Cred că vor mai trece minim 20 de ani până să uităm mentalitatea aia cu mâncare multă. Eu am coșmaruri noaptea cu creveții vietnamezi și cum o dată am stat la coadă la pâine, n-am mai prins pâine și am luat un corn cu magiun. Pe care l-am mâncat în drum spre casă.
De asta abundența asta e produse încă e ciudată pentru mulți români. Poți alege? POȚI ALEGE?! Nu mai ai de ales între nimic, nimic și “nu avem”?
Pasul doi după consignații și minimarketuri au fost hypermarketurile, unde poți alege acum între 20 de tipuri de detergent, 4 tipuri de pâine, 20 de tipuri de ciocolată și 50 tipuri de tricouri. Asta pentru cei care mai țin minte că uneori aveam aceiași adidași cu alți 5 colegi de clasă.
Pasul următor a fost comerțul online. La o simplă căutare oferta s-a înzecit. Aceeași placă video, același tricou, din zeci de surse, la zeci de prețuri. Și, prin Marketplace, eMAG a trecut la nivelul următor cu asta. Nu mai e doar același produs de la 5 furnizori, sunt 5 milioane de produse de la 10.000 furnizori.
„Asta pentru cei care mai țin minte că uneori aveam aceiași adidași cu alți 5 colegi de clasă.”
Oh, the irony :))
Acum toate fetele au adidași de ăia Fila butucănoși și băieții pantaloni negri Vagabond
Ai uitat de treningul ăla scos din anii 80. Obligatoriu în toate culorile cumva șterse și inutil de larg.
@Teniescu, a nu se înțelege că am vreo problemă cu acei adidași, cu acei pantaloni sau cu acel „trening”. Fiecare e absolut liber să poarte absolut ce dorește și cum dorește. Eu doar observam o ironie
Am un crush pentru o anume tipa. Care e tunsă într-un anumit fel, și are un anumit stil de a se îmbrăca.
Am fost duminică la o plimbare pe jos prin București, ore întregi de bătut orașul la pas, am dat și peste un mic festival de stradă… „am văzut-o” pe tipa aceea de vreo cinci ori. Numai că de cinci ori nu era ea.
Alte fete tunse EXACT LA FEL, cu stil de haine EXACT LA FEL.
Apropo, de ce e foarte la modă negrul? Ruj roșu puternic, find de teb deschis (aproape alb), păr nuanțat înspre negru, haine în majoritate negre. Care e faza?
Acum 80 de ani mai erau unii fascinați de combinatia roșu-alb-negru…
@Cristi, negrul le face să pară mai slabe, rujul în contrast cu tenul feței dă volum și accentuează buzele,
defapt tu ai urmatorit-o cateva ore prin bucuresti si la festival a reusit sa-si piarda urma
Am 40 de ani, am prins cozile imense la butelii, pâine, lapte, ouă… În gimnaziu mă trezeau ai mei la ora 5, pentru a merge la lapte. Aduceam lapte acasă, abia apoi mergeam la școală…
Nu știu de ce, poate un psiholog îmi poate explica, dar s-a întâmplat să-mi vină să plâng între rafturile care nu se mai termină a supermarketurilor.
Să mergi zeci de pași și să vezi numai detergenți, apoi pe alt culoar mergi zeci de pași și vezi numai ulei, numai ciocolată și cafea, numai suc de roșii și bulion, munți de hârtie igienica…
E foarte bine că există, nu sunt un idiot nostalgic… dar de ce această abundență mă copleșește încât uneori îmi vine să plâng?
Pentru ca toata copilaria ta a fost marcata de cozi (ca si a mea).
Eu nu cumpar tampenii pt F. de acum, eu cumpar pentru F. care avea 6 ani si se batea cu populatia etnic minoritara la coada la pui, carne, paine, ulei, chibrituri etc. Nu mi-am dat seama de asta pana nu am citit pe un blog acum multi ani ce scria o tipa- cum ea isi cumpara cosmetice nu pentru cea de acum, ci pentru cea care avea 14 ani si avea doar un deodorant Impulse. Trist si adevarat. Macar copiii astia de acum nu au de trecut prin ce am trecut noi.
Avea un deodorant Impulse și îl folosea?!? Puiuț de nomenclaturist detected!
Maică-mea avea 5 diferite care stăteau frumos aliniate în vitrină, lângă cei 7 elefanți.
Au fost goale de când le-a procurat.
Am incercat sa-mi explic singur de ce imi vine sa plang.
In capul meu apar ganduri de tipul: De ce? Pentru ce? Care e sensul acestei abundente? PENTRU CE!? Un sentiment ciudat de „inutilitate”, daca vrei, combinat cu o abundenta de informatii cumva degeaba.
„Degeaba” e folosit foarte larg aici. Pentru ca imediat ma contrazic.
–-
1. Cate tipuri de otet sunt? Abia anul asta am aflat ca poti face otet si din prostii. Gen „otet din hazar, drojdie, si alcool”. Cum exista vinul fals, cumva exista si otet facut din rahaturi. Care are acelasi pret cu otetul din vin, si e pe acelasi raft. „Otet de Topoloveni”, de exemplu, e un rahat facut din drojdie si zahar, nu e din vin. „Topoloveni!”, lauda lumea numele asta peste tot.
2. Ati vazut Fanta „cu suc de struguri” cati struguri are in ea? Scrie mare pe eticheta ca e cu suc de struguri: 0,1%!! zero virgula unu la suta struguri! O lingurita de suc de truguri pentru doi litri de „Fanta cu struguri”.
Revin la intrebarea de mai sus, si plansul meu: DE CE? PENTRU CE?
@AI_core : lmpulse-ul dupa revolutie. Inainte de asta nici ala nu era.
La mine nu functioneaza asa.
La mine se intampla cand trebuie sa arunc mancare, ca familia nu chibzuieste bine cumparaturile. Tot o trauma psihica din „iepoca de aur”.
N-am gasit hartie igienica la librarie si… mi-am luat pistol cu capse. Da copii, hartia igienica se gasea la Librarie. Servetelele insa la Alimentara. Because fuck logic.
A, si odata am prins ciocolata chinezeasca la cofetarie, FARA COADA.
Si bulangioaicele de la lapte tot timpul voiau sa imi dea sticle fara capacul ala infect de hartie, ca deh, eram copil.
Overall, it was pretty fun. Desi prin provincie cred ca nu prea.
Cred ca procentajul ala de 0,1% struguri le permite sa deseneze struguri pe ambalaj (din cate stiu a intrat in vigoare la un moment dat o lege de genul asta, de exemplu portocalele de pe dozele de suc au fost inlocuite cu discuri/cercuri portacalii).
No offence dar daca te simti coplesit te poti duce la LIDL unde au doar marca lor in 90% dintre cazuri si nu ai decat o alegere.
„…unde poți alege acum între 20 de tipuri de detergent, 4 tipuri de pâine, 20 de tipuri de ciocolată și 50 tipuri de tricouri. …”
Doar că nu. Cele 20 de tipuri de detergent sunt de fapt produse de aceleasi 2-3 mari companii, 99% din e acceași compoziție, diferă doar brand-ul. La fel și la pâine – diferențele de calitate sunt prea mici.
Te duci să cumperi un tricou, în Mall. Ai 50 de magazine care vând tricouri. Majoritatea cam același model lălâi, aceleași culori spălacite, aceleași materiale pe care după 2 spălari le poți folosi la șpălat podeaua. Fie te mulțumești cu unul de genul ăsta, fie ai noroc și găsești ceva mai bun, dar la un preț de îți stă ceasul. Dar crezi că ai de unde alege…
Îmi răsună în cap o replică primită de un chelner la o terasă în Brașov, când am întrebat ce fel de cafea au: „Două tipuri de Lavazza, ambele la fel de proaste.”
asa e, ma gandeam acum la oferta politica. aparent avem de unde alege, aparent…
Dar de ce ar fi utile 20 de tipuri diferite de detergenti. Mie doua imi sunt de ajuns, hai sa zicem patru, ca la fiecare marca trebuie unul pentru rufe colorate si unul pentru albe. In rest? Ce ar trebui sa faca? Sa te tina de vorba in timp ce spala masina?
Bro, chill.
Daca ne uitam DOAR la brandurile turcesti si tot gasim diferente notabile (stil, calitate, preturi) intre Colin’s, LC Waikiki si Suvari.
Deci hai sa nu exageram, ca ai ce sa cumperi.
killroy,
Mulțumesc, chiar mi-ai adus aminte de ideologul partidului provincial care întreba publicul ”De ce vă trebuie de mai multe feluri? Ajunge unul.”
@Vrr: Nu vorbeam de deodorante sau de spuma de ras, aici schimb o data la cateva luni marca pentru ca vreau sa incerc ceva nou, sau ma plictisesc. Dar la detergenti cred ca sunt in stare sa schimb o data la zece ani si, bineinteles ca de gura nevestei
@Kilroy, nu toată lumea e ca tine. nu suntem toți la fel.
de exemplu, eu folosesc detergent pt rufe colorate (îl folosesc și la alea albe), unul pt negre (și foarte închise la culoare) și unul pt lână și mătare, când spăl așa ceva.
brandul pe care îl folosesc de obicei nu are pt lână și mătase, așa că iau altceva.
Calculand mai departe vedem ca seg 15-64 era 66% din populatie, adica vreo 15mil si ceva. Din astia mai scadem 30% (seg 15-20), sa fim siguri, desi procentul e clar mai mic. Ne ies 10.5mil. Bun. 4000000 e mai putin decat jumatatea lui 10mil. Deci mai putin de jumatate erau membri in 89, oameni buni. Despre ce vorbim?
Gresesc sau parca mihai sora a fost comunist cu acte ? N am timp acum sa fac research dar parca asa stiu
80-90% din populatie a fost „comunist cu acte”. Treaba e ce a facut din pozitia de „comunist cu acte”.
un exemplu: https://youtu.be/1yH-HM5yX5k
topi care au peste 45 de ani au fost comuniști cu acte. generația mea e ultima care n-a avut carnet de partid sau de student de partid.
Există/au existat și oameni fără acte de comuniști.Puțini, foarte puțini.
Parintii mei nu au fost comunisti cu acte.
Mama era sef-contabil, foarte activa ca om, avea „origine sanatoasa” = parintii erau tarani, si era curtata de partid. Un pui de taran ajuns sef-contabil… ar fi dat bine la propaganda. Mama s-a eschivat cat a putut. Nu pentru ca era anti-comunista, ci pentru ca avea patru copii si, citez, „nu voiam sa merg la sedinte interminabile, cand eu aveam copii de crescut. Multa vorbarie degeaba.” Orasul mic, specialisti putini, au lasat-o asa, fara sa o faca membru.
Tatal meu, dimpotriva. El voia cu tot dinadinsul sa fie comunist. Era inspector financiar, si voia sa ocupe postul de sef de fabrica. Visul lui e o viata. Dar bunicul meu fusese preot, si deci nu avea „origine sanatoasa” pentru a fi membru de partid si a fi promovat mai departe de inspector financiar. A suferit mult, pe bune. Mama mea rade cand isi aduce aminte cum se ducea tata la partid incercand sa-i convinga sa-l faca membru.
Bunicul nu a fost membru de partid, fiind preot inainte de comunisti, cu seminar facut la Cernauti (pe vremea cand Cernauti era in Romania).
Bunica era neam de chiabur, adica patrintii ei aveau casa supraetajata (nu cu etaj), la tara, si gospodarie mare, cu multe animale. Chiabur, clar, daca aveai vaci, porci, cai. Plus ca s-a maritat cu un preot… nope! nu membru!
Cumnatul bunicii a fost ofiter in Armata Romana, dar cu afilitii de legionar. Nu a putut fi prea mult legionar, ca era mai mult in razboi, pe front. Nope, „nu membru”!
Etc…
Multi au fost, multi n-au fost. Dar important e ce ai facut fiind membru de partid… Ca majoritatea erau doar cu numele.
„topi care au peste 45 de ani au fost comuniști cu acte”. Probabil te gandesti la aia care erau UTC-isti, desi e cam fortat sa ii numesti pe astia „comuniști cu acte”. La 14 ani te bagau oricum cu forta in UTC, fara sa te intrebe sau sa faci ceva anume. Iti aduceau un carnet de membru UTC si gata. Tot asa de bine am putea sa discutam de comunisti cu acte pentru aia de au fost pionieri sau soimi ai patriei, nu?
Daca discutam de membri de parti PCR: se intra in partid cam la 2-3 ani dupa ce terminai liceul. Aia care faceau facultate si mai tarziu: in anul 2-3 intrau aia cu medii mari, in anul 5 intrau toti, cu exceptia celor cu bube la dosar sau care chiar faceau pe nebunii ca nu vor. Astia erau putini si iti trebuie ceva curaj sa faci asta.
Asta inseamna ca intrai in partid de obicei intre 21 si 24 de ani (baietii pierdeau oricum un an, un an si jumatate pentru armata, care era obligatorie, si nu te bagea nimeni in partid in timpul armatei)
Deci, cei care aveau doar 20 de ani le revolutie au sanse foarte mari sa nu fi fost decat UTC-isti. Adica limita ca sa fi fost sigur membru PCR cu carnet nu e 45 de ani, e cam 52-54 de ani.
Clipul este super fain. Personajul din clip e ca nuca-n perete.
Mihai Sora a facut parte din sistem. Omul asta nu a avut problemele pe care le vedem dramatizate in clip. Era un om al sistemului. Nu a vrut sa fuga din tara, ca ulterior sa fie prins la granita, intemnitat si lipsit de drepturile elementare si de baza. A fost membru al Partidului Comunist Francez, se intoarce in tara in ’48 – deci, in plin comunism – si se angajeaza la Min. Afacerilor Externe.
Agentia care a realizat clipul ar fi putut gasi un om care chiar a fost lipsit de libertatea acea pe care si-o doreau toti si care a luptat pentru libertate. Se mai gaseau. Dar l-au ales pe Sora pentru ca da bine la astia mai tineri, la corporatisti – aia care l-au vazut pe la niste proteste.
Pacat, pacat, pacat!
PS. Vali, ai dat de foarte multe ori exemple de persoane care nu se potriveau cu, campania in care erau implicati. Asa e si Sora.
Ok, m am documentat. Omul a fost membru in partidul comunist francez dupa care in romania a fost consilier la ministerul de externe in timpul prim ministrei ana pauker… acum ne spune ca el s a luptat pt libertati de mic si se crede nelson mandela. Si monica macovei a spus acum ceva timp ca e ea nelson mandela al romaniei
Cateva informatii despre M. Sora de pe Wikipedia.
„În 1948 a plecat în România pentru a-și vedea părinții, însă autoritățile nu i-au permis să se întoarcă în Franța, acolo unde îl așteptau soția și cei doi copii. Ulterior, aceștia au fost nevoiți să îl urmeze. Forțat să stea în România după 1948, Sora și-a manifestat dezacordul față de comuniștii aflați la putere, precum și față de ideologia promovată de aceștia, iar timp de 20 de ani nu a publicat nimic.
A lucrat ca referent de specialitate la Ministerul de Externe (1948–1951), apoi ca șef de secție la Editura pentru Limbi Străine (1951–1954) și redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă (1954–1969), unde are meritul editorial de a fi fost fondatorul noii serii BPT (acronim pentru „Biblioteca Pentru Toți”). În urma publicării Antologiei poeziei interbelice, în care erau prezenți poeți ca Nichifor Crainic și Radu Gyr, foști deținuți politici, iar, din emigrație, Aron Cotruș, Ștefan Baciu și Horia Stamatu, este imediat înlăturat și trimis ca simplu redactor la Editura Enciclopedică.”
„După evenimentele din decembrie 1989, a fost ministru al învățământului în primul guvern democratic provizoriu, condus de Petre Roman (30 decembrie 1989–28 iunie 1990). Și-a dat demisia din guvern în semn de protest față de mineriadele din 13–15 iunie 1990, fiind singurul ministru din guvern care a făcut acest gest.[necesită citare] Șora a refuzat să fie reconfirmat pe post în guvernul constituit după alegerile din mai.”
Acum, nu stiu ce sa zic dar parca nu prea se potriveste pozitia de dizident in dezacord cu doctrina comunista si sa lucrezi la MAE. La fel cum nu ajungi in pozitia de sef de sectie la Editura pentru Limbi Străine si redactor-sef Editura de Stat pentru Literatură și Artă de pe baricadele luptei anti-comuniste.
Iar supararea sistemului pentru ca a publicat niste poeti neagreati, a fost retrogradat redactor la Editura Enciclopedica. Seamana cu dizidenta lui Ion Iliescu care a fost „pedepsit” de sistem cu functia de director de editura.
Oricum, se pare ca supararea nu a tinut mult deoarece a primit in 1978 Premiul Uniunii Scriitorilor. Genul de premiu care nu era acordat dizidentilor cu veleitati literare.
Si cireasa pe tort, a ocupat pozitia de ministru in guvernul FSN iar chestiunea demisiei se pare ca este un mit. Cel putin oficial nu exista un document care sa ateste demisia.
In concluzie, nu cred ca a fost un ideolog comunist poate nici simpatizant dar sigur a fost un „descurcaret” al acelor vremuri. In niciun caz opozant, dizident sau mai stiu eu ce.
my2c
4 mil de membri in 1989. Deci FOARTE multi nu erau in partid.
Asta ca sa nu mai auzim „dar vai, toata lumea era membru, csfncsf”
@Yngwie, aia 4 milioane nu erau distribuiti aleator, numa’ zic. Cu cat aveai mai multa scoala sau o functie mai importanta cu atat presiunea era mai mare.
Am iesit din lac in ocean, aveti grija la rechini!
E un simptom al saraciei. La fel ca stransul de pungi sau borcane. O sa treaca cand o sa avem bani.
Pentru generatia 35+ nu mai trece. Undeva, ascunsa bine, e „fomea” aia care s-a manifestat cel mai nasol dupa Revolutie, cand timp de vreo 10 ani, majoritatea populatiei a dus-o foarte rau. Vedeai de toate si trebuia sa treci mai departe. De cei care au prins 20, 30 in comunism nici nu mai vorbesc – ii vezi azi sub forma de batrani artagosi care se inghesuie fara rost la rafturi, se imbulzesc la produse cu frica de a „nu mai prinde”. Am vazut asta deseori in Lidl: vine angajatul cu o cutie cu cascaval, sa zicem, si vezi 4-5 pensionari tabarand sa ia in primele secunde, nici nu-l lasa pe ala sa puna cum trebuie cutia in raft.
@Kopa
” e “fomea” aia care s-a manifestat cel mai nasol dupa Revolutie, cand timp de vreo 10 ani, majoritatea populatiei a dus-o foarte rau. ”
Dupa Revolutie? Poate e o greseala de editare. Daca nu e asa, atunci inseamna ca sunteti tanar si nu prea aveti habar despre cum au fost cei zece ani INAINTE de revolutie.
@silicon
foamea a fost mare in ambele cazuri. diferenta e ca pana in ’89 nu aveai ce-> magazinele erau goale, cand „se baga ceva” se facea instantaneu coada…si aveai stresul ca „nu mai apuci”
dupa ’89 a fost expansiunea aia de magazine, magazinase cu produse de la turci…dar banii nu mai valorau nimic si nu aveai cu ce sa cumperi.
recunosc ca pe mine m-a marcat mai mult faptul ca treceam pe langa Burger King in Dorobanti si nici nu visam sa mananc un cacat de acolo fata de statul la coada la pui, pe saniuta, in ninsoare, si intors cu nimic acasa
Nu mai trece…
Am 4 baxuri de harie igienica in casa, am 20 de borcane de gem, am 3 litri de detergent de vase, congelatorul e plin… iar zilele astea vreau sa ma duc sa cumpar un sac de ceapa, ca doar vine iarna, nu?
Well, uneori imi dau seama ca-s dement numai dupa ce camara e plina. Cand nu e plina, disper.
Am bani? Eu zic ca suficienti incat sa nu am grija zilei de maine, ci a celei de peste 3 ani. Totusi… „vezi ca e promotie la struguri”, si sigur imi fac drum pe-acolo.
– Dar Cristi, nu mai e nevoie sa umpli congelatorul, ca acum se gaseste pui peste tot. Proaspat! Uite, pachetul asta de carne sta de sase luni in congelator!!!!
Pentru cine crede ca e ceva simplu, greseste. E ceva setat in cap, nici psihologul nu cred ca mai poate ajuta…
Pentru cine nu stie cum a fost perioada 1990-2000, sau poate a uitat.
Cozile au fost pana mult dupa 90, poate pana in 1994. Am amintiri cu coada la lapte in liceu, eu fiind in liceu din 1992-1996. So…
M-am angajat imediat dupa liceu, in 1996. In anul ala, mi s-a triplat salariul. Am „plecat” cu 100.000 parca, si dupa un an aveam salariul 300.000. Asa era rata inflatiei. (nu mai caut cartea de munca acum). Am fost norocos ca aveam loc de munca la Stat.
Am prieteni ai caror parinti au fost disponibilizati. Mama, tata, doi copii, o perioada de cateva luni fara salariu. Ce mancau? De la tara, de la bunici: un sac de cartofi, 20 de oua… cartofi prajiti cu ochiuri, mancarea de baza. Eu eram angajat… intr-o zi i-am cumparat o paine unui prieten de-al meu, care paine a dus-o acasa, pentru familie.
Bai tata, a fost CRUNT si imediat dupa ’90.
Futu-ti mortii ma-tii, Iliescu si toti hotii. MURITI!
Domnu Kopan, sa stii matale ca nici la nemti nu mai gasesti promotia daca nu te duci in primele zile.
De altfel scrie si pe pliant „while stocks last” (in germana, ofc)
Mie mi se pare ok.
Acum ai libertatea de a alege același produs. Sau mă rog ai libertatea de a alege dintr-o varietate mica de produse. Știu, se cheamă „consolidarea pieței”, de fapt un oligopol/cartel. Criza din 2008 in Romania a avut drept consecință multiplicarea cartelurilor:
De exemplu la electroIT au disparut: ultrapro, domo, cosmo si practic au rămas doar Altex, Flanco, cel ro și eMag.
La bricolaj nu mai exista oki, Baumax, praktiker. Au rămas Brico, Dedeman hornbach și leroy.
La bănci au dispărut vreo 10
La telefonie mobila se pregătește să dispara 1 și vor rămâne 3.
Despre comerț „modern”: nu mai exista real, Billa, gima. xxl, plus iar Cora vrea sa plece. Mai sunt doar Carrefour, Schwarz (kland, Lidl), Auchan, penny și mega.
Iar de vândut toți vând cam aceleași lucruri la mici variații de preț plus „mărci private”. Intr-adevar sunt 20 de tipuri de detergent dar dacă mergi pe lanțul trofic vezi că de fapt este același detergent vândut sub 3 mărci. La fel și cu pâinea, chiflele vândute la Kaufland au fost importate odată cu alea vândute la mega image.
In perspectiva un asemenea model economic este destul de periculos. Membrii cartelurilor reușesc să elimine micii concurenți „independenți” de multe ori în înțelegere cu autoritățile publice și devin ” too big to fail”. Iar atunci când unul are probleme socul transmis în sistem va fi preluat în primul rând de consumator.
Este vorba de producție.
Vezi 20 de tipuri de detergenți?Nu înseamnă că sînt 20 de fabrici.
Amendă de 18,8 mil. euro pentru Carrefour, Auchan, Cora, Pepsi, Star Foods, pentru fixarea preţurilor
Consiliul Concurenței a sancționat şapte companii active pe piața comercializării produselor alimentare din România (3 retaileri și 4 furnizori ai acestora) cu amenzi în valoare totală de 87.713.336 lei (aprox. 18,8 milioane euro), a anunţat instituţia de supraveghere. Carrefour România SA a recunoscut fapta, beneficiind astfel de o reducere a amenzii. Amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei se virează integral către bugetul de stat. Reprezentanţii companiei România Hypermarche (Cora) au anunţat deja că vor contensta în instanţă amenda Consiliului Concurenţei.
31 ian, 2019 | ECONOMICA.net
Sancțiunile au fost aplicate în cadrul investigației privind fixarea prețurilor între retailerii Auchan, Cora și Carrefour și furnizorii acestora, în perioada 2010-2016. În urma investigației a fost sancționată atât încălcarea regulilor naționale, cât și a regulilor europene de concurență, pentru fixarea prețurilor de revânzare (de raft) în cadrul promoțiilor desfășurate de retaileri.
@Sly:
Vezi 20 de tipuri de detergenți?
De fapt e un singur tip vândut sub 20 de nume diferite…
ați uitat când spălați cu Perlan.
@vali
Perlan se numește acum bonux. Transformarea a durat câțiva ani. Mai întâi a fost perlan-bonux apoi bonux perlan și în fine bonux simplu.
Deci tot cu perlan speli. De fapt nici nu mai contează cu ce speli pentru că nu prea mai speli. După ce s-a murdărit arunci că s-a schimbat moda, trendul etc.
@cristi
Amenzile de vireaza la bugetul de stat. Eu, consumatorul, rămân cu buza umflata, iar amenda merge la bugetul de stat că sa fie data ajutor de stat la Carrefour, Auchan Kaufland …
care perlan?! săpunul de casă făcut de mama-mare cu resturi de untură și sodă ce-avea?! cu ăla spăla mama cel mai des. ba chiar cu ăla ne spălam și pe cap din când în când, când nu găseam șamponul de urzică.
@ anonimous: da, vezi să nu. Minte în altă parte.
@A: Cu sampon Bob?
Este valabil și pentru situația în care mergi la soacră sau în vizite la oameni trecuți de 60 de ani: hai mănîncă, dar mai ia și de-asta, te-ai săturat. ți-e foame?
Cum adică nu poți alege dintre mai multe modele de produse? Îl alegi de acela pe care-ți spune nevasta să-l iei, altfel..no soup for you!…
https://www.youtube.com/watch?v=svSGKJFSl-8
Antitrust: Commission fines four consumer electronics manufacturers for fixing online resale prices
Brussels, 24 July 2018
The European Commission today fined, in four separate decisions, consumer electronics manufacturers Asus, Denon & Marantz, Philips and Pioneer for imposing fixed or minimum resale prices on their online retailers in breach of EU competition rules.
The fines totalling over €111 million were in all four cases reduced due to the companies’ cooperation with the Commission.
Commissioner Margrethe Vestager, in charge of competition policy, said: „The online commerce market is growing rapidly and is now worth over 500 billion euros in Europe every year. More than half of Europeans now shop online. As a result of the actions taken by these four companies, millions of European consumers faced higher prices for kitchen appliances, hair dryers, notebook computers, headphones and many other products. This is illegal under EU antitrust rules. Our decisions today show that EU competition rules serve to protect consumers where companies stand in the way of more price competition and better choice.”
eu am alta uimire:
am avut suficient bulan incat sa prind doar putin din „normalitatea” de dinainte -> eram in primara in ’89
am avut suficient bulan incat sa nu prind haiducia anilor ’90-’00 din campul muncii -> am fost in liceu si facultate
am avut suficient bulan sa nu lucrez „la patron” -> am lucrat in multinationale de cand m-am angajat
unde apare uimirea? absolut toti colegii care-si fac vacantele obisnuite de corporatisti (acea saptamana in Tailanda, Egipt, Grecia etc..) incep povestirile cu ce aveau aia de mancare…desi suntem de aceeasi varsta sau chiar sunt mai tineri decat mine. Nimeni nu povesteste majoritar de ce a facut ci de ce a mancat si cat a costat haleul
uneori asa fac si eu si nu cred ca tine de foame de dinainte de 90 ci de faptul ca acum, incerc sa mananc bine si nu ma uit la bani cand imi cumpar de mancare: legume, paine, carne, etc. Imi plac rosile. Mult. Dar alea pe care le punea tata in gradina in anii 80-90. La noi n-am nimerit gustul ala. Si cele mai nenorocite de la noi din supermarket mi se par alea din turcia. Eh, am fost in turcia anul asta, nu in resort ci cu treaba, absolut toate rosile de la ei, indiferent pe unde am mancat, mi-au adus aminte de rosile alea bune puse de taicamiu. Am ramas stupefiat si le-am povestit tuturor. Asa poate si colegii tai.
posibil să fie moștenită de la părinții lor. ei au trecut prin toate, și foametea și cozile dinainte de revoluție, și inflația crâncenă de după. și lucratul la patron. și concediile făcute ”prin sindicat” când fie aveau la masă numai lături, fie aveau ce nu mai văzuseră ei în galantare de x ani.
taică-meu povestește din când în când cum a dus elevii într-o excursie de câteva zile pe la jumătatea anilor ’80 și la o cazare/loc de luat masa s-a găsit un responsabil original din orașul copiilor/tatălui meu, care le-a pus diverse și de toate în farfurie.
cei mai mulți copii nu am mâncat cașcavalul pt că nu văzuseră niciodată așa ceva și au crezut că e săpun. copii de școală generală, mai mari de 10 ani.
@A: doar ca faza aia se intampla in 80…si e normala
eu zic de oameni care au prins cam 1/5 din viata pana in ’89 si 4/5 dupa…si tot la mancare se blocheaza..plm
cam ce zice si Vali…poate copiii nostri sa povesteasca incepand cu altceva nu cu mancarea
păi d-aia zic, e moștenită. când îi auzi toată copilăria și o parte din adolescență pe mă-ta și tac-tu vorbind de cât de importantă e mâncare ți se cam infiltrează în ADN.
Colegii tai sunt melteni.
E ok, peste tot in lumea asta meltenii sunt majoritari.
In functie de ce meserie au avut parintii tai, sa stii ca ceva foamete a fost si prin anii ’90. Da, era mancare in magazine, dar salarile (in special pentru necalificati, munci de jos, ba chiar si calificati, in constructii de exemplu) era absolut mizerabile. Salariul minim de acum e chiar lux pe langa ce castigau cei mai multi in anii ’90. (ma refer la ce luai de el in Romania, nu cat era in dolari)
Sunt carti si seriale intregi dedicate gastronomiei din diverse tari. Mancarea e un subiect si pentru romanii care au prins comunismul, si pentru francezii rafinati, si pentru americanii ghiftuiti. Nu orice discutie despre mancarea din vacanta e o reminiscenta a foametei de pe vremuri. Dar te mai uiti si la om, unii se bucura ca au avut haleo mult si ieftin, altii de experienta culinara.
emag incepe sa fie prea mare.
Până va veni un pește și mai mare, care…
a văzut careva filmul ”Moscova pe Huston”, cu Robin Williams? personajul principal e violonist și în timpul unui turneu, rămâne pe șest în US.
E o scenă cu el când întră într-un supermarket și întreabă de coada la cafea. ăia se uită siderați la el și zic ”uite, rafturile alea”. ajunge tipul la rafturile cu cafea, o alee de niște metri buni, cu rafturi de-o parte și de alta, pline cu cafea, de toate felurile, de toate culorile, de toate originile, de toate gramajele. și vreo 2 clienți care-și aleg cafeaua. tipul are un șoc și leșină.
Era bancul ala: „Aici nu se da carne. La magazinul celalalt nu au cafea”
Pasul actual e sa controlezi peste 75% din comertul online, pasul urmator care ar fi ?
cresti marja abuzandui pe cei mici si fara putere de negociere. Duh…
Dublezi perioada de plata la furnizori. Iti cumperi echipa de fotbal/baschet. Un iaht. peste un an il schimbi. Iti cumperi un Gulfstream. Chestii din astea
5 milioane de produse si tot atatea reduceri false, ba chiar ilegale (legea zice ca reducere se raporteaza la pretul de referinta din ultimele 30 de zile, nu pretul de start cu cat s-a vandut telefonul flagship acum 3 ani cand a fost lansat).
omg, acum vad cat de putin informati si cate prejudecati despre comunism si despre ce s-a intamplat atunci au tinerii din ziua de azi.
Daca pe ei nu-i mai salveaza nici psihologul, voi tocmai sansa asta o aveti
Apropo stiti de ce aveau toti rinocerii corn in Romania inainte de 1989? Pentru ca nu gaseau paine!
Că tot veni vorba de eMag: cică odată cu reclama asta și cu anunțul oficial pentru 15 noiembrie începe sezonul scumpirilor pre- Black Friday. Faceți acum capturile de ecran cu ceaveti in cap!
„Sa mori tu?” CTP 2019 catre Sora
Libertatea sa te imbuibi si libertatea de consumerism. Altceva nu am castigat in 30 de ani.
Mall-uri, biserici si Dante international.
Asa intr-o nota hazlie vad ca suntem o natiune de prepperi. Ceea ce nu e neaparat rau.
Libertatea asta vazuta din perspectiva unei oferte de produse diverse este sanatoasa daca nu duce la imbuibare (si romanul consumator are tendinta sa derapeze aici), si daca este pastrata concurenta intre producatori (care au si ei tendinta da derapeze aici), cum spunea cineva mai sus. Adica economie de piata d-aia buna.