Liiceanu e stupid, la fel și societatea civilă din spatele lui

La dezbaterea organizată de GDS între Cătălin Predoiu și Nicușor Dan, filosoful spune:

“Suma procentelor e categorică și s-a verificat dar PSD va câștiga. Nu sunteți obligați să găsiți o soluție în această situație? Aveți obligația față de țară să rămâneți unul singur… Nu cred că trebuie să discutăm aici de proiecte, programe. Asta doar dacă câștigați, după 6 iunie.”

Ce vrea Liiceanu să spună nu e nou, dar nu e nici o soluție. Compromisul a fost mereu la baza politicii românești și niciodată nu a adus ceva bun. La fiecare alegeri apar rahaturi de partide minuscule care nu au nici un bazin electoral, dar fac gura mare pentru fi incluse în calculele politice, rezultând de obicei un haos amplificat de oameni nepotriviți și mizerabili, oameni care nu au fost aleși de nimeni niciodată. Dan Voiculescu, de pildă. Călin Popescu Tăriceanu. Mulți, mulți alții.

“Acum să lămurim povestea împărțirii bazinului electoral. Nu poți să împarți voturile și să câștigi. Va câștiga PSD. Domnule Predoiu, sunteți mult mai bun decât PNL. Dar aveți în spate un partid care nu e la nivelul dumneavostră. Domnule Dan, aveți credința că se va întâmpla o minune. Că veți câștiga. Conform aritmeticii, nu se poate. Unul singur dintre dumneavoastră va câștiga clar doar dacă celălalt se retrage.”

Limba aia pentru Predoiu e atât de băloasă încât veți simți monitorul umed după ce o veți citi. Și nu, Predoiu nu e mai bun decât PNL, drept dovadă că stă acolo, și nu doar că stă acolo, ci este un fricos care nu are priză la electorat pentru că nu are nimic de spus.

Și da, e normal ca Nicușor Dan să nu vrea să renunțe. Nici nu trebuie să renunțe doar pentru că altul are o șansă mai mare să învingă PSD. Din contră, o victorie PSD nu face decât să îl ajute să sublinieze mai bine că politicienii sunt toți mizerabili și corupți, iar el, care se luptă de 10 ani cu asta, nu are șanse prea mari, dar nici nu cedează.

Dar Liiceanu face ce știe mai bine, își caută prieteni politici, că nu faci treabă cu visători fraieri ca Nicușor Dan. Aia e pentru naivi.

 

 

 

 

nicusor-dan

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Poate ca oamenii s-au saturat sa voteze „pe negativ”.
    Vrei da ramana numai unul? Renuta tu, Perdoiu, futu-ti gura ma-tii! :)

    00
    • update : Predoiu vrea sa se retraga, cititi stiri pe surse.ro si comisarul.ro. In felul asta ar mai fi o sansa impotriva psd. Ultima sansa ori capitala rosie… Conform sloganului: Sa nu ne pierdem cu Firea!

      00
  2. Nicusor Dan si prietenii lui (vezi cazul Condrea) nu se grabesc sa castige , ei stiu ca in urmatorii 20 de ani NicuDan va ajunge un primar destoinic pentru ai sai sustinatori.

    00
  3. In momentul in care Shordan renunta in favoarea lui Predoiu, tot ce a incercat el sa propuna bucurestenilor devine irelevant, iar el nu se va mai putea ridica dupa o asmenea greseala.
    Iar daca PNL isi imagineaza ca, daca Shordan ar renunta, voturile pentru el vor merge la Predoiu, ori au baut absint, ori au fumat ceva extrem de tare, ca prea sunt euforici. Daca prin absurd s-ar intimpla asa, intro proportie covirsitoare, votatii lui Shordan vor… sta acasa. Sunt cei care se blazeaza si se scarbesc cel mai usor (nu sariti cu minusurile, ca si eu intru in categoria asta).
    In opinia mea, PNL dupa ce a dat chix cu Orban si Marian Munteanu, ar fi trebuit sa faca un pas inapoi. Sa mearga pe idea de majoritate in consiliu, iar la capitala sa lasa la latitudinea alegatorilor pe cine vor vota. Iar intr-un an-doi, hai trei de colaborare cu USB in consiliul majoritar, cine stie, poate l-ar fi absorbit… Poate gresesc, dar asta e parerea mea.
    Oricum, daca e sa ne luam dupa sondajele din momentul asta, Capitala e pierduta.

    00
  4. Nu e stupid, e doar business man.

    00
  5. Am mai spus-o si cu alte ocazii, eu nu cred in ” omul solutie”.

    nu cred in macovei, dan, si cu parere de rau, in Clotilde.

    nici noi nu ne-am implicat activ in modernizarea partidelor, cum nu ne implicam nici pe scara de bloc sau in cartier pentru un minim de colaborare cu vecinii.

    Si lipsa asta de solutii ne impinge spre tot felul de solutii de tip „magic bullet”

    Sunt curios cine se va bate pe hoitul PNL, pe modelul Pavelescu-Ciorbea.

    00
    • da, dar doar un „om solutie” va schimba mentalitati de alegator pios. in rest, batranetul si incuiatii vad solutii numai in partide. uneori alternativa trebuie bagat pe gat, ca de obicei e invizibila. pt multi

      00
    • @dropia: dai si tu niste exemple (altele decat Che, Fidel, Mussolini, Franco, Hitler, Stalin, …..) de „om solutie, „lider charismatic”?

      00
    • NOU
      #11

      Carol! cand a venit in Romania a gasit un trib heterogen de tarani inculti si primitivi.
      Apoi Ceausescu, prin forta, i-a facut pe romani sa lucreze. ok, sa se prefaca. insa barajele si celelalte constructii le-au facut tot romanii la comanda tatucului. ce au mai facut romanii in 25 de ani de „democratie”? nimic.

      Treaba cu schimbarea incepe la nivel de individ e o prostie pentru tarile emergente, tribale. In tarile astea schimbarea incepe de sus. Daca sus nu ai un lider autentic, care sa conduca cu forta, oamenii de la bloc nu-si vor curata niciodata aleea din propria constiinta. N-au facut-o in 27 de ani, n-o vor face nici n urmatorii 50, chiar daca mici grupuri de tineri „frumosi si entuziasti care si-au luat tara inapoi” par sa miste ceva.
      deci nu, luati-va gandul. schimbarea incepe de la cap iar capul trebuie pus de minti luminate nu de mase cretinoide.

      00
    • @bugsy: Atatürk

      00
    • @Al_core: corect! cred ca este cel mai bun exemplu. dar este o exceptie.

      00
    • @bugsy: nah, vorbeam de procese, nu de persoane si nu de dictatori
      chiar tu poti sa fi omul solutie, na.

      00
    • e vorba de a nu mai molfai la infinit ceea ce se ofera pe tava. unele lucruri nu vin pe tava, si ele sunt bune uneori. si nu e vorba de a demonstra si de a arunca molotovuri. strict la reflexe mentale se refera. le avem toti, nu-s bune toate, cati constientizam asta?

      00
    • Lee Kuan Yew. Cand a luat tara era o cloaca fetida. Azi este unde este.

      00
    • @dropia: ok, am inteles punctul tau de vedere (proces vs individ)

      00
    • Ma, puiuţilor, voi ati auzit vreodata de „baroni locali”?

      La primu’ lider autentic, il da jos partidul, ma copilasi, ma.

      00
  6. Compromisul și negocierea e la baza politicii de oriunde din lume nu doar a celei din Romînia! Însă contează nu compromisul în sine, care vrei nu vrei e ceva inevitabil, ci cu cine și pe ce direcții faci compromisuri. Care e scopul compromisului? Dacă e strict pentru a-l lăsa pe unul cu șanse mai mari să cîștige doar pentru că nu vrei să cîștige altcineva e un compromis inutil. Cît timp n-ai făcut o minimă negociere cu cel în favoarea căruia te retragi să nu te miri că după ce cîștigă poate pupa piața independenței cu ăla care nu vroiai să cîștige, realizînd exact majoritatea pe care vroiai să o eviți cînd te-ai retras din cursa electorală, din moment ce nu și-a asumat nici un fel de obligație față de tine, cel care te-ai retras pentru ai da mai multe șanse să cîștige.

    Mie asta mi se pare marea boală a politicii romînești incapacitatea de a negocia cu adevărat și de a face compromisuri pe probleme reale, de interes public, a căror implementare dpdv politic să devină proiecte transpartinice pe care le poți urmări prin alianțe cu alte partide fără a depinde de ciclurile electorale ci doar pe interese mărunte strict politicianiste de genul îl punem pe georgescu sau popescu în funcția cutare pentru că e al meu sau al tău și ne garantează că va face cum îi spunem noi, partidul sau partidele care l-am pus în funcție, tip de compromis care din start e sortit renegocierii la fiecare ciclu electoral.

    Pe orice alt tip de proiect toate compromisurile și negocierile politice durează fix pînă la alegeri iar după alegeri se reia negocierea pe unicul motiv că noi am cîștigat alegerile iar voi le-ați pierdut!

    Deaia într-un fel are dreptate marinelul cu negocieri după alegeri pentru a ști cum stăm, de unde pornim, iar în alegeri mergem singuri să vedem ce suport avem, cîte voturi primim că oricum compromisurile de dinainte de alegeri nu mai sunt valabile după alegeri.

    00
    • la noi negocierea nu e pe ce trebuie făcut, e pe ce ciolan trebuie să ia fiecare. și asta e problema.

    • Alt lucru pe care nu îl pricep, sau dacă îl pricep măcar parțial nu îl stăpînesc din cauza incompetenței politicienii noștrii, e faptul că negocierea în sine e cel mai ușor mod de a cîștiga capital electoral!

      Ce alt prilej mai bun de a judeca oferta electorală și competențele politice reale, inclusiv cele de a negocia și a ajunge la compromisuri palpabile, durabile, e altceva decît negocierea în sine!? Lupta pe idei, pe principii, pe argumente! Din astfel de lupte îți poți da seama destul de repede ce bagaj intelectual și profesional au cei care îți cer votul.

      Ori la noi dezbaterea lipsește cu desăvîrșire! Avem doar un recital de tip monolog al unor platitudini inutile de genul vrem spitale, autostrăzi și educație mai bună și cam atît. Iar în lipsa criteriilor de selecție pur și simplu nu ai pe cine să alegi.

      Suntem în plin caragiale, o națiune de cetățeni turmentați care se întreabă derutați dar eu pe cine aleg pe 5 iunie!?

      Acum îmi dau seama că Johannis a fost atît timp primar, reales fără emoții și cam fără campanie electorală exact din cauza asta, că nici în trecut nu prea știam pe cine alegem și atunci din inerție îl alegeam pe ăla care era deja primar.

      Pe cine să aleg primar în Sibiu!? Habar n-am! Deaia mă gîndesc la o schimbare radicală, poate că e timpul să aibe șanse mai mari, votul meu, independenții. Aproape în fiecare oraș sunt și cîțiva independenți.

      00
  7. NOU
    #22

    Solutia este relativ simpla, Nicu Sordan intra rapid in PNL… ;)

    00
  8. Nicu Shordan seamana leit cu tipul ala caruia i s-a adresat Cheloo:

    Tocmai d-aia o sa-l botez,pardon, votez:e roman de-al nostru,neaos!

    00
  9. NOU
    #24

    a propos (si off topic), zoso, mergi la trainingul de smart blogging tinut de una din printesele fashionului romanesc, da?

    00
  10. nu inteleg care e marea problema ca va castiga firea sau psd de au astia o obligatie fata de tara sa opreasca treaba asta. daca poporul vrea psd, atunci psd va castiga si asta e democratia. unde e problema?

    00
    • Pana mea, parca daca iese PSD maine se inchide totul. Vrei sa nu mai iasa PSD si considerati ca PSD-ul iese doar datorita unui mesaj imbecil care e receptat de imbecili? Doua chestii:

      – investiti timp, bani etc in desteptarea maselor. E greu, stiu, ca tot ce merita.
      – ganditi-va ca votati niste oameni care au ca mesaj ‘noi nu suntem aia’. Brici.

      00
    • Democratie inseamna ca majoritatea decide. Majoritate inseamna 50%+1 . Ce fac ei acum nu e democratie e un rahat pe bat.
      Noi poporu trebuia sa iesim in strada cum s-a iesit pt Colectiv pt rahatul asta ca o sa ne bage primari pe gat poate cu 25% din voturi. Dar se pare ca iar suntem intr-o stare de amorteala, printre cunoscutii mei am observat ca sunt cam singurul revoltat de chestia asta.

      P.S. Cum ar fi sa se aleaga si presedintele dintr-un singur tur?

      00
  11. Ia vezi-ți tu de sturzii tăi de la Brașov și lasă bucureștenii să-și cristalizeze singuri opțiunile de vot. Că la tăți ni-i greu…

    00
  12. dar ce-ar fi fost ca „dreapta” sa se inteleaga si sa se uneasca inainte de depunerea candidaturii? ce e cu suedejeala asta de „hai sa ne unim si hai retrage-te tu ca sa primesc eu mai multe voturi” acum cand au inceput campanii si s-au cheltuit bani. de aia merita PSD-ul sa aiba primari, ca astia „de dreapta” sunt prea pretiosi si increzuti sa faca lucruri concrete, utile sau pragmatice.

    plus, cine a hotarat alegerile locale sa aiba doar un tur, le-a dat PSD-ului si primarilor in functie 90% din primarii. probabil a fost PSD-ul, nu? dar n-am auzit PNL-ul si cei „de dreapta” sa faca prea mult scandal cand s-a hotarat asta (desi e posibil sa gresesc).

    00
    • „dar n-am auzit PNL-ul [..] sa faca prea mult scandal cand s-a hotarat asta (desi e posibil sa gresesc)”
      gresesti. Nu numa’ ca n-a zis nimic PNL dar chiar au votat cu 2 maini legea. Era evident ca o stanga mult mai unita va avea de castigat de pe urma unei asemena legi in comparatie cu o dreapta faramitata.
      Evident pentru toata lumea mai putin pt PNL. Pentru ca sunt prosti de bubuie. Au avut grija sa elimine orice dubii mai ramasesera prin fisco-ul candidaturilor la primaria Bucuresti.

      Cu toate astea, e mai bine cu prostii din PNL decat cu maleficii din PSD.

      00
    • atunci PNL sunt retarzii politicii, care n-au invatat nimic pana acum. PSD castiga aproape tot timpul in primul tur, iar in turul 2 mai si pierde pentru ca toti care voteaza anti-PSD au doar un singur candidat candidat pe care sa-l aleaga.

      si la referendumul cu Basescu au demonstrat ca-s retarzii retarzilor organizandu-l cand era 40 de grade si toata lumea in vacanta si fara sa aiba un plan B in caz ca nu vine suficienta lume la vot.

      00
  13. ca sa citez un clasic in viata, dupa 5 iunie vom putea spune : baietii (psd) si-au dorit mai mult victoria…”

    00
  14. Săracii intelectuali ai României..

    Luna trecută Grapini se ”pulea” cu Pleșu (parcă), și era trimisă la cratiță.

    Acum Liiceanu o arde la modul ”avocatul diavolului”, și e trimis să ude buretele.

    Aștept filmul cu Dan Puric.

    00
  15. Castiga bucatareasa cu naframa… cu peste 35%, nu va mai agitati. Nicusor si cu Predoiu sunt challengeri… nascuti campioni, morti sperante…

    00
  16. Poate Liiceanu a suferit o euforie stilistică sau poate că într-o sinceritate consensuală şi-a exprimat nedisimulatul narcisism mental în încercarea de a-l face pe Predoiu să descleşteze fălcile odată şi să anunţe dracului că se cară acasă.Gata cu asta, că n-am chef să-mi iau vreuna în bot, ; )
    De fapt vreau să spun că de data asta nu mai aleg nici anti, nici răul cel, nici C.V., ci, în urma unui lung şir de voturi greşite pe care le-am dăruit unor duzi, am ajuns la concluzia să votez, totuşi, adică mă duc la vot – nu-l ofer pe tavă Născătoarei, nu-l anulez, dar voi vota candidatul care în preziua votului îmi va părea de departe cel mai prost şi mai puţin indicat să aibă funcţia asta. Am deja un favorit, e unul care e analfabet funcţional, l-am văzut la TVR.
    Habar n-am dacă fac bine sau nu, nu am să analizez, e treaba mea ce fac cu votul meu, of course, sper totuşi ca astfel să fiu fair şi faţă de mine însumi şi faţă de cei care nu o vor pe Născătoare. Dar nu mai fac compromisuri ca la Ioha/Ponta. Deocamdată aşa mă joc.
    Sună cam neserios, dar nu e (pentru mine). ; )
    Să fim iubiţi! (din toate poziţiile).

    00
  17. Ce e compromisul? O competitie nociva, pana la fundul butoiului de otrava, ca sa se distinga castigatorul de fraierul care a bagat bratul pana la capat.

    Asta e compromisul.

    00
  18. Cam stupida ura asta impotriva PSD-ului. N-am votat niciodata PSD-ul , dar sa fii impotriva lui , tu votand pe Predoiu , mi se pare de o prostie crasa. Cu ce-i mai bun PDL-ul ca PSD-ul? Chiar nu v-ati prins inca ca nu exista doctrina politica in Romania?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile