai elegant spus) pentru a avea cu cine face sex. De altfel, nu mai e cazul acum sa ai o astfel de problema. Dar si ideea ca intai trebuie sa „fii aranjat”(servici sigur-ceea ce e si f. greu, locuinta, etc) si apoi doar sa te casatoresti e gresita. De ce n-ar fi placut sa construiesti pas cu pas, sa realizezi ceva impreuna cu partenerul tau…legal? Ar trebui ca asta sa dea o satisfactie dubla, o implinire.
    Mai multa incredere, ambitie, responsabilitate si putere de a lua viata in piept nu strica.

    00
  42. La 25 de ani am terminat facultatea + masterul si lucrez de la 21 de ani. Nunta o avem la anul (voi avea 27) pentru ca ne-am intalnit acum un an si vom avea logodna de 2 ani pentru a strange macar 75% din suma si sa nu ne imprumutam de la nimeni.
    La 20 de ani habar nu aveam ce-i cu mine, daramite sa mai fac fata unei casnicii.

    00
  43. Acuma traim mai mult decat acum 20 de ani. Unii mai bine, altii mai prost, dupa…judet, coane Fanica:

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube