Prin natura meseriei întâlnesc tot felul de oameni interesanţi. Traian Băsescu, Dan Andronic, Iulian Stanciu, Markus Okumus, Orlando Nicoară, Antonio Eram, Crenguţa Roşu, Sorin Vîntu, Niculai Ibacka sau Andrei Voicu. Teoretic şi practic, sunt un tip destul de înfpit şi destul de slobod la gură, fără prea multe jene că îmi stric brandul personal dacă fac sau spun vreo tâmpenie.
Şi totuşi, până şi eu ştiu că, atunci când vorbeşte un om care a făcut mai multe în viaţă decât mine, e cazul să ascult. După care judec dacă are sau nu dreptate şi abia apoi deschid gura. Şi mă asigur că, atunci când o fac, am spatele asigurat şi nu cad în ridicol cu ceea ce spun.
Sunt uimit de cohorta de oameni care deschid gura, spun ceva fără să treaca prin filtrul personal şi abia apoi se miră de reacţiile celor din jur la prostiile spuse.
Basescu. Super tare.
Asta e o problema generala la noi românii din ce-am observat pana acum. Poate si la alte natii, nu stiu. Dar românul, in general, le stie pe toate si ii place la nebunie sa-si dea cu presupusul.
Pe net in general nu ai de unde sa stii cine se ascunde in spatele monitorului. E valabil pentru ambele pozitii din dialogul ipotetic mentionat de tine.
si atunci spun ca de fapt au fost ironici sau sarcastici
E vorba de o persoana anume, presupun…
Fiind educați prost să fim smeriți și umili în fața autorității (pentru că regimul comunism avea nevoie de oi, iar acum nimeni nu vrea să schimbe asta), normal că în orice discuție ne simțim nenaturali. Și am observat două tendințe în discuțiile din viața reală. Prima e să taci și să nu zici nimic, să răspunzi monosilabil și cît mai neinteligent și neimaginativ posibil (e ceea ce a reușit comunismul să educe, avea nevoie de oi). A doua este să calci cocălărește pe cel din fața ta pentru a-ți impune părerea. O a treia, aceea a bunului simț și a discuției normale, a unei comunicații bidirecționale nu e o tendință, ci o lipsă – discuții de genul ăsta lipsesc, și în general nu sunt dorite.
Cred că cele două tendințe se vor manifesta cît timp se va manifesta dezechilibrul din societatea românească. Se va termina atunci cînd oamenii cu cămașă de 15 lei din Metro nu vor mai conduce mașini de 70.000 €.
Dar mai e mult pînă departe.
Cand vorbeste unul ca Iulian Stanciu, care are in spate bun business de jumatate de miliard de euro, cred si eu ca ar fi bine sa taci si sa bagi la cap.
Poate mai observi una, alta, doar nu au ajuns oamenii astia unde sunt doar pe pile de securisti si unii chiar au ceva in cap.
@dorin tu daca iti iei camasile de la real sau carfur si conduci skoda de la servici ai o „comunicatie bidirectionala”?
Si eu, de multe ori, sunt tentat sa pun etichete sau sa fac remarci inainte sa cunosc omul, sau inainte de a-l asculta. Dar incerc sa-mi impun sa cunosc omul inainte, si abia apoi sa-l judec sau sa-l critic.
Ati observat fenomenul Tatoiu? nu exista subiect pe lumea asta la care muierea respectiva sa nu se priceapa… de la elicptere NASA la tratarea cancerului, de la politica damboviteana la macroeconomie, de la impreunarea fluturilor roz-bombon la parapsihologie… tare…
Unora le place sa se faca de rahat sau sa isi raceasca gura.
Nu! N-ai inteles cum e in ziua de astazi. Daca nu esti obraznic, nu-ti terfelesti interlocutorul, nu vorbesti nitel peste el, inseamna ca esti pupincurist.
Mai vezi si tu la tv cum se poarta omul in lume.
@daniel vinca- Tatoiu e un fel de Chuck Norris al datului cu parerea acolo unde nu se pricepe. Sau poate se pricepe si suntem noi ignoranti, dar eu ma intreb: o fi cineva care ia in seama sfaturile si comentariile ei?
Zoso, după 10 ani (şi după ce mai învaţă engleză :>):
„Prin natura meseriei întâlnesc tot felul de oameni interesanţi. Barack Obama, Steve Jobs, Bill Gates sau Hu Jintao.”
^_^
Zoso, dupa n ani, pe lumea cealalta: „Prin natura meseriei intalnesc tot felul de oameni interesanti: Ceausescu, Gingis-Han, Hitler, Attila…”
Zoso, chiar crezi ca oamenii aia se mira? Ei detin intotdeauna adevarul absolut. Si puneam highlight pe „intotdeauna” si „absolut”, daca imi premitea editorul de comentarii.
De regulă, când interlocutorul pare să știe mai bine decât tine un subiect, e cam dezarmant și mai mult asculți, decât vorbești. E important să respecți o conversație, mai bine zis, să-ți altepți rândul. Mie mi-a luat ceva timp să învăț a nu întrerupe oamenii și am învățat că e penibil să contrazici un om care știe mai multe.
Însă, așa se face și o selecție naturală, deci tot prostul spre bine
merci.