Mă uit pe lista de echipe finaliste la Demo Day 2017

Și sunt un pic confuz și dezamăgit.

Iată de ce:

1. SMity propune o soluție de procesare inteligentă a datelor din infrastructura hardware Smart City dezvoltată de Orange în Alba Iulia. SMity integrează informații eterogene, precum datele de la senzorii uRadMonitor de calitate a aerului, informații privind fluxul de persoane și iluminatul public. Pe baza acestor fluxuri SMity prezintă un profil al vieții orașului accesibil și inteligibil persoanelor cu orientări profesionale și interese diverse, precum decidenții din zona politică și de afaceri, experții privind sănătatea publică, cultura sau infrastructura urbană, locuitorii orașului sau turiștii.

OK. De câte ori ai nevoie să știi data generaliste despre un oraș? O dată pe lună? O dată pe an? O dată la 5 ani?

2. Sunee este o șapcă inteligentă ce monitorizează expunerea la radiații UV a copiilor, folosind aplicația asociată pentru a informa părinții. Expunerea excesivă la soare în timpul copilăriei sporește riscul cancerului de piele la maturitate, de unde nevoia dezvoltării unor măsuri multiple de protecție și monitorizare. Aplicația va crea un profil al expunerii la radiații, crescând gradul de conștientizare a riscurilor asociate și a măsurilor preventive disponibile.

OK. Îi iau o șapcă normală, probabil costă 10% din cât ar costa șapca asta.

3. VisageCloud este un API pentru detectarea și identificarea facială, bazat pe o rețea neurală. Produsul poate fi încorporat în diferite alte soluții ce urmăresc personalizarea serviciilor – precum în zona de retail, pentru hoteluri ce pot identifica ușor oaspeții înregistrați, precum și pentru detectarea persoanelor urmărite de poliție, în zona smart surveillance.

Interesant. Sunt probabil 20 de asemenea aplicații care se chinuiesc să se facă utile.

4. SwipeFit oferă posibilitatea unei explorări personalizate și eficiente a vestimentației din magazinele online. Utilizatorii răsfoiesc catalogul SwipeFit printr-o interacțiune de tip Tinder, conducând astfel la consolidarea unui profil propriu, prin algoritmi de inteligență artificială. SwipeFit combină metrici diverse de stil vestimentar și permite în același timp o marjă de experimentare prin sugerarea unor articole inovatoare, divergente față de opțiunile trecute. Astfel, preferințele stabile și explorarea sunt combinate cu o dinamică jucăușă pentru o experiență plăcută a cumpărăturilor online.

Interesant. Bună de licențiat magazinelor online de haine.

5. eRomânesc creează o comunitate a consumatorilor pasionați de susținerea agriculturii românești, conectând producători, magazine și clienți prin intermediul unei aplicații. Consumatorii vor avea astfel acces la informații privind sursa, calitatea și alte trăsături importante ale produselor agricole românești disponibile în magazinele partenere.

OK. Vorbim în 3 ani dacă ajunge la o masă critică.

6. NiX este un dispozitiv circular subțire ce se atașează bunurilor valoroase și ușor de pierdut precum cheile și portofelul, făcându-le astfel ușor de găsit. În eventualitatea regretabilă a dispariției bunului marcat cu discul Nix, utilizatorul accesează aplicația mobilă și, prin intermediul tehnologiei LoRa ce asigură comunicația la mare distanță cu consum redus de energie, va putea identifica locația bunului pierdut.

Sunt 20 de asemenea dispozitive pe piață, nici unul nu a găsit ideea care să îi ducă în mainstream. Dacă nu îi cumpără Apple sau Google și nu îi vând ei, vor muri cu toții.

7. EnerGO a dezvoltat o soluție de evaluare precisă a consumului de combustibil și estimare a costurilor operaționale pentru o companie cu o componentă importantă de logistică. Aceste date pot susține deciziile organizației privind tranziția spre o flotă de mașini electrice. Energo Track oferă estimări privind perioada de amortizare și permite identificarea unui model optim de transport ținând cont de zona de circulație, tipul de trafic, viteza necesară, frecvența transporturilor și alți parametri specificați de client.

Interesant.

8. Pentest-Tools.com reprezintă un serviciu online ce permite utilizatorilor cu un nivel mediu sau ridicat de competențe tehnice sa își testeze singuri securitatea unui site. Utilizatorii pot solicita rularea tuturor testelor disponibile pentru un URL specificat, obținând o diagnoză a vulnerabilităților și recomandări privind optimizarea site-ului. PenTest Tools este deja o soluție activă, aflată în plină dezvoltare privind elaborarea unor noi teste și funcționalități. Valoarea adăugată a produsului constă în testele proprii dezvoltate de echipa PenTest Tools, pornind de la experiența de peste 10 ani în domeniul de ethical hacking și penetration testing.

OK. De câte ori testezi site-ul. O dată. Sunt câteva milioane de site-uri în lume și câteva mii de asemenea servicii.

9. YardLabs este o soluție dedicată viticultorilor, colectând informații din mediul ambiant și trimițând notificări privind evoluția viței de vie. YardBoard pornește de la înregistrarea a 5 parametri de mediu: temperatura și umiditatea din sol, temperatura și umiditatea din aer și intensitatea luminoasă. Modulele transmit informațiile prin LoRa, permițând apoi analiza datelor prin soluția dedicată software. Produsul exprimă grafic evoluția parametrilor relevanți și notifică viticultorii atunci când sunt necesare intervenții, conducând astfel la reducerea costurilor privind irigațiile. În viitor, soluția va putea recomanda optimizarea rețelei de senzori prin algoritmi de machine learning și va spori numărul de senzori, pentru a analiza și a optimiza dozarea macroelementelor necesare viței de vie.

Interesant dacă vor convinge 3 producători de vin să folosească așa ceva.

10. Nightingale reprezintă un dispensor automat de medicamente. Dispozitivul are o formă circulară, fiind compartimentat și asociat cu un plan de medicație. Soluția este dedicată persoanelor care au dificultăți în ceea ce privește combinarea și dozarea corectă a medicamentației, oferind la orele stabilite medicația necesară. Soluția notifică atât pacienții, cât și îngrijitorii, în momentul în care este necesar să fie administrată medicația. Nightingale oferă o interfață prietenoasă, permițând setarea facilă a notificărilor în funcție de preferințele utilizatorilor (telefon, sms, email etc).

Dacă uit să îmi iau pastilele, sigur uit și de dispensor.


Mă bucur că în final nu au ajuns și aplicații de genul “să facem un agregator” sau “un facebook killer”, că probabil au fost și din astea.

Și îmi pare rău că sunt în continuare prea multe proiecte de tipul “să construim ceva și apoi să convingem lumea că le trebuie” și prea puține proiecte de tipul “să facem ceva util”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Definește ”util”.

    00
    • identifici o nevoie. construiești un produs care să rezolve acea problemă.

    • Cum identifici nevoia e marea întrebare pe care și-o pune fiecare producător de orice (asta pe lângă cea cu „la cine batem la ușă să vindem?”).

      00
    • normal că e marea întrebare. dar răspunsul nu e „sunt 12 tintaguri pe planetă, hai să mai facem și noi unul”.

    • NOU
      #5

      Ca sa o identifici, cel mai simplu e sa ii ceri un document de identitate, un pasaport un buletin ceva, si la urna o pui sa semneze si compari semnaturile sa vezi daca seamana

      00
    • băgați nevoia la dubă?

    • NOU
      #7

      Numai daca nu are nici un document de identitate la ea

      00
    • Cred ca sunt finalistii doar pe Bucuresti. Mai sunt prototipuri interesante pe Cluj si Timisoara.
      Dar asa este… regula de baza „identifici o nevoie/problema. construiești un produs care să acopere/rezolve”

      00
    • ha, asta cu identificatul nevoii si acoperirea ei este cel putin amuzanta.

      in 1997 nu exista nici un motor de cautare iar in 2003 social media era absolut inexistenta.

      00
  2. NOU
    #10

    Dispensor de medicamente: bunica uită care din cele 5 medicamente cu 4 orare diferite trebuie sa le ia, iar eu nu am cum să verific.

    00
    • In Franta batranii primesc o cutie in forma de matrice in care asistenta ii pune medicamentele pentru fiecare zi timp e o saptamana, prima coloana sunt pastilele pentru Luni, a 2-a pentru ziua de Marti, etc.

      00
    • NOU
      #12

      ceea ce ar presupune ca bunica sa se intalneasca saptamanal cu o asistenta

      00
    • George și bunica are cutie din aia. Problema e ca dacă trebuie sa le iei mai des decât de 2-3 ori pe zi, nu mai e asa folositoare. În plus, uita sa le ia și din cutia aia.
      Am aflat luni ca firma unde sunt angajat are un proiect legat de dozatoare astea. Mi se părea o idee buna, te mai și anunță când trebuie sa le iei, chiar suna pe cineva (dacă are Sim sau prin aplicatie dacă e legat la net) și-ți zice ca nu ai luat medicamentele (copii pot pune alerta ca să vadă dacă parintii/bunicii și-au luat medicamentele)

      00
  3. NOU
    #14

    Idee 1 – GA-WAZE (citit evident ”gaoaze” – aplicatie utilizand motorul waze, dar dedicat profesionistelor din segmentul divertismentului erotic ce isi desfasoara activitatea in spatii deschise / in apropierea drumurilor publice. Utilizatorii (clienti/profesioniste) pot marca locatia si accesa un meniu informativ privind serviciile si preturile aferente, realiza programari, etc. Profesionistele inregistrate pot inclusiv primi alerte in cazul aproprierii unui client care ruleaza aplicatia.

    Idee 2 – PARK-SAFE- Sistem de alertare utilizare loc parcare. Sistemul include 1 baza (cu dimensiuni ultra-compacte, pentru a putea fi fixat pe centrul locului de parcare prin intermediul unor suruburi anti-furt) cu difuzor incorporat, si o aplicatie rulata pe smartphone. In cazul in care autoturismul parcat nu ii apartine proprietarului (ce se autentifica automat prin intermediul aplicatiei în momentul parcarii), baza ruleaza la volum maxim un mesaj audio pre-inregistrat de utilizator si transmite in acelasi timp o alerta catre proprietarul locului de parcare.

    Mai am :P

    00
  4. NOU
    #16

    Uite ceva util: waze pt biciclete. Si nu, nu exista nimic decent in app store si nu, google maps nu-i asa de bun.

    00
    • sa-ti spuna unde e aglomerat si sa ocolesti sau sa-ti sugereze s-o iei pe torturar?

      00
    • @rebelll – ar fi o aplicatie ce instiga la incalcarea legii: bicicletele nu au voie pe trotuar

      00
    • NOU
      #19

      @rebell sa-mi zica de exemplu ca parcu’ ala e inchis noaptea, sa nu ma duca naiba stie pe unde desi eu am drum drept inainte, sa nu trebuiasca sa ma chiorasc la ecran intr-o intersectie mai dificila

      00
    • @john nu prea ai cum. In Cluj pistele sunt facute pe trotuar o parte din ele. Iar pe o pista nu incap, 2 biciclete, bicaz nu e spatiu.

      00
  5. „Dacă uit să îmi iau pastilele, sigur uit și de dispensor.”
    n-auzi, bre, ca te notifica?

    cat despre util..
    daca e cu adevarat util au facut altii deja si poate nu are sens sa reinventezi o roata buna..
    daca utilitatea e limitata la o nisa foarte mica sau e interpretabila.. ne regasim in situatia de mai sus.

    00
  6. Pare mai util site-ul asta https://adoptauntaran.ro/ decat ce se vrea cu eRomania de la punctul 5.

    00
  7. dispersor de medicamente: după 60-70 de ani (ai să ajungi și tu la vârsta aia, dacă ai să ajungi :)) ) – oamenii trebuie să-și trateze 2 sau mai multe dintre următoarele boli: hipertensiune, probleme cu inima, probleme cu plămânii, probleme cu rinichii, probleme cu ficații, probleme cu pancreasul (diabet, chestii), probleme cu prostata. Fiecare boală are alt sistem de medicație. Unele tratamente trebuie luate înainte de masă. Altele după mese. Altele la ore fixe, din 8 în 8 ore, din 12 în 12 etc.
    Îți dau exemplul lui taică-miu care avea hipertensiune și cancer la pancreas, care cancer a dus la așa numitul diabet mecanic. Timp de vreo 7 ani a trebuit să ia aprox 30 de pilule pe zi, fiecare cu sistemul, metoda și frecvența proprie. Omu a fost om de știință (cercetător în matematică, sună neobișnuit, asta a fost ocupația lui din cartea de muncă) și totuși se mai încurca :). El nu uita să-și ia medicamentul, nu uita sistemul, uita că fix momentul acela din zi în care se afla este un moment important, cam cum uit eu zilele de naștere ale familiei: știu că maică-mea e născută pe 14 iulie, dar pe data de 14 iulie uit că taman azi e 14 iulie :). Nu poți seta o alarmă la medicamentele pe care trebuie să le iei după masă, de exemplu, pentru că nu toată lumea mănâncă la ore fixe. Un distribuitor inteligent, la care să programezi o singură dată fiecare medicament pe sistemul propriu și el să-ți servească pilula la momentul oportun, care să aibă și senzori specifici, și care să învețe prin machine learning că tocmai urmează să mănânci, sau că tocmai ai mâncat, sau să programezi pilulele care se dau la ore fixe, și fiecare tip de pilulă să fie în locașul corespunzător de unde este livrat în sertărașul pentru administrare, este o chestiune extrem de utilă, problema mai demult era că tehnologia nu ajunsese la nivelul necesar, astăzi e posibil să ai un gadget în buzunar care posedă inteligență artificială și care ia decizii bazate pe criterii

    00
    • Folosesc MyTherapy (aplicatie Android) ca sa-mi aduc aminte de medicamente, sa vad stocul etc. Pt. mine e suficient.

      00
    • vezi ca tatal tau are probleme destul de mari. aparent are mai mult de un ficat.

      00
  8. din pacate ai dreptate…

    00
  9. „Ideas are cheap. Ideas are easy. Ideas are common. Everybody has ideas. Ideas are highly, highly overvalued. Execution is all that matters.”

    ai fii zis la fel si despre Vector watch acum ceva vreme, nu?

    00
  10. lucrez eu la ceva acum de smart home poate intru in DD ’18 :)

    00
  11. Parerile tale despre afacerile online sunt la fel de pretioase si utile ca ale bunicii mele despre sofat (care de abia a iesit din sat de cateva ori). Sau ca ale grasilor despre diete.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)