Încă o lovitură dureroasă pentru automobiliști: RCA obligatoriu pentru toate mașinile!

S-a dat și Curtea Europeană de Justiție cu bagabonții ăștia care vor să avem un parc auto civilizat:

Circa 2 milioane de români sunt buni de plată pentru mașinile foarte vechi pe care le dețin, chiar dacă automobilele nu mai pot circula pe șoselele din țară. Este concluzia unei decizii a Curții Europene de Justiție care statuează că toate vehiculele înmatriculate pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să aibă RCA până în momentul în care sunt radiate. Mai mult, decizia CJUE exclude și posibilitatea suspendării RCA, instrument prezent în legislația din România și destul de des folosit în ultima perioadă.

Încă o cifră din articolul de pe Economica:

Potrivit estimărilor, circa 2 milioane de vehicule, din 9,2 cât era înmatriculate la finalul lui 2020, sunt mai vechi de 20 de ani, multe dintre ele nemafiind folosite în trafic. Proprietarii acestor mașini obișnuiesc să nu le mai înmatriculeze, însă CJUE consideră că ele prezintă totuși riscuri și trebuie să aibă RCA.

Hai să vedem cum se aplică asta. Sterp, adică cu verificări de la poliția inexistentă, sau în moduri amuzante, “n-ați avut asigurare pe ea anul trecut, anul ăsta impozit dublu, până o radiați”.

Că știți schema, o lasă pe domeniul public, dar nu circulă cu ea, că nu mai merge, dar nici nu se îndură să o ducă la fier vechi.

Urmează sistem de detectare automată a mașinilor cu acte false (înmatriculate la poliție, dar nu și la ANAF), dar nu curând, ci prin 2030 așa.

piata-gorjului

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

98 comentarii

 1. Bun, asa se mai curata pamantul de vechituri. Am un vecin care are in fata casei 4 masini abandonate. Masini teoretic bune, nu dacii d’alea vechi sau cazaturi. Masini de prin 2000, dar uitate in fata casei de o groaza de timp. Pe mine nu ma afecteaza, dar pe el, cand va trebui sa plateasca RCA dupa toate, cred ca da.

  00
  • Asta e doar decizia unei Curti Europene. Urmeaza la o adica transpunerea in legislatia nationala, nu e stipulat termenul in care ar trebui sa o faca statele membrr. Mai dureaza mult si bine. Fiind Pastele nu ai multe stiri cu care sa umpli jurnalele, e normal sa dam importanta unor astfel de zvonuri.

   00
  • Un vecin are 6 cazane in fața curții și pe stradă, și acolo vor rămâne, au fost înmatriculate pe FR, niciodată înmatriculate pe RO

   00
 2. Probabil reprezentantii Haur vor declara ca decizia nu e legala la noi, ca doar noi nu plateam RCA de pe vremea dacilor. Ceva politicieni populisti vor declara ca daca vor ajunge la putere vor desfiinta RCA. Iar politia va face exact ce face si acum: se va preface ca aplica legea. Cu minim de efort

  00
  • @Attilla

   Pai care e logica sa ai masina si sa nu mergi cu ea ?

   Esti colectionar de clasice ?

   00
  • Ca tot ai amintit de colectionar, o sa dea faliment nentu’ tiriac cu showroomu’ cand o intra legea.

   00
  • @Ionut P, la 100 lei bucata pe un an pentru vehicule istorice nu cred ca va stranuta macar.

   00
 3. o lege idioata
  o motocicleta circula pe perioada verii -> 6 luni RCA; la ce-i trebuie RCA cat sta iarna in garaj?

  la fel si pentru masini: daca nu circula, pentru ce este nevoie de RCA?

  00
  • Și eu dacă circul doar în weekend de ce trebuie sa plătesc și restul săptămânii?

   00
  • La motor inteleg logaica dar la masina ? De ce sa nu circule ?
   Ai o masina de vara si una de iarna ? Atunci iti permiti, ce te vaiti atat ?

   00
  • daca imi inchid telefonul noaptea de ce sa platesc abonament ?

   00
  • N-ai inteles scopul din textul de mai sus? Este sa se scoata masinile vechi si abandonate de pe strada. Daca tu ai o motocicleta buna in garaj iarna fara RCA banuiesc ca nu vine politaiul sa ti-o scoata si sa te amendeze. Esti safe.

   00
  • Salut! Eu nu am mers weekendul asta cu motorul si imi vreau banii inapoi. Ne intalnim cumva toti sa facem o tura cu motoarele pentru auernăs pe tema asta? De ce nu zice nimeni nimic?

   00
  • @petro: pentru asta poti cere RCA defalcat la nivel de zi…si ar fi corect
   dar sa zici ca „toti sa plateasca ca eu platesc” e o idiotenie

   @gruve: logica zice ca RCA e pentru daune…daca nu merg cu ea, nu fac daune deci de ce RCA?
   inteleg nitel sa te deranjeze masinile „abandonate” in spatiul public. dar pana la urma, cat timp platesc impozit si loc de parcare…ce conteaza unde o tin? iar cele tinute in curte…nu mai are rost sa zic cat de stupid este sa platesti RCA pentru ele daca nu circuli

   00
  • @gogoasa: asta-i un exemplu prostesc…e tipic: dam o lege, vrem sa fie respectata legea…si apoi gasim metoda de a ne „intelege” cu organul.
   plm…daca legea e proasta…lupti impotriva ei…nu te bucuri ca „o dai la pace”

   00
  • @Attilla

   Pai care e logica sa ai masina si sa nu mergi cu ea ?

   Esti colectionar de clasice ?

   00
  • @gruve: logica zice ca pentru un bun platesti impozite, indiferent la ce-l folosesti si alte taxe aditionale in functie de modul de folosire. rca e pentru daune produse in timp de conduci.

   la ce iti trebuie 4 camere, cand dormi in una singura? la ce-ti trebuie 1000mp de teren can poti locui in 100mp? la ce-ti trebuie 3 camasi cand porti una singura si una e la spalat?

   00
  • NOU
   #18

   @Gruve

   Nu e colectionar de clasice, e doar donator de organe

   00
  • @Attilla

   Comparatia ta s-ar face la masina, nu-ti iei Tico dar iti iei un Hilux.

   Raspunde-mi la ce te intreb, de ce as cumpara o masina daca nu merg cu ea ?

   00
  • Am rulota, iarna nu merg cu ea, fac asigurare doar cate 6 luni, cand se face cald. Nu o tin pe drum. Pentru ce sa platesc?

   Daca tot e obligatoriu, sa o faca taxa, nu sa se ascunda pe dupa deget.

   00
  • @gruve: plec 6 luni din tara la cules de sparanghel si las masina acasa…

   plm…e interzis sa cumpar o masina? e obligatoriu sa merg cu o masina daca o cumpar? o cumpar …ii platesc impozit ..ce conteaza ce fac cu ea?

   zice si Mihai mai jos…daca vrei sa mai pui o taxa..spune-i taxa…nu rca.

   00
  • @Attilla, daca iti ia masina foc si acesta se raspandeste la celelalte masini, cine ar trebui sa despagubeasca? Statul, nu ?

   00
  • @Attilla, la loc de parcare ar trebui sa iti ceara RCA (si ITP) valabil. Cum ti-au expirat astea cum pa loc de parcare.
   Daca ti-o tii in casa sau in pat sunt de acord ca nu iti trebuie RCA.

   Asa maine poimaine o sa ne trezim ca va luati loc de parcare cu cate o rabla si apoi va puneti cortul acolo, ca doar e locul vostru, nu?

   00
  • @Attilla

   Pentru ca eu, vecinul tau, imi cumpar 6 cazane de masini. Nu le folosesc, ca le trebuie service si RCA and stuff. Le las acolo in fata blocului sa rugineasca… ca… CINE STIE, poate o sa le folosesc eu.

   Tu, cand ajungi acasa, nu ai loc de parcare pentru ca sunt tigaile mele abandonate acolo.

   Daca mi se impune sa fac RCA la toate, parca realizez ca n`u am nevoie de ele si le vand, macar 5 din ele.

   Tocmai s-au eliberat 5 locuri de parcare la tine la bloc datorita acestei legi.

   Asta e UN motiv.

   00
 4. Sa trăiască și City de le urma justiției europene.
  Prin extensie trebuie sa plătești ro vinieta pe tot anul chiar dacă nu ieși din București decât maxim de 2 ori pe an.
  Și nu sunt de acord ca RCA egal parc auto „civilizat”. Mai bine itp pe bune și RCA pe șofer nu pe mașină. Și ridicat plăcute la poluatori gen db96eco (dădea semnale ca pieile roșii, cu fum)

  00
  • Faci vignetă pe mai puțin timp dacă ieși doar de două ori pe an din oraș. 🙂 Parcă era și pentru o zi, nu?

   00
  • @ciuby
   Curtea Europeană de justiție poate decide ca ești obligat sa cumperi vinieta pe tot anul.

   00
 5. Cum vine asta cu inmatriculat la politie dar nu la ANAF? Ca, din cate stiu eu, nu se poate sa o inmatriculezi la politie fara ANAF. In schimb, ca vanzator de buna credinta, esti bun de plata daca cumparatorul tau nu si-a inmatriculat masina pe numele lui, chiar daca tu ai radiat-o la ANAF ca sa o vinzi. Pentru ca daca bazele de date ale statului ar comunica intre ele s-ar putea descoperi si o gramada de matrapazlacuri, asa ca mai bine mergem ca in anii 50…

  00
  • Cum vine asta cu inmatriculat la politie dar nu la ANAF?

   se cheamă fals în acte.

  • @BipBip.
   ,,În baza contractului de vânzare-cumpărare întocmit de către părți, trebuie efectuat Procesul verbal pentru scoaterea din evidență a mijloacelor de transport, în cadrul Biroului impozite si taxe. În baza art. 11 alin. (41) OUG nr. 192/2002, organul fiscal trebuie să înștințeze înstrăinarea autovehiculului autorității competente de înmatriculare, respectiv Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a cărui rază teritorială faceți parte.,,

   ,,Pentru realizarea acestei operaţiuni, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente de înmatriculare transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.”

   00
  • Taxe Locale, nu la ANAF

   00
  • @Paco: Am vandut Matizul nevestei prin 2014. Oficial, cu acte, radiat la ANAF la mine. Prin 2017 am primit amenda de Rovinieta. Contestat la CNAIR/CESTRIN, trimis TOATE documentele doveditoare. M-au trimis la plimbare pentru ca: „Luând în considerare prevederile art. 7 alin. (1) și art. 1 alin. (1) lit. b) din O.G. nr. 15/2002 din care rezultă că obligația de plată a rovinietei revine proprietarului sau utilizatorului vehiculului care este menționat în certificatul de înmatriculare și faptul că în urma interogării bazei de date a MAI-DRPCIV dumneavoastră sunteți menționat ca proprietar, răspunderea contravențională vă revine, conform O.G. nr. 2/2001 și O.G. nr. 15/2002.”. Deci eram bun de plata, pentru ca MAI-DRPCIV nu poate, in secolul 21 sa comunice cu fiscul. Am dat in judecata CNAIR si mi s-a anulat contraventia, dar problema de fond ramane. Iti dai seama cati or mai fi in situatia asta, si cate resurse din justitie, din CNAIR samd se duc pe astfel de cazuri.

   00
  • @Mihai, corect DITL, nu ANAF, dar problema de fond e tot aia.

   00
  • @BipBip.
   În ianuarie 2020 am fost în România și am vândut mașina care o aveam acolo. Am făcut ulterior radierea fiscală și am anunțat cumpărătorul. Pe documentul primit de la Biroul Impuneri Mijloace de Transport sunt stipulate clar și datele cumpărătorului. După radierea făcută de mine ca vânzător, cumpăratorul este obligat prin lege să meargă in termen de 30 de zile la Directia Taxe si Impozite Locale de domiciliu pentru a declara mașina, in vederea plății impozitului si la DRPCIV pentru a înmatricula mașina pe numele său. Pe contractul de vânzare-cumpărare e stipulată chestia asta. Pentru orice amendă, rovignetă și alte chestii se depune o cerere de chemare în judecată pe numele noului proprietar. Nu te judeci cu Poliția Rutieră , Locală, CNADR, CNAIR sau CONAIR. Ăia o să dea cu flit că nu a mers sistemul, că ploua afară și alte aberații. După 30 de zile de la vânzare se poate face o vizită la DRPCIV cu contractul vânzare-cumpărare îi anunți că ai dat mobilul suveran și sănătate bună.

   00
  • @Paco, dacă ai vândut mașina și ți-ai făcut partea ta de treabă, dacă vine o amendă, tu dai în judecată poliția, cnair și pe cine a mai aplicat amenda.
   Vii cu hârtiile că ai vândut și radiat mașina și te doare la banană, nu e treaba ta să-l obligi pe cumpărător să-și facă partea de treburi în afară de a-ți plăti prețul.
   Într-adevăr, nu faci contestație/reclamație la instituția care a aplicat amenda, o faci la instanță, dar pârâtul e instituția, nu cumpărătorul.
   Cel mult dai în judecată cumpărătorul dacă ai plătit amenda și vrei să-ți recuperezi banii, dar asta e scărpinat cu piciorul stâng la urechea dreaptă, cu piciorul adus pe după gât.

   00
  • @AB, atunci când e necesar să relaționez cu statul și mai ales cu cel român, mă ia așa o ușoară formă de tremurici, mă pierd și brusc am nevoie de sfaturile unui avocat. Nu am timp de pierdut ca să mă judec cu excrescențele organelor reproductoare și inutile ale statului. Și nici nu plătesc contravențiile altuia că ăla nu avut chef să își ducă la îndeplinire niște obligații. Eu pârăsc direct cumpărătorul și solicit radierea autovehiculului în contradictoriu cu pârâtul. Așa are surpriza ca la un control de rutină să își ia o cantitate deloc neglijabilă de mumu.

   00
  • @Paco: Inteleg ce spui, daca clientul nu si-a facut partea de treaba tot la tine vor veni, daca nu ai facut vizita la DRPCIV sa ii notifici tu, ca pe DITL sau DRPCIV ii doare in cot sa comunice intre ei…Soliciti radierea de unde si unde? Ca de la DITL-ul tau l-ai radiat deja tu, cand i l-ai vandut noului proprietar. Mi se pare o mega stupizenie ca un vehicul radiat de la mine si neinmatriculat in 30 zile de noul proprietar nu e considerat de drept neinmatriculat. Fapt care ar aduce ditamai dosarul penal…

   00
  • @BipBip. Tocmai pentru că pe DITL sau DRPCIV ii doare in cot sa comunice intre ei, soliciți radierea autovehiculului în instanță în contradictoriu cu pârâtul, cu o cerere de chemare în judecată pe numele persoanei care a cumpărat mașina de la tine.
   Se judecă chiar și în lipsă, prezinți actele mașinii ( sper că ai niște copii după CIV, talon, contract de vânzare și țidula de la Biroul Impuneri Mijloace de Transport cu scoaterea din evidență). Pe logica plătesc și mă judec cu toate instituțiile și recuperez, ai să ajungi cu ceva ghinion să dai cu subsemnatul că ăla a omorât un biciclist beat într-un sat și să vezi atunci distracție. Și pentru că el a fost muist, o să vadă ce mișto e când îl oprește organul și mașina e radiată din circulație.

   00
 6. Even bombardiers cry

  00
 7. Gorjului <3

  00
  • ză birth of civilizeișăn. pe vremuri penultima stație înainte de terminarea bucureștiului, acum e centru 🙂

 8. Daca baga legea asta cu anumite exceptii (pentru motociclete de exemplu) ,vom vedea tara plina de Touareguri care s-au reprofilat din utilaje agricole in motocicleta.

  00
 9. Plansete in golf 4 si passat si astra.

  Mai exact specialistii pe masini electrice electrice de la stirile zilei.
  Verificarea se poate face automat fara nici un stres: pui o perioada de gratie de bun simt, sa zicem o sapt.

  Ai o sapt de cand iti expira polita sa o reinnoiesti, dupa o sapt asiguratorul transmite la anaf datele, anaf iti transmite amenda.

  00
 10. Ca evitam dezbaterile intr-un mod finut propun sa se faca impozitare nationala in functie de numarul de autoturisme si vechimea lor.

  Daca ai 2 masini E3 din 2005, sa facem un impozit corect de 2000 lei pentru prima si 4000 pe a doua.

  Daca ai 2 masini E6 din 2016, un impozit corect de 500 lei pentru prima, 1000 pentru a doua.

  Sumele sunt date din burta, dar totusi nu par rele.

  Cine are masina veche va fi constrans sa isi una una mai noua din cauza impozitului prea mare si cine nu isi permite, asta e, nu trebuie sa avem toti masini, iar cine are mai multe masini, asta e, isi permite sa si plateasca taxe progresive.

  De exemplu, am un vecin care are 3 dubite frigorifice si nu are loc de parcare pentru niciuna, le parcheaza ampulea si le lasa cateva zile nemiscate, rotind astfel masinile.

  Problema e ca avem locurile de parcare publice ocupate de masini care nu sunt folosite in mod curent si nici statul/primaria nu castiga nimic. Daca asta ar fi platit impozit progresiv pe aceste autoutilitare, in practica, situatia ar fi fost la fel, dar macar cotiza si el la primarie cu cateva mii de lei si poate astia mai faceau dracului o parcare subterana sau ceva, cum au facut pe Decebal.

  00
  • La faza cu dubele e treaba primariei, pur si simplu nu ar trebui sa ai voie sa parchezi autoutilitare pe domeniul public. Loc platit de la primarie oricum nu primesti decat pentru autoturism proprietate personala, urmatorul pas ar fi sa interzica (sau sa taxeze cat sa nu merite) parcarea pentru dubele alea.
   Nu inteleg de ce ne scarpinam la urechea dreapta cu piciorul stang, cu tot soiul de solutii de impozitare, RCA, taxe de inmatriculare sau de poluare. Trebuie doar ajustate un pic regulamentele si pusa politia (locala) la treaba: Platesti, ai voie sa parchezi. Nu platesti, nu ai voie sa parchezi.

   00
  • pur si simplu nu ar trebui sa ai voie sa parchezi autoutilitare pe domeniul public

   păi n-ai voie, dar trebuie cineva să reclame asta la poliție, să vină să dea amenzi.

  • te poti duce mai departe.

   impozitul progresiv incepi sa il numeri de la cea mai ieftina. ai un logan, un mercedes si un lamborghini? impozitul 100% pe logan, 500% pe mercedes si 1500% pe lamborghini.

   poti sa oferi o reducere de impozit firmelor care dau cu acte masini angajatilor si masina de serviciu o numeri la impozitul progresiv cu care e dator cetateanul, preferabil prima.astfel incat cele personale sa intre la majorare.

   rca-ul il faci pe persoana fizica si lasi companiile de asigurari sa se distreze cu masinile inmatriculate pe numele bunicii. ba le poti chiar sugera sa aiba cresteri serioase de tarif in functie de numarul de rca-uri active concomitent pe acelasi nume. ca nu le conduci pe toate in acelasi timp, deci nu stim exact cine o conduce pe a doua, deci riscul este crescut.

   la fel si locurile de parcare. primul e cat e. a doua masina insa clar ocupa un loc undeva aiurea. taxezi in orb. singurele scutiri sa fie garajul sau locurile de parcare inscrise la cadastru.

   00
  • Loc platit de la primarie oricum nu primesti. Fixxed

   00
 11. Corect ar fi să existe și înmatriculare pe anumite luni pentru vehicule din astea motociclete, rulote, decapotabile – și atunci înmatricularea poate să fie legată de asigurare. Altfel e pe „lasă că fac eu când trebuie” și apoi „am uitat dom’le”. Așa dacă sunt legate, nu uiți.

  00
  • Exact, in alte tari poti sa inmatriculezi masina anumite perioade. In cazul asta foarte bine, sa fie RCA valabil pe perioada inmatricularii, mi se pare corecta varianta asta.

   00
  • Păi n-am vrut să mai dau referințe că se bășică unii pe aici când zici „ca în nume_tzara_alta_decat_dacia”.

   00
 12. Ar trebui ca toti barbatii sa fie suspecti de viol .. ca au o pula in pantaloni si ar putea s-o foloseasca .. europeni imbecili! (in viata mea nu am avut masina nici o zi fara RCA valabil)

  00
  • Rablele se „curata” cu impozite (mult) mai mari – nu cu porcarii de asigurari ilogice !

   00
 13. Deci Tiriac va plati RCA pentru toata colectia?

  00
  • Cum o sa mai aibă el bani de un pilot? Nu o sa poata sa mearga cu avionul singur. Nasoala situatie

   00
  • le radiaza

   00
  • Lui Țiriac i se scoală să se plimbe cu câte una și îi pune pe ăia să scoată mașina și să o pregătească pentru ieșeală… în fine, cred că are asigurare la toate, dar pe condițiile pentru mașinile de epocă

   00
  • @Dan exista firma de asigurari Allianz-Tiriac, oare are vreo legatura cu Tiriac?

   00
 14. Bai, dar i-a prostit pangolinu’ pe toti? S-a pus pa noi, safule! Nu mai zici ca la cacapitala e deranj ca face parcarili 50 de lei pe luna de anul viitor, in loc de 70 pe an… pai cum sa iti mai permiti sa tii cotet in batatura, cu salariile/drumurile/plm orice alta smiorcaiala din romania, cand la parcare astia cere un leu juma’ pe zi! Pai si cu asigurare, ajung sa dau juma de alocatie pe luna doar sa am un depozit pe roti! Dar ce tara am ajuns, de nu putem sa ne lom „masini” de douaj cinci de ani, care e full fara catalizator, daca tre’ sa platim pt ea? E pa mana cu sarakii aia care face Logan, sa cunparam troacele lor care sunt bune pt prostii aia din vest, nu pentru dacii viteji.
  Ps: vand golf 3 tipla!

  00
  • V-a apucat morbul ecologismului pe toți. Vesticii au poluat în draci pînă și-au făcut condiții decente de trai și acum noi să trăim în peșteri ca să nu poluăm iar fraierii pun botul la d-astea.

   00
 15. NOU
  #61

  Funny… not
  O să se adopte legea formulată în jurul cuvintelor magice ,,pe drumurile publice”. Ai mașina pe rol/inmatriculată, lăsată pe stradă și n-ai ITP/RCA?= amendă/luat talonul pînă la încetarea motivului.
  Există mașini demo/retro/street legal care circulă foarte puțin. Ok, impozit mai mare, că ești șme și ai 3 mașini. Înmatriculare sezonieră cu RCA mai mare. In afara perioadei in care auto este înmatriculat, să stea undeva nu pe drumurile publice.
  ,,de ce să imi iau mașină dacă nu merg cu ea?”… promit că dacă nu o să fie în scopul procreerii, nu mai fac secs

  00
 16. Cazul 1
  Motocicleta – merg cu ea 9-10 luni pe an cand e vremea cat de cat ok, insa majoritatea merg 6, hai 8 luni maxim. Deci platesc/platim 12 luni pentru ca….?

  Cazul 2
  Masina de concedii si interventii (ar fi si aiurea sa merg zi de zi cu tancul prin oras, gen), impozit la zi, RCA pe 1/3/6 luni cand am nevoie. In rest sta in curtea proprie (nu pe domeniul public).
  Deci platesc 12 luni pentru ca…. ?

  00
  • pe casă plătești impozit și când nu stai în ea? 😀

  • Si masina si casa au impozit.

   00
  • In mai toata europa e la fel, ai masina (motor), platesti asigurare. Nu cumperi 20 de masini si le tii in fata pentru orice eventualitate.

   00
  • impozit nu asigurare. Cu placere

   00
  • @vali – impozitul e una, nu l-am negat si il achit (si e mare, e asumat, aia e). Vorbim de asigurarea pentru atunci CAND CIRCUL, pentru ca asta reprezina, prin natura definitiei, RCA-ul:

   RCA (Răspundere Civilă Auto) reprezintă asigurarea prin care se asigură terții prejudiciați din cauza unui accident auto produs din vina asiguratului si conferă dreptul de a circula cu automobilul pe drumurile publice

   Asa ca nu confundati taxa pe proprietate = impozitul vs. taxa pe circulatie si asigurarea in caz de dauna (IN CIRCULATIE, DA ?)

   00
 17. Am verificat 4 mașini nemișcate de câteva luni sau chiar ani. Niciuna nu are RCA.
  Unde fac o sesizare anonimă? Ca n-am chef să mă cert cu vecinii și pe tema asta.

  00
  • poliția locală.

  • Poti s-o faci la Politia Locala daca vrei sa: 1. lipeasca o hartie pe ea, apoi 2. nu se mai intampla nimic. Verificat! (sector 1).

   00
  • Trimis de pe un serviciu de emailing anonim. Sunt curios daca macar se vor obosi sa lipeasca hartia aia.
   Ce asteptari sa ai cand mail-ul oficil de pe pagina parimariei e politialocalaxxx@yahoo.com?

   00
  • Din experienta: Politia Locala (S6) refuza sa raspunda la sesizare daca nu dai datele personale. Pe mine m-au sunat in ziua 29 (din alea 30 legale) pentru ca depusesem o plangere pe site-ul primariei, si acolo nu cereau decat nume, telefon si adresa de mail. Primaria a inaintat plangerea la ei.
   Mi-au spus ca au luat masuri (dadusera o amenda la misto), dar conform legii x nu pot sa imi raspunda la sesizare decat daca au datele complete ale petentului (CNP, adresa, serie de buletin).
   Probaibil o mizerie ilegala, dar nu ai cu cine sa te certi. Puteam sa refuz sa le dau datele si sa scriu din nou la primarie, care m-ar fi redirectat tot la ei, de unde as fi primit raspuns in alte 29 de zile.
   Spre surprinderea mea, nu m-am trezit cu raketi la usa, desi reclamasem un „dezvoltator” mai brunet din zona.

   00
  • Cipper, deci tie ti-este frica ca cumva sifoneaza politia emailul tau catre bosorogul din bloc pe care l-ai reclamat, si apoi ala pe baza emailului afla cine esti si …iti face ceva? Sper ca ai trimis mailul de pe VPN.
   Trebuia sa ceri sa intri si intr-un program de protectie al martorilor.
   Grow some ballz

   00
  • @Sorin

   Tocmai d-aia intrebam daca nu exista o cale pentru a reclama anonim. Pentru ca isi cauta orice scuza sa nu munceasca.

   @Boris

   Desi esti prea prost, ma obosesc sa-ti raspund. Nu e vorba de frica. Deloc. E vorba ca nu vreau sa pierd vremea cu eternele discutii „cu ce te deranjeaza”, „pe cine incurca” si explicat nesimtittilor de ce sunt nesimtiti. Am si alte treburi.

   00
  • Cipper, da, confirm, esti prost.

   00
  • @Cipper: au existat ONG-uri / aplicatii care depuneau plangerea mai departe in locul tau. Nu-mi amintesc decat Civic Alert, dar a mai fost cel putin una. Din pacate au inchis taraba in cativa ani, ori a fost o simpla tocare de fonduri europene ori autoritatile le dadeau cu flit, cu motive ca cel pe care l-am descris mai sus.

   00
 18. Acum 3 ani, dupa 20 de minute de cautat loc de parcare prin Tei am gasit un coltisor pe o bordura…. o cascadorie aproape perfecta 🙂 Numai ca a scapat putin masina si am atins cu spatele passatul din 99 a lu’ domn vasile. Nici nu am apucat sa ma dau jos din masina ca maieul slinos cu burta era deja acolo chitit pe scandal. A mea nu a avut nimic dar passatul avea farul plesnit (nu sunt sigur ca era de la mine) si domn proprietar de masina germana care cerea insistent si vocal 1000 de lei despagubire. Eu cu amiabila, el cu despagubirea, eu sa chemam politia, el cu despagubirea dar mai la 500 de lei. Pana la urma cand am vazut ca nu ma inteleg cu burtosul am sunat la 112 si la locala unde le-am explicat situatia. In 10 min au venit un echipaj de la sectia 7 si una de la locala. Nici nu s-au dat politistii jos din masina ca el a si sarit cu gura ca sa ma amendeze ca am parcat ilegal- de fapt toata strada era parcata ilegal, inclusiv el. Surpiza a venit cand s-a aflat ca masina nu avea ITP de vreo 2 ani si RCA de vreo 3 si amibila nu puteam face ca nu se poate decat intre 2 RCA-uri valabile dar el si-a luat amenda de la locala pentru ocuparea spatiului public cu o masina parasita plus somatie sa isi mute masina.

  00
 19. Stai ca multi viseaza sa-si inregistreze bombe din 80-90 ca masini de epoca ce nu platesc impozit si ocolesc ITP-ul. 😀 😀 😀

  00
 20. Pai uite cazul meu.. Lucram pe platforme onshore, offshore iar uneori veneam acasa dupa 3-4 luni. In tot acest timp masina statea in garaj fara RCA. Cad veneam acasa faceam RCA pe o luna, deoarece dupa plecam iar.

  00
  • o să avansăm mult ca societate când o să renunțăm la apucături de tipul „dar situația mea superspecială, în care mai sunt 0,1% din populație, e diferită, de aceea hai să nu facem nimic” o să avem străzile pavate cu aur.

  • N-am inteles niciodata oamenii care pentru 10 iesiri pe AN prefera sa tina o masina, cu toate cheltuielile ( sau nu? ) in loc sa inchirieze una. Din cele 8 locuri de parcare din fata blocului pe care le vad zi de zi, 4 nu sunt miscate de saptamini bune. Sincer, cred ca decizia asta mai degraba vrea sa loveasca in astia care isi tin masina de flori de mar, desi nu stiu cat de relevanta e in afara Romaniei.

   00
  • Pai e simplu, de la un punct incolo devine mai convenabil sa inchiriezi masina pentru luna aia. Si de fapt vei constata ca sunt doar 3 saptamani, si ca 2 din alea 3 poti sa mergi si cu taxiul sau cu trenul, ca de fapt ai de rezolvat niste acte, de vizitat niste rude si de baut niste beri cu niste amici.
   Oare chiar merita sa iti bati capul cu ITP, revizii, service, schimbat de cauciucuri, impozit, parcare, pentru cateva saptamani utile pe an? Nu mai zic ca stai si cu grija masinii, daca e parcata pe strada.

   00
  • @DFT, era o masina mai deosebita, personal trebuie sa ma simt bine, sa imi placa ce conduc, ia-o ca o pasiune. Impozitul de +3000 lei l-am platit mereu. Iar ca sa inchiriez ceva asemanator m-ar fi costat peste 1200 euro pe o saptamana, plus eventuale garantii etc. Alte comentarii gen, dar Logan ce are sau asa, sunt de prisos.

   00
  • da eu de ce platesc cota de lift, ca stau la parter!

   00
  • Dacă o ții în garajul tău proprietate personală nu ne interesează.
   Problema noastră sunt ăia care-și țin rablele pe spațiul public (loc public de parcare, garaj închiriat de la primărie pe bani de o merdenea pe săptămână sau trotuar) de cel puțin un cincinal.

   00
  • @alxzen nu stiu cum e la tine in bloc dar la mine cei de la parter nu platesc pentru lift.

   00
  • Dar eu de ce plătesc reparații la acoperiș, că nu stau la ultimul etaj?!

   00
  • @Zarax

   la mine platesc si au facut ciocul mic dupa ce le-am atras atentia ca si ei ca si noi urca tot cu liftul din garaj.

   00
 21. … pai la noi nu se fac RCA-uri nici la cele care circula, deci nu vad de ce s-ar face la cele care stau in garaj.

  00
 22. Oare Țiriac își va buși colecția de mașini vechi?

  00
 23. dar, explica-mi de ce o asigurare este obligatorie atat timp cat riscul de a face accidentul ala, implicat de asigurare, este null?

  ah, este pe domeniu public, atunci da, avem o posibila discutie, dar, cat timp masina este la mine in curte care e legatura? de ce as avea o masina in curte pe care nu o folosesc? ca asa vrea pula mea.

  00
  • e la moda spartul de gard si calaritul masinilor parcate in ograda daca nu se nimereste intai casa.
   asa s a hotarat, ura si la gara.

   tine-o domle radiata pana o mananca rugina si n-o folosi.
   la ce-ti trebuie numarul??

   00
  • poate vreau sa ii fac asigurarea cand vreau eu si sa o duc pe cocaluri. Sau poate nu sunt in tara 2 ani si am masina in curte.
   ASIGURARE. iti zice cuvantul asta ceva?
   in momentul in care e obligatorie, indiferent daca tu folosesti bunul ala sau nu, devine taxa

   00
  • asigurare cand vreau eu si cum vreau eu.

   asigurare de inundatii, dar io sau la bloc!
   asigurare la apartamentul din sud, curentul, apa, dar io nu stau in el, nimeni nu sta!

   unele lucruri sunt cum trebuie sa fie, si asta cu asigurarea obligatorie daca ai numere pe masina mi se pare normala.

   00
  • dupa mine makes sense, citeste motivarea curtii.

   Ei zic acolo ca se determina ce e apt de drumuri publice sau nu intr-un singur fel: radiere, pentru a simplifica si nu a exista tot felul de interpretari (il ai da nu il folosesti, il ai da nu il fol pe drumuri publice, il ai il fol da doar ocazional)

   E inregistrata? bun atunci se considera ca folosesti acel vehicul implicit exista riscul sa faci accident cu el, nu tre sa stea nimeni sa te verifice cand si cum il fol.

   Dupa mine taie multe exceptii si chichite si simplifica legistlatia.
   Ai sa vezi ca o sa scada primele ca rezultat, creste bazinul, dar se vor ieftini primele pentru moto de ex, unde este folosita mult mai putin.

   00
  • J: cand pleci din apartament tai cumva tevile si nu există riscul de inundații?

   E amuzant, sa platesc o asigurare indiferent daca folosesc bunul ala. Practic, as zice ca e o muie la populație sa mai ajute outin firmele de asigurări. Altfel as zice ca sunt vinovat by default.

   00
 24. Am o masina functionala, inmatriculata, dar cu care nu merg, nu platesc RCA la ea de 3 ani, de cind am luat alta. O tin pentru ca sotia si-a exprimat dorinta sa-si ia permis, si-a luat dupa aproape 3 ani, acuma trebuie sa ii fac ITP si s-o asigur. O mai tin chiar daca sotia nu merge cu ea, ca sa o dau la rabla la urmatoarea masina, poate chiar Dacia Spring. E perfect functionala, suspensie, frine, motor. Megane 2. Nu vind. Ah, am curte, nu o tin pe spatiul public. De ce sa fi platit asigurare daca nu am scos-o din curte de trei ani?

  Chestia asta e o alta mare timpenie. Daca ai un Ferrari si vrei sa mergi cu el doar in luna august, ca in rest il tii in garaj, de ce sa fii obligat sa il asiguri tot anul? Vor sa se asigure ca nu exista cocleti ce merg fara asigurare prin satele din fundul Moldovei?

  00
 25. Ok, acum au incercat sa rezolve problema cu rablele parcate pe domeniu public.

  Dar cum ramane cu rezolvarea problemei cu supra-aglomerarea masinilor?
  Am un prieten care are o masina mica, o masina de teren si o masina de servici (cu care merge acasa). Iar sotia lui are si ea masina. Deci astia doi au 4 masini care le tin in fata blocului in parcare si pe trotuar. Apoi ne miram ca noi astia avem 1 masina cu care circula toata familia nu gasim loc de parcare sau nu avem loc sa circulam pe trotuar.
  Parerea mea ca ar trebui supra-impozitat acolo unde e mai mult de o masina pe apartament si e parcata pe domeniu public. Trebuie stimulati oamenii sa foloseasca o singura masina per familie.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube