Legea 51% alimente românești s-a promulgat de către președinte…

Am aflat azi cu (oarecare) surpriza ca a presedintele a promulgat legea aia stupida care spune ca minim 51% din produsele din hipermarketuri trebuie sa fie romanesti.

Ca om caruia ii e groaza sa mearga la cumparaturi in piata (tras la cantar, vandut cartofi din aia urati din spate nu aia frumosi din fata, plata cu cardul ha ha, da’ unde te crezi ba?!) ma simt direct afectat de legea asta:

1. In primul rand mi se pare aberant sa mi se impuna de la cine sa cumpar rosiile si castravetii. Adica serios acum, daca un fermier din Polonia poate sa imi vanda mie in Romania ceapa mai ieftin decat cea romaneasca, atunci poate producatorul din Romania trebuie lasat sa dea faliment. Daca e mai buna ceapa romaneasca asa cum te pregateai sa imi spui, poti sta linistit, lumea o sa cumpere in continuare ceapa romaneasca fara fie nevoie de o lege de genul asta.

2. Ce facem la iarna? De unde luam produse romanesti? Stiu ca exista solarii, dar nu pot compensa productia agricola din timpul verii. Si daca nu avem destule produse romanesti pe raft ce facem, inchidem magazinul? Daca produsele romanesti nu se vand, ce facem cu ele? Le tinem pana expira, le aruncam si apoi cumparam altele pentru ca ne obliga legea? Asta e un caz clasic de alocare ineficienta a resurselor si interventie a statului cu picioarele in economie. Legea, in forma actuala va duce la cresterea profitului in cazul producatorilor locali ineficienti si va conduce la puseuri de inflatie. Pentru mai multe exemple de alocare proasta a resurselor vedeti Venezuela din ultimii 3-4 ani.

3. Stiti pe cine va afecta cel mai puternic legea asta? Pe cei saraci, pentru care o diferenta de cativa lei / kg chiar inseamna ceva. Stiti pe cine va avantaja insa legea asta? Pe buticari, adica pe cei care oricum nu prea platesc taxe la bugetul de stat. Ne place sau nu sa recunoastem marile lanturi de hipermarketuri platesc sume considerabile la bugetul de stat in taxe si impozite. Cu siguranta nu vor da faliment, dar mutand bani din buzunarul lor in buzunarul buticarilor se muta in fapt bani si in economia nefiscalizata.

4. Trebuie sa fii tampit sa crezi ca Uniunea Europeana o sa spuna: “E ok Romania, puteti sa va vindeti branza in Germania, cartofii in Franta, dar sa nu acceptati castraveti din Bulgaria. E ok, nu ne suparam!”. Si totusi asta pare a fi logica persoanelor care au votat legea.

Comisia Europeana nu va sta cu mainile in san daca va simti ca libera circulatie a bunurilor si accesul la piata unica sunt ingradite (nu suntem primii care au incercat scheme de genul acesta). Toata smecheria e ca declansarea procedurii de infringement (asa se numeste procedura aplicabila cand Comisia Europeana isi da seama ca vrei sa faci magarii) dureaza ceva timp insa daca se constata ca legislatia europeana a fost incalcata atunci sunt sanse mari sa se considere ca avantajul castigat de producatorii locali este de fapt ajutor de stat, caz in care banii in plus ar trebui returnati.

5. Stiu ca multa lume nu intelege bla bla-ul legislativ, dar legea e formulata suficient de vag incat sa poata duce la abuzuri. Spre exemplu:

“Comerciantul este obligat să acorde spaţii distincte de expunere şi vânzare produselor  româneşti, în condiţiile legii”.

Deci vom avea raion de branza romaneasca si raion de branza neromaneasca? Dar daca fac raion de lactate romanesti e ok? Cat e amenda? Intre 100.000 RON si 150.000 RON, un fleac!

6. Mai mult, partea cea mai vaga a legii chiar paragraful cu impactul cel mai mare:

“Comerciantul  persoană  juridică  autorizată  să desfăşoare  activităţi  de  comercializare  pentru  produse  alimentare  are obligaţia ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele  lactate  şi  de  panificaţie  să  achiziţioneze  aceste  produse  în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare.”

Altfel spus, lucrurile stau cam asa:

Am 100 mp de spatiu pe rafturi (ma rog, volumul se masoara in mc, dar exemplul e mai simplu cu mp). Din cei 100 mp de spatiu, 51 mp vor avea marfa romaneasca. Restul de 49 mp vor fi cu marfa din afara Romaniei. Doar ca…nu e chiar asa. Cei 51 de mp nu sunt destinati marfii romanesti ci marfii provenita din lantul alimentar scurt. Haideti sa vedem care e definitia pentru “lant alimentar scurt”:

“lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică locală, precum şi relaţii geografice şi sociale strânse între producători, procesatori şi consumatori.”

Vedeti ceva de producatori romani pe acolo? Nici eu! Deci daca am consumatorul in Giurgiu si producatorul / procesatorul in Ruse – Bulgaria ma calific pentru lantul scurt? Sau daca sunt in Timisoara si procesatorul / producatorul e in Ungaria, la mai putin de 50 km e ok? Ar fi cu adevarat ironic sa vedem cum hipermarketurile din Vestul tarii se umplu de produse maghiare sau cele din sud de produse bulgaresti.

Ca sa nu mai spun ca suna dubios formularea “relatii sociale stranse intre producatori, procesatori si consumatori”. Ce inseamna relatii sociale intre producator si procesator? Aceeasi etnie (discriminare, UE ne va sanctiona), aceeasi religie (discriminare, UE ne va sanctiona), actionarii celor doua societati sa fii copilarit impreuna (aici cred ca UE ne va lasa in pace – ironie fina)? Doua companii nu pot avea relatii sociale una cu cealalta! Sunt persoane juridice! Persoanele juridice nu au relatii sociale intre ele!

7. Legea are si alte aberatii care denota o neintelegere profunda a felului in care se face business, cum ar fi:

“Este  interzis  oricărui  comerciant  să  solicite facturarea/refacturarea şi să încaseze de la furnizor taxe şi servicii”.

Altfel spus, adio orice alta relatie comerciala in afara de cumparat bunuri.  Dar stiti ce? Nu ii opreste nimeni pe comercianti sa factureze servicii de pe alte firme. Si uite cum am facut inutil acel articol cu o miscare din pix / taste.

8. Legea va produce efecte in 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial (deci din 2017) si mai are nevoie de niste ordine pentru partea procedurala. Este deci timp berechet pentru ceva modificari care sa ii restranga aplicarea la cateva situatii.

P.S: Lactatele, carnea, panificatie sunt deja dominate de produse romanesti, deci nu vor fi probabil modificari in ceea ce le priveste. Pe partea de legume si fructe sunt interesele cele mai mari.

opinia-publica

 

text scris de Daniel

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

79 comentarii

  1. Nu-s sigur ca a anticipat cineva toate consecintele (ce zic eu toate… o mica parte din ele) dar sunt sigur ca va fi funny.
    Trebuia ceva mai degraba „taxa la raft pentru produsele romanesti maxim 5%” sau ceva de genul.

    00
  2. Producatorii locali sunt precum pensionarii: prinsi fara energie intr-o lume care se schimba prea repede.

    00
    • Hai sa fim corecti: foarte multa marfa de import e de cacat din punct de vedere calitativ

      00
    • asta e o lege PSD-ista si populista dar ridicola. un 20% marfa romaneasca ar fi fost acceptabil pt toata lumea dar ei vor sa fie destepti si au bagat din burta 50%.

      00
  3. NOU
    #5

    Legea e o idioțenie, emisă de un parlament de idioți.
    Dar nici Guvernul nu e mai deștept, cât e el de tehnocrat…
    În recent-emisa Hotărâre de guvern 464/2016 privind atribuțiile și funcționarea Cancelariei prim-ministrului Cioloș se face referire eronată la Legea 90/2001, respectiv la texte care nu exista…
    Detalii aici:

    00
  4. Partea mai putin placuta e ca s-au prostit si producatorii romani. Adica deja au inceput cu soiuri de legume si fructe fara gust dar care dau bine pe raft, ori poate ca ma pacalesc eu?

    Da, ai dreptate: in cazul in care un antreprenor nu e in stare sa tina afacerea in picioare, trebuie sa falimenteze. E natural. Numai asa poate creste sanatos economia, cu firme ce merita sa ramana in picioare pe bune. Totusi, daca produsele romanesti sunt mult mai ok calitativ dar cu sacrificii(mai perisabile, mai putin aspectuase), parca ar merita ajutati. Dar cu conditia sa nu se incurajeze ce am mentionat in primul paragraf.

    00
    • Nu te pacalesti, mai nou producatorii turci s-a mutat in Ro si ‘fac’ rosii dupa reteta turceasca traditionala. E mai ieftin, n-au taxe de import si pot scrie ca-s produse in Ro.

      00
  5. N-am citit articolul pentru că nici tu n-ai citit legea înainte de a-ți da cu părerea.

    PS – nici eu nu sunt de-acord cu această lege.

    00
    • Daca ai fi citit articolul ai fi observat si citatele din lege inserate in text.

      00
    • Mda, într-adevăr, autorul a citit legea, dar numai în jumătatea a doua a articolului.

      Totuși, țin să reamintesc că pentru a putea fi aplicată este mare nevoie de norme precum și alte reglementări (HG?). Pe care le-am… băut!

      00
    • este discutabil dacă autorul a citit sau nu legea, dar este indubitabil că tu nu ai citit articolul unde scrie așa:

      8. Legea va produce efecte in 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial (deci din 2017) si mai are nevoie de niste ordine pentru partea procedurala.

      adică, știi tu, …norme precum și alte reglementări (HG?).

      00
  6. Nu-ti impune nimeni ce sa cumperi: pe raft/uri vor fi 51 rosii romanesti si 49 straine. Esti liber sa le cumperi pe alea 49. Daca au trecere, alea 49 vor fi inlocuite mereu iar celelalte pot sta pe raft pana se arunca. Cand tragi linie la sfarsit, tot acelea care sunt mai bune vor avea trecere (in depozit comerciantul poate avea 1000 rosii straine si 2 romanesti). Deci nu inteleg de unde atata fatalism.

    00
    • Simplu, „producatorul” romanul stie ca magazinul trebuie sa vanda 51 de rosii, le va vinde cu 100 lei /kg. Magazinul le va cumpara pentru ca este obligat si vor putrezii la raft si „producatorul” roman isi va lua ultimu’ model de X6 in 2 luni, la fiecare 2 luni altul. Final de poveste pentru idiotii care cred ca reglementari de genul acesta sunt benefice pentru oricine.

      00
    • Sunt produse perisabile. Asta inseamna ca dupa cateva zile, daca nu sunt cumparate trebuie aruncate. Nu le cumperi odata si ai scapat. Le cumperi in fiecare saptamana pe bani si te uiti apoi cum nu se vand si trebuie aruncate.

      00
    • Ce inseamna „cumperi”? Supermarketurile vor schimba conditiile, nu platim decat ce vindem, daca nu cumva e chiar asa deja. Din cate mai stiu, supermarketul INCHIRIAZA raftul, nu cumpara el laptele.
      So, legea va forta supermarketul sa puna un spatiu mai mare pentru produse romanesti.
      Care romani vor baga acolo rosii, ele se vor strica, isi vor da seama ca nu vand si e o problema, vor incerca sa vada unde e, de ce polacul are castravetii mai ieftini, producatorul roman va observa ca statul roman e de cacat fata de statul polonez, se va enerva, greva, intrebari REALE de tipul „pe ce se duc taxele mele?”…. eu zic ca e inspre bine. :)
      Astept zecile de articole cu titluri: „Cum de cartofii DIN EGIPT sunt mai ieftini decat aia de Focani?”
      „De ce importam fasole… DIN CANADA!?” Pai ce puii mei e asta!?
      Cat mai multe articole de felul asta le doresc presei, sa se vada apoi cum de…

      00
    • Ciprian, vad ca stai cam prost cu logica. Hai sa-ti explic pe intelesul tau, prin reducere la absurd: Eu, hypermarket cumpar de la producatorul roman 10 kile de rosii cu pret nesimtit (20 lei kg sa zicem) si le pun la raft cu 50 lei. Totodata am in depozit 5 mii tone rosii din Polonia, cu 2 lei kg. Evident, cele 10 kile le voi arunca dupa 4-5..7 zile. Pierderea pt mine este insignifianta, iar tu, producator roman nu vei avea bani nici de benzina pentru presupusul X6. E pe intelesul tau acum?

      00
    • Rosiile nu au termen de valabilitate. Cumperi 51% din raft si le tii 20 de ani uscate. Italienii se mandresc cu rosiile lor uscate.

      00
    • @Ionut acum e clar 51% sunt 10 kile si 49% 5 mii de tone. Ma incurcasem in proportii.

      00
    • Ba Cipriane, tu ori te prefaci, ori chiar esti!
      Raftul e una, depozitul e alta! Tie o sa-ti pun pe raft 2 rosii romanesti si una straina, ca sa intelegi.

      00
  7. Eu cred ca e o lege buna, nu e perfecta dar e un pas in fata pentru idustria agroalimentara din Romania.

    Hai sa vedem si jumatatea plina a paharului. Nu e 100% e 51%. 49% pot sa vinzi ce vrei tu dar produsele de baza trebuie sa fie romanesti sau procesate in Romania.
    La inceput o sa fie cu car si mar ca romanul vede numai raul in toate si binele trebuie sa il faci de-a sila. In timp se vor aseza lucrurile, se vor crea locuri de munca, vor iesi pe piata producatori noi si cine are chef de munca va face si bani frumosi ca oamenii trebuie sa manance.

    Mai vorbim peste 5 ani.

    00
    • Singurul comentariu echilibrat si de bun simt.
      As mai adauga ca daca guvernantii si-ar face treaba si ar obtine subventii pentru agricultori asa cum au cei din Germania, Spania, Polonia etc atunci vom vedea produse romanesti chiar foarte bune in rafturile magazinelor.

      00
    • Procesezi tu portocale, ananas, banane, in Romania?! Dar rosii in ianuarie?

      00
    • Autorul, daca ar fi stiut sa foloseasca google, ar fi descoperit cu ‘SOC si GROAZA’ ca CE/UE incurajeaza ‘short food supply chains’ (de ex aici:

      Iar daca ar fi trait putin in lumea reala ar fi descoperit ca statul deja ii impune de unde sa-si cumpere rosiile si castravetii (norme de constructii, norme sanitare, diferite legi legate de functionarea intreprinderilor, taxe vamale, norrme de calitate si probabil multe alte reglematari)

      00
    • @ CCC Da se proceseaza! In alea 49% din produse poti sa iti iei ”rosii” turcesti pana te saturi in ianuarie. Cum au turcii sere putem face si noi. E mai usor sa gasesti nod in papura si sa te plangi decat sa pui osul la munca.

      00
    • @valeriu, in ianuarie tot 51% din raionul de legume trebuie sa fie romanesti. Nu poate fi vara 100% si iarna 0% Trebuie sa fie si in Ianurie 51% legume romanesti la raion. Deci la 1 kil de rosii, 1 kil de portocale, 1 kil de banane si 1 kil de kiwi, o sa fie 4 kile de cartofi. O sa te bati cu 100 de insi pe o portocala cand ai putea sa mananci cartofi.

      00
    • @Valeriu cam cata energie consuma romanul in plus pt ridicarea temperaturii in ianuarie de la -15 la +25 si cat turcul de la 8 grade la 25?
      Chiar nu realizezi ca daca era economic profitabil facea Ceauescu rosii in decembrie sa le exporte pe dolari?!

      00
    • ccc, n-ai vrea tu in plm sa citesti legea aia si sa nu mai bati campii? Ai afla ca nu se aplica fructelor exotice adica bananelor si ananasilor. Despre rosiile din ianuarie e logic ca daca nu le mai gasesti pe lantul scurt te duci pe ala lung care ajunge pana in turcia.
      Imi aduci aminte de aia care acu cateva luni intrau in trepidatii cand se gandeau la televizoare si iphoane 51% romanesti.

      00
    • @CCC, Ori esti prea tanar ori nu ai idee despre ce vorbesti.
      Pe vremea lu Ceausescu erau o multime de sere care exact asta faceau, Fiecare judet avea sere. Cultivau legume si le trimiteau la export. Uite aici si fii atent ca cele mai cunoscute erau tocmai la Brasov unde e rece de tot.

      ”În anul 1991, Serele Codlea aveau o producție de peste 200.000 de tone de legume de seră. În anul 2004, producția era de 80.000 de tone de legume de seră” https://ro.wikipedia.org/wiki/Sere_Codlea

      Acum au ajuns in paragina ca sa cumparam rosii din plastic de la turci si ceapa amara de la olandezi.

      00
    • @Valeriu, Ceausescu nu a produs rosii coapte in decembrie, ianuarie sau februarie. Asta era ideea, nu ca nu a produs rosii. Citeste bine inainte sa scrii

      00
    • @ccc: Imi pare rau sa te dezamagesc dar eu in ianuarie mananc rosii produse in judetul Brasov.

      Nu costurile de productie sunt buba ci taxele aberant de mari ce te indeamna sa nu cresti afacerea. Cand bataia de cap creste exponential iar castigrile sunt decimate de taxe peste taxe (din care nu se face nimic) merita sa te legi la cap cu statutul de mare producator sau o lasi moale si vinzi cateva sute de kg cunoscutilor?

      00
  8. Trebuia să rămâi în Oradea…aproape de vamă, ecc ecc

    00
  9. Bã, tu esti Gigi-contra, orice s-ar întâmpla! Eu cred ca legea este buna. Si acum in supermarketuri legumele romanesti se vand mult mai repede decat restul. Vorbesc nu din auzite, ci din constatate. Multi producatori autohtoni nu isi puteau vinde legumele la supermarketuri ca nu puteau asigura produse tot timpul anului cum fac turcii cu legumele care nu stiu cum arata pamantul, crescute in bureti cu chimicale. Acum vor avea si astia o sansa! O sa ai de unde alege jeg in continuare. Vei putea cumpara chimicale in forma de legume, stai linistit!

    00
    • Vezi că ești bou?

      Crezi că fermierul român nu folosește așa numitele „chimicale”?

      Păi cum altfel crezi că va atingele cotele necesare de produse? Cu balegă de cal, exclusiv?

      Ce amuzant ești.

    • znuff, cel mai simplu test e gustul. Cu cat sunt mai multe chimicale si rosia creste „fortat” dispare gustul. Pana una-alta gustul rosiilor romanesti de sezon e mai bun ca la celelalte. Alea turcesti nu au absolut nici un gust.

      00
    • Mă lași cu stereotipica roșie turcească?

      Eu nu mai cumpăr roșii românești. Cumpă numai roșii cherry/plum, fie din Olanda, Spania sau cine știe ce țară.

      Se pișă cu boltă pe gustul ălora românești, și te asigur că nu sunt roșii „bio”, crescute natural.

    • #bucurestean!

      00
    • Rosia turceasca nu e o stereotipie, e un cacat rosu foarte real pe care-l gasesti chiar acum in iulie la kaufland. La anul sa-mi dai o bere daca o sa gasesti plum si kumato romanesti in magazine.

      00
  10. Pe subiect: la insistentele lu’ taica-su, care e taran (cred), o tipa si-a facut o plantatie de zmeura. Radeau aia din sat de ea, ca „buruieni”, ca aia creste, nu trebuie sa faci plantatie… rautati romanesti.
    O are de doi ani, mi-a spus ca anul asta nu mai pridideste cu cererile. Nu are marfa pentru cate cereri are! Asta in doi ani, a reusit fara mare reclama sa i se duca vorba.
    De cand cu legea asta (ca se discuta de cateva luni, nu?) cica au cautat-o Auchan, fac o mare intrunire a producatorilor locali. Au chemat-o si pe ea.
    Puii mei, daca vrei sa muncesti, e loc in Romania grupa mare!

    00
  11. NOU
    #39

    Păi, normal că pe partea de legume și fructe. Pentru că intră tirurile turcești cu roșii în țară și spun că nu rămân în România, ci merg spre vest. OK, intră, Dar ele opresc la București descarcă ce au și se întorc. Normal, nimeni nu plătește nimic pentru importul ăla.

    Un nene a propus o dată ca toate tirurile care intră în România și au marfa pentru alte țări, la intrare să primească un dispozitiv care să spună: Tirul cu numărul X a intrat în țară în data de…, are atâtea tone de roșii pentru export. La ieșirea din România, vameșii luau dispozitivul și citeau ce scrie despre tir. Astfel, puteau verifica tonaj, când a intrat (deci și câte ore a efectuat de la intrare la ieșire) etc. Numai că Turcia a protestat și a zis că nu e fair că va impune sancțiuni etc. Dacă ar fi fost totul absolut corect, nu ar fi avut de ce să se împotrivească.

    Pe de altă parte, unul din motivele pentru care refuză turcii astfel de controale este ăsta.

    00
  12. Să dea lege și pentru alții!
    Blogerii sa-și țină minim 51% din fișiere la hosteri români!

    00
  13. Autorul ar fi trebuit sa puna un disclaimer ca el lucreaza ca Senior Tax Consultant at Ernst and Young si ca de fapt el plange de mila corporatiilor ca o sa trebuiasca sa dea banii si la ‘sarantocii de romanii’ iar comisionul lui din evitarea platelor taxelor de catre corporatii o sa fie mai mic.

    00
  14. De obicei comentez la pantelimonez care de fapt este doar 23% tatar restul e combinatie intre nativii americani si azteci si doi pui de irlandezi.Legea asta practic este o imbecilitate.Ca om care ciufuleste 70 ha proprietate personala si 110 in arenda sunt oarecum familirizat cu fenomenu.Trebuie sa va intre in cap ca producători roman de legume si fructe foloseste aceeași suita de tratamente chimice ca oriunde in lume.Pana si in solarii in care nu se folosesc la tomate tratamente chimice stimulatorii continutul de substante nutritive fata de cele crescute in mediul natural difera mult.Ca si la galinacee diferenta intre cele cu hormoni si cele crescute doar pe urluiala de cereale este de fix 9 luni ca si greutate atinsa.Majoritatea de aici nu deosebesc orz de ovaz dar păreri ca social media.

    00
    • Crezi ca avocatii supermarketurilor deosebesc orzul de ovaz?

      00
    • Daca rosia romaneasca din hipermarket va arata ca cea de sera, din Turcia, te asigur ca va fi tratata cu aceeasi moneda de consumatorul roman. Intotdeauna m-am intrebat de unde naiba aduc morcovii aia decolorati si fara niciun gust si de ce costa usturoiul din China 23 lei / kil? E poleit cu aur sau ce?

      00
    • Usturoiul ESTE din Asia…de acolo provine el, pe acolo se povesteste ca s-a nascut. E ca si cum ai cumpara cafea din…Columbia… Dooh

      00
  15. Vali, cand fermierul roman va primi subventiile pe care le primeste agricultorul strain, atunci voi fi de acord de ce in Polonia e mai ieftin. Atunci cand in fermele de pasari, porci si vaci din toata europa se va cere ce se cere acum in Romania, atunci nu vor mai supravietui nici ei asa de usor. Si crede-ma, lucrez in domeniu asa ca nu vorbesc din auzite.

    00
    • In ritmul asta de dezvoltare nu i-am fi putut ajunge niciodata. Au foarte mult timp avans. Cei din vest au zeci/sute de ani avans, polonii vreo 20.
      Eu am fost in 91 in Polonia si la tara la cateva case era un tractoras. Noi, nici acum in 2016 nu suntem nici macar aproape.
      E ca si cu pib-ul, adica realist nu-i vom ajunge niciodata. Noi in ’90 am plecat de la 3000 am crescut cu 300% si am ajuns la 10000 adica vreo 7000 castig. Ei au plecat de la 20000, au crescut 100% si au ajuns la 40000 adica 20000 castig.
      Mie legea mi se pare buna. E o sansa. Daca o ratam si pe asta ramanem prostii lumii pentru eternitate.

      00
    • @ bigOne prin legea asta se face doar redistributie…adica ne platim singuri…adica plm…ne mintim singuri, si per total consumatorul ramane mai sarac in detrimetrul a cat? 5.000-10.000 de oameni care beneficiaza direct vs 16.000.000 ?

      Nu PUTE?

      00
    • Cred ca scopul este cresterea productiei autohtone, adica locuri de munca and shit. Nu e redistribuire ci productie romaneasca mai mare ceea ce nu e rau pentru ca inca nu s-a descoperit economia unde produci mai putin si castigi mai mult. 50% dintre romani sunt perfect imbecili adica buni de agricultura nu de IT.

      00
    • @big0ne

      1. Nu trebuie sa fie toti programatori, cineva trebuie sa faca si piese pt BMW, Mercedes, VW, etc etc etc, sunt multe industrii pe lume.

      2. Daca 50% sunt redusi mintal, sa traiasca dupa posibilitati, nu sa ne taxeze si mai mult pe noi restul (pentru ca legea asta creaza o distorsiune in pret datorita lipsei alorlalti de performanta) care
      scumpeste produsele alimentare direct datorita ofertei scazute pe plan intern.

      Dar noi omitem ceva: CARE ESTE IMPACTUL LEGII? cati beneficiaza? ca sa stim dracului si noi pe ce dam banii macar.

      00
    • vvv,
      1. cu ce te taxeaza pe tine? gogoasa cu preturile umflate e parerea supermarketurilor. De ce-as avea incredere in ce spun ei?
      Deocamdata platim ajutoare pentru o gramada de putori care nu fac nimic.
      2. nu-ti dai seama ca e ilogic sa aduci rosii de la 3000 de km doar pentru ca e mai comod asa? Nu e mare inginerie. Nu e nici macar ca la fabricatul scaunelor si stergatoarelor de bmw. Scormonesti putin pamantul, bagi o samanta, o uzi, pui doua linguri de azotat si miracol, apare un kil de rosii. Putem s-o facem si noi mai rudimentar. Avem mana de lucru si pamant suficient. …si popi care sa alunge grindina.

      00
  16. Romanii ar trebui sa profite de subventiile acordate de alte state in agricultura, sa cumpere la discount produsele din import, si sa-si concenreze dracu energia pe ceva profitabil nu sustinut artificial.

    Noi avem 5 hectare si gata vrem sa concuram cu corporatiile ca…asa vrem noi.

    Am cunoscut un austriac care facea agricultura in romania si zicea ca este f profitabil, e totul atat de ieftin incat nu cheltuia bani pe asigurari, irigatii si altele care in vest sunt obligatorii sa rezisti in business. Pur si simplu este mai ieftin sa faci si sa risti la noi (din spusele lui) decat sa te complici in vest.

    Si nu vad decat fermieri mici care se plang, producatorii mari isi vad de treaba bine mersi pe la noi.

    00
  17. NU din subventii scoate polonezul sau francezul pretul bun ci din mecanizarea spre 100% a agriculturii, de specializare a angajatilor din agricultura, din know how. Cate asociatii de producatori, adica arendasi patetici, au angajati ingineri agronomi? Cate microferme care au 10-20 de vaci au ingineri zootehnisti? Cat la suta din agricultura e mecanizata? In Franta culegerea strugurilor se face de 2 insi cu un tractor special utilat pt asta. La noi se culege manual. Cauta pe net filme cu mecanizare in agricultura. Mecanizarea inseamna productivitate mare cu pret mic. la noi se lucreaza cu nea Ion pe 50 de lei si 1 kil de palinca

    00
  18. Dupa cum am comentat si pe pagina senatorului care se lauda ca e initiatorul legii, „reteta” pentru suntarea acestei legi este simpla: se face o sera pe 2-3 ari de teren, firma care administreaza sera produce 1 tona de rosii si importa alte 3 tone din Polonia. Firma vinde toate cele 4 tone de rosii drept „produse romanesti”. In functie de buzunarul si de clientii patronului, cifrelor de mai sus li se pot adauga unul sau doi (chiar trei?) de zero in coada.

    Gasiti-mi punctele slabe ale „planului de afaceri” prezentat mai sus. Punctele slabe REALE, nu estimari si afirmatii gen „n-are cum sa produca x tone in sera aia mica” (la care va voi sugera sa dati un goagal dupa cultura hidroponica, de exemplu, dar mai sunt si alte variante).

    00
    • O sa vina in completare la legea asta si cu productia maxima pe hectar :))))

      si dupaia si cu pretu fix si dupaia si cu si cu si cu…
      si pe urma o scurteaza, dati dracu in 20% la stat, aia ii redistribuie direct si gata scurtam lantzul.

      00
  19. Producatorii de mezeluri intra sub incidenta legii? Intreb pentru ca la mine in Judet, la Salcia, jupan Dragnea are o crescatorie de porci si o mica fabrica de mezeluri si incepe constructia unei fabrici noi la el in Turnu Magurele. Fiul sau Stefan se ocupa de astea. Ce noroc pe el cu legea asta. Mic producator autohton
    Mai are si o fabrica de panificatie intr-un alt sat

    00
  20. Dar dacă vine turcu’ sau polonezu’ și vinde la roman tone de legume iar romanu’ le bagă în supermarket ca romanești, ce’are? :)

    00
    • Adica tu vrei sa spui ca un comerciant roman ar face asa ceva? Nu cred… :)

      00
    • Tu stii ceva :))))

      De ex, cam tot ce e „Olanda” e provenit din Turcia, dar actele se fac in Olanda pentru ca e mai ieftin pentru ei, taxe, nebunii etc. In alta ordine de idei, ce vedem in raft cu provenienta Olanda, vinde direct prin tir din Turcia, dar in acte e trecut UE, ca acolo dam banii.

      Dar na, poate trebuie sa sarim intermediarii astia mari (straini) si sa preluam noi.

      00
  21. in curand 51% dintre romani vor trebui sa-si cumpere logan la pret de focus sau jetta .Netflix trebuie sa distribuie la bloc si las fierbinti si macar 5 filme de sergiu nicolaescu
    bine ca nu mai face ala televizoare la slobozia

    00
  22. Eu aş vrea să împrumut un comnetariu, parafrazat, al unui Răzvan (nu, nu cred că e acelaşi Răzvan de pe blogrollului tău) cu poza unei gorile ca avatar. Şi anume…

    „Să-mi explice şi mie cineva câteva lucruri, înainte să mor prost. Citesc pe toate forum-urile şi blog-urile cum că roşiile turceşti, vinetele greceşti, ceapa olandeză & merele austriece sunt groaznice, şi că cele româneşti sunt excelente.

    Întrebarea #1 – Turcii, grecii, olandezii şi austriecii, ce legume & fructe mănâncă? Ei nu par să fie bolnavi şi nici să moară tineri.

    Întrebarea #2 – Dacă legumele crescute în ţara noastră s-au dezvoltat din -să zicem- seminţe provenite din Olanda, legumele acelea sunt româneşti sau olandeze?

    Întrebarea #3 – Pe micii producători, aceştia care cultivă şi vând din grădina lor, cine îi controlează cum & cu ce şi-au crescut/făcut produsele lor?”

    Repet, am parafrazat comentariul lui şi am modificat să fie mai concis.

    Aş mai avea o întrebare de adăugat, care nu-i aparţine lui Răzvan, dar cred că are relevanţă, şi e a mea:

    Întrebarea #4 – Noi, românii, avem obsesia gustului original, zemos, parfumos, „de altă dată” sau „de pe vremea lu’…”, dar chiar nu se gândeşte nimeni că toţi aceşti nostalgici, aceşti fini connaisseur-uri ai gustului, ar putea să sufere de Efectul Placebo, în sensul negativ al termenului? (cred că i se spune Efectul Nocebo)

    00
    • Da! Chiar sunt de cacat din punct de vedere calitativ… nu incape nicio discutie. Dar… daca rosiile romanesti vor fi la fel de proaste ca cele din Turcia, ele vor sta in raft mult si bine. Calitatea si pretul sunt cele mai importante caracteristici a produsului din retail.

      00
  23. Legea asta, daca va putea fi aplicata, va fi foarte buna.
    De cand cu intrearea noastra in UE noi am devenit doar piata de consum pentru produsele lor.
    Gandeste-te ca toate magazinele mari de la care cumparam sunt straine … Practic toti banii pleaca din tara.

    Macar asa o parte din bani raman in tara la producatorii romani.

    Nu conteaza ca Polonia produce mai ieftin … este mai important sa nu ne trimitem banii in Polonia si sa ramana la noi pentru a fi reinvestiti.

    Legea este foarte buna si exista in toate tarile uniunii de foarte mult timp.

    Noi ne trezim mai greu … dar mi se pare un pas inainte.

    00
    • Daca un produs local e mai ieftin decat unul similar de import, atunci avem o problema. Ala local nu are costuri de transport extern si eventual taxe vamale, plus ca la noi mana de lucru e mai ieftina. Trebuie sa iti rentabilizezi afacerea astfel incat sa poti concura cu ceilalti, asta inseamna piata unica si libera. Gandirea asta cu banii trebuie sa ramana la noi mi se pare cam fortata, sunt o gramada de bani la noi in economie, daca nu esti in stare sa ii castigi nu prea iti meriti soarta.

      00
  24. Vali, toată asta sună al dracului de mult ca NPE-ul lui Lenin. Eu mă pricep, aşa, în d-ale economiei, dar fix asta mi-a fost reacţia când am văzut că i s-a dat undă verde.

    Apropo, germanii fac pe neştiutorii, exact ca suedejii: https://www.bloomberg.com/tosv2.html?vid=&uuid=c105bbf0-b2ea-11e8-bb67-75ccdea1494c&url=L25ld3MvYXJ0aWNsZXMvMjAxNi0wNy0wNi92dy1lc2NhcGVzLWNoZWF0aW5nLWZpbmVzLWluLWdlcm1hbnktYXMtcGF5b3V0LXByZXNzdXJlLW1vdW50cz9uY2lkPXR4dGxua3VzYW9scDAwMDAwNjE4

    Crezi că Înalta Comisie de la Bruxelles (ce-mi plac jocurile de cuvinte) o să le zică ceva?

    00
  25. Aberatii pe bani de la supermarketuri.
    Si legea fumatului era privita foarte prost. Drame, lacrimi, falimente in lant… O p…a…
    Toata lumea fumeaza afara fericita. Nu a murit nimeni.

    00
  26. Ființe ingenue, recitați fraze grele gen „piață liberă”, „concurență / preț”, etc. În timp ce vă scăldați în stereotipii, alte state fac opusul. Ideal ar fi să decidă piața liberă, dar când deja coișpe țări bat pasul la offside, trebuie să fii cretin ca să o arzi așa în continuare. Era un proverb (cred că japonez): cu samuraiii lupți ca samuraiul, iar cu hoții, precum hoții. E știut faptul că românii se urăsc între ei, dar credeți-mă pe cuvânt, nu e că străinii ne iubesc cumva.

    00
  27. Aceasta lege este foarte buna (ca si legea darii in plata) si va spun de ce: in prezent avem usturoi din China cu 23 lei//kg in Carrefour. Vreau sa vad si eu, usturoiul romanesc, produs la Cocarlatzii din Deal, tot atata va costa la hipermarket? Daca pretul si calitatea fructelor si legumelor romanesti va fi la fel de proasta ca si cea a celor din import, vor sta in raft mult si bine.

    00
  28. Aia cu lanțul scurt de aprovizionare așa este, ar putea aduce produse din Bulgaria și Ungaria, dar numai în zonele apropiate de graniță. Efectele vor fi neglijabile, iar formularea a fost aleasă cu speranța că nu se vor sesiza cei de la Comisia Europeană că-i discriminăm pe furnizorii străini. Nu m-ar mira însă să văd un infringement pentru asta.

    00
  29. Observ ca toata lumea se ia de tomata turceasca. Personal, de fiecare data cand am cumparat asa zisele tomate romanesti, erau verzi in interior si fade la gust. Am cumparat tomate la care scria ca provin din Turcia. Erau mai bune decat cele din Romania sau cele din Spania. Poate am avut eu ghinion o data sau de doua ori, insa chiar de fiecare data in ultimele 2 luni? Cumparaturile le fac din locuri diferite, tocmai pentru a gasi produse mai bune.

    00
  30. Legea vizeaza mafia importatorilor de legume fructe si e foarte bine venita. Insa trebuie coroborata cu masurile de incurajare a asociatiilor de producatori. Poate ar fi trebuit urcat gradual la 51%, sa aiba timp producatorii sa ajunga la un nivel satisfacator de productie si de capacitate de livrare.

    00
  31. Salutare,

    Am cautat in comentarii si in articol o definire clara a alimentului romanesc, nu am gasit, poate mi-a scapat. Ar fi un punct de pornire.

    Daca avem nevoie de localizare? Desigur, cu siguranta, sunt cercetari de opinie despre asta. Este retailul modern singurul fel de a ajunge la consumator? Stiti de vreaun portal de e-commerce cu alimente exclusiv romanesti, dar asa, de succes?

    Eu sunt un „avocat” al micii industrii alimentare, al produselor locale, al alimentelor de calitate, al valorii de patrimoniu imaterial. Despre asta scriu, public, vorbesc si opinez de cativa ani. Dar caut mereu sa fiu obiectiv. Sau mai putin subiectiv.

    Retailul si-a impus un modus vivendi asupra societatii. Este, precum sistemul bancar, rigid, inflexibil. Trebuie sa functioneze ca o linie de asamblare motoare pentru autoturisme. Esti un furnizor de tipul plug-in? Gata, livreaza piese pentru montaj! De aici ar trebui sa pornim. Da, retailul modern aduce beneficii dar si dezavantaje. Si ar trebui si ei sa spuna: nu putem sa ne cuplam cu furnizorii romani, azi, maine, poate in 5 ani, etc. „Sa lucram impreuna!” Asa cum nici furnizorii romani nu sunt toti capabili sa se cupleze la retailul modern. Pe de o parte niste giganti ai retailului care au nevoie de niste industrii mari alimentare, de cealalta parte mii de fabrici de mancare, mici fermieri. Solutia nu este sa fortezi in extremis retailul, ci sa fie create canale alternative de distributie pentru mica industrie alimentara.

    Acum niste pareri.

    (1) Legea are ca scop obtinerea unei parti cat mai consistente din lantul valoric de catre unii producatori romani, adica o imparteala haiduceasca, pe care producatorii nu au obtinut-o la masa verde.

    (2) Nu este clar despre ce fel de produse, de origine romaneasca vorbim: alimente in stare proaspata, de origine vegetala, animala? alimente procesate? alimente congelate? Deci cele 51% includ si biscuitii Eugenia, de exemplu, sau numai legumele si fructele? Si parizerul de la aproape orice companie?

    (3) Daca studiati chiar empiric provenienta produselor in toate retailurile, o sa va sara masiv in ochi unde sunt ele produse: in Romania. Daca criteriul este locul de productie, asta este.

    (4) Leapsa este ca majoritatea retailului produce sub marca proprie sau marca privata, de la producatori romani. O sa va surprind spunandu-va ca si acelea sunt in probabila si potentiala cota de 51%?

    (5) Vreau produse romanesti, dar sa lupte corect si sa intre in frigiderul meu pe baza de calitate si de comunicare cu consumatorul. Sa comunice, sa dovedeasca trasabilitatea. Sa imi spune ceva. Sa ma emotioneze.

    (6) Nu vreau aceleasi tomate de productivitate de la legumicultorii romani in loc de cei olandezi. Vreau soiuri de tomate.

    (7) Vreau legume si fructe din soiuri locale, proaspete si de sezon. Asta da.

    00
    • „…sa intre in frigiderul meu pe baza de calitate si de comunicare cu consumatorul. Sa comunice, sa dovedeasca trasabilitatea. Sa imi spune ceva. Sa ma emotioneze…”

      NOI NU NE VINDEM ROȘIILE !!!

      00
  32. NOU
    #78

    Ideea era sa ii convinga sa-si formeze cooperative, pentru ca altfel nu poti. Sigur, cand vrei sa iti hranesti familia, din cei 100 mp de ograda iti pui si rosii,ardei,castraveti,vinete, cartofi si varza. Cate putin din fiecare.

    Daca e sa fie gospodari si seriosi, isi analizeaza fiecare solul si experienta din urma, urmand sa conceapa un plan de productie. Unu planteaza cartofi, altul rosii, altul varza.

    Unele legume necesita ingrijire mai multa, altele mai putina.

    00
  33. NOU
    #79

    Prietene intotdeuna ai fost un retard fara viziune.
    Pai ba tampitule, cand vi cu argumentele tale de cacat te gandesti la producatorii locali care nu au loc de suedeji bisnitari care aduc tiruri din Turcia cu rosiile care iti plac tie, crescute in solutii imbibate in vata minerala si care au umplut tara asta de cancer?
    Te gandesti cretinule ca asta ar putea fi un context favorabil pentru a impulsiona cresterea de venituri din agricultura ceea ce ar putea avea un impact dramatic in zonele rurale?
    Nu te gandesti pentru ca esti un bloger imbecil si ti-e frica ca nu o sa mai gasesti iarna rosii cancerigene.
    Consuma cu incredere, bai rebutule, fructe si legume made in Turkey ca sa nu dea marii retaileri faliment in detrimentul sanatatii tale.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile