Dreptul la liberă circulaţie? Nu şi în România!

Redau mai jos păţania unei doamne cu Poliţia de Frontieră. Într-o ţară în care Hayssam, Necolaiciuc, Popa, Marta, Vlas şi alţii trec fluierând frontiera, cetăţenii cu acte în regulă au de-a face cu tot felul de isteţi.


Numele meu este Loredana Birsan si sunt mama a doi copii, Bianca Birsan si Alexandru Birsan, toti trei avand cetatenie romana. Sunt divortata din 2004, copii fiindu-mi incredintati spre crestere si educare prin sentinta definitiva si irevocabila a instantei de judecata. In acelasi an 2004 am parasit Romania si ne-am stabilit domiciliul in Olanda, tara in care domiciliem si in prezent. Din anul 2004 locuim impreuna cu John Bax, cetatean olandez, in baza unui parteneriat inregistrat conform legislatiei Olandei, formand astfel o familie. Cu alte cuvinte, partenerul meu de viata, John Bax, si-a asumat responsabilitatea cresterii si educarii copiilor mei, atat din punct de vedere moral cat si financiar, indeplinind rolul de tata al acestora.

In data de 17.08.2012 i-am insotit pe Bianca (inca minora) si John la aeroportul Otopeni, de unde urmau sa se deplaseze prin intermediul companiei Wizzair spre Eindhoven, Olanda. Desi au prezentat pasapoarte valabile (in pasaportul fiicei mele existand mentiunea domiciliului in Olanda), sentinta de divort definitiva si irevocabila prin care copiii mi-au fost incredintati spre crestere si educare, declaratia mea notariala prin care ii permiteam fiicei mele sa calatoreasca spre tara de domiciliu impreuna cu John, politia de frontiera a refuzat sa le permita trecerea pe motivul ca John nu a putut sa prezinta cazier judiciar eliberat de autoritatile din Romania. Politia de frontiera nu a tinut cont de faptul ca fiica mea are domiciliul in Olanda, mentiune inscrisa in pasaportul acesteia, nu a tinut cont de faptul ca fiica mea era programata pentru o interventie chirurgicala in spitalul Catharina Ziekenhuis din Eindhoven pentru data de 20.08.2012, refuzand totodata sa discute cu mine, in calitate de mama, desi ma aflam in incinta aeroportului. De asemenea, lucratorii politiei de frontiera i-au tratat pe Bianca si pe John ca si cum ar fi fost niste criminali si ar fi incercat sa forteze trecerea frontierei, confiscandu-le pasapoartele (desi John avea posibilitatea legala de a calatori singur), iar la afirmatia celor doi in sensul ca in cadrul unor calatorii anterioare nu s-a solicitat cazierul judiciar au afirmat de mai multe ori “sunteti niste mincinosi”, “mintiti”. Cand am reusit sa iau legatura cu politia de frontiera prin linia telefonica interna de pe aeroport si am incercat sa explic situatia, mi s-a adus aceeasi acuzatie ca as fi o mincinoasa si mi s-a replicat scurt ca imbarcarea celor doi in avion nu este posibila, mentionandu-se totodata ca pana la acea ora a diminerii (5:45 AM) au mai existat 24 cazuri similare (persoane carora nu li s-a permis trecerea frontierei). Nu mi s-au adresat nici un fel de intrebari iar lucratorul cu care am discutat telefonic nu si-a declinat identitatea. Mentionez ca Bianca a fost martorul unei situatii in care bunicilor, care insoteau nepotul minor, li s-a refuzat dreptul de trecere pentru acelasi motiv – lipsa cazierelor judiciare.

Personal consider ca in speta fiicei mele, Bianca Birsan, i-a fost incalcat dreptul la libera circulatie a persoanelor, drept fundamental consacrat de paragrafele 1 şi 2 ale art.2 din Protocolul nr. 4 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, si garantat cetatenilor Uniunii Europene. Consider ca Legea 248/2005 si in special modul ei de aplicare contravine reglementarilor europene in materie, motiv pentru care intentionez sa deschid un proces impotriva institutiei abilitate in aplicarea legii si implicate in speta in dispunerea masurii de interdictiei a trecerii frontierei Romaniei.

In cazul in care considerati ca in calitate de cetateni ai Uniunii Europene avem dreptul si totodata obligatia de a pune sub semnul intrebarii calitatea unei legi, competentele si abilitatile persoanelor insarcinate cu aplicarea acesteia, dar si obligatia morala de a ne feri copiii de experiente care se pot transforma intr-o drama, as aprecia sa redirectionati acest mesaj persoanelor din anturajul dumneavoastra. De asemenea, ii invit pe cei care impartasesc experiente similare sa ma contacteze. Orice opinii pe aceasta tema, indiferent daca sunt pro sau contra, sunt bine venite.

Ar fi pacat insa ca prin atitudinea noastra sau lipsa de atitudine sa lasam ca principiul de drept potrivit caruia „orice persoana este nevinovata pana la proba contrara” sa fie inlocuit cu principiul „orice persoana trebuie sa-si demonstreze nevinovatia”.

Va multumesc anticipat pentru suportul dumneavoastra si va astept reactiile pe adresa de email loredana_birsan@yahoo.com.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

68 comentarii

 1. Wow…
  Pe data de 16 am trecut prin vama cu copii fara sa-mi ceara nimeni nici un cazier judiciar. Individul a stat vreo 5 minute sa… nu stiu ce sa faca… dupa care mi-a oprit declaratia notariala si m-a lasat sa plec. Am intrebat de ce-mi opreste declaratia si mi-a spus ca “e pentru el”; la fiecare iesire din tara trebuie sa aduc o noua declaratie notariala.

  Plangere penala si compensatii materiale.
  Nu in Romania ci intr-o tara normala.

  00
 2. @Robintel.
  N-au treaba cu cvorumul. Sunt idioti punct.
  Stiu un caz in despre cineva venit sa-si refaca buletunul expirat. Din pacate n-au adus cu ei si certificatul de casatorie in original (no comment about…). Nu pot face buletin ca n-au certificat, nu pot reface certificat ca n-au buletin valabil. Pasaportul nu-i bun pentru statul roman.
  Pot face procura notariala ca dea voie soacrei sa faca certificat ca pentru notar e bun pasaportul iar cu procura soacra poate face certificat care e bun pentru refacut buletin. Si niste drumuri de-a lungul tarii.

  00
 3. Tare de tot! Si noi vrem in Schengen… adica fara control la vama. Nu se poate aplica Schnegen la noi pentru ca se bate in cap cu legea pe care o abuzeaza cei din articol

  00
 4. Daca mai continua suedejiada politica, in curand o sa mergem la vize pt a iesi din tara.

  00
 5. Sunt toți că*ați pe ei pentru cvorumul ăla…

  00
 6. Eu cred ca aici cuvantul cheie este “parteneriatul” cu domnul respectiv. Care am dubii ca este recunoscut in Romania si in consecinta politia de frontiera, spre necazul doamnei, s-ar putea sa aiba dreptate, domnul (neavand calitatea de parinte in sensul legii romanesti ci de “adult insotitor”), trebuia sa prezinte cazier judiciar eliberat de autoritatile romane.

  In acelasi timp, exista, tot in lege, exceptia de la conditia de mai sus pentru situatiile in care exista necesitatea unei interventii medicale, dar si aici, doamna ra fi trebuit sa prezinte niste documente (avizate de autoritatile romane) care sa ateste acest lucru.

  Dreptul la libera circulatie este limitat in legea romaneasca pentru cetatenii minori inca din primele paragrafe. Faptul ca micuta are domiciliul in Olanda este irelevant, ea este cetatean roman si i se aplica legile romanesti, cred ca doamna confunda spatiul Schengen cu UE.

  Din pacate, cu contributia recenta a cuplului plagiator-cacarau, acest lucru va ramane la stadiul de confuzie in continuare.

  00
 7. Mie mi se pare insasi ideea de a aduce o procura de la “celalalt” parinte stupida.
  Cum s-ar numi actul autentic prin care dau voie cuiva poate sa plimbe copiii prin Albania, Argentina si alte 159 tari pentru urmatorii 17 ani fara mine… Eu i-as spune certificat de casatorie dar pentru statul roman nu-i deajuns ca “poate ma razgandesc” si divortez… In Romania procura e mai definitiva decat certificatul de casatorie…
  Desigur in cazul in care copiii calaresc cu o alta persoana, procura are sens: Dau dreptul unei persoane de incredere (ca de aia dau dreptul) -profesor, soacra, criminal cu cazier in care am eu incredere (sic!)- sa mearga cu copii mei peste hotare.

  00
  • da imi place
   si eu credo ça certificat de catatonie e mai valabil. am patio si eu :nu pot calatori cu copilul de é ani care are pasaportul sau si eu pasaportul meu din franta in olanda caci nu am procura de la tata?dar am livret certificat de nasrere si cel de casatorie….nu poti domnule ca iti trebuie procura de la ambasada si ambasada e la 300 de km departare si de duci la mbasada nu pot ca ei se ocupa doar de procuri pt obtinerea actelor si toto asa te invarti in jurul cozii…..si cu buletin pasaport certificat de casatorie certificat de nastere livret de familie nu poti calatori…..la ce naiba mai ai numele barbatului si tote actele copilul sunt cu acelasi nume daca nu ai procura?????? nu poti calatori cu copilul trei zile chiar daca dupa trei zile te intorci inapoi cu copilul;nu poti ca nu ai procura

   00
 8. Ce legatura are cazierul judiciar cu libera circulatie? Ca sa vada in cazier ca nu are interdictie sau ce? Ca nu e condamnat/evadat din puscarie? Ca nu-i pedofil? Nu inteleg care-i legatura. Rog juristii sa ne lamureasca.

  00
 9. In 2002 cand ma intorceam cu trenul de la Viena (deh, vremuri…) am asistat o scena suprarealista la granita dintre Austria si Ungaria: o pustoaica romanca a fost data jos din tren acolo la frontiera cu copilul de 2 luni in brate fiindca nu avea pasaport pentru copil; vamesul a urlat la ea sa auda tot vagonul: vad 2 persoane, vreau 2 pasapoarte! Copilul se nascuse prin Elvetia sau prin alt stat din zona si avea doar certificatul de nastere de acolo – nu ii trecuse prin cap sa se duca si pe la consulat sau sa verifice legislatia de tranzit ci se suise pur si simplu in trenul de Bucuresti. La fel si in cazul de aici: cineva nu a verificat legislatia – da, poate e scrisa de cretini insa pana la schimbarea ei tu trebuie sa treci granita sau in vreun alt context sa obtii vreun act: informeaza-te de ce ai nevoie si nu urla aiurea pe forumuri sau bloguri!

  00
 10. procura este foarte normala. sunt foarte dese cazurile in care unul din parinti decide sa plece cu copii, drept represalii, inainte de divort sau whatever.

 11. Minorii romani pot iesi din tara: cu ambii parinti prezenti, fara probleme.
  Cu un singur parinte prezent, daca acesta are asupra sa: certificat de deces al celuilalt; decizie definitiva si irevocabila de incredintare in urma divortului; documente care sa ateste faptul ca minorul este programat la o interventie medicala in alt stat; procura notariala de la parintele care lipseste; Dupa aceste documente se fac copii care se scaneaza si raman in arhive.
  Daca persoana care vine cu minorii este tert (var, frate, sefu de scara, orice altceva) are nevoie de procura din partea ambilor parinti si cazier judiciar valabil.
  Asta ca sa fie clar, dincolo de tartaneala celor din aeroport si modul de rezolvare al problemei. Dealtfel, fiindca este cazul cel mai des intalnit de scandal la iesirea din tara, sigur e pe undeva afisat un extras din lege referitor la treaba asta.
  Asa ca oamenii nu-si risca munca si libertatea pentru o tanti care nu s-a informat in prealabil.
  Iar daca are probleme referitoare la modul cum a fost tratata, sa faca reclamatie.

  00
 12. NOU
  #14

  Imi povestea o cunostinta ca mai pe la inceputul anul cand se intorcea in Spania la munca au pus de-o cheta in autor fix cum se apropiau de frontiera cu Ungaria. Vamesul (roman sadea!) doar a aruncat o privire, n-a cerut nimanui actele, n-a controlat pe nimeni in bagaje sa vada cu cate pachete de tigari iese din tara.

  PS: @zoso nu pui si tu un ofuscator pe adresa de mail a femeii? Sau macar sa o inlocuiesti cu o poza?
  Dupa cateva saptamani de vizibilitate pe blogul tau probabil o sa i se inzeceasca spamul primit.

  00
 13. Trebuia sa ajung la Split in Croatia la o conventie Casio si am sunat la ambasada Croatiei unde mi-au spus ca nu e nevoie de viza, pasaport, nu trebuie.
  Ajung la aeroportul Henri Coanda, dau biletul si se rascoala un pic linia aeriana ca nu pot sa ma imbarcheze ca nu am pasaport si viza. Dat telefon la ambasada Croatiei, mers la telefonul de legatura cu politia aeroportului, explicat situatia. In 5-10 minute a venit o d-ra ofiter, le-a explicat cucuvelolor de la linia aeriana care este treaba cu acordul intre Romania si Croatia si am plecat on my way. Politia de frontiera si-a facut treaba.
  Ajuns acolo, am prezentat cartea de identitate si m-au lasat in pace.

  00
 14. NOU
  #16

  Le multumesc tuturor pentru reactii si in special pentru rapiditatea acestora. Si pentru ca am solicitat opinii pro si contra, nu intentionez sa comentez mesajele.
  Doresc sa adaug ca in opinia mea, spatiul Schengen si dreptul la libera circulatie in interiorul UE sunt doua chestiuni distincte.
  Spatiul Schengen este o zonă de circulație libera în Europa iar statele membre ale acestui spatiu au eliminat sau vor elimina controalele pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel incat este (sau va fi) posibila trecerea frontierei intre oricare doua asemenea state fara prezentare de acte de identitate si fara opriri pentru control.
  Inteleg ca fiecare stat care nu este membru Schengen poate impune anumite conditii pentru trecerea frontierei. Intrebarea care se pune este urmatoarea: conditiile stabilite sunt proportionale cu scopul urmarit de lege? Cu alte cuvinte, este necesara si adecvata conditia cazierului judiciar (in speta mea) daca s-au prezentat pasapoarte valabile (in cazul fiicei mele prezentand mentiunea cu domiciliul in Olanda), sentinta de divort si acordul meu notarial? Legea nu foloseste cuvintele “cazier judiciar”. Legea prevede ca insotitorul major sa nu fi savarsit anumite infractiuni. Sa inteleg si sa accept prin urmare ca insotitorul trebuie sa faca dovada propriei nevinovatii?
  Iar daca scopul legii este sa previna spre exemplu ca minorul sa nu fie traficat pentru prostitutie, parintelui natural de ce nu i se cere cazier judiciar? Chiar nu exista parinti naturali condamnati pentru prostitutie care sa calatoreasca cu copiii in strainatate? Iar daca aceeasi lege prevede ca minorul poate calatori cu insotitorul de bord, nu isi pune nimeni intrebarea ce se intampla cu minorul dupa ajungerea la destinatie? Este aceasta masura mai sigura decat declaratia notariala in care se prevad toate datele de identificare ale insotitorului? Sa inteleg ca scopul legii trebuie indeplinit pana la frontiera, iar mai apoi nu ii pasa nimanui ce se intampla iar in acest mod statul roman incearca sa se spele pe maini de responsabilitate? La urma urmelor eventuala prostituare nu va avea loc in avion, indiferent daca minorul este insotit de o persoana adulta sau de un insotitor de bord. Unde trasam linia de demarcatie intre preventie si abuz?

  00
 15. Fara procura de la celalalt parinte (in cazul in care doar unul insoteste copilul), nu poti scoate din tara nici un copil sub 18 ani.
  asta ca fapt divers, sa nu se trezeasca careva la aeroport ca el poate pleca, da copilul nu (i s-a intamplat unui coleg asta).

  Presupun ca doamna respectiva poate face plangere cum trebuie la politia de frontiera si sa vada mai departe ce si cum.

  Nu cunosc legea cu copii mici si insotitori, insa cred ca ar fi bine sa se documenteze despre ce si cum inainte sa faca taraboi, ca poate il face degeaba.

  00
 16. NOU
  #18

  @Arhi Procura o parea ea logica, dar in restul Europei n-ai nevoie de nimic, absolut nimic. Pleaca nemtii cu copilul fara a li se cere vreun detaliu.

  De la ambasada din Berlin mi-au zis ca, daca eram in spatiul Schengen, nu ar fi fost nevoie de procura. Nu au argumentat, dar daca-i adevarat atunci se pare ca povestea asta cu Schengen-ul se rasfrange si asupra noastra, a oamenilor de rand. Oricum, avand in vedere ca e vorba de cetatean olandez, o fi vrut si vamesii sa se simta bine. Sper sa nu dea si olandezii in mintea romanilor.

  00
 17. Ok, dar cum functioneaza atunci liniile aeriene care iti transporta copilul singur ? E o chestie acolo, cum ca e dat oficial in grija unei insotitoare de bord. Sti ca functioneaza, pt. ca stiu pe cineva care isi trimite in fiecare vara copilul singur la bunici in romania (ma rog, copilul e adolescent).

  00
  • Dak vreau sa plec din Italia în spania cu copilul cu autocarul fără tata as avea vreo problema? Copilașul are pașaport certificat totul în regula ….se face vama ? Îmi cere o procura împuternicire ceva?

   00
 18. Romanii sunt mai catolici decat Papa. Exemplu meu:
  Plecare din Romania, timp petrecut la control minim 15 minute.
  Ajuns in Italia ceva gen 10 secunde, tot ce trebuia sa facem e sa trecem pe langa politist cu actul de identitate in mana.

  Plecare din Italia, controlul ceva mai “drastic” luau actele de identitate si se uitau la poza, timp aproximativ 3 minute.
  Ajuns in Romania…minim 25 minute se uitau la buletine/pasapoarte si pe cant…asta in conditiile in care lumea inca statea pe pista deoarece aeroportul Bacau e mai mic ca o vila de neam prost din Ro.

  00
 19. Ciudat este că ţiganii nu întâmpină asemenea oprelişti, indiferent cu copii cui pleacă la “muncă”. Adevărat că ei nu prea folosesc avionul decât la întoarcere şi numai dacă statul francez le plăteşte biletul şi mai ceva pe lângă. Dar condiţiile de ieşire din ţară ar trebui să fie identice la orice punct de frontieră, nu? Şi probabil condiţiile sunt identice, dar se aplică diferit minoritarilor mai negri.

  00
 20. ADI :Daca mai continua suedejiada politica, in curand o sa mergem la vize pt a iesi din tara.

  Bine zis !

  00
 21. @Gumz a sintetizat cel mai bine situatia

  si eu am patit ceva similar cand eram minor, si cu toate ca eram incredintat mamei + eram trecut pe pasaportul mamei ( asa era atunci 96 ) tot nu puteam sa ies din tara fara act notarial de la tatal meu ca e de acord sa merg cu mama in strainatate

  in cazul in care sunt parintii cei care-l insotesc atunci trebuie cel mult un act notarial de la celalalt care nu e prezent, in cazul in care este o terta persoana ( comuniune neoficializata ca si casatorie = comuniune ) atunci trebuie acordul parintilor + cazierul acelei persoane.

  @Loredana Birsan – in cazul in care copilul iese din tara si tu ca parinte faci o sesizare la parchet ca ti-a fost scos copilul ei au toate actele respective si iti pot arata “cum a iesit”.

  ps. cunosc si caz in care 2 copii au fost scosi cu acte notariale false, procesul pe rol a durat vreo 4 ani fara o solutie clara si fara ca notara care a facut actele fara acordul tatalui in numele lui .. sa plateasca cu ceva. copii au fost scosi de mama inainte ca divortul sa se termine si a disparut in italia

  00
 22. Loredana, de ce nu faceti voi putin tambalau in presa de afara, niste scrisori in parlamentul european, in presa voastra. Daca preiau aia sa vezi tambalau in presa din romania.

  00
 23. @Sakura: Inainte cu 50-100 de euro iesea minorul cu autocarul fara nici un fel de problema. De vreo doi – trei ani incoace s-a schimbat insa ceva, nici un sofer nu se mai baga la asa ceva. Poti sa fii frate cu patronul firmei de transport ca nu te ajuta.

  PE LANGA SUBIECT:
  Cica se intoarce un autocar din Italia, majoritatea romani dar si cativa suedeji. Cand se opreste autorcarul in statie, o satra de suedeji da iama la remorca si incepe sa boceasca. Soferul a albit instant cand a realizat ca printre covoarele suedejilor era ascuns un cadavru, n-aveau oamenii bani de transportat sicrie cu avionul :))

  00
 24. In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, minorii români pot călători în străinătate numai însoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali. Prin reprezentant legal se înţelege persoană desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor.
  Poliţiştii de frontieră permit ieşirea din tara unui cetăţean român minor – numai dacă este însoţit de o persoană fizică majoră – în urmatoarele cazuri:
  ……..
  • este titular al unui document de călătorie individual ( paşaport sau carte de identitate) şi călătoreşte însoţit de o alta persoană fizică majora, numai dacă persoană însoţit oare prezinta o declaraţie a ambilor părinţi sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat minorul (prin hotărâre judecatorească ramasa definitiva şi irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care cuprinde:
  o acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective;
  o statul (statele de destinatie);
  o perioada în care urmeaza să se desfasoare calatoria;
  o datele de identitate ale însoţitorului respectiv;
  o extrasul de cazier judiciar al însoţitorului;
  o documente din care să rezulte calitatea de persoană desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfasoare activitati de transport international de persoane (poate avea calitatea de însoţit or şi o persoană anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfasoare activitati de transport international de persoane).

  Scrie clar cazier ? Scrie.
  Dar …

  Politia de Frontieră Romana permite ieşirea din România a minorilor, fara prezentarea declaratiei, în urmatoarele situatii:
  • a) în cazul în care însoţitorul argumenteaza necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul ca minorul urmeaza să beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României şi fara de care viata sau sanatatea ii este pusa în mod grav în pericol, cu conditia să prezinte documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care urmeaza să se acorde tratamentul medical respectiv, chiar dacă nu exista acordul ambilor părinţi, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal;

  00
 25. Am apasat pe buton inainte sa-i spun Loredanei sa citeasca mai bine legea. Scrie clar acolo : “extrasul de cazier judiciar al însoţitorului”
  Si nu o mai da pe aia cu parteneriat de viata si nu stiu ce…Aia se si fut in cur legal, la noi nu exista asemenea concepte inca, tipul acela de convietuire nu este recunoscut.
  In plus, gandeste-te ca se aprind niste beculete pe acolo cand oamenii aia vad Olanda sau Belgia ca destinatie a minorului. E plin de oameni care si-au vandut copii catre tot felul de pedofili de pe acolo..

  00
 26. 1. legea e lege, persoanele sunt cetateni romani in Romania, deci trebuie sa se supuna legilor romane. E vina lor ca nu s-au pregatit din timp, ca nu au verificat pe pagina ambasadei de ce acte au nevoie. Nu stiu cum e in Olanda, dar in Belgia imi raspund la mailuri si la telefon uneori chiar si in afara programului, o data m-au si sunat inapoi dupa ce le-am trimis mail pentru ca era mai usor de explicat ‘pe gura’;
  2. Sotia mea (romanca, e drept) a calatorit de multe ori singura cu copii nostri (cetateni romani) cu avionul si nu a avut nicio problema. O singura data, un vames mai cretin s-a apucat sa scrie nu-stiu-ce pe procura. Lucru retractat/stampilat/scuzat mai tarziu;
  3. In caz ca nu stie, si cu copii cetateni olandezi/belgieni/* se procedeaza la fel la vama: e nevoie de procura.

  Singurul lucru pentru care ar putea fi ‘invinovatiti’ vamesii e ca s-ar fi purtat urat cu ‘victimele’ (?). Nu stim decat versiunea dansei, si ca de obicei, detaliile colorate (gen injurii/jigniri/*) sunt scoase.

  my 2c.

  00
 27. Exista informatii suficiente pe site-ul politiei de frontiera despre conditiile de calatorie ale minorilor in strainatate si chiar un model al declaratiei ce trebuie prezentata la punctul de frontiera. intrati pe https://www.politiadefrontiera.ro/, la sectiunea conditii de calatorie, la cetateni romani, conditii de calatorie a cetatenilor romani minori si gasiti informatii cu privire la toate actele necesare.

  00
  • a rog sa imi spuneti nu se stie de tatal copilului de 2 ani la abadonat copilu pote trece in angliea cu mama decit cu pasaportu si cercificat de nastere

   00
 28. @arhi: “procura este foarte normala. sunt foarte dese cazurile […de] represalii, inainte de divort sau whatever.”
  Adica in Romania institutia casatoriei functioneaza dupa prezumtia de divort, nu?

  00
 29. Plangere la CEDO, pronto 🙂

  00
 30. parca nu ati sti in ce tara traim si ce cetateni are ea ….mie imi e bine sa stiu ca nu se pot scoate minorii din tara asa cu una cu doua –

  00
 31. @Loredana Birsan: Stii care e greseala ta ?

  Ca te-ai intors in Ro, chiar si in vizita. E drept ca uneori poti fi fortat de imprejurari, insa parerea mea e ca odata plecat e bine sa eviti vizitele prea dese daca nu vrei sa ai parte de un dus rece si sa-ti aduci aminte de ce ai plecat.

  Iar a 2-a greseala e ca nu ai obtinut cetatenia Olandeza ASAP, pt tine si copiii tai.

  00
 32. eu nu cunosc legile prea bine, dar daca exista decizie de divort si copilul e incredintat unui parinte, de ce trebuie procura din partea celui de-al doilea parinte?

  eu cred ca este suficienta procura parintelui care detine si creste copilul in acceptiunea legii. celalalt parinte nu mai are nicio putere dupa parerea mea…

  pe urma, daca parteneriatul/comuniunea din Olanda e legal, atunci nu devine cetateanul olandez parintele copilului? ce nevoie mai are de cazier daca e parinte? procura celuilalt parinte ar fi fost suficienta.

  ps kkt ala de cazier ar trebui sa fie online, sa-l poata vedea orice organ al legii, daca exista astfel de situatii. suntem in 2012!!

  00
 33. NOU
  #37

  In reactie la faptul ca “si cu copii cetateni olandezi/belgieni/* se procedeaza la fel la vama: e nevoie de procura” imi permit sa afirm ca este inexact. John este tatal natural a doi copii de cetatenie olandeza, gemeni, in varsta de 13 ani. Atat in 2011 (deci la varsta de 12 ani) cat si anul acesta (deci la varsta de 13 ani) au calatorit neinsotiti dinspre Olanda spre Romania si inapoi in Olanda. In afara de pasapoarte nu li s-a cerut nici un fel de alt document, nici la iesirea din Olanda si nici la iesirea din Romania. In plus, intreaga familie (insemnand eu, John, copiii mei cetateni romani si copiii lui John cetateni olandezi) ne-am petrecut concediul in Bulgaria. Vamesii bulgari nu au solicitat minorilor in varsta de 13 ani, cetateni olandezi, declaratia mamei lor (adica a fostei sotii a partenerului meu de viata – care nu ne insotea in cadrul concediului).

  00
 34. NOU
  #38

  Am trait aceeasi problema sinistra tot in 22.08.
  Copiii si mama mea au prezentat pasapoartele si procura notariala care desemna ca reprezentant legal pe perioada transportului, precum si pentru schimbarea pasapoartelor pe mama mea; i s-a cerut cazierul juridic.Mentionez ca nici la biroul notarial, nici la serviciul de Pasapoarte unde am intrebat daca actele sunt in regula pentru scoaterea copiilor nu ni s-a indicat necesitatea scoaterii unui cazier juridic.
  Orice incercare de a contacta politia vamala de catre mama mea s-a soldat cu esec.

  Ca parinti, nu am fost contactati, mi-a luat o ora sa vorbesc cu seful politiei care mi-a raspuns oblu ca el aplica legea pe care o pot gasi in Monitorul Oficial din 2006.
  Ca simplu cetatean ma intreb de ce trecand pe la pasapoarte si pe la biroul notarial nu ni s-a zis de acest cazier, de ce doi copii de 3 si de 7 ani insotiti de bunica sunt tratati ca niste infractori.
  Sunt de profesie medic si sotul jurnalist, copiii locuiesc si sunt scolarizati in Franta, lucru pe care l-am comunicat telefonic sub-ofiterului de la politia vamala ca se intorc din vacanta pentru inceperea scolii. Conform legii se permite iesirea minorilor fara declaratie notariala de pe teritoriul Romaniei in doua cazuri, al doilea fiind in vederea studiilor.

  Urmare a situatiei create, sotul meu a facut un accident de masina pe Paris, din fericire soldat doar cu avaria masinii, am pierdut biletele de avion si am fost nevoita sa achizitionez altele in valoare de 805 EUR, dincolo de impactul psihologic in primul rand asupra copiilor care s-au vazut impiedicari de autoritatile romane sa se intoarca la parintii lor si in casa unde locuiesc.

  Am facut reclamatie, sunt foarte deschisa pt. a face sesizare la Curtea constitutionala.

  Cat despre informare, nu vad la aeroport nicaieri afisata prezentarea cazierului pt. insotitorul minorilor, cand faci rezervarea pe internet nu ti se afiseaza direct conditiile de calatorie cum sunt in lege, doar daca intri pe site-ul politiei vamale.

  Faptul ca 24 de copii sunt opriti intr-o singura zi ar tb sa puna problema lipsei de informare in primul rand prin prisma organelor abilitate, pt. ca va asigur ca bunicii in general utilizeaza mai putin internet-ul si ca lucrul acesta scapa chiar si pt. cei obisnuiti. Pt. mine, din cunostintele mele generale, era vorba doar de procura care a fost facuta pt. a desemna ca reprezentatnt legal pe mama mea.

  Tineti-ma la curent cu ce vreti sa intreprindeti, am intrat deja in legatura cu cineva din presa.

  Laura Platica

  00
 35. Cam 50 de euro, de copil! Sau ai impresia ca tuciurii care ies cu puradeii la cersit catre Franta au toate actele in regula si insotitorii prezinta cazier judiciar? True story.

  00
 36. Oricum am da-o, inainte sa-ti trimiti copilul cu cineva in fara tarii (oricine ar fi el) e bine sa te informezi.
  Eu am iesit cu elevii mei de cateva ori bune din tara si mi-am scos cazier la fiecare iesire, plus ca am cerut parintilor sa-mi dea procura semnata de ambii parintii sau, in situatii de divort, copie dupa hotararea de divort si procura din partea tutorelui.
  Interesanta situatia cu cetateanul strain care trebuie sa scoata un minor cetatean roman din tara. Cred ca ar fi trebuit sa se informeze inainte daca se poate sa trimita copilul din tara cu un cetatean strain, indiferent daca locuia la aceeasi adresa din Olanda ca si minorul cetatean roman. Ar fi scutit atatia nervi si bani…
  Bineinteles ca toate informatiile astea sunt la vedere, trebuiau doar cautate.

  00
 37. am si eu o intrebare, poate cineva ma poate ajuta. copilul meu are 12 ani , cetatean roman cu pasaport romanesc, dar cu domiciliul in italia. poate el sa plece din italia insotit de un cetatean italian , doar ptr 2 zile, in spania? sa vada partita madid- barcelona’? imi este frica ca ajunge in spania dar nu o sa-l lasa sa urce in avion din spania ptr italia. NU VREAU sa- l vad in situazia asta. Daca cineva ma poate ajuta, din italia in spania, cu avionul. cine poate sa-mi spuna ceva? multumesc.

  00
 38. Nu ma mira nimic din ceea ce scrieti, ca stiu cum te trateaza la vamà, sau in aeroport. Eu sunt de acord ca sunt copii care sunt luati din romania si disparuti in lume, dar cand ai documente , certificate de nastere…. si multe altele , si cand vezi ca-ti trebuie cazier…… nu stiu in ce lume traim. sunt de acord cu anumite chesti, caci daca tatàl copilului meu , sunt divorziata, copilul incredinzat mie, mi l ia si il duce in ucraina, farà acordul meu, nu l-as mai vedea niciodatà…….. deci anumite conditii trebuie sà fie.

  00
 39. NOU
  #43

  Pentru Laura Platica: as aprecia sa putem lua legatura telefonic. Daca sunteti de acord, va rog sa ma contactati pe adresa de email loredana_birsan@yahoo.com pentru a face schimb de date de contact.

  00
 40. NOU
  #44

  Pentru Claudia legat de calatoria copilului din Italia in Spania:
  am cautat informatii pe internet insa nu am gasit nici o conditie speciala. Italia si Spania fac parte din spatiul Schengen, drept pentru care ar fi necesara doar existenta unui act de identitate/pasaport in cazul calatoriei cu avionul. Daca ar calatori cu autoturismul, nici macar nu mai exista granite intre Italia si Spania (ceea ce inseamna ca nu exista frontiera si organe de frontiera). Daca vrei sa evitati orice posibile emotii si/sau dezamagire a copilului, adresati-va in prealabil ministerului de interne din Italia. Cu siguranta Italia va aplica legea italiana, indiferent de cetatenia copilului.

  00
 41. Sunt doua tari in Europa in care calatoriile copiilor sunt reglementate strict. Romania si Italia.

  Imi pare rau sa aud asta, dar, din 2005 astea sunt regulile. Legea a fost aprobata in urma nenumaratelor cazuri de copii efectiv fugiti din tara cu unul din parinti. Celalat ramanea si batea din buze prin Romania fara sentinta de divort si fara copil.
  Asta este situatia. Cu tot respectul, este doar o lipsa de informare.
  Orice incercare de a schimba legea este sortita esecului datorita celor de mai sus.
  Atat timp cat copiii vor avea pasaport romanesc se vor supune legilor din Romania privind trecerea frontierei.

  @Claudia Italienii nu se vor uita la pasaportul romanesc. Trebuiau in schimb, aceleasi acte, daca minorul avea pasaport italian.

  00
 42. NOU
  #46

  Pentru CC: as aprecia sa-mi comunicati sursa dumneavoastra de informare privind legislatia italiana cu privire la subiectul in cauza.
  In ceea ce priveste exemplul cu copiii fugiti din tara, s-a prezentat cumva declaratia celuilalt parinte in sensul ca este de acord ca acel copil sa paraseasca teritoriul Romaniei?
  Am sentimentul ca nu ati inteles nici speta personala si nici motivele care stau la baza actiunii mele. Nu intentionez neaparat sa schimb legea in sensul de a nu se solicita nici un fel de documente, dar ma intreb daca acel cazier judiciar (pe langa sentinta de divort definitiva si irevocabila si declaratia mea notariala prin care imi dau acceptul ca fiica mea – cu domiciliul in alta tara – sa plece din Romania insotita de o anume persoana) nu cumva excede scopului legii.

  00
 43. NOU
  #47

  Si inca ceva: Legea este din 2005 dar nu s-a aplicat in acest mod din 2005. Parintii mei au iesit cu copiii mei din tara fara cazier (undeva in 2006-2007 daca nu ma insel) iar partenerul meu de viata a iesit cu copiii mei din tara (fara cazier) in 2011. In situatiile de mai sus s-au prezentat sentinta de divort si declaratia mea notariala.
  Cum va explicati ca legea nu se aplica in mod uniform?

  00
 44. ptr CC . Imi pare rau sa-ti spun dar, in aeroport doar la ostes se uita la documentul copilului, nu este polizia de frontiera, nici cea italiana, ptr ca e aeroportul alghero. iar la intoarcere, exact la fel, doar cand te urci in avion , la ostes se uita la bilet, si la pasaport sa fii tu. Cum imi controleaza copilul ca nu-i furat? ei nu au obligatia de a cere alte acte … lucreaza ptr companie. deci…………. EU am intrebat cand faci ceckin dar pe ei nu ii intereseazà. multumesc oricum.

  00
 45. Atât timp cât legea spune clar că dacă un copil iese din țară însoțit de către altă persoană decât (cel puțin) unul dintre părinți, persoana care îl însoțește are nevoie de cazier judiciar… care e totuși problema? Nu a îngrădit nimeni niciun drept – vi s-a cerut doar să respectați legea. Necunoașterea legii nu e o scuză pentru a o călca în picioare.
  Că poliția de frontieră a acut un comportament neprofesional… e altă poveste. Pentru aia se poate face o plângere; nu și pentru faptul că au aplicat legea. Iar dacă în alte situații nu s-au luat măsuri deși ați încălcat legea, ce credeți că s-ar putea întâmpla dacă procuratura se „autosesizează” că ați mai scos minori din țară fără respectarea documentelor necesare?
  În opinia mea, articolul de mai sus e chiar inutil.

  00
 46. am nevoie de o adeve rinta cum ca nam interdictie in europa .de unde o pot scoate ? multumesc mult

  00
 47. varianta sanatoasa psihic era sa statii linistita la noua casa cu noul sot,eventualele rude puteau veni in olanda sa va vada cu ocazia asta se bucurau si ei un pic si va costa mai putin,iar pentru vacante europa este enorma si benefica pentru copii,

  00
 48. Buna stie cineva daca exista frontiera intre franta si italia. .calatoresc cu masina mica

  00
 49. Înțeleg necesitatea acestei legi de protecție a minorului, însă aceasta lege trebuie modificată sau îmbunătățită.
  Locuiesc în Olanda și în fiecare an pierd o jumătate de zi pentru a obține acesta împuternicire.Cine nu locuiește în Haga pierde o zi.
  Asa cum poliția de frontiera nu cere nici un document atunci când intri în România cu un minor, tot așa nu ar fi necesară această declarație pentru minorii ce posedă pașaport românesc cu domiciliul în străinătate și călătoresc către țara de domiciliu.

  00
 50. NOU
  #54

  Am 17 ani si vreau sa trec in germania cum este posibil sa trec fara imputerniciri

  00
 51. hei am inputerbicit pe cnv sa plece cum mine in strainatate.. si pe declaratie scrie ca deplasarea se va face cu avionull. dar eu plec cu autocarul… se poate intampla sa fie vreo problema si sa ma opreasca ? ? .. va rog un raspuns.. Multumesc anticipat.!!

  00
 52. va rog poate sa-mi raspunda si mie cineva!!!! daca pe declaratiea de trecere romania-spania este trecut transportul cu avionul ,si se face transportul cu autocarul sunt probleme la vama?

  00
 53. art, 30 si 31 din lege care constituie temeiul legal al refuzului nu prevad obligatia insotitorului de a prezenta cazierul judiciar.

  00
 54. Ma poate lamuri cineva ?vreau sa trec prin aeroporit k antiboticele claritomicina si augmentin pt copii minori imi trebuie acte?daca da ce anume?

  00
 55. Mentionez k nu am gasit nimic referitor la acest lucru pe siturile politiei de frontiera,multumesc!

  00
 56. Buna ziua. Problema mea suna cam asa: sunt in Germania de 3 ani de zile. Am locuit cu prietenul meu, insa de cand s-a nascut copilul nostru (5 luni), lucrurile nu au mai mers bine. Eu am plecat de la el de o luna, iar acum as vrea sa ma intorc in Romania, insa tatal nu vrea sa dea semnaturile necesare pentru pasaportul copilului. Cei de la Protectia Copilului-Germania mi-au dat un document care spune ca eu am drepturi asupra copilului si ca pot sa ii fac actele de calatorie fara acordul tatalui. Dar Consulatul a spus ca acest document este de fapt inutil.
  Ce pot sa fac in aceasta situatie, cum ii pot face pasaport copilului? Mentionez ca nu sunt casatorita cu tatal copilului.
  Va multumesc mult.

  00
  • intreabă la ambasadă asta.

  • Salut camelia si eu am o problema tot de genul si ma chinui la fel sa parasesc tara si toti ma indruma de la unul la altul pritenul nici nu vrea sa auda sa semneze ca sa plec in tara ,,,,,ma puteti indruma si pe mine ,,,,,,am auzit sfaturi sa plec cu masina si sa dau la vama ,,,,,dar daca ajung in romania si sunt data in judecata se numeste rapire si este foarte grav pentru mine atunci o sa fiu considerata o infractoare si cica pot fi decazuta din drepturile parintesti de tata este adevarat ?

   00
 57. NOU
  #65

  Buna,sunt minora si am o ferita cu care vreau sa plec din Spania in romania… Ce se intampla daca nu e si tatal copilului cu mine cand trecem vama??Putem avea probleme
  ??

  00
 58. Buna ziua,am venit in Spania si vreau sa ma intorc in romania cu autocarul,dar pe declaratie scrie ca eu calatoresc cu avionul si data sedarii aici.Va rog sa ma ajutati,pot pleca cu declaratia asta? Multumesc

  00
 59. Bună ziua,pe decizia de divort,definitiva și irevocabila S-a hotărât ca fetita noastră minora sa rămână la mama cu domiciliul în România la părinții mamei copilului,tatăl cu drept de vizita la domiciliul minorului,doua weekend uri din luna,o luna vacanta de vara,o saptamana la Paște și alta la Crăciun, în toate cazurile tatăl nu respecta vizitele.,țin sa precizez ca eu nu am domiciliul la părinți așa Cum e scris pe cerere,nu m-am prezentat deloc la proces,tatal minorului a facut tot.va cer ajutorul pentru ca vreau sa iau fetita cu mine în Italia în vacanta momentan și pe viitor de tot,vreau sa știu dacă îmi mai trebuie acordul tatălui,în orice caz plecarea cu minorul în străinătatea no sa afecteze dreptul lui de vizita.va Mulțumesc.

  00
 60. VA rog cineva sa ma ajute eu si sotul meu am depus acte pt viza fiicei noastre acum daca sotul se duce la ambasada fara mine sa ridice viza e vreo problema

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.