Jurnaliștii mor de foame…

Citeam despre cum tinerii sunt conștienți de presă, dar nu pun prea mare preț pe ce spune aceasta, fiind preferanți influencerii, că nah, sunt mai aproape de ei, nu au limbaj de lemn, nu sunt scorțoși sau în vârstă…

Realitatea e că presa moare de foame. Chiar și cea finanțată de partid tot de foame moare, că nu vă închipuiți că i se dă prea mulți bani, ar căpata idei. Sigur, sunt plătiți regește câțiva lătrăi, dar restul e prost plătită. Iar cea fără spate politic e în găleată de mult, pentru că publicul s-a obișnuit cu gratis și pentru că oamenii care împart bugete nu știu pe ce lume sunt.

Nu sunt bani de angajat oameni profesioniști, nu sunt bani de plătit bine oamenii actuali, nu sunt bani de editori cu experiență care să corecteze drumul reporterului de teren și să ghideze redacția și tot așa.

Ca paranteză, nici situația oamenilor de tipul meu, creatori de conținut non-divertisment, nu e prea roz. Cu cât nu bagi capul la cutie, cu cât îndemni oamenii să gândească și să ia decizii mai bune, cu atât duci o viață mai nesigură. Superi pe cineva, gata, luna asta bagi cartofi cu paste.

Toți ne bucurăm la anchetele Recorder sau Libertatea, dar trebuie să ne gândim că ne bazăm pe foarte puține redacții pentru a păzi democrația pentru 20 milioane de oameni. Și se împuținează pe zi ce trece.

Știu știu, cui îi pasă până la urmă dacă dispare Recorder sau eu?

ziare-25

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. Nu mai citim presă pentru că nu e de calitate. Dar nu dăm 2 euro pe un abonament, instalăm adblockere, și sărim în sus când avem un articol sponsorizat, chiar și marcat ca atare.

    Noi vrem ca ziariștii să trăiască prin fotosinteză și articolele bune să se scrie singure.
    Da, știu, opinie nepopulară…

    Comentariu apreciat.19233
    • Daca reclamele pe siteuri nu ar maa fi asa agresive as renunta cu placere la adblocker

      Comentariu apreciat.1708
    • Daca reclamele pe siteuri nu ar maa fi asa agresive as renunta cu placere la adblocker

      dacă am avea șosele bune, aș conduce și eu civilizat :)

    • instalam add blockere pt ca citim mai multa reclama decat articol

      Comentariu apreciat.1866
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1650
    • NOU
      #6

      Vrei intai bani sau arati calitate? Cand presetezi ceva si ceri, nu trebuie ca intai sa arati ca poti scoate chestii de calitate si dupa aia sa ceri? Momentan presa primeste cam de cat produce, ceea ce mi se pare normal.

      Daca vreun ziar cere abonament, intai sa arate ca merita. Problema e ca in timp se incetateneste ideea ca presa e aservita politic si oricine vrea sa arate ceva diferit trebuie sa depuna un efort care creste exponential in timp.

      Dau pe Patreon la recorder ca merita, dar nu sunt multi care o fac.

      Comentariu apreciat.349
    • No sa-ti vina sa crezi ce răspuns am la comentariul tau, da click aici si află…

      Comentariu apreciat.981
    • Hai sa dau un exemplu. Ziarul adevarul cu si fara adblocker
      https://i.imgur.com/LyLuLI4.jpg

      Comentariu apreciat.473
    • @Carabinierul

      presa a avut mai demult investigatii de calitatea despre care vorbesti. Nu s-au tradus in profituri & jurnalisti de investigatie bine platiti, deci cu timpul au disparut.

      Problema ca unii cred ca ce e normal trebuie luat de-a gata (pai asta e meseria lui de ziarist, e normal sa faca anchete, de ce sa-l platesc eu pentru asta).

      Daca nu platesti pentru normal, normalul va tinde sa dispara.

      181
    • Pune reclame, dar punele in top si pe laterale, nu-mi baga pop-upuri. Ca aia e deja reclama agresiva

      Comentariu apreciat.441
    • @IonutO sau in miezul stirii incat trebuie sa dai scroll un ecran intreg ca sa continui stirea.

      202
    • @mac gregor

      presa a mai avut si calitate pe langa scandal … asa un pic si inecat de tot. Cand a aparut internetul, au vrut sa tina printul in viata cu scandal.

      Dupa aia au crezut ca daca incropesc un site, o sa vanda print. S-au tinut cu dintii bine de tot de ‘oldschool’ si oamenii buni au plecat pentru ca online-ul se tine cu extraterestri, scandal si tatze + banii de la partide.

      Aia care consuma chestii de gen nu prea platesc si aia care ar fi platit pentru calitate au plecat pentru ca nu dai bani pentru un articol bun inecat in material de tabloid.

      Momentul de cerut bani de la public nu e acum, cand lumea si-a pierdut toata increderea, ci era atunci, daca trecerea la online se facea pe calitate, nu pe compromis. Nu toata lumea e WP sau WSJ sa poata sa mearga in ambele barci simultan.

      92
    • dacă am avea șosele bune, aș conduce și eu civilizat

      Nu e chiar așa, bosmang. Dacă e să continuăm analogia, site-urile ziarelor nu sunt „șosele mai proaste”, sunt drumuri din alea desfundate, unde s-a săpat de canalizare si s-a acoperit cu piatra care s-a mai lăsat un pic pe alocuri, iar la ploaie se inundă de-ți intră apa în curte.

      122
    • intra pe site-ul PC GAMER de pe telefon, si zi-mi daca ai reusit sa citesti vreun articol.. eu nu

      40
  2. Presa mica si independenta cam moare de foame dar daca ma uit pe raportarile financiare la dcnews sau gandul vad ceva profituri frumusele.

    Parerea mea e ca e nevoie de creativitate pentru monetizare. Daca si in 2023 speram sa vindem advertoriale si banere o sa fie dificil.

    Indecis. Tu ce zici?247
  3. Presa moare de foame și pentru că toți proștii au crezut că e chemarea lor să scrie la ziar

    Comentariu apreciat.537
  4. @motanes

    — organizarea de evenimente nisate
    — cursuri si vanzare de produse informationale

    Ideea e ca atunci cand esti un publisher de calitate poti monetiza traficul mare si credibilitatea pe care o ai.

    515
    • Ce ușor e în teorie! Oamenii sunt ziariști, ar trebui să poată trăi din asta, nu ar trebui să vândă cartofi sau „produse informationale” în timpul liber.
      Oamenii nu dau 2 euro pe un abonament sau pe Patreon și tu zici să vândă „produse informationale”.

      O să zici, „Atunci să dispară dacă nu se pot adapta!” Ar trebui să realizăm că însăși democrația și libertatea au nevoie de presă, și nu de agenți de marketing deghizați în ziariști.

      187
    • Si aia de la forbes, economist, insider, wsj sunt ziaristi insa au departamente de monetizare si prin ce ti-am spus eu. Prosti ei ca produc miliarde de $$$ si nu se roaga de utilizatori sa le cumpere abonament sau patreon

      165
    • nu, deloc. Presa trebuie sa poata trai din presa, nu din cursuri, evenimente, imobiliare sau constructia de motoare de avion.

      173
    • @mac gregor pai daca e vorba doar de trait, traiesti ca altfel ar disparea sutele de siteuri de stiri nationale si locale.

      102
    • @DãnilãP, WSJ are peste 3 milioane de abonați din care 2,5 milioane plătesc pentru ediția digitală. Deci, banii de la cititori sunt importanți. 2 euro/lună minim de căciulă pentru ediția online. Ce zici? Ăștia trăiesc din banii de la cititori?

      115
    • @motane aia sunt bani de alune.. 3 milioane subs x 2 eur/sub x 12 luni = 72 de milioane. Protv doar la nivel de romania are aproape 200 de milioane cifra de afaceri. Wsj ar da faliment instant doar cu banii din abonamente. Dar tu cred ca vrei mai mult sa te contrazici decat sa pui lucrurile intr-un context.

      96
  5. N-au cum sa castige sublocotenentii cat castiga coloneii. Zic de presă. Dar e valabil si in armată.

    Comentariu apreciat.261
  6. 10 comentarii pana la al meu, si nimeni nu a scris nimic despre aceasta pseudo ADHD al tinerei generatii, ce nu mai are rabdare sa parcurga un text…merge direct la rezumat (chiar si bulangiul de Google iti arata un super condensat rezumat al oricarui search), YT a declarat ca filmele de peste 5 minute nu mai au reach ca cele f scurte sau shorts (desi filmele lungi aduc bani mai multi pt producator) si Tik Tok a crescut ca tanara generatie isi cauta raspunsul in informatii scurte de tip video la sub 10s. Inteleg ca e nevoie rapid-rapid-rapid de info, dar avem acea parte din cortex (il las pe dl Coloja sa explice mai bine) de filtrare, ce trebuie hranita/antrenata si lasata sa discearna (acea zona ce e responsabila de decizii, hotarari, concluzii), daca nu se duce pe lupa, mai ales ca e parte componenta din viitorul lant ADN pt urmasi :) deci
    Secolul vitezei a fost cel anterior..asta al ce e?

    Comentariu apreciat.621
    • Dracul nu e asa negru. Sunt multi din generatia tanara care citesc si articole lungi. Am mai multi prieteni care platesc lunar/ redirectioneaza impozitul catre Recorder/ Sa fie lumina/ Starea natiei/ etc tocmai pt ca inteleg ca presa trebuie sustinuta. Unii din ei au si tiktok/ altii nu. Personal imi displace tiktok, dar e posibil sa coexiste aceste doua placeri, filmuletul scurt + articolul lung.

      96
  7. Deschid protv punct ro.
    Ublock blocheaza 15 siteuri.
    NoScript 8.
    Din prima încearcă să îmi vândă Voyo și ProTV plus.
    Și bârfă despre ce spun, fac cei care sunt în emisiunile lor.
    Jos de tot, știrile.

    Comentariu apreciat.530
  8. NOU
    #37

    Și eu îmi doresc să dau la jurnalism…

    142
  9. Problema jurnalismului in Romania este una destul de simpla. Mai precis a pierdut contactul cu timpurile actuale prin niste decizii gresite. Aceste decizii au fost luat de niste oameni care au fost lipsiti de viziune si in anumite cazuri si de competente.
    Prima greseala a fost tabloidizarea excesiva a multor ziare dublate de scurtarea informatiilor. Orice ziar scris as cumpara astazi cred ca am 5 randuri de scris maxim si restu imagini. Pe langa asta formatul de marime s-a tot micsorat fiind aproape de format A4. Toate aceste lucruri au inceput prin anii 2005 cand tot ce inseamna tabloidizare via Pro a inceput sa castige avant, iar bugetele de marketing se faceau cum se faceau.
    A doua greseala a multor ziare a fost sa-si bata joc de proprii cititori prin diverse moduri. Incepand de la articole de tipul o gaina a nascut un pui si culminand cu diverse minciuni si manipulari de care unii au profitat. Aici as pune si crearea de facto a tot ce inseamna click-bait de catre geniile de la capital.
    Ultimul cui a tot ce inseamna presa in Romania a fost pus de vremurile actuale si de noile generatii. Practic in ziua de astazi se prefera foarte mult continut scurt si bine prezentat in diverse moduri. TikTok,Youtube Shorts, Instastory sunt preferate de multi dintre tineri in detrimentul unui text lung si prost scris. Si asta se intampla pentru ca foarte putini oameni care activeaza in domeniu stiu sa scrie un text, respectiv munca de crearea de continut este extrem de grea daca vrei s-o faci cum trebuie.

    Comentariu apreciat.283
    • @Asdad2005:

      „TikTok,Youtube Shorts, Instastory sunt preferate de multi dintre tineri in detrimentul unui text lung si prost scris. Si asta se intampla pentru ca foarte putini oameni care activeaza in domeniu stiu sa scrie un text, respectiv munca de crearea de continut este extrem de grea daca vrei s-o faci cum trebuie.”

      Greșit, asta se întâmplă pentru că de la generație la generație scrisul este din ce în ce mai puțin accesibil din punct de vedere al capacității de decriptare de care dispun membrii societății. Și atunci ajungi să recurgi la poze și imagini, în curând și desene. Ce descrii tu acolo este starea nației și da, starea nației este o consecință directă a decesului presei.

      132
    • @BogDan
      Exista o linie fina intre prefer sa consum o chestie video din comoditate si consum o chestie video ca doar pe aia o inteleg. Categoric comoditatea te poate aduce intr-o situatie in care nu poti consuma alt tip de continut decat ala care ti-e cel mai la indemana, dar e o alta discutie.
      A doua chestie nasoala este ca foarte putini oameni ce activeaza in presa stiu sa scrie un articol, indiferent de domeniu. La asta adauga eternii deontologi care sunt foarte tari in gura, dar pe subiecte facile si fara mize si care se potrivesc cu ceea ce publicul chiar vrea sa auda.
      Aici Recorder ca tot a pomenit Vali de ei, s-au adaptat foarte bine timpurilor si au mers pe ceea ce se vinde bine continut video sau audio. Insa in marea parte a cazurilor temele au fost facile si ceea ce voia lumea sa auda. Ori asta nu mai e presa ci divertisment, iar asta se gaseste gratuit in alte parti.
      Si asta este in esenta si problema actuala a jurnalismului de peste tot. Mai precis multa lume confunda informarea cu divertismentul, iar multi isi formeaza opiniile fix pe ceea ce ei isi doresc sa auda. Ori aici fix social media isi face treaba cu brio.

      50
    • Cei de la DOR stiau sa scrie foarte bine si totusi n-au rezistat, asta in timp ce sunt atatea vaiete ca nu avem ce sa citim.

      00
  10. „Superi pe cineva, gata, luna asta bagi cartofi cu paste.”

    Chiar așa? Cartofi cu paste? Cartofi cu usturoi sau paste cu brânză… 😎👍

    231
  11. Mai e o chestie, in afara de sustinere materiala pt a face investigatii care deranjeaza cu adevarat ai nevoie si de o pereche de koae de fonta de vreo 10 kile asa (nu stiu la femei cum sa gasesc un echivalent), nu toata lumea are asa ceva!

    212
  12. oh nu, bietii jurnalisti/profesori/politisti/doctori

    413
  13. io zic că s-a tâmpit și lumea, cum le scrii ceva mai detaliat le dă eroare la attention span. Cum ar trebui să scrie jurnaliștii? să se exprime ca micutzu în spectacolele lui de cultură?

    162
  14. you guys are eating pasta??

    130
  15. Pe Radu Banciu l-am auzit intr-un interviu zicand ca daca ar intra azi in jurnalism s-ar lasa repede pentru ca ar muri de foame si nu rezisti la ce salarii sunt la inceput ca sa iti faci un nume si sa incepi sa faci pe nebunul, pentru ca superi „lume” bine-plasata care apoi cauta sa te faulteze intr-un fel fie cu amenzi, presiune politica sau santaj cu banii pe reclame de la postul de mass-media.

    161
  16. Sunt primul care stie ca internetul nu e free si ca platim prin reclame, dar modelul e depasit si destul de curand va trebui sa si platim; momentan inca fentam.

    Vezi si epopeea Reddit, care s-au trezit sa faca si ei bani si cu scandal.
    Ti-am zis ca reclama si pe afara e in rahat din Q4 ’22 si de aici concedierile mai mult sau mai putin publice. Google Ads plateste in nasturi milionul de afisari din Romania, da si pe tarile din vest CPM este prabusit, dar putini vorbesc despre problema, de frica.

    Reclama si pe extern e la maxim 50% din ce era anul trecut in aceasta perioada.

    Presa din Romania = TV si atat.
    Vrei sa apari pe sticla, platesti.

    62
    • trebuie să pun și eu obligatoriu 3€ pe lună pentru cine vrea să comenteze.

    • Internetul nu e free dar nici nu poti pune paywall-uri peste tot. Pur si simplu natura bestiei este diferita si fie intelegi asta ca si producator de „content”, fie nu.

      Asa teoretic, cel mai profitabil este sa lucrezi doar B2B. Doar ca asta nu e o optiune pentru majoritatea companiilor. Prin 2008-2009 tot asa s-au stins foarte multe companii.

      A venit recesiunea, nu erau pregatiti, au dat toti buzna in B2B si corporate pentru ca varianta „cu amanuntul” nu mai era rentabila. Au umflat preturile ca sa tina marjele estimate la nivelul cu care erau obisnuiti. Apoi majoritatea au disparut de pe piata, inghitite de firme de tip bulk publisher cum sunt Smith Micro sau Ashampoo.

      51
    • Cei care au făcut trecerea la platforme cu abonamente lunare reușesc să se echilibreze și să facă și jurnalism. Avem modele chiar aproape de noi: telex.hu, 444.hu. De cei din țările occidentale nici nu mai zic.
      Evident, acolo lumea e obișnuită că informația de calitate se plătește.
      La noi, comunismul a ucis, din păcate, respectul pentru jurnalism. Iar ”gratuitățile” de tot felul ucid și conștința că pentru munca altuia trebuie să plătești.
      Aș fi dispus să plătesc abonament lunar – hai să zicem de vreo 10 EUR – pentru un site de știri, investigații și opinii, cum e, de exemplu telex.hu (acolo o și fac, înca dinaintea lansării).

      12
  17. O intrebare am si eu daca permiteți.
    „Dar pe la alții cum e? Cum de au alții presa?”

    121
    • pe la alții nu sunt 10.000 siteuri mici, fiecare finanțate din …diverse surse + publicitate.

      țin minte, in perioada de aur e printului, înainte de criza din 2008, tot felul de oameni porneau reviste, pentru aveau o pilă la 1-2 brandu, și ăia finanțau revista aia pe care nu o citea nimeni.
      acum, cum se zice în articolul ăla, oamenii care decid bugetele vor prețul cel mai mic, ceea ce duce automat la apariția unor site-uri făcute pe genunchi. după care tot ei se plâng că nu au ce citi.

      urăsc să mă dau exemplu pe mine sau să mă plâng, dar să zicem că din ăia 1,2 milioane de cititori numărați de Google Analytics, doar 100.000 sunt pe bune. o publicație cu 100.000 cititori nu își găsește sponsori?

    • Am inteles. Multumesc mult pentru explicatie.
      👍

      110
  18. Păi junalismul nu aduce în mod activ bani, la fel cum educația publică nu aduce în mod activ bani.

    Ne îndreptăm spre o economie a absurdului în care orice investiție nu aduce profit pe termen scurt va fi amânată până nu mai este posibilă vreo amânare.

    De ex: se dărâmă absolut toate podurile care leagă două mase de teren.
    Cât timp rămâne măcar un singur pod în picioare, aia e: va fi divizat, se va circulă alternativ pe două sensuri. DAR NU se va construi sau reabilita vreunul dintre celelalte poduri.
    Pentru că ghici ce? Este scump, și banii aia stau mai bine într-un fond de active sau într-o vila de neam prost a unei beizedele.

    132
  19. acu ~un an, din motive obiective și pentru că aveam disponibilitate, am făcut o cerere online pentru un abonament, pe o perioadă de 1 an de zile la o tânără spre matură să-i zicem publicație online care începe cu litera z . Anul ăsta respectiva publicație a făcut 18 ani. N-am primit nici un răspuns la cererea respectivă. Anul ăsta dacă voi avea disponibilitate s-ar putea să reînnoiesc cererea.

    31
  20. >>Știu știu, cui îi pasă până la urmă dacă dispare Recorder sau eu?
    Vezi, vezi ca mi-ai citit gandurile?
    Vedea-te-as electrician, Bubico!… :)

    00
  21. Ha, ce exprimare, nu e atât de roz și ți-ai luat tesla, nwradu (care-i în aceiași breaslă) la fel, arhi cu merț, și nu e roz … Ce lamentare. Că sigur așa e când e roz bagi cartofi cu paste sa strângă bani de tesla… Hai, baga reply ca-s analfabet funcțional sau ITst și că ce-ai scris nu e o exagerare nesimțită

    67
  22. M-am tot gândit la asta și cred ca de vina e caracterul unor oameni, in special la romani. Noi ne credem buni la toate și nu vrem sa plătim pentru ce credem ca știm și noi sa facem. De exemplu: nu dau 200 RON la service când îmi cumpăr o mașina ca vine un prieten, nu chem pe cineva sa îmi pună butelie la aragaz, ma uit pe net chiar dacă poate sar in aer. Cum as facem eu in locul tău, o idee: știrile de dimineața le trimit pe mail, o data pe luna hai sa ne vedem 20 de oameni la Brașov la un grătar etc. Chestii de-astea. Cred ca așa a făcut Dana Budeanu. A ajuns la foarte mulți oameni și a zis: va place conținutul meu? atunci dați bani sau gata. A șters tot ce avea pe YouTube și acuma e 170 RON pe an, parca. Doar o idee de la cineva care nu se ocupa cu așa ceva dar pentru care as plăti. P.S. Sunt deja pe Patreon

    41

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile