LEGO sunt un cadou de rahat

Apropo de jucăriile pentru băieți, Lego nu sunt un cadou. Serios că nu sunt.

Da, știu, arată foarte tare și e mișto de tot să le construiești. Copilul învață că e cu răbdare, râde la fiecare bucată construită, se bucură.

Și apoi cade pe jos și pierde o piesă. Iar legea lui Murphy spune că piesa va avea culoarea materialului pe care cade.

lego-masina-politie

Aici vedeți cum arată această mașină de poliție. A fost foarte mișto să o construim, ne-am jucat cu ea. Super tare. După care a căzut din pat și a pierdut o încheietură de la ușa aia mare din stânga și n-am mai găsit-o. Lasă, tati, ne jucăm așa cu ea, nu ne oprește pe noi atâta lucru. După care a mai căzut și s-a dezmembrat (pentru cei care nu au copii, așa se întâmplă cu jucăriile când te joci cu ele, cad, se strică, se dezmembrează) și iar nu am mai găsit o piesă. A doua lege a lui Murphy spune că de obicei se pierd piesele importante. Și cam aia a fost. După care s-a bucurat că nu mai e funcțională și a făcut-o bucăți, dar o păstrează pentru că poate se vindecă.

Mai am un set din ăsta la fel pe care l-am ascuns în pod după vreo 3 săptămâni în care a stat așa.

Am mai auzit asta și la alți părinți. Sunt mișto să le construiești și apoi să le pui pe raft și să nu te mai joci niciodată cu ele, ceea ce un copil nu poate face.

Așadar, nu mai cumpărați Lego. Cumpărați Lego Duplo, sunt bucăți mai mari și nu se pierd.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  1. NOU
    #1

    Mai ia un set sa ai piese de schimb.
    Revizia la cat se face? 2 ani? :))

    11
    • Lego Classic 10695 are cel mai bun pret/bucata. Faci si masina, si casa, si gard. Nu mai cumparati modele Lego.

      10
    • Copilul meu le reasambleaza dupa propriile planuri si de fiecare data iese ceva interesant si de cele mai multe ori si haios. De ce sa ramana blocat din cauza unei piese lipsa?

      10
  2. Soluție: cumperi vreo două tuburi de Picătura și lipești toate piesele. Mașina de poliție nu trebuie dezmembrată, pentru că nu cred că se poate transforma în altceva.

    00
  3. Dupa ce se aduna destul de multe piese, copii incep sa construiasca ce vor ei. Cam asta am vazut ca se intampla.

    10
    • corect. asta e si ideea – nu te intereseaza prea mult sugestia de pe cutie. dupa primele 10- 20 de cutii iti faci cam ce vrei tu – asta 1.

      2. cu lego nu te joci oriunde si dupa ce termini cu lego imediat strangi piesele, maturi si le pui in cutie/spatiu de depozitare.

      00
    • „2. cu lego nu te joci oriunde si dupa ce termini cu lego imediat strangi piesele, maturi si le pui in cutie/spatiu de depozitare.”

      Eu nici macar n-am copii si rad la faza asta…

      00
  4. Cred ca voi faceti ceva gresit acolo. Seturile sunt sa fie facute o data, iar la prima dezmembrare ajung in cutia cu piese de unde se construiesc chestii fara manual. Da, este enervant sa nu mai poti face masina aia, dar sigur inventezi ceva cu 4 roti si multe piese. Sugestie: https://rebrickable.com/search/?custom=1&theme=0

    00
  5. Am copilărit cu lego și niciodată seturile nu deveneau ce era pe cutie. Asta e tot farmecul la jucăriile astea. Aveam o găleată de lego și făceam ce doream. Ce e drept seturile noi au foarte multe piese create cu o destinație specifică ceea ce e păcat. Dar nu lego e problema, ci felul în care te joci tu cu ele (copilul tău sigur nu ar avea o problemă)

    10
  6. N-am reușit să terminăm complet niciun Lego mai măricel. Totul merge bine, urmărim schema, dar spre final, piesele rămase nu mai corespund cu foaia aia de montare sau… ghinion, le-a rătăcit deja. În schimb, partea bună este că din mai multe cutii diferite copilul face diverse construcții de capul lui, fără nicio schemă. Roboți, castele, dragoni – ceea ce e o chestie faină.

    00
  7. Pe site la lego, ai posibilitatea de a comanda orice piesa în funcție de modelul setului. Prichindelul meu are în jur de 200 kg de lego duplo, ultima data mi s-a ars un motoraș de la trenuleț. Am primit altul nou de la lego gratis pt ca aveam chitanțele când le-am cumpărat

    00
  8. Sigur, trebuie sa stii ce sa faci cu Lego sa nu ajungi aici. In primul rand sa nu pierzi piesele. Dar, daca pui pret pe Murphy, te cauta!

    00
  9. Mai nou au si SuperGlue in pachet.

    00
  10. aia e, trebuie sa invete sa aiba grija de piese :D

    am un nepot de vreo 5 ani, dar il trec cat de curand pe lego technic, macar sa stim o treaba.

    00
  11. Confirm. Cam aceleași pățanii cu măsina de pompieri. Dar n-avem voie să-i facem nimic. Trebuie să stea acolo cu 10% piese lipsă, pe fundul cutiei de jucării.

    00
  12. Dacă nu ai copil cu imaginație. Al meu la 5 ani le construiește după instrucțiuni și când se plictiseste ajung toate la gramada intr-o cutie. De acolo le ia când are chef și face fel și fel de combinații din piese.

    00
  13. Dacă LEGO ar pune câte o bucățică de magnet în fiecare piesă, să le pot aduna ușor, ar fi tare fain.
    Așa se adună în sacul de aspirator.

    00
  14. Le vreau eu daca n-aveti ce face cu ele. Al meu copil se joaca oricum cu ele si le imbina cum poate. Are fix 42 grame de lego cumparate si se bucura de ele maxim.

    00
  15. LEGO se gaseste si la galeata – multe piese de toate dimensiunile, faci ce vrei cu el. Nu orice LEGO e un cadou de rahat, ci doar LEGO-urile de care zici tu.

    00
  16. îs curios dacă la lego Subaru primești piese maronii ca să imite rugina.

    00
  17. Tuturor celor cu copii le recomand sa incerce jucariile Bruder facute in Germania, sunt indestructibile, facute cu simt de raspundere si arata genial :) https://www.brudertoys.com/en/usa/

    00
  18. Totusi, piese fara o dedicatie specifica (elicopter, camion, ferma, etc), dar de dimensiuni diferite nu se mai gasesc? In copilaria noastra ante ’89 fratele meu a avut asa ceva. 3 marimi de piese (fiecare marime de o culoare diferita), facea ce voia el cu ele (case, roboti, masini, etc). Erau destul de mari si in culori destul de turbate (ciclam, albastru inchis si galben) si nu se rataceau asa usor.

    00
    • Se gasesc mai greu in Supermarketuri, insa la magazinul Lego din Promenada aveau chiar mai multe tipuri de cutii cu piese normale.

      00
  19. Recomand magazinele LEGO, unde e posibil sa gasesti piesa lipsa printre cele vandute la kilogram.
    Nici mie nu-mi plac seturile City sau Friernds din care iese un singur lucru, dar LEGO are si o serie educativa cu care poti fi creativ si la care nu conteaza ce piese pierzi. E putin mai scumpa, dar se justifica din perspectiva ca ofera mai mult timp de calitate cu jucaria

    00
  20. am cumparat chiar azi un lego si am platit 100 de lei pentru cateva zeci de grame de piese. este indecent de scump, daaar…

    fata de alte jucarii ai avantajul ca poti pastra piesele si construi altceva cu ele. noi am strans pana la 7,5 ani cam 5 cutii de piese (cateva zeci de mii dupa estimarile mele – pentru cei care nu sunt familiarizati cu fenomenul trebuie spus ca Lego s-a smecherit si nu mai pune caramizile clasice de 4×2 in seturi ci tot felul de cacatisuri care nu au nevoie de mult plastic). de vreo 2 ani este singurul fel de cadou pe care il apreciaza.
    Am disperat cand se plictisea in 3 zile de un set si apoi plangea dupa altul asa ca am fost nevoit sa inventez ceva. Ne-am facut obiceiul sa construim la inceput seturile din magazin cu piesele pe care le aveam deja acasa. Notam codurile, cautam instructiunile pe net si faceam cat de bine puteam dracoveniile alea. Apoi am inceput sa inventam propriile noatre „creatii” si am vazut ca se juca mai mult cu astea.
    Cand am observat ca baietu sta ore intregi pe net sa vada poze si filmulete Lego i-am propus sa ne facem blog pentru noi doi :) si a fost foarte incantat:
    http://scrapheaplego.blogspot.com/
    Acum am ajuns la un punct de cotitura: sunt prea multe piese si nu prea mai avem chef sa constuim chestii (dureaza 30 min pana gasesti piesa dorita). Azi avem in plan un castel (hei, a aparut Lego NEXO knights ! : )) ) si sper sa-l terminam in 2 zile.

    deci cheia e la tine Vali!
    banii sunt la lego

    00
  21. Ba pe mine poti oricand sa ma pacalesti cu un Lego Technic. :)

    00
  22. nu inteleg de ce trebuie sa construiesti exact ce este pe cutie… poti sa combini mai multe seturi sau sa faci altceva din piesele ramase. noi asa facem :)

    00
  23. Sigur nu poti face asa ceva folosind doar piese lego obisnuite dar ce misto e: https://www.youtube.com/watch?v=oYhAKxOlfXQ

    00
  24. I-ai ma lego la copil. Poate ajunge mai tare decat asta si face un avion din lego :D.

    00
  25. Nu stiu altii cum sunt, dar…
    1) Lego Technic sunt indestructibile. Partea cu construitul e mai grea pentru un pusti sub 5 ani, dar de jucat cu ele nu e o problema.
    2) Am o cutie mare pentru piese Lego Duplo, nu merita reconstruit nimic.
    3) Pastrez manualele separat intr-o cutie. Am o cutie de colectat piese (altele decat Duplo) gasite prin casa. Toata lumea stie sa puna acolo ce piese gaseste, inclusiv sora mai mica. Copiii se joaca doar cu maxim 5 masinute/seturi Lego simultan, asta e regula. Daca vor alta masinuta, cea care paraseste terenul trebuie pusa la depozitat reconstruita (de asta ma ocup eu). In felul asta, pustiul isi pastreaza si interesul.
    4) E cu atat mai greu sa reconstruiesti cu cat se strica mai multe. Cel mai mult timp ia sa gasesti piesele lipsa. Am trecut prin mai multe campanii de reconstructie pana am hotarat ca e cazul sa ne organizam.
    5) Pustiul face ce vrea cu multe alte piese cumparate vrac si care stau stocate separat intr-o alta cutie.

    Pe scurt, e chestie de organizare. Cutiile transparente Ikea fac minuni. Plus ca si copiii invata sa fie organizati, ceea ce ne dorim cu totii.

    Altfel, e o lume intreaga de jucarii in afara de Lego (poate de tip Meccano, poate piese de puzzle pentru baie de exemplu). Pe Internet se pot gasi o gramada de lucruri, trebuie doar sa stii ca exista si sa ai timp sa bricolezi, eventual.

    00
    • Sa speram ca nu le aplici si corectii fizice daca nu respecta regulamentele facute de tine. Cutii, cutiute, organizare… sa ma ierti, da’-mi suna a sindrom de-ala de te face sa explodezi cand vezi un plic de supa alfabet cu literele alea acolo, intr-o asa dezordine. :D

      00
    • @cata_nv
      Imi cez scuze pentru exprimare si ca nu sunt atat de destept ca tine. La gradinita Montessori, organizatea e unul dintre principii. Te joci cu ceva, dupa care pui la loc, simplu. Acasa jucariile sunt puse la loc la sfarsitul zilei. Nu e nevoie de nicio corectie, copiii fac ce vad la parinti si la gradi.

      00
    • „Copiii se joaca doar cu maxim 5 masinute/seturi Lego simultan, asta e regula. Daca vor alta masinuta, cea care paraseste terenul trebuie pusa la depozitat reconstruita (de asta ma ocup eu). In felul asta, pustiul isi pastreaza si interesul.”

      Mie asta mi se pare citat dintr-un manual de dresat animale. Regulă sa se joace cu maximum 5 masinute. Regulă !!! De unde sula lu’ hector vine regula asta ? Pana la urma copiii aia se joaca sau fac armata ?

      00
    • Si dupa ce la pun la loc le fac proces verbal de predare-primire, completeaza foaia de drum si folosesc constiinciosi cartela de pontaj cand ies din camera….
      .
      Comentariul tau mi-a adus aminte cu placere de zilele copilariei cand trageam fetitele de mana in spate la Valdorf sa ne jucam de-a CTO-ul si HR-ista..

      00
    • @cata_nv
      Copiii au nevoie de limite si de reguli concrete, cu un motiv, simplu. De ce cinci seturi si nu alt numar? Pentru atatea mi s-a parut ca se pot identifica usor piesele. Inainte era haos si dezansamblate nu mai prezentau interes, ba chiar voiau mereu seturi noi. Nu ma deranjeaza deloc ca le dezansambleaza, ci ca nu erau utilizate, dar voiau altele noi. Nu stiu ce iti imaginezi tu, dar ori m-am exprimat eu teribil, ori te bazezi prea mult pe globul tau de cristal.

      00
    • @MD, pentru numele lui Baphomet ERP-istul, esti minunat la constatat eficient cu cate seturi de lego se pot juca progeniturile tale fara sa scada . Esti induiosator de bun la a manageria copilaria unor viitori handicapati social fara pic de imaginatie si libertate, dar cu nebanuite capacitati autoorganizatorii si obsesiv-compulsive….
      …dar te rog, afla acum, dupa ani de scoala, mii de team-building-uri si „sute de proiecte de succes” …..
      .
      …..ca A DEZ-ASAMBLA SE SCRIE FARA „N”.

      00
  26. https://littlebits.com/

    Scumpe, dar dacă ai vise că băietul tău va ajunge inginer… e un bun punct de plecare.

    00
  27. Am vreo 10 cutii de lego acasa. Au fost construite „jucariile” target, gen masini, piscine, case, avioane, etc. Dupa care au fost puse intr-o cutie mare, la gramada, impreuna cu „prospectul”.

    Cand are chef sa le re-construiasca – sunt atat de multe piese in cutia aia mare incat e putin probabil sa nu gaseasca ce-i trebuie. poate doar piesele super-customizate (gen parbrizul masinii sau un cos de basket). dar in general, nu prea au fost probleme pana acum.

    Pe de alta parte, poate sa construiasca ce vrea muschiul lui, sa-si puna imaginatia la incercare. Are nevoie si de chestia asta, nu numai sa urmeze orbeste ordinele. Au iesit niste chestii destul de interesante dintr-o gramada d’asta, fara nicio ghidare. Pentru ca … sa fim onesti – cati barbati ai vazut tu ca citesc manualul inainte sa instaleze un dvd-player?

    IMO, Lego nu-s gandite sa-si faca copilul singur jucaria! Sigur, sunt functionale si se poate juca – dar eu cred ca cuburile alea sunt mai utile pentru imaginatie, pentru „inginerul” din copil.

    00
  28. Articolul e corect pe fon. Baiatul meu e innebunit sa faca asta. Problema e ca inevitabil am pe toate dulapurile o gramada de corabii, navete spatiale sau alte cele. Nu te poti juca cu chestiile astea, ca se dezmembreaza instantaneu. Si iti si pare rau de atata munca. Asa ca devin colectionare de praf.

    Singura problema e finalul :) Daca ii aduc baiatului meu de 10 ani chestiile alea mari si roz imi da cu ele in cap.

    00
  29. Există, însă ,şi soluţia asta. Poţi să faci cîte piese Lego vrei. Aşa se joacă şi taticul şi copilul.

    00
  30. Acest Lego se califică? O să piardă piese şi la ăsta?

    00
  31. NOU
    #58

    Andrei monteaza modelele dupa desenul de pe cutie, apoi (cand se demonteaza) le baga in niste cutii mari de unde isi scoate piese si face modele inventate de el.
    Cred ca toti fac asa.

    00
  32. Nu ma pot abține, scuze. Da-i peste mână si poate nu le mai scapă. :))

    00
  33. Ce nu inteleg adultii este ca un copil vede viata mult mai natural. Dupa revolutie am primit din Franta un set de Lego care nu era nou si caruia ii lipseau piese (si avea altele in plus). Nu am putut niciodata sa fac ce era pe schema din cutie, dar ani de zile am construit tot felul de rahaturi fanteziste limitat de ce aveam. Mi-as fi dorit sa construiesc camionul din poza si visam sa am toate piesele din lume, dar asta nu nici prin gand nu mi-a trecut sa las cutia in pod pentru ca lipsea o balama.

    00
  34. Secretul unei jucarii LEGO este sa reusesti sa creezi ceva nou din piesele pe care le ai. Tu ca parinte ar trebui sa-l incurajezi sa-si depaseasca limitele, sa faca masina fara instructiuni (in felul asta stimulezi memoria si simtul de observatie), sa combine jocurile si piesele, sa-si cultive creativitatea si imaginatia. Daca nu, mai bine iei un puzzle si o masina separat, ca nu toti au aceste capacitati si nu la orice varsta. S-ar putea sa fie mai fericit daca bate mingea sau canta la pian.

    00
  35. Lego este facut pentru a te juca cu el de doua ori sa il reconstruiesti in ceva nou si asa mai deperte.Pacat ca exista oameni cre tin seturile de lego in vitrina in loc sa se distreze făcând ceva nou

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)