Lansare Tomatin 13 YO CS – Whisky Fest România 2025

Evenimentul de pe 1 iulie este o degustare a The Whisky Club România, cu cele 4 whisky-uri alături de vinurile sherry în a căror butoaie s-a produs maturarea Ex Fino – Kavalan Solist Fino SC, Ex Amontillado – Chapter 7 Tomintoul 11 yo SC, Ex Oloroso – Tomatin 13 yo SC for Whisky Fest Romania și Ex Pedro Ximenez – Glendronach Ode To The Dark.

Tomatin este una din distileriile vechi ale Scoției și aparține zonei Highland. În România brandul este importat și distribuit de Rifco Trading.

Eticheta această este îmbutelierea oficială Whisky Fest România 2025, este un single malt scoțian distilat în 2011 la Tomatin, iar pe 14 aprilie 2025 au fost îmbuteliate cele 183 de sticle numerotate. Lichidul a fost maturat timp de 13 ani într-un butoi hogshead first fill Oloroso. Vine necolorat și nefiltrat la rece cu un ABV de 55.6%.

Începând cu 1 iulie se va putea degusta în București la Băcănia Veche Romană și la Smokăreală, iar în Timișoara la The 80’s Pub și bineînțeles în noiembrie, pe 21 si 22 la ediția din acest an de Whisky Fest România.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

  1. Iarta-ma pe mine, o nepriceputa, chiar ma gandeam ca si-o reclama cinstita la ketch-up e buna.
    Altfel, am sa-l semnalez barbatilor din dotare – sot si fiu, ho! – poate lor le-ar spune mai mult. Cred ca e pentru connaisseuri, din descriere pare interesant.

    Indecis. Tu ce zici?3011
  2. Nefiltrat la rece?

    120
  3. Deci oamenii zic ca are culoarea aia dupa 13 ani dar nu e colorat? k.

    Indecis. Tu ce zici?1129
    • nu e colorat artificial boss. cu alde carameluri.
      Cel mai probabil

      Baietii de la Wisky club sunt baieti care stie cu uischiurile. Suprasemnatu facea si el parte din grup, cand activam prin Romania

      41
    • Nu e colorat cu coloranti alimentari. Culoarea o ia de la butoiul de lemn in care se matureaza, butoi care, dupa caz, poate a fost folosit la alte bauturi si/sau e ars sau afumat pe interior.
      Asa se face whisky-ul.

      Comentariu apreciat.604
    • @Giani Mucea .. bun nume ti-ai pus .. prima impresie este ca stii multe despre multe

      Indecis. Tu ce zici?259
    • @Radu, multumesc capitane evident. Lagavulin 16, tinut – ai ghicit – 16 ani in butoaie de care zici tu, tot e colorat cu caramel si nu tin minte sa aiba o culoare atat de puternica. Dar da, asta care e tinut doar 13 e clar de la butoi.

      Daca vrei sa vezi cum arata un whisky necolorat care nu a stat 18 ani minim in butoi, ia Ardbeg.

      @andrei merci, am cunostiinte aproximative despre multe lucruri

      Indecis. Tu ce zici?2511
    • Salut. Conținutul celor 183 de sticle a stat 13 ani (de fapt sunt mai mulți) într-un butoi hogshead (destul de mic dpdv al volumului) first fill Oloroso. Asta înseamnă că new make spiritul a luat tot ce era mai bun din lemnul acelui butoi, de la culoare la arome. Așadar, nu este colorat și vine așa cum scrie în descriere nefiltrat la rece. (aici un link cu detaliile acestui proces https://thewhiskyclub.ro/whisky-filtrarea-la-rece/ ). Este un single cask, nu vom mai putea avea aceelași produs vreodată, doar ceva similar. Whisky-urile ce nu sunt colorate sau nefiltrate la rece specifică pe etichetă acest aspect.

      61
    • NOU
      #11

      Zi-mi ca n-ai baut in viata ta Xeres fara sa-mi spui ca n-ai baut in viata ta Xeres. Asta ca putere de colorare.
      Cat despre branduri „curate”, Tomatin si Glendronach nu baga E150a.
      Daca vreti sa vedeti ce whisky are caramel, intrati pe site-urile care vand whisky in Germania. Acolo sunt obligati sa declare daca baga sau nu caramel.
      Slainte!

      80
    • colorarea aia cu caramel se face doar pt uniformizarea loturilor

      81
    • NOU
      #13

      @Ender: motivul pentru care se face e irelevant. Important e ca se face.

      In orice caz, intre timp am cautat whisky-uri mai tinere fara coloranti si am gasit cateva de 12-14 ani cu culori similare cu asta din poza. Deci evident comentariile mele sunt gresite – e perfect posibil ca asta sa nu fie colorat.

      Comentariu apreciat.272
    • OMG cineva pe internet a recunoscut ca a gresit – cred ca vine sfarsitul lumii.
      BTW, cand vine sfarsitul lumii bautura va avea valoare mai mare decat aurul si cash-ul ala king. Faceti provizii de bautura.

      175
    • NOU
      #15

      Pai vrei sa ma bata dumnezeu tocmai acum, in sfanta zi de inceput de weekend? Thou shalt not dai informatii gresite despre whisky.

      110
  4. Pai stai, nu ne prezinta Ceusan treaba asta?

    60
  5. Merge cu ceva gheata acum pe weekend :))

    67
  6. nu mai consumati alcool ca faceti dementa incepand cu 50-55 de ani. e dificil sa mai gasesti un barbat(sau femeie) trecut de 60 de ani care sa nu sufere deja simptomele.

    Indecis. Tu ce zici?1629
  7. Tuica un an in butoi de dud se coloreaza de zici ca e cu caramel. Se coloreaza natural si wiskeyul asta nu mai fiti carcotasi.

    212
  8. Deci acum ne dăm seama unde ești plecat…

    60
  9. Nu ma, tu nu esti ipocrit. Tu semnalizezi publicitatea, nu ca altii.

    215
    • de cate citiri ai nevoie sa iti dai seama ca e un comunicat de presă scris cu chatgpt?

      aia au scris textul, au dat pozele. vali doar a dat copy, paste, post.

      probabil exact acelasi text si poze in exact aceeadi ordine se mai gasesc pron diverse site-uri, bloguri, oriunde au considerat astia ca se gasesc amatori.

      marcarea aia cu (P) e necesară atunci cand e articolul scris de el si prezentat ca o experienta personala reala.

      316
  10. „…butoi hogshead first fill Oloroso.”
    – suna ca o expresie spusa de un barbos cu musteata ascutita, camasa alba, bretele, blugi si ciocate de cowboy. Pe mana stanga bratari de piele si pe mana drapta apple watch. Fumeaza un trabuc fin si e usor iritat ca lumea ii tot cere bricheta Dupont cumparata din ultima calatorie din Scotia unde a ramas placut impresionat de un Scottis Pie facuta din „mutton” crescut la mica ferma din Kyle of Lochlash.

    240
  11. De aia beau bourbon, ca aia nu au voie sa mai adauge nimic în butoi (nou, din stejar american, ars pe dinauntru). Iar butoaiele folosite (o singura data) le dau după aia la scoțieni!

    50

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Decathlon.