Când lăcomia e mai mare ca prostia

Eduardo Saverin e unul dintre fondatorii Facebook. Ca să evita plata unor taxe în valoarea de 67 milioane de dolari din vânzarea de acţiuni la FB, Saverin renunţă la cetăţenia americană, că el oricum e brazilian şi locuieşte de 3 ani în Singapore. Americanii îi fac o contraofertă: plata sumei şi interzicerea intrării pe teritoriul american.

Cât de calic să fii să câştigi 3,8 miliarde şi să refuzi plata unui ciot de 67 milioane? Şi mai ales, cât de prost să fii să renunţi la cetăţenia americană şi să te cari într-o ţară unde drepturile omului sunt o chestie mişto, până nu mai sunt?

Citeam undeva că unul din motivele pentru care există bula asta a web2.0 este că oamenii nu reinvestesc banii pe care îi fac. Nu produc tehnologii noi, nu angajează şi nu caută soluţii şi idei.

update: reacţia lui Saverin, la două zile după.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Cu 3,8 miliarde cred ca esti deasupra legilor din Singapore si nu-ti faci griji de drepturi.

    Oricum, zgarcenie mare. Ar trebui ca guvernul SUA sa analizeze ce inlesniri le-a dat si sa le ia inapoi, daca asta este ceea ce (nu) primesc in schimb.

    00
  2. De parca avem capacitatea sa ne dam seama ce inseamna 67 milioane de dolari. In plus, nici macar la noi, cu cateva zeci de milioane (de lei vechi), nu am auzit pe vreunul sa-si plateasca impozitele fara sa… suduie un pic statul printre dinti. Nici nu vreau sa ma gandesc cum e sa platesti 67 de milioane de dolari. :-)

    00
    • @Costin: fă raportul. ai 3.800 milioane şi trebuie să plăteşti impozit 67 milioane impozit…pentru că ai câştigat 3.800 milioane!!!

  3. Singapore nu e chiar Belize. Pot sa-i s*** pla lui Saverin, cel mult sa nu-i mai dea voie sa intre pe teritoriu american.

    00
  4. Simplu, esti bogat si te doare-n fund de sarantocii care ar beneficia de taxele tale. Ba mai mult probabil cand ajungi atat de bogat ai impresia ca totul se datoreaza genialitatii tale debordante si ca statul nu are nici un merit si deci nici un drept asupra bogatiei tale.

    00
  5. Până și evreii își plătesc taxele. Totuși, ce poți face cu atâția amar de bani încât să ți cu dinții de o mică fracțiune din ei?

    00
  6. Unde se respecta drepturile omului ?

    00
  7. Nu toti oamenii care ajung sa faca (multi) bani, sunt si buni antreprenori. Iar cand mai sunt si zgarciti, innebunesc incercand sa-si numere banii :)

    00
  8. ce treaba are Belize cu Singapore?

    00
  9. Ca sa citez un comentariu de pe techcrunch:

    „The US Constitution (clause 3 of Article I, section 9) prevents Congress from passing ex post facto (retroactive) laws…”

    00
  10. @zoso: pai asta-i si ideea. La nivelul ala nu cred ca mai e vorba despre bani. E pe principiu „Domnilor, intariti-va statul”. Iar tu esti Tolo :-). In plus, omul probabil se gandeste ca face 67 de milioane doar daca se muta. :-))))))))))))))

    00
  11. Costin, lasă cele 67 de milioane deoparte, că se pare că îţi provoacă emoţii. Hai să privim problema procentual: are de plătit impozit în valoare de 1,7 % din suma câştigată. Ţi se pare mult? În România ai plăti 16%. Asta dacă nu vine Poanta cu ideile lui tat-su, nea ilici, cele referitoare la impozitarea cu 90% a veniturilor nesimţit de mari :)

    00
  12. NU scapă aşa uşor de IRS …

    00
  13. La banii lui nu stiu de ce ar vrea sa mai intre vreodata in SUA atat timp cate exista Coasta de azur, Corsica, Cypru, Seychelles…Ce mama naibii e asa minunat in SUA?!

    00
  14. Glumetzu, statul chiar nu are nici un merit pentru ceea ce faci din munca ta în mediul privat. Este nedrept să-ți ia cineva un procent din banii munciți de tine, să plătești mult mai mult decât alții doar fiindcă ai câștigat mai mult. Cu ce te ajută statul, că îți pune la dispoziție drumuri și (cică) îți apără proprietatea? Corect ar fi ca taxele să fie sume fixe determinate de cât ai nevoie din serviciile statului (gen poliție) și infrastructură, nu procent din venit sau profit.
    În altă ordine de idei, între Brazilia și Singapore mai bine stai în SUA, plătești taxe și susții Taxed Enough Already Party. Nu știu cum o fi în Singapore, dar se pare că în Brazilia răpirile pentru răscumpărare sunt la ordinea zilei.

    00
  15. Poate că e un principiu la mijloc. Mi se pare exagerat să-l faci lacom sau prost.

    00
  16. Eh. Si asa SUA isi taxeaza proprii cetateni care locuiesc si muncesc in strainatate… pe veniturile realizate in strainatate… bani care nu ajung niciodata in SUA… cam singura tara „civilizata” care face asa ceva. Asta daca tot vorbim de lacomie si prostie.

    00
  17. Cat dureaza ca armata americana sa cheltuie 65 de milioane de dolari?

    00
  18. NOU
    #23

    In primul rand diferenta dintre Singapore si Belize e cam la fel de mare ca diferenta dintre US si Ro. In al doilea rand, omul nu se muta acum acolo ca sa scape de taxe, traieste in Singapore de ceva timp. De ce sa plateasca taxe statului american din moment ce nu mai locuieste acolo?

    00
    • @disneyland: aşa se intâmplă când faci afaceri intr-o altă ţară. plăteşti taxe acolo, indiferent unde locuieşti.

  19. @zoso: vorbim de 15% din 4bn = 600mUSD
    Daca ar fi sa plateasca azi.
    Cind a renuntat el, acu ceva luni, valoare FB era de 50bn si deci el ar fi trebuit sa dea 300mn. Cu alte cuvinte vorbim de o diferenta de 300mn.

    Poate pt el se merita sa nu plateasca alea 300mn.

    00
  20. relativ la taxe: cetatenii americani platesc taxe pe veniturile realizate in afara tarii atata timp cat sunt prezenti peste 183 de zile in US (asta in decursul unui singur an de zile). Atata timp cat sunt plecati din US mai mult de 6 luni pe an, nu au nimic de plata catre IRS. PS: iar veniturile alea, fie ca sunt majoritar obtinute in afara US (presupunand ca ai lucrat 3 luni in afara US si ai castigat 150.000), platesti impozit ca orice alt om care a lucrat in US . Fiindca restul de 12-3 = 9 luni ai fost in US.

    00
  21. cu 3 miliarde, nu am nevoie sa intru in cacatul ala de tara

    00
  22. @Zoso: ma stii, eu mai cuminte, nu umblu cu oameni importanti si nici nu-i scuip. Imi vad de ale mele.

    @Sakura: tocmai ca le-am lasat deoparte. Pentru ca nu suntem educati sa gandim la volumele alea. Nici eu, nici tu, nici zoso. Mistocarim si noi, la un rom cu cola, nimic altceva.

    00
  23. Drepturile omului fiind sfinte in state, haha. Eu cred ca problema in acest caz e mult mai complexa, nu e scris chiar tot pe techcrunch.

    00
  24. Cand aveti timp mai documentati-va:

    00
  25. Omul ar fi facut acelasi lucru si daca ar fi fost vorba de 1 milion de $.

    00
  26. in legatura cu ultimul paragraf: y combinator, astia, angelpad, berkley ventures, palo alto research center, techstars, nyc seed, hack fwd, open lab, seedcamp, launchpad, springboard, founders fund, 500 startups, technexus. sunt cam cele mai mari incubatoare. mai sunt o groaza pe langa astea.
    si nici nu aduc vorba de facebook.
    sau poate n-am inteles si vorbeai de clean energy?

    00
  27. Una e ce scrie in presa de averea unei persoane, alta e disponibilitatea lichiditatilor mari a acelei persoane. Daca nu il cunoastem, ce rost are sa comentam?

    Si Donald Trump e mare miliardar si a avut probleme cu cash-ul cand a fost vorba de datorii mari.

    00
  28. Daca aveam 4 miliarde de dolari cumparam tot Timisul de Jos si il declaram stat independent.

    00
  29. @Florin: si cu restul de 3999 milioane de dolari ce faceai?

    00
  30. Ce repede sar toti cocalarii sa spuna ca statul nu l-a ajutat cu nimic sa castige alea 4 miliarde. Sa muriti voi ba? Dar mediul propice cine pana mea l-a creat? Drumul pe care merge ala la serviciu sa faca bani, spitalul?

    Toata lumea are impresia ca nu-i nevoie de stat. Este.

    Acuma in cazul astuia, discutabil.

    00
  31. îl mobila :-)

    00
  32. Folks, uitati un lucru foarte important: e an electoral in State. Democraps, realizand ca is pe exit, incearca sa impresioneze proletariatul gen OWS, infierand bogatii. Si sa mai adune niste bani pentru overspendingul lor! Chuck Schumer e un patetic schmuck, ca de obicei!:))Punem pariu ca propunerea asta nu va trece de House (of Representatives), care e controlata de republicani?
    P.S. Macar Saverin a fost destept si nu s-a mutat la Hollande! lol

    00
  33. @nwradu – isi deschidea o shaormerie :)

    00
  34. @zoso (comentariul 21): Deci tu daca ai cumpara actiuni Apple si alea ar creste ar trebui sa platesti capital gain tax americanilor pentru ca apple e in state?

    00
  35. @Teamadetrepte

    Aici e o discutie extrem de lunga pe care am purtat-o o data cu niste amici. Am sa incerc sa rezum cateva idei.

    – ai ajuns sa faci foarte multi bani pentru ca la baza ai avut o scoala, poate ai fost norocos si ai avut acces la o scoala din oras, mai buna, mai dotata cu oameni mai bine pregatiti. Aici din start te-ai nascut avantajat pentru ca o scoala rurala nu ti-ar fi dat aceeasi pregatire. Deci e firesc ca tu sa platesti mai mult nu ca o penalitate pentru ca esti destept ci pentru a da statului teoretic resursele sa asigure sanse egale si pentru ceilalti.

    – poate cand erai mic ai avut o boala care netratata la timp te-ar fi omorat, ai beneficiat de un sistem medical, iar daca tu ai resurse financiare foarte mari e firesc sa platesti mai mult pentru ca tuturor celorlalti sa li se poata asigura conditii medicale de calitate.

    In final, nu platesti mai mult pentru ca esti destept si ai spirit antreprenorial ci pentru ca tu avand oricum mult mai mult decat iti trebuie ca sa traiesti sa le dai o sansa si altora la un minim de conditii prin care sa-si poata pune in valoare capacitatile (daca le au). Adica banii platiti de tine nu trebuie si vreau sa se inteleaga clar asta sa se duce in ajutoare directe catre lenesi si prosti. Dar trebuie sa se duca in crearea unor conditii minime egale astfel incat toti cei care pot si vor sa aiba o sansa corecta. Si ca sa fiu mai concret, e normal ca fiecare om sa aiba acces gratuit la servicii medicale care sa-i salveze viata si sa-l mentina sanatos. E corect ca fiecare copil in scoala sa aiba acces la tehnologia moderna (calculator si internet in orice colt al lumii s-ar afla). E corect sa aiba ocazia de a-si testa si de a i se testa diverse abilitati artistice si sportive (nu poti stii de unde rasare un campion).

    00
  36. Add, drumurile și spitalul nu ți le dă statul din marea lui bunăvoință, ci plătești pentru ele cu vârf și îndesat. Cât despre mediu propice, sigur că e așa (în alte țări), dar asta e treaba statului, să creeze mediu propice ca în schimb firmele să creeze locuri de muncă și să nu aibă statul pe cap mulți oameni care nu-s în stare să plătească taxele și eventual cer ajutor de șomaj. Te rog să nu mă faci cocalar, că nici nu mă cunoști. Sunt doar o mică PFA enervată de ideea de a plăti procente în avans (când poate n-am încasat banii de la clienți) și am toată simpatia pentru antreprenorii care stau mult mai rău.

    Glumetzu, înțeleg ce spui și mi se pare acceptabil să plătești mai mult dacă ești o firmă mare, dar nu procente. A cere un procent din câștig înseamnă să pedepsești oamenii fiindcă au succes. Bănuiesc că ar găsi fiscul o altă soluție dacă ar exista voință pentru așa ceva, decât să piardă timpul inventând și menținând sisteme complicate de taxe mici și diverse. În plus, la cei bogați există presiunea socială de a ctitori spitale și de a dona pentru diverse cauze, poți să încurajezi asta, nu să le bagi mâna în buzunar.

    00
  37. Hummm, ca pe langa scris.

    1. Saverin se cara in Singapore, nu in Belize. E cetatean brazilian, asa cum a fost si pana acum, chiar daca avea cetatenie dubla.

    2. Sunt banii lui, face ce vrea. A facut milioane bune cu Facebook, a stiut in ce investeste. Si-a gasit 2 companii in Singapore cu care lucreaza acum. Faptul ca nu mai e cetatea amenican nu inseamna ca nu mai investeste, ci ca nu mai investeste in USA, iar USA nu e singurul leagan al inovatiei.

    00
  38. Eu stiam ca cetatenii americani cu rezidenta fiscala in afara USA tot platesc taxe IRS daca taxele din tara de rezidenta sunt mai mici decat cele aplicabile in USA. Pana pe la 90-100mii dolari pe an (cu aproximatie, n-am mai verificat tabelele), procentul total federal+statal e sub 16%, spre exemplu. Un american ce locuieste in Romania nu plateste taxe decat guvernului roman daca se incadreaza in suma ce are procent mai mic de 16% conform normelor federale americane, altfel trimite unchiului restul de bani. Stiu o persoana in Romania care e la limita asta si e nevoita sa faca formalitatile pentru vreo 2-3 mii de dolari datorati unchiului Sam. Oricum cetatenii americani cu rezidenta in afara USA sunt atent urmariti, ANAF-ul de la noi raporteaza constiincios ce venituri au cei de la noi, ca doar avem semnate tratate de evitare a dublei impuneri.

    00
  39. NOU
    #47

    Atâta ipocrizie sau să îi spun prostie crasă?!?! nu am mai văzut de mult.

    Păi băi băieți și fete și firme și PFA-uri care mai sunteți pe aici.

    Când erați mici, ați fost născut acasă sau la spital? Cine a plătit doctorii, spitalul, nu statul?
    Când v-ați spart capul și ați ajuns la urgență, cine a plătit doctorul să se ocupe de voi? Nu statul?
    Când ați făcut 7 ani și ați fost obligați să mergeți la școală cine a băgat bani în curul vostru, 4 ani pentru primară, 4 ani gimnaziu, 4 ani liceu? Nu statul?
    Apoi, dacă ați intrat la fără taxă, la facultate cine a suportat costurile să vă treceți voi în CV studii superioare? Nu statul?

    Deci după ce bagă în curul vostru (pardon în creierul vostru) 16 ani de școlarizare nu vi se pare normal ca statul să vrea să își recupereze investiția?

    Deci terminați cu tâmpenia asta, ce a făcut statul pentru voi.

    Statul a investit în voi, și acum vrea banii înapoi fără număr. Adică fără număr. Pentru că așa este cu o investiție. Dacă reușește, o exploatezi la maxim.

    Dacă după vârsta de 23 de ani să zicem ajungi un ratat, atunci pentru stat se cheamă o investiție proastă.

    Dacă după 23 de ani, o pui de o afacere profitabilă sau un salariu generos, statul o să te mulgă și o să te jupoaie pentru că este dreptul său, și o să te mulgă și o să te jupoaie și mai rău pentru că trebuie să își recupereze investiția proastă facută cu cei ratați.

    P.S. Dacă nu reușiți să pricepeți ce a făcut statul pentru voi, atunci nu e cazul să vă faceți griji, puțin probabil să aveți o afacere de succes.

    00
  40. @Programare Sociala:
    Tu confunzi sistemul din US cu cel din Ro. Daca ar fi in US ca in Ro atunci poate argumentul tau tinea ceva apa. Dar nu e cazul.

    In alta ordine de idei, caci acest argument cu statul care „ne-a facut si ne-a dat” e atit de des utilizat, vreau sa aduc ceva comentarii pe tema statului ‘tatuc’.

    Mai intii, pe vremea comunistilor, statul putea sa dea de toate (educatie, sanatate, case, locuri de munca) deoarece era un sistem inchis: moneda proprie (necorelata cu valuta externa) si poplatie sub control complet (nu tu emigrari sau imigrari necontrolate)

    Deci, asa bune/rele cum erau ele, acele servicii oricind puteau fi masurate pe o masa monetara si o poplatie cu numar precis controlat.

    Acum, dupa ‘revolutie’ , cind RON-ul e doar cu numele o moneda diferita de EUR, si cind poplatia poate pleca oricind, votind astfel cu piciorul asupra calitatii serviciilor oferite de statul Roman, as fi curios sa facem o analiza a calitatii acelor servicii oferite. Cit de buna e educatia? Cit de buna e sanatatea? Cind iti da statul casa si loc de munca garantat?

    Deci, datoria mea fata de stat nu trebuie sa fie legata de ceea ce mi se da. Caci atunci e usor sa-mi dai la 4 ani o galeata si un tricou si apoi sa-mi pretinzi sa fiu recunoscator, si sa te votez pe tine baronul judetean.

    Statul trebuie sa-mi dea urmatoarele:
    1. respectarea legii: sa stiu ce reguli sa respect si sa nu-mi fie frica pe strada
    2. servicii prompte in care nu pierd timpul cu orele si zilele pe la ghiseele statului
    3. mijloace de transport eficiente, ca sa pot ajunge oriunde in tara in timp util incit sa fiu productiv: sa pot discuta cu clienti si angajati eficient
    4. garantarea proprietatii, incit sa stiu ca se merita sa muncesc

    In rest, tine de societatea civila sa coordoneze impreuna cu statul si restul de servicii.

    00
  41. Eu cred ca gasim in Romania niste companii care datoreaza aceeasi suma la stat, daca nu mai mult, din impozite neplatite, din TVA faultat etc.
    Oare cand vom vedea si noi statul roman urmarind cu aceeasi dedicatie pe care o au astia din SUA pentru rahatul ala de 67 de milioane, care este un nimic pentru toti ce implicati in povestea asta.

    00
  42. NOU
    #50

    @moga, eu cred că tu faci o confuzie. Tu tot nu ai înțeles cine face regulile.

    Încă o chestie, dacă pleci din țară ce? Ai impresia că nu trebuie să mai achiți impozite statului român? :)

    00
  43. Funny.

    Ca statul sa aiba dreptul sa ne considere investitii trebuie mai intai sa ne ofere un sistem relativ perfect, si mai apoi noi sa decim asta. Statul ne obliga, ca pe sclavi.

    00
  44. @Teamadetrepte in primul rand, eu vorbeam de conceptul de stat in general, nu de Romania in particular. (Intre noi fie vorba acuma, se poate si mai rau, uite, in Romania pot sta pe internet oricine)

    in al doilea rand, „platesti cu varf si indesat” just proves my point, asa platesti pentru scoli si drumuri. Castigi 100 Euro, ia statul 3 euro. Castigi 1 miliard, ia statul 30 de milioane…

    00
  45. am scris in prima instanta „pot sta pe internet toti cocalarii” dar cand m-am mai moderat am uitat sa mai acord si predicatul. sa fie lectie, zi din prima ce-ai pe suflet si lasa asa.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)