Linii: bani, case, tineri, economii, haine, cafea

Vreau să unesc niște linii.

Linia1: tinerii stau la cafea pentru că nu au bani de case.

Linia2: politicile de mediu se vor schimba, pentru că Trump este pro business, și business înseamnă mai mult forat, mai mult petrol, mai mult gaz, mai mult economic output.

Linia3: companiile de confecții și de Veblen goods sunt pe plus de 20 de ani, ca o stranie coincidență cu popularitatea internetului, a influencerilor, a vedetelor și a plânsului că nu sunt bani pentru case.

Linia4: toate studiile spun că tinerii sunt mai conștienți de problemele mediului, dar nu cred că sunt aceiași care cumpără fast fashion în prostie. Sunt alții.

Linia5: bogații au devenit mai bogați în ultimii 20 de ani.

Bun, v-ați prins unde merg cu schema asta. Și mă văd nevoit să punctez că nu spun, sub nici o formă, că ar trebui să trăim ca niște pustnici ca să strângem bani de casă/avans. Dar nu poți să nu vezi legătura între modul în care tinerii alerg să topească banii și să se plângă că nu au bani. Știu, lumea a devenit mai stresantă, accesul la informație dă anxietate de multe ori, știrile constante despre război, covid, inundații, incendii etc. nu fac bine nimănui.

Dar soluții există. Nu sunt noi, nu inventăm roata acum, sunt aceleași din anii 50. Bine, nu la noi în România, că noi am avut un sistem diferit, dar vesticii îl știu: pui niște bani deoparte, să ai de avans, și cumperi casa. Nu topești banii pe tot ce îți iese în cale.

Cum crezi că au devenit bogații mai bogați? De ce este atât de mare falia asta între clasa de sus (the top10%) și restul? S-a creat așa, din aer? Au creat-o ei, cu mâinile lor? Sau noi am continuat să cumpărăm zeci de geci, telefon anual, televizor la doi ani și tot așa? Să fi fost ăia banii de avans? Să fi fost zecile de cafele de 20 lei? De ce este oare Pescobar pe social media? Cum poate să își ia cinci mașini de 200.000€ în doi ani? Chiar nu-mi dau seama.

Nu poți să spui că ești îngrijorat de mediu și să nu te oprești din cumpărat. Asta e soluția. Nu putem să dăm mereu vina pe alții. Nu putem găsi mereu scuze, în timp ce facem fix invers. Capitalismul va continua să fie sălbatic, va produce mai multă poluare, va mitui și promova lideri politici care vor apăsa la la maxim pedala poluării.

De asemenea, nu cred că moare nimeni dacă dă faliment Gucci sau Luis Vuitton sau oricare brand de fast fashion.


Și pentru că ipocrizia nu este completă dacă nu mă dau de gol, fiți atenți aici cumpărături în ultimele 6 luni care nu au fost chestii de bricolaj sau de mâncare:

  1. tavă de cuptor, înlocuia una cumpărată în, drumroll, 2006. 30 lei.
  2. mănuși de cuptor, groase, 50 lei, aveam unele de prin 2015 care se arseseră și până nu m-am ars de doua ori cu ele nu le-am schimbat.
  3. telefon juniorului, al lui vândut.
  4. telefon eu, al meu vândut.
  5. căciulă groasă junior, are una subțire de 5-6 ani și anul ăsta a fost un pic mai frig.
  6. șosete groase pentru soție, avea niște șosete luate acum 3-4-5 ani.
  7. mănuși de bricolaj pentru mine.
  8. tricou de pedalat pentru mine, luat prin vară.
  9. sticlă de apă, înlocuind una cumpărată în 2019.
  10. ăștia, că aveam nevoie de ei.

 

 

imobliare-casa

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

147 comentarii

  1. 10.The bomb has been planted.

    Comentariu apreciat.825
  2. Noroc ca pretul caselor, este unul corect.

    Comentariu apreciat.8724
    • Nu a fost si nu va fi niciodata „corect”.

      Indecis. Tu ce zici?3612
    • Scoate și tu virgula aia dintre subiect și verb, că nu ești la realitatea tv.

      Comentariu apreciat.747
    • Poate ai lipsit de la lectia de gramatica din generala: intre subiect si predicat NICIODATA nu se pune virgula ;)

      223
    • @JohnMyDear: Se pune virgula cateodata, la mica intelegere, ca doar oameni suntem.

      Comentariu apreciat.635
    • Va rog sa ma, scuzati.

      Comentariu apreciat.425
    • #GrasuX – cum definesti un pret corect, altfel decat un pret la care un produs se vinde? Un Iphone 16 este 4500 de lei, asta ti se pare un pret corect? Un Golf este 25 de mii de euro inainte de optiuni, adica 125 de mii de lei.

      Astea ti se par preturi corecte?

      Si daca, la pretul actual casele se vand si se cumpara, asta inseamna ca problema este la nivel personal si nu general, nu?

      716
    • Casele se vand si se cumpara, dar mai putin de catre tineri. De la diverse fonduri de investitii, institutii pana la persoane fizice care vor sa-si puna banii castigati (mai mult sau mai putin cinstit) la adapost de inflatie.
      Cand un tanar vede ca pretul unui apartament decent e pe la 120.000 de euro si ca, pana reuseste sa puna deoparte doua-trei mii, pretul a sarit deja la 140.000, incepe sa se intrebe serios ce rost mai are. Mai are sens sa alerge dupa un vis intangibil, sau mai bine lasa deoparte pufuletii cu parizer si isi mai cumpara si cate o cafea?
      In timpul asta, tot felul de afaceristi si interlopi, romani si straini, cumpara cate doua-trei etaje de bloc nou cu banii jos.

      Comentariu apreciat.332
    • un tanar vede

      un tânăr vede și gândește cu salariul și mintea de la 20. la 25 are altă minte și alt salariu. la 30 regretă că nu a pus nimic deoparte. la 35 dă vina pe tot. la 40 e resemnat. la 45 deja votează PSD.

    • @None: nu e chiar asa. Preturile nu urca atat de repede. Poate ai comparat un pret al unui imobil pus la vanzare in faza de constructie cu pretul dupa receptie. Nu e tocmai un reper bun.
      Pana pui deoparte 2000-3000 euro, nu ar trebui sa treaca ani de zile ci cateva luni.
      Daca la primii 2-3k renunti, atunci iti trebuie o motivatie mai puternica.

      Indecis. Tu ce zici?627
    • @none – unde cresc preturile asa tare? Si hai sa fim seriosi, nu exista un pret universal, ca apartamentele sunt in conditii diferite – unele sunt la 120, unele 115, unele 125.

      Dupa aia e chestia cu zona – daca asta a crescut de la 120 la 140 atunci te duci putin mai incolo si gasesti ceva cu 120 – poate mai vechi, poate mai mic cu cativa metri, etc.

      87
  3. „Nu poți să spui că ești îngrijorat de mediu” said no romanian, ever.

    Comentariu apreciat.512
  4. Falia dintre bogati (de la a 3-a generatie in sus) si saraci s-a adancit deoarece bogatii au mostenit portofolii de actiuni in valoare de milioane de dolari, care intre timp s-au transformat in miliarde. In ultimii 75 de ani (25 ani x 3 generatii), S&P 500 a crescut de 29 de ori (+2900%). Saracii au mostenit cel mult datorii. Ce s-a mai intamplat in ultimii 75 de ani este ca locuintele au devenit bunuri de investitii, in loc de locuinte. Ar fi si asta o linie de unit cu restul.

    Comentariu apreciat.1317
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 635
    • Pentru cine sta mai prost cu cititul, intelesul si corelarile, ce incerc sa spun este ca aceasta falie intre bogati si saraci de care pomeneste Vali, nu devine din ce in ce mai severa doar pentru ca saracii ar cumpara in nestire de la bogati. Daca ar fi sa tinem cont numai de asta, companiile se imbogatesc de fapt pentru ca sunt din ce in ce mai multi bogati care cumpara produse de lux in nestire, deci nu pe seama saracilor care dau si ei bani de-o ciorba sa se simta si ei valabili o data pe luna.

      Disparitatile intre averile top 1%, ale celor care detin companiile si restul de 99% nu provin de la cei care le cumpara produsele, ci in mod ironic de la cei care le cumpara actiunile. Ori cei care le cumpara de obicei tot bogati sau cu venituri (mult) peste medie sunt. Dar tot saracii care nu isi permit case sunt de vina, observ, ca isi cumpara prea mult avocado toast :-D

      Comentariu apreciat.453
    • da, adevarat, zecile de milioane devtelefoane, milioanele de masini, vapoarele de haine si 7n general prostioarele in valoare de miliarde si miliarde le cumpara bezos si musk.

      averile alea de multe miliarde care au devenit de multe zeci de miliarde poate or fi crescut din cauza pretului actiunilor, dar peetul actiunilor a crescut pentru ca ‘saracii’ cumpara produsele inutile.

      816
    • Locuintele ca investitii nu inseamna nimic in special, este doar un mit in sensul ca face parte din joc, exact la fel cum toate firmele mari sunt listate pe bursa si practic orice amarat isi poate cumpara actiuni la o firma mare.

      In domeniul imobiliar este un cerc atat de simplu si omis de toti – unii nu isi permit sa cumpere o casa si altii isi permit. Daca primii si-ar permite atunci nu ar sta in chirie insa pentru ca nu isi permit asta atunci au nevoie sa inchirieze de la cineva si se creeaza o nevoie pe care piata o satisface.

      Ca sa iti dau un exemplu cat de cat, turismul in Costinesti. Oamenii nu vor sa cumpere o casuta in Costinesti ca nu au ce face cu ea, ei vor sa stea undeva pentru o saptamana sau 2 pe an si atunci localnicii au inceput sa le inchirieze camere, mergand spre pensiuni, etc.

      Daca interzici de maini cumparatul caselor ca investitie trebuie sa gasesti ceva de facut cu aia care nu isi permit sa cumpere din varii motive si sa nu crezi ca daca scade apartamentul de la 100 la 80 de mii el isi permite – ca in acelasi timp exista si azi apartamente la 80 de mii :)

      425
  5. Oamenii chiar cumpara televior la 2 ani?! De ce?

    Comentariu apreciat.665
    • Întâi a fost subțire 720p
      Apoi a fost plat 1080p
      Apoi a fost curbat 1080p
      Appoi a fost plat 3d 1080p
      Apoi a fost plat 4k
      Apoi a fost 4k HDR (50% DCI3)la 250 nits
      Apoi a fost 4k hdr cu Dolby Vision(DV) și Dolby Atmos(DA) la 400 nits plus 24 dimming zones (DZ) / în paralel a fost OLED cu 250 nits
      Apoi a fost 4k DV DA la 1000 nits cu 4000 nits pe 10% și 700 DZ 90% DCI3 / în paralel a fost QD-Oled cu 1000 nits pe 10% din ecran/ în paralel 8k
      Apoi la ce era mai sus s-a adăugat 120hz
      Apoi la tot ce era mai sus s-a adăugat Variable Refresh Rate să poată varia continuu intre 24hz și 120hz în funcție de performanțele jocului jucat.
      Apoi s-a modificat backlight frequently să nu mai meargă la 120hz ci la 700 și chiar 7000hz(Hisense) pentru o claritate mai mare între cadre, iar panoul de backlight să fie de miniled.
      Anul ăsta au apărut alte tipuri de panou luminos cu două straturi albastre generatoare de luminozitate și s-au „ieftinit” panourile de nanoled până la 100.000€ pt ecran de 126″ish .
      Justific, nu scuz, tu ai întrebat „de ce”.

      Comentariu apreciat.1103
    • Eu am cumparat 2 in 3 ani. De ce nu?

      Indecis. Tu ce zici?625
    • totuși cum justifici diferența aproape minima in 2-3 ani?, ma uitam acum si de la un model la urmatorul clar nu merita banii de diferenta, ma gandesc ca o sa ajunga ca la masini sa iei tv in leasing operațional, macar la mașini se vede diferenta si riscul mai ales daca le schimbi uleiul la cat spune producatoru de 20-30k..cand iese din garantie mai trage un pic si se face turta

      110
    • Nu justific diferenta, am avut nevoie in 2 locatii diferite. Intr-una sa inlocuiesc un tv vechi de 10 ani, in alta nu aveam deloc.

      Diferenta in cei 3 ani a fost minima, al doilea e miniled si are blooming ceva mai mic decat primul, dar in rest meh. Daca ar fi sa le schimb, evident nu as face asta la 3 ani.

      135
    • Am 50 de ani. În toată viața mea am cumpărat 3 televizoare. Cel actual are deja 4 ani. Și mai durează până îl schimb. Sper să nu se strice.

      Comentariu apreciat.642
    • Si eu care imi faceam procese de constiinta ca m-am plictisit de Grundigul de 11 ani si am luat un Samsung cu diagonala mai mare. :)

      210
    • @Zsolt: am sub 45. Same. Cred ca ajung la 50 tot cu 3.

      153
    • Majoritatea romanilor cumpara televizoare anual de black friday. Televizorul vechi este dus treptat in cealalta camera > camera copilului > la tara > la cealalta tara > in apartamentul de inchiriat > in sopron la tara ca nu stii niciodata cand ai nevoie de el > la rabla electrocasnicelor cand iei unul nou.

      As pune pariu ca suntem aici maxim 5 oameni care avem un singur televizor in casa.

      Comentariu apreciat.4217
    • Parintii mei sunt la al doilea televizor din 1994. Noi am luat primul televizor in 2021. Il vom schimba cand nu se va mai putea repara. Nu cred ca divertismentul vizual e asa important incat sa schimbi tv-ul cu fiecare upgrade tehnologic. Mai ales cand fiecare electrocasnica te spioneaza pentru china.

      Indecis. Tu ce zici?239
    • ev21 practic arata ca televizorul circula in natura intr-un mod asemanator cu tricourile decolorate sau labartate :))))

      251
    • eu am luat 3 televizoare in ultimii 6 ani. La modu ca am luat unu…dupa care dupa 3 ani am luat alte doua in 2 luni. Primu a fost vandut.
      Bine, am si doua monitoare de 32.

      Si inainte am cumparat de fiecare data cand am simtit, in urina, ca e cazu sa imi schimb teveul

      *avand in vedere cum functioneaza astea doua pe care le am…cred ca or sa stea in casa inca cel putin 5 ani.

      69
    • Ca unul ce am lucrat in tinerete in Flanco/Altex, culmea la televizoare, iti spun ca nu mai am televizor de 10+ ani.

      114
  6. Intreaba un vestic cat de usor si-a luat casa acum 20-30 de ani si cat de greu e acum. Aruncati un ochi la piata imobiliara din Canada sau Australia, de exemplu. Sau un exemplu din Europa, Spania si Portugalia. Oare este pura lacomie sau tinerii vad ca munca lor nu valoreaza nimic la sfarsit de luna, ca cineva din generatiile anterioare a decis ca e mai bine o viata in chirie?

    Comentariu apreciat.9312
    • munca lor nu valoreaza nimic la sfarsit de luna

      citește asta cu voce tare.

    • Eu caut o casa/apartament in spania. Si caut in 2 directii: pentru investitie (inchiriere pe termen lung/hotelier) sau pentru a sta in el cand am chef de vacanta. Pot sa-ti zic ca gasesti apartamente si case la preturi foarte bune (gen 60-70k euro), unele chiar si la cateva sute de metri de mare. Preturi comparabile sau chiar mai mici cu ce gasesti in barlad sau carei sau … orice alt orasel de asta, care trage sa moara. Da, mai trebuie dat un var, mai spalat pe jos. Da, nu sunt in orasele mari dar la ce autostrazi au spaniolii e destul de simpla o naveta. Dar ai variante daca chiar vrei sa ai casa ta. Daca vrei in orasele mari… ghinion, mai trebuie sa pui bani.

      Indecis. Tu ce zici?3357
    • Efectiv ai luat exemplele extreme, iar pe baza lor ai extins rationamentul.

      Nu stiu de ce vrei sa mai traiesti mai mult de 33 de ani, ca insusi Iisus nu a trecut de varsta asta. Cam aceeasi logica o aplici si tu cu casele.

      Comentariu apreciat.3712
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1250
    • A fi proprietar pe un imobil sau a-ti face o situatie financiara cat mai buna, nu este un moft. Este mai degraba un calcul bine facut in viata.
      Cat timp esti tanar, sub 40 de ani, ai energie multa, lucrezi si 12 ore daca vrei. Aici sunt anii de randament maxim.
      Intre 40-50 esti mai destept, dar incepi sa simti ca nu te mai duc bateriile, 8 ore de munca iti sunt suficiente.
      Spre 60 deja iti calculezi cat mai ai pana la pensie vazand ca incep diferite probleme de sanatate. Ai deja carduri la toate farmaciile.
      Daca numai pe la 40-50 de ani incepi sa aduni ceva in viata, e cam tarziu. Pana la 65 cand intri in pensie s-ar putea sa nu apuci sa aduni bani de o locuinta, iar sa platesti lunar chiria din pensie, pe langa medicamente si alte chestii, nu iti ajung banii.
      Daca te bazezi pe locuinta parintilor, mult succes.

      Comentariu apreciat.465
    • @Adi poti sa lucrezi sa-ti faci o situatie financiara buna, sa ai cat de cat o educatie financiara si obiceiuri sanatoase si fara sa fii proprietar, cel putin nu din prima.

      221
    • @ev21 poti sa detaliezi? ca sa intelegem mai bine.
      – „sa-ti faci o situatie financiara buna” adica sa investesti banii in bursa sau crypto?
      – „obiceiuri sanatoase” adica sa ne mentinem sanatosi pana la 80 de ani? nu e rau, insa privind in jur vezi ca batranetea vine la foarte multi cu diferite probleme de sanatate. Si nu toti au trait nesanatos.

      192
    • @Adi ziceam ca poti strange bani si sa nu-i cheltui pe toate prostiile si fara sa ai ca tel suprem detinerea unui apartament in Romania.

      811
    • „Intreaba un vestic cat de usor si-a luat casa acum 20-30 de ani”

      Intreaba un vestic ce vacante isi faceau acum 20-30 de ani. Intreaba un vestic ce perspective aveau cu viata acum 20-30 de ani. Intreaba o Deea ce inseamna un vestic. Intreaba o Deea daca stie ce s-a schimbat in ultimii 20-30 de ani. Intreaba o deea daca stie cam cat de ieftine is casele in afara capitalelor. Intreaba o deea daca stie cam cum aratau locurile scumpe, acum, vs cum aratau acum 20-30 de ani

      Ca nu toti vesticii is la fel de vestici. Nemtii nu voiau sa isi cumpere case. Dupa care se mira acum ca toate apartamentele is detinute de cativa gigei.

      Cazul strict pe Muedia. Ca alte tari nu stiu, nu ma bag. Si aici am tot cumparat case, NU FACETI CA MINE.
      Strict in stocolm city – scump as fuck. 10000e/mp
      eu am luat asa:
      20min cu metroul, dar zona „rea” (un fel de rahova la noi) – nici macar 3000e/mp
      30min cu trenu, zona buna – deja ~2100e/mp
      oras micut la 170km de stocolm – 1000e/mp

      Practic, orice cuplu de muncitori in suedia isi poate lua un apartament. Ca idee, unul dintre apartamente l-am cumparat de la un cuplu de emigranti, el bucatar la scoala, ea ingrijitoare la gradinita. Ca strangi din buci sa iei un credit pentru avans, ca ai noroc si ai avut banii de avans, o data ce ii ai e simplu sa iti cumperi apartament.
      E atat de simplu ca toti romanii pe care ii stiu aici si-au cumparat apartament. Toti. De la „om de serviciu” la doctori.

      Nu stiu cum sa va zic. Dar, daca in 2-3 ani, de la mutare, poti sa iti cumperi apartament, e chiar usor.
      Ah, sa mentionez ca de cand am eu apartamente, o perioada de un an juma a supt. Dobanda era la 4.7. Acum e inapoi la 3, dar am avut perioada si cu 1.23.
      Si, 30% din dobanda ti-o da statul inapoi la recalculare

      Indecis. Tu ce zici?2610
    • @ev21 – am tot auzit retorica asta a ta, ca economisesti bani stand in chirie.

      Poti sa imi dai cateva exemple concrete de chirie vs rata la banca pe exact acelasi imobil? Ca de regula discutia este „in loc sa stai in 3 camere cu 800 de euro chiria stai intr-o garsoniera cu 300 si investesti lunar 500” insa eu vreau sa stiu cati prosti sunt in lumea asta care cumpara un apartament si au rata la banca 600 de euro si il dau in chirie cu 500, pierzand in fiecare luna 100 de euro, luna de luna, an de an.

      Hai sa admitem ca nimeresti tu un ap mai ieftin decat rata la banca cu 100 de euro (desi oamenii care le dau in chirie vor sa acopere orice cheltuiala si sa mai castige ceva in plus) – cat inseamna asta, 1200 de euro pe an? Stai 10 ani sa strangi 12 mii de euro (admitand ca ala nu vinde ap sau nu te da afara)?

      182
    • @Bigbear ce retorica coaie, ca poti sa strangi bani si stand in chirie? N-am zis ca-i mai profitabila chiria vs rata sau invers ci ca poti economisi si avea principii financiare sanatoase in ambele situatii.

      110
    • @ev21 – hai sa iti explic babeste – ninge sau ploua, daca nu te duci ca Eminescu o sa traiesti intr-o casa 25 de ani minim. Daca o cumperi, dupa 25 de ani ai casa platita, casa la care nu mai platesti rate si de care dispui cum vrei – poti sa o vinzi si sa faci ce vrei cu bani, ca sunt ai tai.

      Daca nu cumperi casa si stai in chirie dupa 25 de ani nu ai absolut nimic.

      Acum explica-mi cum „poti avea principii financiare sanatoase in ambele situatii” cand stand in chirie ratezi cea mai mare oportunitate financiara din viata.

      81
    • @Bigbear nu-i nevoie sa faci teorie chibritului cu mine.

      Ia vezi cum am scris initial asa frumos „sa ai cat de cat o educatie financiara si obiceiuri sanatoase si fara sa fii proprietar, cel putin nu din prima”. Cum suna aia „cel putin nu din prima”, huh? Mai dezumfla-te putin. In tinerete nu mi se pare ca scopul suprem e sa-ti cumperi o cutie de rigips iar daca nu reusesti sa faci asta gata spargi banii pe balenciaga.

      Eu am avut „principii financiare sanatoase” si cand stateam in chirie: am cheltuit mult mai putin decat am castigat, am economisit si am investit. Chiria era jumate din cat a fost rata ulterior pentru ca in perioada aia a vietii imi era de ajuns un apartament mai mic.

      Iar legat de a cumpara sau a sta in chirie totul tine de multi factori, nu e chiar asa alb-negru cum iti place tie sa crezi. Vezi ca am dat si mai jos un exemplu.

      23
    • @ev21 – mie imi plac discutiile in care ii spui omului sa nu faca un lucru si face exact acel lucru ca sa isi ilustreze punctul de vedere personal.

      Eu – „in loc sa stai in 3 camere cu 800 de euro chiria stai intr-o garsoniera cu 300 si investesti lunar 500″

      Tu – ” Chiria era jumate din cat a fost rata ulterior pentru ca in perioada aia a vietii imi era de ajuns un apartament mai mic.”

      Contabilizezi faptul ca ai inchiriat un apartament fix pentru nevoile tale ca o chestie speciala, ca nu ai inchiriat un spatiu mai mare decat necesar la acel punct in viata?

      Eu nu contest restul de masuri, doar iti spun ca fiecare an stat in chirie au fost bani pierduti.

      Ca sa iti explic in principiile tale economice – puteai sau economisesti 3 lei insa tu ai cheltuit 1 leu pe chirie si ai ecomisit 2. Tu esti mandru ca ai economisit 2 lei, eu iti spun ca puteai economisi cu 50% in plus daca nu inchiriai si cumparai.

      „In tinerete nu mi se pare ca scopul suprem e sa-ti cumperi o cutie de rigips” – adica este mai bine sa platesti chirie altuia, nu?

      20
  7. Baa zgarcitule, o sa o luam pe pereti, nu ca am suferi de cumparat compulsiv!

    717
  8. La noi în Balcani e și mentalitatea aceea a lui ”e rușinos să n-ai”. Cu cât o țară e mai săracă, cu atât mai mare goana după a arăta că – totuși – tu ”ai”. Problema e că, în lipsă de bani, nu poți arăta că ”ai” luându-ți case și mașini. Că alea costă și nu ți le permiți. Însă-ți permiți alte chestii mai mici pe care cei cu bani nu și le refuză: cafele scumpe, mers cu Bolt și nu cu tramvaiul până la supermarket, mai un adidas nou. 95% dintre cei care risipesc pe chestii de-astea peste bugetul lor speră cumva că denotă că nu duc lipsă. Nu dai 50.000 de euro pe o mașină ci 10 euro pe o cafea și-un suc și tot aceeași chestie o dictezi: că nu te uiți la bani. De-aia e plin de taximetriști care în weekend merg în club și sparg tot, de la final de lună apar pe tabel cu datorii la întreținere.

    Comentariu apreciat.6338
    • am cunoscut asa niste oameni. Ei o ardeau numa prin bodegi d-astea scumpe, unde berea era >12 lei (la nivelul lu 2012). Asta in conditiile in care in bodegile unde mergeam eu era 5-8lei. Si ei castigau undeva la 30% din cat castigam eu.
      Si am mers si eu, o data, cu ei la o bodega. Si am inteles cum isi permiteau. Daca bei un uischi de 20 de lei/o bere de 15lei pe seara e mult mai ieftin decat daca bei 8 beri de 5 lei :)

      Indecis. Tu ce zici?1223
  9. Și iarăși ne luâm ded tineri că nu economisesc și nu dau avans pentru prima casă și stau cu părinții în loc să încurajeze natalitatea..
    Desigur asta nu are nici o legătură cu faptul că:
    „Dacă în 2021 peste 20% dintre tinerii români erau expuși riscului de sărăcie și deprivare socială, în 2022 proporția românilor săraci a ajuns la aproape 38%.
    Deprivarea materială severă, așa cum este definită de Eurostat, este caracterizată prin existența unor condiții de viață constrânse în mod drastic de lipsa de resurse.
    Persoanele nu își pot permite:
    să își plătească chiria sau facturile de întreținere,
    să își mențină locuința la un nivel de încălzire adecvat,
    să se confrunte cu cheltuieli neașteptate,
    să mănânce carne, pește sau o proteină echivalentă o dată la două zile,
    o săptămână de vacanță în afara locuinței,
    un automobil,
    o mașină de spălat,
    un televizor color sau
    un telefon.
    Din păcate aceeași situație grea, marcată de risc de sărăcie și excluziune socială, poate fi regăsită și în cazul copiilor din România, context în care peste 40% dintre aceștia se află la limita sărăciei.”

    Comentariu apreciat.5318
    • am înțeles. deci pentru că unii au salarii mici, asta anulează tot. da, are logică. dacă eu nu pot alerga la maraton, să nu mai alerge nimeni. dacă X nu poate bune bani deoparte, să nu mai pună nimeni. nu m-am gândit la asta până acum.

    • @Vali, știu că e offtopic, dar eu cred că poți alerga la maraton! :-*

      Indecis. Tu ce zici?273
    • Nu anulează nimic la nivel individual; la nivel macro însă influența va fi neglijabilă.
      Niciodată nu vor putea însă economisi cat să mențină la ritmul actual de creștere piața imobiliară și să falimenteze industria textilelor fast fashion și producătorii de telefoane..

      101
    • @Doru Florin – mi se pare mie sau amesteci 3 termeni? „Dacă în 2021 peste 20% dintre tinerii români erau expuși riscului de sărăcie și deprivare socială, în 2022 proporția românilor săraci a ajuns la aproape 38%.
      Deprivarea materială severă, așa cum este definită de Eurostat,…

      Hai sa ne hotaram, vorbim de deprivare sociala, deprivare materiala sau deprivare materiala severa?

      Ca in ce ai citat tu ni se spune ca 38% sunt loviti de deprivare sociala si apoi ni se da definitia la deprivarea materiala severa – sunt doua natiuni diferite, nu crezi?

      De exemplu eu aici pe blog, fac 3 mii de euro pe luna insa sunt deprivat social pentru ca media este la 10 mii de euro, insa asta nu are legatura cu deprivarea materiala severa.

      64
    • Orice om cat de cat sanatos poate alerga la maraton. Nu pana la sfarsit, dar poate alerga…

      141
    • sa ma bata mama, pana acum 2 ani eram deprivat material sever si nu stiam. nu de alta da’ atunci mi-am luat masina.

      am niste prieteni care cheltuie pe ‘burgeri’ vegani mai mult decat dau eu pe soarma. si aia sunt deprivati, in mod evident.

      am dorei angajati ca necalificati care stau mai mult devo saptamana la mare. in romania. nu au masina si nu stiu exact cum e cu caldura, dar e evident ca NU sunt deprivari material.

      da, daca cineva indeplineste concomitent TOATE acele conditii FARA sa cheltuie banii pe altceva, este deprivat material. dar daca totusi le indeplineste doar pe cateva sau chiar pe toate in timp cevcheltuie 1000 de euro sau mai mult doar pe unele sau pe cu totul altceva, NU E.

      310
  10. Să vezi câți așteaptă de aici inainte crocs la giveaway

    Indecis. Tu ce zici?264
  11. Vin si eu cu o parere nepopulara: oamenii care isi permiteau case acum 30 de ani mai erau si casatoriti cel tarziu la 25 de ani. Una e sa tragi singur, alta e sa fie alaturi de cineva.
    Asta pe langa celelalte detalii nesemnificative de genul muncit tare, evitat spartul de bani, fara city breaks, cel mai nou smartphone etc etc

    Comentariu apreciat.7014
    • Eeee, coane, dar cine își ia e fuduleală snicărși originali chinezești din plastic cu 325 lei cînd eu găsesc pantofi din piele la 250-300 lei…

      Indecis. Tu ce zici?1329
    • alte detalii nesemnificative gen, acum 30 de ani, in Romania era 93, deci exceptand cei care isi cumparau casele alea date moca de alde Roman nu prea iti permiteai sa iti cumperi:
      – fara vacante
      – nu toti voiau sa isi ia in bucuresti
      – masina de 2000e
      – oricum nu prea aveai haine si electrocasnice de cumparat, asa ca puteai economisi
      – viata munca-teve-munca-teve-munca-teve

      203
    • în 93 inflația era mondială, nu economiseai, cumpărai tot ce prindeai.

    • in 93 foarte multe case din alea ‘gratuite’ au fost achitate/cumparate de locatari/chiriasi la icral cu bani de seminte, literalmente. preturile caselor inca erau calculate la grila icral, zeci de mii declei in timp ce salariile incepwau sa fie numarate in sute de mii si chiar milioane.

      de unde si amnezia multora cum ca le-a dat ceausescu casa. daca ar fi trebuit sa le achite, sau macar sa plateasca chiria actualizata cu inflatia, atunci ar fi fost deprivare materiala si multi, foarte multi ar fi ajuns in strada.

      193
  12. poate cafeaua aia a luat-o ca sa faca economie la altceva: in loc sa sparga tot salariul pe un weekend in club/munte/mare a zis ca „lasa ca pun banii la saltea si ies doar la o cafea de 20lei ca sa n-o iau razna in casa singur”

    Comentariu apreciat.6510
  13. E cumva amuzant și total deconectat de la realitate să zici că cea mai valoroasă companie europeană trebuie să dea faliment. Repet, Louis Vuitton (conglomeratul de branduri de dedesubt) este compania nr.1 din Europa.

    „LVMH, the French luxury company made up of fashion brand Louis Vuitton and drinks companies Moët and Hennessy, is the first European company with a market value above $500 billion (around €455 billion).”

    Indecis. Tu ce zici?1632
  14. Tânăr sau bătrân, cu casă sau în chirie, bogat sau extrem de sărac, ca să te încalți cu ăia de la punctul 10 trebuie să fii retardat până la punctul în care scoți din nas și bagi în gură.

    Comentariu apreciat.494
    • Si Trump poarta papuci cu talpa inalta, sa se poata inclina in fata. Poate se pregateste si Vali sa candideze in mai.

      123
  15. E necesar de punctat ca bogații s-au îmbogățit in medie.

    Ce vreau sa zic e ca nu sunt aceeași oameni de acum 20 ani. Unii dintre ei au mai sărăcit au venit alții noi etc. E o dinamica. Nu e ca si cum 100% din cei care erau bogați in 2005 sunt bogați si in 2025.

    207
  16. Am 2 hanorace și 2 cămăși care peste 2 ani fac 20 de ani. Le-am luat cu 10 lei bucata și le port încă și acum. Anul trecut mi-a arătat un amic un outlet cu prețuri super-decente și mi-am mai luate câte ceva.

    Indecis. Tu ce zici?2532
  17. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1950
  18. Nici pe extrema cealalta nu e prea ok. De exemplu elvetienii. Aia au economisit atat de mult in viata, incat nici nu mai stiu sa se distreze. Ati vazut petreceri cu elvetieni la après-ski? Ceva horror. Se imbata si balesc la cateva pitipoance est europene, aduse special pentru asta.

    Comentariu apreciat.359
  19. Suntem in capcana perfecta: bogatii creeaza tot felul de produse consumeriste pe care sa le vanda saracilor. Saracii nu pun bani deoparte de case, pe care le cumpara tot bogatii si le dau in chirie saracilor. Cu banii facuti astfel, bogatii investesc la bursa, unde fac bani pentru ca profiturilor corporatiile explodeaza datorita consumerismului saracilor.

    Comentariu apreciat.500
  20. si in ce ai investit zoso? Ca pare ca ai economisit ceva in ultimele luni.

    Comentariu apreciat.290
  21. Când aud asta cu tinerii care cheltuie 20 de lei pe o cafea și d-aia n-au bani de casă îmi aduc aminte de bancul cu țigările și BMW-ul. Ia zi Vali, tu de ce n-ai BMW?

    Comentariu apreciat.437
    • Fumeaza in secret.

      Comentariu apreciat.320
    • Strange bani de Subaru WRC!

      221
    • Tu nu ai auzit ca acum e la moda John Deere ?!

      131
    • de asta nu e bine sa iti faci cultura generala si analize economice din bancuri.

      sunt convins ca ar fi putut sa isi ia bmw sau chiar ferrari. dsi-a luat si renovat cel [utin o casa, si-a luat alte masini care i-au placut, a fost in vacante frumoase cu familia, si-a indeplinit o gramada de alte mici placeri si bucurii, mananca si bea chestii de calitate. si mai ales face adtea, spre diferenta de personajul din banc si de multi alti romani, fara sa se planga de saracie.

      ca acolo e de fapt problema. nu ai dreptul sa te plangi decsaracie si salarii mici cat timp tu cheltu cea mai mare parte a banilor pe chestii de care nu ai cu adevarat nevoie.

      48
  22. Ai creat aici un grup de comentatori total rupti de realitate si frustrati.
    Am multi angajati cu 5000 lei net care muncesc de rup si locuiesc in jurul Bucurestiului.
    Sunt oameni normai si muncitori, simpli.
    Nu viseaza cai verzi pe pereti, majoritatea ii cunosc de 15-20 de ani.
    Care mai de care au case noi, facute in satele natale si copii. Casele sunt facute de ei, prieteni, familie. Nu sunt blocuri, nu au autorizatii, dar au tot comfortul modern si sint de cca 150mp in medie.
    Acum toti cumpara centrale cu peleti.
    Toti ai gradina de zarzavat, porci si teren arabil.

    Peste tot se fac sacrificii, discutam cu unii cum se duc toti banii pe meditatiile copiilor, ca ei sa aiba o viata mai buna.

    Oamenii respectivi nu merg in citybreak, nu cumpara LCD la 3 ani si isi fac concediile la Bulgari si Greci, in gazda. Nu cred ca vreunul bea cafea la cafenea in afara concediului.
    Problema este la asteptari, iar social-media deja a stricat niste generatii.

    Comentariu apreciat.7817
    • hai să tragem o linie. următorul comentariu la care mi se pare că imi jignești inteligența o să fie ultimul. că ai tot făcut asta m-am cam săturat.
      așadar, refă comentariul asta în așa fel încât sa nu presupui automat că (a) eu sunt cel mai prost om din lume și (b) știu că nu toți au salarii 2.000€.
      merci.

    • Daca ii stii de 15-20 ani inseamna ca sunt acum pe la 40-45 +/-.
      Asta inseamna ca au prins si vremea pre-aderare, vremea lu Adrian Nastase.
      Cand stii ce saracie era atunci, daca ca esti normal la cap, pui deoparte pentru zile negre.

      Cand sunt tineri care s-au obisnuit sa umble cainii cu covrigi in coada, normal sa o arda mai carpe diem.

      234
    • „Sunt oameni normai si muncitori, simpli.
      Nu viseaza cai verzi pe pereti, majoritatea ii cunosc de 15-20 de ani.”

      si legatura cu tinerii din ziua de azi este….

      168
    • Marcel e cu clasa muncitoare, sigur o sa il faca CG secretar de judet.

      44
    • Vali, eu am o problema cu unele din sfaturile tale.
      Nu putem sta toti in centrul orasului, de preferinta la casa si sa mergem la munca cu bicicleta, doar cateodata, ca avem program de voie. Asta creaza un standard nerealist in Romania si nu numai.
      In discutiile de aici sub 5000 eur net nu se poate trai civilizat.
      Ca angajator roman, cu fond de salarii brut 100 000 eur minim, imi tataie fundul in fiecare luna. Furnizorii deja ii platesc la 90 de zile, clientii trebuie sa tragi de ei si sa ii santajezi cu neterminarea lucrarilor etc.
      Pe scurt, viata e grea, asteptarile nerealiste.

      Am un prieten politician PSD. Toata viata sa a lucrat la stat. Ca si tine sustine ideea ca daca nu putem plati salarii ca in vest, sa nu mai facem afaceri, sa ii lasam pe altii, dar se vaita toata ziua cat de scumpa e viata si isi face vacante in insule exotice si la Nisa.

      Comentariu apreciat.332
    • eu am o problema cu unele din sfaturile tale.

      da, dar problema nu e la mine. problema e că tu nu înțelegi că eu nu am zis „TOȚI SĂ STĂM ÎN CENTRU SAU LA ASFALT”.

  23. S-a mai discutat, vremurile bune din ultimii decenii au creat tinerii astia care consuma intr-un ritm dezarmant si chitaie inca de la 22 de ani ca nu isi pot lua casa.
    Nu le doresc vremurile mai grele pe care le-am prins noi, milleniali batrani. Dar tot trebuie sa isi calibreze asteptarile.
    Eu am lucrat din timpul facultatii si am strans bani 10 ani de zile sa imi cumpar casa cu banii jos, dar abia dupa ce mai intai am calatorit, m-am bucurat de perioada aia faina de la 25 de ani si am stat in chirie ca nu mi-au picat tresele..
    Si uite asa iti permiti casa fara sa te vinzi bancii, dar dupa ce treci de 35 de ani. Asta e viata, nu o poti avea la 23.

    Da ce vorbesc eu aici sunt basme. Majoritatea hiperconsumatorilor tineri din ziua de azi nu reusesc sa puna bani deoparte 10 saptamani. Si eu vorbesc de 10 ani.

    Indecis. Tu ce zici?3313
    • Corect, plus comentariul lui Adi de mai sus. Ma refer la bucata asta :
      „Daca numai pe la 40-50 de ani incepi sa aduni ceva in viata, e cam tarziu. Pana la 65 cand intri in pensie s-ar putea sa nu apuci sa aduni bani de o locuinta, iar sa platesti lunar chiria din pensie, pe langa medicamente si alte chestii, nu iti ajung banii.”
      Fix din motivele expuse de Adi sunt curios cum o sa arate situatia in Romania cand vor iesi la pensie toti parintii care au dat toate economiile copiilor sa aiba de avans pt apartament la 25 de ani. Sunt curios cati din ei o sa ii ajute inapoi.

      220
    • „Da ce vorbesc eu aici sunt basme” – nu. Ce vorbesti tu acolo is prostii

      „Si uite asa iti permiti casa fara sa te vinzi bancii” – teama asta de banci. Bah nene, nici dupa 30 de ani de la picarea comunismului nu ati invatat ca e normal sa te coste ceva sa traiesti pe banii altora.

      „am strans bani 10 ani de zile sa imi cumpar casa cu banii jos” – se traduce prin „am platit 10 ani chirie unora ca sa nu cumva sa platesc dobanda bancilor”. Asta, evident, daca nu ai stat 10 ani la ai tai.

      Indecis. Tu ce zici?2210
    • Am luat casa acum aproape 10 ani cu dobanda 1,8%. Gen, sclavul bancii.

      164
  24. La toata povestea trebuie sa pui un mic context. Tinerii de astazi sunt cei care s-au nascut in perioada belsugului din Romania incepand din 2000 incoace. Unii dintre ei au vazut la modul cel mai real costul acestui belsug pe cand altii pur si simplu au mers in inertia vremurilor si a lucrurilor. Sigur la toata povestea contribuie si cutuma sociala in care epatarea e la ordinea zilei.
    Revenind la discutia despre economisire si strans banii de avans treburile sunt simple in teorie complicate in practica. In teorie este ideal ca dupa ce-ti acoperi chestiile bazice asta insemnand: chirie, mancare, produse de stricta necesitate(pasta de dinti, sapun, gel de dus, sampon, detergenti de haine, detergenti de vase, saci de gunoi) suma ramasa s-o poti pune deoparte intr-un cont separat si sa repeti asta pana ajungi la suma dorita de tine. In practica apare o mica problema, viteza ta de economisire s-ar putea sa fie mai mica decat viteza de scumpire a locuintelor si implicit a avansului necesar. Si de aici incepe eternul cicul vicios in care o viata avem, hai s-o traim si toate discutiile ce incep din acest subiect.
    Nu spun ca economisirea si cumpatarea este gresita, este foarte bine sa traiesti sub ceea ce produci atata timp cat tu esti multumit de tine si cu cale ai ales. Insa daca esti nemultumit de asta nu strica sa vezi cum poti sa-ti creezi si alte surse aditionale de venituri care sa-ti asigure si niste mici placeri din cand in cand, fara sa intervii la acele economii.

    Comentariu apreciat.301
  25. asta e un subiect lung si greu. romanii stau intr-adevar mai prost cu educatia financiara decat vestul europei, si desi tinerii din vest inca economisesc nu mai sunt nici ei la fel de multi si nu mai economisesc nici la fel de tare.

    fara sa o dam in filozofii de 10 pagini, societatea ca un tot se indreapta in directia asta, nu doar romanii sau europenii sau americanii. viata „curge” mai repede azi decat o facea acum 30 de ani sau (nici nu mai vorbesc) acum 100 de ani. si nu se mai poate face nimic ca sa se inverseze procesul. cutia pandorei a fost deschisa.

    iar totul este exacerbat de dezvoltarea tehnologica foarte accelerata care nu face decat sa prinda si mai mare viteza si sa creasca si mai tare falia dintre nivelul antropologic la care am ajuns si tehnologia pe care o manuim. pur si simplu am ajuns in situatia in care tehnologia evolueaza mai repede decat putem noi ca specie sa ne-o insusim si desi cam toti vedem asta si ne sperie, nu putem face nimic ca sa o incetinim, daramite sa o oprim.

    sfatul meu este sa facem cu totii eforturi ca sa nu cedam tentatiei de a ne lasa purtati (complet) de acest val si sa ne putem concentra pe obiective pe termen lung cum ar fi economisirea sau sanatatea, educatia etc.

    213
  26. Inteleg ce zice Vali si are dreptate, daca vrei sa faci ceva serios trebuie sa nu arunci banii pe prostii. Inseamna asta ca eu nu arunc banii pe prostii? Lol nu, cumpar ce vreau cand vreau. Economisesc si investesc, evident. Dar plm, sunt adult, daca vreau sa impart democratie la 1440p 120fps cu un pahar de Uigeadail in mana, asta o sa fac.

    117
  27. Subestimezi nivelul de adicție pe care îl provoacă impinsul de reclame pe bandă rulantă cu privire la consum, respectiv presiunea socială la care sunt supuși tinerii ca să se îmbrace intr-un fel sau altul.

    Îmi aduc aminte când aveam ~20 de ani, și aveam diverse anxietăți pt ca sunt îmbrăcat modest.

    E un documentare pe Netflix legat de asta. buy now! Efectiv strategia companiilor de lux și de haine se bazează intens pe cumpărături impulsive sau din cauza presiunii sociale. Lansare de noi și noi colecții, la o rată infernală comparativ cu acum zece ani.

    Eu cred ca e mai important să înțelegem de ce, în loc sa avem așteptarea ca toți să gândim cu mintea unui adult de 40 de ani.

    Este improbabil ca toți tinerii să fie prosti sau iresponsabili. Hai să ne uitam la cine profită mai întâi.

    Adițional, comparativ cu tinerii de azi, noi am fost în medie mult mai săraci și ne-am simțit forțați să plecăm de acasă și să ne găsim un rost în viață relativ devreme. Este imposibil de spus cum ne-am fi comportat azi.

    Indecis. Tu ce zici?285
  28. Pare clasicul „nobody works anymore.” Stim cu totii ca in afara industriei IT este jale dpdv al salariilor. Oamenii din jurul meu castiga 4-5000 lei dupa 5 ani de munca, iar un avans la un apartament cu 2 camere e min. 12.000 Euro (in Iasi). Sa zicem ca strangi cei 20% din salariu (1000 lei) pt avans. Ai nevoie de 5 ani pt a strange avansul. Iar pe langa astia 1000 lei, mai ai de platit si chirie in paralel – min 1500 lei. Singura sansa a tinerilor este sa faca o nunta si sa le ramana de avans la finalul petrecerii. In plus, nu ai nevoie de bani doar la cumparat (2000 euro e doar notarul), mai vrei si o saltea si o chiuveta la bucatarie.

    Comentariu apreciat.402
    • As mai adauga aici ca daca vrei sa schimbi chiria, ai nevoie de min 2000 euro (avans, agent, prima luna, etc). Am cunostinte care tot ce si-au permis intr-un an a fost sa se mute. Nu concedii, nu cheltuieli aiurea. Nu neg ca sunt tineri care nu se gandesc la viitor si ard banii aiurea, dar eu cred ca aia sunt extrem de putini.

      204
    • Plus teapa la nuntasi, nu te duci la nuntile lor. E mai realizabil asa.

      Comentariu apreciat.350
    • Calculul se face intodeauna la 2 persoane.

      Nicaieri in istorie n-a fost usor pentru o persoana sa isi ia casa. Asa iti zice societatea sa iti gasesti pe cineva.

      Indecis. Tu ce zici?1321
    • @Andrei – de ce oamenii fac calculul financiar pentru o persoana insa apoi discuta de un apartament? Daca esti singur o garsoniera este suficienta si nu trebuie sa fie chiar in cea mai buna sau centrala zona, este doar un inceput in viata.

      Cand ai nevoie de mai mult inseamna ca esti cuplu si facem calculul cu doua venituri, nu?

      310
    • @bigbear chiar si daca calculezi la doua persoane, tot nu am inclus toate costurile care presupun sa traiesti intr-un oras maricel. Chiria aia de 1500 lei de multe ori presupune schimbat 2 mijloace de transport ca sa ajungi la munca. Daca nu vrei asta, mai scoti min 500 de lei. Ma rog, nu are sens sa facem calcule la virgula. Cine crede ca „tinerii nu strang bani, se lafaie la cafenele” cred ca nu au prea multi tineri intre 22-30 in jurul lor.

      Eu cunosc asa: IT-isti care castiga amandoi de la 15.000 lei in sus—astia au si de cafele, 2 concedii si si-au cumparat deja casa/apartament + isi fac nunta pe banii lor. Cei care nu sunt in IT si care impreuna (la 25-28 ani) castiga 6-7000 lei, au 2000-2200 lei chirie (ca sa nu faca 2h pana la munca) si isi fac concediile la parinti la tara pt ca, ghici ce, strang bani.

      In plus, cred ca discutia asta arata si o diferenta intre generatii. Da, tinerii de 28 ani o sa prefere sa iasa si la o cafea pe saptamana in loc sa puna aia 50 lei deoparte pt ca au si ei nevoie de socializare, timp liber. In schimb, parintii mei au economii grozave si tot ce vor sa faca cu ei e sa mai strice din anexe si sa le faca mai bune (e a 3-a oara cand fac asta). N-au fost in viata lor in concediu, nu ii pot convinge sa mearga. Gandirea lor e: „De ce sa plateasca 60 lei o ceafa de porc cand o pot face acasa mai ieftin?” Evident ca in viziunea parintilor meu toti banii trebuie cheltuiti doar pt casa, dar poate ca generatiile astea mai noi incearca sa mai si traiasca putin mai ales ca pensia pare ca n-o mai prind si/sau nu mai are cine sa le-o plateasca.

      133
    • @Andrei
      Lidl angajeaza la 4200 net. In 2 oameni e 8400. Si asta e salariul de lucrator comercial. Daca macar unul e mai rasarit sigur face mai mult.

      Din ce-am vazut eu, Lidl-urile sunt mai spre periferie si ti-ai putea gasi usor chirie langa la 1500.

      Economiile se fac cu cafea la ibric/expresor acasa.
      Socializare = niste bauturica, un gratar, board games, altfel costa.

      77
    • @Andrei – eu nu am folosit cifre, doar spun ca un om singur nu are nevoie de un ap de doua camere, poate sa inceapa cu o garsoniera.

      Problema este ca toti vor mai mult decat isi permit si decat le trebuie azi – practic internetul ne spune ca un tanar de 20-25 de ani, singur si care lucreaza ceva gen sofer, Lidl etc trebuie sa aiba un ap de 2 camere, o masina spre bmw, sa isi faca 1-2 vacante pe undeva si sa iasa in oras macar o data pe saptamana iar in timpul saptamanii sa mai bage cate o cafea in oras, o saorma, etc.

      Si apoi tanarul ala care face 2500/3 mii de lei pe luna este suparat pe viata ca el de ce nu are toate astea, nu?

      23
  29. Mult din averile alea incomesurabile sunt exagerate.
    Casa mea valoreaza 300.000 de euro. Aia daca imi da cineva pe ea 300.000, daca nu sunt doar niste betoane in camp. La fel cu multe afaceri de carton.
    Actiunile lui Gigel valoareaza X miliarde. E atat de exagerata valoarea de nu va vine sa credeti. Vinde frate tot actionariatul pe bursa si vezi cat iei pe el, iei jumate ? Nu cred.

    Nu e vina bogatilor ca tinerii nu au case. Daca maine le lichidezi afacerile o sa ai o turma de saraci someri si atat. Altele sunt problemele:
    -Cererea mare in orasele mari fata de oferta mica datorita migratiei fortei de munca.
    -Costuri mari cu chiriile, daca ai chirie mare e greu sa mai pui deoparte.
    -Peste toate avem si inflatie si salarii ce au stagnat in multe domenii.

    Indecis. Tu ce zici?248
    • @Ciocanu de cativa ani a inceput sa fie o problema si capusarea imobiliarelor.
      Eu am 4-5 case, tu mai ai inca 2-3, altul poate are 40 si uite asa ne adunam un grup foarte restrans de oameni care detin un nr disproportionat de imobiliare in centre mari urbane cum e capitala, Cluj si inca cateva. Inteleg ideea ca e o investitie mai sigura si fiecare incercam sa ne descurcam cum putem, dar mersul in extrema cealalta cu „eu am nspe imobiliare date in chirie, restul sa se descurce” nu mi se pare ok si statul ar trebui sa intervina (bine nu am pretentii de la statul roman :))) ).
      Si inainte sa zica cineva ca sunt comunist, intreb cum a ramas cu discursul ala ca „munca, munca, munca” si ca in capitalism cel care isi asuma riscuri e rasplatit cu belsug? ca statul ca belferul pe nspe proprietati dupa mine nu concorda cu asta.

      166
    • Ca sa ajungi la N-shpe proprietati trebuie sa ai bani.
      Ca sa ai bani trebuie sa ii fi facut cumva.
      Ori i-ai facut ilegal -> ANAF sa isi faca treaba
      Ori i-ai facut legal. Cum poti sa faci bani multi legal?
      – Ori esti super-competent intr-un domeniu.
      – Ori ti-ai asumat foarte mult risc la un moment dat.

      Ca sa fii super-competent trebuie sa te duca capul si sa ai si determinarea aia de a vrea sa stii mai mult. Pentru asta inveti la scoala, te duci la facultate (p-afara), te supra-specializezi intr-un domeniu (de viitor).
      Cum la noi scoala e mai optionala asa si analfabetismul functional creste odata cu utilizarea de tiktok, genul asta de oameni sunt mai putin intalniti. In general gasesti doctori f buni, arhitecti, avocati, ingineri supra-specializati, d-astea.

      Ca sa iti asumi risc ori pui toti banii pe rosu si repeti figura de 10 ori. Dar asta inseamna ca 1000 dau fail ca tu sa reusesti -> NOROC.
      Ori renunti la pozitia de angajat si la siguranta salariului si iti deschizi propria pravalie. Gasesti cui sa vinzi cat sa faci si profit si angajezi 10 oameni sa produca pentru tine (alt risc pentru ca trebuie sa le platesti salariile, chiar daca cumparatorii nu iti platesc facturile).

      Daca ma intrebi pe mine as zice ca daca ai 10x media sunt sanse mari sa ii fi facut pe cont propriu. Cu cat esti mai departe de medie in sus, cu atat scad sansele sa ii fi facut prin risk sau specializare si creste aia cu ANAF-ul.

      103
    • @N Daca maine iau un teren si construiesc un bloc. Si il inchiriez. Cu ce ar trebui sa intervina mai exact statul ? Nu vad unde e problema sa ai mai multe proprietati si sa le inchiriezi.
      Statul poate sa intervina dar sa o faca elegant: vin investitori si mai contruiesc fabrici si deschid birouri ? Pai atunci ma asigur ca se contruieste decent si elegant cat mai mult ca sa fie acoperita cererea. Fac infrastructura, scoli spitale, statii de incarcare, parcuri, etc si las dezvoltatorii sa construiasca. La un moment se reglaza piata.
      Daca maine langa blocul meu mai apar 10 blocuri goale de inchiriat eu trebuie sa scad chiria, logic. La fel si ala cu 3-4 apartamente.
      Alte solutii nu sunt decat solutii comunistoide ce au nu au efect bun.
      Si daca supra taxezi proprietatile extra de fapt taxezi in plus chiriasii, aia o sa plateasca mai mult.

      58
    • @Ciocanu deja e un cu totul alt scenariu din momentul in care zici „construiesc un bloc” pt simplul fapt ca maresti oferta pe piata.
      Am zis ca eu ma refeream la capusarea pietei cu scheme de tipul „am cateva apartamente cumparate in timp, unul aici, altele in alte blocuri din zona”.

      50
    • @N – mie trebuie sa imi placi ca la prosti diferentele
      – Daca eu angajez o firma si construiesc un bloc pe care il inchiriez este ok, ca maresc numarul de apartamente de pe piata
      – Daca eu cumpar apartementele de la un constructor nu mai este ok, ca le fac concurenta oamenilor care vor sa cumpere.

      Mai exact unde este diferenta aia?

      03
  30. Cu alte cuvinte, toți se bat pe banii tăi, iar banii tăi sunt, de la extrem de puțini, la mediu ok. Că nu vorbim de cei care chiar au bani, din combinații sau de la părinți. Tentația mare e să-ți faci o plăcere, dar depinde de cât de costisitoare e plăcerea aia si cât de des o faci. Mie mi se pare că sunt factori care influențează, dar in principiu totul se reduce tăria de caracter a fiecăruia. Așa cum există oameni care cedează tentațiilor gen vicii, așa sunt cei care cumpără compulsiv. Bine, mai e si porcăria aia de concepție cu „trăiește -ti viața din plin, trăiește clipa, nu te gândi la ziua de mâine” si alte căcaturi conceptual-toxice. Dar astea intervin pe un teren fertil si reușesc doar să valideze un mod de viață dubios. Indiferent dacă vrei sau nu să-ți cumperi o locuință a ta, e oricum bine din toate punctele de vedere să ai niște bani puși deoparte. Motive ar fi destule: ti se desființează locul de muncă, ești nevoit să emigrezi, ai o boală gravă, tu sau cineva drag, ai un alt necaz in familie. Când ai bani pusi deoparte brusc constați că ești mai relaxat mental, că viața pare mai confortabilă, mai sigură, nu mai ai nevoie de enspe chestii care să te valideze, știi că, dacă ai bani să le cumperi, sunt ca si în buzunarul tău, dar alegi să nu. Nu-ți mai trebuie două sute de direcții de vacanțe, mergi într-una si in celelalte zile de concediu chiar te odihnești, pentru că cei mai mulți tălâmbi vin din vacanțele alea mai obosiți si mai distruși decât au plecat.
    Ce vreau să spun e ce nu știu disperații cu cheltuitul non-stop, si anume că validarea vine mai mult dintr-o rezervă confortabilă de bani decât din căcaturi cumpărate pentru a arăta altora un deget…

    Indecis. Tu ce zici?228
    • O să-ți pară șocant, dar unii chiar se duc în vacanțe pentru că le place să călătorească și vor să vadă cât mai mult din lumea asta mare in timpul puțin pe care îl mai au la dispoziție, nu ca să facă în ciuda la dușmani! Și asta chiar și dacă se întorc mai obosiți. Lasă că ne odihnim cu toții la cimitir curând!

      Indecis. Tu ce zici?2111
    • Drăguță, eu pot să te înțeleg teoretic, dar practic nu pot deloc, pentru că imi pare absurd. Niciodată n-o să poți să vezi tot ce îți dorești decât dacă te numești Tiriac sau Iohannis. Am colindat lumea asta in lung si in lat, peste tot e la fel, bine, eu am si muncit acolo, n-am ars -o pe fengsui si disperare de social media. Adică n-am stat 3 zile într-un țarc la hotel, ci am locuit, am lucrat, am cunoscut oameni pe bune acolo. Și mă refer aici la țări diferite pe continente diferite. Nu, nu merită nicio destinație din mintea românului să cheltui in disperare si să-ți neglijezi securitatea financiară, a ta si a familiei tale. Experiența aia e o dată, de două ori, după aia nu mai contează, e ca si cum mergi la mall si cumperi aceleași căcaturi doar că nu-ți dai seama, impresia e că trăiești tot aceeași primă experiență. Exciting! Doar că nu. E doar un drog, o minciună cu care te autoamagesti si te furi singur. Atât.

      Indecis. Tu ce zici?1721
    • Sunt oameni care traiesc pentru a vedea ce e dupa urmatorul cot din drum.
      In rest ai perfecta dreptate.

      81
    • „celelalte zile de concediu chiar te odihnești, pentru că cei mai mulți tălâmbi vin din vacanțele alea mai obosiți si mai distruși decât au plecat”

      ce gandire limitata si proasta. de-a dreptul. nimic nu mi se pare mai sinistru decat sa ma duc intr-o vacanta sa stau. „sa ma odihnesc”. Brrrr…gen, sa stau sa nu fac nimic. 2 saptamani.
      Am avut anu trecut 2 saptamani de nefacut nimic. Intamplator de doua ori. Am iesit din ele mai ametit decat oricand. Oboseala aia din concediu e misto. Fie ca e de la muschi fie ca e de la „am vazut atat de multe incat am obosit”. Si, cand incepi munca ai creierul, bucatile alea folosite zi de zi, odihnit.

      pe de alta parte, daca tu vrei asta, in vacanta, do it

      1212
    • @Ambra
      Banii aia pusi deoparte au o durata limitata de viata in acele conturi. Fie sunt cheltuiti ca na trebuie sa mananci si sa ai un acoperis deasupra capului, fie inflatia ii erodeaza. Pur si simplu iti da niste timp si deja cand ajungi sa traiesti din banii frugalitatea este la ordinea zilei. In esenta este un backup pentru situatii nasoale si cam atat. Mai mult in zile noastre cand inflatia tot erodeaza puterea de cumparare de la un anumit punct nu se mai merita sa pui bani deoparte, dar este alt subiect de discutie.
      Foarte simplist spus: Daca ai o rezerva pusa deoparte, nevoile bazice sunt asigurate, nu vad nimic gresit in a-ti trai viata in ce mod vrei tu si a fi multumit cu tine. Insa daca pentru tine singurul scop in viata este sa te uiti cate zerouri ai in conturile bancare o sa ai o viata trista.

      68
  31. Este de apreciat ca tu reusesti sa te abtii si sa nu consumi decat strictul necesar. Felicitari!

    102
  32. Odihna isi are logica ei. Câteodată e timp de stat cu tine însuți si de gândit. Câteodată de citit. Câteodată de plimbat in parc, alergat, făcut sport, câteodată de văzut filme pe care n-ai timp niciodată să le vezi. Câteodată de privit cerul albastru si multe altele pe care n-ai timp niciodată să le faci că alergi si obosești alergând si consideri limitat să te oprești si să privești cu alți ochi in jur. Câteodată e de făcut chestii in casă, de renovat, de reparat confortul in care stai când nu alergi buluc in vacanțe. Sau e de petrecut timp cu jumătatea in spațiul vostru pe care îl iubiți. Ce vreau să spun e că totul e despre prioritate. Iar prioritatea se schimbă când începi să realizezi ce contează cu adevărat si ce nu. Cam atât.

    163
  33. La ce blindati de bani sunt cititorii blogului, eu ma ascund precum Homer Simpson in gardul viu…

    151
  34. ce e rau ca s-au mai si creat un set de mituri din astea populare anti-economisire. gen „o viata avem, de ce sa ne scobim sub unghii?”, sau alea ca „oricum ii mananca inflatia daca ii tin, mai bine ii cheltui”. imi dau ochii peste cap cand aud de-astea

    111
    • Un mit care ar fi oarecum real este asta: Din salariu si economisire nu am cunoscut oameni care sa se fi imbogatit in viata. Sigur omitem situatia cand salariul tau este de un milion de euro pe luna, ma refer strict la muritorii, mediocrii de rand.
      Ideea de baza nu este sa economisesti prin faptul ca faci calcul la orice pentru a economisi suma X. Ci mai degraba trebuie sa ai un stil de viata care sa te faca pe tine multumit si din care sa poti pune deoparte niste bani pentru zile negre. Nu spune nimeni sa spargi toti bani pe prostii, dar nu vad nici o diferenta intre unul care-si sparge toti banii pe care ii are pe diverse chestii, fata de unu care calculeaza la virgula cat il costa o iesire sambata in oras sau favorita mea de ce sa beau o cafea in oras cand pot sa-mi fac una la ibric in casa. Sunt niste extreme care arata multe probleme pe care ambele persoane le vor avea cu cat vor imbatrani mai mult. Una probabil va plati niste bani pe terapie ca este nefericita in viata, cealalta probabil va sti toate cantinele de saraci ce program au plus. Din pacate am vazut cateva exemple de aceste cazuri.
      A doua chestie, inflatia si cum erodeaza puterea de cumparare. Aici lucrurile sunt simple ce puteai cumpara acum 6 ani cu 100 ron si ce poti cumpara acum. Dupa ce vezi asta intelegi ca nu strica ca dupa ce ai atins o suma in conturile de economii restul de bani sa-i bagi in una alta. Insa chestia asta este greu de facut daca faci parte din extremele de mai sus.

      71
  35. încă nu a venit nimeni cu „dar poate unii nu vor să-și cumpere casă”.

    • Situatii si situatii. Eu stiu de unu’ care nu vrea sa-si cumpere (cel putin nu cat mai stai in tara) pentru ca plateste chiria din firma :) Rupt in cur omu’, n-are nici masina pe numele lui ca e in leasing.

      51
  36. Pana la primul cancer, toti sunt pusi pe adunat si economii si validat prin prieteni/amici ce nu au strans nimic si sunt de varste apropiate.
    Interesant este ca si cel cu 10.000 euro in cont si cel cu 1.000.000 euro in cont – e aproape convins ca necazul tine cat are el bani si ii mai si raman cativa.

    Da’ cel mai tare ma enerveaza adultii pulii care sunt convinsi ca ei o stiu mai bine pe a lor si aia e calea dreapta.

    310
  37. Ce-mi place ca toti de aici discutati de faptul ca nu economisesc tinerii, si de aceea nu au bani de apartamente. Nimeni, dar absolut NIMENI din 130+ comentarii nu a discutat despre faptul ca printatul banilor fara productivitate din anii de covid au cauzat aceste scumpiri absolut uriase. Pentru ca una este sa primesti bani pentru care ai muncit, si alta e sa primesti bani pentru ca nu esti lasat sa muncesti. Un apartament de 80k euro in 2019 a ajuns in 2024 120k+ fara discutii.

    Iar ce s-a intamplat in epoca „covid” intr-un timp de 3-4 ani deobicei se intampla deobicei intr-un orizont de 10-12 ani, iar lumea nu observa si nu se scandalizeaza ca acum.

    https://www.telegraph.co.uk/business/2023/04/18/bank-of-england-covid-money-printing-drove-up-inflation/

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-05-15/pandemic-bills-are-so-big-that-only-money-printing-can-pay-them

    https://www.heritage.org/budget-and-spending/report/the-road-inflation-how-unprecedented-federal-spending-spree-created

    44
    • alternativa era mult mai rea. nu printai bani = lumea ajungea pe străzi că nu avea venituri.

      33
    • @Flat, de acord, nu am zis nimic ca ar fi existat macar o alternativa. Dar hai sa nu dam vina pe cafea si adidasi ca nu iti poti cumpara un apartament. La un avans de 20.000 euro strans in 4 ani, aia inseamna cam 200 perechi de adidasi la 100 euro perechea. Ce om normal la cap foloseste 200 perechi de adidasi in 4 ani ? Deci nu, nu e de la cafele, nu e de la adidasi, nu cred ca nici macar nu e de la concedii. Degeaba pui deoparte 5000 euro daca cuprul isi tripleaza intr-un an pretul pe bursa. Degeaba pui deoparte 10.000 euro daca incepe razboiul din Ucraina si fierul beton devine de 5 ori mai scump, anulandu-ti astfel pusul deoparte.

      31
    • @Petru

      Nu vrei sa calculam si cat inseamna in sosete sau covrigi?
      Dar in Shaorme de la Socului sau cafele de la starbucks?
      Dar in city-break-uri sau iphoane?

      Un pro-max e 1500E. Il schimbi anual? Pac 6000E. Tu esti baiat/fata cumpatat/a. Il schimbi la 2 ani => Pac doar de 3000E

      Un city-break e 500E. Meriti sa vezi si tu lumea. 100E avionul + 2×100 cazarea + ceva mancare sa nu bagi din Lidl ca sarakiile. Bagi 4 pe an -> Pac 8000E.
      Nu zic ca daca vrei sa fii ca influencerii un Bali se duce 3000-4000 pe excursie.

      O cafea la starbucks e 25lei. Bagi 5/sapt x 52 x 4. Pac 5000E. Ce plm, e doar o cafea. nu merit si eu o cafea?

      Mai bagi 3-4 curse cu Uberul/sapt. Nah! Te grabesti, te-ai trezit tarziu, intarzii, aia e, nu e un capat de tara. 4 * 15lei * 52sapt * 4ani = Pac 2500E.

      In WE merge un glovo-glovo. 50lei * 2/sapt * 52 * 4 = Pac 4000E.

      Vrei adidasi? Nu-ti iei 200perechi. Iti iei si tu una pe an. Decent? Poate chiar spre sarakie.
      + o pereche de sandale pe an
      + o pereche de ghete pe an
      3 x 100E x 4ani = Pac 1200E. Asa de simplu e.
      Nu mai zic de toale ca dam in alte alea.

      Dupa 4 ani te plangi la pretenari ca tu esti tot acolo, (ca si ei de fapt) cand preturile caselor au crescut. Apoi iti vin ideile ca tu esti bun, dar lumea e rea. Ca americanii ne vor jos. Ei nu ne lasa sa ne ridicam. Fara ei, noi colonizam deja Andromeda. Soros, CG, si cate si mai cate

      11

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore sau de la PORC.

Pun clipuri pe Youtube